Budapest

Egy belvárosi étterem nemcsak enni ad a hajléktalanoknak, de munkát is kínál nekik

2018. december 17., 11:39 Módosítva: 2018.12.18 06:40
3810

Adventi ebédre hívtak meg hajléktalanokat vasárnap a Menza Étterembe. A fedél nélkülieknek azonban nemcsak enni adni szeretnének. Vidák László tulajdonos meg akarja mutatni a hajléktalanoknak, hogy milyen munkát végeznek ott, és felajánlja a meghívottaknak, hogy dolgozzanak nála, amennyiben lehetőséget látnak rá.

1426396 10152416939056978 1952189667 n
Fotó: Menza Étterem és Kávézó / Facebook

A Kerülj vissza mozgalom a  társadalom gondoskodását akarja kifejezni a hajléktalanok iránt, a munkalehetőséggel pedig társadalmi beilleszkedésüket akarja támogatni. A mozgalom keretében olyan munkahelyek jelentkezését várják, amelyek hasonlóan támogató közeget tudnak adni nehéz sorsú embereknek, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 

 

Tovább

E-jegy-botrány: vizsgálóbizottságot követelnek

2018. december 12., 13:51 Módosítva: 2019.02.26 12:23
57
Négy ellenzéki párt közösen kezdeményezi egy fővárosi vizsgálóbizottság felállítását a budapesti tömegközlekedésben tervezett elektronikus jegyrendszer ügyében. Tarlós beelőzte őket: feljelentést tett a rendőrségen a projekt ügyében.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, választ várnak arra, miért „dőlt be" a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elektronikus jegyrendszerének projektje. Hangsúlyozta, az ellenzék mindent megtesz, hogy kiderüljön, mitől döglött meg" Tarlós István főpolgármester egyetlen saját erőből zajló" beruházása. A DK ennek érdekében feljelentést is tesz az ügyben a rendőrségen hűtlen kezelés gyanúja miatt – tette hozzá.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője elmondta, a városvezetés 12 milliárd forintos kárt okozott egy működésképtelen rendszer babusgatásával". Az ellenzéki politikus bejelentette, amennyiben a kormányoldal a közgyűlésben nem támogatja egy vizsgálóbizottság felállítását, akkor felállítanak egy alternatív ellenzéki testületet, amely szintén kikéri az ügy dokumentumait a történtek megismeréséhez.

Gál József, az LMP fővárosi képviselője utóbbiról azt mondta, amennyiben a Fidesz–KDNP nem szavazza meg a vizsgálóbizottság felállítását, akkor azzal azt ismeri el, hogy vaj van a füle mögött.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd budapesti képviselője arra emlékeztetett, hogy a városvezetés immáron tíz éve ígérgeti az elektronikus jegyrendszer bevezetését, amellyel szemben így semmi bizalma nem maradt a lakosságnak.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd politikusai ugyanitt szóltak arról is, botrányosnak tartják, hogy a főváros patkánymentesítése a jövő évtől nem az ezt a tevékenységet 45 éve végző Bábolna Bio feladata lesz, hanem egy hozzá nem értő konzorciumé". Horváth Csaba megjegyezte, a közbeszerzési csalás gyanúját is felveti, hogy az idei 250 millió forintos keret helyett jövőre több mint 900 millió forintért végzik el ezt a feladatot.

Tovább

Megvan Dabóczi utóda a BKK élére

2018. december 10., 11:12 Módosítva: 2019.06.24 14:12
408

Megerősítette értesülésünket lapunknak Tarlós István főpolgármester, hogy Nemesdy Ervint fogja javasolni jövő januárban a BKK élére, az akkor leváltandó Dabóczi Kálmán helyére.

Gyakorlott mérnökember, az apja tanszékvezető volt a műszaki egyetemen

– mondta lapunknak Tarlós.

