Budapest

Drámai hangú levelet írtak a BKV-s szakszervezetek Tarlósnak

2017. március 21., 10:47 Módosítva: 2017.03.21 15:23
180

Drámai hangú levélben vezette le két nagy BKV-s szakszervezet, a BKSZSZ és a VTDSZSZ, hogy mi várható, ha a BKV-sok nem kapnak az állami közlekedési cégek dolgozóinak adotthoz hasonló nagyságú béremelést.

A lényeg: a dolgozók elmennek, és nem lesz elég munkaerő a fővárosi tömegközlekedés fenntartásához.
  • A levél szerint 2016-ban a BKV 9600 munkavállalójának 10%-a hagyta ott a BKV-t (ennek bő harmadát tették ki a nyugdíjba vonulók). Hiányszakmák alakultak ki.
  • Hiányszakma lett a mérnök (26 távozott 2016-ban), a szakmunkás (248 ment el), és a járművezető (452 lépett ki). 
  • 2017-ben több mint ezer dolgozót kellene felvennie a cégnek. Csakhogy a pótlás már 2016-ban sem volt elég sikeres a folyamatos toborzás, álláshirdetések ellenére sem. Egyetlen dolog segíthet: a béremelés.

A szakszervezetek szerint ha nem lesznek versenyképesek a bérek a BKV-nál, akkor a létszámhiány miatt kevesebb jármű tud majd kiállni, de fennakadás lehet a karbantartásban, forgalomirányításban is.

Közölték, hogy elfogyott a türelem, és nagy a felháborodás, hogy az állami közlekedési cégeknél dolgozók megkapták a 30%-os béremelést, az önkormányzati cégeket pedig a kormány magára hagyta. 

A szakszervezetek végül leszögezték: tudják, hogy a BKV-nak és a fővárosnak sincs pénze a béremelésre, ezért arra kérik Tarlós Istvánt, hogy tájékoztassa a helyzetről Orbán Viktor miniszterelnököt, és harcolja ki nála a béremelés fedezetét.

Elindult az első felújított orosz metrókocsi Budapesten

2017. március 20., 14:28 Módosítva: 2017.10.19 16:34
888
Tarlós István főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első felújított orosz metrószerelvényt a 3-as metró vonalán. Mi is elmentünk, kipróbáltuk.

Figyelj már, ez tök ugyanolyan, mint a régi, csak le van festve!

– kommentálta első blikkre egy tévés kolléganő a felújított metrókocsikat a BKV Kőér utcai telephelyén, ahol a főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első régi-új orosz szerelvényt.

Az első hatkocsis szerelvény 2017 januárjában kapta meg a típusengedélyt a magyar hatóságoktól, mára pedig lefutotta a próbaköreit. Nem dobják egyből a mély vízbe: hétfőn csak hat kört megy délután, aztán visszamegy a remízbe. Két héten belül a következő két szerelvény is forgalomba áll. 

Tovább

Tarlós: Két héten belül utazhatunk a felújított metróval

2017. március 17., 07:00 Módosítva: 2017.03.18 15:25
556
A főpolgármester nem beszéli le a családját a metrózásról, de aggódik kicsit. Béremelésekre több mint 30 milliárdot kér a kormánytól, egyenlő elbánást akar. De mit gondol a biciklisek háborgásáról? Mi lesz a Római-parton? Interjúnk Tarlós Istvánnal.

A napokban ismét előkerült, hogy indul-e 2019-ben a főpolgármesteri posztért. Most mi a szándéka?

Az elmondott szavaimat vállalom, de kérem, senki ne fogalmazza át. Egyébként két és fél évvel a választás előtt ez a kérdés vagy értelmetlen, vagy provokatív. Bizonyos kéréseim biztos lennének ahhoz, hogy ezen komolyan gondolkodjak még egyszer.

Mik volnának ezek a kérések?

Ennyi idővel korábban nem akarom részletezni. Elégedjen meg ennyivel.

Egyáltalán érdemes lesz indulni a főpolgármesteri pozícióért? Az utóbbi években folyamatosan csökken a főpolgármesteri hatáskör, és közigazgatás-átalakítási tervekről is lehetett hallani, aminek a vége könnyen az lehet, hogy egy kiüresedett, reprezentációs pozíció lesz a főpolgármesteré. 

