2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    E poszttal véget ért az Index vasárnapi (és hétfő hajnali) élő hírfolyama az önkormányzati választás fejleményeiről.

    Az új nap még hozhat fontos fejleményeket, kiváltképp Karácsony Gergely és Vitézy Dávid budapesti küzdelmének végkifejletét illetően. A regnáló főpolgármester jelen állás szerint, 99,26 százalékos feldolgozottságnál 216 szavazattal vezet (az eredményeket ebben a cikkben még élőben követjük). 

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn napközben is! Jó pihenést kívánunk!

  • Gyengén teljesített a DK-MSZP-Párbeszéd, amely csupán két mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, szemben a 2019-es öt mandátummal. Az eredményvárón Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Dobrev Klára, a pártszövetség EP-listavezetője is elismerte, hogy csalódottak. A részletekről itt írtunk. 

  • Május 29-e óta nem posztolt közösségi oldalán Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, aki Facebook-oldalán arról sem emlékezett meg, hogy vasárnap elvesztette a város vezetéséért folytatott versenyt az ellenzéki Pintér Bencével szemben. Utolsó posztja egy feleségével közös, koccintós fotó. 

  • Donáth Anna, a Momentum elnöke tartott beszédet a párt eredményváróján, miután kiderült, hogy mindkét mandátumukat elvesztették az Európai Parlamentben, így sem ő, sem Cseh Katalin nem kerül be az EP-be. Arról, hogy mit mondott ezek után a Momentum vezetője, itt írtunk részletesen.

  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az Indexnek adott interjújában először megköszönte a több százezer szavazónak, és a párt tagságának a munkát. Hozzátette: példátlan elhallgatás, cenzúra, ami a Mi Hazánk munkáját hátráltatta a kampány alatt.

    „Bejött a jóslatunk, négy politikai párt maradt állva, amelyek közül a Mi Hazánk az egyetlen, amelyik önállóan indult. Ez a négy párt dönt majd 2026-tól Magyarország sorsáról. A többi párt elveszett, megsemmisült” – húzta alá. 

    Toroczkai arról is beszélt, hogy egy mandátumot – úgy tűnik – már szerzett a Mi Hazánk Mozgalom az Európai parlamentben. De szerinte nem kizárt még a kettő sem.

    „Két fontos feladat van. Az egyik, hogy utazni kell Brüsszelbe, és a német AfD sikere után reményeink szerint közös frakciót hozhassunk létre. Vár ránk egy új EP pártcsalád létrehozása” – mondta Toroczkai, aki szerint pártjuk erősödött. 

    „A két évvel ezelőtti országgyűlési választásokon 5,88 százalékot értünk el, most ez a 6,7–8 százalék mindenképpen előrelépés. Természetesen ha a Magyar Péter-jelenség nem jelenik meg, akkor akár 10 százalék fölött is lehettünk volna” – mondta. 

    Úgy véli, hogy a főpolgármester-választás kampányára már nem volt elég pénzük. Ellentétben ellenfeleikkel. „Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid kombójára láthattuk mennyi pénzt égettek el, ahogy Karácsony Gergely mögött is rengeteg pénz volt. Ennek fényében az öt százalék körüli eredmény remek Grundtner Andrástól” – emelte ki. 

  • Szoros a verseny, Karácsony Gergely eredményváróján egyre nagyobb az izgalom. De a főpolgármester még nem jelent meg a Városháza Parkban. Mikor megjelent, hogy 19 szavazattal vezet, sikítva ugrott fel mindenki.

    Hajrá, Gergő!

    – kiabálták.

  • „A Megoldás Mozgalom (MEMO) történelmi győzelmet szerzett három településen a vasárnapi önkormányzati választásokon, az európai parlamenti választáson viszont a szakmaiság helyett az érzelmek döntöttek, amit csalódásként értékelnek” – mondta Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom EP-listavezetője hétfőn a még nem végleges eredmények ismeretében az MTI-nek nyilatkozva.

