Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fantomgól a vb-döntőben - Anglia, 1966

vb tortenelem 1966
2018.06.05. 14:07 Módosítva: 2018-06-05 19:02:00
Az angliai világbajnokság meglepetéseket és sztorikat hozott, kezdve az ellopott trófeával, a brazilok és az olaszok leégésével egészen a döntőig, amelyet a futballtörténelem leghíresebb gólja döntött el. Taktikai forradalom, kiváló, de peches magyar válogatott, és Geoff Hurst mennybemenetele 1966-ból.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Az 1966-os világbajnokságot a futball hivatalos szabályainak 100 évfordulója miatt kapta meg Anglia, amely úgy érezte, a játék feltalálójaként (és szabályrendszerének lefektetőjeként) ideje volt már mutatnia is valamit. Az angolok 50-ben indultak először, de semmit nem értek el, 66-ban hazai pályán abban bíztak, hogy Alf Ramsey vezetésével helyreállíthatják az angol futball hírnevét – ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, kellett egy szovjet partjelző, Tofik Abramov is.

Anglia, 1966

1966. július 11. - július 30.
Stadionok: 8 (7 városban)
Résztvevők (16): Bulgária, Anglia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szovjetunió, Spanyolország, Svájc, Észak-Korea, Mexikó, Argentína, Brazília, Chile, Uruguay
Mérkőzések: 32
Gólok: 89 (2,78 meccsátlag)
Gólkirály: Eusebio (POR) 9
Világbajnok: Anglia (1)

Rekordszámú csapat (70) indult a selejtezőkben, hogy megszerezze a szokásos lebonyolítású vébé 14 helyét (+ címvédő és házigazda), de már az első selejtezőkör előtt botrány tört ki, amikor az afrikai csapatok szót emeltek az ellen, hogy a kontinens bajnokának még egy selejtezőt kell játszania Óceánia, vagy Ázsia bajnokával. Végül 16 afrikai csapat bojkottot jelentett be, ezért Ázsia legjobbjának, Észak-Koreának csak az ausztrálokat kellett legyűrnie a kijutáshoz. Kiemelés ezúttal is volt, a négy amerikai, a négy nyugat-európai, a négy egyéb európai, és a négy outsider került a kalapokba, így alakult ki a négy csoport. A világbajnokság nagy esélyesének természetesen a címvédő Brazília számított, de a már profi bajnoksággal rendelkező németek, és a tokiói olimpia bajnoka, Magyarország mellett a Szovjetuniót is az esélyesek között emlegették. És persze Angliát is, amelyet minden egyes vébé előtt a legnagyobb favoritnak tartott – az angol sajtó. A torna felvezetéseként hőssé avattak egy kiskutyát, aki megtalálta az ellopott világbajnok trófeát.

Már a csoportkör elképesztő meglepetéseket hozott: Olaszország visszavágott ugyan Chilének, de kikapott a szovjetektől, és az utolsó meccsen Észak-Koreától. A Mazzolával, Riverával, Facchettivel kiálló olaszok kiestek, és nem mertek hazamenni, annyira tartottak – teljesen jogosan – a közönség haragjától, ami később mindenestül el is söpörte a válogatott vezetőségét. A koreaiak előtt a szovjetek nyerték meg a csoportot, és találkoztak a magyarokkal a negyeddöntőben.

A másik komoly meglepetés Brazília kiesése volt, amiben komoly szerepe volt a magyar válogatottnak. A tökéletes támadókkal, sziklaszilárd védelemmel, de kapus nélkül érkező magyar csapat az első meccsen kikapott ugyan Portugáliától, de a 2. körben 3-1-re legyőzte Brazíliát, és mivel a címvédő a portugáloktól is kikapott, Pelé, Garrincha, Tostao és Jairzinho ment haza. A magyar válogatott a 2. helyen ment tovább Eusebio Portugáliája mögött, és nem bánta, hogy a Szovjetunióval kell játszania a negyeddöntőben.

Kapusok nélkül nem lehet

A 62-es magyar válogatott annyival erősebb lett 66-ra, hogy ezúttal ott lehetett a keretben Farkas János, és olyan fiatal tehetségek jöttek fel, mint Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Varga Zoltán; viszont Grosics helyettesét nem sikerült megtalálni, kapusposzton komoly gondban volt Baróti Lajos kapitány. A szakmai vezetés jól is sakkozott a játékosokkal, a magyar csapat jól játszott, de kapusai hibáival nem tudott mit kezdeni: Szentmihályi a portugálok elleni meccset döntötte el két bakijával (a kapus depressziós lett a meccs után), a szovjetek elleni negyeddöntőn pedig Gelei hibái már a kiesést jelentették. A magyar csapat szereplése a kiesés ellenére nem volt egyértelmű csalódás, a brazilok elleni mérkőzés után a világ meghajolt az Eb-harmadik, olimpiai bajnok magyarok szellemes, szép játéka előtt. Különösen sokat emlegették Bene gólját, aki csodaszép szóló végén gurított a rövidbe.

