új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 11.15-kor elhagyta a Keleti pályaudvart egy újabb vonat München felé. A procedúra a szokásos módon ment. Miután a helyjegyesek felszálltak, először a magyar és egyéb európai utasokat engedik fel, majd egy előzetes számítást követően felengednek annyi embert a menekültek közül, amennyi még felér. A családosok előnyt élveznek közülük. A percek múlva induló győri gyorsvonatra is felengedik azokat, akiknek Hegyeshalomig van jegyük. 

  • Nyomorult féregnek nevezte az olasz kormányfőt Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga vezetője hétfőn, miután Matteo Renzi különbséget tett a bevándorlókat befogadó emberek és az őket elutasító bestiák között. A kormányfő vasárnap este mondta azt, hogy a bevándorlók befogadását tekintve nem bal- és jobboldali eszmék ütköznek egymással, hanem emberek és bestiák.

    Matteo Salvini hétfőn egy tévéinterjúban reagált erre így, hogy a kormányfő kijelentései megsértették a „szabályokat és biztonságot követelő” olaszok többségét. Az Északi Liga vezetője hozzátette, hogy pártja támogatja a háború elől menekülők befogadását, de kitoloncolná Olaszországból mindazokat, akik nem háborús országból érkeztek. Salvini inkább a hozzá kulturálisan közelebb álló keresztényeket fogadná be, mint a muzulmánokat, és azt mondta:  az életüket vesztő menekült gyerekeket saját politikai támogatottsága növelésére használó olasz miniszterelnök nyomorult féreg.

  • Szijjártó nem látta a vízbe fulladt gyerek fotóját, és megvédte Orbánt az osztrákoktól egy osztrák lapban

    A külügyminiszter az osztrák Der Standardnak adott interjúban bírálta az osztrák kormányt, kiállt a kerítésépítés mellett. És úgy gondolja: káros, ha egy kormány a vallást politikai célokra használja fel. 

  • Most kaptam egy hívást Belgiumból, egy fideszes politikus telefonált, hogy elújságolja, épp most jött rá, mi lehet az oka, hogy Belgiumban vagy Hollandiában teljesen másképp viszonyulnak a menekültekhez, mint Magyarországon. A politikus Antwerpenben járt, és megnézte a Red Star Line kiállítását. Ez az a hajótársaság, amely jelentős mértékben kivette a részét az európai, oroszországi és a világ minden tájáról érkező menekültek Amerikába szállításából. Az elmúlt 100 évben a városon 15 millió menekült utazott át, köztük például Einstein is.

    Ez lehet a különbség, hogy az emberek, akik itt élnek, folyamatosan és közelről látták a különféle nemzetek, nációk, vallások vándorlását, bajait, konfliktusait és továbbmenetelét, mi meg nem.

  • Vigyünk emberséget Magyarországra! címmel tüntetést szervez vasárnap három órára a Demokratikus Koalíció. A facebookos meghívó alapján az Egyetem téri rendezvény fő szónoka nem más lesz, mint Gyurcsány Ferenc. A DK-sok természetesen főként a kormány menekültpolitikája ellen tiltakoznak. „Értelmetlen és súlyos sebesüléseket okozó vasfüggönyt emeltek a déli határra, mit sem törődnek az alapvető erkölcsi és emberiességi normákkal” – írják a szervezők.

    Vasárnap nem ez lesz az egyetlen tüntetés. Juhász Péter, az Együtt alelnöke négy órakor a Szabad sajtó útra szervez tüntetést, majd utána vonulást a Kossuth térre. Szégyelld magad, Orbán! – ez lesz a demonstráció címe. Erre elvileg a DK-sok is simán átérnek majd.

  • Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság (EB) által javasolt elosztás alapján, jelentette be hétfőn François Hollande francia államfő, írta az MTI. Ez a szám egyelőre nem tekinthető konkrétumnak, hiszen az EB menekültkvótás tervezete még csak egy javaslat állapotában van. 

  • Intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat, hogy könnyebben kezeljék a városba érkező menekültek okozta helyzetet. A városvezetés még a hideg idő beállta előtt információs és koordinációs központot alakít ki a vasútállomás közelében, ahol a menekültek tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek. (MTI)

  • Legalábbis ezt mondta Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke. Más lengyel egyházi tisztviselők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: Lengyelországban, a nyugat-európai államoktól eltérően, nincsenek nagy muzulmán közösségek, amelyekbe az érkező nem keresztény migránsok beolvadhatnának. (MTI)

  • Egyik olvasónk szerint a váci vasútállomáson rendőrök menekülteket szállítottak le egy vonatról, ami Szlovákiába indult. Állítólag a menekültek Bécs felé mehettek volna, de Szlovákián és Csehországon keresztül Németországba már nem mehettek.

  • A lengyelek 32 százaléka az Európai Unió külső peremén létesített határzárakkal vagy akár a belső uniós határok lezárásával is korlátozná a migrációt – ismerteti az MTI a Rzeczpospolita lengyel jobbközép napilap által hétfőn közölt felmérés adatait. Amelyek szerint a lengyelek 30 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós tagállamok, ezen belül Lengyelország is, fogadja be a migránsokat, és 16 százalékuk beleegyezne az uniós határokon átkelő bevándorlók „minden feltétel nélküli” befogadásába, 7 százalékuk pedig kikötések nélkül saját házába is befogadná őket. Ha a befogadást az Európai Unió, illetve az ENSZ eszközeivel támogatnák, már többen, 37 százaléknyian egyeznének bele. A válaszadók 10 százaléka szerint csak a keresztény menekülteket kell befogadni.

  • Normalizálódik a helyzet a Keletiben, lassan ismét olyan lesz a pályaudvar előtti tér, mint régen. Visszatértek az átverős, pénzlenyúlós kamu adománygyűjtő magyarok, akik prospektusokat, matricás- meg kuponfüzeteket lobogtatnak, próbálják az emberek kezébe nyomni, és ha ez sikerül, pénzt kérni érte. Fél órája két férfi dolgozott a bejárat előtt, most egy nő váltotta le őket.

  • Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora azt írta:

    A Katolikus Egyetem nemcsak oktat, de nevel, és egyúttal erkölcsi kötelessége az emberszeretet keresztény erényének tettekben történő megvalósítása is.

    A rektor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius kérését teljesítve arra kérte az egyetem hallgatói és tanárait, hogy tegyenek meg mindent a jószolgálati munkában való közreműködés segítése, megszervezése, és bármilyen formában történő támogatása területén, hogy emberibb körülményeket teremthessenek a Magyarországra érkező menekültek számára.

    Szuromi Szabolcs szerint már sokan önállóan is beszálltak a munkába, de a máltaiak kérése alapján tolmácsolási feladatokra és egyéb önkéntes segítő munkára továbbra is keresnek embereket.

  • Az elmúlt napokban borzasztó képek járták be a világsajtót a magyarországi állaptokról, úgyhogy kész felüdülés volt ma reggel meglátni ezt a fotót. Egy magyar rendőr kíséri a menekült gyerekeket a Münchenbe tartó vonathoz Hegyeshalomnál. 

    A Reuters szerint ma nagyjából 2500 menekült érkezhet Magyarországról Ausztriába és Németországba. A hírügynökségnek nyilatkozó osztrák menekültügyi hivatal szerint a hétvégén 20 ezren hagyták el Magyarországot.

  • Ezzel a megjegyzéssel posztolt kis videót Röszkéről Thomas Präkelt, az RTL munkatársa.

  • Az 1-es főúton menekültek egy csoportja, megközelítőleg négyszáz fő gyalog indult el az osztrák határ felé. A főútról a forgalmat az autópályára terelték. 

  • A menekültek egy csoportja megpróbálta elhagyni Röszkén a rendőrségi gyűjtőpontot, valószínűleg beleuntak a várakozásba – jelentette a köztévé. A hirado.hu beszámolója szerint dulakodás is volt. Főleg afgán férfiak voltak, akik ki akartak törni onnan, mivel a gyűjtőpontról először a nőket és a gyerekeket vitték el. A tévé beszámolója szerint folyamatosan, egész nap érkeznek a vasúti síneken a menekültek, a határ és Horgos között már nem is jár a vonat.