    Közölte: történelmi sikerként könyvelik el, hogy Heves vármegyei Mátraballán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szamossályin és a Baranya vármegyei Drávapiskin a jelöltjük lesz a polgármester. Utóbbi településen a négy fős önkormányzat minden tagját a MEMO adja.

    Huszár Viktor hozzátette: a három településen így elindulhat a párt mintatelepülés-programja, amely az élhető, önellátó helyi közösségek kialakítását célozta meg. A települések közterületi wifik, okos zebrák és napelemek kialakítása pályázhatnak - fűzte hozzá.

    Az európai parlamenti választásra kitérve elmondta, hogy csalódásnak tekintik az listán elért 0,4 százalékos eredményt. A szakmaiság helyett az érzelmek döntöttek - fogalmazott Huszár Viktor.

  • Ember Zoltán Levente politikai elemző szerint Karácsony Gergely hibái vezettek ahhoz, hogy ennyire szoros a verseny Vitézy Dáviddal a főpolgármesterségért folytatott küzdelemben. Vasali Zoltán hozzátette, hogy nem biztos, hogy el kellett volna mennie Karácsonynak vitázni Vitézyvel, mondhatta volna, hogy csak akkor megy, ha Szentkirályi Alexandra is ott lesz.

    Ember hozzátette, hogy Karácsony kampánya sem volt túl acélos, ez is vezethetett ahhoz, hogy ez az eredmény szülessen. Bár még nincs végleges állás, 90,4 százalékos feldolgozottságnál Vitézy közel 500 szavazattal vezet.

  • Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet tartott az önkormányzati és az európai parlamenti választások estéjén. Az erről szóló tudósításunkat itt találja.


  • Ismét Szentgyörgyvölgyi Péter lett Budapest V. kerületének polgármestere. A Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok 54,2 százalékát szerezte meg, míg ellenzéki kihívója, Juhász Péter (MomentumDKMMNNép PártjánPárbeszéd – ZÖLDEK) a voksok 41,64 százalékát kapta. A politikus a Facebook-oldalán gratulált Szentgyörgyvölgyi Péternek. Schmuck Andor még a két százalékot sem ért el a kerületi versenyben.

  • Több mint 100 ezer szavazatot kapott a Kutyapárt EP-listája. Erről a listavezető Le Marietta azt mondta, ezzel felülmúlták a 2022-es választási eredményüket. Saját szerepvállalása kapcsán megjegyezte, hogy egy olyan párt jelöltje lehetett, ahol nem kellett semmilyen kompromisszumot kötnie, „nem kellett magunkat szembeköpnünk” ez egy igazi közösségi kampány volt. Az önkormányzatokkal mennek előre – hangsúlyozta.

    Külön kiemelte, hogy a Kutyapárt egy békepárti párt.

    Törley Katalin megjegyezte, hogy olyan zajban tolták végig a kampányt, amire korábban nem volt példa, de még így is sikerült olyan fontos európai értékeket beemelniük a tematikába, mint a szolidaritás, a demokrácia és az oktatás helyzete.

    Mivel az MKKP eredményvárójának helyszíne a Király utca VI. kerületi oldalára esik, ezért a szervezők az összességében jó hangulatú buli ellenére a helyi rendelet miatt a megjelenteket lassan hazaküldik.

  • Ismét Borbély Lénárd lett Budapest XXI. kerületének polgármestere. A politikus teljes feldolgozottságnál 67,39 százalékon áll 23 130 szavazattal. Mögötte jóval lemaradva, a voksok 19,20 százalékát Dukán András Ferenc, a Momentum polgármesterjelöltje, míg Dudás Zoltán, a Fidesz–KDNP-jelöltje csupán a szavazatok 10,24 százalékát szerezte meg. 

