új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőtől minden railjet vonat a teljes útvonalon közlekedik, az utasoknak már nem kell másik szerelvényre átszállniuk – közölte a MÁV hétfő reggel. A Budapest−Győr−Hegyeshalom vonalon menetrend szerint közlekednek a belföldi és a nemzetközi járatok, de a hétfő délelőtti, EC345 számú Avala nemzetközi gyorsvonat Bécs helyett Hegyeshalomból indul Budapestre (és tovább Belgrád felé).

  • A Keleti pályaudvar lényegében teljesen üres, alig vannak menekültek és rendőrök a pályaudvarnál, ami a korábbi napok felfordulásához képest nagy különbség. Annyiban változott a magyar hatósági gyakorlat az elmúlt órákhoz képest, hogy már a peronon ellenőrzik a jegyeket, míg korábban többen felszálltak anélkül, hogy megnézték volna az úti okmányaikat. 

  • A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 2181, szombaton 1002, vasárnap 2203 ember lépte át illegálisan a déli határt. 38 gyanúsított ellen embercsempészés, öt esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

    Az ötezer menekült közül 518 gyermeket tartóztattak föl, a legtöbben szír állampolgárnak vallották magukat, írta az MTI. A korábbi hetekben átlagosan 3-4 ezren jöttek át a zöld határon.

  • A röszkei menekülttábornál nagyjából ötszáz menekült éjszakázott. A táborban akinek nem jutott sátor, a földön, pokrócokba és hálózsákokba bugyolálva vészelte át az egyébként nagyon hideg éjszakát, írta az MTI. 

    A legtöbben pokrócokat, hálózsákokat kérnek az önkéntesektől, ezek mellett orvosi segítséget, mert sok a lázas kisgyerek az utóbbi időszak hidege miatt, a sátrakból is egyre gyakrabban hallani köhögést.

  • Az általuk indított négy autóhoz útközben még kettő csatlakozott, az egyik osztrák rendszámú. Polifoamokat, takarókat, bébiételt vittek a menekülteknek. Kb. kétszáz ember van a táboron kívül, egy részük már alszik, van, aki kisgyerekkel. Páran sátrakat állítottak, több tábortüzet is gyújtottak, köréjük gyűlnek. A rendőrök folyamatosan szállítják az embereket a menekülttáborba, most is áll bent egy busz, ami már megtelt. A busznál még kb. száz ember várakozik.

  • Így jött és ment az osztrák konvoj a Keletiben

    Interneten szervezett osztrák konvoj jött a menekültekért a Keleti pályaudvarhoz. Főként kisgyermekes családokat ültettek autóikba és vitték el őket Ausztriába.

    Így jött és ment az osztrák konvoj a Keletiben
  • Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat - hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap hétfői számában megjelenő interjújában, amelyben kitért arra is, hogy Magyarország számára a határok védelme a legkiemeltebb feladatok közé tartozik, arja az MTI.

    A tárcavezető szerint az osztrák kancellár kritikája nem egészen érthető, hiszen egyrészről figyelmeztette Magyarországot, hogy regisztrálja és ne engedje át a menekülteket Ausztriába, másrészről a magyar-szerb határon álló kerítés építését bírálta. El kell dönteni, hogy mit akarunk: védeni a határokat, vagy mindenkit átengedni? - tette fel a kérdést a tárcavezető.

    Szijjártó szerint a kerítés azzal a céllal épült, hogy a migránsokat a törvényes határátkelőkhöz irányítsa. Tájékoztatása szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy a magyar-szerb határon létesüljön három tranzitzóna, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek azonban elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába.

    Szijjártó kifejtette: a magyar-szerb határon lévő kerítés megépítésére azért volt szükség, hogy az unió külső határait megvédjék. Kitért arra is, hogy kiemelt fontosságú az illegális határátlépések megakadályozása.

    A tárcavezető elmondta: korábban a menekültek együttműködőek voltak, azonban a vitatható németországi bejelentést, miszerint a szíriai menedékkérők esetében Németország felfüggeszti a dublini rendeletet, meghívásként értékelték, és már kevésbé kooperatívak.

    "Amit most átélünk" az egy migrációs válság, a modern kor népvándorlása - jelentette ki a tárcavezető.

    Idén 167 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 99 százalékuk Szerbián át érkezik és mintegy 150 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az országban - mondta a tárcavezető és rámutatott: azonban az a gond, hogy csaknem mindegyikük elhagyta az országot még azelőtt, hogy az eljárás megkezdődött volna. Becslése szerint átlagosan a kérelmet benyújtók kilenc százaléka kap menekültstátust Magyarországon.

