új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A táncoslábú brazilok hiába örülhettek kiütéses sikerüknek Dél-Korea ellen a nyolcaddöntőben, a Horvátország elleni negyeddöntőben tizenegyespárbajban alulmaradtak Luka Modricékkal szemben Neymarék. 

    Ehhez mérten a korábban mérhetetlenül magabiztos brazilok cukkolását is megkezdték a rivális szurkolók, amiből a korábbi Miss Croatia szépségversenyt nyert modell, a katari vb legszebb szurkolójának tartott Ivana Knöll sem maradhatott ki. 

    A világbajnokságot Katarban követő hölgy a találkozót követően ugyanis Instagram-oldalára egy táncot töltött fel, amellyel egyrészt a braziloknak kívánt kellemes hazautat, másrészt pedig a telefonjukat görgető követőinek okozott egy kellemes estét...

  • Az Index helyszíni tudósítója, Borbély László kollégánk megnézte, milyen egy igazán nagy buli Katarban.

    A vb-vlog legújabb epizódja itt tekinthető meg!

  • A ma esti, Anglia–Franciaország-negyeddöntő párosítása már magában is elképesztő izgalmakat tartogat, azonban a pályára lépő játékosok nemcsak labdával, hanem anélkül is látványos küzdelmet varázsolhatnak a pályára. 

    A találkozón ugyanis ott lesz a villámléptű, az aranycipőért bejelentkező Kylian Mbappé is, akinek megállítása vélhetően a legnehezebb feladat lesz, ami az angolok elé hárul. Mbappé ugyanis amellett, hogy cseleivel felforgathatja az angol védelmet, gyorsaságával is sokkolhatja az ellenfelet: ugyanis a vb-n 35,3 km/h-s sebességre is képes volt már.

    Ehhez mérten az angolok is bevetik a szintén futóbolond védőjüket, Kyle Walkert, aki egy lakóövezetben a traffipaxok réme lehetne szintén, ő 34,4 km/h-s sebességet produkált a tornán – így vélhetően mindvégig ott lesz majd Mbappé nyomában a meccsen. 

  • A visszavonulását követően tv-s szakértőnek állt Manchester United-ikon, Roy Keane élesen bírálta a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőn (4–1) látott brazil gólörömöket, ahol a játékosok összekapaszkodva, az edzőt is bevonva ünnepelték találatukat. 

    Keane szerint a meglehetősen tiszteletlen ünneplésnek azonban meg is lett az eredménye Horvátország ellen, ugyanis ez lehetett az egyik oka annak, hogy a negyeddöntőt követően búcsúzni kényszerült a katari tornától Brazília. 

    Nem csodálkozom, hogy Brazília kiesett a világbajnokságról, az összes energiájukat elpazarolták a Dél-Korea elleni táncukkal

    – vélekedett gúnyoson a korábbi futballista. 

  • A német válogatottal a katari labdarúgó-világbajnokságtól már a csoportkör végén búcsúzó Manuel Neuer kórházi ágyból üzent rajongóinak: a 36 éves kapus „fejszellőztetés” közben síbalesetet szenvedett, eltörte a jobb lábát, ami miatt azonnal meg is kellett műteni – derül ki a posztból.

    „A műtét jól sikerült, köszönöm az orvosoknak. Fájó azonban a tudat, hogy a mostani idény számomra véget ért” – írta Neuer, aki az idényben 12 bajnokin, összesen pedig 16 tétmeccsen lépett pályára a Bayern Münchenben.

    A vb-n a németek mindhárom csoportmeccsét végigvédte. Utólag pedig kritikák kereszttüzébe került amiatt, mert német sajtóhírek szerint müncheni csapattársával, Leon Goretzkával egyetemben ő volt a leghangosabb szószólója annak, hogy a Nationalelf mindenképpen demonstráljon a katari rendezőkkel és az ország társadalmi, politikai berendezkedésével szemben.

    A Die Welt és a Spiegel is arról ír, hiába akartak társadalmilag példát mutatni, az öltözői egységet és a játékra való koncentrációt nem lett volna szabad feláldozni ezért egy labdarúgó-világbajnokság alatt.

  • A tegnapi Hollandia–Argentína-negyeddöntő rendkívüli fordulatokkal és nem kevés feszültséggel volt tűzdelt, a játékosok és a kispadon helyet foglalók is több alkalommal egymásnak feszültek, és Mateu Lahoz játékvezetőt sem kímélték a játékosok. 

