új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Legalábbis tudósítónknak azt mondták, addig engedik a menetet, amíg mennek. Amikor megkérdeztük, ez azt jelenti-e, hogy átengedik őket Ausztriába, azt mondták: nem, ugyanis a hatályos törvények szerint regisztrálniuk kell magukat a befogadóállomáson. Magyarul ez azt jelenti, hogy a rendőröknek valószínűleg még fogalmuk sincs arról, meddig engedjék őket, és mikor avatkozzanak be.

  • Már több mint 900 embercsempészt kaptak el idén

    De a csütörtökön elfogott 3000 „illegális bevándorló” is rekordközeli. További rendőrségi infó a menekültválság kezeléséről itt olvasható.

  • A Bécs felé induló menekültek a járdát és a buszsávot is használják, az autóknak csak a belső sáv maradt, komoly dugó várható. Legalább tíz rendőrautó vonul a menettel.

  • A távolság nem, hiszen aki Szíriából Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át ideáig eljutott, annak ez a kis séta már meg sem kottyan.

  • Rendkívüli ülést tart a parlament, a képviselők a kormány menekültügyi törvénycsomagjáról vitatkoznak. Nemsokára szavaznak is a feles többséget igénylő módosításokról. Hogy önök se ússzák meg, néhány idézet az ellenzéktől:

    • Harangozó Tamás (MSZP): a törvényjavaslatok a magyar emberek alapvető jogainak korlátozását célozzák, vissza kell vonni. A Keleti pályaudvarnál tomboló káoszért nem az unió vagy Németország vezetői, hanem a Fidesz és Orbán Viktor a felelős. A Fidesz végighazudta az elmúlt 8 hónapot, és semmibe vették a schengeni szabályokat.
    • Z. Kárpát Dániel (Jobbik): ételt, italt és rövid időre szállást kell biztosítani a bevándorlóknak, de el kell utasítani az integrációjukat. Ha Magyarország nem állítja le a regisztrációt, akkor célország lehet.
    • Schiffer András (LMP): alkotmányos aggályokat vet fel a javaslat. Különleges jogrend kihirdetéséhez az alaptörvényt kellene módosítani. Az előterjesztett törvényjavaslat alkalmatlan a helyzet kezelésére, bár vannak benne támogatható elemek, mint például a tranzitzóna felállítása, az embercsempészek elleni fellépés szigorítása vagy akár a válsághelyzet intézményének bevezetése.

    A kormánypártiaknak viszont nagyon is elégedettek a javaslattal:

    • Kósa Lajos (Fidesz): a törvénycsomag segítené a magyar kormányt és szervezeteket, hogy a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomás enyhüljön valamint azt, hogy a bevándorlókat a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján tisztességesen, humánusan és jogkövetően lehessen kezelni.
    • Hargitai János (KDNP): az unió képtelen a probléma kezelésére, naponta más álláspont jelenik meg. A menekültekre korábban megalkotott szabályrendszer egy ilyen szituációra nem volt felkészülve, és ezt a népvándorlási áradatot kezelni nem tudja. A most beterjesztett a javaslatok kulcseleme, hogy a határok mentén megfogják a bevándorlási áradatot és már ott megszűrjék ezeket az embereket. 
  • Teljesen kiürült a Thökölynél a parkoló, a rendőrségi kocsik elmentek a Blahához. Közben érkezett egy mentő is: egy menekült fiú fekszik a Keleti pályaudvar oldalában, infúziót kötnek be neki.

  • Csütörtökön a soproni vonatról szedtek le mintegy 500 menekültet, akik nem hajlandóak bevonulni a menekülttáborba, hogy regisztrálják őket. A vonatról sem hajlandóak leszállni, az előtt egy hangosabb, kb. 30 fős csoport kiabálja, hogy freedom, freedom! A menekültek visszautasították a rendőrök által felkínált ételt és innivalót is. Nem tudni, hogy az egy napja tartó patthelyzetet hogyan kívánja megoldani a rendőrség.

  • Én a korábbi rendőrségi beszélgetés alapján, amiről írtunk, az Erzsébet hídnál várni fogják őket. Most tíz rendőr elindult a Blaha felé, de a rádióban izgatottan csak azt kérdezik:

    Mi legyen, mi legyen?

