új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kiemelkedő fontosságúnak nevezte a menekültek beilleszkedését a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében, és ismét megerősítette, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell.

    Angela Merkel elmondta, hogy Németország ereje és hajlandósága a kihívások elfogadására lehet az a tényező, amely "végül megnyitja az utat" a menekültválság európai megoldása felé. Nem akkor lesz európai megoldás, ha Németország is elzárkózik, hanem "ha bátrak vagyunk, és néha előremegyünk" - mondta a kancellár.

    A menekültválság kezelésének legfontosabb vetületeit hat pontban foglalta össze.

    1. A Németországban maradó emberek minél gyorsabb integrációját emelte ki. A vendégmunkásokkal a hatvanas években szerzett tapasztalatokból okulva "az integrációt kell a fontossági rangsor első helyére emelni", ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy kezdettől fogva törekedni kell a menekültek német nyelvi oktatására és munkához kell juttatni őket. 
    2. A menekült vagy más menedékjogi státusra nem jogosult menedékkérőknek távozniuk kell az országból. 
    3. A menekültként elismert embereknek be kell tartaniuk a Németországban érvényesülő szabályokat. Nem engedhető meg, hogy kialakuljanak "párhuzamos társadalmak" - mondta.
    4. Határozott fellépés a többségi társadalomban megjelenő idegenellenességgel szemben.
    5. özös, európai uniós válságkezelés kell: a menekültválság nem oldható meg "nemzeti szinten".
    6. A terhek kötelező, arányos elosztására és a szolidaritásra vonatkozó, régóta hangoztatott német igény mellett arról is beszélt, hogy sokkal szorosabban kell együttműködni a kibocsátó országokkal és a tranzitállamokkal.

    Merkel szerint a geopolitikai fejlemények és Németország belső viszonyai közötti egyre szorosabb összefüggés "a 21. század valósága lesz", és a mostani események csak a kezdetet jelentik", az új helyzetre pedig fel kell készülni.  Angela Merkel védte a Magyarországról elindult, menedéket kereső emberek beengedését, szerinte a döntést "emberiességi okokból" hozta meg Németország és Ausztria.

  • Nem vonultunk le sehonnan, bár mi is hallottunk ilyen híreket - mondta a MigSzol Szeged röszkei gyűjtőpontnál lévő egyik önkéntes. Épp azon vannak, hogy nagyobb rendet teremtsenek a gyűjtőponton, sorba állítják a kaotikusan szétszórt sátrakat, gyűjtik a szemetet.

    Ez nem szeméthalom, hanem gazdátlanul hagyott segélycsomag

    - mutatott rá az egyik önkéntes egy embernyi magas ruhakupacra.

    Az adomány mindig jól jön, de Fatima szerint jobb volna ha a jószándékú segítség szervezetten, mondjuk a MigSzolon vagy más segélyszervezeten keresztül érkezne, ők ugyanis el tudják osztani a helyek között. Ugyanis kavarodást okoz, ha valaki csak idejön csomagokkal, és elkezdi osztani, amije van. Ennek az eredménye sokszor az, hogy végül a tömeg a kiosztott ételeken, ruhákon, gyógyszereken, cipőkön tapos a szántóföld porában.

    Fontos volna az is, hogy a segítők az osztás után elvigyék azokat a dobozokat, amikben a segélyeket hozták, mert különben csak a szeméthalom nő, amiket az önkéntesek nagy munkával szednek össze. Rendeltek kukásautót már, így remélhetően estére megoldódik a helyízet.

  •  Elindult gyalog 150-200 migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a település kerékpárútján az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz - erősítette meg Hegyeshalom polgármestere szerda délután az MTI információit.

    Szőke László feltételezése szerint a bevándorlók nem akarják megvárni az Ausztria felé tartó következő vonatot, ezért indultak útnak. A csoportban gyerekek is vannak, a határt körülbelül fél óra alatt el tudják érni.

    Korábban korlátozottan felszállhattak a bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvarról Bécsbe, illetve Németországba induló nemzetközi vonatokra, ám Hegyeshalomban előfordult, hogy le kellett szállniuk, hogy elférjenek a köztes állomásokon felszálló utasok.

  • Juncker bejelentésére Gianni Pittella, a második legnagyobb létszámú EP-frakció, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azt mondta, hogy "az Európai Bizottság végre megszabadította Európát egyes nemzeti kormányok szégyenletes önzésétől".