  • Azok a külföldi önkéntesek, szám szerint hárman, akik egyébként a CEU-ra járnak, de csütörtök óta a Keleti környékén próbálják megkönnyíteni a menekültek életét. Három wifi hotspotot hoztak létre – csak azt kérték, hogy Youtube-ot ne használjon senki a sávszélesség miatt –, sok elosztót is vittek, a kisgyerekes családoknak pedig hordozható töltőket adnak. Minderre a Twitteren és Facebookon közzétett felhívásokkal szereztek pénzt.

  • Az elmúlt napok legellentmondásosabb magyarországi fotójához képest ez a jelenet már egyáltalán nem félreérthető. A macedóniai Gyevgyelijában készült ma reggel ez a fotó, ahol a képaláírás szerint a vonatra várakozó menekültek között próbáltak rendet vágni a rendőrök.

    Hétfő reggel adta ki a Reuters ezt a fotót a menekültek számáról szóló friss adatokkal együtt. Macedóniából naponta kétszer indul vonat északra, amivel a menekültek elérhetik a szerb–magyar határt is. Tegnap 1500 menekült érkezett az országba Görögországból, ezzel 60 ezerre emelkedett a Macedónián június óta átutazott menekültek száma.

  • A reggel 7-es vonattal 400, a 9 óraival 200 ember ment el, jó részük menekült. 11-kor jön a következő. A mostanira majdnem mindenki felfért, aki akart, egy-két tucatnyian nem jutottak be. Egy MÁV-alkalmazott azt mondja, fogalma sincs, elmehetnek-e Bécsig, Münchenig a railjettel a menekültek most, szerinte a felszállást kontrolláló rendőröknek sincs fogalmuk erről.

  • Hétfőn reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma. Embercsempészet miatt 5 embert fogtak el, az idén emiatt 943 ember ellen indult eljárás. A Nyugati pályaudvarnál 50, a Keleti pályaudvarnál 160 menekült van a rendőrség adatai szerint. (MTI)

  • A magyar álláspont nem a kvóta ellen van. Nem zárja ki, hogy lehet beszélni a kvótáról. Az időzítéssel van gond.

    Ezt mondta hétfő reggel Orbán Viktor, amikor diplomatáknak tartott eligazító beszédet. Ez nagy változás a korábbi hozzáállásához képest, hiszen eddig azt hangoztatta, határozottan ellenzi a kvótát. A beszéd további részleteit itt olvashatja.

  • A Bécsbe induló railjetnél az indulás előtt percekben egyre nagyobb volt a tumultus. A rendőrség, amikor látta, hogy szinte megtelt a vonat, úgy döntött, hogy a menekültek helyett a magyarokat és a nem menekült külföldieket engedi felszállni, és csak azután, a maradék helyekre szállhatnak fel a menekültek. Azok a menekültek, akik idejében itt voltak, akkor is felszállhattak, ha nem volt helyjegyük, így viszont most azok a migránsok került bajba, akik, hiába volt helyjegyük, nem sokkal az indulás előtt érkeztek.

  • Európa gyerekes és öngyilkos liberalizmusáról ír Kertész Imre A végső kocsma című könyvében, amelyből a svéd Friatider című lap idézett vasárnap - írta a Magyar Idők hétfői számában.

    A fenti idézet az MTI mai kínálatában olvasható, és több baj is van vele:

    • Forrásellenőrzés nélkül elhitték a Magyar Időknek, hogy a svéd portál vasárnap hozta le a Kertész-idézetet, miközben egy sima guglizással kiderült volna, hogy az augusztus 29-én jelent meg.
    • Kertész könyve tavaly jelent meg, ha annyira szemlézni akarta volna az MTI, megtehette volna korábban is.
    • A svéd lapként aposztrofált Friatider egy szélsőjobboldali portál.

    Szóval minden a legnagyobb rendben van a Nemzeti Hírügynökségnél.

