2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Brutális kiütés: hét gólt vágtak a spanyolok Costa Rica ellen

A labdarúgó-világbajnokság negyedik napjának legfontosabb történései

Index
2022.11.23. 22:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság negyedik játéknapjáról, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket! Holnap reggel ismét jelentkezünk, érdemes lesz akkor is velünk tartani, hiszen újabb négy mérkőzéssel folytatódik a torna.

    • 11:00 Svájc–Kamerun
    • 14:00 Uruguay–Dél-Korea
    • 17:00 Portugália–Ghána
    • 20:00 Brazília–Szerbia

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

    Jó éjszakát kívánunk!

  • A németek szájukat kezükkel betapasztva vonultak pályára Japán ellen az E csoport első meccsén, aztán a meccs végén, ha akartak volna, sem tudtak volna megszólalni Manuel Neuerék, akik óriási meglepetésre 2–1-es vereséget szenvedtek az ázsiaiaktól. A csoport másik meccsén történelmet írt Spanyolország, amely 7–0-ra verte Costa Ricát, ezzel új gólrekordot állított fel saját vb-történetében. Az F csoport feledhetőbb meccseket hozott, Marokkó és Horvátország nem bírt egymással, Belgium nehezen, 1–0-val érvényesítette Kanada ellen a papírformát.

    A nap legjobb képei, legemlékezetesebb sztorijai fotókban elmesélve itt böngészhetők! 

  • A Sporting Kansas City légiósa azt írta: az emberi jogok nem képezhetik alku tárgyát. Sallói Dániel a Facebookon üzent. Szerinte rendkívül fontos kiállást tettek a német válogatott futballistái Katarban azzal, ahogy a japánok elleni – végül 2–1-re elbukott csoportmeccs előtt – összeálltak a csapatképre. A 26 éves támadó még vitában is kiállt a nézőpontja mellett.

    A teljes cikk és a poszt itt olvasható!

  • Hiába játszott időnként jobban Kanada, és lőtt huszonegyszer kapura, ez sem volt elég ahhoz, hogy a csoport favoritjától legalább egy pontot elcsenjen. Alphonso Davies kihagyott büntetőjére Michy Batshuayi góllal válaszolt, Belgium pedig 1–0-ra győzött a nap utolsó mérkőzésén.

    A mérkőzés összefoglalóját ide kattintva tudja elérni.

  • Belgium Michy Batshuayi 44. percben szerzett góljával végül behúzta az észak-amerikaiak elleni csoportmeccset, de le a kalappal a kanadaiak előtt, akik nemcsak óriási csatára késztették a vb titkos favoritjai közé sorolt Kevin De Bruynééket, de a 90 perc alatt több mint kétszer annyi helyzetet és gólszerzési kísérletet dolgoztak ki, mint a belgák. 

    Összefoglaló a helyszínről, Borbély László kollégánktól hamarosan! 

  • A találkozó továbbra is 1–0-s belga vezetéssel áll, a zambiai játékvezető ezúttal nem bakizta el a hármas sípszó időpontját – szemben az Afrika-kupával –, igaz, a vb-átlaghoz képest már-már csekélynek tűnő 5 perces hosszabbítást állapított csak meg. 

    Ez felér egy 89 perc 50 másodperces lefújással katari léptékben? 

    Holnapra kiírunk majd egy szavazást, ígérem! 

  • A spanyol válogatott történelmi, 7–0-s sikere után szétnéztünk a spanyol és a Costa Rica-i sajtóban is, mit írnak válogatottjuk teljesítményéről. Ch. Gáll András kollégánk cikke itt olvasható! 

    Mondani sem kell, a spanyolok a fellegekben járnak. Luis Enrique pillanatok alatt lett géniusz és látnok a korábbi, jóval kritikusabb jelzők helyett. 

  • Most a The Sun közölt „tuti” információkat a játékos lehetséges jövőjéről. A brit bulvárlap állítja, többé a Chelsea-nél sem szeretnék megszerezni a csatárt, akinek kedden bontották fel szerződését a Manchester Unitednél. 

    A sztori részletei itt olvashatók!

