új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A helyszínen lévő munkatársaink szerint nemcsak a Budapest, hanem a Győr felől érkező vonatokat is megállítják és átvizsgálják Bicskén, a nemrég befutott győriről nagyjából 20-25 menekültet szállítottak le; őket buszokkal szállítják a táborba.

    A még délután Bicskén leállított vonat környékén – ezen nagyjából ötszáz migráns utazott – feszült a hangulat, a rajta lévő menekültek továbbra sem akarnak leszállni.

  • A helyi mezőőrök akartak megállítani egy olasz rendszámú kisteherautót Ásotthalom külterületén csütörtök reggel. Ezt jelezték az arra haladó rendőröknek, akik utánuk fordultak. Közben a kisteherautó egy autóbusznak ütközött, a sofőr elmenekült. A járműbe 44 szír illegális bevándorlót zsúfolt be az embercsempész. A balesetben egyikük, és egy mezőőr megsérült.

    A rendőrök megállítottak egy másik autót, a benne ülő 18 éves és 41 éves szerb állampolgárt elfogták, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy ők is részt vettek az embercsempészetben.

    A rendőrök a menekülő sofőrt, egy 20 éves szerb férfit 13 óra 35-kor Ruzsa és Zákányszék között elfogták. Az elsődleges adatokkal ellentétben a férfinek nem utazott társa a kisteherautóban - közölte a rendőrség.

  • Egy éneklésre összegyűlt tömegbe egy enyhén részegnek tűnő nő vetette bele magát, aki félbe akarta szakítani a "We want to go Germany" skandálást. Azt üvöltötte, „Noooo”, de nem tudta elmagyarázni, pontosan mit szeretne. A tüntetők folytatták a skandálást, nem bántották.

  • Oroszország csodálkozással és nagy aggodalommal figyeli az Európa Unió nyilvánvaló tehetetlenségét, amely a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező migránsok áradatával kapcsolatosan jelentkezett. Erről az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt szokásos heti tájékoztatóján. Marija Zaharova szerint a migrációs probléma „katasztrofálisan fenyegető fordulatokat vesz”, nap mint nap látja azokat az „elborzasztó” felvételeket, mi történik a menekültáradattal kapcsolatosan Európában. "Ma azt láttam, hogy az oda terhesen érkező nők az utcán szültek. El lehet képzelni, milyen körülmények közepette.”

    Marija Zaharova szerint mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a soha nem látott (európai) menekültválság egyenes következménye a közel-keleti és észak-afrikai régiókban lezajlott, „abszolút felelőtlen és átgondolatlan politikai hatalomváltásoknak”. Az orosz külügyi szóvivő arról is beszélt: Moszkvát aggasztja, hogy az Európai Unió egyes tagállamai szavai szerint elsietve használják a kitekert „illegális migránsok” kifejezést az Európába menekülő emberekkel kapcsolatban. Szerinte a közel-keleti és észak-afrikai régiókban uralkodó helyzet megalapozza az onnan Európába érkező emberek menekültnek nyilvánítását. (MTI)

  • A Keleti Thököly felé eső sarkán, tudósítónk szerint 4-500 ember ment oda pokrócokért. A sofőr annyit árult el, a magyar iszlám közösség kérésére jöttek, osztrákok-magyarok vegyesen. 

    A magyarországi iszlám közösség takaróosztása nem zökkenőmentes, kisebb dulakodás alakult ki, kaptuk a helyszíni jelentést.