Bár ez nem igaz, hiszen például vétójogot kaptam, és erős felhatalmazást személyi ügyekben, de látja, ez az egyik, és nem is lényegtelen oka annak, hogy ma még kategorikus választ nehéz adni egy ilyen kérdésre. Részemről csak akkor lenne értelme komolyan gondolkodni, ha értelmezhető mozgástér maradna. Ez nyilván annak is függvénye, hogy a parlamenti választás milyen eredménnyel zárul, milyen szándékok és milyen lehetőségek lesznek kétharmados törvények megváltoztatására, és milyen irányban.

Tovább

Megint teszteli a beléptetőkapukat a BKK

2017. március 16., 18:32 Módosítva: 2017.03.17 00:40
3620

Újabb beléptetőkapus tesztet kezd a BKK, miután elfogadták az elektronikus jegyrendszer bevezetésének új ütemtervét, közölte a társaság az MTI-vel. Ennek részeként július 31-ig a Deák Ferenc téri metróállomáson tesztkapu-rendszert építenek ki.

Tovább

Dzsuvasétány a Gellért-hegy oldalában

2017. március 16., 10:50 Módosítva: 2017.03.16 16:25
489
Egy túravezető ismerősöm hívott fel, aki külföldi barátját akarta elkápráztatni a Gellért-hegy sziklás oldalán végighaladó turistaúton a páratlan budapesti panorámával. Azt kérte, nézzük meg, mi folyik ott, mert neki lesült a bőr a képéről a látványtól. Elmentünk megnézni, mi fán terem a szemét.

BKV: Nem csukta rá a trolisofőr az ajtót a babakocsis anyukára

2017. március 14., 15:35 Módosítva: 2017.03.15 21:47
592

A BKV Zrt. hivatalosan reagált arra a történetre, amit a Borsnak mesélt el egy anyuka, aki azt állította, hogy a 75-ös troli sofőrje rácsukta az ajtót először a babakocsira, amiben öthónapos gyermeke ült, majd az orra előtt rá, amikor le akart volna szállni. A nő - így elválasztva gyermekétől - csak egy megálló múlva tudott leszállni, és visszaszaladni a babakocsihoz, amit egy ismeretlen segítője őrzött addig.

A BKV szerint azonban egyáltalán nem úgy történt az eset, ahogy azt a nő elmondta. Mint írják, a kamerafelvételek alapján

  • a gyerek a babakocsiban nem idegenekkel maradt a megállóban, hanem egy fiatalabb hölggyel, aki már a felszállás előtt is vele volt, tehát az anyával és a gyermekkel együtt utazott
Tovább

Vége az ajtónyomkodásnak a metrókon

2017. március 14., 15:05 Módosítva: 2017.03.15 13:39
2359

A BKK közleménye szerint

szerdától újra automatikusan nyílnak az ajtók a 2-es és a 4-es metrókon.
Tovább

Tarlós nem indul 2019-ben, illetve mégis, vagyis mégsem

2017. március 14., 07:29 Módosítva: 2017.04.13 00:12
262

Tarlós István a hétvégén arról beszélt az ATV Heti Napló című műsorában, hogy pillanatnyilag nem sok kedve van harmadszor is elindulni a főpolgármesteri posztért, és ha valaki tanácsot kérne tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni az indulására, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.

Tovább

Valóra vált minden anya rémálma a 75-ös trolin

2017. március 13., 10:04 Módosítva: 2017.03.14 09:52
10060

Egy 22 éves anyuka állítása szerint a 75-ös troli vezetője nem várta meg, amíg ő is leszáll a troliról, elindult úgy, hogy az öt hónapos gyereke a babakocsiban egy ismeretlen nővel maradt az utcán.

Vivien a Borsnak mesélte el, hogy a Hősök terén akart leszállni a troliról a kisfiával, de mivel a babakocsit egyedül nem tudta leemelni a troliról, egy nő segített ebben neki. 

A sofőr kinyitotta az ajtót, a hölgy fogta alul, én pedig fölül a babakocsit, így próbáltunk leszállni. A következő pillanatban azonban a vezető rácsapta az ajtót a babakocsiban fekvő gyerekemre, csak azután nyitotta ki újra, hogy az egész busz hangos kiabálásba kezdett. Amikor a segítségem leért Benett-tel, legnagyobb megdöbbenésemre az orrom előtt újra bezárult az ajtó.

