Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csongrádban egyes szavazókörökben a pártdelegáltak kezelhetik a választói névjegyzéket, tehát ők kereshetik ki a választók nevét, és ők íratják alá a névjegyzéket a szavazás előtt.

    Az LMP-s pártdelegált, Kovács Péter jelezte ezt az Indexnek, szerinte ez azért problémás, mert így a pártok delegáltjai láthatják, hogy ki szavazott, és ki nem szavazott.

    Ezzel pedig vissza lehet élni, hiszen ha megtudja, hogy az ő pártját támogató „Józsi bácsi” még nem szavazott, akkor telefonon jelezheti ezt az aktivistáknak, akik szólhatnak a szavazónak.

    Úgy tudjuk, hogy Mózes Ervin helyi főjegyző a felettes szervtől kapott utasítást, ami szerint jogszerű, ha a pártdelegáltak kezelik a névjegyzéket. Mózes ez ellen sms-ben tiltakozott, információink szerint végül az a megoldás született, hogy az egyes szavazókörök dönthetnek róla, hogy megengedik-e a pártdelegáltaknak a névjegyzék kezelését.

    Az ügyben megkerestük a Nemzeti Választási Irodát, egyelőre nem válaszoltak.

  • Kollégánk még mindig a Bocskai úti szavazókörnél van, ahol az átjelentkező szavazók várakoznak: „Az A betűsek nemcsak tovább élnek brit tudósok szerint, de hamarabb is szavazhatnak. Az A-tól E-re nevek a nyerők. Ahhoz a sorhoz úgy kell fogdosni az átjelentkezetteket."

  • Körbejártam az Együtt rendezvényén, hogy megtudjam, milyen eredménynek örülnének a szimpatizánsok. Nagyon egybehangzó az összes válasz: mindenki azt ismételgeti, hogy persze a győzelem lenne a legjobb, de reálisan inkább abban reménykednek, legalább kétharmados többséget nem szerez ismét a Fidesz-KDNP.

  • „Én Sanghajban szavaztam, még itteni idő szerint reggel - szép, tavaszi, napsütéses idő volt, szóval elbicikliztem a helyszínre. A főkonzulátus épp költözködik, Kínában ráadásul vasárnap mellé hétfőn még ünnep is van, szóval a felhőkarcoló, amelyben jelenleg a konzulátus van, szinte teljesen kihalt volt” – írja olvasónk Kínából. Ugyaninnen kaptuk ezt a helyzetjelentést is:

    „A konzulátus dolgozói szerint kb. 120 emberre számítanak. A bizottsági tagok igen kedvesek voltak, a kínai biztonsági őr viszont hivatali tekintélyének teljes tudatában várakoztatott minket pár percig a bejáratnál. A városba tegnap érkeztünk Fujian tartományból, kipróbálva a harmadik leggyorsabb kínai gyorsvonatot, ami nagyjából 1600 kilométer utazást jelentett 8,5 óra alatt.″

  • A Jobbik eredményváró rendezvényén, a Kongresszusi Központban az üres teremben a matyómintás keretbe foglalt óriáskivetítőn, sok-sok magyar és két székely zászló fölött a Forma-1 futamát követhetjük. Hamilton visszaelőzött. – Verseny van! – kiáltják a sportriporterek.

  • A Fidesz kommunikációs igazgatója a VIII. kerületben szavazott, majd az újságíróknak elmondta, hogy már most látszik, remekül vizsgázott az új választási rendszer. “Stabil és fair az új rendszer” - adott hangot elégedettségének. A választási csalásról szóló hírek szerinte a “baloldal kétségbeesett próbálkozásai”, semmi alapjuk nincsen.

    Buszoztatásról, szavazatvásárlásokról Kocsis nem hallott.  

  • Tudósítónk szerint a Ludovika téren már nem kell hosszú sorban állniuk az átjelentkező szavazóknak.