    Borbély Lénárd korábban a Fidesz színeiben indult, emiatt előfordult, hogy a kormánypárt oldaláról a csepeli Magyar Péternek” is nevezték. Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének és Borbély Lénárd csepeli polgármester kapcsolata tavaly mérgesedett el, amikor 2023 tavaszán őt és Ábel Attila csepeli alpolgármestert sem vették vissza a feloszlatott, majd újraalakult Fidesz-csoportba, így párttagságuk megszűnt. (A konfliktus okairól itt és itt írtunk részletesebben).

  • Most már pörögnek az események a Momentum eredményváróján, éjjel fél egykor megtudtuk, hogy Zuglóban Rózsa András (Momentum) legyőzte Horváth Csaba MSZP-s regnáló polgármestert, sőt, ahogy Bedő Dávid frakcióvezető büszkén újságolta, a helyi közgyűlés többségét is megszerezte a párt.

  • A jelenlegi adatok szerint a Mi Hazánk Mozgalomnak egy mandátuma van az EP-választásokon. Erről kérdeztük Borvendég Zsuzsannát, a párt listájának harmadik helyezettjét, aki a tervek szerint megkapja ezt az egy mandátumot. Lapunknak elmondta, egyrészt megtisztelőnek, másrészt nagy felelősségnek tartja.

    „Most a legfontosabb feladat, hogy frakciót kell alakítani, hangsúlyozta. Az előzetes tárgyalásokat Toroczkai László már elkezdte, de majd csak a végső eredmények tudatában kezdhetjük el a munkát” – mondta lapunknak. 

    Hozzátette, Toroczkainak elég kiterjedt kapcsolata van az EU-n belül a szuverén pártokkal, mások mellett a bolgár, a holland, a lengyel, és a legnagyobb párttal, a német AfD-vel, amellyel szintén koalícióra szeretnénk lépni.

  • Választási győzelmet hirdetett Facebook-oldalán Tüke László. A Fidesz–KDNP pusztaszabolcsi polgármester-jelöltje 100 százalékos feldolgozottságnál 53,03 százalékon áll 1522 szavazattal. Kihívója, a település jelenlegi polgármestere, Simonné Zsuffa Erzsébet függetlenként induló jelölt volt, aki 1348 voksot kapott. 

    A Fidesz jelöltje 2019-ben azzal vált hírhedtté, hogy a József Attila Általános Iskola igazgatóhelyetteseként naplójával fejbe ütötte az ötödik osztályos diákját. Tüke László még egy írásos figyelmeztetést kapott a tankerületi központtól.

    A többi botrányhős politikusról, aki polgármester lett,  ebben a cikkünkben írtunk .

  • A Momentum eredményváróján, a Dunavirág utcában apránként csepegtetik a párt számára örömteli részsikereket, ha már a listás európai parlamenti szavazáson nem állnak túl fényesen. Hajnal Miklós éjfél után tíz perccel jelentette be, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester megőrizte pozícióját, azaz győzött. Pikó ugyan nem momentumos, de a Momentum támogatását élvezi. A hatalmas üdvrivalgásra néhány bóbiskoló újságíró felriadt, mondjuk, a hajnali órán ezen nem is kell csodálkozni.

  • „Boldog vagyok! Nyert a főni, biztos a hivatali munkám” – írta a Facebookon Márton a hivatali macska (a mentett állat néhány éve nyerte el „rágcsálóügyi főmunkatárs” tisztségét Diósjenőn).

    A település polgármestere 2019 óta Székely József Ede (Fidesz–KDNP), aki a valasztas.hu adatai szerint 100 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 46,05 százalékát szerezte meg. Kihívója, a független Tóth János 39,41 százalékot, míg a másik független jelölt, Hegedűs Barbara 14,54 százalékot szerzett. 