  • Szimbolikus gesztus: egy féllábú, mankós menekült vezeti a menekültek tömegét a Keletinél, hogy elinduljanak Ausztria felé. Egyelőre a körút, Buda irányába indult meg a menet. Több százan vannak, teljesen megtelt a Keleti előtti rész. Rendőri akciónak egyelőre nincs jele.

  • Úgy tudjuk, a rendőröknek sikerült összeszeterelniük azoknak a menekülteknek a nagy részét, akik kitörtek a röszkei befogadóállomásról. Rendőrségi forrásaink szerint a migránsok az autópálya melletti földeken indultak el, a rendőrök kergetőztek velük, mígnem sikerült begyűjteniük őket. 

    Helyszínen lévő tudósítónk látott egy 30 fős csoportot, akiket elfogtak, mellettünk holland rendőrök és holland rendszámú rendőrautók is vannak - hogy mi az ő szerepük, azt nem tudjuk.

  • Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) kiadta állásfoglalását a kormány ma tárgyalandó törvényeiről. Az EKINT elismeri, hogy a menekültprobléma kezelésében nincsenek igazán bejáratott, széles körű konszenzussal övezett módszerek, de az biztos nem lesz, jó, hogy a kormány bevezeti a  „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” fogalmát. Ez ugyanis a törvénytervezetek szövegének elemzése alapján „parttalanul értelmezhető feltételek”-kel tenné lehetővé rendkívüli állapot bevezetését. Azaz indokolatlanul tenné lehetővé a kormánynak, hogy figyelmen kívül hagyja az alkotmányos rendet, és a magánélet szentségét áthágó, a fegyverhasználaton lazító intézkedéseket hozzon. 

    Az állásfoglalás teljes szövege itt olvasható, magáról a tervezetről itt olvashat.

  • A Police.hu közleménye szerint 300 menekült fél 12-kor két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében.

    Mint írták, a rendőrök a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli.

    Helyszíni tudósítónk szerint a menekültek az autópálya vadrácsát átszakítva futottak át az úton, majd elszaladtak egy mezőre. Készenléti rendőrök eredtek a nyomukba.

    Egyelőre nem tudjuk, hogy hányan vannak a röszkei táborban, a Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a befogadókapacitás 800-1000 fő lenne, de akár kétszer annyi embert is elszállásolhattak ott.

  • A vajdasági Magyar Szó szerint a szerb oktatási tárca bejelentette, hogy jövő héttől oktatási programokat indít el a Nyugat-Európába tartó menekültgyerekeknek Belgrádban. A miniszter szerint a projekt célja, hogy az úton lévő kicsi és nagyobb gyermekeket szellemileg ellazítsák, és kimozdítsák őket a mindennapok nehézségeiből.

    Szavai szerint a migránsok gyermekeivel önkéntes aktivisták, nevelőtanárok, általános iskolai tanárok és a Belgrádi Egyetem különböző szakú végzős diákjai foglalkoznak majd. A miniszter beszámolója szerint az ötéves korú gyermekek számára az önkéntesek különböző szerbiai játékokat tanítanak meg majd, a picivel idősebb gyerekek zenei és ritmikai foglalkozásokat látogathatnak majd, a kamaszoknak – kiváltképp ha angolul is beszélnek – Szerbia és Belgrád nevezetességeiről tartanak majd előadásokat.

    Ez egy rendkívül jó alkalom, hogy Szerbia megmutassa, hogy miként bánik a menekültekkel, és azok a migránsok, akik csupán átutazóban vannak nálunk, úgy emlékezzenek rólunk, hogy törődtünk velük, és igyekeztünk megismertetni velük országunkat, de mi is igyekeztünk megismerni azt az országot, ahonnan származnak

    - mondta Srđan Verbić.

    Ehhez képest Magyarországon csak a menkülttáborokban élő gyerekek kerülhetnek be az iskolákba. A tranzitzónákban és a különböző pályaudvarokon lévő gyerekeknek az önkéntesek szoktak foglalkozásokat tartani.

  • Tudósítóink szerint ötös csoportokban felsorakoztak a menekültek, 100-200-an lehetnek, és nagyon úgy néz ki, hogy mindjárt indulnak. Én meg megyek velük.