    A Ludovika téren, átjelentkezősen, M-S betűsen 5 perc alatt sorra kerültem

    – írta Zsanett nevű olvasónk is.

  • Egy olvasónk meglepő telefont kapott:

    Az előbb a helyi Fidesz irodából hívtak telefonon. Érdeklődtek, hogy voltunk-e már szavazni, és kérdezték, hogy a családból hányan voksoltunk. Az utolsó kérdés így hangzott: „Olyat kérdezhetek, hogy a Fideszre, vagy más szervezetre adták-e a szavazatukat?” A válaszom egyértelmű nem volt. Ezután illedelmesen elköszöntünk.  

    A telefonos- és sms-kampányt most nem tiltja semmi.

  • Épp most voltam választani a brüsszeli követségen, sok izgalom nem volt: kint nyugalom, beszélgető családok, akácillat (a követség egy Svábhegy jellegű helyen van, leszámítva, hogy errefelé kevés a hegy). Bent nyugalom, rengeteg követségi dolgozó igazít útba, a bizottság tagjainak maradék croissant-ja még a szalon zongoráján. Sor szinte sehol, a legtöbb idő nekem a gigantikus szavazólapok borítékba gyömöszöléséhez kellett – írja olvasónk Belgiumból.

  • Az Atv.hu-nak egy olvasója elküldött 3 sms-t is, amit Vona Gábor aláírással kapott. Az utolsó ez volt:

    A kormányoldal és a baloldal mozgósítanak. Van, ahol szervezetten szállítják a cigány szavazókat. Ne hagyjuk magunkat! Menjünk el szavazni! Győzzön a Jobbik!

  • cikkünk a témában:

    Szavazott? Kattintson!

    Az Index-logó mellett a címlapon van egy gomb, nyomja meg, és legyen büszke arra, hogy szavazott!

  • Én itt hagyom a sort a csudába

    Én itt hagyom a sort a csudába!
  • Megszakítottuk az isztambuli városnézést, hogy szavazzunk, a konzulátus kicsit kiesik a központból, de legalább metróztunk egy jót! Nagy piros pontok az isztambuli lebonyolítóknak – írják Isztambulban szavazó olvasóink.

  • Az RSK tudósítója szerint a törökszentmiklósi cigánytelep a nyíregyházi állapotokat idézi. Az RSK által megkérdezett emberek közül szinte senki sem volt szavazni. Az emberek szerint nincs értelme, mert semmi előrelépést sem lesz. Szidják a kormánypártot, és a helyi polgármestert, aki jövőképet ígért nekik, de nem csinált semmit. Eső után még mindig járhatatlan a cigánytelepi földút. 

    Az emberek a munkahelyek hiányára panaszkodtak, egyetlen lehetőség a közmunka, de olyan nagy a túljelentkezés, hogy évente fejenként néhány hónapra tudnak dolgozni a szerencsésebbek. A közmunkába járók arra is panaszkodnak, hogy nem kapják meg a teljes bérüket, mivel ha például a szemétdíjban tartozásuk van, az önkormányzat levonja a fizetésükből. Egy férfi azt mondta az RSK tudósítójának, hogy szívesen eladta volna a szavazatát, ha valaki jött volna, de a telepen nem volt kampány, nem jött ide senki” – tette hozzá.

  • Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke próbál nem aggódni a részvétel miatt: „Nem is igaz, hogy mindenhol annyira alacsony” – válaszolja, mikor megkérdezem, mire számítanak. Ezután arról beszél, mennyire láthatóvá tették az Együttöt az aktivisták egész nap. „Mikor idefele jöttem, nem is láttam más pártoktól kitelepülést, esetleg talán még a Jobbiktól” – mondja.

  • A Nemzeti Választási Bizottság elutasította Szigetvári Viktor kifogását, amelyet az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal pénteki akadozására hivatkozva nyújtott be. A kifogása szerint a választási eljárási törvény alapján lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig, de az saját tapasztalata szerint néhány órával a határidő vége előtt erősen akadozott. Patyi András, az NVB elnöke szerint a bizonyítási kötelezettség a beadványozót terheli és nem tekinthető bizonyítéknak a saját tapasztalat.

    Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője korábban azt mondta, az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához és emiatt lassult le a rendszer, írja az MTI.

  • Este hét után meg tudják gyorsítani a sorokat az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörökben, mondta kérdésemre a Nemzeti Választási Iroda munkatársa. A helyi lakosokat fogadó szavazatszámláló bizottságok 19 óra után átülhetnek az átjelentkezőkhöz. A sorban állókat onnantól még több bizottság fogadja, így felgyorsíthatják a szavazást. Az NVI munkatársa azt mondta: erre nap közben is lehetőség van.

  • Maga a szavazás pillanatok alatt lezajlott, bár nem volt igazán jó a hangulat. A komor négytagú bizottság láttán úgy éreztem, mintha államvizsgázni jöttem volna. Brrrr. Ezen kívül két kartonból hajtogatott urna, nemzeticsíkos tollak, egymáshoz nem szóló, véletlenül sem mosolygó magyarok, viszont rengeteg fiatal a 25-30-as korosztályból – írta olvasónk Dániából.

  • A szavazókat ködös-felhős idő várja. Várakozni nem kellett, szavazni egy tárgyalóban lehetett – írta Gergő, aki ebben a félévben Kassán tanul.

  • Mindenki jogosan felháborodott azon, hogy miért kellett ennyire megnehezíteni a külföldön dolgozó magyarok szavazását. Egy isten háta mögötti ázsiai országban dolgozom, vidéken. Csütörtök este innét felrepültem a fővárosba. Pénteken onnét átrepültem a szomszéd ország fővárosába, ahol van magyar nagykövetség. Két éjszaka szállodában, de legalább egy kicsit körülnéztem ott is, s egy félórát élőben beszélgettem magyarokkal. Ma reggel szavaztam, s repülök vissza, most ülök a tranzitban, s várom a következő járatomat.

    Tehát nekem összesen két nap szabadságomba (aki külföldön dolgozik, annak ez a legnagyobb kincs, mert a családtól vesz el minden percet, s nagyon nehéz beosztani évi 30 napot úgy, hogy oda egy nap és vissza egy nap az utazás), 4 repülőjegyembe, s két szállodai éjszakámba került a szavazás, ez körülbelül 400 euró volt – írja olvasónk.

  • Ez a rejtvény azt ígéri: a megoldásból kiderül, hogy fogják hívni a következő miniszterelnököt. Az eddigi részvételi adatokból nem ez látszik.

  • Kis riport és naplójegyzet egyben. Ez jött a Napiferin: 

    Ferenc tér - A délutáni kört Kerék-Bárczynál fejeztük be a Ferenc téren. Utolsó buzdítás. Magányos harcos a Fideszt élteti. Enyhe borgőzzel. Most hazamegyek. Zuhany, ingváltás, aztán várjuk az eredményeket. Feri 

  • Stockholmban kicsi sor van, de csak a Budapestről átjelentkezettek esetében. A személyzet kedves és segítőkész, az udvaron emberek beszélgetnek, gyerekek játszanak – írta olvasónk. Egy másik olvasónk szerint mindenki csendes volt, kivéve egy hiperlelkes és hangos szavazóbiztost, akit lehetett hallani mind a két szobában. Olvasónknak lakcímkártya nélkül is sikerült szavazni, miután a postán nem érkezett meg Pestről 1 hét alatt.

  • Az Eötvös utcában, a 26. számú választókerületben akár egy tízfogásos vacsorát is elfogyaszthatott volna egy olvasónk, annyira sokat állt sorban. Mikor kijött, még tragikusabb volt a helyzet.

