Budapest

Továbbra is lóg a levegőben az olimpia

2017. február 22., 13:39 Módosítva: 2017.02.22 19:58
306
A fideszes többség leszavazta az ellenzék javaslatát, hogy írják ki a népszavazást az olimpiáról, de nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem. Ehelyett azt a javaslatot fogadták el, ami szerint az ellenzék tehet mindenről, és a főváros a folytatja a tárgyalást a kormánnyal és a MOB-bal. Az ellenzék szerint a Fidesz a felelős.

Meghallgatta a MOB-elnököt és az olimpia kormánybiztosát a fővárosi közgyűlés a 2024-es olimpiai pályázat ügyében, de nem hozott végleges döntést. Az olimpia ügye továbbra is lóg a levegőben, a testület ugyanis leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy mielőbb írjanak ki népszavazást, de nem döntött az olimpiai pályázat visszavonásáról sem (de még állást sem foglalt emellett).

Az ülésen parázs, személyeskedésektől sem mentes, mondhatni feszült vita alakult ki, főleg a fideszes és a szocialista képviselők között.

Tovább

Ma dönthet az olimpia sorsáról a főváros

Német Tamás
Tenczer Gábor
2017. február 22., 09:24 Módosítva: 2017.02.22 15:11
431

Múlt pénteken a Momentum mozgalom több mint 266 ezer aláírást adott le a 2024-es budapesti olimpiáról szóló helyi népszavazás érdekében. 

A budapesti olimpia ötlete a fővárosban népszerűtlenné vált, a kormány valószínűleg nem fog a választás előtti évben belemenni egy kétes kimenetelű népszavazásba.

Az olimpiai pályázatot hivatalosan végül a Magyar Olimpiai Bizottság mondhatja le. Borkai Zsolt MOB-elnök kedden nyilvánvalóvá tette, hogy ha Budapest vagy a kormány kiáll az olimpia mögül, akkor a történetnek vége van, de ők ezt maguktól nem fogják kezdeményezni.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén akár el is dőlhet, hogy Budapest továbbra is támogatja az olimpiai pályázatot vagy inkább kiáll mögüle.

 

Hitte volna? Budapest lemaradt a dugórangsorban

2017. február 21., 17:56 Módosítva: 2017.02.22 12:49
158

Kiadta éves jelentését a TomTom navigációs eszközöket gyártó cég arról, mely nagyvárosokban vannak a legnagyobb dugók. Eszerint 2016-ban a budapesti autósok naponta átlagosan több mint 26 szükségtelen percet töltöttek el a forgalmi dugókban. Ez semmi a világ nagyvárosaihoz képest, de Európában Bukarest, Moszkva és London is messzire megelőz minket.

dugó

A TomTom Traffic Index 2016 szerint a budapesti sofőrök átlagosan 22% nem kívánt extra utazási időt töltöttek dugóban, és 46%-ot az esti csúcsforgalomban (egy jól járható, akadálymentes időszakhoz viszonyítva). A magyar fővárosban naponta átlagosan több mint 26 szükségtelen percet töltünk el a forgalmi dugókban. Ez éves szinten összesen 100 óra extra utazási órát jelent. 

Budapesten a forgalom a reggeli órákban 8 és 9 óra körül éri el a csúcspontját. A felmérés alapján 10-13%-kal sűrűbb forgalommal kell számolni hétfőn, mint a pénteki napokon. A hétfő reggeli csúcsforgalomban 46% Budapest Traffic Indexe, de a többi napon is 40% felett van (péntek kivételével). 

Tovább

Az emberek véleményét is kikéri a BKK a hármas metróról

2017. február 21., 15:21 Módosítva: 2017.10.19 17:27
6

Társadalmi egyeztetésre bocsátja a BKK a hármas metró idén nyáron induló felújításához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest – Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett, forgalmi rendre vonatkozó javaslatait - olvasható a BKK sajtóközleményében. Ezeket az utasok térségekre lebontva ismerhetik meg egy interaktív, térképes felületen, ahol március 7-ig véleményezhetik őket.

kep

A lezárásokra és a metrópótlásra három fő ütemben kerül majd sor, ezek a következők:

  • Az első ütem két részből áll majd. Elsőként a metróvonal déli, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti szakaszát zárják le, a második szakaszban pedig az északi és déli szakasz együttes lezárására kerül sor. Ekkor a metró csak a Nagyvárad tér és a Lehel tér között közlekedik majd.
  • A második fő ütemben a két külső szakasz elkészültével a belső részen lehet majd lezárásra számítani. Ekkor a Lehel tér és a Nagyvárad tér között nem jár majd a metró, a többi szakaszon azonban már igen.
  • A harmadik fő ütemben pedig már csak az Árpád híd és a Deák Ferenc tér között lesz metrópótlás.
Tovább