Nemesdy Ervin
Nemesdy Ervin
Fotó: youtube

Nemesdy nem ismeretlen a BKK-ban és a Városházán sem. 2013 után tagja volt a BKK igazgatótanácsának, és mint arról beszámoltunk, Vitézy leváltása után Tarlós őt szerette volna a BKK élére. A BKK vezérigazgatója végül Dabóczi Kálmán lett, a nyugalmazott építőmérnök pedig inkább Tarlós vezető tanácsadó tanácsadójaként folytatta.

Mint azt megírtuk, Tarlós István maga kezdeményezte a jelenlegi BKK vezérigazgatójának, Dabóczi Kálmánnak a menesztését az e-jegy rendszer bevezetésének folyamatos csúszása miattRosszul felmért, időhúzó tevékenység volt, ami nem maradhatott következmények nélkül, nyilatkozta a miértről a főpolgármester.

Tovább

650 millióval megemelik a fővárosi patkánykeretet

2018. december 7., 12:00 Módosítva: 2018.12.07 15:36
201

2019-ben 650 millió forinttal megemelik a patkánymentesítésre szánt évi 260 millió forintos keretet az erről szóló előterjesztés szerint, amit szerdai rendkívüli ülésén tárgyal a fővárosi önkormányzat.

A 2018 közepén bonyolított pályázat csúszása miatt július 1 és 19 között nem volt patkánymentesítés Budapesten. Ez, és az elmúlt fél év csapadékhiányos időjárása kedvező feltételeket teremtettek a patkányok szaporodásának, amit az állatok alaposan ki is használtak.

A kormányhivatal járványügyi osztályának, és a június 19-től dolgozó új szolgáltatónak a jelentései szerint az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt Budapesten a patkányészlelések száma. Az előterjesztés szerint még nem kritikus a helyzet, de sürgősen lépni kell a kiterjedt fertőzöttség megelőzése érdekében. 

Tovább

Utcát neveznek el Makovecz Imréről Óbudán

2018. december 7., 11:38 Módosítva: 2018.12.07 13:39
15

Jövő hét szerdai rendkívüli ülésén tárgyalja a fővárosi közgyűlés az elmúlt években összegyűlt kerületi utcaelnevezési javaslatokat. A javaslatok névtelen közterületek elnevezésére vonatkoznak.

A legtöbb elnevezési javaslatot Óbuda nyújtotta be, itt lesz Zichy, Makovecz Imre, Mars, és Floralia utca; Vesta és Vergilius köz;  Till Ottó és Szent Maximilian Kolbe tér; valamint Kaszap István, Csíkszereda, Gyarmati Dezső, Batthyány-Strattmann László, Varsó-Bemowo, és Dr. Őrlős Endre park. Az I. kerületben lesz Kalevala park. 

Frissítés: nem lesz Kalevala park. A főpolgármesteri hivatal jelezte, hogy a főváros felülbírálta a kerületi javaslatot, és így nem Kalevala park, hanem a Budapest és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Jeruzsálem park lesz a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Alsó rakpart közötti közterület neve.

A XI. kerület új nevei: Szent Charbel park, Völgycsillag, Víztükör, és Sásliliom utca. A XVI. kerületben Csobogó utca lesz, Csepelen Brenner János park, Soroksáron pedig Tutajos, Bokréta,Boglya, Táltos, Fáklya, Kézműves, Iparos, Gyáros, Égerfa, Tearózsa, és Cifra utca.

A villamos csak a Jászai Mari térig megy, de mire odaérünk, lehet, hogy továbbmehetünk

2018. december 6., 07:35 Módosítva: 2018.12.06 09:58

Reggel nem járt egy ideig a 4-es és a 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között. A BKK azt közölte: a járat ezen a szakaszon karbantartás miatt nem közlekedik.

A Széll Kálmán térről induló villamoson reggel fél 8 előtt azt mondták be: a szerelvény csak a Jászai Mari térig megy, de elképzelhető, hogy mire odaérnek, tovább is tudnak menni, írt az Index egyik munkatársa a villamosról. 

