Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A baloldal nekiesett az LMP-nek. Nagy eséllyel a Fidesz elleni küzdelmet feladták, túl nagy falatnak bizonyult, így az Összefogás vagy Korszakváltás pártjainak politikusai különböző formában támadják az LMP-t. Van aki egész sajtótájékoztatót szentel neki - mint pl. Kerék-Bárczy -, van aki megelégszik egy "Ha Schifferre szavazol, Orbánra szavazol" feliratú kép megosztásával.

    Schiffer Kerék-Bárczyt találta meg magának a válaszra: egy Facebook-bejegyzésében olyan kérdéseket tesz fel a DK-s politikusnak, mint hogy:

    Mi volt az álláspontja Horthy Miklós személyéről, amikor Antall József és Boross Péter kabinetjében dolgozott? Mi volt az álláspontja az Országimázs Központról és más fideszes pénzelfolyatásokról, amikor Stumpf István kancelláriaminiszter kabinetjében dolgozott?

    (Plusz ő maga épp Gyurcsányt vádolja a Fidesz szekértolásával.)

    Na ezt már nem hagyhatta szó nélkül Kerék-Bárczy, így pénteken egy harmincoldalas dolgozatot töltött fel Facebook-oldalára, amiben részletesen kielemzi, miért nem valódi ellenzéki politikus Schiffer. Vannak erős mondatok is, mint például:

    Schiffer András lelkesen tapsolt a Trianon emléknap megszavazásakor, és kedélyesen kvaterkázik az újnáci eszméket hirdető Jobbik vezetőivel.

    Nehéz dönteni, talán nem is kell, hiszen ez gigászok harca, számunkra elérhetetlen dimenziókban zajlik.

  • Schiffer: Gyurcsány az, aki segíti Orbánt

    Szerinte épp a baloldal csinálja azt, amivel az LMP-t kezdték támadni csütörtökön.

  • Egészen pontosan 5 emeletnyi Zsiga-Kárpát Dániel. Mai feladvány: találja meg a különbséget a két kép között!

    zsiga
    Fotó: Index
  • Bruck szerint az ellenzék totális bénaságát mutatja, hogy hiába volt magas labda a paksi erőmű bővítése és az ukrán válságnál mutatott kormányzati kommunikáció, az ellenzék képtelen volt lecsapni.  

    Arra a kérdésre, hogy mi várható még a következő hetekben, lesznek-e még patronok, amik kidurrannak, Pesty azt mondja: "a Fidesz részéről egy hihetetlenül erős kontroll valósul meg", Orbán Viktor nagyon erős szerepeltetése, ő lesz a központ, ellentétben a baloldallal, amely a 106 helyi jelöltre helyezi majd a hangsúlyt, mert ők népszerűbbek, mint a baloldal központi figurái.

    Bruck nem lát már nagy show-t a választási kampány hátralevő részében, noha Mesterházy még tudna javítani a pozíciójában például egy Orbán–Mesterházy-vitában, de ezt ki fogja hagyni. Pedig szerinte Orbánt egy olyan helyzetben, mint ami most van, egy "közepes képességű politikus is laposra tudná verni".

  • Szerkesztőségünknek elküldött levelükben azt írják:

    Értesítjük, hogy 2014. március 9-én, vasárnap 11:30-kor Kónya Péter, az Együtt - PM Szövetség társelnöke sajtótájékoztatót tart " Schmitt Pál, volt köztársasági elnök mikor fizeti vissza a jogosulatlanul felvett 47 millió forintos közpénzt? " címmel.

  • Zuschlag János állításait nem súlyosaknak, hanem inkább komikusaknak tartja az egyik érintett, megszólított, Lendvai Ildikó. Szilvásy szerint nekik most úgy kell csinálniuk, mintha bármit is komolyan lehetne venni a választási kampány kellős közepén elhangzott képtelen állításokból. De van-e a másodikon páncélszekrény?

  • A Jobbik visszafogott cigányozása kerül szóba. Pesty szerint azért lett visszafogottabb a Jobbik, mert szalonképtelenséggel nem lehet választást nyerni, középről szavazatokat elhozni. 

    Valaki azt kérdezi, számítógéppel lehet-e befolyásolni a választás eredményét. Pesty és Bruck szerint sem lehet. Aztán valaki azt kérdezi, lehet-e 2014 után Gyurcsány frakcióvezető, Bruck azt mondja, ez kizárt. Szerinte Gyurcsány arra játszik, hogy Brüsszelbe menjen, és a DK egy erős európai parlamenti párt legyen. Pesty ezzel szemben arra emlékeztet, hogy 2018-ban már lehet, hogy ágaskodni fog Gyurcsány miniszterelnöki ambíciója, ahogy ezt már ő mondta is egy interjúban. Gyurcsány egykori kampánymenedzsere, Bruck erre azt mondta, hogy a DK vezérének mindig ágaskodik az ambíciója.