Milliókra büntetett a BKV egy takarítócéget a jeges megállók miatt

2017. február 21., 10:18 Módosítva: 2017.02.21 14:43
6

Emlékszik még a február elejei állapotokra a BKV megállóiban, amikor napokig nem takarították el az ónos eső utáni jeget? És senki nem vállalta ezért a felelősséget? Most végül a BKV talált egy felelőst, 4,6 millióra büntette a B+N Zrt. nevű takarítással megbízott alvállalkozóját, írja a Magyar Idők.

Januárban Budapestet annyira váratlanul érte a téli időjárás, hogy több közteret, járdát és BKV megállót napokig néhány centis hó és jégpáncél borított. Egyszerűen senki sem volt hajlandó eltakarítani az utakat. Akkor először az egymásra mutogatás indult be, az önkormányzatok a társasházakra mutogattak, a BKV az önkormányzatokra, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig mindenkire, vagy épp fordítva. Mintha nem az lett volna a cél, hogy járható legyen az út, hanem hogy ki legyen pipálva a felelősség kérdése, írtuk egy korábbi cikkünkben.

A BKV megállói sem voltak kivételek, amikor az Index megkérdezte a céget, hogy lehet hogy több helyen az úttesten és a járdán eltakarították már a havat és a jeget az illetékesek, azonban a megállók továbbra is nehezen járhatók, csúszósak, veszélyes voltak. A cég akkor azt mondta, hogy alvállalkozóik folyamatosan végzik a megállóhelyek és csomópontok hó- és síkosságmentesítését. Ennek ellenére a január utolsó napján kezdődő ónos eső után több megálló napokig balesetveszélyes maradt. Ennek a mulasztásnak végül csak meglett az egyik felelőse, a Magyar Idők azt írja, hogy a megállók takarításával megbízott B+N Zrt.-t a BKV most 4,6 millió forintra büntette, mivel bizonyíthatóan nem végezték el a a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

Hat ábra, amiből kiderül, miért jobb a bécsi tömegközlekedés, mint a budapesti

2017. február 21., 06:49 Módosítva: 2017.02.21 18:59
1368
Bécs önkormányzata fanfárok kíséretében kommunikálta a napokban, hogy 2016-ban megfordult a trend: több éves bérletet vettek a bécsiek, mint ahány érvényes forgalmival rendelkező gépkocsi van az osztrák fővárosban.

Folyamatosan nő a tömegközlekedők száma is: rekordszámú, utasa volt 2016-ban a bécsi BKV-nak, a Wiener Liniennek. Valamit tudhatnak az osztrákok, ezért összehasonlítottuk a bécsi statisztikát a budapestivel. Ez jött ki:

Tovább

Sarokba szorítaná Tarlóst az olimpia ügyében az ellenzék

2017. február 20., 13:44 Módosítva: 2017.02.20 21:43
206
A fővárosi közgyűlés szerdai ülését a 2024-es olimpiáról szóló vita uralja majd valószínűleg: az ellenzék soron kívül kiíratná a megrendezésről szóló népszavazást, a kormánypárt nem akarja elkapkodni a kérdést. Összeszedtük, milyen döntéseket választhat a főváros.

Az MSZP egy olyan előterjesztést nyújt be a szerdai közgyűlésen, ami az olimpiai népszavazás soron kívüli kiírását tartalmazza, mondta lapunknak Horváth Csaba, szocialista fővárosi képviselő. Hozzátette, így öt hónapot lehetne spórolni, mert már májusban eldőlhetne a kérdés.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e megvárni, míg hivatalosan is kiderül, hogy megvan az elegendő számú érvényes aláírás a népszavazásról (266 ezer gyűlt össze, 138 ezer szükséges), Horváth azt mondta: Tarlós maga jelentette ki korábban, hogy nem fog jogászkodni az ügyben, ezért árulás lenne, ha most kifarolna ebből. Horváth szerint igaz, hogy egy fővárosi népszavazás 800 millió forintba kerülne, de a demokrácia pénzbe kerül, és ez így még mindig sokkal olcsóbb, mint egy rosszul megrendezett olimpia.