  • Nagyjából ezren jelentkeztek át Veszprémbe, eddig az érintettek nagyjából fele szavazott. Az MTI szerint kb. másfél órát kell várniuk az átjelentkezőknek. Olvasónk egyébként a hosszú sorok és a szervezetlenség miatt írt az NVI-nek. Ők válaszként átküldték neki azokat a paragrafusokat a Választási eljárásról szóló törvényből, amelyek arról szólnak, hogy ha sokan jelentkeznek át valahova, akkor a jegyző feladata, hogy a sort több részre is felossza, hogy gyorsabban lehessen szavazni. Az olvasó ezt egy kicsit bagatell válasznak tartja, és kötve hiszem, hogy bármelyik kétórás sort kiálló választót megnyugtatná az, hogy az NVI paragrafusokat idéz.

  • Az utcán sorban állóknak túrós batyut, vizet osztanak a Bocskai úti szavazókörnél, számolt be róla munkatársunk. „Hamar megy a sor" – mondta az egyik várakozó. „45 perc" – pontosít aztán a felvigyázó közteres. A 2010-ben is a legtöbb átjelentkezőt fogadó és kényszerből este kilencig nyitva tartó XI. kerületi Bocskai úti szavazókör előtt egész nap nagy sor állt.

  • Mivel közös listán indulnak az MSZP-DK-Liberálisokkal, valószínűleg leginkább az egyéni jelöltjeik szereplésén lehet majd lemérni a támogatottságukat. A Republikon Intézet még januárban készített mandátumelemzést, ez alapján hat egyéni befutó már átütő sikert jelentene Bajnaiéknak. A lenti táblázaton az látszik, hogy az országos támogatottság függvényében statisztikailag (tehát a korábbi választások eredményei alapján) mire számíthat az Együtt a számukra leginkább esélyesenek tűnő kerületekben.

    Választókerület Jelölt neve Választókerület eredmény az országos listás eredmény függvényében
        Baloldal Fidesz Baloldal Fidesz Baloldal Fidesz
        26,00% 44,00% 30,00% 38,00% 32,00% 36,00%
    Budapest 17. vk. Szabó Szabolcs 33,54% 31,68% 38,70% 27,36% 41,28% 25,92%
    Borsod-Abaúj-Zemplén 1. vk Nagy-Korsa Judit 30,16% 36,08% 34,80% 31,16% 37,12% 29,52%
    Budapest 13. vk. Karácsony Gergely 28,86% 38,28% 33,30% 33,06% 35,52% 31,32%
    Budapest 18. vk Somfai Ágnes 29,38% 39,60% 33,90% 34,20% 36,16% 32,40%
    Budapest 4. vk Szelényi Zsuzsa 27,82% 40,92% 32,10% 35,34% 34,24% 33,48%
    Pest megye 7 Szabó Rebeka 27,30% 40,04% 31,50% 34,58% 33,60% 32,76%
    Pest megye 1 Dorosz Dávid 27,04% 41,36% 31,20% 35,72% 33,28% 33,84%
  • Miután tegnap a Camp Nouban kiszurkoltuk a Betis elleni győzelmet, ma leszavaztunk Barcelonában, a magyar konzulátuson. A bejutás egy gyors táskaellenőrzéssel együtt kb. 5 percet vett igénybe. Nagyon kedvesek voltak az egész csapattal, kb. 10-en értünk oda egyszerre. Jól elkülönített fülkéket biztosítottak számunkra, nem volt kartonpapír.

    Megkérdeztük, hogy hogyan jutnak haza a szavazatok: leadják ma este a szavazatszámokat, a szavazólapokat pedig az egyik munkatárs viszi haza holnap délután repülővel. A hivatalnok szerint gyorsan szokott lezajlani a dolog, nagyjából problémamentesen, csak a tollak tűnnek el estére – írja Réka Barcelonából.

  • Szarajevóban a szavazás rendben zajlott, hárman felügyelték, hogy minden az előírásoknak megfelelően menjen. Csak a nagykövetség kapuja és ajtaja volt zárva, de a biztonsági őr segítségével zökkenőmentesen be lehetett jutni  írta Milán nevű olvasónk.