  • Akár harmincezer embercsempész is részt vehet a közel-keleti és afrikai menekültek Európába történő szállításában – közölte csütörtökön az Europol európai rendőri együttműködési szervezet helyettes vezetője. Oldrich Martinu arról számolt be, hogy az Európai Unióban (EU) 30 ezer ember ellen folytattak le vizsgálatot embercsempészet miatt, 1400 eljárás pedig még folyamatban van. Az embercsempészet az esetek többségében szervezett formában zajlik, és a professzionális bűnözők közül sokan törvényesen működő vállalkozásokkal fedezik a tevékenységüket, utazási irodaként vagy fejvadász cégként tüntetik fel magukat. (MTI)

  • A szíriai menekültek befogadására szólította fel csütörtökön a nemzetközi közösséget az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának illetékes vizsgálóbizottsága. A szervezet szerint a világ idáig nem vállalt kellő felelősséget az érintettek védelmében, holott a szíriai embereknek egyre nehezebb menedéket találniuk a polgárháború elől. A szomszédos országok, köztük Jordánia, Libanon és Törökország ugyanis a hatalmas menekültáradat, valamint a gazdasági és társadalmi problémák miatt megnehezítették a szíriaiak beutazását. A nemzetközi közösség késlekedő pénzügyi segítsége miatt a már elmenekültek egészsége és élete veszélyben van.

    A bizottság úgy látja, a nemzetközi közösség csődöt mond a szíriai menekültek védelmáben. A testület szerint a kialakult "humanitárius válság legyőzéséhez elkerülhetetlen a komoly nemzetközi együttműködés és tehermegosztás". Az ENSZ testülete jelentésében kiemeli, hogy Szíriában a négy éve tartó konfliktusban már több mint 240 ezer ember vesztette életét, és 4 millióan hagyták el az országot, további 7,6 millióan pedig a határon belül kerestek menedéket. (MTI)

  • Hogy enyhül a napközben sokszor feszült hangulat a Keletinél, jelzi, hogy naplemente után muzsikálással ütötték el az időt a menekültek.

    Muzsikálás a Keleti előtt
  • „Most örülünk, ha magyar vendégünk is van. De szép a forgalom” – meséli a helyszínen lévő munkatársunknak a Keletinél egy dohányboltos cigivásárlás közben. Azt mondja, hogy jobb a napi eladás, mint egy átlag napon a keletihez közeli trafikban. A legnépszerűbbek az olcsó, de erős cigik.

  • A Keletinél egy nagy Békét akarunk transzparens jelent meg, helyszínen lévő munkatársunk szerint a pénteki magyar-román meccs miatt került ki, nem akarnak balhét a szurkolókkal, ezért arra kérik a menekülteket, hogy kerüljék velük a kapcsolatot.

  • A New York Times azt állítja, hogy szíriaikat vettek fel, akik éjszaka át akartak kelni Szerbia felől a magyar határon. Ott magyar határőrökbe vagy rendőrökbe futottak, akiket kérlelni kezdtek, hogy hadd keljenek át. Aztán egyszer csak spré-szerű hang hallatszik, illetve, hogy valaki rájuk kiált annyit, hogy "Menjél vissza! Szerbia!" mire visszaszólnak angolul, hogy itt gyerekek vannak. Aztán vágás után mindenki sír, mintha lefújták volna őket gázsprével.  Majd még elkezd valakit arabul szidni egy nő.

    A felvétel elég drámai, hiteles a kommunikációs stílus és tökéletes a magyar kiejtés is, ugyanakkor egy határőr se látszik, se az, hogy kit fújhattak le és miért.

  • Elbarikádozta magát legalább hatvan menekült a szlovákiai Medve (Medveďov) településen felállított, 152 fős menekülttábor étkezdéjében és követelték, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. A barikádépítés hírére, a szlovák rendőrség készenléti egysége is megjelent a helyszínen. Az incidens ételosztás közben robbant ki, a menekültek passzív ellenállást tanúsítottak, skandáltak és az asztalt verték. Az akció során senki nem sérült meg. A táborból mintegy 45 embert vittek el, a többi jelenleg is vár a visszatoloncolásra Magyarország felé, az emberek többsége Szíriából és Afganisztánból érkezett, Magyarországon át, Szlovákiába.

  • Ülősztrájkot tartanak, transzparenseik szerint csak békében szeretnének élni.

