Békemenet és trafiktúra október 23-án

2013.10.23. 14:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hazánkat és házukat féltik a devizakárosultak

    A Nádor utcától egy traktor felvezetésével vonulnak a Deák téri Jobbik gyűlésre.

    Hazánkat és házukat féltik a devizakárosultak
  • MSZP—Együtt-PM—DK és a többiek: Golyóstollat tartanak magasba, mert ha ezt egyszerre használják, ezzel a magyar találmánnyal lehet elküldeni Orbánékat a hatalomból.

  • Át kell lépni azon a gyűlölethullámon, ami következni fog, de meg kell nyerni választást, mert nem engedhetjük meg, hogy újra belefogjanak abba a mély rombolásba, amelyet nyolc éven keresztül csináltak. (MTI)

  • Békemenet: Fricz Tamás politológus megpróbálta betanítani a tömegnek az Emeld fel fejedet, büszke nép kezdetű dalt, kevés sikerrel. Ez a Kormorán Himnusztöredék című száma.

  • MSZP-Együtt-PM-DK és a többiek: Egy korláton három DK-szimpatizáns ül, velük beszélgettem. Diósdról jöttek fel, és legjobban Gyurcsány beszédét várják. És hogy miről szól majd a beszéd?

    Természetesen a valóságról.

    Azt nem hiszik, hogy a jelöltállítás körüli versengésről szó lesz, mert most nem ez a lényeg. Politikai beszédet várnak, de ez nem baj, október 23. már rég nem az ünnepről szól. Azt mondják, a szónokok közül egyedül Gyurcsány tud beszélni.

  • MSZP-Együtt-PM-DK és a többiek: A baloldali ellenzék tüntetése a "hétköznapok hőseinek" vallomásaival kezdődik, amiket felvételről játszanak be. A személyes vallomások úgy hangzanak, mintha az újságcikkekből ollózták volna őket. Egy tanár az óraszámemelésről, a hiányzó tankönyvekről beszél és arról, hogy az iskola csak azért működik, mert a tanárok megoldják a problémákat. Egy egyetemi hallgató a diákhitelre panaszkodik és arra, hogy társai inkább külföldre mennek. Egy ápolónő európai szintű jövedelemet szeretne, egy egykori bányász azt, hogy legalább a fiának legyen perspektívája itthon, egy gazdálkodó pedig arról beszél, hogy Mészáros Lőrincé lett a környékén minden föld és ott már nem legeltetheti az állatait.

  • MSZP-Együtt-PM-DK és a többiek: Tízperces késéssel indult a rendezvény, Juhász Péter szerint senki nem számított ekkora tömegre. A közönség jórészt idősebb és középkorú emberekből áll, de látni fiatalokat is.

  • Galéria: Pollack Mihály tér, JESZ

  • a kivetítőn vetített filmen, épp az európai szintű jövedelmek hiányáról beszél, amikor felbukkan a hotdogos kocsi.

  • Pollack Mihály tér, JESZ: Makay Zsolt JESZ-elnök ünnepi felszólalása leginkább egy iskolaigazgató évzáró beszédéhez hasonlít. Kicsit összekeverhette a lapokat is: tíz perc magam elé bámulás után erre kapom fel a fejem:  "A hatvanezer Apple-dolgozó annyi értéket teremt, mint négymillió magyar!".

    Arról viszont már nem beszél, hogy ez most jó-e vagy rossz, vagy hogy ez egyáltalán hogyan jön ide. Később olyan marxista elemek is belekeverednek a beszédbe, mint a „bővített termelés”. A kulcsmondat: „Mezopotámiának 6000 éve nincsenek olyan politikai vezetői, akik el tudnák választani előttük a Vöros-tengert.” Tényleg.

  • Békemenet: A Margit híd budai hídfőjénél áll egy kamion, erről beszéltek a szónokok. Széles Gábor szerint ez a menet a bizonyíték arra, hogy a tömeg nem akarja, hogy a csőcselék jusson hatalomra, mert ilyesmire már volt példa. Kun Bélát említette az I. világháború után. Bencsik András és Bayer Zsolt is megismételte, hogy a menetet provokálni fogják, de senki ne üljön fel ennek. „Méltósággal és türelemmel viseljék”. Nemsokára elindul a tömeg.

  • A Műegyetem rakparton.

  • MSZP-Együtt-PM-DK és a többiek: Ezt jelentették be a Műegyetem rakparton

  • Fel vannak háborodva az emberek, mert csak az Oktogonig jár a villamos, onnan a Széll Kálmán térig gyalogolni kell. Hát még ha tudnák, hogy minderről a Békemenet tehet.

  • Kormánykárosultak, Nádor utca: A folyamatosan duzzadó tömeg előtt arról van szó, hogy '56-ban a politikai, most pedig a gazdasági elnyomás miatt kell külföldre menekülniük az embereknek, de - ahogy az egyik szónok mondta, "a népet nem lehet eltüntetni a térképéről". "A kommunista pribékek mindenért kamatostul fognak megfizetni" - mondta az egyik szónok, mi pedig a kamatokkal való fenyegetést a bajba jutott devizahitelesek előtt kicsit meredeknek érezzük.

  • MSZP-Együtt-PM-DK és a többiek: A CET-tel szemben állok, a Műegyetem rakpart itt még elég szellős. Úgy tűnik, a Juhász Péter által várt 100 ezer fő nem igazán fog összejönni, dehát várjuk meg a végét.

