új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Éjszaka felszállt a buszra az a 39, zömében szír migráns, akiket csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson.  A többségében fiatal férfiakból álló csoportot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitték, ahol meleg ételt és italt kaptak, majd a vámosszabadi befogadóállomásra kerültek. Csütörtökön több mint tíz órán át egy tolmács segítségével tiltakoztak az ellen, hogy busszal elszállítsák őket. Többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket mutogatták a rendőröknek, és nem értették, hogy miért nem engedik tovább őket.  A menekültek sem a rendőröktől, sem az önkéntesektől nem fogadták el a vizet és az ételt. Arról a vonatról mintegy száz migránst szállított le a rendőrség csütörtök délután, többségüket azonnal elvitték Győrbe. (MTI)

  • Annak, akinek nem megy vonata Nyugat-Európába, 30 napon belül visszafizetik a pénzét, ha már van jegye – jelenti tudósítónk a Keletiből. Így járt többek között egy prágai házaspár és egy német fiú is. Alternatívát egyiküknek sem mondtak.

    Két japán lány Bécsbe menne, őket átirányították Kelenföldre. Onnan állítólag lesz pótvonat. Azt mondták nekik, hogy bármelyik bécsi vonatra felszállhatnak a jegyükkel. Tegnapelőtt vették a jegyüket, külön rákérdeztek, lesz-e vonatuk. A pénztárban nem tudnak jól angolul, ezért nehéz volt a kommunikáció.

  • A Migration Aid írta a Facebookon, hogy a raktáraik megteltek, ráadásul hatalmas mennyiségű online rendelt adomány várható még a napokban, ezért arra kérik az embereket, hogy olyan szeptember 15-ig szüneteltessék az adományozást. A tranzitzónát a raktárakból már bőséggel el tudják látni. 

    Pillanatképek a tegnap megnyílt Verseny utcai raktárunkból... <3 köszönjük nektek!Snapshots from our storage room at Verseny street that opened yesterday... Thank you to all!

    Posted by Migration Aid on Friday, 4 September 2015
  • Kétszer is elfogták ugyanazt a csempészt

    Egy férfi szíriai menekülteket csempészett volna át embertelen körülmények között Ausztriába, de elfogták. Kétszer is.

    Részletek itt.

  • Most kaptuk a meghívót Janiczak Dávidtól, Ózd polgármesterétől: 

    Ómigráns vagy új migráns? Avagy elfogadják a megszállást?

    Ugye önt is izgatja, vajon kik lehetnek az ómigránsok?

  • Tudósítónk reggel a Keletiben egy cseh házaspárral beszélgetett, akik nem értik, miért nincsen vonatuk. Elmondta nekik, hogy nincsenek vonatok nyugatra, mire ők meglepve kérdezték: Prága mióta nyugat?

    A MÁV-tól eddig annyi infót kaptak, hogy belföldön használhatják a jegyüket. Mivel nem beszélnek angolul, egyelőre nem tudnak nekik segíteni.  Múlt héten jöttek Magyarországra nyaralni. Az utazást két hónapja lefoglalták, köztük a jegyet is.

    A házaspár nagyon sajnálja a menekülteket, szerintük borzalmas, ami itt van.

    Miért nincs egy tábor, ahol lenne sátruk legalább

    – kérdezi a feleség.

  • António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa legalább 200 ezer menedékkérő egymás közti elosztására szólította fel pénteken az európai uniós tagországokat; és leszögezte, hogy minden tagállamnak kötelezően részt kellene vennie ebben a tömeges letelepedési programban. (MTI)

  • A köztévé tudósítása szerint nyugodtan telt az éjszaka a bicskei pályaudvaron, a nagyjából 500 menekült (akikre a közmédia következetesen és helytelenül a „bevándorlók” kifejezést használja) a vonaton töltötte az éjszakát, reggel azonban hangosan tüntetni kezdett.

    Az emberek – akiket Sopronba indítottak el, majd hirtelen Bicskénél előzetes tájékoztatás nélkül megállítottak, hogy regisztrálják őket  transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre angolul olyanokat írtak, hogy:

    Németországba akarunk menni!

    illetve

    Nem akarunk a táborba menni!

  • A Keletiből jelentjük: megjelent 8 darab készenléti rendőr a Szombathely–Győr vonat mellett – erre sem próbál senki felszállni. Tudósítónk elcsípett egy foszlányt a rendőrök beszélgetéséből:

    Megállunk a 8-as vágány közepén, és nem hagyunk senkit felszállni.