  • Háromnegyed kilenckor beállt a Keletibe a 9.10-kor Bécsbe induló railjet, amelyre megkezdték a felszállást a menekültek – jelentette tudósítónk a helyszínről (a vonat indulása azért különösen érdekes most, mert a MÁV bejelentette, hogy mától ismét közvetlenül Bécsig járnak ezek a vonatok). A railjet kezd megtelni, a rendőrök hagyják, hogy a menekültek felszálljanak, de elég nagy a káosz: sokan nem találják a helyüket, vagy nincs is helyjegyük.

  • Gyorsított eljárásban két szerb embercsempészt három év börtönbüntetésre, egy rendőrorvosra támadó menekültet pedig másfél év, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Szegedi Járási Bíróság. Emellett a menekültet és az egyik embercsempészt öt, a másik embercsempészt négy évre kiutasították az országból. (MTI)

  • Egy menekülteket befogadó épület tüzét oltják tűzoltók a Neckar menti Rottenburgban 2015. szeptember 7-én hajnalban. Egyelőre vizsgálják a tűz okát amelynek következtében négy ember kórházi ápolásra szurul. Az utóbbi hónapokban több a menekülteknek szállást adó épületet gyújtottak fel Németországban.

  • Miután a magyar politika éveken keresztül lenézte az európai szolidaritást és demokráciát, most a háborús zónából menekülők életét nehezíti. Ez ellen az egész kontinensnek fel kell lépnie – írja a Guardian.

    A lap szerint Orbán szembement az európai értékekkel és befogadókészséggel, amikor a Szíriából érkező embereket nem engedte vonatra szállni, különösen kiemelve azt az esetet, amikor menekültek egy csoportját Bicskére szállították ahelyett, hogy továbbmentek volna nyugatra, ahogy azt nekik ígérték a Keleti pályaudvaron.

    A cikk szembeállítja Orbán általános antidemokratikus intézkedéseit és a mostani esetben az ellátás hiányát a civil szektor cselekedeteivel, amely magától segít azoknak a kétségbeesett és kiszolgáltatott menekülteknek, akikkel az állam nem törődik. 

  • Három közleményt is kiadott hétfő reggel a rendőrség embercsempészek ellen indult eljárásokról a Police.hu-n. Egy 31 éves román férfi 28 iraki állampolgárt szállított Németországba, őt a Komárom-Esztergom megyei rendőrök fogták el az M1-esen, Győr előtt nem sokkal, és kezdeményezték, hogy gyorsított eljárásban, 72 órán belül bíróság elé állítsák.

    Embercsempész

    Egy horvát állampolgár és egy hontalan férfi ellen Csongrád megyében indult büntetőeljárás, őket Ásotthalom külterületén péntek éjjel fogták el, autójukban nyolc szír menekült volt. 

    Szintén menekültek elleni bűntett, de nem embercsempészés, hanem rablás miatt indult eljárás három magyar állampolgárságú férfi ellen. Ők a rendőrség közleménye szerint négy szír férfit vertek át múlt csütörtökön: egyikük aznap reggel Röszkén megállapodott az egyik gyanúsítottal abban, hogy fejenként 205 euróért Budapestre szállítják őket. A pénz átadását követően személyautóval indultak az M5-ös autópályán a főváros irányába. „Örkény közelében a 19 éves K. Attila és fiatalkorú társa fegyverrel vagy annak utánzatával a náluk lévő készpénz átadására kényszerítette a sértetteket, majd a helyszínről két személyautóval elhajtottak” – írja a rendőrség.

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfő reggel a Rádió Q műsorában azt mondta, hogy az osztrák konvoj egy PR-akció volt. Vasárnap este nagyjából ötven osztrák autó ért Budapestre, a családosokat, kisgyerekeket elvitték, viszont fiatal férfiakat nem voltak hajlandóak felvenni, ezért 6-8 autó utas nélkül ment vissza Bécs felé. 

  • Ötezer bevándorló érkezett Szerbiába Macedóniából vasárnap délután és hétfő hajnal között, ez az eddig látott legnagyobb tömeg – jelentette a két ország határától a köztévé tudósítója. Beszámolója szerint mintegy kétezren várakoznak a helyi sátortáborban, nagyjából ugyanannyian pedig már el is indultak a szerb–magyar határ irányába.