  • Az Internazionale belga támadója, Romelu Lukaku combsérülése miatt nem lehet ott a Kanada elleni mérkőzésen, és minden bizonnyal a Marokkó elleni találkozón sem állhat majd csapata rendelkezésére. Ha minden a belgák terve szerint halad, a horvátok elleni utolsó csoportmérkőzésen már pályára léphet a csatár.

  • Hiába játszottak kifejezetten veszélyesen a kanadaiak az első félidő jelentős részében, a játékrész hajrája a belgáké, hiszen mindössze negyedik gólszerzési kísérletüket (az észak-amerikaiak 12-nél járnak) gólra váltották Michy Batshuayinak köszönhetően. A Chelsea korábbi támadója, aki jelenleg a Fenerbahce színeiben Törökországban vitézkedik, 49. meccsén a 27. találatát szerezte a belga felnőttválogatottban. 

    A meccs a 45. percben jár, épp elkezdődött az ötperces ráadás az első félidő végén. 

  • Csütörtökön 17 órától Ghána labdarúgó-válogatottja Portugália ellen lép pályára a H csoportban. Az afrikai csapat már nagy erőkkel készül, íme néhány kép a holnapi mérkőzés előtti utolsó edzésükről.

  • A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második mérkőzésén a spanyol válogatott tűzijátékot rendezett, kiütéses 7–0-s sikerrel kezdték meg szereplésüket. A mérkőzés legjobbja a Barcelona kiválósága, Gavi lett.

  • A kanadai szélső a bal alsó sarkot célozta meg, ránézésre elég erősen, de nem túl jól helyezve, Thibaut Courtois pedig hozza madridi formáját, eltalálja az irányt, és oldalra üti a lövést! Óriási lehetőséget hagy kihasználatlanul a meccs előtt jóval esélytelenebbnek tartott Kanada. A belgák meg ünnepelhetik a kétméteres kapust már a meccs legelején! 

    11. perc: 0–0. 

  • Yannick Carrasco ütött minden jel szerint kézzel a labdába egy közeli lövésnél – a visszajátszások után ez már több mint egyértelmű, de azért eltelik jó egy perc, mire a videós szoba kihívja a monitorhoz a sporit, nézze már meg ő is. Sikazwe pedig megadja a tizenegyest! A 8–9. perc fordulóján járunk a belga–kanadain! 

  • A belga aranygeneráció igazi nagy sikere még várat magára, erre pedig a csapatnak alighanem Katarban lesz az utolsó esélye. Bár a 2018-as tornán szerzett bronzérem az ország vb-történetének legnagyobb sikere volt, egy olyan csapattól, amelyben Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard vagy Romelu Lukaku szerepel, minden tornán aranyat vártak volna a szurkolók.

    A kulcsjátékosok is egyértelműen ők, igaz, Hazard már nem chelsea-s fényében tündököl, nagyon félrement nála a Real Madrid-kaland, a nemzeti csapatban ennek ellenére sokszor emlékeztet régi önmagára. Lukaku az őszi szezont sérülése miatt gyakorlatilag teljesen kihagyta az Interben, így a formája erős kérdőjel. Courtois bravúrjaira azonban minden bizonnyal számíthatnak a drukkerek, lassan egy éve élete formájában véd a hórihorgas kapus, De Bruynénél pedig hosszú idő óta nincs jobb irányító a világon.

    A vb-k történetében a legnagyobb sikert már említettük az oroszországi bronzzal, ezenkívül még az 1986-os negyedik helyet érdemes megjegyezni.

  • Guillermo Ochoa igazi legenda: a veterán mexikói kapus Európában nem sok sót evett meg, a világbajnokságokon azonban rendre tündököl. Tényleg olyan borzalmas teljesítményt nyújtott anno Franciaországban? 

    Többek között erről is beszélgettünk a Sportcast szerdai epizódjában Zombori Zalán válogatott labdarúgóval, a francia labdarúgás egyik legnagyobb hazai tudorával. 

    Az Index Sportcast elérhető az Apple Podcasten és a Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatja vissza.

  • Ön szerint melyik csapat nyeri a Belgium–Kanada mérkőzést?