  • Biztos, hogy a Simon-ügyet a Fidesz hozta elő? - kérdezi egy hallgató. Bruck szerint biztos, merthogy minden pártnak vannak betározott ügyei. Ezzel Pesty is egyetért. De még annyit azért hozzátett, hogy a baloldal helyében már novemberben kihozta volna ezt a hírt, hogy kihúzza ennek a méregfogát. Bruck erre azt mondja, hogy bár Simon tudta, az MSZP nem tudta ezt még novemberben. "Három napig tökölt Mesterházy, pedig négy perc elég lett volna, hogy felszólítsa Simont a lemondásra" - mondja Bruck. Szerinte azzal, hogy három napot várt az MSZP, azt mutatta be, hogy egy "döglött, halott párt", szemben például a Jobbikkal.

  • A jobboldali kampányszakértő szerint a magyar politikusok eddig csak alibiből használták az internetet, a közösségi oldalakat, de most más a helyzet, most már igenis tudatosan használják azt a kampányban. 

  • Bruck egy kérdésre azt mondja, hogy a választás nem lesz teljesen fair, de szinte biztos, hogy az MSZP a választás után majd kétségbe vonja a választás tisztaságát. Bruck szerint jó lenne, ha jönnének megfigyelők. Ezzel Pesty is egyetért, szerinte szükség lenne EBESZ-megfigyelőkre, már csak azért is, hogy a vesztes utána ne jöjjön a csalás vádjával.

  • Hiába hangzanak itt el okosabbnál okosabb gondolatok, nem tudom kiverni a fejemből, hogy a DK-s Bauer Tamás ma valami nagyon fontosat akar mondani. A politikus ennyit közölt a kora délutáni sajtótájékoztatójának témájáról. Természetesen az Index olvasóit tájékoztatjuk majd arról, hogy mi az a fontos dolog, a baueri értelemben vett VIP-mondanivaló.

  • A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Zuschlag János volt MSZP-s képviselő hazudik abban a Napi Gazdaságnak adott, pénteken megjelent interjúban, amelyben többek között azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől.

    A DK szóvivője, Gréczy Zsolt az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: a lapban egy elítélt bűnözővel készült interjú, amelynek egyik szerzője egy "a Fidesz által preferált és több százmillió forinttal kibélelt kutatóintézet igazgatója, G. Fodor Gábor". Ráadásul Zuschlagnak éveken át lett volna lehetősége ezt bizonytítani. 

    Zuschlag János ráadásul megpróbálja besározni azt a Lendvai Ildikót is, "akinek tisztességét a Fidesz sem merte soha megkérdőjelezni" - mondta Gréczy Zsolt.

  • Bruck szerint ha a kampánytechnikát nézi, akkor a Jobbik csinálja a legjobban. "Azt csinálja, amit az MSZP-nek kellene csinálnia" - mondja. Szerinte megtanulták, hogy pénz nélkül hogyan lehet jól kampányolni, ezt csinálták 2010-ben is, nagyon jól használják az internetet is. Az LMP-t Bruck nem látja, "zéró". "Schiffer el tud vinni az Összefogástól egy-két százalékot, ilyen szempontból jó a a Fidesznek, de marginális szerepe van" - minősíti az LMP vezérét. 

    Pesty szerint a bizonytalanokból azért tudott meríteni az LMP az utóbbi időszakban. Úgy gondolja, hogy Schifferék - azzal, hogy kimaradtak az ellenzéki összefogásból - jelentős morális tőkére tettek szert. "Elvi politizálásból igenis nagy leckét adtak az egész magyar politikai palettának" - magyarázta Pesty. Bruck szerint a végeredmény számít, márpedig szerinte az LMP nem fog bejutni most a parlamentbe, hiába volt egy nagy lehetőségük arra, hogy a politikájukat képviseljék.

  • egy egyébként releváns kérdés feltevése közben.

    schiffer.PNG
  • Szabó Krisztina moderátor arról beszél, hogy Gyurcsány nevét évekkel ezelőtt leírták, mégis talpon tudott maradni, vannak követői. Pesty erre reagálva azt mondja, hogy Mesterházyt az MSZP a Simon-botrány miatt eldugta, egy vákuum keletkezett az ellenzéki oldalon, és ebbe a vákuumba rögtön betódult Gyurcsány Ferenc. Szerinte ez kontraproduktív, rosszat tesz a baloldalnak.