    Az általában higgadt Lionel Messi sem bírt a vérével a végül tizenegyesekkel megnyert találkozón, több alkalommal is a játékvezetést kritizálta, gólörömével az ellenfél edzőjét, Louis Van Gaalt provokálta, a lefújást követően pedig a hollandok góljait szerző Wout Weghorst irányába is volt néhány keresetlen szava

    A hatalmas médiavisszhangot keltő Cristiano Ronaldo-interjút készítő brit újságíró, Piers Morgan, ahogyan azt tőle már megszokhattuk, Messi viselkedését sem hagyta szó nélkül. 

    Lionel Messi tegnap verbálisan bántalmazta a játékvezetőt, az ellenfél edzőjét és az egyik játékost is. Úgy gondolom, ha Ronaldo tette volna mindezt, az jóval nagyobb médiafigyelmet kapott volna

    – írta bírálóan a Twitteren Morgan. 

  • Az egyenlítő gól előtt a VfL Wolfsburg egy korábbi szabadrúgástrükkjét alkalmazta Wout Weghorst és a holland csapat az Argentína elleni péntek esti negyeddöntőben a katari labdarúgó-világbajnokságon – minderről az egyik csapattárs mesélt a péntek esti találkozó után.

    A hollandok az ellenfél sorfala mellett egy sajátot is felállítottak, majd a labdát nem lőtték kapura, hanem finoman, laposan a védők mellett bejátszották, így szabad volt az út a kapu felé: Weghorst ugyanígy szerzett gólt 2020. október 25-én a Wolfsburg színeiben az Arminia Bielefeld elleni, 2–1-re megnyert bajnokin.

    „Tudtuk, hogy Weghorst néhány éve betalált így a Bundesligában. Megpróbáltuk, és bejött. De sajnos nem volt elég” – mondta a távirati iroda által idézett játékostárs, Luuk de Jong arra utalva, hogy hiába sikerült egyenlíteni a rendes játékidő utolsó pillanataiban, végül 11-esekkel alulmaradtak, és kiestek.

    A hollandok 2–0-s hátrányban voltak, amikor a csereember Weghorst a 78. percben pályára lépett. A játékos öt perccel később szépített, majd a rendes játékidő ráadásának 11. percében az egyenlítő gólt is megszerezte ebből a váratlan szabadrúgás-variációból.

    A korábbi wolfsburgi támadó jelenleg már a török Besiktas futballistája – emlékeztetett az MTI.

  • Az angol–francia negyeddöntő lesz a nyolcadik, egyben utolsó előtti találkozó a központtól legmesszebb fekvő al-Bajt Stadionban. Itt rendezték meg a Katar–Ecuador (0–2) nyitómérkőzést, majd két, gól nélküli döntetlent láthattak a nézők (közte az angol–amerikaival), mielőtt a spanyolok és a németek is remiztek (1–1).

    Pár feledhetőbb meccs mellett a torna talán legdrámaibb zárását is itt láthattuk, amikor Németország fordulatos meccsen darálta be a végére Costa Ricát (4–2), hogy a spanyolok vereségével ez mit se számítson.

    Legutóbb ismét az angolok voltak itt érdekeltek, Szenegál ellen kevésbé meggyőző első fél óra után azért simán, 3–0-ra nyertek Harry Kane-ék. Érdekesség, hogy egy sikerrel a fináléig vezető úton végig itt lehetnének a „háromoroszlánosok”, hiszen az Afrika-bajnok elleni nyolcaddöntő, a mai negyeddöntő és az ág elődöntője (a Marokkó–Portugál győztese ellen) is az al-Horban található létesítményben volt/lesz.

  • Korábban nem egy videó és kép jelent meg a brazilok sztárját imitáló Neymar-hasonmásról, aki kinézetével teljesen megtévesztette még a katari biztonsági erőket is, most azonban egy újabb imitátor tűnt fel Doha utcáin. 

    A hasonmás pedig nem másé, mint a ma Franciaország ellen pályára lépő angol válogatott szövetségi kapitányáé, Gareth Southgate-é, aki ugyan az avatott szemek számára azonnal egy rosszul sikerült hamisítványra emlékeztethet, az angol szurkolók láthatóan mégis könnyedén bedőltek neki...

    Tényleg ekkora lenne a hasonlóság? 