  • Pollack Mihály tér, JESZ: már negyven perce tart a JESZ megemlékezése, de még mindig nem volt egyetlen beszéd sem. Ehelyett egy csomó furcsa produkciót látunk: „a magyar színházi élet csillaga”, Pintér Tibor a Bánk Bánból ad elő, utána pedig a Quantum XXL szórakoztat Michael Jackson-számok szürreális feldolgozásaival. Előadják a Seven nation army-t is, ami minden bizonnyal a soknemzetiségű Szovjetunió tankjaira utal.

    Volt Egy mondat a zsarnokságról is (Hajdú Tibor), és Pintér Tibor egy ponton visszatért Kodály-dalokat énekelni. 

  • MSZP-Együtt-DK-többiek: A Szolidaritás zászlos-kereplős csapatával vonulok a Gellért téren, egy furgon vezet fel, a hangszóróból Jacko They Don't Really Care About Us c. 95-ös vagy 96-os slágere szól. 95-ben három mai szónok, Bokros, Fodor es Kuncze is miniszter volt a Horn-kormányban. Remek bemelegítés a retrobulihoz!

  • A Kormánykárosultak tüntetése lényegében a Jobbik tüntetése, szinte csak Jobbik-szimpatizánsokkal. A Nádor utca Parlament felőli végén gyülekeznek, körülbelül ezren vannak.

  • 301-es parcella, LMP: Schiffer András, az LMP elnöke alig tízperces beszédet mondott. Kétszer is elismételte, hogy '56 a népé és nem az eliteké. Mondanivalójának lényege az volt, hogy '56 azért különleges, mert egyszerre lépett fel a nemzeti önrendelkezés a nemzeti függetlenség kivívásáért, és egyszerre volt egy szociális forradalom az alsóbb rétegek felemelkedése érdekében. Az 1989-es rendszerváltás után egyik dolog sem valósult meg teljesen, ezért a forradalom lényegéről ma éppúgy nem illik beszélni, mint az '56 utáni években. Schiffer szerint 1956 közös alap lehetne, és ma épp ezért elviselhetetlen azok számára, akiknek érdekében áll az ország megosztottsága.

  • 301-es parcella, LMP: A résztvevők elhelyezik a virágaikat, aztán a szózattal be is fejeződik az LMP rendezvénye. Mindjárt jövünk Schiffer beszédével.

    A motorosok pár méterrel arrébb tartottak külön megemlékezést, nem zavarta egymást a két csoport.

  • 301-s parcella, Liberálisok, LMP: Némileg egymásba csúszott a Liberálisok és az LMP megemlékezése, a két mikrofon is alig 20 méterre volt egymástól. Mécs Imre beszédének végén felhangzott a Himnusz, és már látszott, hogy az LMP-sek kicsit türelmetlenek, mert ők is elkezdenék. Az LMP megemlékezése ezután a Himnusszal kezdődött.

  • A Dob utcában sétáló izraeli és amerikai turisták mellett békésen vonulnak a nagy Jobbik-zászlóval az emberek a tüntetésre. A Jobbik színpada nem a Deák téren lesz, hanem a Károly körút Andrássy felé eső végén.

  • Kecskemétről:

    Mindeközben azonban vannak piszkos dolgok Magyarországon: Rákosi örököseiként viselkedő emberek minden eszközt bevetve rágalmaznak, hazudnak és videókat készítenek. Velük kizárólag az ötvenhatosok szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe annak érdekében, hogy élhető világot és tiszta Magyarországot teremtsünk. (MTI)

  • Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) tiszteletbeli elnöke Szekszárdon azt mondta, ma sem tudjuk pontosan, hányan haltak meg az 1956-os forradalom utáni megtorlásban.

    Meggyőződésem, hogy legalább húsz áldozat van, akikről nem beszélünk

    – mondta. (MTI)

  • A Fodor-féle rendezvény azzal zárult, hogy kettőtől a közös rendezvényen is várnak mindenkit, a Bem rakparton.

  • 301-es parcella, LMP: Himnusszal kezdtek, most szavalatot hallgatunk. A sajtón kívül legfeljebb harmincan lehetnek.

    Épp a Himnusz alatt érkezett ide szintén körülbelül 30, a póló alapján nemzeti érzelmű motoros, a dzsekijükön árpádsávos dísszel. Meghallgatták a Himnuszt, aztán arrébb mentek, semmilyen konfliktust nem láttam. Ők már húsz percen belül a második motoroscsoport a 301-es parcellában, amikor ideértem, épp körülbelül száz motoros hajtott ki a temetőből rendőri felvezetéssel.

  • Pollack Mihály tér, JESZ: A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (volt MDF) rendezvényén utcaseprőkkel együtt nagyjából százan vannak. A Pollack Mihály tér szerencsés helyszínválasztás, kicsi tér, nem látszik, hogy kevesen jöttek el. A rendezvény leginkább egy művelődési ház szavalóversenyére emlékeztet.

  • És pont a magyarokat nem hagyják békén a saját hazájukban, mondják. Állítólag tegnap a rendőrség „titkosszolgálati eszközökkel próbálta megakadályozni” a Hatvannégy Vármegye és az Ultras Liberi közös megemlékezést, amit a Kapisztrán téren szerettek volna megtartani.

    Az egyik főszervezőt (egy Újpest-szurkolót) még a VI. kerületben előállították, egy másik szervezőt pedig „mondvacsinált okokkal feltartóztatták.” Állítólag közben a vármegyéseket civilruhás nyomozók zaklatták. A megemlékezést ennek ellenére is megtartottak, de „jóval kevesebb látványelemmel és kisebb létszámmal”, emellett egy videót is készítettek.

    Már kerestük a rendőrséget, még nem válaszoltak.