A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely jelentkezett lapunknál, és közölte, hogy már pénteken bejelentette, hogy a Párbeszéd zuglói polgármestereként a cikkben az MSZP és Horváth Csaba neve alatt említett előterjesztést benyújtja és ehhez várja az aláírásgyűjtést támogató pártok csatlakozását. 

Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban közölte, hogy az ülésen felolvassa majd, Horváth Csaba korábban miket nyilatkozott az olimpiáról. Az előterjesztést meg fogja szavaztatni, az egész olimpiarendezési kérdést pedig vitára bocsátja. Mindazonáltal Tarlós szerint a pályázat csak a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság egyetértő határozatával vonható vissza. Hozzátette: nem  kell a dolgot annyira elkapkodni, de egy hónapon belül ki kell derülnie, hogy mi lesz: beleállnak, vagy elfelejtik, hogy legyen olimpia.

Tovább

Levegő Munkacsoport: A közlekedés is beleszámít a szmogba

2017. február 19., 12:02 Módosítva: 2017.02.19 20:25
178

A dízeljárművek kipufogógáza is jelentősen rontja a levegő minőségét, reagált Egy fűnyíró kiakaszthatja a szmogmérő állomást, a forgalom viszont alig hat rá című cikkünkre a Levegő Munkacsoport.

A környezetvédő szervezet egyeztetett az Országos Meteorológiai Intézet cikkünkben meginterjúvolt szakértőkkel, és arra jutottak, egyáltalán nem szabad lebecsülni a közlekedés hatását a levegőminőségre még a téli időszakban sem. Ennek egyik oka, hogy minél közelebb van valaki egy szennyezőforráshoz, általában annál nagyobb szennyezés éri, hiszen a légszennyező anyagok a kibocsátási helytől távolodva rohamosan hígulnak.

Tehát a nagyobb forgalmú utak mentén a közlekedési eredetű légszennyezés az átlagosnál jóval erősebben éri az embereket. Ebbe a szennyezésbe pedig beletartozik a dízeljárművek kipufogógáza, amely az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint bizonyítottan rákkeltő, és egyes összetevőire nem lehet meghatározni egészségügyi határértéket, mert még egy molekulájuk is súlyos megbetegedést idézhet elő, írták lapunknak.

Tovább

Miért araszolnak a budapesti villamosok?

2017. február 18., 07:20 Módosítva: 2017.12.03 11:01
561
Aki gyakran utazik villamossal Budapesten, sokat bosszankodhat azon, hogy villamosa érthetetlen hosszan áll a megállóban, a pályán meg vánszorog, mint egy csiga. A Közlekedési Klub blogjában kísérletet tett az okok összeszedésére.

Három fő problémát találtak:

  1. Rengeteget kell állni a lámpáknál, mert nem a villamosokra szabott a lámpaprogram, tele vannak a pályák sebességkorlátozásokkal
  2. Alacsony a megengedett sebességhatár
  3. Sok a felesleges megálló, sokszor párhuzamos buszközlekedés mellett

Példa a Nagykörút

A táblázatban különböző német városok hálózatait hasonlították össze a budapestivel:

Forrás: MKK-blog
Forrás: MKK-blog

Szembetűnő a lemaradás: míg a legtöbb városban 20 km/h felett van a teljes hálózat átlagsebessége, addig Budapesten ezt mindössze az 1-es vonal átlaga haladja meg. Mindezt úgy, hogy az elmúlt 10 évben rengeteg pályafelújítás történt a városban, a legnagyobb sebességkorlátozásokat megszüntették. A blog szerint a bajt az elavult szabályozástechnika és az autókra hangolt közlekedési lámparendszer okozza.

Tovább

Március 15-ig marad az őrület az Árpád hídnál

2017. február 17., 16:11 Módosítva: 2017.02.17 16:14
3

A vizes vb miatt amúgy is katasztrofális közlekedés Észak-Pesten, ahonnan feljutni az Árpád hídra felér egy tortúrával. A péntek délutáni helyzet szerint annak, aki a Népfürdő utcától a Dagálynál akart felkanyarodni a hídra annak az aluljárónál kell beállnia a sor végére, onnantól sorsa isten kezében van. 

És ha még ez sem elég, további rossz hírrel szolgálhatunk azoknak, akik a Váci út és a Róbert Károly kereszteződésénél szeretnének rákanyarodni a körútra, hétfőtől ugyanis ott is útszűkületre kell számítani, és ez „várhatóan március 15-ig" így is marad.  

Tovább

Tarlós: Ha kell, én ki fogom mondani, mi legyen az olimpiával

2017. február 17., 15:30 Módosítva: 2017.02.18 14:48
2292

Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról, így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először kontrollálja, valóban így vélekedik Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről. 