8 óra után a BKK Facebook-oldalán az jelent meg, hogy

a 4-es és a 6-os villamos újra a teljes vonalon közlekedik.

Nem teljesen költöznek el a buszok a Batthyány térről

2018. december 6., 04:59 Módosítva: 2018.12.06 13:04
21

A Batthyány tér buszpályaudvar jellegének csökkentése, a gyalogosfelületek növelése régi igény, mellyel közlekedésszervezőként is egyet tud érteni a Budapesti Közlekedési Közpon, írta a cég lapunk érdeklődésére, miután kiderült, hogy az I. kerület parkot tervez a buszok által is használt téren.

A BKK szerint fontos, hogy egy metró-, HÉV- és villamoscsomópontot gyalogosan és kerékpárral is legalább annyira kényelmesen lehessen használni, mint autóbusszal. 

Mint írják, a tervezés folyamatában végig részt vettek az érintett fővárosi cégek is. Az autóbuszok le- és felszállóhelyeit, valamint az autóbuszok tárolását racionalizálják. Az induló és érkező állomások a tér északi oldalán kapnak helyet, a metróállomás épülete és a Szent Anna templom közötti területen pedig megszűnik a közúti forgalom, helyét gyalogos- és zöldfelület veszi át. 

A téren nem várakoznak majd azok az autóbuszok, amelyek nincsenek szolgálatban, ezt az üzemi feladatot a rakparton, a villamosvágányok mellett kialakított tárolóhelyek veszik át. 

A Fővárosi Önkormányzat a Batthyány tér átépítésére a TÉR_KÖZ pályázat keretében nyújt forrást az I. kerületi Önkormányzat számára. 

Park lesz a Batthyány téren

2018. december 4., 11:46 Módosítva: 2018.12.10 17:41
2070

Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester interjút adott az InfoRádiónak, ahol elmondta, hogy nagy változások várhatóak a Batthyány téren, melynek átfogó felújítása a jövő év tervei között szerepel. A polgármester szerint a tér buszvégállomás jellege megszűnik, és egy pihenőpark jön létre.

A felújítást a fővárosi önkormányzattól kapott támogatással és saját erőből, valamint lehetséges, hogy még kormányzati támogatással is megtoldva végzik majd el.

Ez egy szép, barokk hangulatú tér, szemben a Parlamenttel, és kicsit méltatlan, hogy buszok parkoljanak a tér közepén

– mondta a polgármester a rádiónak.

Tovább

Tarlós: 2020-ra meglesz az e-jegyrendszer

2018. november 30., 22:23 Módosítva: 2019.04.16 12:09
281

"A projekt nem dőlt meg. Óvatos vagyok a határidőkkel, de úgy gondolom 2020-ra meglesz" - mondta Tarlós István Budapest főpolgármestere az ECHO TV-ben pénteken az e-jegyrendszerrel kapcsolatban. Elmondta, pénteken megbeszélését folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel, és megbeszélték, hogy a BKK projektje a Volán, illetve a MÁV országos e-jegyrendszer-projektjére fog rákapcsolódni.

Tovább

Kocsma lett a dohányboltokból, Óbuda szigorítana

2018. november 30., 18:10 Módosítva: 2018.12.01 09:13
626
Sok a panasz a nemzeti dohányboltokra a kapcsolódó szeszesital-árusítás miatt Óbudán, Bús Balázs polgármester a területet felügyelő miniszterhez fordul.

Kocsmákká változtatott dohányboltok – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg tudósítások, miután az egyik televízió a békásmegyeri társasház panaszosait megszólaltatta. A kifogásokat a III. kerület vezetése is jogosnak találta, ezért a képviselőtestület november 30-ai ülésén Bús Balázs polgármester jelezte, a vonatkozó jogszabály-módosítására tesz javaslatot az illetékes szaktárcánál, áll a kerület közleményében. 

A polgármester szerint

Elfogadhatatlan, hogy egyes nemzeti dohányboltok kocsmaként üzemelnek és a hatóságok tehetetlenek a szabályozatlanság miatt.