  • A dél-koreai csapat legnagyobb sztárja, a Tottenham támadója, Szon Hung Min tudja vállalni a játékot az Uruguay elleni vb-nyitón csütörtökön – erősítette meg Paulo Bento szövetségi kapitány.

    Bento elmondta, hogy Szon abban a fekete védőmaszkban fog játszani, amelyet edzéseken is visel november eleji, Marseille elleni sérülése óta.

    Szerintem a maszkviselés nem fogja akadályozni a pályán, hozzászokott már az edzéseken

    – idézi a szövetségi kapitányt a Daily Mail.

  • A belga–kanadai meccs játékvezetője az egész világbajnoki felhozatal legmegosztóbb figurája – pedig nem gyenge a verseny... –, a zambiai Janny Sikazwe. Ő volt az, aki a januári Afrika-kupán kétszer is idő előtt fújt le egy meccset, egész konkrétan a Mali–Tunézia összecsapást, amelyet előbb 85 perc, majd 89 perc 40 másodpercnél is lefújt, hogy aztán az öltözőből visszaimádkozott futballisták harmadszor is nekikezdjenek a második félidő tisztes 45 percének és az utána következő nem túl hosszú ráadásnak.

    Próbálták a sporit azzal mosdatni, hogy az egyik ötpercesre nyúlt ivószünetnél felejtette el megállítani az óráját, ezért hibázott kétszer is, de ezt valahogy kevesen akarták elhinni neki, nekik. A bizalmatlanságot azzal érdemelte ki, hogy egy Afrikai Bajnokok Ligája-meccsen korrupció gyanújába keveredett: az Esperance 4–2-re legyőzte a Radest, úgy, hogy az első gólját egy vitatható büntetőből szerezte, majd a Radestől elvett egy gólt – ki nem találnák – szintén egy vitatható szabálytalanság miatt. A felfüggesztés nem tartott sokáig, már a 2018-as oroszországi világbajnokságon is közreműködött: ő vezette a Belgium–Panama és a Japán–Lengyelország mérkőzést...

    A sztoriról bővebben itt írtunk! 

  • A sivatag szélére épült stadion az al-Rajján SC otthona. A katari csapat az egyik legnépszerűbb klub a perzsa öbölben, hazájában nyolcszoros bajnok. A szervezők szerint a stadion külseje a helyi kultúrát és a hagyományokat tükrözi. A homlokzatot a homokdűnék és a sivatag ihlette, és Katar kereskedőmúltja is helyet kap a dizájn leírásában.

    Néhány éve még egy másik stadion állt a helyszínen, ám azt lebontották 2015-ben, a helyére a mostani konstrukciót húzták fel. A létesítmény névadója Ahmad bin Ali Al Thani, aki 1960 és 1972 között volt Katar emírje. A helyszínen hét mérkőzést játszanak majd, egy kivételével az összes csoportmeccset, ezekre pedig a belvárosból metróval utazhatnak a szurkolók.

  • A nap utolsó meccsén Belgium Kanada ellen lép pályára, mindkét kapitány 3–4–3-as felállásban küldi pályára csapatát az F csoport zárómérkőzésén. Íme a kezdőcsapatok:

    Belgium: Courtois – Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker – Carrasco, Witsel, De Bruyne, Castagne – Hazard, Batshuayi, Tielemans.

    Kanada: Borjak – Miller, Vitoria, Johnston – Laryea, Eustaquio, Hutchinson, Holiet – Davies, David, Buchanan.

  • Hiába érkeztek délelőtt a hírek, miszerint Rijádban műtik meg az Argentína ellen saját kapusával ütköző és súlyos arcsérülést szenvedő Jasszer el-Sahranit, a Gazzetta szerint Németországban fekszik kés alá, a kezelését pedig maga a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán finanszírozza majd. 

    Az olasz lap szerint az orvosi jelentés messze nem pozitív, a futballista arc- és állkapocstörést szenvedett, emellett pedig belső vérzése is volt, a játékos azonban a kórházból üzenve igyekezett mindenkit megnyugtatni. 

    Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a körülményekhez képest jól vagyok. Isten áldjon benneteket, és imádkozzatok értem. Emellett gratulálok a győzelemhez, mindannyian megérdemlitek

    – idézi a lap el–Sahranit, aki a felajánlott összegnek köszönhetően vélhetően a legjobb ellátásban részesülhet majd.