    Bruck az ATV-t veszi elő, a 600 ezres nézettségű műsor szerinte egyből egymilliós lesz, ha behívják Gyurcsányt. 

  • Gyurcsány volt kampánymenedzsere totál kiábrándult mindenből, már tévét sem néz. Arról beszél, hogy a sajtó már tíz éve is szervilis volt, de most aztán meg pláne. Pesty szerint a média nem szervilis, hanem elbulvárosodott, primitívebb, butább lett. "A társadalom butul" - mondja Pesty.

    Vannak-e még patronok? - kérdezi a moderátor, az esetleges botrányokra vagy kampányeszközökre utalva. Bruck szerint hiába vannak ügyek (például Simon), még sincs dráma. De azzal nem ért egyet, hogy a társadalom butulna, szerinte az internet éppen ennek ellenkezőjéről árulkodik. Pesty aztán kijavítja önmagát: az online média (például a Facebook) szerinte hat az elbutulás ellen, kizökkenti az embereket a bulvár közönyéből.

  • A kormányoldalon tényleg nincsenek témák? - kérdezi a moderátor Pestyt. A kampányszakértő ezzel nem ért egyet, szerinte a Fidesznek igenis van témája, ez a rezsicsökkentés, ez van a programjuk középpontjában is. De van más téma is: a Brüsszellel, Washingtonnal és a multikkal vívott küzdelem. "Egyfajta szabadságharcos program" - véli Pesty. 

    Bruck erre úgy reagál, hogy most már a politikában nincs egyetlen őszinte hang sem, az emberek apolitikussá váltak, "a dermedt semmittevés állapotában" vannak az emberek. Nosztalgiázik, szerinte a kilencvenes években még voltak programok, de akkor meg túl sokat beszéltek a politikusok a kampányokban, de nem jutottak át az egyszerű üzenetek. Ma átestünk a másik oldalra, most csak egyszerű üzenetek vannak - magyarázta Gyurcsány egykori kampánymenedzsere.

    Pesty szerint a politikusellenesség, a közélet-ellenesség nem mai, ez egy 24 éves jelenség. Kocsmapolitizálás mindig is volt - mondja. De hiába is mondják azt a kocsmában az emberek, hogy utálják a politikát, valójában nő a politikai aktivitás, ez pedig a kampánynak tudható be. 

  • Pesty László azzal kezdi, hogy a Fidesz második rendszerváltásként beszélt a 2014-es választásokról, ezért sokkal durvább kampányra számított a sajtó hónapokkal ezelőtt, mint amilyen aztán lett. Ez szerinte amiatt is van így, mert úgy tűnik, "lejátszott a téma" és az ellenzék is inkább már csak 2018-ra készül. Szerinte a Fidesz is elkönyvelte már, hogy nyerni fog.

    Bruck Gábor szerint nincs kampány, "ennyire lapos, még sosem volt, nincsenek témák, az ellenzéki oldal egy malaccsorda, Orbán vagy elkönyvelte a győzelmet vagy fél". "Fogalmam sincs, mi van vidéken, hányan rejtőzködnek, hányan hantáznak" - mondta, utalva arra, hogy olyan még nem volt, hogy tízből nyolc ember nem válaszolt.  

  • Itt vagyok az Óbudai Kulturális Központban, ahol a SISZA Kommunikációs Intézet szervezett egy konferenciát a választásról, a kampányról. Nem vagyunk túl sokan, pedig perceken belül vitatkozik egymással (vagy nem) két ellentétes oldalon álló erő: Pesty László jobboldali kampányszakértő és Bruck Gábor, Gyurcsány és Demszky egykori kampánymenedzsere. A moderátor Szabó Krisztina. 

  • A Népszabadság és a HVG is arról ír, hogy a lista elemeit az MSZP, az Együtt-PM, a Liberálisok, a DK és a MoMa is elfogadta és támogatja.

    Az ígéretek között szerepel 250 ezer "valódi munkahely" létrehozása a nyílt munkaerőpiacon, valamint nettó 100 ezer forintos minimálbér, amelyet a munkáltatók adó- és járulékterheinek emelkedése nélkül kívánnak megvalósítani. A baloldali összefogás pártjai a mikrovállalkozásoknak levonhatóvá tennék a társasági nyereségadóból a béreket terhelő adót, járulékokat; csökkentenék az alapvető élelmiszerek árát; továbbá „végleges és fenntartható rezsicsökkentést" ígérnek.