  • Ilyen volt, amikor egyszercsak megállt a vonat a menekültekkel

    Harminckilenc szír menekült órák óta nem hajlandó beszállni a buszba, ami Győrbe vinné őket, hogy ellenőrizzék személyazonosságukat a rendőrök. Mindannyian érvényes jeggyel szálltak fel a vonatra a Keletiben, abban a hiszemben, hogy Ausztriába mennek, de a rendőrség Nagyszentjánosnál az összes bevándorlót leszállította.

    Ilyen volt, amikor egyszercsak megállt a vonat a menekültekkel
  • A napközben oda érkezett, és órák óta ott veszteglő vonatról pedig önként szállt le nagyjából harminc nő és gyerek. Őket, és a nemrég Budapest felől befutott vonatról leszedett menekülteket buszokkal befogadóhelyre szállítják, jelentette munkatársunk a helyszínről.

  • Ha ingyenesen, és azon a határidőn belül ad a segítő szállást, amíg érvényes a menedékkérő utazási igazolása, akkor nem valósulhat meg a jogellenes tartózkodás elősegítése nevű bűncselekmény. Fontos tudni, hogy a menedékkérő a kérelme regisztrálásától az ügy elbírálásáig jogszerűen tartózkodik az országban, akkor is, ha eredetileg nem volt útlevele, vízuma. A jogellenes tartózkodás elősegítéséhez az kell, hogy pénzt kérjen a lakás tulajdonosa olyanoktól, akiknek nincs joguk itt tartózkodni. De kölcsönadhatom a telefonomat? Felvehetek menekült stopposokat? >>> Menekülteknek segít? Így nem lesz önből embercsempész. (Erdő Péter különvéleményéről pedig itt írtunk.)

  • Azaz Orbán úr, kérjük, engedje továbbmenni ezeket az embereket, mondták be a bömbibe a Keletinél.

  • A 1359-es adományvonal elindításával növelné a menekülteket segítő kapacitásait a Magyar Vöröskereszt. A humanitárius szervezet közleménye szerint a fővárosban elsősegélynyújtó ügyelettel, Röszkén egészségügyi csomagok osztásával, pszichoszociális ellátással és elsősegélynyújtással vannak jelen, Bicskén pedig felkészültek arra, hogy a vasútállomáson tartózóknak vízosztással segítsenek.

  • Nevezetesen azt, hogy elengedje a menekültek ellenőrzését, mondta a rendőrség illetékese. Arra nem válaszolt, hogy a görögök, osztrákok miért nem tartják be, csak annyit mondott, hogy a magyar rendőrségnek van elég kapacitása a törvények betartására.

  • Több száz menekült fekszik a fűben kisebb csoportokban az egész park területén. Két fiatal srác épp szelfizik egyet, mutatni, hogy már Magyarországon, biztonságban vannak; egy fejkendős anyuka ül a padon egy magyar nővel, miközben előbbi gyereke, egy barna kisfiú a magyar nő labradorjával játszik, teniszlabdát dobál neki és futkároznak; másutt fiatal férfiak épp ruhákat mosnak egy slaggal, miközben egy társuk egy paplanba csavarva várja, hogy visszakapja a sajátját. Kocsit Máté el nem tudja képzelni, mi folyik itt!

  • - mondta a bevándorlási hivatal illetékese a rendőrséggel közös sajtótájékoztatón.

  • Úgy kezdődött, hogy a főbejárat bal sarkára felálltak egy bömbivel. Elkezdtek énekelni, összeverődött 300-350 ember, a hangosbemondón arról beszéltek, hogy a vonatjegyeket visszafizeti a magyar állam. Majd az került szóba, hogy

    Péntek reggel 10-kor elindulnak Ausztria felé, útba ejtve Bicskét.

    Ha nincs vonat, megyünk gyalog, mondják. Tudósítónk szerint 400 ember azt skandálja, egyetértünk, megyünk veletek. Azért, mert

    • éhesek,
    • fáradtak, és
    • az nem állapot, ahogy itt tartja őket a magyar kormány″.
  • Felálltak páran, és elénekelték a himnuszt. Ha holnap sem történik semmi, elindulnak gyalog Bécsbe.