  • Orbán a rádióban belengetett egy újabb konzultációt

    A miniszterelnök a Kossuth rádiónak az EU-vezetőivel kialakult konfliktusról beszélt, és megjegyezte, érdekli a magyarok véleménye például a kvótarendszerről. Szerinte ha Európa nem védi meg a határait, tízmilliók jöhetnek még.

  • Tudósítónk azt írja, rég volt ennyire üres a főbejárat előtti rész. Nem úgy az aluljáró: a pénztárak közelében lépni sem lehet a fekvő emberektől.

  • Tudósítónk jelenti, hogy ébredezik a tranzitzóna, hosszú sorok állnak a kevés vécé előtt. A Keletiből csak a 8.10-es Sopron–Szombathely vonat megy nyugatra, de egyelőre nem száll fel rá egyetlen menekült sem. A pályaudvaron alig 10 rendőr áll, de semmi dolguk nincs.

  • Nagyon fontos cikk arról, hogyan kezeli a nemzetközi sajtó a menekültválságot, és hogyan állnak ahhoz a dilemmához, szabad-e, érdemes-e megmutatni a kis Ajlan holttestét.

  • Akkor nézze végig, hogyan gondolták tovább netes művészek a Törökországban partra sodródott hároméves Aylan Kurdiról készült képet. (via boredpanda)

  • Persze mivel britekről és konzervatívokról van szó, ezért unortodox megoldást választana.

  • Péntek hajnalban a Hessen tartománybeli Heppenheim nevű városában létesített szálláshelyen csaptak fel a lángok, az egyik embernek a második emeletről kellett kiugrania, hogy az életét mentse. Ő súlyos sérüléseket szenvedett, öt embert könnyű füstmérgezéssel szállítottak kórházba. A tűz okát egyelőre nem tudni, de gyanúsan gyorsan terjedt el az egész házban.

    Németország – legalább a társadalmi gesztusok szintjén  empatikusan áll a menekültekhez, azonban ehhez érdemes hozzávenni, hogy 

    csak 2015-ben már száz alkalommal próbáltak meg felgyújtani menekültek fogadására kijelölt szállásokat.
  • Csütörtökön ismét megrohamozták a menekültek a Keletiben a vonatokat, miután a rendőrök elhagyták a pályaudvart. A MÁV bejelentette, hogy nem indít vonatokat nyugatra, de Győr felé végül elindultak vonatok, ezekről azonban a rendőrök Bicskén, Nagyszentjánosnál és Győrben leszállították vagy megpróbálták leszállítani a menekülteket, de több helyen passzív ellenállással találkoztak, a feszültség az éjszakai órákra se ért véget. A fővárosban maradt menekültek a Keletinél többször tüntettek, Merkel és Németország nevét skandálták.

    Közben tovább élesedett a diplomáciai feszültség is Magyarország és több európai partnere között. Miután a magyar kormányzat a németek felelősségét hangoztatta a menekültválság eszkalálódásáért, a magyarországi német követség, majd Angela Merkel is visszaszólt Budapestnek, míg az osztrák kancellár bekérette a bécsi nagykövetet. Orbán Viktor közben Brüsszelben uniós vezetőkkel tárgyalt, akik közül Martin Schulz EP-elnök nagyon kritikus szavakkal illette az európai menekültválsággal kapcsolatos magyar álláspontot. Csütörtökön ismét felmerült a menekültek kvóta alapján történő elhelyezése, amiben Berlin és Párizs egyetért, Orbán viszont továbbra is elutasítja azt – szerinte Európának akár fizetnie is kellene, hogy a migránsok az otthonukhoz közel lévő közel-keleti országokban maradjanak.

  • "Rejtélyes, hogy a pénzügyi válság idején mindig volt mód a találkozókra és arra, hogy közös megoldást találjunk, ezzel a menekültválsággal pedig semmi sem történik hetekig vagy hónapokig"- mondta Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter az MTI szerint.

    Szerinte is nyilvánvaló, hogy dublini rendszer nem működik, és szerinte sürgősen elő kell állni a kvóta rendszerrel - amit egyébként támogatnak az osztrákok - különben minden állam elkezd majd mindenféle saját szabályozást kitalálni. Ami pedig a schengeni egyezményt veszélyeztetné. 

    Kurznak a menekültválság azt mutatja, hogy az Európai Unió "nem egy kész projekt, és meg kell vitatnunk, hogyan fejlesszük azt tovább. Természetesen némi kölcsönös engedményeket is kell mindig tenni."

