Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hívja a 107-et. Az ingyenes rendőrségi számon lehet érdeklődni a víz miatt elszállított kocsikról. Aki nem szeret rendőrökkel beszélni, az a Budapest Főváros Közterület Felügyelete, Fővárosi Ügyelet és Információs Központ számán (06-1-301-7500) érdeklődhet - közölte honlapján a BRFK. Akinek beázott a telefonja, annak interneten segít a rendőrség.

  • A katasztrófavédelem ezúton is köszönetet mond mindenkinek, aki a korábban közzétett felhívásra mentőmellényt ajánlott fel a védekezésben résztvevők számára. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál olyan sokan jelentkeztek, hogy most már országos szinten elegendő számú mentőmellény áll rendelkezésre. (katasztrofavedelem.hu)

  • A homokzsákolást Örkény István szellemét idéző előírások szerint végezzük. Vagyis mivel nő nem végezhetne fizikai munkát, ők a zsákot tartják, a férfiak lapátolnak; egy zsákba három lapáttal. Majd a 3 lapátnyi homokkal töltött zsákot már a nő teszi tovább – vagyis egyszerre emeli meg a 3 lapátnyi súlyt.

  • Bokáig ér a víz a Mammutban

    Tudósítónknak a helyszínen többen azt mondták, hogy az esőt nem bírta az épület, de mások csőtörésről is beszélnek. Úgy tűnik, hogy az első emeletről jön a víz, ami több üzlet előtt is áll, helyenként bokáig ér.

  • Buszokat, nehézgépjárműveket visznek a Bem rakpartra, hogy ne nyomja föl a víz a födémet, lezárásokra kerül sor. Bővebb információk cikkünkben.

    Az ott parkoló autókat pedig elszállítják (itt lehet rendszám alapján előkeríteni azokat).

  • A Bem téren jelentősen csökkent a víz szintje, nagyjából 5-10 centi között lehet, tudtuk meg Kisdi Mátétól, a Fővárosi tűzoltóság szóvivőjétől. A Zsigmond téren is nagyobb tócsa áll az eső miatt, illetve a Margit híd alatt is áll a víz az úton.

  • Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián, amelyen 68 ország versenyzői között egyetlen magyarként vett részt - írta az Új Néplap. A szolnoki egyetemista bronzéremes mobilgátja a gyorsan érkező és levonuló árvíz idején vethető be.

  • Tíz házból 35 embernek kellett kiköltöznie Tahitótfalun, miután megcsúszott és egy szakaszon átázott egy gát a Tildy hídnál, jelentette be a Pest megyei katasztrófavédelem. Most a védvonal erősítésén dolgoznak. Pest megyében délután 5 óráig 12 településen 432 ember kényszerült elhagyni otthonát, hogy biztonságos helyen várja ki az ár levonulását. Közel 4 ezer ember dolgozik a gátakon. (MTI)

  • Döngölés közben pihennek a homokzsákozók. Két katasztrófavédelmis közben arról beszélgetett, hogy „Győrnél cumi, lehet, éjjel menni kell".

  • Az adatok 18.00 órakor frissültek és az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól kaptuk őket.

    Város

    Aktuális vízállás
    (cm)


    Tetőzés magassága (cm)

    Tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint
    (cm)

    Legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    903

    907 cm**

    jún. 7. 21:00
    jún. 8. 05:00

    872

    2002

    Komárom

    844

    845±5 cm

    jún. 8. késő este

    802

    2002

    Esztergom

    802

    810±10 cm

    jún. 9. hajnal

    771

    2002

    Nagymaros

    733

    740±15 cm

    jún. 9. napközben

    714

    2006

    Budapest

    863

    885±15 cm

    június 9-10.

    860

    2006

    Dunaújváros

    684

    750±20 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    638

    710±20 cm

    június 10. késő este

    703

    1965

    Paks

    801

    880±20 cm

    június 11.

    872

    1965

    Dombori

    820

    900±20 cm

    június 11.

    894

    1965

    Baja

    859

    970±25 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    822

    950±25 cm

    június 13.

    984

    1965

  • A BKK Facebookon folyamatosan tájékoztat a víz okozta káosz elleni harcról:

    Frissítés. A heves esőzés és balesetek miatt:

    - a 9-es buszok Kőbánya felé a Margit hídra nem tudnak felhajtani, ezért a Margit körúton a Széll Kálmán térre mennek, ott megfordulnak és a Margit körút - Margit híd útvonalon térnek vissza eredeti útvonalukra,
    - a 9-eshez hasonlóan közlekednek a 160-as és 260-as buszok is, először Óbuda felől a Széll Kálmán térre, majd onnan a Nyugatihoz és onnan Óbudára,
    - kettévágtuk a 86-os busz vonalát, részben Bogdáni út - Széll Kálmán tér - Margit körút - Margit híd - Nyugati pályaudvar - Margit híd - Óbuda, Bogdáni út között járnak, másik részben Újbuda, Függetlenségi Park - Clark Ádám tér között,
    - az M2-H5 pótlóbuszok rövidített útvonalon, csak Batthyány tér és Széll Kálmán tér között járnak, a Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszukon nem lehet közlekedni, a Margit hídtól északra közlekedik a H5-ös hév (a felszíni hév-állomásról)
    - baleset pótlóbuszok járnak a 24-es villamos vonalán a Nagyvárad tér és a Mester utca között
    - Budán a villamosjáratok teljes körűen újraindultak
    - a bel-budai térségben jelentős torlódások alakultak ki, emiatt a 9-es, 11-es, 39-es, 86-os, 91-291-es, 160-as, 260-as buszok késésekkel közlekednek.