Tovább

Pert nyert a BKK ellen a Közlekedő Tömeg

2018. november 30., 16:25 Módosítva: 2018.12.29 16:24

A Közlekedő Tömeg Egyesület jogerősen pert nyert a Dabóczi Kálmán által vezetett BKK ellen: maradéktalanul ki kell, hogy adják az éjszakai járatok több évnyi utasforgalmi adatait, áll a szervezet közleményében.

Az Egyesület 2017-ben megelégelte, hogy a szolgáltatások fejlesztésére hivatott BKK érdemi változtatást nem valósít meg a fontos és népszerű éjszakai szolgáltatásán, ezért úgy döntött, hogy fejlesztési javaslatot dolgoz ki az évek óta változatlan és egyre zsúfoltabb éjszakaibusz-hálózatra. Ennek megalapozásához kikérték a jelenlegi járatok utasszámait a BKK-tól. 

A BKK jogszerűtlenül megtagadta a közérdekű adatok kiadását, így először az adatvédelmi hatósághoz fordult a szervezet. A NAIH a Közlekedő Tömeg Egyesületnek adott igazat, azonban a BKK továbbra is visszatartotta az adatokat. Ezután pert indítottak a fővárosi közlekedésszervező ellen. A pert első fokon, és a jogerős ítélet szerint másodfokon is megnyerték, így az adatokat 15 napon belül át kell adniuk a Közlekedő Tömeg Egyesület részére.

Beleszállt egy furgon a 6-os villamosba

2018. november 29., 09:30 Módosítva: 2018.11.29 18:12
29

Csütörtök reggel fél kilenc előtt nem sokkal egy furgon találta telibe az Erzsébet körúton közlekedő 6-os villamost Budapesten.

Olvasónk azt írta, lehet, hogy az autó piroson hajtott át, mindenesetre a tőle kapott kép alapján a furgon eleje alaposan szétroncsolódott.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy ember könnyebben megsérült.  A környéken jó ideig szünetelt a villamosforgalom, de fél tizenegy környékén helyre állt a forgalmi rend. 

Sűrűbben járnak a repülők, mint az 5-ös busz

2018. november 28., 08:20 Módosítva: 2019.02.22 14:56
2326
Egyre nő a repülőforgalom Ferihegyen, és ezt a légifolyosó alatt élők észlelik a legjobban. Zugló felett szinte futószalagon érkeznek a gépek, gyakran alig pár száz méterrel a házak felett. A lakók közül sokan arra panaszkodnak, hogy már aludni sem tudnak az éjszaka érkező gépek miatt, napközben az udvaron nem hallják egymás szavát. A repülőtér szerint az augusztusi felszállásra vonatkozó módosítások kedvezőek voltak Zuglónak, az érintett HungaroControl pedig hallgat.

 Nyár közepe, és különösen augusztus óta Zugló területének nagy része, illetve a környező kerületekben is (X., XIII., XVI.) a megnövekedett zajterheléstől és a repülőgépekből származó káros anyag kibocsájtásától szenvednek. Lakótelepeink, kertvárosi utcáink, kórházaink, iskoláink, óvodáink, parkjaink, pihenő területeink repülőgépek le- és felszállásától hangosak és szennyezettek. Lakásainkban nem tudunk pihenni. Életminőségünk, egészségünk romlik, ingatlanaink értéke jelentősen csökken. 

Ilyen olvasói levelet kaptunk nemrég egy zuglói lakostól, aztán még továbbiakat is, amik mindegyike arról szól:

Zugló felett az utóbbi pár hónapban annyira megnövekedett a repülőgépforgalom, hogy az ott lakók már alig tudják azt elviselni.