  • cikkünk a témában:

    7 pont arról, hogy miért robbant ekkorát a menekültválság

    Hiába vezeti le Orbán Viktor Brüsszelben, Lázár János Budapesten, hogy miért nem mehetnek tovább a menekültek, akiktől a magyar törvények betartását várják, ha ezt nem magyarázza el nekik a saját nyelvükön senki, akkor felesleges azt várni, hogy megértsék és elhiggyék: menekülttáborba kell menniük, mert ez a dolgok rendje, és ott még ellátást is és az aluljárónál jobb körülményeket is kapnak.

  • Munkatársunk jelenti a helyszínről, hogy nagyjából hét óra elteltével is változatlan a feszültség a Bicskén leállított vonat körül, az azon utazó menekültek nagy része továbbra is a passzív ellenállást választja, és ülősztrájkot kezdett.

  • – mesélte a Keletinél egy fiatal, aki 25 napja indult útnak Szíriából, miután nem maradt semmije, és veszélybe került az élete is. Munkatársunknak elmondta, hogy Szerbiában katonák küldték őket a magyar határra, akiktől olyan papírt kaptak, hogy két napig maradhatnak az országban, ha addig nem jönnek át Magyarországra, akkor kitoloncolják őket vissza Macedóniába. Németországba szeretne továbbmenni, mert ott van két bátyja is.

  • A forgalomból kivont vonaton nagyjából ötszáz menekült van, közülük többen ülősztrájkot kezdtek a csütörtök esti órákban. A vonatot tizenhatan hagyták el önként, a többiek az ORFK tájékoztatása szerint továbbra sem működnek együtt a rendőrökkel.

  • Ezért arra kérik a magyar döntéshozókat, hogy kaphassanak tisztítószereket, és a takarításhoz szükséges eszközöket, mondta munkatársunknak a migránsokat tolmácsként segítők egyike.

  • Lengyel menekültek érkeznek Perzsiába ezen a megmosolyogtató eszközökkel operáló szövetséges propagandafilmen, mely azt nem árulja el, hogy a fenébe is kerültek ezek a menekültek Iszfahánba: úgy, hogy a szovjetek Lengyelország 1939-es hátbatámadása alatt/után az NKVD listái alapján milliónyi embert ejtettek foglyul. A kazah, türkmén és szibériai táborokban sanyargatott emberek töredéke (egész pontosan 2,5 százaléka) maradt életben, őket engedték csak tovább - jóval a Szovjetunió német megtámadása után- a Kaukázuson keresztül a mai Iránba. A képeken látható gyerekek nagy része is árva volt, az ő részükre Egyiptomtól Irakig mindenhol lengyel iskolákat hoztak létre a hatóságok.

  • Ma ugyanis a Kisvakond ment, ők viszont az elején a Tom és Jerryt követelték. De aztán az új műsorral is hamar megbarátkoztak.

  • Körülbelül harminc méter sugarú körben ülnek a résztvevők, jelentette munkatársunk a helyszínről.

  • cikkünk a témában:

    Martin Schulz Orbánnak: Te vagy a jó példa, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a helyzetet

    Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az európai menekültválsággal kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlan, és az uniós tagországok közötti szolidaritás felmondását jelenti – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtökön a ZDF-en. 

    Orbán Viktorral folytatott megbeszéléséről Martin Schulz elmondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést.„

    Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre.

    – idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke. Részletek cikkünkben.

  • Ismét közös imára hívnak mindenkit, aki a Keleti környékén van, muszlimot, keresztényt, magyart és menekültet, hogy üljön le, és imádkozzon a békéért. Több mint százan mára leültek, és várják, hogy elkezdődjön a közös ima – jelentette munkatársunk a helyszínről. A közös ima apropója, hogy „egy Földünk van, ezen minden embernek szabadon kell élnie”. A válság megoldását várják; azt, hogy Európa és a világ fogjon össze, és egységben oldja meg a menekültek problémáját. A közös imát G Ras, a Riddim Colony reggae zenekar frontembere szervezte, aki egy hete lényegében odaköltözött a Keletihez, és szégyenteljesnek tartja, hogy milyen körülmények között kell a menekülteknek ott lenniük.

  • Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lenne az embercsempészés szervezője vagy irányítója a parlament törvényalkotási bizottságának módosító javaslata szerint. Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a testület csütörtöki ülésén a szervezői, irányítói felelősség fokozásával indokolta, hogy új minősített esetekkel egészülne ki a büntető törvénykönyv. Lehetővé válna az is, hogy az embercsempészés előkészítőit három évig terjedő szabadságvesztésre ítéljék. (MTI)