Ha tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot, jelentette ki lapunknak.

Tarlós este egyeztetett Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról az Országházban. Közös közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester már délelőtti sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy súlyosan el fog gondolkozni, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás az olimpiáról tartandó népszavazásra. Sőt, elgondolkozik azon is, hogy vissza kell vonni a pályázatot.

Ezután derült ki, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze, és a fideszes vezetők ennek hatására elkezdték a fővárosra mutogatást. Tarlós elmondta, furcsának tartja, hogy ennyi ember ilyen gyorsan meggondolta magát. De hajlik rá, hogy elfogadja a nép akaratát.

Tovább

Hétfőtől nehezebb lesz közlekedni az Árpád hídnál

2017. február 17., 15:12 Módosítva: 2017.02.18 14:25
78

A 3-as metró felújítási munkálatai miatt hétfőtől korlátozzák a forgalmat az Árpád híd pesti hídfőjénél a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában - áll a BKV közleményében.

A munkavégzés idején egy-egy sávot lezárnak. Erre azért van szükség, mert az M3-as metróvonal felújításának előkészítése során ideiglenes forgalomtechnikai, burkolatbontási és út alatti átfúrási munkálatokat végeznek. 

Tovább

Tarlós: Ha lesz népszavazás, vagy ha lesz elég aláírás, lehet, vissza kell vonni az olimpiai pályázatot

2017. február 17., 11:20 Módosítva: 2017.02.20 09:11
2172

Ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor személy szerint elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot, jelentette ki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy a most népszavazást követelőknek korábban kellett volna megkezdeniük az aláírásgyűjtést. 

De Tarlós szerint fel se merült, hogy akik ma népszavazást akarnak, azok korábban is akartak volna referendumot. Néhány éve az országos politika mellszélességgel állt az olimpia mellett, de most az ellenzék kihátrált valamiért. Ez a főpolgármester szerint árulás az ellenzéki pártok részéről.

A grundokon anno ilyet nem lehetett megtenni, aki ezzel próbálkozott, elvették az uzsonnáját, és repült a sapkája a fa tetejére.

– tette hozzá.

D MTZ20160122015
Fotó: Máthé Zoltán

A főpolgármester felidézte, hogy az előző városvezetés idején, 2004-ben egy értekezletet hívott össze Demszky Gábor főpolgármester, amin a kerületi vezetőkkel együtt ezerrel támogatták az olimpiát, sőt támogató levelet küldtek a kormánynak.

Horváth Csaba: Tarlós hazudik

Horváth Csaba szerint "Tarlós István hazudik", amikor azt állítja, az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált" a 2024-es olimpia magyarországi megrendezése mögül. Az MSZP-s fővárosi képviselő erről kérdésre pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, a korábban a főpolgármester által elmondottakra reagálva. Horváth Csaba hangsúlyozta: jegyzőkönyv tanúskodik arról, hogy bár az olimpia elvi támogatását felvállalta az ellenzék, "kérdőjelként" vetette fel egyebek mellett az egészségügy és a szociális ellátórendszer helyzetét.

Tarlós István azon kijelentésére, hogy kellő számú, népszavazásra irányuló aláírás összegyűlése esetén "erősen el fog gondolkodni", nem kellene-e visszavonni a pályázatot, a szocialista politikus úgy reagált: gyáva, de hatásos lépés lenne a visszakozás. A főpolgármester nyíltan beismerte, hogy ráébredt a problémákra, és nem mer szembenézni a budapestiek véleményével - vélekedett Horváth Csaba, aki a vasárnapi boltzár ügyében kialakult helyzethez hasonlította a jelenlegit.

Azzal kapcsolatban, hogy ő maga is kritikus hangot ütött meg régebben az olimpiával kapcsolatban, Tarlós elmondta: az még 2014, azaz az Agenda 2020, a takarékos olimpia elvének megjelenése előtt volt. Azután megváltozott a véleménye, és onnantól megrendezhetőnek tartja a budapesti olimpiát.

A főpolgármester egyértelműsítő kérdésünkre válaszolva közölte: „Abban az esetben, ha hivatalosan és bőven meglesznek az aláírások, és súlyosan elgondolkozott a dolgon, akkor javasolni fogja a fővárosi közgyűlésnek, hogy döntsön a benyújtott olimpiai pályázat visszavonásáról. Akár.”