    Pittella szerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény bátor intézkedéseket tett le az asztalra, és most a tagállamokon, illetve testületükön, a Tanácson a sor, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítsanak.

    Csak az ostobák hiszik azt, hogy a magasabb kerítés vagy az élesebb szögesdrót meg fogja oldani a válságot.

  • Táncra perdültek a sátrak a röszkei gyűjtőponton

    Amíg a menekültek a buszokra várakoznak a röszkei gyűjtőpontnál, a sátraik a felhők között indultak el egy szabadabb élet után.

    Táncra perdültek a sátrak a röszkei gyűjtőponton
  • Megkapta az állampolgárságot a fiú, aki egyedül menekült hozzánk Afganisztánból

    Frappáns időzítéssel, a menekültválság kellős közepén letette az állampolgársági esküt Dariush Rezia. Ő az a most már fiatalember, aki 15 évesen még kamaszként, egyedül érkezett Afganisztánból Magyarországra.

    Magyarország nekem valódi paradicsom
  • Néhány rendőr sisakot ölt, eddig nem volt egy sem sisakban. De a többi 50 sapkában tereli a tömeget, ami egyre jobban növekszik, miután egy hosszabb szünet után újra 20-50 fős csoprtokban érkeznek a menekültek a síneken át a gyűjtőponthoz.

    Busz megint nem látható a területen, így sejthető, hogy ebben a tempóban megint sokan fognak feltorlódni. Most legalább 350 menekült van a gyűjtőponton.

  • A januártól júliusig tartó időszakban több mint háromszorosára nőtt az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma az előző év ugyanezen időszakához képest. 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Ugyanakkor augusztusban már több mint nyolc és fél ezer kérelmet adtak be, várhatóan még nőni fog a kérelmek száma.

    Az osztrák bevándorlási hivatal adatai szerint 2015 januárjától júniusig csaknem 17 500 menekültkérelmet bíráltak el, ezek 34 százalékát hagyták jóvá. 2015 első fél évében a dublini rendelet értelmében több mint négyezer embert utasítottak ki Ausztriából, közülük 2400-an önként elhagyták az országot.

  • Csak 150 menekült fért fel a 12:10-es vonatra, a többiek már 8 órája várnak türelmesen. A vonat nem telt meg, hagytak helyet a Győrben felszállóknak is.

    Mintegy ezren akartak feljutni a 12:10-es Hegyeshalom felé tartó vonatra

    Az M1 hegyeshalmi tudósítója szerint előfordul, hogy a határra érkezve le kell szállnia a bevándorlók egy csoportjának, hogy a köztes állomásokon felszálló utasok elférjenek. A vonatról leszállított bevándorlók ekkor a következő nemzetközi járattal, vagy a Győrből az ausztriai Királyhidára közlekedő szerelvénnyel utazhatnak tovább.

  • cikkünk a témában:

    Iskolásoknak misézne az iszlám veszélyről egy pesti plébános

    A Facebookon már háromszáz megosztás felett jár egy meghívó: a budapesti XX. kerületi Szent Lajos Templom hívta meg szeptember 14-re a helyi iskolásokat tanévkezdő szentmisére, azzal a szöveggel, hogy A valós iszlám veszéllyel szemben nem a semmivel, hanem keresztény öntudatra ébredéssel tudunk védekezni. Megkerestük Szláby Tibor plébánost, aki elmondta, hogy valóban a ő írta a meghívó szövegét.

  • A fővárosi rendőrök 8 szír férfit találtak egy, a Vas Gereben utcában megállított megállított autóban, a sofőrt embercsempészéssel gyanúsítják. A férfi a Kecskemét közelében megállapodott 8 szír állampolgárral abban, hogy fejenként több, mint száz euróért Budapestre szállítja őket.

    A férfit őrizetbe vették, embercsempészés miatt indult eljárás a 23 éves kevermesi F. Attila ellen.

  •  a kitörés után összeszedett menekülteknek.

    A rendőrök vizet és szendvicset osztanak
  • Thomas, egy itt élő német állampolgár és három magyar hölgy hozták őket. Egy óvodából lomtalanították, Facebookon terjedt híre a kidobott matracoknak, így kerültek ide.