Tovább

Tarlós István nem indul újra a főpolgármesterségért

2017. március 12., 19:20 Módosítva: 2017.03.13 11:27
700

Tarlós István arról beszélt az  ATV-nek adott interjúban, hogy nem sok kedve van  harmadszor is elindulni a főpolgármesterségért.

A Heti Napló című műsorban Tarlós azt mondta: már 2014-ben sem kapaszkodott ezért a székért.

Most pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy olyan nagyon pályázni akarnék (a főpolgármesterségre), még kevésbé kilincselnék vagy pedáloznék ezért.

Szavai szerint ha valaki most azt kérdezné tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni arra, hogy harmadszor is indul ezért a pozícióért, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.    

Tovább

BKV: Semmi szükség a felmondások letétbe helyezésére

2017. március 11., 17:46 Módosítva: 2017.03.13 16:38
57

A BKV-nál lesz béremelés, csak ennek mértékéről nem született megállapodás, ezért semmi szükség a felmondólevelek letétbe helyezésére, reagált a közlekedési társaság az Egységes Közlekedési Szakszervezet bejelentésére. 

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményben jelentette be, hogy százszámra  helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok. A Napi.hu azt írja: a BKV vezetése erre reagálva írta azt, hogy " semmi értelme az ilyen jellegű feszültségkeltésnek, nyomásgyakorlásnak." 

Tovább

Pályázatot írtak ki az 5-ös metróra

2017. március 10., 09:31 Módosítva: 2017.03.10 20:53
134

Leporolnák az 5-ös metró terveit, pályázatot írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. a beruházásra, megvalósíthatósági tanulmányt várnak a legelső, néhány megállónyi szakaszra - tudta meg a Blikk. Valójában arról van szó, hogy a csepeli HÉV-et hoznák be a föld alatt a Kálvin térig.

A metró, vagy ahogy más tervekben nevezik, gyorsvasút, érintené a csepeli szigetcsúcsot, a Nemzeti Színház környékét és a Kálvin térnél át lehetne szállni róla a 3-as és a 4-es metróra.

A későbbiekben a vonalat tovább lehetne vezetni az Astoria felé, megállna többek között a Liszt Ferenc térnél, a Nyugatinál vagy a Lehel térnél a Szent István park érintésével a Margitszigeten, majd utána csatlakozna be a Békásmegyeri HÉV-be. Az első, most meghirdetett szakasz akár 100 milliár­d forintból is kihozható a 3-as metró vonalán alkalmazott fapados, egyszerű állomásokkal - írja a Blikk.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint a teljes 5-ös metróról egyelőre korai beszélni, annyira drága és hosszas beruházás, de ha épül valami Dél-Pesten, Csepelen, akkor azt érdemes úgy csinálni, hogy később, ha lesz rá fedezet és szándék, része lehessen egy sokkal nagyobb közlekedési hálózatnak.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) munkatársa szerint ez arról szól, hogy miként lehet a budapesti hálózatba integrálni a cse­pe­li és a ráckevei HÉV-et, és az is a tanulmányból derül majd ki, hogy mennyibe kerülne mindez. Az építkezés az engedélyek megszerzése után legkorábban 2019-ben kezdőd­het el.

Hogyan legyél bunkó sofőr, büntetlenül

2017. március 9., 07:19 Módosítva: 2017.03.09 14:54
437

Egy olvasónk nem tudta elviselni, hogy egy autóst - aki a februárban a sínekre parkolva több száz ember közlekedését akadályozta majdnem negyed óráig - büntetlenül elengednek. Ezért hivatalos levélben a közteresekhez fordult. Elképesztő választ kapott.

Ott voltam, végignéztem. A lopóautóval együtt került elő. A közteresek elengedték. Ezek szerint simán lehet forgalommal szembe, közforgalmat akadályozva receptet íratni.

– írta lapunknak olvasónk.

Az esetről az Index is beszámolt: a Frankel Leó utcában a villamossínekre parkoló férfi csak receptért ugrott be egy helyi orvoshoz, aki nem mellesleg a tömeggel együtt tapsolta meg a több száz ember közlekedését megakasztó sofőrt.