Tovább

Lebontják a Normafa kísértetszállóját

2017. február 16., 14:13 Módosítva: 2017.02.17 09:24
853

A XII. kerületi önkormányzat egy előzetes szakértői eljárással elindította az elhagyatott Olimpia Szálló kisajátítását a napokban, tudtuk meg Váczi János alpolgármestertől. Az önkormányzatnak azért van szüksége az ingatlanra, mert a Normafa-koncepció, amire 7 milliárd forintot biztosított a kormány, parkkal számol a szálló helyén, mellette az Eötvös út-Konkoly-Thege út találkozásánál pedig parkolókat építenek. Itt lenne nem messze a Normafa kapuja, ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű, nem messze tőle információs központ lesz.

Mint Váczi elmondta, az elmúlt években a Normafa zöldterületeit tették rendbe, játszóterek épültek. Most több épület rekonstrukciója folyik: a Hild villát, a Fácán vendéglőt és az egykori lóvasút-végállomást is felújítják. A Normafa kapu ezek után következne, az Eötvös út 48. alatt álló Rajk villa központi információs épületté alakításával és a parkolók áthelyezésével. (Az épületet azért nevezték sokáig Rajk villának, mert az ÁVH itt kínozta meg brutálisan a Rajk-per vádlottait.)

Egyes ingatlanok kisajátítása közérdekből történhet. Az előzetes szakértői eljárást követően az önkormányzat kisajátítási kérelmet nyújt be a hatóságnak, ez esetben a Budapest Főváros Kormányhivatalának, ami (szakértőt meghallgatva) határozatban dönt arról, hogy milyen ellentételezés illeti az ingatlan tulajdonosát (felajánlott csereingatlan, pénzbeli kártalanítás). A kisajátítási határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ha ez meglesz, akkor lehet szó majd sípályáról Váczi szerint. Ez a pálya a hajdani sípálya részleges (Harangvölgy nélküli) visszaállítása lesz, tárcsás felvonóval, műhavas hóágyúkkal. Hozzátette, ha az ideihez hasonló telünk lesz, akkor akár 8-10 héten keresztül is lehet majd síelni a Normafán.

Tovább

A XII. kerületben lehet a Tolsztoj tér

2017. február 15., 18:06 Módosítva: 2017.02.15 21:56
9

Lev Tolsztoj orosz író nevét veheti fel a XII. kerületben a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér, az előterjesztés szerint a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A téren tervezik felállítani Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Lev Tolsztojt ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó a Jóság Alapítvány közreműködésével ajándékozott a XII. kerületi önkormányzatnak.

Mint írták, a Lev Nyikolajevics Tolsztojnak (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenina, a Feltámadás és számtalan remekmű, regény, elbeszélés, novella, dráma, mese, elmélkedés, valamint jó néhány tankönyv írójának emléket állító műalkotást és az új teret márciusban avatnák fel.

Szijjártó Péter külügyminiszter még Vlagyimir Putyin orosz elnök február eleji látogatása előtt mondta, hogy a magyar kormány a megbeszéléseken vállalja, hogy Tolsztojról nevez el közterületet Budapesten.

Tovább

Nem lesz sípálya a Csillaghegyi strandon

2017. február 15., 14:41 Módosítva: 2017.02.15 23:11
395
Nem akadt jelentkező a Csillaghegyi strand területére tervezett sípálya és focipálya megépítésére-működtetésére, ezért a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. lemondott a sípálya ötletéről. Focipálya azonban lesz valószínűleg, sőt ördögszauna is épül.

Nemhogy fát, egy bokrot se kell kivágni a Csillaghegyi strandon, mondta lapunknak Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH) igazgatója. A cég ugyanis elvetette azt az ötletet, hogy sípályát építtet a strand elhagyatott sarkában. Ennek az oka nagyon egyszerű: nem jelentkezett senki a megpályáztatott feladatra.

Ide tervezték a sípályát
Ide tervezték a sípályát

Mint arról beszámoltunk, nagy port kavart, – főleg a várható fakivágások miatt –, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő BGYH közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. A koncesszió teljes becsült értéke 685,9 millió forint volt.

Tovább

Autós akadálypályává alakítják Újlipótvárost

2017. február 14., 14:58 Módosítva: 2017.02.15 12:16
273

Közlekedési szempontból Budapest egyik legveszélyesebb része Újlipótváros. Tavaly augusztus végén például a Tátra utca és a Radnóti utca kereszteződésében összeütközött két autó, az egyik elsodort egy járdán sétáló édesanyát a két gyerekével. Mindhárman súlyosan megsérültek. 