  • Megérkezett szerdán az első 53 menekült autóbusszal Münchenből Franciaországba abból az ezerfős csoportból, amelyet a francia kormány a következő napokban a németországi erőfeszítések enyhítésére átvesz a szomszédos országból.

    Kedden késő este mintegy kétszázan indultak el buszokkal Münchenből a német partnerek munkáját vasárnap óta segítő francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) szervezésében. Az első busz 53 szíriai és iraki állampolgárral, elsősorban férfiakkal, szerda délelőtt érkezett meg a Párizstól délkeletre található, 6600 lakosú Champagne-sur-Seine-be. A láthatóan fáradt embereket, akiknek egy része győzelmi jelet mutatva szállt le a buszról, a Francia Vöröskereszt munkatársai fogadták reggelivel.

    Megkönnyítjük számukra az adminisztratív eljárást, hogy két-négy hónapon belül megkapják a menekült státuszt

    - mondta Jean-Jacques Eledjam, a Francia Vöröskereszt elnöke. Az embereket a helyi önkormányzat által rendelkezésre bocsátott épületekben helyezik el.

  • A CBA is szívesen felvenne menekülteket

    Az Origo.hu megkeresett egy csomó céget azzal a kérdéssel, hogy adott esetben foglalkoztatna-e menekülteket, de egyedül csak a CBA válaszolt, mégpedig ezt: "Amennyiben lesznek olyan menekültek, akik letelepednek országunkban, és a megfelelő szakképesítés megszerzését is vállalják, akkor természetesen tudunk számukra alternatívát nyújtani a munkavégzés tekintetében. Mi magunk is foglalkozunk szakképzés szervezésével, így akár ebben is a segítségükre tudunk lenni”.

  • Ők mind szír állampolgárok voltak, köztük négy gyerek. A magyar férfin kívül további kilenc embercsempészt fogtak még tegnap a rendőrök. Közülük öten magyarok, van két szerb és két horvát is a gyanúsítottak között. (Police.hu)

    n3197197-lead 0
    Fotó: Police.hu
  • A Hír TV úgy tudja, hogy a röszkei gyűjtőpontnál szolgálatot teljesítő rendőrök között vannak olyanok, akik 16-18 órája vannak szolgálatban.

    Információik szerint ott most kb. 700 menekült van, míg Horgos felől 1500-an indultak el Magyarország felé.

  • A magyar találékonyságnak nincsen csodája.  További részletek >>>

  • cikkünk a témában:

    Drámai képek egy filmbe illő szökésről Magyarországra

    A Getty fotósa csatlakozott egy csapat menekülthöz Szerbiában, akik embercsempészre vártak, hogy átvigyék őket a határon Magyarországra. Dan Kitwood végigkövette a csapat útját a szerb-magyar határig.

    Itt nézhetik meg a fotóit, amik karnyújtásnyi közelségbe hozzák a menekültek útját:

  • Sok százan állnak sorba már fél órával a vonat indulása előtt. A railjetek Hegyeshalomig szeretnének eljutni, de nem fog mindenki felférni. Sok a kisgyermek, nagyon fegyelmezetten állnak, ülnek sorban.

    Körbeér a sor a Keletiben
  • Egy tucat sátor sem maradt a Keletinél, ezen a folyosón pár napja még százak feküdtek.

  • A rendőrségi gyűjtőpont területe mára kétszeresére növekedett, már átér az út túloldalán a szántóra is, ahol rengeteg az elhagyott szemét, plédek, flakonok, ruhák, cipők elszórva mindenfelé. Az új oldalon kb. 35 sátor, az eredeti oldalon ott legalább 120 sátor áll, amikbe éjszakáról éjszakára mások költöznek be. A területen áll a Máltai Szeretetszolgálat egy, illetve az Orvosok Határok Nélkül két sátra.

    Továbbra is lassan halad az érkezők elszállítása, most érkezett egy busz, ami előtt legalább 200 ember áll türelmesen várakozva, hogy feljusson, most tülekedés sincs - bár ahogy eddig is láttuk, itt egyik másodpercről a másikra változik meg a helyzet.

    A gyűjtőpont körül folyamatosan helikopter köröz.

  • Werner Faymann-nak nagyon tetszett Juncker jól hangzó, de egyáltalán nem konkretizált javaslata, ami szerint az az EU-tagoknak 160 ezer Olaszországból, Görögországból és Magyarországról érkező menekültet kellene szétosztaniuk egymás között. Juncker nem mondta, hogy milyen alapon, valószínűleg még ez a fontos javaslat nincs kész, az osztrák kancellár viszont már nagyon lelkes. 

    Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is reagált az EP elnökére. Szerinte a határok teljes lezárása és megnyitása is illúzió. És hogy mit kellene tenni. A volt holland külügyminiszter olyan szépet mondott, hogy az ő fejében már talán meg is oldódott a helyzet: 

    szolidaritásra és felelős intézkedésekre van szükség

    (MTI)

  • A kép a röszkei gyűjtőpontnál készült szerda délelőtt:

  • A rendőrök megegyeztek a röszkei gyűjtőpontról kitört és Budapest felé tartó bevándorlókkal, hogy buszokkal Vámosszabadiba szállítják őket. Az M5-ös autópályán már zavartalan a forgalom.

  • A röszkei tábor előtt öt busz vár arra tömötten, hogy bemenjen, és egy busz szinte kizárólag nőkkel és gyerekekkel pedig arra, hogy ki tudjon menni a táborból. Láthatóan nagy a torlódás, ez megmagyarázza, hogy 200 méterre a tábortól miért várakoznak az 5-ös úton elfogott menekültek. A buszokról azért néhányan leszállnak, ugyanis nyitva vannak az ajtók. A rendőrök folyamatosan osztanak vizet a tábor előtt várakozóknak. A kerítésen kívüli részen hét sátor van felverve és hat toitoi áll rendelkezésre a regisztálásra várakozóknak.

  • Meglepő módon felbukkant egy bolgár határőrautó is a röszkei tábor közelében, amelyből egy bolgár és egy szerb egyenruhás határőr szállt ki. Az autóban két tinédzser korú menekült lány, egy kb. 8 éves fiú és vélhetően az anyjuk ült. Sajnos azt nem láttuk, hogy a menekültek hova mentek, bevitték-e őket a táborba vagy csatlakoztak a tábor előtt várakozókhoz. Azt viszont igen, hogy a határőrök autója üresen ment el. 

    Közben kiderült, hogy a bolgár és a szerb határőrök a Frontex keretében működnek együtt a magyar rendőrséggel. A magyar oldalon voltak, amikor meglátták a három nőt és a kisfiút, akik maguk kérték, hogy vigyék el őket a gyűjtőpontra, mert fájt a lábuk. A gyűjtőpontról is a külföldi határőrök fogják a táborba szállítani a menekülteket.

  • Kedvezőtlen gazdasági hatásai lesznek a migrációs válságnak, amit a magyar vállalkozói kör jelentős része megérez majd - ezt mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy budapesti konferencián. A kormánnyal remek viszonyt ápoló Parragh szerint a menekültválság

    • már tízmilliárdos költséget jelent az államnak, ami kihathat a költségvetési egyensúlyra;
    • ráadásul bizonytalanságot teremt, ami kihathat a fogyasztásra és a befektetésekre.

    Persze elismerte, hogy egyelőre nem mérhetők ezek a hatások, arról pedig, hogy a bevándorlásnak lehetnek pozitív gazdasági hatásai is, nem tett említést, legalábbis az MTI arról nem számolt be.

  • A menekültek az 5-ös úton gyalogolnak Szeged felé
  • Elkísértük azt a 140 embert, akiket a kitörés után az 5-ös úton kaptak a röszkei táborhoz, most ülnek, fekszenek az árnyékban, és arra várnak, hogy beengedjék őket a táborba. Mivel nincs feszültség, egyikükkel szóba elegyedtünk.

    Miért kell nekünk ujjlenyomatot adnunk?

    - tette fel az örök kérdést egy iraki kurd fiatalember. Újdonság volt neki, hogy Magyarország az EU-tagja.

    De hát Szerbia is átengedett minket és Macedónia is

    - vetette ellen, de arról is csak most értesült, hogy ez a két ország nem tagja az EU-nak, így nem vonatkozik rá a dublini rendelet.

    Azt mondta, ha van esélye rá, hogy az ujjlenyomat leadása után is eljuthasson Dániába, ami az úticélja, akkor ő társaival együtt minden további nélkül hajlandó együttműködni a rendőrséggel. De ha itt ragad emiatt Magyaroszágon, vagy ide visszatoloncolható lesz, akkor nem akar ujjlenyomatot adni, hiszen nem is ide akart jönni.