  • Eddig a napig mindössze két kiválasztott mérkőzésre nem sikerült megszereznem az akkreditációt (a szabály szerint napi kettő a limit, közte egy szünettel), ez a kettő pedig az Argentína–Szaúd-Arábia és a Németország–Japán volt.

    Nos, mindkét favorit korán előnyhöz jutott ugyan, mégis mindkettő 2–1-es vereséget szenvedett.

    Úgy tűnik, a fő favorit brazilok nem hisznek abban, hogy prikézsiát hozok rájuk, mert a stadionba érkezéskor háromra duzzadt az elutasítások száma. Nem mondom, hogy a szerbek 2–1-re nyernek majd holnap, de...

  • Ma este 20 órakor Kanada válogatottja is megkezdi a szereplést a katari világbajnokságon, az együttes Belgium ellen lép pályára az F csoportban. Ahogyan a legtöbb nemzetet, a kanadai nemzeti tizenegyet is népes szuroklótábor fogja biztatni az esti meccsen, azonban egyes drukkerek már most merész álmokkal érkeztek meg a találkozó helyszínére.

    A Twitterre feltöltött egyik felvételen ugyanis jól látható, hogy kanadai zászlóba bújt szurkolók a világbajnoki trófea mását adogatják kézről kézre a meccs előtt, amely elhódításának érdekében azonban három meccset is sikerrel kell megvívnia az együttesnek: Belgium, Horvátország és Marokkó válogatottján át vezet az út a csoportból való továbbjutásig. 

    De Szaúd-Arábia és Japán meglepő győzelmét követően miért ne álmodozhatnának ők is?

  • Az Ahmad bin Ali Stadion már készen áll a nap zárómérkőzésére, amelyen a legutóbbi bronzérmes belgák az 1986 után második vb-szereplésükre készülő kanadaiakkal találkoznak.

    A létesítmény oldalán már futnak körbe a zászlók.

  • Spanyolország eddigi legnagyobb különbségű sikere egy 1998-as vb-meccsen jött össze Bulgária ellen, akkor 6–1 lett a találkozó vége. Ezt a rekordot sikerült most megfejelnie Luis Enrique együttesének a 7–0-s sikerrel. Mától ez a spanyolok legnagyobb különbségű győzelme mundiálon. Érdekesség, hogy a mostani szövetségi kapitány a 98-as meccsen még játékosként volt a siker részese, gólt is szerzett, és két asszisztot is kiosztott.

    A meccs összefoglalója itt! 

  • Ez már igazi gála: a Spanyolország–Costa Rica-összecsapás 93. percében egy újabb csereember, Alvaro Morata írja át az eredménysort 7–0-ra. Dani Olmo átadása után a tizenhatoson belül térül-fordul, tisztára játssza magát, majd ballal a hálóba helyez – ez a találat rövid története. Ennyit a 6–0-s poénokról. 

  • Mohamed nem könyörületes: a csereember Carlos Soler 6–0-ra módosítja az állást a spanyolok szemszögéből. A vörös mezes csapat pedig még javában ünnepel, amikor a játékvezető döntésének megfelelően a negyedik számú spori magasba emeli a táblát: nyolc perc ráadás jön. Ilyen meccsen minek, de tényleg? 

  • De hogy akkor mi, arról itt beszél a német válogatott 36 esztendős kapusa, egyúttal csapatkapitánya. No meg Ilkay Gündogan és a szövetségi kapitány, Hans-Dieter Flick értékelése is megtalálható a német–japán (1–2) találkozóra visszatekintő cikkünkben! 

  • Csúnya. Értsd: „csúnya”. A Barcelona fiatalja kapásból, 15 méterről, jobbal, külsővel, átvétel nélkül lőtt a bal alsóba, úgy, hogy a labda elment vagy három játékos lábai között/mellett, Keylor Navasnak pedig esélye sem volt mozdulni rá, végül a bal kapufa tövéről vágódott elegánsan a hálóba. Ez már kiütés Costa Rica ellen. 

    75. perc: 5–0.