  • Az Argentína elleni negyeddöntőt duplájával hosszabbításra mentő Wout Weghorst teljesítményével nemcsak a focirajongókat, de a statisztikákkal és játékosértékeléssel foglalkozó whoscored.com szakoldalt is láthatóan lenyűgözte, ugyanis a csereként beálló játékosok közül a katari vb eddigi legmagasabb értékelését kapta (8,73).


  • Hiába az elmúlt napok jobb és rosszabb hírei a brazil klasszis, Pelé egészségi állapotáról, a legendás labdarúgó láthatóan a legnehezebb napjain is szívén viseli a nemzeti válogatott sorsát.

    Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a horvátokkal szemben alulmaradó, így a tornától búcsúzó csapatot és annak vezérét, Neymart méltatta a búcsú ellenére – akinek hosszabbításban szerzett gólja már a 77. találata volt a nemzeti csapatban, ezzel pedig beérte a válogatott rangsorában Pelét. 

    Láttalak felnőni, mindennap szurkoltam neked, s végre gratulálhatok a brazil színekben elért góljaid számához. Mindketten tudjuk, hogy ez több mint egy egyszerű szám. Sportolóként az a legnagyobb feladatunk, hogy inspiráljunk másokat. Ma a csapattársainkat, majd a következő generációt és mindenekfelett a sportszeretőket világszerte. Sajnos ez nem a legboldogabb nap a számunkra. A rekordomat közel ötven éve értem el, és eddig senki meg sem közelítette. Te beállítottad. Ez mutatja, milyen nagyszerű a teljesítményed. Inspirálj minket a jövőben is! Én továbbra is minden gólodnál örömmel csapok majd a levegőbe, ahogy eddig is

    – írta Instagramon a 82 éves, háromszoros világbajnok klasszis.

  • Ahogyan arról mi is beszámoltunk, tragédia árnyékolta be a tegnapi Hollandia–Argentína-negyeddöntőt, ugyanis a helyszínen közvetítés közben összeesett, majd életét vesztette Grant Wahl amerikai újságíró. 

    A sajtómunkás halála az egész szakmát sokkolta, az elhunyt családjának pedig most a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA elnöke, Gianni Infantino is üzent. 

    Hatalmas szomorúsággal és hitetlenséggel értesültem Grant Wahl híres sportújságíró haláláról, aki éppen a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntős meccséről közvetített. Csak néhány napja ismerte el Grantot a FIFA és az AIPS azért, hogy nyolc egymást követő világbajnokságról is tudósított, karrierje során pedig több női vb-n, valamint számos nemzetközi sporteseményen vett részt. A futball iránti szeretet óriási volt, és a tudósításai hiányozni fognak azoknak, akik követik a labdarúgást. Őszinte részvétünket nyilvánítjuk az elhunyt feleségének, Céline-nek, a családjának és a barátainak

    – írta közleményében a szövetség első számú embere.

      

  • Már csak hatan maradtak, estére pedig kialakul a legjobb négy mezőnye. Addig is szavazásra buzdítjuk olvasóinkat!

    Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • Mindkét csapat meggyőzően teljesített a negyeddöntőig tartó úton, az angolok a legtöbb szerzett góllal (12), legjobb gólkülönbséggel (+10) és a legtöbb kapott gól nélküli összecsapással (3) a hátuk mögött érkeztek, ebből a franciáknak például még egy sem volt!

    Volt viszont három meggyőző sikerük, melyek során Kylian Mbappé öt gólt és két gólpasszt jegyzett, és háromszor is ő lett a mezőny legjobbja. Mentségére szóljon, a semmiről nem döntő csoportzárón csak percek jutottak neki...

  • Mateu Lahoz játékvezető teljesítménye nem csak Argentínában vet komoly érzelmi hullámokat – főleg Lionel Messi péntek esti nyilatkozata után. A spanyol játékvezető vb-történelmet repesztett azzal, hogy nem kevesebb mint 15 sárga lapot szórt ki a 120 percre nyúlt találkozó alatt. Ahogy az Opta Analyst Twitter-oldala viccesen meg is jegyzi, ez a teljesítmény, valamint maga a negyeddöntő is önálló Wikipédia-oldalért kiált.

  • Az angolok és a franciák eddig két vb-meccsen találkoztak, és a múlt a „háromoroszlánosok” mellett szól.