    Elénekelték a Himnuszt
  • Szép teljesítmény, hogy a rendőrök nem bántják a menekülteket

    A kormánypárti képviselők elégedettek azzal, ahogy az állam kezeli a menekülthelyzetet. Csak a törvényességgel foglalkoznak, az emberiesség nem annyira fontos.

    Szép teljesítmény, hogy a rendőrök nem bántják a menekülteket
  • A rendőrség illetékese nem válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e vonatmegállítás a jövőben is. Annyit mondott, hogy mindent megtesznek, hogy a menekültek a schengeni normákat megsértve ne tudjanak kijutni az országból. Arról, hogy az elmúlt napokban miért volt többször egymásnak ellentmondva váltakozóak a rendőrség lépései, azt mondta: gyakran változtak a körülmények, változott a migránsok viselkedése és a közlekedésrendészeti helyzet is.

  • Gyurcsány nem fél a hatóságoktól

    Megkérdeztük a DK elnökétől, akkor is befogad-e majd menekülteket, ha már törvenytelen lesz. Azt mondta, ezt még meg kell beszélnie a családjával.

    Gyurcsány nem fél a hatóságoktól
  • A sajtótájékoztatón elmondták: este hétig kétezer menekült érkezett az országba. A bevándorlási hivatal főigazgató-helyettese, Kis Attila azt mondta, hogy 148 643 menedékkérvényt adtak ki, ebből csak ma 1500-at. Szerinte a Bicskén lévők nem akarnak ezzel és „Magyarország védelmével” élni. Ha ezt választják, akkor idegenrendészeti eljárás indul ellenük.

  • A magyar rendőrség feladata a schengeni normák betartása, célja pedig az, hogy csökkentse a nyugati országrészbe jutó menekültek számát, mondja a rendőrség és a bevándorlási hivatal sajtótájékoztatóján Balázs László ezredes. Szerintük a bevándorlók elfoglalták a vonatokat, a MÁV ezért nem indít vonatokat nyugatra. A bicskei vonatleállításról azt mondta: igazoltatás miatt „kisoroltak” egy szerelvényt Bicskén, ami még most is ott áll. A rendőrség célja „békésen meggyőzni” a menekülteket, hogy vessék alá magukat a számukra kötelező eljárásnak. A menekültek szerinte passzív ellenállásban vannak.

  • A cseh rendőrség csütörtök délutántól fokozatosan szabadon engedi azokat a szír állampolgárságú migránsokat, akik jelenleg még táborokban vannak, és korábban menedékjogot kértek Magyarországon - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.

    Közlése szerint mintegy 230 emberről van szó. A szíreket a rendőrök elviszik a vasútállomásokra, és azután már rajtuk múlik, hogy visszatérnek-e Magyarországra, vagy továbbmennek Németországba. "Mindenkivel közöljük, hogy menedéket kérhet a Cseh Köztársaságban. Amennyiben nem ezt a lehetőséget választják, úgynevezett zöld kiutazási rendeletet kapnak, amely alapján hét napon belül el kell hagyniuk Csehországot" - jelentette ki a szóvivő.

    Ahogy korábban megírtuk, Csehországban jogászok és emberjogvédők tiltakoztak szerdán amiatt, hogy a rendőrség előző nap a regisztráció részeként filctollal számozta meg az országba érkezett menekülteket.

  • Bicskén továbbra is ott vesztegel a vonat a menekültekkel, akik közül többen időnként lejönnek a vonatról, aztán visszamennek. Ahogy korábban a vizet, az ételt sem fogadják el a rendőröktől. „No food, no food, Germany" – skandálták. Két aktivista feltartott valamilyen arab nyelvű feliratot, amit megtapsoltak a menekültek, aztán a rendőrök elküldték őket. A rendőröket néhány óránként leváltják társaik a vonatnál.