    A közúti forgalom előtt Bem József tér térségében zárva van mindkét irányban a Bem rakpart és a környező utcák, a Margit híd budai hídfője alatt az Árpád fejedelem útja, mivel a csatornarendszer a víz elvezetésére a Duna áradása miatt csak lassan képes.


  • Barátnőm Felsőgödön van a gáton, és mondta, hogy a vízmű kéri az embereket, „NE BICIKLIZZENEK A VÁCRA VEZETŐ BICIKLIÚTON, mert a rezgés nem tesz jót a védműnek"

    – továbbította a kérést Gyula.

  • Nem akartam én rossz arcnak tűnni, de mindenképpen el kell mondanom, milyen hangulat van a Combinókon: rengetegen morognak a szerencsétlen autósok miatt, akik szerencsétlenek amúgy elég rendesen szívnak a rengeteg terelés miatt. A Széna téri megálló előtt az autók a sínen kanyarodtak ki az utcából (ez máskor is bevett gyakorlat, de most persze dugó van), erre az utazóközönség nagyobb része igen türelmetlenül kezdte szidni az autósokat, hogy "mé' kell erre jönniiii". Empátia sehol, ráadásul többen hiába szálltak le a Margit hídi állomáson, a Bem tér környékére nem nagyon engedtek be senkit a víz miatt. A budapestiek ezt az egyébként ésszerű intézkedést is morogva fogadták, nem értik, miért nem mehetnek arra, amerre szeretnének. Egy kis belátást, ha szabadna kérnem!

    – olvasónk, Berger kérését tolmácsoljuk.

  • A Krisna-hívők szombaton meleg ebéd osztásával segítették a rendkívüli árvízi helyzetben dolgozó hivatásosok, tűzoltók és önkéntesek munkáját. Vasárnap várhatóan Leányfalun és Tahitótfalun a kitelepített személyek ellátásában is részt vesznek a Vöröskereszttel és a Katasztrófavédelemmel együttműködésben, valamikor a déli órákban. Árad a szeretet!

  • Királyok útja
    Királyok útja
    Fotó: Spirk József
  • Mindenki mindenhonnan szivárványos képeket küld, megmelengeti a szívünket, köszönjük!

  • Áll a munka, mert elfogytak a zsákok, hírek szerint előreláthatólag fél 8-8 körül ér csak ide az új adag, úgy tűnik a zsákok késésének egyik oka, hogy a 11-es úton a III. kerületig áll a kocsisor (telefonon ez a hír érkezett). Kérjük a faluban dolgozók nevében, hogy a kíváncsiskodók, katasztrófaturisták inkább álljanak be segíteni valahova, vagy ha nem, akkor a hírekben nézelődjenek. Nagy szükség lenne itt a zsákokra, hisz innen visznek Dunabogdányba és Leányfalura, valamint a megrogyott Tótfalusi gáthoz is töltött zsákokat

    – kéri Andrea.

  • Az Árpád híd irányából a Komjádi uszodáig jól lehet haladni, de utána beáll a sor, és a Margit híd felé egyáltalán nem lehet továbbmenni, elterelik az autókat. A híd két végében szivattyúznak. „Víz már nem nagyon van, viszont büdös csatornaszag terjeng" – jelentette tudósítónk.

  • Tarlós István főpolgármester egyeztetett a vasárnapi K&H futóverseny szervezőivel és azt kérte, hogy a Duna magas vízállására és az árvíz miatti forgalomkorlátozásokra tekintettel ne korlátozzanak további főútvonalakat. A szervezők a Városligetben rendezik meg a versenyt. A versenyzők a Dózsa György utat és az Andrássy utat az eredeti tervekkel ellentétben nem fogják használni. A változásokról bővebben a futanet.hu-n.

  • Füssy Csaba zászlósnak ma lett volna az esküvője. A menyasszonya is katona, és mert mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, a katasztrófavédelem képviselője a helyszínen ünnepélyes keretek között összeadta őket. Részletek hamarosan! Gratulálunk nekik!

    – számol be a Magyar Honvédség Facebook oldala. Mi is szívből gratulálunk, sok boldogságot és köszönet!

  • A Dagályban egyre több helyen áll a víz a második gát mögött is.