Tovább

Kúria: Nem teheti ki az állam a Politikatörténeti Intézetet a Kossuth térről

2018. november 26., 14:43 Módosítva: 2018.11.26 18:03
554

Érdekes ügyben hozott döntést a Kúria öttagú tanácsa. Az állam (kormány) ugyanis szeretné kiüríteni a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületét – ami régen épp a Kúriáé volt – hogy az vissszanyerhesse eredeti funkcióját, és ismét ott működhessen a legmagasabb bírói fórum.

Tovább

Nem járt a metró az Örs Vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között

2018. november 26., 08:29 Módosítva: 2018.11.26 12:45
105

Egy kollégánk szerint 8 előtt 10 perccel rengeteg ember állt a Deák téri metrómegállóban, mivel egy metrószerelvény meghibásodott. Nagyjából 5-10 perc után a szerelvény elindult, az utasok a következő szerelvényre szálltak át, azonban a reggeli csúcsban ez elég nagy tumultust okozott.

Negyed 9 után pár perccel azt írta a BKK a Facebook-oldalán, hogy

az M2-es metró az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között nem közlekedik járműhiba miatt, az autóbuszos pótlás megszervezése folyamatban van. Utasaink türelmét kérjük!

Fél 9-kor már azt közölték, hogy járnak a pótlóbuszok.

A Metróért nevű civil egyesület azt írja, hogy egy Alstom szerelvény hibásodott meg, és okozott forgalmi zavart a 2-es metró vonalán.

Tovább

Égő házból mentettek ki egy férfit a rendőrök Zuglóban

2018. november 25., 20:24 Módosítva: 2018.11.26 14:07
13

Vasárnap este a XIV. kerületben kigyulladt egy lakás, méghozzá azért, mert az ott lakó férfi dohányzás közben elaludt. 

A zuglói rendőrkapitányság járőrei bejelentés után perceken belül kiértek a lakóházhoz, ahol már erősen gomolygott a füst. Előbb áramtalanították az épületet, majd az ajtót berúgva jutottak be a lakásba, ahonnan egy idős férfit kísértek ki.

A férfit a mentők látták el.  (police.hu)

Hármas karambol volt a Soroksári úton, többen megsérültek

2018. november 25., 16:45 Módosítva: 2018.11.26 09:11
1

Három autó karambolozott a Soroksári út és a Timót utca kereszteződésében, olvasható a Katasztrófavédelem honlapján.

Az ütközés miatt az egyik autó utasa beszorult, őt végül a fővárosi hivatásos tűzoltók szabadították ki feszítővágó segítségével.

A balesetben több ember megsérült, őket a mentők látták el. 

Elkezdték építeni a gátat a Római-part fölött

2018. november 23., 05:05 Módosítva: 2018.11.23 17:29
265
Elkezdték építeni a négy részből álló római-parti árvízvédelmi létesítmény egyik részét: megmagasítják és megerősítik a már meglevő pünkösdfürdői töltést.

Mint az a korábbi közbeszerzés eredményhirdetéséből kiderült, a munkát a Swietelsky Építő Kft. végzi, az eredetileg becsült 1,29 milliárd forintnál majdnem 400 millió forinttal többért, összesen 1,68 milliárd forintért.

A cég a következő munkákat végzi:

  • 1776 m vasbeton árvízvédelmi fal építése MÁSZ+1,30 szintre, (MÁSZ=Mértékadó Árvízszint)
  • 280 m meglévő fal és alapteste elbontása,
  • 1776 m vasbeton alaptest építése,
  • 280 m töltésmagasítás MÁSZ+0,20 szintre, valamint a koronaszélesség bővítése,
  • 14 200 m2 szádfalépítés,
  • 13 db árvízkapu mobil elzárással.
Tovább

Lezárások lesznek szombaton a Sting & Shaggy koncert miatt

2018. november 22., 10:04 Módosítva: 2018.11.22 13:16
45

2018. november 24-én, szombaton 18 és 22 óra között Sting & Shaggy koncertet rendeznek a Hősök terén, emiatt  szombaton 10 órától másnap hajnali 4:30-ig lezárják a forgalom elől a Hősök terét, az Andrássy utat a Bajza utcáig, az Olof Palme sétányt a Zichy Mihály útig, valamint a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, továbbá a Kós Károly sétányt.