Tovább

Kábellopás? Mintha elvágták volna

2017. március 8., 15:53 Módosítva: 2017.03.09 11:44
167
Biztos feltűnt a sokat békávézóknak, hogy az utóbbi három évben egyre ritkábban áll a villamos vagy a HÉV kábellopás miatt. A BKV festékes védelmet, távfelügyeletet vezetett be a veszélyeztetett vonalakon, egy törvényi szigorítás pedig a lopott vezeték eladását nehezíti meg. Az eredmény: a 2012-es 172-ről 2016-ban 2-re csökkent a kábellopások száma a BKV-nál.

Míg 2012-2013-ban hetente fordult elő, hogy valamelyik villamos- vagy HÉV-vonal órákat állt a reggeli csúcsban kábellopás miatt, megszívatva a munkába utazók ezreit, addig 2016-ban már egy esetben sem volt menetrend-kimaradás emiatt. 

Az elmúlt négy évben a kábellopások száma a BKV-nál ugyanis az évi 172-ről 2 darabra csökkent, az ebből fakadó kár pedig 268 millió forintról 2,3 millió forintra. A maradék kettő esetben sem sportból loptak amatőr indulók vagy profi csapatok, hanem kábelszerelő vagy felújításon dolgozó alvállalkozás szeretett volna vágni magának egy kicsit a közösből éjszaka, de mindkét esetben lebuktak.

Tovább

Ha nem lesz béremelés, forgalomlassításba kezdenek a BKV-sok

2017. március 8., 10:48 Módosítva: 2017.03.13 16:38
748

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nyomásgyakorló akciókba kezd, ha a BKV vezetése nem áll elő érdemi béremelési ajánlattal, közölte a szakszervezet. Mint írják, a szervezet hónapok óta nem kap választ a 15+5 százalékos idei béremelési követelésükre. A szervezet 3 év alatt 30 százalékos béremelést szeretne elérni, és most megelégelték az időhúzást.

Tovább

Parázs hangulat a római-parti mobilgátról tartott fórumon

2017. március 7., 07:11 Módosítva: 2017.03.28 00:39
799
Régóta ígérgetett lakossági fórumot tartottak meg hétfőn este a békásmegyeri közösségi házban: bemutatták az óbudaiaknak a római-parti mobilgát új terveit, sőt elkészült az alternatív, Nánási úti nyomvonal és a part menti nyomvonal összehasonlító elemzése. Ennek megfelelően az érdeklődők olyan sokan voltak, hogy nem fértek be az előadóterembe, többtucatnyian az ajtókban és a folyosókon hallgatták a beszédeket.

A fórumot dr. Nagy László, a BME docense kezdte, akinek a csapata az egyetemen a főváros megbízásából elkészítette a Nánási úti alternatív gátnyomvonal többszempontú vizsgálatát és költségbecslését, sőt összehasonlítását a főváros által szorgalmazott part menti nyomvonallal.

Mielőtt továbbmennénk, érdemes tudni, hogy a part menti nyomvonalat a fővárosi önkormányzat már régóta szorgalmazza. Már kiviteli tervek is készültek az ide építendő mobilgátra. Ám mivel az utóbbi években levonuló rekordárvizek miatt megemelték a jogszabályban meghatározott kötelező gátmagasságot (mértékadó árvízszintet), ezért újra kellett tervezni az egészet. Azt is tudni érdemes, hogy számos civil és zöld szervezetnek a hátán feláll a szőr a part menti mobilgáttól, mert attól tartanak, hogy 1500 fa életébe kerül, és teljesen megváltoztatja a szeretett Római-part arculatát.

Tovább

Ötmilliárdos új piaccsarnok Békásmegyeren

2017. március 6., 15:43 Módosítva: 2017.03.07 08:30
74
Parképítés, piacfejlesztés, forgalomcsillapítás, fásítás - ezek lesznek az óbudai önkormányzat idei legnagyobb feladatai, derült ki Bús Balázs polgármester sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb beruházás a békásmegyeri piac fejlesztése lesz. Egy csarnok épül mélygarázzsal, 4,8 milliárd forint állami támogatással. A kivitelezői pályázatokat hamarosan kiírják, a jelenlegi piac az építés két éve alatt ideiglenes helyen, egy közeli parkolóban lesz.