  • A Tisza Párt eredményváróján folyamatos az ujjongás az adatok érkezésével párhuzamosan. Több száz fős a tömeg, lengnek a magyar zászlók és zúg a „mocskos Fidesz”. 50 százalék feletti feldolgozottságnál a Tisza átlépte a 30 százalékos szavazatarányt.

  • Kovács Gergely, az Indexnek adott rövid interjújában úgy fogalmazott: arra számított, hogy nyerni fog, a képviselői helyek viszont már izgalmasabban alakultak, miután a DK elindult ellenük. Ennek ellenére mindenhol nyertek, ennek nagyon örül. 

    Ami biztosan megváltozik novembertől a XII. kerületben, az a közbeszerzések. „Pokorni Zoltán sokkal kevesebb pénzt visz majd haza, mint korábban” – szúrt oda a leköszönő polgármesternek Kovács, aki inkább a kultúrára szeretne költeni, ahogyan a párt másik társelnöke, Döme Zsuzsa már megvalósította Ferencvárosban. 

    Kovács Gergely azt is szeretné, ha a képviselők nem csak szavazni járnának be, hanem olyanok, akik dolgozni is akarnak, szavazógépekből nem kér az új hegyvidéki polgármester. 

    Kovács Gergely arra a kérdésre, hogy sokan támadták a marihuána-használattal a kampány alatt annyit mondott:

    az jó hír mindenkinek, hogy attól, hogy néha elszívunk egy dzsointot, sokkal kevesebbet fogunk lopni!

  • Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője szerint Magyar Péternek nem fővárosi ambíciói vannak, azt viszont nem tudjuk, hogy a listájukon kik vannak és ha esetleg 8-10 emberük jut a Fővárosi Közgyűlésbe, akkor mire lesznek képesek.

    Élő műsorunkban Závecz mellett Zárug Péter Farkas politológus a vendégünk.

  • A Mi Hazánk eredményváróján a képernyők előtt kialakult, patkó alakot formáló közönség szolid tapssal fogadta, hogy a Mi Hazánk az eddigi feldolgozottság alapján egy mandátumot szerez majd az EP-választáson. Amikor viszont kiderült, hogy a Momentum valószínűleg egyet sem, akkor kárörömbe csapott át a tömeg. 

  • Donáth Anna 23.15-kor érkezett meg a Momentum eredményvárójára. Az Index kérdésére Soproni Tamás újraválasztásáról azt mondta, Soproni már nyert Terézvárosban, ő (mármint Donáth) még nyerhet!

    Fogadtam vele, hogy 70 százalékot kap, nagyjából be is jött. Ami az európai parlamentet illeti, magabiztos vagyok abban, hogy folytatni tudjuk a munkát. A budapesti közgyűlésben nem tudunk Vitézy Dávid mögé állni, mert az elvi és morális kérdés, hogy nem állunk be olyasvalaki mögé, akit a Fidesz támogat. Közös felelősségünk, hogy Budapest szabad, progresszív, liberális és zöld legyen

    – fogalmazott Donáth Anna, aki arra a felvetésre, hogy az európai parlamenti szavazatok 40 százalékos feldolgozásánál a Momentum csak 3,17 százalékra áll, tömören így válaszolt: „Ez még csak 40 százalék”.

  • Budapest 23 kerületéből mindössze hétben áll győzelemre fideszes, vagy a kormánypártok által támogatott polgármester-jelölt. Az összes többiben tarolnak az ellenzékiek. A Momentum úgy nyerhet meg két kerületet is, hogy közben a párt maga épp megszűnik politikai erőként létezni, legalábbis a listákra leadott szavazatok alapján. 

  • Az LMP eredményváró központjában még Ungár Péter és Vitézy Dávid nem jelent meg. Az Index információi szerint a politikusok a sajtótájékoztatóra fognak ideérni. Ez azért is érdekes, mert más LMP-s politikusok itt vannak.

