Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az NSZK-t a totális futball sem győzte le - NSZK, 1974

1974 nemetorszag
2018.06.05. 14:14 Módosítva: 2018-06-05 19:06:26
Az NSZK-ban rendezett világbajnokságról hiányzott pár nagyágyú, bemutatkozott néhány egzotikus ország, először osztottak ki piros lapot, és a fantasztikus hollandok totális futballja is kevés volt a hazaiak legyőzéséhez. A kommunizmus új hőst talált, a magyarok pedig egy ultiparti miatt nem lehettek ott Németországban.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Az 1974-es világbajnokság rengeteg érdekes történetet hozott, mégis az egyik leghangulattalanabb torna volt az NSZK-é. Ennek egyik oka, hogy a torna alatt végig rossz idő volt, a másik, hogy a hagyományosan sok nézőt vonzó válogatottak nem jutottak ki, vagy gyengén szerepeltek, a keleti blokkból pedig ekkor nem volt egyszerű átugrani meccset nézni a vasfüggöny nyugati oldalára.

NSZK, 1974

1974. június 13. - július 7.
Stadionok: 9 (9 városban)
Résztvevők (16): Bulgária, NDK, NSZK, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Skócia, Svédország, Jugoszlávia, Haiti, Zaire, Ausztrália, Argentína, Brazília, Chile, Uruguay
Mérkőzések: 38
Gólok: 97 (2,56 meccsátlag)
Gólkirály: Grzegorz Lato (LEN) 7
Világbajnok: NSZK (2)

A selejtezőkből bejutott néhány egzotikus ország (Haiti, Zaire), de elbukott több nagyhatalom is: Anglia, Spanyolország és Franciaország nem jutott ki, a szovjetek pedig azért léptek vissza, mert Chilével kellett volna pótselejtezőt játszaniuk, de a marxista elnököt megdöntő országban éppen tömegesen végezték ki a kommunistákat. Chile 1-0-ra nyerte a selejtezőt, miután a játékvezető sípjelére a játékosai végigfutottak a távolmaradó szovjetek térfelén, és az üres kapuba gurítottak.

A magyar csapat drámai körülmények között esett ki, hazai pályán csak Svédországot kellett volna legyőzni a kijutáshoz, de hiába vezettünk kétszer is, egy hajrában kapott góllal 3-3-ra végeztünk, és kiestünk. Bicskei Bertalan, későbbi szövetségi kapitány első és egyetlen válogatott meccsén nem parádézott, de nem csak az ő hibái miatt nem jutott ki a válogatott, amely a kor sztárcsapatára, az Újpestre épült. A selejtezőknek egyébként rekordszámú (98) csapat futott neki világszerte, hogy a 16 vb-hely egyikét megszerezze az 1966 után újra megváltozott rendszerben lebonyolított világbajnokságon.

Egy piros ulti 40/100 redurtmarch miatt nem jutottunk ki

Egy anekdota szerint a sorsdöntő, Svédország elleni selejtezőre készülő válogatott edzőtáborában a játékosok a meccs előtti este éppen ultiztak, amikor Ilovszky Rudolf kapitány körbejárta a szobákat. Mindenhova benyitott, beszélgetett játékosaival, nyugtatta, bíztatta őket. Az egyik szobában Vidáts, Kovács és Juhász ultiztak. A "hogy vagytok?" kérdésre ketten egyszerűen válaszolták, Juhász viszont éppen egy piros 40/100 redurtmarch-ot játszott ki, ezért nem volt beszédes kedvében. A "faszom tudja, hogy vagyok" válasz miatt Ilovszky kizárta a keretből a csapat egyetlen balhátvédjét, másnap pedig Svédország három jobbszélről szerzett góllal legyőzte Magyarországot a Népstadionban.

Nem volt egyenes kieséses szakasz, két csoportkört játszottak. Az elsőből a csoportok első két csapata jutott a nyolc közé, a második csoportkörből a győztesek egyből a döntőbe mentek, a bronzmeccset a két második játszotta. A németországi vébén mutatkozott be a jelenleg is hivatalos vb-trófea, miután 70-ben a brazilok végleg megkapták az eredeti Jules Rimet trófeát.