Az új piac látványterve (forrás: óbudai önkormányzat)
Az új piac látványterve (forrás: óbudai önkormányzat)

380 millió forint támogatást kapott a Mészkő park fejlesztése. A projekt civil javaslatra, közösségi tervezéssel indult. Az lesz benne, amit a helyiek mit akartak: amfiteátrum, pihenőkert, játszótér, kutyajátszótér. A kivitelezői pályázatot itt is hamarosan kiírják.

Elindult a Flórián tér közösségi tervezése is, 2000 helyi lakos véleménye futott be arról, mit szeretnének látni. Ezt kiegészítette egy örökségvédelmi felmérés. A kettőből áll össze majd a terv, de a forrás nagy része még hiányzik.

Tovább

Kifogy a BKV az emberekből, sztrájk várható

2017. március 6., 14:20 Módosítva: 2017.03.13 16:38
2880
Drámai helyzetképet fest a BKV 2017–2020 évekre készített humán stratégiája. A következő években 1000 kilépő pótlását kell megoldani úgy, hogy a fizetés minden területen kisebb, mint a hazai konkurenciánál, a külföldiről nem is beszélve. A dolgozók elkeseredettek, a szakszervezetek elszántak: ha nem lesz 30 százalékos béremelés, sztrájk jön.

„Az elkövetkező években legalább évi 1000 fő körüli létszám kilépés utánpótlását kell megoldanunk” – fogalmaz a BKV lapunk birtokába került 2017–2020-ra vonatkozó humán stratégiája. A tanulmány szerint csak a tavalyi évben 452 járművezető (ebből 353 fő buszvezető!), 248 szakmunkás és 26 mérnök hagyta ott a társaságot. 

Ezek a hiányszakmák, amik azért alakultak ki, mert nőtt a konkurencia, ahol magasabbak a kereseti lehetőségek, kevés a szakember (egy részénél már nincs is szakmai képzés). A távozók gyakran 30-50 százalékkal több bért kapnak más, akár a közszférában működő társaságoktól. Ezért a stratégia első számú feladatként jegyzi, hogy „a személyi alapbéreket a piaci viszonyokhoz kell igazítani”.

Tovább

Május végéig lezárják a margitszigeti parkolót

2017. március 4., 09:50 Módosítva: 2017.03.04 20:33
17

Hétfőtől május végéig lezárják a Margitsziget északi, fizetős parkolóját, közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A parkolót felújítják és bővítik, így az Árpád hídról érkezők nem tudnak behajtani a parkolóba. A parkoló előtti buszfordulóban fordulhat meg az, aki későn veszi észre. A tervek szerint a lezárás május 31-ig tart, az addig tiltott helyen parkoló autókat pedig elszállítják, számolt be róla az MTI.

Tovább

Nehezebb lesz kijutni a városból a Szentendrei úton a hétvégén

2017. március 3., 15:45 Módosítva: 2017.03.03 17:22
1

Torlódásra, hosszabb menetidőre lehet majd számítani a hétvégén a városból kifelé a Szentendrei úton vízcsősérülés javítása miatt, olvasható a Fővárosi Vízművek pénteki közleményében.

A munkálatok miatt pénteken este 7 órától várhatóan hétfőn a kora délutáni órákig csak a jobb szélső sáv lesz járható, a belső három sávot lezárják. 

Tovább

BKV: A minimálisnál is kisebb az esély a vészhelyzetre a 3-as metrón

2017. március 3., 15:04 Módosítva: 2017.03.03 16:21
1

A BKV garantálja az utasok biztonságát a 3-as metrón, a vonalon a minimálisnál is kisebb az esélye veszélyhelyzet kialakulásának – közölte a BKV Zrt. a „Visszautasítjuk az orosz rulettet" című közleményben, amiben a DK állításaira reagálnak. Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóján felszólította a miniszterelnököt és a főpolgármestert, hogy ne játsszon orosz rulettet az emberek életével, a párt szerint ugyanis egy tömegkatasztrófa elkerülése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását. 2014-ben készített videónk szerint azért van némi ok aggodalomra:

Tovább

A BKV lezárta a túszejtő budai metróliftet

2017. március 2., 19:30 Módosítva: 2017.03.03 06:31
9

A BKV rendkívüli karbantartásra hivatkozva lezárta a négyes metró Szent Gellért téri állomásának egy metróliftjét, amely az utóbbi két napban ejtett foglyuk utasokat. 