  • Bár a Migration Aid raktárait telepakolták az önkéntesek, a Segítsünk együtt a menekülteknek csoportjánál még mindig maradt hely az adományoknak. A VIII. kerületi Bérkocsis utca 41-es szám alá várják az adományokat, viszont csak a következőkre lenne szükség:

    1. Szeletelt sajt, szendvicshez
    2. Kockasajt (mackósajt)
    3. Zsemle
    4. Gyümölcsök
    5. Padlizsán, cukkini (hagymára, sárgarépára már nincs szükség)

    Ezen felül jöhetnek a takarók, plédek, esőkabátok, sátrak; bármi, ami az eső és a hideg ellen véd.

  • Röszke

    Tábori Ádám felvétele

  • A rendőrség szerda hajnalban ellenőrzött egy szerb rendszámú lakóautót Bátmonostoron, az ágy alatt kialakított tárolóhelyen pedig 9 szírt találtak, közölte a Police.hu. G. Zorant és P. Zlatkót elfogták, ellenük eljárás indult embercsempészés miatt. A 9 szír ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

  • Helyszínen lévő tudósítónk szerint

    Freedom, freedom!

    - skandálják a röszkei táborban a menekültek azt követően, hogy több száz társuk kitört a táborból. A tábort készenléti rendőrök őrzik, hogy a többiek már ne tudjanak megszökni.

    Az m1 úgy tudja, hogy a menekülteknek a lassú ügyintézésből lett elegük. Szószólójuk azt mondta, hogy kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket, ha nem gyorsul fel az ügyintézés, akkor arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki.

  • Lánczi Tamás elemző járt ma reggel az M1 stúdiójában, ahol azt bírta mondani a Hvg.hu híradása szerint, hogy

    a menekültek 5-10 százaléka súlyos fertőző betegségben szenved.

    Ezt az adatot semmi sem támasztja alá. A fideszes Pesti Imre augusztusban azt mondta, hogy az országba érkező migránsok 2 százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. Ráadásul az ENSZ közegészségügyi szervezete, a WHO egyébként éppen csütörtök este adott ki közleményt arról, hogy a közhiedelem ellenére semmilyen összefüggés nincs a fertőző betegségek behurcolása és a migráció között. Sem az ebola, sem a MERS terjedésétől nem kell tartani.

  • Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint dupla sorban állnak Röszkénél a rohamrendőrök, 3-4 kisbusznyi erősítés érkezett nemrég. Hódmezővásárhelyről és Szegedről hozták őket a kiszabadult menekültek elfogására.

  • Indulásra biztatják egymást a menekültek
  • Ismét előkerült egy bömbi, szervezik az ausztriai utat. Ismét csúszik az indulás (eredetileg 10 óra lett volna, majd 12 óra): most azt mondják, két órán belül lesz az indulás.

    Aki türelmes, az várjon, amíg felengedik egy vonatra, de nincs értelme. Inkább induljunk el Ausztriába!

    – mondja egy férfi. Sokan azonban nem akarnak menni, főleg a családosok: szerintük úgyis lekapcsolnák őket, és akkor menekülttáborba kerülnek, ami rosszabb hely a Keletinél is. Lopnak tőlük, kifosztják őket  panaszkodnak ezek a családosok, előbbiekért pedig az afrikaiakat, bangladesieket hibáztatják. 

    Embertelenek a körülmények itt is, undorító ez a hely, itt kell hagyni!

     ezt már egy nő mondja a bömbibe. Később a médiát is felkérik, hogy kövessék őket: segítsetek nekünk, gyertek velünk, üzenik az újságíróknak. Ezután a tömeget is megskandáltatják, hogy akarják-e, hogy a média is kövesse őket. Ez a válasz:

    Yes! Yes! Yes!

    Az arabul elhangzó szövegeket később valaki lefordítja pastura az afgánoknak. A szervezők azt kérik a majdani vonulás résztvevőitől, hogy négyesével menjenek, azért, hogy látványos legyen és a média tudja megfelelően követni őket. Arra is kérik őket, hogy ne zavarják majd a forgalmat.

    Később az aluljárórészbe is bemondták a bömbiből, hogy mi a terv. Nagyjából az emberek egyharmada erre elkezdett mozgolódni, a többiek viszont lemondóan fekszenek tovább.

  • A Szeged Ma szerint körülbelül 1500 migráns szökhetett meg a befogadóállomásról. A Délmagyar szerint viszont mindössze tucatnyi ember menekült el. Az Index úgy tudja, hogy kb. 250 emberről van szó.

