Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 15:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Milla: A Milla korábbi rendezvényeihez képest többen vannak, mint valaha. Sűrű tömeg áll a pesti hídfőtől a Puskin Moziig, moccani sem lehet. A megkérdezett résztvevők azt mondták, Bajnai miatt jöttek, mert kíváncsiak, hogy mit fog mondani.

  • Csákányi Eszter és Kulka János nyitották meg immár negyedik alkalommal a Milla demonstrációját. Kulka azon ámuldozott, hogy két év alatt milyen meghatározó erővé váltak a civilek. Csákányi szerint 56-ban is civilek kezdték a forradalmat. Kulka emellett arra is emlékezett, hogy húsz éve fojtották bele a szót Göncz Árpádba. Ezt ő az elmúlt húsz év legszégyenletesebb eseményének nevezte.

  • Milla: Bajnait a színpad fele haladva ötmétereként megállítják. A szokásos visszafogott mosolyával fényképezkedik a közönséggel.

  • Milla: Csákányi még arról beszélt, hogy a Milla demonstrációján résztvevők nem kérnek a megosztottságból. "Egy nemzet vagyunk, ez a hazánk" - mondta. Majd átadta a szót Lovas Anitának, a Nők lázadása facebookcsoport tagjának.

  • Békemenet: A Széna téren, ahol kiábrándítóan kicsi, néhány ezres tömeg volt, mostanra Pestre átérve egész komolyan megduzzadt. Meglepően sokan vannak azok, akik nem a kiindulópontról tartottak a tömeggel, hanem időközben csatlakoztak.

    Skandálás, bekiabálás egyelőre továbbra sincsen. Az emberek beszélgetve vonulnak és élvezik a kivételesen jó időt.

  • Jobbik: Pörzse Sándor ceremóniamester köszöntötte a több mint 1000 fős tömeget. A színpadból a zászlók miatt most sem lehet látni semmit. Az egyik tüntető egy kb. 2x6 méteres magyar zászlót lenget.

    Pörzse felelősségre fogja vonni a Millát és Bajnait.

  • Milla: A lázadó nők értékelése szerint kormányváltó megmozdulás zajlik. „Eljött az idő, hogy a magyar nők és férfiak együtt vezessék vissza az országot Európába [...] váltsuk le a nőket szülőcsatornának tekintő cinikus bandát!” – adták ki a jelszót. Azt is megtudtuk, hogy a Nők lázadása „élő bizonyíték az együttműködés hatékony erejére”. „Gondoljátok meg, négymillió nő mire képes” – tették fel még a kérdést.

  • Milla: Orbánék Orbán-huszárokat akarnak nevelni a gyerekekből, és betiltották az abortusztablettát, sorolták még a lázadó nők sérelmeiket. Emellett Orbán szerintük elüldözte a gyerekeiket az országból, és hülyének nézi őket, amikor azt hazudja, hogy pár év múlva haza fognak térni.

  • Milla: Bajnai Gordon az Indexnek elmondta, megtisztelő számára ez a nagy érdeklődés. Maga is érzi a nyomást és az elvárásokat, és megpróbál olyan beszédet tartani, hogy úgy érezzék az emberek, megérte eljönni.

  • Milla: A tüntetés következő szónoka Kelemen Attila, az erdélyi Transindex főszerkesztője. Ő azzal kezdte, hogy erdélyiként nem szívesen szól bele a magyar belpolitikába, de személyesen kiáll a véleményével. Ezután Erdély elmaradt 56-os forradalmáról beszélt, amikor a romániai kommunista rezsim tízezreket tartóztatott le és legalább 45 embert kivégzett, megakadályozandó a forradalom átterjedését.

  • Milla: „Összefogást!″ – kiabálják a színpadnál.

  • „A magyarországi média által agyonhallgatott” Kossuth Lajos utcai '56-os megemlékezést élőben közvetíti a Magyarok Világszövetségének honlapja. A közvetítés négykor kezdődik és várhatóan hétig tart. A záróbeszédet Rácz Sándor hatkor tartja, ezt követően a Kárpátia ad félórás koncertet. (MVSZ Sajtószolgálat)

  • Békebusz: A budai hídfőnél a Margit hídra kanyarodva eszetlen tömény pálinkaszag terjeng. Az elhaladó emberek megjegyzéseket tesznek rá.

  • Milla: Kelemen szerint a magyar-román határ hamarosan már csak képletes lesz, de a fiktív magyar-magyar határ lebonthatatlannak tűnik. Bírálta az SZDSZ-t, ami az európai integrációtól várta a kisebbségi magyarok helyzetének megoldását. Méltóság nélkülinek nevezte az MSZP 23 millió romános kampányát, illetve azt, hogy a Fidesz „politikai franchise-okat épít Romániában”. Ez szerinte a Fidesz cinizmusának „legpregnánsabb bizonyítéka”.