Tovább

MÁV-HÉV lett a BHÉV, de rohadnak a kocsik

2017. március 2., 18:11 Módosítva: 2017.03.03 09:42
186
MÁV-HÉV a cég neve, ami üzemelteti, BHÉV-es embléma van az elején, BKV-s matrica az oldalán, mi az? A válasz: ez lett a fővárosi HÉV. A káosz jól mutatja, hogy a HÉV-vonalak állami átvétele egyelőre nem oldott meg semmit.

A HÉV-vonalakat Orbán Viktor és Tarlós István korábbi megállapodása alapján 2016. augusztus 31-én szervezte ki a fővárosi önkormányzat a BHÉV Zrt.-be. A szétválást azért kezdeményezte a főváros, hogy az állam át tudja venni a pluszköltséggel járó agglomerációs közlekedési feladatokat is ellátó HÉV-eket. Az átadási folyamat 2016 novemberének végén zárult, és mintegy 140 millió forintba került.

A BHÉV közösségi oldalán ezután jobbára csak álláshirdetések tűntek fel, majd egyszer csak megváltozott a cég neve: MÁV-HÉV lett a BHÉV-ből. A cégnév-váltást átvezették a hivatalos weboldalra is, a bhevzrt.hu-ra.

Nem csoda, hogy ha a váltás káoszosnak tűnik. Az augusztusban még tulajdonos BKV-vezér után pár hónapig Feldmann Márton, volt MÁV-Start vezérigazgató-helyettes vezette a céget. Információink szerint nagy tervekkel ment a társasághoz, de hamar szembesülnie kellett azzal, hogy hiába az új gazda, egyszerűen nincs pénz a HÉV-ekre.

Tovább

Nyolc utas beszorult a Gellért téri metróliftbe

2017. március 1., 16:39 Módosítva: 2017.03.01 22:08
929
Hasít a BKV és a BKK: nyolcan beszorultak a 4-es metró modern liftjébe a Gellért téri megállónál, a Széll Kálmán téren pedig az egyik kültéri mozgólépcső mondta be az unalmast. Beázott a fűtési rendszere.

Nyolc utas beszorult a 4-es metró Gellért téri állomásánál a liftbe, jelezte olvasónk szerda délelőtt. A BKV diszpécserszolgálata kérdésünkre megerősítette az esetet.

Eszerint az utasok mintegy 20 percig raboskodtak a meghibásodott liftben, amíg a műszaki mentésnek 10 óra 34-kor sikerült kiszabadítani őket. A liftet is megjavították délutánra, 13 óra 34-től újra lehet vele közlekedni. Már aki meri használni.

Még mindig nem jár a Moszkva téri hegyoldali mozgólépcső közül az egyik ág, immár egy hónapja. Ha nem az óra, akkor valami más megy tönkre...

– írta egy, magát Egységsugarú Index Olvasónak tituláló olvasónk.

Természetesen ezzel a témával is megzaklattuk a BKK sajtóirodáját, ahol elismerték, hogy a Széll Kálmán téren telepített kültéri mozgólépcsők egyike meghibásodott. A fűtési rendszernél rövidzárlat keletkezett beázás miatt, ezért több fűtőegység nem működik.

Jelenleg a BKK-val szerződött kivitelező – jótállás keretében – az alkatrészek beszerzését végzi. Ha kicserélték az alkatrészeket, újra üzembe helyezik a mozgólépcsőt, írták.

Végleges: nem lesz olimpia Budapesten

2017. március 1., 11:38 Módosítva: 2017.03.01 17:01
911

A fővárosi képviselők (fideszes többséggel) megszavazták a közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, hogy 

a politikai egység felbomlására való tekintettel

visszavonják a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére beadott pályázatát.

Egyben felkérték a főpolgármestert, hogy egyeztessen az olimpiával kapcsolatosan tervezett beruházások sorsáról a kormánnyal.

