új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fotózás közben beszélgettem egy 22 éves szíriai sráccal, Alival, aki azt mondta: ne haragudjak, de ne fotózzam le. El is mondta, miért: azért, mert a családjából ő jött el egyedül az útra, a többiek Szíriában maradtak, és őket félti attól, hogy esetleg felismerik a képen olyanok, akik ezért bánthatják a szüleit. Két napot töltött Budapesten, és minden pénzét vonatjegyre költötte. Egyetlen vagyona a rajta lévő ruhája meg a hálózsákja maradt. Elmondta, hogy a magyar emberek rendesek voltak velük, de tovább akarnak menni. Arról kérdezett, velük megyünk-e végig: 

    attól tart, ha eltűnik a média, a rendőrök ismét trükköket vetnek be, és elkapják őket.
  • Egyre fokozódik a feszültség Bicskén, közölték a rendőrökkel, hogy amennyiben estig nem engedik el szabadon őket, hogy Ausztriába mehessenek, akkor öngyilkosságot fognak elkövetni a férfiak. Mint mondták, minden eszközük megvan hozzá, ez feltehetően azt jelenti, hogy kések vannak a csomagjaikban.

  • cikkünk a témában:

    Civil segítséggel fogadhat be menekült családokat az otthonába

    Menekült családokat egy-két éjszakára az otthonukba fogadókat keres egy frissen alakult civil szervezet. A Békefészek nevű akcióhoz bárki csatlakozhat, aki meg tudja oldani, hogy szállást adjon a Keleti pályaudvarnál rekedt embereknek. A kezdeményezés elindítójának idáig csak pozitív tapasztalatai vannak, a szír családok mindenfajta segítségért nagyon hálásak. További részletek és a szervező nyilatkozata ebben a cikkben.

  • Olvasónk, Noémi felvétele.

    Így vonult végig a tömeg az Erzsébet hídon
  • Még mindig nehezen hisszük el, de tényleg ez a helyzet. Háborítatlanul menetelnek előre, a féllábú srác vezetésével továbbra is.

  • Nemrégiben újabb, kb. 15 embert szedtek le a rendőrök a vonatokról, mert nem voltak papírjaik a továbbutazáshoz. Amikor meglátták a rendőrségi buszokat, ők is leültek a fal tövébe, hogy nem mennek menekülttáborba.

    A már egy napja Bicskén veszteglő mintegy 500 menekült a kerítésen keresztül kommunikál a nemzetközi médiával, egyikük az előbb azt mondta, hogy ha nem engedik el őket, akkor holnap reggel ők is elindulnak gyalog Ausztria felé.

    Ahogy megírtuk korábban, a menekültek nem voltak hajlandóak elfogadni rendőröktől ételt és italt, az előbb azonban csokit és banánt elfogadtak tőlük a gyerekek számára. A Vöröskereszt is ott van már a helyszínen, ők vizet adtak neki, amit szintén elfogadtak.

  • Két busz jött, ami feltehetően magyar ultrákat szállított - Petőfi busz volt az oldalára írva, úgyhogy elég korlátozott interakcióra volt csak lehetőségük, mondja tudósítónk. A busz ablakán keresztül az ultrák elkezdtek bemutogatni a menekülteknek, amit azok viszonoztak. 

  • Hogyan riasszuk el a menekülteket?

    Erről szól ma a vita a parlamentben, a részleteket ebebn a cikkünkben olvashatják.

  • 60 fős szurkolótábor érkezett a zuglói állomásra állítólag, hamarosan a Keletibe fog beérkezi a lőkösháza-szolnoki vonat a románokkal. Két magyar zászlós ultra már várja őket a pályaudvaron, skandálgatnak, például azt, hogy

    aki nem gurál velünk, büdös román, hejj,

    és az itt maradt menekültekkel nem nagyon törődnek.

  • Mintegy négyezer migráns érkezett az éjszaka folyamán a szerb-macedón határhoz közeli Presevóba - közölte a helyi befogadó tábor illetékesei pénteken. A migránsok Görögországból Macedóniába mennek, ahol 72 órán át tartózkodhatnak, onnan pedig Szerbiába, ahol szintén 72 órájuk van arra, hogy továbbmenjenek. Ez idő alatt határ menti Presevóból Belgrádba, majd a szerb-magyar határhoz közeli Szabadkára és Magyarkanizsára utaznak, hogy onnan útra kelve kíséreljenek meg átjutni a zöldhatáron. (MTI)

  • Egy óra körül 64 menekült átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt. A menedékkérőket Budapesten, a Budafoki úton regisztrálták, majd busszal vitték őket a bicskei befogadóállomásra. A bevándorlók látszólag együttműködtek, de amikor leszálltak a járműről, elfutottak. A BÁH főigazgató-helyettese szerint amennyiben valaki többször kivonja magát a menekültügyi eljárás alól, a törvény lehetőséget biztosít menekültügyi őrizetbe vételre is.