A XIII. kerület közleménye szerint idén a forgalomcsillapítás a legfontosabb feladat, és ezért több fejlesztés indul a városrészben a Budapest Közút Zrt. közreműködésével.

Tempo 30-as övezeteket alakítanak ki, ahol legfeljebb harminccal lehet majd menni.

Átépítik az egyenrangú csomópontokat, a közepüket kiemelik, hogy fékezésre kényszerítsék az autósokat. (A Radnóti-Tátra kereszteződésében ez már decemberben elkészült.)

A következő tanév kezdetére K+R (Kiss and Ride) zónát alakítanak ki a Hegedűs Géza Általános Iskolánál. Ez egy olyan terület lesz, ahol csak rövid ideig lehet parkolni: nagyjából annyi ideig, amíg a gyerek beér az iskolába.

Négy zebrát építenek: 

  • a Pannónia utca-Ipoly utca
  • a Cserhalom utca-Mura utca
  • a Kassák Lajos utca-Dévai utca
  • és a Kassák Lajos utca-Bulcsú utca kereszteződésénél.

A Népfürdő utca-Viza utca csomópontjánál lámpás átkelő készül gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Átépítenek több járdát az Országbíró, a Hegedűs Gyula, a Tátra, a Madarász Viktor és a Kassák Lajos utcában. 

A kerület idén több mint 321 millió forintot költhet útfenntartásra.

Az újlipótvárosi közlekedési problémákkal cikksorozatban foglalkozott a Totalcar. 

Tovább

Tarlós: Jót tesz a hangulatomnak, hogy újrajelölnének

2017. február 14., 12:59 Módosítva: 2017.03.24 22:22
11
DMOHA20170126002
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Váratlan volt, de emberileg jól esik a kerületi polgármesterek támogatása, mondta lapunknak Tarlós István főpolgármester arra a sajtóhírre, hogy több fővárosi fideszes polgármester kijelentette, hogy támogatnák, ha 2019-ben újraindulna.

Közölte, ha a támogatási szándék mellé hozzáteszi a legutóbbi fővárosi közvélemény-kutatási adatokat, akkor az még jobbat tesz a hangulatának. Arról viszont nem kívánt nyilatkozni, hogy elképzelhetőnek tartja-e az újrázást, mert mint mondta, a kérdés nem időszerű.

Amennyiben Tarlós István 2019-ben újrázna a főpolgármesteri címért, a Fidesz–KDNP kerületi polgármestereinek jelentős részére biztosan számíthatna, írta a magyaridok.hu. A Magyar Időknek Kocsis Máté (Józsefváros), Wintermantel Zsolt (Újpest), Bús Balázs (Óbuda), Borbély Lénárd (Csepel), Bácskai János (Ferencváros), Vattamány Zsolt (Erzsébetváros) is hasonlóan nyilatkozott. 

Az összes Solaris-Skoda trolit kivonták a forgalomból

2017. február 13., 12:23 Módosítva: 2017.02.13 19:18
35

A BKK bejelentése szerint ideiglenesen kivonták a forgalomból a Budapesten közlekedő összes Solaris-Skoda trolibuszt, miután néhányszor előfordult, hogy a sofőr közreműködése nélkül, magától kinyílt az ajtajuk.

A közlekedési társaság közleménye szerint a szoftverhiba miatt nem történt személyi sérülés, de utasbiztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a teljes flottát, mind a 36 járművet kivonják a forgalomból. A trolik javítását a gyártó garanciálisan végzi el. A trolibuszok helyett többségében autóbuszok járnak majd.

A 36 új, részben csuklós trolit 2015 augusztusában adták át, és főként a belvárosi, illetve a zuglói vonalakon álltak forgalomba.

Tarlós felfüggeszti a 4-es metró gyanús szerződéseinek kifizetését

2017. február 13., 06:35 Módosítva: 2017.03.14 13:02
8

Budapest felfüggeszti a 4-es metró beruházására 2010 előtt kötött szerződéseik alapján minden gyanúba keveredett cég felé az utalást, írta Tarlós István főpolgármesterre hivatkozva a hétfői Magyar Nemzet.

A napilap ismertetése szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap egy rádióműsorban arról beszélt, hogy a 406 milliárd forintos végösszegű projektből eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek. Ennek a kifizetését azonban felfüggesztik, ugyanis amíg nincs pont az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda.

Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: azonnal kiadta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-nek, hogy készítsenek pontos kimutatást arról, hogy mekkora az az összeg, amit még nem utaltak ki. Ahogy megkapom a dokumentumot, azonnal intézkedem: egy fillért se utaljanak ki a gyanús szerződéseket kötött cégek részére - szögezte le a főpolgármester a lapnak.

Borítókép: Tarlós István a 4-es metró átadásán (2014.) Fotó: Bődey János / Index

Kisiklott az 1-es villamos

2017. február 9., 13:26 Módosítva: 2017.02.09 20:27
286

Baleset miatt nem jár az 1-es villamos. Erős János, a BKK fődiszpécsere az MTI-nek elmondta: a Puskás Ferenc Stadion közelében siklott ki egy utasokat nem szállító próbajárat. Nem sérült meg senki.

A Népliget és Zugló vasútállomás megállóhelyek között a villamos vonalán pótlóbuszok közlekednek – írja Facebook-oldalán a BKK.

Tovább

Nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a 4-es metró egyik érintettje ellen

2017. február 9., 09:41 Módosítva: 2017.03.14 13:02
409

Belföldi, majd nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak a 4-es metró projekt egyik szereplője ellen, válaszolta Szabó Tímea kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. A Magyar Nemzet azt írja: a szökésben lévő gyanúsított Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője, akit a lap "Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasának" nevez.

Frissítés, 17.44: Nem Gulyás Lászlót körözik a hatóságok.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal a kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy az elmúlt hat évben miért nem történt érdemi előrelépés a 4-es metró beruházással kapcsolatos nyomozásban.

Megszólalt Demszky is

Demszky Gábor egykori főpolgármester az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetükben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek. "Soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztaltam a munkájában, ő egy tiszta, kitűnő, kiváló szakember, és nem hiszem, hogy ő bujkál."

Azt mondta, ő sem bujkál, csak nem érték el a hatóságok, a Fővárosi Bizottság meghallgatására azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet. Demszky egyébként tűzbe tenné a kezét Gulyásért.

Tovább

Minden 10. mozgássérült parkolókártya hamis

2017. február 9., 06:56 Módosítva: 2017.02.09 11:31
287

A budapesti közterület-felügyelők január 27-29. között több mint háromszáz esetben ellenőrizték a mozgáskorlátozottaknak fenntartott belvárosi parkolóhelyeken állókat, válaszolta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lapunknak. Az ellenőrzések 10 százalékában kellett intézkedniük. Összesen 1,4 millió forint bírságot szedtek össze, és hat esetben feljelentést tettek a szabálytalan autós ellen.

Budapesten egyáltalán nem ritka, hogy egyes autósok visszaélnek a mozgáskorlátozottak igazolványaival. A tavalyi évben a közterület-felügyelők 1199 esetben intézkedtek ellenük.

A legutóbbi akció első üteme az V., a VI., és a VII. kerület kijelölt mozgáskorlátozott parkolóhelyeire koncentrálódott. Később az akciósorozatot kiterjesztik a belvárosi területeken kívül a főbb főútvonalak díjfizető övezeteire is.

Nem jár a 4-6-os villamos az Oktogon és a Jászai Mari tér közt

2017. február 8., 15:51 Módosítva: 2017.02.08 16:53
2

A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz közlekedik az Oktogon és a Jászai Mari tér között baleset miatt - közölte a BKK. Kollégánk szerint a Jászai Mari térnél történt a baleset. A Facebookon egy arra járó azt írja, a Nyugatinál, 9-es busz megállójában áll egy lerobbant autó áll, ezért a pótlóbusz az úton áll meg, jó kis káosz van a környéken.

Tarlós elképzelhetőnek tartja a Szabadság híd lezárását nyáron

2017. február 7., 14:25 Módosítva: 2017.02.08 07:31
1634

A főpolgármester közleményben jelezte: a tavalyi évhez hasonlóan mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Szabadság hidat nyáron – hétvégenként – lezárják a járműforgalom elől.

Tovább

Kampány indult, hogy idén nyáron is köztér legyen a Szabadság hídból

2017. február 6., 14:05 Módosítva: 2018.07.10 20:32
1682

Tavaly nyáron csodálatos dolog történt Budapesten, miután villamos sínek felújítása miatt lezárták a Szabadság hidat: az emberek elkezdték használni a város központjában hirtelen felszabadult teret, spontán bulik, koncertek, ingyenes jóga, tánc és grill partik lepték el az autóutat és a járdát.

A fővárosi közterek megújításával foglalkozó VALYO – Város és Folyó Egyesület most kampányt indított, hogy idén nyáron minden hétvégén zárják le az autós forgalom elől a hidat és köztérként nyissák meg minden budapestinek.