Tovább

Hamarosan ingyen wifizhetünk a Combinón

2017. március 1., 11:35 Módosítva: 2017.07.01 22:13
2

Pont kerülhet a hároméves huzavona végére, hamarosan kiépíthetik a wifi hálózatot a Combino villamosokon, ugyanis a szerdai európai közbeszerzési értesítőben megjelent az ajánlatételi felhívás, ami szerint hamarosan ingyen wifizhetünk a Combino villamoson.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már 2014-ben beharangozta, hogy 2015-re lehet majd ingyenes wifit használni a villamoson, de a projekt a kivitelező csődje miatt meghiúsult. Még így is sikerült a 40 Combinóból 5-ön kiépíteni a rendszert, ami viszont mind a mai napig használhatatlan.

A BKK most kiírt tenderén belül a maradék 35 villamoson is felszerelik a kamerarendszert, a wifit, a biztonsági kamerákat és a FUTÁR-t. A pályázatokat április elejéig lehet leadni.

Megint visszavonták a 3-as metró felújítási tenderét

2017. február 28., 13:12 Módosítva: 2017.02.28 17:39
2795

Az unió pályázatfigyelő lapjában megjelent, hogy a BKV visszavonta a 3-as metró déli szakaszának felújítására december végén kiírt tendert. A pályázatot a BKV írta ki, de a Fővárosi Közbeszerzési Kft. bonyolította.

A visszavonásról szóló hirdetményben nincs megjelölve ok. Megkérdeztük Radnai Tibort, a felújítás projektfelelősét, aki a következőket mondta: a tavaly december 27-én kiírt tendert egy nappal, december 28-án követte egy jogszabály-módosítás, ami több, uniós közbeszerzésről szóló kormányrendeletet módosított. 

A 27-i pályázat nem felelt meg a jogszabály-módosításnak, de a projektvezetés szerette volna megtartani, ezért állásfoglalást kért a minisztériumtól, hogy megteheti-e. Az állásfoglalás a napokban érkezett meg, és a kormány azt javasolta benne, hogy vonják vissza a pályázatot, és írjanak ki újat.

Radnai elmondása szerint ezért vonták vissza most a déli szakaszra kiírt tendert. Március elején írják ki a három szakaszra és az alagút egészére vonatkozó pályázatokat. 

Tovább

Ezeket bukhatja Budapest az olimpia lefújása miatt

2017. február 28., 07:04 Módosítva: 2017.06.04 16:56
2065
Miután Orbán Viktorék visszavonták a pályázatot, biztossá vált, hogy nem lesz olimpia 2024-ben Budapesten. Ez azt is jelenti, hogy teljesen átrendezik a fejlesztésre költendő pénzeket, Lázár János már be is lengette, hogy inkább vidékre költ a kormány. Most úgy néz ki, Budapest bukja a reptéri út felújítását, de velodrom, az lesz.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton egy debreceni fórumon már utalt is rá, hogy a főváros búcsúzhat a forrásoktól:

Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető.

– mondta az MTI szerint.

A miniszter szavait hétfőn Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár már úgy igazította ki, hogy még nem született döntés az olimpiai pályázattól való visszalépés után felszabadult pénzekről.

Tovább

Élet az Úszópalota árnyékában

2017. február 25., 07:21 Módosítva: 2017.02.26 10:30
3351

Az épülő Úszópalota brutális kockája és a XIII. kerületi Marina-part luxusapartmanjai közötti senki földjén, a Foka-öböl partján egy laza hajléktalan kolónia éldegél sátrakban, kunyhókban. Egyikük ebben a kis vityillóban, ahogy ő mondja, házban.

A két óriási ingatlanberuházás egyre jobban ráúszik a kis területre. A viskók, sátrak környékét már geodéták mérik fel teodolittal. A hajléktalanok tudják, hogy hamarosan vége a Duna-parti életnek.

Tovább

Hétfőtől jön a fogaskerekű-pótló busz

2017. február 23., 16:49 Módosítva: 2017.02.23 18:01
15

Pályakarbantartás miatt pótlóbusz jár jövő hétfőtől várhatóan március 19-ig a fogaskerekű helyett egy szakaszon, a Széchenyi-hegy és a Svábhegy között.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pótlóbusz a Svábhegyen, a Művész úton és a Széchenyi-hegynél áll meg, a végállomásoknál a 21-es busz megállóit használják majd a járatok.