Biztonsági okokból lezárhatják az M1-es metró Hősök tere állomását, a forgalomkorlátozások miatt pedig változik az a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 230-as, a 979-es busz, valamint a 75-ös trolibusz útvonala.

Az M1-es metró várhatóan 16 és 23 óra között a megszokottnál sűrűbben közlekedik majd, azonban biztonsági okokból lezárhatják a Hősök tere állomást. Ebben az esetben a szerelvények megállás nélkül haladnak át azon.

A forgalomkorlátozásokról részletesebben a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Tarlós: Én kértem az aluljárók éjszakai lezárását

2018. november 19., 14:32 Módosítva: 2018.11.20 10:31
5037

„Én kértem, hogy vizsgálják meg a nagyobb fővárosi aluljárók éjszakai lezárásának lehetőségét és következményeit” – mondta az Indexnek Tarlós István arra a kérdésre, hogy ismeri-e a nyilvánosságra került kormányzati előterjesztést.

Mint arról a Hvg.hu beszámolt, Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után, legalábbis erről szól a tervezet.

Tarlós közölte, hogy az előterjesztést a kormány nem tárgyalhatja nélküle, mert fővárosi érintettségű, és az ügyben a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell.

A főpolgármester hozzátette: még gondolkodik, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert

amikor mínusz van, az speciális helyzet.

A Hvg.hu szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták, hogyan zárnák le a kiemelt gyalogos-aluljárókat éjszakára. A javaslat szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Tovább

Orbán: Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk

2018. november 17., 11:21 Módosítva: 2019.09.10 15:10
375

Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg - mondta Orbán Viktor a főváros napján tartott budapesti ünnepségen az MTI beszámolója szerint.

2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa

- mondta a kormányfő, aki szerint a városvezetés és a kormány részéről is jól szervezett, kemény, közösen végzett munkára lesz szükség, ezért hozták létre Tarlós István főpolgármesterrel egyetértésben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.

A 2010 óta elért budapesti eredmények között említette a 4-es metró befejezését, a fonódó villamoshálózatot, az Országház, a Kossuth tér, a Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az Erkel Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Ludovika megújítását, valamint több sportberuházást. Folyamatban van továbbá a Városliget rekonstrukciója, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum és a 3-as metró felújítása is. Emellett a közfejlesztési tanácsnak hamarosan döntenie kell az új nemzeti öttusaközpontról, sorra nyerik vissza régi fényüket a budai várnegyed történelmi épületei, és rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése is - sorolta a miniszterelnök.

Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk

- mondta Orbán Viktor.

Tovább

Párbeszéd: Tarlós vonja vissza a Lokál terjesztési engedélyét

2018. november 16., 12:05 Módosítva: 2018.11.16 14:22
461

A Párbeszéd arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy vagy vonja vissza a Lokál nevű napilap terjesztési engedélyét, vagy biztosítsa, hogy a BKV területén és járművein megjelenhessenek a kormányétól eltérő álláspontok is.

A párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy a főpolgármester nem képes megvédeni a budapestieket attól a propagandától, amivel Habony Árpád lapja, a Lokál nevű fideszes propagandaújság elárasztotta őket. Barabás Richárd szerint önmagában nem lenne baj egy ingyenesen terjesztett bulvárlap, de a Lokál egyoldalú politikai tájékoztatást ad.

Vigyázzunk a frissen ültetett fákra!

2018. november 15., 15:25 Módosítva: 2018.11.15 18:49
2

Jellemzően valamiért folyamatosan útban vannak a fák a fővárosban, hol egy mélygarázs, hol valamilyen más építkezés miatt, de elég gyakori látvány az irtás. Ezzel párhuzamosan viszont legalább van egy faültetős projekt is a városban, sok helyen lehet vele találkozni, a frissen ültetett csemeték köré kifeszített szalagon olvasható is: a 2016-ban elindított „Tízezer új fát Budapestre!” program.