    Az 1966-os, hazai mundialon a Wembley 98 270 nézője előtt Roger Hunt duplájával nyertek 2:0-ra a britek, bebiztosítva csoportelsőségüket és a franciák kiesését, majd Argentína (1:0), Portugália (2:1) és az NSZK (4:2 – hosszabbítás után) legyőzésével történetük eddigi egyetlen vb-aranyát szerezték meg. Érdekesség, hogy az újabb sikerek a papírforma szerint portugál, majd argentin riválist hozhatnak...

    A két együttes 1982-ben is megmérkőzött, akkor Bryan Robson talált be kétszer, és nyert Anglia 3–1-re Bilbaóban. A második csoportkörben ugyanakkor az NSZK és Spanyolország ellen is gól nélküli döntetlenre végzett, így a nyugatnémetek jutottak tovább a hármasból, miközben a franciák Ausztriát és Észak-Írországot is megelőzték, így az elődöntőbe kerültek. Ott az NSZK büntetőkkel nyert, de végül az olaszok ülhettek fel a trónra.

    Az egymás elleni örökmérleg masszív angol fölényt mutat (17 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség), de 1999 óta azért inkább az történik, amit a franciák szeretnének (5 siker, 2 döntetlen, 1 vereség).

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, drámai mérkőzésen, tizenegyespárbajban Horvátország legyőzte Brazíliát a katari világbajnokság negyeddöntőjében, így az európai csapat jutott be a torna elődöntőjébe. 

    A mérkőzést követően érthetően csalódott, könnyeivel küzdő brazil válogatott játékosai vigasztalhatatlannak tűntek, azonban valaki mégis megpróbált javítani a tizenegyeseket után teljesen összeomló Neymarék hangulatán. 

    Legalábbis a PSG támadójáén mindenképpen, ugyanis a kezdőkörben síró Neymarhoz odarohant Leo Perisic, Ivan Perisic kisfia, hogy támogatásáról biztosítsa őt.

    Azt ugyan nem tudni, hogy az iskolában hogyan teljesít az ifjú Perisic, azonban ha sportszerűségből jegyeket osztanának, biztosan jelest érdemelne. 

  • A Brazil Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján közölte: a horvátok ellen tizenegyesekkel elbukott mérkőzés volt az utolsó, amit a szövetségi kapitányi poszton Titével vívtak meg. A 61 esztendős szakember hat évet és 81 mérkőzést követően távozik a válogatott éléről.

    A kapitány búcsúszavait és egy másik félig-meddig bejelentett búcsú történetét itt olvashatja!

  • A spanyolok büntetőpárbajban történő legyőzése után Marokkó története első vb-negyeddöntőjére készülhet, valamint arra, hogy az első afrikai együttesként elérje az elődöntős szereplést. A portugálok eközben a vb egyik legmeggyőzőbb teljesítményével ütötték ki 6–1-re Svájcot – gyakorlatilag Cristiano Ronaldo nélkül.

    A két együttes eddig kétszer találkozott egymással a mundialon: Marokkó 1986-ban a lengyelek és az angolok elleni 0–0-t követően 3–1-re legyőzte Portugáliát, így elsőként jutott a nyolcaddöntőbe, míg a rivális csoportutolsóként zárt. Az afrikai együttest a későbbi döntős NSZK verte meg egy 87. percben szerzett Lothar Matthäus-találattal.

    A felek négy évvel ezelőtt Oroszországban is randevúztak, akkor Cristiano Ronaldo korai találata döntött az európai együttes javára.

    Érdekesség, hogy a holtversenyben legjobb támadó (Anglia, Portugália: 12 szerzett gól) és legjobb védekező (Marokkó, Tunézia: 1-1 kapott találat) csapat feszül egymásnak az első szombati meccsen.

  • A Sportcast pénteki epizódjában a Spíler TV szakértőjével, az Így olvasd a játékot c. könyv társszerzőjével, Soós Márkkal beszélgettünk, aki az adatok alapján egész jól megjósolta nekünk, milyen forgatókönyvet hozhat majd a brazil–horvát és az argentin–holland meccs (még ha az első kimenetelét nem is találta el).

    Érdemes lehet ezek alapján meghallgatni, milyen meccsre számít a ma esti, magyar idő szerint 20 órakor kezdődő angol–francián...

    A mérkőzésről a 28. percnél indul a beszélgetés.