  • Hat menekültnél néztem végig, ahogy a száz euró feletti jegyeiket rendesen visszaváltják készpénzre a MÁV jegypénztárában a Keletinél. Tegnap ugye még csak azt jelentették be, hogy 40 euróig hajlandóak ezt megtenni. Ma már afölött is.

    Mindezt akkor, amikor a menekültek jó része ugye már itthagyta a pályaudvart, és gyalog indult Ausztria felé.
  • Tizenöt perces pihenő után a Hegyalja úton, az Oxygen Wellnesstől már tovább is indult a menekültek menete Ausztriába, mondja tudósítónk. Már csak azért is meg kellett állniuk pihenni, mert az előző szakaszon nagyon kevés volt az árnyék, és sok gyerek is vonul velük.

  • Sokkal kisebb a tömeg a Keletinél, a Migration Aid irodájánál épp gyümölcsosztás van: tegnap háromszorosa volt a tömeg ennek. Főként családok maradtak itt és csak egy-két fiatal. Egy srác, Szelim azt mondta, azért nem ment velük, mert

    biztos benne, addig hagyják őket menetelni, amíg egy menekülttábor közelébe nem érnek, és akkor beterelik őket oda. Ahogy tegnap is csinálták a vonatokkal.

  • A 71 menekült az elindulás után nem sokkal megfulladhatott a hűtőkocsiban

    Nemcsak szírek, hanem afgán és iraki menekültek is voltak abban a hűtőkocsiban, amelyben augusztus 27-én 71 holttestet talált az osztrák rendőrség, jelentette be péntek kora délután Hans Peter Doskozil, burgenlandi rendőrfőnök. A menekültek halálát kiváltó okokról az orvosszakértői vélemények csak hat hét múlva készülnek el. A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a 71 ember megfulladt a raktérben, mégpedig nem sokkal az indulás után. A teherautó augusztus 26-án a szerb-magyar határról indult, tehát a menekültek már Magyarországon meghalhattak. Az osztrák főügyész azt mondta: folyamatosan kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal.

  • Így mentek a Blahánál a menekültek rendőri kísérettel
  • Döntött a parlament: kihirdethetik a válsághelyzetet

    Megszavazta a parlament a kormány menekültügyi törvénycsomagjának egy részét, eszerint kihirdethetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A javaslatot a Jobbik is megszavazta, a baloldal elutasította. Arról csak később tudnak szavazni, hogy mi lesz a dolguk a rendőröknek és a katonáknak a válsághelyzetben.

  • Tudósítónk szerint 10-15 perces pihenő következik, mielőtt indulnak tovább. 

  • Ha a most elindult közel ezer fős csoportot nem tartóztatja fel valahol a rendőrség, akkor az 1-es út mellett nagyjából 173 km alatt juthatnának el Hegyeshalomig. Mivel nem gyalogtúrázókról van szó, hanem fáradt, kimerült emberekről, ezért ha 4 km/órás átlagtempóval számolunk, akkor is 44 óráig tartana az út a határig. Azonban pihenniük is kell, ezért még a legjobb erőben lévőknek is több napig tartana az út Ausztriáig.

  • A menet a féllábú menekülttel most ér át a budai oldalra az Erzsébet hídon, a menet eleje tehát Budán, a vége a piarista templomnál, egész jó tempó ez egy féllábútól. A rendőrök szakszerűen irányítják a forgalmat, rengeteg motoros rendőr is jött. Nehéz megsaccolni a tömeget, talán ezres lehet. Rengeteg kamerás is van a menetben, jön velünk a nemzetközi média. A Hegyalja út felé terelik a menetet, valószínűleg megyünk az autópálya felé.

  • Kétezren csatlakoztak a Facebookon az osztrák civil konvoj kezdeményezéshez, mely azt tervezi, hogy autókkal, buszokkal jönnek át a bécsi Prater stadion elől Magyarországra, és minél több menekültet segítenek át a határon, akár Németországig. Az MTI által idézett szervezők szerint azért van erre szükség, mert

    Az Európai Unióhoz és a politikai felelősökhöz intézett felhívások ideje lejárt, most már cselekednünk kell. Magyarország megakadályozza, hogy a menekülők érvényes jeggyel a biztonságos vasutat válasszák, Ausztria, Németország és az unió pedig tétlenül nézi, hogy az emberek Budapest utcáin ellátás nélkül egyre katasztrofálisabb helyzetbe kerülnek

