új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem, ez nem valamilyen béna horrorfilm, hanem a valóság. A két csúcsragadozó bizony alkalomadtán felfalja egymást, állítja egy új kutatás, ami a Mexikói-öböl és az Atlanti óceán partjainál befogott aligátorok gyomortartalma alapján jutott erre a következtetésre.

    A hüllők nem szívbajosak, ha valami kisebb náluk és el tudják kapni, akkor hezitálás nélkül támadnak, így esetenként 1-1,2 méteres cápák is étlapra kerülnek. Persze ez oda-vissza működik, ha véletlenül találkoznak, akkor a nagyobb cápák is megeszik a kis aligátorokat, kifejlett példányok pedig nem nagyon támadnak egymásra.

    Egyébként a cápa vs. krokodil (a krokodil és az aligátor nem ugyanaz, szándékosan írtam krokodilt) kérdés régóta megmozgatja az emberek fantáziáját. Jó pár éve volt is egy sorozat talán a Discoveryn (sajnos nem emlékszem, de ha valaki igen, kérem küldje el nekem a választ), ami hasonló kérdéseket próbált tudományos alapokon megmagyarázni: különböző algoritmusok segítségével mérkőztettek meg egymással elit katonai alakulatokat, különböző korok legendás harcosait vagy épp állatokat.

    Hogy a nagy fehér cápa vs. bordás krokodil (ez a két faj nő a legnagyobbra) párharcot ki nyerné, nem tudom, viszont itt van pár adat a kérdés eldöntésére:

    • A nagy fehér akár 2 tonnás is lehet, a bordás krokodil legfeljebb az 1,2 tonnát súrolja.
    • A legnagyobb megmért fehér cápa 6,4 méteres volt, a legnagyobb krokodil 6,7 méter.
    • A bordás krokodil harapása a legerősebb a világon, a legoptimistább becslések szerint is legalább 2-3-szor erősebb a fehér cápáénál. 
  • - kérdezte a rendőröktől az a férfi, aki Utah államban majdnem elütött néhány gyereket miközben a rendőrség üldözte őt. 

    A körülményeket tekintve a kérdés végül is jogos, de a rendőrök ettől még mindig emberélet veszélyeztetésével és a hatóságnak való ellenállással vádoljak a 24 éves férfit, akinek amúgy nem is ez volt az első zűrös ügye.

    (KSL)

  • Úgy tűnik, Andrej Babiš és pártja toronymagasan megnyerik a cseh választást. A milliárdosból lett politikusról itt írtunk részletes portrét, magyar érdekeltségeit ebben a cikkünkben vettük számba.

    Bár Andrej Babiš nevét itthon még csak most tanulgatjuk, a magyar mozinézők már korábban is belefuthattak a róla szóló, egészen érdekes portréfilmbe. A filmet a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül is többször vetítették.

    A 2015-ös film magyar szemmel nem csak azért érdekes, mert a készítők végigkövetik a politikus egyik kampányát, és a szembe jövő karakterek és helyzetek valahogy nagyon ismerősek. Hanem azért is, mert sokszor olyan helyzetekben és beszélgetésekben filmezik, amilyenekbe egy magyar politikus például aligha engedne belátást.

    Ilyen például, amikor épp Pető Tibor magyar nagykövettel beszélget egy fogadáson, és rajta marad a mikrofonja. Itt elmondja a magyar nagykövetnek, hogy mennyivel jobb, hogy Magyarországon nem kell annyit egyezkednie a kormánynak, mint Csehországban. És hogy Varga Mihállyal többször találkozott már.

    Erre a nagykövet elmondja, valójában a legfontosabb ember nálunk igazából Orbán, ő dönt mindenről, vele lenne jó, ha találkozna.  Andrej Babiš úgy reagál, "ha magyar miniszterelnökkel találkoznék, engem itt megköveznének a hülye újságírók. Hogy találkozott Orbánnal, veszélyes a demokráciára." (22:31-től)

     

  • Új-Zélandon szeptember végén tartottak választást, ami után a szociáldemokrata Munkáspárt alakíthatott kormányt, a miniszterelnök pedig Jacinda Ardern lett, aki így a világ legfiatalabb női kormányfője. (Akit bővebben érdekel a politikus portréja, az a 444-en olvashat róla.)

    Ardern nagyon népszerű a fiatalok körében, amihez hozzájárult, hogy szabadidejében DJ-zni is szokott. Egy új-zélandi lap, a Spinoff összeállított egy Spotify-listát Ardern zenéiből, úgyhogy most ön is meghallgathatja, milyen egy szocdem kormányfői tracklist:

    A lap interjúrészletekből szedte össze, hogy milyen zenéket szeret játszani és hallgatni Ardern, ezért inkább csak egy hozzávetőleges lista ez, nem egy valódi, kipróbált DJ-szett. A Judas Priesttől a Breaking The Law című számot például már biztos nem játszaná le Ardern, mert egy miniszterelnöktől az egy kicsit áthallásos.