Tovább

Gyalogos-kerékpáros híd épül Budapesten

2017. február 3., 15:52 Módosítva: 2017.02.04 16:48
61

Gyalogos-kerékpáros hidat épít az Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság tervezett építményeinek részeként Budapest a Rákos-patak fölé - közölte a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.  A beruházás keretében a Népfürdő utcánál építenek hidat, hogy biztosítsa a rendezvény megfelelő megközelítését. A híd építése jövő hétfőn kezdődik és június 30-ig tart. A 308 millió forintba kerülő beruházásban 26 méter hosszú és 6,3 méter széles hidat építenek.

Tarlós felolvasott egy csomó dátumot az OLAF-jelentésből

2017. február 3., 11:14 Módosítva: 2017.02.03 12:13
4

Tarlós István a 4-es metró korrupciós ügyeiről szóló OLAF-jelentés vékony sárga dossziéjával jelent meg pénteki sajtótájékoztatóján, de hamar kiderült a megjelent újságírók számára, hogy orruk tőle fokhagymás marad továbbra is.

A főpolgármester elmondta, hogy bár személy szerint nyilvánosságra hozná a jelentést, hogy véget vessenek a ködösítésnek, de mind a miniszterelnökség, mind az adatvédelmi ombudsman, sőt maga az OLAF sem tanácsolja ezt.

A zárójelentés információi ugyanis bírósági eljárásokat is veszélyeztethetnek, valamint a brit nyomozást is zavarhatják. Ráadásul a hírbe hozott személyek és cégek indíthatnak peres eljárásokat.

Tarlós érthetetlennek tartja, hogy az OLAF miért nem hozza nyilvánosságra maga a jelentést: megengedi ugyan, de fenyegetőzve figyelmeztet a következményekre.

A főpolgármester ennek megfelelően neveket, szerződéseket nem említett, felolvasott viszont mintegy negyven szerződéskötési dátumot 2013 december és 1012 március között. Ezzel arra akart rámutatni, az érintett szerződések egy kivételével még az előző városvezetés idején köttettek. 

Legfrissebb hírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője péntek fél 12-kor bejelenti, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a dokumentumot.

Tovább

Sorra robbannak le a BKV drága elektromos buszai

2017. február 3., 07:24 Módosítva: 2017.02.03 16:23
1398
A hideg megérkezése óta tele van a közösségi média a BKV lerobbanó elektromos buszaival. Az új, darabonként 175 millió forintért vásárolt Modulók naponta 5-6 alkalommal hibásodnak meg. A BKK GPS-es buszkövető oldala szerint csütörtökön az előírt 16 darabból csak hat működött.

A Mabi-Bus Kft. által gyártott Modulo elektromos buszok első öt járműve tavaly április végén állt forgalomba. A BKV 20 darabot vásárolt belőlük, egyenként mintegy 175 millió forintért. Az időközben megérkezett 20 buszból a szerződés szerint mindig forgalomban kellene lenni 16 darabnak.

BKK Futár, február 2. 16 óra 50 perc
BKK Futár, február 2. 16 óra 50 perc

Csütörtök délután a BKK Futár GPS-es követőoldala szerint a 16 buszból mindössze hat közlekedett.

Tovább

Tarlós: Felelős főpolgármester nem ellenezheti az olimpiát

2017. február 1., 20:06 Módosítva: 2017.02.02 06:51
218
Felelős budapesti főpolgármester nem ellenezheti az olimpiát - mondta Tarlós István a Magyar Katolikus Rádióban szerda este. Úgy fogalmazott, nem hivatott eldönteni, hogy az ország nyerne-e az olimpiarendezéssel, Budapestnek azonban mindenképpen jót tenne.

Az MTI szerint a főpolgármester hangsúlyozta, a vidéki lobbi nagyon erős, de ha megrendezik az olimpiát, az állami döntéshozók kényszerhelyzetbe kerülnek, és több pénz marad Budapesten. Olyan beruházások lennének a fővárosban, amelyek egyébként nem, vagy csak sokkal később valósulnának meg.

Mint mondta, az olimpia megrendezéséről tartandó népszavazás ellen elvileg semmilyen kifogása nincs, ugyanakkor a kezdeményezés időpontját nehezen tartja indokolhatónak. A másfél évvel az olimpiai pályázatról szóló döntés után kezdeményezett népszavazás mögött ugyanis aligha áll valós aggodalom. 

Tovább