Legfrissebb erről szóló közleményből kiderül, újabb 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban, ami az összes budapesti kerületet érinti, a kiemelt fasorokat, valamint a fővárosi tulajdonú utakat egyaránt, írják.

"Mintegy 140 ostorfával (Celtis australis) bővül a III. kerület Bécsi út faállománya, több mint 100 oszlopos juhar (Acer campestre) a XIII. kerületi Béke útra és mintegy 100 darab magas kőris (Fraxinus excelsior 'Althena') pedig a XVII. kerületi Pesti útra kerül. Számos helyen az üres fahelyek betöltésén túl teljes fasor-rekonstrukcióra is sor kerül, így az Üllői úton 150 új csemetével folytatjuk a leromlott állapotú akácok cseréjét továbbá az óbudai önkormányzattal együttműködve a Czetz János utcába mintegy 120 gömbkoronájú juharfát (Acer platanoides 'Globosum') telepítünk. A belvárosi kerületekbe is szép számmal kerülnek új facsemeték, ide leginkább a városi közeget jól tűrő kőrist, juhart, gingko bilobát valamint platánfát ültet a társaság." - áll a közleményben.

"Kérjük a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket!"

- teszik hozzá.

Kigyulladt egy busz a Széll Kálmán téren

2018. november 15., 08:39 Módosítva: 2018.11.15 10:25
5

Kigyulladt egy busz a Széll Kálmán téren reggel hét óra előtt, személyi sérülés nem történt. 

Az ATV.hu-nak videója is van a Szilágyi Erzsébet fasor felé a külső sávban történt esetről, ezen látszik, hogy a lángok nem terjedtek tovább az utastérbe.

A környéken komolyabb torlódás alakult ki a történtek után.

Gyorshajtás miatt állandó kamerákat szerelnek fel Budapest legforgalmasabb útjain

2018. november 14., 10:56 Módosítva: 2018.11.15 10:20
566

Új, állandó közlekedésbiztonsági kamerákat létesítenek a gyorshajtások miatt a III. kerületben a Szentendrei úton és a XIII. kerületben, a Váci úton - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők egyhangúlag támogatták a kamerák elhelyezését.

Az elfogadott előterjesztésben az olvasható, hogy az elmúlt években számos olyan, halállal vagy személyi sérüléssel járó baleset történt Budapesten, amelynek oka vélelmezhetően illegális gyorsulási verseny volt: ezek kedvelt helyszínei a III. kerületben a Szentendrei út és a XIII. kerületben a Váci út.

Utóbbi helyszínen a személyi sérüléses baleseteknél a gyorshajtás napközben is szerepet játszik - tették hozzá.

A kamerákat a Szentendrei út kivezető oldalán a Záhony utcai kereszteződés előtt, a bevezető oldalon a Mátyás Király úti kereszteződés előtt, valamint a XIII. kerületi Váci út 169. szám előtt helyezik el.

A három ellenőrzési pont kiépítése hozzávetőleg bruttó 400 millió forintba kerül.

A BKK már a decemberi ünnepi időszakra készül

2018. november 14., 10:32 Módosítva: 2018.11.14 13:31

Szilveszterkor egész éjjel járni fog a 2-es és a 4-es metró, valamint Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között a 3-as metró - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

Az adventi hétvégék és az ünnepek alatti közlekedési rendről hamarosan részletes tájékoztatást ad majd a BKK - tették hozzá.

A felújítás alatt álló 3-as metró a december 1-jei és 15-ei áthelyezett szombati munkanapon, valamint december 9-én (bronzvasárnap) és 16-án (ezüstvasárnap) a hétköznap megszokott rend szerint, 20.30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Addig a Lehel tér és Újpest között, azután a teljes vonalon metrópótló busz jár.