  • Eltűnt egy 16 éves fiú egy XII. kerületi gyermekotthonból, írja a Police.hu. A kamasz kb. 170 centiméter magas, szőke hajú és kék szemű.

    Darida Szabolcs 2012-01-02
    Fotó: Police.hu

    A rendőrség azt kéri, hogy aki a tartózkodási helyéről vagy az eltűnésének körülményeiről bármilyen információval rendelkezik, értesítse őket az ismert telefonszámokon.

  • Irigylésre méltó botrányai vannak Izlandnak. Tudják, ez az az ország, ahol 2013-ban történt meg először, hogy a rendőrök megöltek egy embert, és az izlandiak ezt úgy élték meg, mint valami nemzeti tragédiát.

    Na, most sem kellett túl sok az izlandiaknak, hogy kikészüljenek, csak ez a videó, amiben egy turista kisétál egy hegy szélére:

    Az Independent cikke szerint az izlandiak egyre elégedetlenebbek a növekvő számú turistával, mert zavarják a helyiek nyugalmát és károsítják a természetet.

  • Egy 20 éves, csörögi lány május 5-én, egy péntek délután, jegyváltás nélkül szállt fel a Vácról Budapestre közlekedő vonatra, majd amikor a kalauz felszólította, hogy a következő állomáson szálljon le, B. Boglárka előbb hangoskodni kezdett, majd arcon ütötte a jegyvizsgálót. Mikor mindketten leszálltak a vonatról, a lány a peronon combon rúgta és szidalmazni kezdte az ellenőrt. B. Boglárka ügyében közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt indult nyomozás, amit a váci rendőrök vádemelési javaslattal fejeztek be, írja a Police.hu.

  • A haybay nevű Twitter-felhasználó állítása szerint hétfőn éppen a sminkes órájáról tartott hazafele, mikor megállították a rendőrök és meg is bírságolták. Hogy mi ebben a különös?

    Ez:

  • Time lapse of Adelaide Street, notice the kid full Micheal J Fox’n the green bus!!!

    corin (@corinrules) által megosztott bejegyzés,

    Fogadjunk, hogy önnek sem tűnt fel, hogy a videó közepe tájékán egy gördeszkás srác idézi fel a Vissza a jövőbe egyik legjobb jelenetét egy buszra kapaszkodva (kivéve ha előbb elolvasta a leírást).

    Mondjuk amúgy  úgy sem könnyű megtalálni, úgyhogy inkább szavazzanak, hányadjára vették észre.

    Ön hanyadjára vette észre a gördeszkást?

  • Itt egy előzetes, amiben a Jurassic Park folytatását képzelik el az alkotók, de Bruce Willis hathatós közreműködésével. Állat lett volna.

    Willis jelenetei az amúgy elég tré A nap könnyei című filmből származnak.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat még szombatra is veszélyjelzést adott ki a köd miatt az ország északi felére - sajnos ebből ma reggel az ajtón kilépve nem sokat tapasztaltam, pedig eléggé bírom a ködös őszi reggeleket. Úgy néz ki, hogy nem vagyok ezzel egyedül, ezt bizonyítja az rengeteg fotó, amit olvasóink küldtek nekünk. Mutatom a legjobbakat:

  • 700 kiló szőlőt loptak el egy szőlőtermesztőtől a svájci Bieli-tó környékén. Az áldozat szerint profikról van szó, ezért senki nem érezheti magát biztonságban.

    300 kg pinot noir borszőlőt és 400 kg saszlát (a két leggyakoribb svájci szőlőfajtát) tulajdonítottak el a tolvajok, ami egyébként nem egy eget verő mennyiség, de a tulajdonost nyilván bosszankodik miatta.

    A dolog érdekessége egyébként, hogy soha ez előtt nem történt hasonló, az idilli környéken eddig senkinek jutott eszébe az, hogy szőlőt lopjon. Hiába, a svájci társadalom is kezd megromlani. 

  • Kolumbia alkotmánybírósága arra kötelezte a kormányt, hogy szerezze vissza azokat a kincseket (több mint 120 darabot), amit az ország elnöke a 19. században a spanyoloknak adott. Azok ugyanis az ország kulturális örökségéhez tartoznak, elajándékozni őket pedig alkotmányellenes. 

    A kincseket a kolumbiai őslakos Quimbaya civilizáció aranyművesei készítették a 4-10. század idején, amiket 1893 ban Carlos Holguin elnök Habsburg–Tescheni Mária Krisztina spanyol királynénak ajándékozott, mert az segített neki egy határvitában Venezuelával szemben.

    A kolumbiai kormány egyelőre nem reagált az alkotmánybíróság ítéletére, de az egészen biztos, hogy nem lesz könnyű visszaszerezniük a műkincseket. Csak úgy nagyon ritkán ad vissza bárki is bármit (legen szó magánemberről, királyi sarjról, múzeumról vagy országról), a magyar kormánynak is nagyon meg kellett szenvednie azért, hogy visszaszerezze a Seuso-kincseket.

    (via)