A két Németország
A két Németország
Fotó: Staff / AFP

Már az első körben voltak komoly meglepetések. Olaszország csúnyán megbukott, a tornára fantasztikus csapattal érkőző lengyelek (a selejtezőben Angliát takarították el) és argentinok mögött végzett, kiesett, Jugoszlávia pedig megelőzte a csoportban Brazíliát. Az NSZK is átélt egy komoly sokkot, a meglepetésre kijutó NDK esélytelenül győzte le a nyugatiakat, akik 1972 Európa-bajnokaként toronymagas favoritnak számítottak, a válogatott gerincét adó Bayern München zsinórban három BEK-győzelmet aratott.

Jürgen Sparwasser, a kommunizmus hőse

Amikor kiderült, hogy az NDK összekerül az NSZK-val, a Stasi akcióba lépett: arról szó sem lehetett, hogy a szurkolók csak úgy átmenjenek a fal túloldalára drukkolni, a titkosrendőrség (elsősorban a disszidálóktól tartva) választotta ki azt a 2000 szurkolót, aki utazhatott. A keletiek végül Jürgen Sparwasser góljával legyőzték a későbbi világbajnokot, a kommunista propagandagépezet beindult: a játékosból hős lett, kézről kézre adták a vezetők, új lakást, kocsit kapott ajándékba - a tévében. A valóságban ez mind hazugság volt, semmit nem kapott, a hatalom bábként használta, mint a nyugati sátánt legyőző példaképet. Sparwasser egy idő után azt kívánta, bárcsak ne lőtte volna azt a gólt. Átszökött a berlini falon, és testnevelőtanárként élte le az életet. A Goals that shook the world sorozat állított neki emléket (a videón 1:18-tól látható a róla szóló rész).

A németek megállítására egyedül Hollandia tűnt esélyesnek. A Rinus Michels által irányított, Johann Cryuff által vezetett csapat fejlesztette tökélyre a 30-as évek osztrák csodacsapatának totális futballját, amelyben a játékosoknak nem volt kötött helyük, csapatként mozogtak együtt, azaz mindenki támadott és mindenki védekezett. A taktikával az Ajax a Bayern előtti időszak európai királya volt, ugyanúgy három BEK-et nyertek, mint a németek, és a vébére is esélyesként érkeztek.

Hollandia - Argentína
Hollandia - Argentína

Bár csoportkör volt egyenes kieséses szakasz helyett, mégis úgy alakult, hogy mindkét középdöntőben volt elődöntőnek felfogható mérkőzés. A felső ágon a brazilok és a hollandok dönthettek egymás ellen (mindketten verték az NDK-t és Argentínát), Hollandia Neeskens és Cruyff góljaival legyőzte Brazíliát, és veretlenül ment be a döntőbe. Az alsó ágon hasonló volt a helyzet, az NSZK és Lengyelország tarolt, egymás elleni meccsüket Gerd Müller hajrágóljával nyerték a németek.

A döntőben a hollandok megszerezték a vb-döntők történetének leggyorsabb gólját, ami egyben az első büntető is volt a finálék történetében. Még egy dologban első volt: a németek akkor értek először a labdába, amikor Sepp Maier kipiszkálta a kapuból, azelőtt egy 15 érintésből álló holland támadás futott a pályán, végül Berti Vogts vágta fel Cruyffot. A hollandok alázták a németeket, fényezték a játékot, de túlságosan megnyugodtak, a németek szívósan játszva előbb egyenlítettek, majd Gerd Müller góljával megnyerték a döntőt.

A német ünneplés nem tartott sokáig, a keretet feszítő ellentétek miatt a győzelmi bankett közepén a csapat sztárjai lemondták a válogatottságot, és távoztak. A szövetséggel végig vitában álló Paul Breitnerhez csatlakozott szakadárok közül később kilépett Franz Beckenbauer, de sokan a világbajnok csapat sztárjai közül valóban nem léptek soha többet pályára az NSZK válogatottjában.

A döntő a holland válogatott tragédiája is volt, hiszen a totális futballt bemutató csapat a világbajnokságon 14 gólt vágott, és a döntőig csak egyet kapott (a selejtezőn 24-2-vel jutottak túl), mégsem tudott bajnoki címet szerezni. A bronzmérkőzésen Lengyelország 1-0-ra legyőzte Brazíliát, a győztes gólt szerző Grzegorz Lato 7 góllal a torna gólkiálya lett.

(Borítókép: Getty Images Hungary / Index)