    Az érintett pártok emellett havi 24 ezer forintig igénybe vehető gyógyszertámogatást ígérnek 65 éves kor fölött, havi 100 ezer forint nyugdíj alatt; s csökkentenék a kórházi várólistákat. A nyolcadik programpont a gyermekszegénység felszámolása. (MTI)

  • A Zuschlag-interjú őt is megtalálja.

    kicsihuszár.PNG
  • Ezúttal Bakó Krisztina, Somfai Ágnes, Szabó Rebeka, Szabó Tímea és Szelényi Zsuzsanna mai közös sajtótájékoztatója marad el. 

    A szavazás folytatódik.

  • Egyelőre nem tudni, hogy ennek a lemondásnak van-e bármi köze Zuschlag János mai interjújához, és a hétfőn megjelenő "botránykönyvének" ma nyilvánosságra került részleteihez.

    Szavazzon!

    Van köze hozzá?

  • azért, hogy lelépjen a politikából, hogy ne induljon 2006-ban. Erről a nemrég szabadult, volt MSZP-s politikus beszélt a Napi Gazdaságon megjelent interjúban. Zuschlag azt állítja, erről Lendvai Ildikóval, Szilvásy Györggyel, és Szekeres Imrével egyezett meg.

    Beszél még egy százmilliókkal tömött széfről az MSZP-székházban, amiből mindenféle fű alatti támogatásokat fizettek ki, illetve arról, hogy a simlis dolgairól tudott Gyurcsány, aki mindig rábólintott.  

  • Szigetvári Viktor szerint az Együtt 2014 Párt 100 ezer euróért lépett volna vissza. Mint az ATV-nek elmondta, véletlenül találkozott a Széll Kálmán téren Tiren Györggyel, az Egyótt 2014 Párt elnökével, ekkor tette Tiner az ajánlatot, "én kiröhögtem". Tiner a hírcsatornának cáfolta Szigetvári álíltásait, azt mondta, nem emlékszik semmilyen találkozóra, és megteszi a jogi lépéseket. Mint ismert, az Együtt 2014 szintén szerepel a pártlistás szavazólapokon, ahogy a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt, ami miatt ma a baloldali szövetség áttért a Kormányváltás névre.

  • A választási iroda éjféli jelentése szerint - eddig kellett dönteniük a választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről - a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az eddig Összefogás néven ismert Kormányváltás, és az LMP mellett az Együtt 2014 Párt, az Összefogás Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, A Haza nem eladó, a Munkáspárt, a Magyarországi Cigánypárt, Seres Mária Szövetségei, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, az Új Dimenzió Párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, az Új Magyarország Párt, a Zöldek Pártja, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt állíthat országos listát. Az a párt állíthatott listát, amelyiknek sikerült indítania a fővárosban és legalább kilenc megyében 27 egyéni jelöltet.

  • Két órája az LMP már bejelentette a Facebook-oldalán, hogy mind 106 körzetben indulhat képviselőjelöltjük. Most az MTI is megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP, a baloldali összefogás és a Jobbik után az illetékes választási bizottságok csütörtök estére mindenhol nyilvántartásba vették az LMP jelöltjeit.

  • Pár perccel az oláh lajosos Facebook-bejegyzés után most Kerék-Bárczy Szabolcs, a Kormányváltás jelöltje is megkapta a magáét Schiffer Andrástól. Schiffer kihívta egy nyilvános vitára. A mai nap, úgy tűnik, nem kedvez a vitameghívásoknak, de hátha.

  • Török Gábor politológus posztolta ki a legfrissebb állást: jelenleg 18 szervezet lehet benne biztos, hogy országos listát állíthat. Márpedig nincs sok idő hátra, éjfélig kell dönteniük az egyéni választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a pártok pedig csak ennek alapján állíthatnak országos listát. Az a párt állíthat listát, amelyiknek sikerül indítania - a fővárosban és legalább kilenc megyében - 27 egyéni jelöltet.

  • Reagált a nap legelegánsabb megosztására. Azt írja:

    Kedves Oláh Lajos! Köszönöm az ingyenreklámot. Ebben a műfajban Önök elképesztően tehetségesek. Ha nincsen az őszödi "igazságbeszéd", nincsen fideszes kétharmad (sőt, lehet, hogy már Orbán sincs). Ha nem kapaszkodnak most vissza a szocialista hajóra és a főnöke nem veti bele ezerrel magát a kampányba, a végén még tényleg Mesterházy Attilának hívnák májustól a miniszterelnököt.Nem lehet, hogy Gyurcsány valójában Orbán embere?