  • Győrben rendkívül kiélezett a csata, Borkai Zsolt jelenleg csak a harmadik, ám már most gratulált a győztesnek. Igaz, azt nem írta oda, hogy pontosan kinek. Dézsi Csaba és Pintér Bence fej-fej mellett halad. 

  • Semmit sem tudni arról, hogy mi várható a Bálnában, a kormánypártok eredményváróján. Helyszíni tudósítóink szerint a sajtósok is eltűntek, korábban olyan információ terjedt, hogy talán este 11 órakor szólalhat meg Orbán Viktor, de ez végül nem történt meg.

  • A kutyapártos Kovács Gergely matematikailag megnyerte a polgármester-választást a XII. kerületben (Hegyvidék), így ő lesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt történetének első városvezetője. 85,45 százalékos feldolgozottságnál 53,69 százalékon áll 13639 szavazattal. A kormánypártok jelöltje, Fonti Krisztina 39,79 százalékon áll (10106 szavazat).

    Ferencvárosban semmi különös nem történt, csak elindult ellenünk a DK, az MSZP, meg az ilyen furcsa pártok, de Szuzi (Döme Zsuzsanna, a párt társelnöke – szerk.) és többiek telibe nyertek minden egyéni választókerületet

    – jelentette be helyszíni tudósítunk szerint Kovács Gergely az MKKP eredményváróján.

    Döme Zsuzsanna szerint Kovács Gergely kiváló csapattal dolgozhat majd együtt 20 év fideszes városvezetés után: a Kutyapárt meggyőző többséget alkot majd a közgyűlésben más képviselőkkel együtt.

    A II. kerületben is két kompenzációs listáról bejutó kutyapártos képviselőnek, Szegeden pedig háromnak tapsolt a közönség az eredményvárón.

    Ebből az eredményből, remélem, leszűrik a hagyományos politikusok is, hogy nem csak dumálni és víziókat gyártani érdemes, hanem dolgozni is

    – fogalmazott Döme Zsuzsanna.

    Kovács Gergő szerint olyan furcsa országban élünk, ahol olyan „tiszás” jelölteket is megválasztanak európai parlamenti listán, akikről soha senki semmit nem hallott.

    Beszéde végén a „hajrá Magyarország, hajrá Géza bácsi” jelszóval búcsúzott, arra a Vincze Géza XII. kerületi polgármester-jelöltre utalva, akivel a korábbi testületi üléseken számos személyes konfliktusa volt, és várhatóan a négy induló közül a negyedik helyen végez.

  • 31 százalékos feldolgozottság felett kiélezett a verseny a főpolgármester-jelölti versenyben:

    • Vitézy Dávid – 48,54 százalék
    • Karácsony Gergely – 46,04 százalék
    • Grundtner András – 5,42 százalék

    A főpolgármester-választást és a fővárosi listás választást külön cikkben követjük, erre találja.

  • Az újrainduló Baranyi Krisztina (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület) 71,43 százalékos feldolgozottságnál 44,81 százalékon áll 7621 szavazattal.

    A kormánypártok jelöltje, Gyurákovics Andrea 27,84 százalékon áll (4735 szavazat), míg a függetlenként induló Gegesy Ferenc 21,81 százalékon áll (3709 szavazat). A IX. Kerületi, ferencvárosi politikai viszonyokról korábban itt írtunk.

  • Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere lényegében bejelentette a győzelmét:

    Közös győzelem lett! Gyertek ki a Városháza térre és ünnepeljünk együtt!

    – olvasható a polgármester Facebook-oldalán.

    Pintér Tamás a Rajta Újváros! Egyesület színeiben indult újra, 87,10%-os feldolgozottságnál 68,47 százalékon áll 11 149 szavazattal. Kihívója, Magyar András (Fidesz-KDNP-Jövő Új-Városáért Egyesület) eddig 5135 szavazatot kapott.

    Úgy tűnik, hogy mind a 10 egyéni választókerületet is vitte a Rajta Újváros! Egyesület.