    Bár egy Facebook-eseményhez csatlakozók száma a legritkább esetben fedi a valódi résztvevők számát, az akció nagyon érdekesnek tűnik. Ugyanis egy osztrák állampolgár átjön a határon, felvesz néhány regisztrálatlan menekülteket, akkor megvalósítja az embercsempészés bűntettét. Azonban ha több száz ember csinálja ugyanezt, akkor a tömeges bűncselekményekkel már a rendőrség valószínűleg nem fog tudni mit kezdeni, ezért könnyen lehet, hogy 

    az első győztes uniós polgári engedetlenségi akció szemtanúi leszünk
  • A röszkei táborban elsősorban előzetes regisztrációt végeznek, a rendőrség veszi fel a menekültek adatait. A rendőrök ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz irányítják őket a végleges regisztrációhoz, ez útbaigazítást is jelenthet, de általában azzal jár, hogy átszállítják őket például Budapestre vagy Debrecenbe. Ez azt is jelenti, hogy a röszkei tábort úgy hagyhatják el, ha a rendőrök kiengedik őket. Miután most a menekültek kitörtek a táborból, a rendőrök a szabályok szerint igazoltathatják, elfoghatják őket, és újraindul az egész folyamat – tudtuk meg Iván Júliától, a Helsinki Bizottság munkatársától. 

  • Az elmaradt, inkább mennek Ausztriába. Már a hídon járunk.

  • Nyílt levelet címzett Orbán Viktornak a Magyar Iszlám Közösség, miután a miniszerelnök tegnap a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy nem akarnak együtt élni nagy számú muszlim közösségekkel.

    A muszlim közösségekkel való együttélésről csak nekünk van tapasztalatunk, mert itt voltak 150 évig

    – mondta Orbán.

    „Mikor határozta el a kvóta bevezetését, s majd lehetséges, hogy ez más vallások követőire is ki fog terjedni? Hogyan gondolja a vallásszabadság korlátozását? Ha például évek múlva még többen leszünk, magyar muszlimok, a »felesleget« koncentrációs táborba zárja, vagy követi Srebrenica példáját, esetleg ki kell vándorolnunk – vagy csak még több cipő lesz a Duna-parton?!

    Miért hívta el az Arab Bankokat Magyarországra még pár hónapja, vége a »Keleti Nyitásnak«?

    Ilyen nyílt levelet több éve a Gyurcsány-kormánynak címeztünk, ezek szerint a helyzet nem változott a muszlimokra vonatkozóan? Mi mindenkor törvénytisztelő és hűséges állampolgárai voltunk Magyarországnak. 1949 után, egy virágzó muszlim közösséget tett tönkre az akkori kommunista államhatalom, s ezért is volt nehéz 1990 után felépítenünk egy muszlim közösséget. Igaz, hogy a tatárjárás után szintén az akkori hatalom és az egyház szintén felszámolta a hazai muszlim közösségeket. Bevezetik ismét a sárga folt viselését, mint az 1200-as évek végén?

    Mi együttműködő partnerek kívánunk lenni, de úgy tűnik ez egyoldalú dolog.

    Reméljük, álláspontját megváltoztatja, mi nyitottak vagyunk, azonban az általános emberi jogainkról és vallásszabadság jogáról lemondani nem kívánunk!”

    – írta a nyílt levélben a Magyar Iszlám Közösség.

  • A Blahán, az Astorián és a Ferenciek terén is áthaladtak, a rendőrök egyelőre hagyják őket. Tudósítónk szerint nagyon úgy tűnik, hogy a hídon is gond nélkül fognak átmenni. Ahogy írja, 

    félreérthetetlenül megállíthatatlanok.

  • A Szeged Ma tudósítása szerint a menekülttáborban tiltakozók most már azt is skandálják a freedom mellett, hogy

    Budapest, Budapest!

    Ezek szerint ők is értesültek róla, hogy több százan gyalog indultak el a Keletiből Ausztriába.

    Az autópálya környékén folyamatosan kapják el a hangárból kitört menekülteket. Úgy tudják, hogy a döntő többség még szökésben lehet. Az Index ugyanakkor úgy értesült rendőrségi forrásokból, hogy a nagy részüket már elfogták.

  • A társaság fele biztos, hogy itt maradt a Keletinél, kicsit kiürült közvetlenül a bejárat előtti terület. Lent a tranzitzónában is nagyjából a menekültek fele maradt ott, főként családosok nem csatlakoztak az Ausztriába induló gyalogmenethez.

  • Készül a Verseny utcai menekültblokk, távfűtés azért nem lesz

    Szeptember 10–15-re készül el Tarlós István szerint a Verseny utcai „szociális blokk” az eddigi tranzitzónák felváltására. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem elszállásolásról van szó, ideiglenesen elhelyezésről. A részletek itt.

  • Tudósítóink ott vannak a menetben, ami a Rákóczin vonul Buda felé, és az áhított végállomása Ausztria. A menekültek nagyon ügyelnek arra, hogy egy sávban vonuljanak csak, és minél kevésbé akadályozzák a forgalmat. Angolul is elmondják ezt.