  • Békemenet: A Nyugati térhez ért a Békemenet, és a felüljáróról fricskák fogadták a felvonulókat. A Hallgatói Hálózat nevű diákszervezet négy molinót rakott ki, az egyikre "Kösz a tandíjat és a kivándorlást!" szöveget írták. A többit nem lehet könnyen elolvasni lentről, de a "kevesebb jog" felirat sejlett még fel valamivel kapcsolatban.

  • Jobbik: Most az Új Magyar Gárda Mozgalom parancsnokhelyettese beszélt. Bár a hangosításra nem lehet panasz, a szónokok szívesen ordítanak teli torokból.

  • Békemenet: Az orbánimádók láthatólag egyetlen embertől rettegnek, fura módon a töketlen Bajnaitól. Hat asszony most nevetett ki, sátáninak szánt kacajjal, egy bajnais HVG címlapot.

  • Békemenet: A Hallgatói Hálózat transzparensei miatt néhányan felkiabáltak a diákoknak a Békemenetből, ők meg visszaintegettek, de a hangulat nyugodt és kedélyes maradt.

  • A Békemenetet az égiek közül egy helikopter vigyázza a leglátványosabban.

  • Milla: Magyarnak lenni nem genetikai kiváltság, mondta a következő szónok, egy magyar apától és cigány anyától származó nő, akit cigányok cigányoztak és magyarok nemcigányoztak. Ennek végeredményeként önmagát magyarként és cigányként határozta meg. De a lényeg, hogy a másik hovatartozásának meghatározása helyett együtt keressük a megoldást.

  • Milla: A Jégbüfé előtt gyülekeznek a rendszervágás résztvevői. A részben gárdistákból álló, nagyjából 200 tüntetőt rendőrsorfal választja el a Milla résztvevőitől. Nagyobb részük csendben áll, egy kisebb részük pedig zsidózza és cigányozza a millásokat. Itt van a jobbikos Zagyva György Gyula is, aki az Indexnek azt mondta, magánemberként van jelen.

  • Békemenet: A Nyugati téri felüljárón ott vannak a Hallgatói Hálózat ellentüntetői. Az én környékemen vonulókból egyelőre nem váltottak ki különösebb reakciót. Bár egyre többen jönnek rá, hogy ellentüntetőkről van szó.

  • Előttem megy a bácsi, aki minden bácsi közül a legszerelmesebb Orbán Viktorba. A bálvány kedvéért ugyanis letörte a gyűrűket a kék teleszkópos pontyozó horgászbotjáról, ami tökéletes zászlórúddá alakult. Pedig nyílván a bácsi is tudja, hogy egy ilyen meleg őszön őrült étvággyal kap a ponty.

  • Békemenet: Megvan az objektíve leghülyébb tüntető. A szőke, alacsony asszony nézte-nézte a nyugati felüljáróról tüntető hálózatosokat, majd megkérdezte a mellette állókat: „Az ott a sajtó?”

  • Jobbik: Morvai Krisztina vörös kosztümben szidja az Európai Uniót, ami szerinte folyamatosan megalázza és terrorban tartja a magyarokat. Morvai rászólt a rendőrökre, hogy elpakoltatták a nemzeti ajándéktárgyakat (egyébként nem szabályszerűen) árulók portékáját.

    Gyurcsányt szemkilövető Nérónak nevezte, aki nem börtönben ül, hanem 2006-os vérengzései helyén mondhat beszédet. Morvai szerint a Jobbiknak kell vezetni a megvezetteket.

  • Milla: A rendszervágás résztvevői elkezdtek lökdösődni, az Index egyik munkatársát ököllel fejbe vágták, mert kamerázott. Eltört az orra. "Mocskos zsidók" és "van cigánybűnözés" – skandálják.

  • Békemenet: Még csak most fordult a menet eleje a Kossuth térre, de a parlament előtti terület már így is szinte tele van. Orbán Viktor miniszterelnök beszél itt hamarosan.

  • Milla: S. Kállai Szilvia újságíró beszédét eléggé unja a hallgatóság. Mindenki beszélgetni kezdett.

  • Békebusz: A tömegben sokan latolgatják a létszámot, eddig egymilliós becslés a legnagyobb, amit hallottam.

  • Békemenet: A Hallgatói Hálózat tökéletes leképezése az aktuális ellenzéknek. Alulról teljesen olvashatatlan, ráadásul hibás szövegű molinókat függesztettek ki, így a megcélzott békemenetesek az egészből annyit értettek meg, hogy valami ellenzéki diákok lehetnek, akik olyan keveset járnak iskolába, hogy fordítva írják le a „z” betűt.

    Néhány kósza és nem túl hangos bekiabálótól eltekintve a tömeg általam belátott része nem is igazán reagált a hiperügyetlenre sikerült „„provokációra””.