  • Osztrák segítőktől hallottuk, hogy lezárták az osztrák határt, de kiderült, hogy csak az 1-es úton lévő kishatár-átkelőt zárták le, az autópályán továbbra is akadálytalanul át lehet jutni.

  • Polifoamot, tisztálkodószereket, bébiételeket, takarókat visznek a táboron kívül rekedt menekülteknek.

  • Már a határ osztrák oldalán, egy benzinkútnál futottam bele szerb embercsempészekbe , akikel beszélgetve kiderült, hogy olcsón és rosszul dolgozom. Ők éppen egy nőt és kislányát vitték Berlinbe. Azt nem tudtam meg, ezért mennyit kérnek, de mikor azt mondtam, hogy én 200-at kértem egy irakitól, és 150-et egy másiktól, mert az sánta volt, röhögtek, hogy sokkal többet is kérhettem volna, akár 400 eurót is egy Budapest-Ausztria útért.

    Azt is elmondták, hogy hülyeség leparkolni Magyarországon és átgyalogolni, ők vagy levetetik a kendőt a nőkkel, és rájuk adnak egy parókát, vagy a csomagtartóba bújtatják az utasaikat. Magyar rendszámos kocsit úgysem állítanak meg, mondják, szóval most ők is épp egy magyar rendszámot akarnak keríteni a kocsijukra.

  • Legyen vége a háborúnak, és akkor nem akarunk Európába menni, mondja ez a 13 éves fiú, aki a jelek szerint jó eséllyel pályázik az EU bármelyik országának vezetői tisztségére. < /p>

  • Mint a helyiektől megtudtuk, Ausztriában nem számít embercsempészetnek az, ha valaki a saját autóját használva migránsokat visz az ország egyik pontjáról a másikra. Legalábbis amíg ezért cserébe nem kér pénzt, a rendőrök nem mondhatnak semmit.

  • Érezhető a feszültség Röszkénél, ahol a szántóföldön éjszakázik nagyjából 700 ember, mert a helyszínről tudósítók szerint igen lassan, vagy egyáltalán nem halad a táborba szállításuk. A tömegben sok gyerek is van.

  • Sok az élelmiszer és meleg ruha a határ osztrák oldalán. Utóbbi jól is jön, mert érzésre 15, a hőmérő szerint 19 fok van.

    Az Osztrák Vöröskereszt munkatársai között tolmács és orvos is van. 1000 menekültet várnak. Jelenleg kb 20 menekült várakozik itt.

  • A pápa, aki maga is olasz bevándorlók unokájaként született Argentínában, egyértelmű utalással bírálta a hazánk, így az EU határainál épülő falat.

    "Falakat építeni, korlátozni, megállítani azokat, akik egy békés helyet keresnek, erőszakos dolog. Visszalökni az embertelen körülmények közül egy jobb jövő reményében menekülőket, erőszakos dolog" - írta egy albániai vallási találkozónak címzett levelében.

  • A volt amerikai nagykövet xenofóbnak tartja Orbánt

    Magyarország xenofób válasza címmel írt cikket a magyar menekülthelyzetről Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet. 

  • Az osztrák rendőrök veszik fel az irakiak adatait, méghozzá Google Fordító segítségével. Az én személyimet és sajtóigazolványomat is beszkennelték. Csak annyit kérdeztek, én vezettem-e az autót, de mikor mondtam, hogy nem, annyiban is hagyták a dolgot. Az irakiak mondták, hogy ők Svédországba mennének, az osztrák rendőrök ezt is rögzítették. Ibrahimnak van egy kisebb vágás a lábán, a Vöröskereszt munkatársai épp azt látták el, mikor elbúcsúztunk.

  • Egy facebookos bejegyzés szerint nagy szükség lenne a segítségre a déli határnál, emberek az úton ülve várják a buszt, amivel a hatóságok a táborba viszik őket.

    Roszkenel eleg katasztrofalis a helyzet!A tabor mellett Roszke fele vezeto uton a sineknel ideiglenes check point-ot...

    Posted by Diana Groó on 2015. szeptember 6.
  • Ez az ezer fős tábor fogadja a menekülteket Röszkénél
  • Átléptük a határt az 1-es úton, gyaloglunk épp Ausztria felé. Elment ugyan egy rendőr mellettünk, de nem zavarta, hogy ott vagyunk.