December 22-től, szombattól január 1-jéig, keddig - az ünnepek alatt - a 3-as metró egész nap jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. A Lehel tér és Újpest között ebben az időszakban is metrópótló busz viszi az utasokat - írta a BKK.

A Benny Hill Show a Széll Kálmán térre költözött

2018. november 12., 16:10 Módosítva: 2018.11.13 15:51
1256

A 17-61-es villamosok észak felé nem járnak, mert a Széll Kálmán térnél a villamosvezetőnek ki kellett szállnia kézzel váltót állítani, de közben kizárta magát a fülkéből, és most nem tud visszaszállni, úgyhogy tanakodás megy a BKV legnagyobb elméivel... 15 perc után megoldódott a helyzet!

– írta olvasónk, a helyszínen kísérve a fejleményeket.

Miután a leírtak inkább egy hetvenes évekbeli cseh filmvígjátékba illenének, megkerestük a BKV-t, hogy mi történt.

Tovább

Most kemény közlekedni Budapesten

2018. november 7., 17:48 Módosítva: 2018.11.07 22:26
3

A 4-6-os a Blaha Lujza tér s a Corvin negyed között baleset miatt nem közlekedik, adta hírül a BKK 17 óra után.

Nem annyira messze pedig a gyorsforgalmin állították le a forgalmat baleset miatt, ott is jelentős torlódás alakult ki. A rendőrség beszámolója szerint lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, a környéken jelentős torlódás alakult ki.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Határ út és Kőbánya-Kispest metróállomás közötti szakaszon zárták le a gyorsforgalmi utat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint három autó ütközött össze, a fővárosból kifelé tartó sávban, a balesetben egy ember sérült meg, írja az MTI.

(Borítókép: Jim, Olvasónk / Index) 

Új helyen kell parkolni a turistabuszoknak a Hősök terénél

2018. november 6., 11:33 Módosítva: 2018.11.06 15:12
69

Új turistabusz közlekedési- és parkolási rendet alakítottak ki a Hősök tere környékén, áll a Városliget Zrt. közleményében. A Városliget átalakítása közben ugyanis több forgalomelterelés lesz a közműépítések miatt, így a megszokott útvonalakon, valamint a le- és felszállási pontokon változtatni kellett.

A Műcsarnok Olof Palme sétány felőli oldalán le-és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 4 busz fér el egyszerre. A Műcsarnok mögé ezentúl tilos lesz a behajtás, ugyanakkor a Műjégpálya épülete előtt lehetőség lesz visszafordulásra a Hősök tere felé. A Hősök terén – ahogy korábban is – tilos lesz megállni, illetve az utasok Műcsarnok előtti leszállítása sem megengedett.

Az Állatkerti körút elején, a Robinson étteremnél szintén új le- és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 3 busz fér el egyszerre. Rövid idejű, 15-20 perces parkolásra a Hermina úton lesz lehetőség a Bethesda utca magasságában, ahol 6 új parkolóhelyet jelöltek ki. Hosszabb, akár több órás parkolás esetére a turistabuszok a Dózsa György úton, a BOK (volt SYMA) Csarnokkal szemben kijelölt több mint 30 parkolóhelyet vehetik igénybe.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Vaspálcák meredeznek a 2-es villamos peronján

2018. november 1., 09:38 Módosítva: 2018.11.02 00:39
152
Itt a BKV kedves ajándéka az utasoknak: a közvágóhídi szuronyok.

Már hosszabb ideje befejezetlenül áll a mellékelt képeken is látható elektromos bekötés a közvágóhídi 2-es villamos végállomásnál Budapesten. A problémát nem is a befejezetlenség, hanem a terület elkerítésére használt betonvasak jelentik. A vaspálcák a gyalogosforgalom kellős közepén várnak áldozatukra. Egy csúszósabb napon, egy átmulatott estét követően vagy csak egy villamosról történő lendületes leszállás alkalmával könnyen nagyobb bajt okozhatnak valaki számára.

- írta olvasónk. 

Tovább