  • Grant Wahl neves amerikai újságíró meghalt Katarban, miután a világbajnokságról való tudósítás közben összeesett. Halála a sportvilágban megdöbbenést és gyászt váltott ki.

    Az Argentína–Horvátország-meccs közben történt tragédiáról itt írtunk.

  • A brazil sajtó kíméletlen a válogatottal és főleg a posztjáról távozó szövetségi kapitánnyal, Titével. A média szerint a kapitány rosszul állította össze a csapatot, rosszul cserélt, és most újabb négy évig lehet várni a hatodik világbajnoki címre. Meg egy új Pelére.

    A cikk ide kattintva olvasható!

  • Neymar nem biztos abban, hogy folytatja szereplését a brazil válogatottban, amely pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság első negyeddöntőjében tizenegyesekkel kiesett a horvát csapat ellen – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

    „Őszintén szólva nem tudom. Nem szeretnék most erről beszélni, mert lehet, hogy a keserűségtől nem jól gondolkodom – mondta a jövőjéről könnyeivel küzdve a Paris Saint-Germain sztárja. – Ha azt mondanám, hogy vége, az elhamarkodott lenne, de az ellenkezőjét sem tudom garantálni.”

    Neymar megfogalmazása szerint szeretne időt kérni, hogy átgondolja, mit szeretne valójában, mindenesetre egyelőre nem zárja be maga mögött az ajtót.

    A legnagyobb favoritnak tartott brazilok gól nélküli döntetlent követően Neymar találatával ugyan a hosszabbításban vezetést szereztek a legutóbb ezüstérmes horvátok ellen, a rivális azonban a ráadás vége előtt három perccel egyenlített, majd az idegek csatájában jobbnak bizonyult, így kiejtette a dél-amerikai csapatot.

    Neymar 124-szer lépett pályára a Selecaóban, és 77. alkalommal volt eredményes, így a gólokat tekintve a brazil örökrangsor első helyén beérte az élő legendát, a háromszoros világbajnok Pelét.

    (MTI)

  • A hétszeres aranylabdás klasszis pénteken góllal és gólpasszal (majd a párbajban is értékesített tizenegyessel) vette ki a részét Hollandia kiejtéséből. Az assziszttal egy rekordot már megdöntött, hiszen Pelé csúcsát átadva a múltnak a vb-k egyenes kieséses szakaszának legtöbb gólpasszát kiosztó játékossá avanzsált (5).

    A rendes játékidőben belőtt tizenegyesével egy argentin csúcsot is elért: mostantól Gabriel Batistutával holtversenyben övé a legtöbb vb-gól is a honfitársait tekintve (10). Igaz, már most kétszer annyi meccsen szerepelt, mint a Boca Juniors és a Fiorentina korábbi sztárja.

  • Kevés feszültebb, érzelemdúsabb mérkőzést játszottak a futball történetében, ha játszottak egyáltalán, mint a péntek esti Argentína–Hollandia-negyeddöntő. Jellemző, hogy a meccs után nyilatkozó Lionel Messi, a győztesek csapatkapitánya az egyik argentin tévéállomás élő, egyenes adásában lehülyézte az ellenfél duplázó játékosát, Wout Weghorstot.

    Játékosreakciók és szalagcímek az argentin sajtóból itt.

  • A pénteki nap is bővelkedett drámában: mindkét negyeddöntő tizenegyesekkel dőlt el csupán, és a párbajból bizony a csúcsfavorit Brazília rosszul jött ki, így kiesett Horvátországgal szemben. Az esti meccsen aztán Argentína kétgólos előnyt leadva kényszerült hosszabbítást játszani, majd tizenegyeseket lőni, ezt azonban Emi Martínez kapus két védésének (is) köszönhetően megnyerték Lionel Messiék.

    Horvátország–Brazília 1–1, 11-esekkel: 4–2

    Hollandia–Argentína 2–2, 11-esekkel: 3–4

    Ezzel eldőlt, hogy a felső ágon Argentína–Horvátország-elődöntőt rendeznek majd jövő hét kedden.

    A pénteki eseményeket itt böngészheti!

  • Jó reggelt, Magyarország! Kezdődik a világbajnokság 21. napja. Ma újabb két negyeddöntőt láthatunk, ezzel pedig kialakul az elődöntő programja is.

    16.00: Marokkó–Portugália

    20.00: Anglia–Franciaország

    A két meccs győztese jövő szerda este játszik egymás ellen a döntőbe kerülésért.

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.