  • Az M1-en arról beszélt a Röszkéről bejelentkező riporter, hogy folyamatosan viszik el a Röszkére érkező menekülteket, főleg a kisgyerekes családokat teszik fel a hatóságok a buszokra. A német DW tévécsatorna munkatársa nem teljesen ugyanezt látja a helyszínen, szerinte nagyon kevés a takaró és nagyon sok a gyerek.

  • Innentől gyalog kelnek át a határon a menekültek.

  • Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint

    a baloldali pártok lehetőséget, potenciális szavazókat látnak az illegális bevándorlókban. 

    Az M1-en azt mondta, hogy Európába újonnan érkezők, a harmadik világból érkezők inkább a baloldali, és nem a jobboldali, inkább hagyományos, nemzetpolitikai ideológiájú pártokra szavaznak. Ennek nyomán a baloldali pártok a mostani bevándorlókra is úgy tekintenek, mint "szavazóbázisuk utántöltésére". 

    Tényleg.

  • Vasárnap délután és este folyamatosan érkeztek a menekültek Röszkére a Horgos-Szeged vasútvonal mentén - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A rendőrök a határnál a Dugonyi útra irányítják az embereket. Az itt működő gyűjtőponton vasárnap késő este több száz határsértő várt arra, hogy buszokkal az előző éjszaka megnyitott idegenrendészeti előállítóhelyre szállítsák. 

    A várakozók az egyre hidegebb idő miatt több helyütt tüzet gyújtottak. A menekültek alapvetően nyugodtan várakoztak, akkor alakult ki csak feszültség, amikor buszok érkeztek, amelyekre minél előbb fel akartak szállni. Akadtak olyanok, akik nehezményezték, hogy a rendőrök a járművekre az egy-egy nemzethez tartozókat - az összetűzések elkerülése miatt - külön ültetik fel.

  • Sorra teljesítik Ferenc pápa kívánságát a menekültek befogadásáról

    Az olasz és a cseh katolikus egyház is kész megnyitni a templomokat a menekültcsaládoknak. A magyar egyház vezetői még nem reagáltak.

  • Győrnél vagyunk, a menekültek alszanak, körülöttünk főleg osztrák kocsik vannak az úton. Közben beszélgetünk, szlovák segítőink szerint a szlovák és a magyar kormány között nincs nagy különbség: a szlovákoknál lett volna egy menekülttábor a határhoz közel, de népszavazással megakadályozták a dolgot.

    Út közben elmentünk két rendőrautó mellett is, de nem történt semmi.

  • 180 km on foot: A heartbreaking story of migrants in Hungary who started to walk to Austria

    Angolul is elkészítettük videónkat a pénteki napról, amikor 1500 menekült indult el gyalog a Keletiből Ausztriába, majd végül a kormány buszai vették fel őket és vitték el Hegyeshalomig. Kivételesen a youtube-ra is felraktuk, hogy minél több emigrált magyar honfitársunk tudja megmutatni kinti barátainak.

  • Németország segíteni kíván abban, hogy Magyarországon is hozzanak létre menedékkérőket regisztráló uniós központokat, úgynevezett hot spotokat, ahol a menedékkérők "emberhez méltó" körülmények között kapnak elhelyezést és kivárhatják menedékjogi kérelmük elbírálását - mondta Peter Altmaier német kancelláriaminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak.

    A kancelláriaminiszter a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről, a szombatra virradóra hozott döntésről elmondta: szükséghelyzet volt és lépni kellett, mert "a magyar kormány elveszítette az ellenőrzést" a helyzet felett "egy olyan pillanatban, amikor ezrek indultak útnak vonatsíneken, autópályákon".

    Angela Merkel kancellár azonban Orbán Viktor miniszterelnök számára "nagyon világossá tette, hogy be kell tartani az európai szabályokat", így a "dublini rendeletet is, amely kimondja, hogy az eljárásokat ott kell lefolytatni, ahol a menekültek megérkeztek" az Európai Unió területére, "ebben az esetben Magyarországon".  "Magyarország erre ígéretet is tett, és ezt a következő napokban és hetekben lépésről lépésre végre akarjuk hajtani" - mondta Peter Altmaier. (MTI)

  • Szeretnénk összerakni egy válogatást a feliratokból, de nem voltunk ott minden nap, hogy minden meg is legyen. Ha küldenének nekünk képet Instagramon, tageljenek be rajta minket (@index.hu), vagy használják a #keletigraffiti hashtaget.

    Köszi!

    De jöhetnek a képek emailben is (kep@mail.index.hu) vagy a Facebookon.