  • A mostani árvíz egyik tanulsága, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású vizekre lehet számítani, és a korábbi legmagasabb szinteknél is magasabb vízállások ellen kell majd védekezni az ország számos pontján - mondta Áder János köztársasági elnök Kisorosziban szombaton újságíróknak. Az államfő feleségével, Herczegh Anitával együtt a Magyar Honvédség egyik Mi-17-es helikopterén szemlélődött a levegőből. Majd a kameráknak elmondta, hogy a védvonalakat az árvíz után meg kell erősíteni, főleg azokat, amik nem elég jók.

  • Vácon a Duna elöntötte a Liszt Ferenc sétányt, a folyó most az utcára néző épületeket mossa. Ez jelentős szintemelkedés a tegnapi helyzethez képest. Ezen a légifotón jól látszik, hogy akkor a folyó még csak az egyébként füves partra lépett ki, az uszoda előtti sétány aszfaltja viszont még száraz volt. Ma már ez a rész is félméteres víz alatt áll, itt készült a kép. A város nagy része ennek ellenére biztonságban van, mert a part még métereken át emelkedik

    – számolt be a fejleményekről Barna.

    viz.gif
  • Most éppen ezt fogják csinálni:

    • 18 órától 1100 (2x550) katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. 12 órás váltásokban dolgoznak, kézzel építik a gátakat.
    • Azok az önkéntes tartalkosok, akik éppen nincsenek kint homokzsákot pakolni a szentendrei Duna-korzón vagy Dunabogdányban, készenlétben vannak az MH Altiszti Akadémia bázisán. Hamarosan tetőzik a Duna Szentendrén és környékén, ezért már a elkezdték tölteni a homokzsákokat, amiket aztán visznek majd ki az árvízvédelmi területekre.
    • Szombat este már nem egy, hanem két váltás érkezik egyszerre az MH Ludovika Zászlóaljtól a Margitszigetre, így egyszerre száz honvéd tisztjelölt kezdi meg az éjszakai műszakot a szigeten. Fő feladatuk továbbra is az lesz, hogy a gátakat, a buzgárokat figyeljék, és ha szükséges azonnal segítsenek megerősíteni védelmet. A honvéd tisztjelöltek péntek este óta 12 órás váltásokban dolgoznak a Margitszigeten, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik, és a korábban felállított gátat már elérte az árhullám.
    • A  tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájából 50-50 katonát küldtek ki Nyergesújfalura és Süttő térségébe, hogy segítsék a helyieket az árvíz elleni védekezésben.
    • A győri, illetve a Győrbe vezényelt katonák több, mint 800 fővel éjszaka is folytatják a munkát. Győrújfalun 450-en a töltést erősítik, Koroncón 150-en gátmegtámasztást folytatnak, Dunaszentpálon 100-an a talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek, Győrben, a város különböző pontjain 100-an dolgoznak, míg Koroncó és Rábapatona között további 50 katona segít a védekezésben. (honvedelem.hu, percről perce)
    965592 466289833458409 932792858 o
    Fotó: Magyar Honvédség / Facebook
  • Az van, hogy a dagálynál nagyon jó nők vannak, én minden ismerősömet megkérdeztem, és mindegyik egyetértett abban, hogy ez sokkal jobb ismerkedős hely mint az állami társkereső projekt.

  • Koroncón nem a Duna, hanem a Rába van, ami önmagában nem árad, hanem a Duna nyomja vissza, és emiatt van nagyon magas vízszinten, azt mondják, hogy visszafelé folyik. Kb. 20 centivel volt ma a gát teteje alatt, sok házat már bőven elöntött volna, ha a gát átszakad. A hidat nagy sóderhalmokkal megterhelték, hogy a Rába ne nyomja fel. A zsákokkal oldalról (bordákkal) erősítették meg a gátat, hogy a víz ne nyomja el oldalra. Rengeteg önkéntes dolgozott itt ma, közülük többen több mint 24 órája folyamatosan

    – jelentkezett Csaba Koroncóról, ahol több százan védekeznek.

  • cikkünk a témában: SzkB

    Hiába a 100 milliós mobilgát, víz alatt 3 hotel

    Embermagasságú víztől mentette magát három Duna-parti hotel a III. kerületben, saját finanszírozásból építettek mobilgátat a Rómaira. A modern technológiával nem is volt gond, de egy betonfal miatt szombaton estére eláraszotta a folyó a területet.

  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton 19 órától ideiglenesen lezárta a jármű- valamint gyalogos forgalom elől a II. kerületben a Bem rakpartot a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszon. A Bem térnél még mindig szivattyúzzák az eső miatt felgyülemlett vizet. (police.hu)

  • Dunaszentpálon délelőtt hat szakaszon a töltés átszivárgott, ezek közül három helyen már megszüntették, a további három szakaszon még dolgoznak a szivárgás elállításán. A talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek a védekezésben résztvevők.