    A Szeged Ma beszámolója szerint sokan az autópálya felé, míg mások Röszke település irányába indultak meg. A rendőrök hajtóvadászatot indítottak, hogy összegyűjtsék őket. Közben a gyűjtőtáborban farkasszemet néz 50 rendőr és 100 migráns a gyűjtőtábornál.

  • A Szeged Ma úgy tudja, hogy fél 12-kor a röszkei hangárban fellázadtak a menekültek, több illegális bevándorló a kerítésen keresztül kimászott. Ezután több menekült kitört a röszkei hangárból, sok százan az autópálya felé indultak el. Mint írják, a rendőrök nem tudtak ez ellen mit tenni. Megérkeztek az újabb rendőri egységek, egy részük golyóálló mellényt visel, és pajzs is van náluk.

    Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az ügy előzménye. A szegedi lap szerint előtte hangos skandálás és kődobálás is volt.

  • Ma reggel 10 órától értékhatár nélkül visszaválthatók a fel nem használt nemzetközi menetjegyek – írja közleményében a MÁV-Start Zrt. Eddig csak 40 euró alatt fizették vissza a nem visszatéríthető jegyek árát, efölött visszatérítési kérelmet kellett beadni.

    A bejelentés azután érkezett, hogy tegnap Lázár János kérte a MÁV elnökét, hogy tisztázza a vonatok visszatartása miatt fel nem használt jegyek körül kialakult bizonytalan helyzetet, és korrekt módon kompenzálja a jegyvásárlókat. 

    A jegyek értékét forintban fizetik ki, kezelési költséget nem számítanak fel. A MÁV szerint a pénztárak felkészültek a megnövekvő forgalomra, de átmenetileg előfordulhat a kifizetés felfüggesztése, amíg pótolják az ehhez szükséges készpénzt. Az online és bankkártyával megvásárolt jegyek azonnali, készpénzes visszatérítése a vonatkozó, nemzetközi pénzügyi szabályozás alapján nem lehetséges.

    A visszatérítés a MÁV minden nemzetközi pénztárában lehetséges. Azok az utasok, akik a szigorított menetjegyváltási szabályok bevezetése előtt, úti okmány nélkül váltották meg a jegyüket, a Keleti pályaudvar régi nemzetközi pénztárának erre kijelölt ablakában kérhetik a visszafizetést.

  • Az, hogy az osztrák utazást szervező csoport elszívta a tüntetés tervét támogatók jó részét. Jelenleg tízen vannak, akik elindulnának a német követség elé tiltakozni, de az egyik menekült azt mondja, csak akkor hajlandóak elindulni, ha biztonságos méretű, ötvenes csoportot sikerül verbuválniuk.

  • Az elmúlt napokban többször is felmerült a német nagykövetség a menekültek kapcsán, vegyük sorra, hogy mi történt:

    • Szerdán az Index felvetette, hogy mi lenne, ha a menekültek bekéredzkednének a nagykövetségekre, ahogy az 26 évvel ezelőtt történt, amikor 1989 augusztusában több tízezer keletnémet menekült rekedt Magyarországon. Mint megírtuk, a jelen helyzetben kicsi az esélye annak, hogy a menekülteket bármelyik nagykövetség befogadná, és ennek nem is lenne sok értelme.
    • Később a nagykövetség angol és magyar nyelven kiadott egy közleményt, melyben nem bátorították a Németországba igyekvő menekülteket. Mint írták, a dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.
    • Ráadásul Merkel közben Berlinben leszögezte, hogy Németországnak nincs felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők jogi helyzetével kapcsolatos bizonytalanságban.
    • Csütörtökön Lázár János a Kormányinfón erősített rá Orbán Viktor szavaira, miszerint a menekültügy Németország problémája. Lázár azt mondta, hogy a Keleti pályaudvarnál előállt helyzet Németország felelőssége, mert miután a németek összevissza beszéltek, a Keletinél lévő menekültek megtagadták az együttműködést a magyar hatóságokkal, ezért is fajult el a helyzet. Kérte a német nagykövetséget, hogy menjenek ki a pályaudvarra, és magyarázzák el a menekülteknek, miért nem utazhatnak tovább. Egy kérdésre pedig azt válaszolta: ő egy menekültnek most azt javasolná, hogy menjen el a budapesti német nagykövetséghez és ott próbáljon meg vízumot kérni.
  • Felkeltik egymást a menekültek