A masszív németek kiváló csapatukkal megnyerték a csoportot, de csak gólkülönbségükkel előzték meg Argentínát, amely a FIFA-tól figyelmeztetést kapott durva játéka miatt. A házigazda Anglia könnyedén nyerte meg a csoportját, bár a bemutatkozás nem sikerült jól: egy másik rugdosódó dél-amerikai, Uruguay ellen csak 0-0-ra végzett a házigazda. A franciák és a spanyolok ezúttal sem tudtak nyomot hagyni a vébén.

A negyeddöntőkben Észak-Korea igen közel került egy újabb bravúrhoz, hiszen 3-0-ra vezetett Portugália ellen, de Eusebio négy gólt vágva megfordította a meccset, a portugálok jutottak az elődöntőbe. Anglia nagy nehezen legyűrte a bő egy órát emberhátrányban játszó Argentínát, amely már a csoportkörben azon problémázott, hogy az európai bírók ellene fújnak (volt is némi igazság a panaszaikban).

Uruguay keveset focizott, inkább durváskodott, kilenc emberrel estek ki az NSZK-val szemben, Magyarország pedig kísértetiesen hasonló módon bukott el a Szovjetunió ellen, mint négy évvel korábban: rengeteg helyzetet hagytunk ki, végig jobban játszottunk, de a kapusaink hiányával nem tudtunk megbirkózni, mindkét gólt Gelei óriási hibájából kaptuk. Az angol lapok úgy fogalmaztak, ha a magyar kaput Lev Jasin védi, Magyarország világbajnoki címet szerez Angliában. A torna egyik pozitívuma Mészöly Kálmán játéka volt, a Szőke Szikla világklasszissá érett a világbajnokságon.

Bobby Moore angol csapatkapitány a kupával.
Bobby Moore angol csapatkapitány a kupával.
Fotó: AFP

Az elődöntőben Ramsey nyerő taktikát választott Portugália ellen: Nobby Stiles, a pokróc védő (a csoportkörben végleg el akarták tiltatni egy Jacques Simon elleni szabálytalanságért, de a kapitánya megvédte) végig a későbbi gólkirály, Eusebio nyakában lihegett, a Fekete Párducnak csak egy 82. percben bevágott 11-esből sikerült szépítenie, de addigra Bobby Charlton két góljával már mindent eldöntött Anglia. A másik ágról az NSZK jutott a döntőbe, miután a 20 éves Franz Beckenbauer góljával legyűrte a Szovjetuniót. Érdekesség, hogy a németek ellenfelei a döntőig négy kiállítást kaptak, a szovjetek is emberhátrányban kaptak ki 2-1-re, ugyanannyira, mint a portugálok elleni bronzmeccsen.

A döntő minden idők egyik legvitatottabb mérkőzése lett. A szünetben 1-1-re álltak, majd az angolok másodszor is vezetést szereztek, de a németek a lefújás előtt újra egyenlítettetek. Az első viták már itt kialakultak, hiszen az angol játékosok szerint egy német játékos kézzel ért a labdába az egyenlítés előtt, de a játékvezető megadta a gólt, jöhetett a hosszabbítás, amelyben Geoff Hurst, akinek korábban csak egy válogatott gólja volt, duplázott, és megnyerte a világbajnokságot Angliának.

Fantomgól, Wembley-Tor, avagy bosszú Sztálingrádért

Hurst góljáról rengeteget beszéltek, a legvadabb összeesküvés-elméletek születtek a vb-döntőt eldöntő találatról. A világ legjobb bírójának tartott svájci Gottfried Dienst nem látta az esetet, így a gólt a partjelző, a szovjet Tofik Bahramov ítélte meg. Az azeri asszisztenst a németek azzal vádolták, hogy a szovjetek elődöntős kiejtése miatt ítélt az NSZK ellen, később pedig olyan pletykák is elindultak, miszerint a halálos ágyán csak annyit válaszolt arra a kérdésre, hogy bent volt-e a labda: Sztálingrád.

Anglia története első és eddig egyetlen világbajnoki címét szerezte, de öröme nem lehetett teljes, a győzelmet beárnyékolja, hogy Hurst gólja valószínűleg tényleg nem volt bent. A futballfolklórnak mindenesetre részévé vált a gól, a németek Wembley-Tornak hívják a szabálytalan, de megadott gólokat, több reklámot is rendeztek a gól köré, és még egy Beatles-számban is feltűnik.

Fogynak a csatárok, szaporodnak a védők

A futball fejlődése a csapatok taktikai formációiban is érzékelhető volt, az első világbajnokságokon Karl Rappan catenacciója után az Aranycsapat 2-3-5-ös rendszere ihlette a brazilok által tökélyre fejlesztett 4-2-4-es rendszert. Az 1966-os világbajnokságon több stílus is összecsapott, de megfigyelhető volt, hogy a csatárok száma mindenhol visszaesett, még azoknál a csapatoknál is, amelyek egyértelműen a támadójátékukra építettek. A világbajnok angolok például egy kezdetlegesnek mondható 4-4-2-es rendszert alkalmaztak (Ramsey meg is kapta érte a magáét, bár a vb-cím után már csak Szárnyatlan Angyaloknak [Wingless Angels] hívták csapatát a kimaradó szélsők miatt). Az új formációval Anglia úgy nyerte meg a csoportját, hogy mindössze négy gólt szerzett - viszont nem kapott mellé egyet sem. Hol voltak már a 7-5-ös végeredmények?

(Borítókép: Getty Images Hungary / Index)