új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy tudjuk, a Déliből elindult vonaton azt mondták a menekülteknek, hogy bár eredetileg csak Győrig menne a vonat, a rendőrök mégis elviszik őket Hegyeshalomig. A vonatra Tatabányán önkéntesek pakoltak fel vizet és ételt.

  • Szombaton sokan indultak neki országszerte, és gyalog próbáltak meg nyugat felé menni. Sokan azt remélték, hogy egy idő után értük is buszokat küldenek, de végül mindannyian vonatra szálltak valahol.

    • A Keletiből délelőtt megindult egy nagyjából félezres csoport, köztük sok olyan menekülttel, akik reggel még Debrecenből vonatoztak fel nem engedték fel az M1-esre, az 1-es úton jutottak el Biatorbágyig, és végül két vonattal, este fél nyolckor és fél kilenckor indultak tovább Győrbe. A második vonatra néhány jobbikos is felszállt, tüntetőleg beültek közéjük.
    • A Keletiből késő délután elinduló 2-300 menekült a Naphegy lábánál úgy döntött, hogy inkább a Déli pályaudvarhoz megy, mert elterjedt közöttük, hogy az osztrákok éjfélkor lezárják a határt. Végül 20:20-kor elindult a vonatuk Győr felé.
    • A Bicskénél gyalog elindult 250 menekült az M1-es leállósávja után szintén az 1-es úton haladt, majd Tatabányán szállt fel a Győrbe tartó vonatra.
    • A Vámosszabadiból reggel elinduló 250 menekült Károlyházán szállt vonatra este kilenc körül.
    • A Röszkénél az M5-ösön gyalogoló 60-70 menekült többségét a rendőrök visszavitték a befogadóállomásra. Másokat embercsempészek vehettek fel.
  • Károlyházáról is továbbindultak plusz kocsikkal felszerelt vonattal a Vámosszabadiból induló menekültek, már útban vannak a határ felé.

  • cikkünk a témában:

    Merkel és Orbán telefonon egyeztetett

    Megállapították: mindkét ország betartja európai kötelezettségeit. Kivéve, amikor éppen nem.

  • 300 menekülttel, egy plusz vagonnal megtoldva indult el Győr felé egy szerelvény 20:20-kor a Déli pályaudvarról. Ez a menekültcsoport az, amelyik este hat körül indult el a Keletiből, eredetileg az osztrák határ felé, de egy útközben kapott infó alapján inkább a Déli felé fordultak, hiszen gyalog semmi esélyük nem volt leérni a határra éjfélig, márpedig az osztrákok a terjedő pletykák szerint addig tartják nyitva a határt ma éjjel.

    A vonatra a menekültek jegy nélkül, rendőri felvezetéssel és irányítással, euforikus hangulatban szálltak fel. A MÁV-val a Migration Aid egyik munkatársa egyeztetett telefonon, ennek alapján engedte meg a vasúttársaság, hogy jegy nélkül szállhassanak fel a vonatra a menekültek. Legtöbben viszont nem tudják, hogy a vonat csak Győrig közlekedik (22:25-kor fut be), onnan még el kell jutni Hegyeshalomig.

    Páran, amikor megtudták, hogy a vonat Bicskén is megáll, azonnal megpróbálták leszervezni, hogy az ott ragadt családtagjaik felszállhassanak a vonatra.  

  • A szerelvény 2 kocsival állt be, azóta csatoltak hozza még 5-öt. Az elsőbe csak magyarok szállhatnak fel csakegyruszki szerint. 

    Közben nagy a kavarodás az utolsó kocsiknál. Tele vannak, és senki nem akar leszállni, hogy valamelyik középső kocsiig szaladjon, ahol még van hely bőven - percekkel az indulás előtt is.

    Mindenki fél, hogy lemarad, inkább az ajtóban állnak. A vonat előtt szinte csak újságírók állnak már. Nemrég mondták be, hogy 9-kor elindul.

  • A Migration Aid sátra elé rengeteg cipőt hordtak össze, de a kínálatból nem csak a menekültek válogatnak.

    Hallod, több magyar van itt, mint menekült. És viszik el a ruhákat nagy táskákkal.

    Ezt egyik ruhaosztó önkéntes mondta nekem, és valóban, gyakrabban hallottam magyar szót a ruhás sorok között, mint külföldit - igaz, pont ekkor igyekezett a menekültek többsége az utolsó két vonathoz, amik Hegyeshalom felé indultak.

    Ruha viszont rengeteg van. És maradt is. Halmokban állnak.

  • Fél tucat jobbikos is felszállt, tüntetőleg ülnek a menekültek között. A rendőrök azt mondták, ők nem mennek a vonattal, de minden állomáson lesz rendőr Győrig.

  • Lökdösődés is volt. Most is látni egy férfit jobbikos pólóban ülni a menekültek között. A menekültek közül mindenki fel tudott szállni a vonatra, amin segítők és rendőrök is vannak.

  • A DK sajtóközleményben jelentette be, hogy feljelentést tesznek egy férfi ellen, aki a 24.hu felvételei alapján az autópályán üvöltözött egy kisbusz sofőrjével, mert a nő egy kisgyermekes menekült családnak segített. A videón az látható, hogy a többiektől lemaradt sokgyermekes menekült család segítséget kap két magyar hölgytől, akik felajánlják, hogy elviszik őket valameddig. A segítségadást azonban meghiúsítja egy szlovák rendszámú Porschéval közlekedő kopasz férfi, aki autójából kipattanva azt ordítja a két magyar nőnek, hogy: „Segítesz egy menekült családot? Megöllek!"

    A szlovák rendszámú, nyitott tetejű Porsche tulajdonosa a videón erőszakosan benyúl a magyar kisbuszba, miközben halálosan megfenyegeti a menekülteknek segítő magyar hölgyeket, ha minden igaz, kilátásba helyezte, hogy gránátot hajít be az autóba. A menekültek a videó végén megköszönik a segítséget a két hölgynek, de inkább gyalog, sírva folytatják útjukat. A Demokratikus Koalíció feljelentést tesz a porschés gyűlölködő ellen.

  • Németországban a szövetségi belügyminisztérium hétezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között.

    A tárca szombati közleménye szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

    A bajor hatóságok becslése szerint szombat estig nagyjából 3 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe vonattal Ausztrián keresztül. (MTI)

  • A Déliben mindenkinek sikerült felszállnia egy Győrbe induló vonatra, a MÁV pótszerelvényt is hozott. A menekültcsoport vezetője tíz percen át hálálkodott mindenkinek, aki segített nekik eljutni, aztán pedig sokuknak jegy nélkül felszállni a vonatra.

  • 19:38-kor indult egy gyorsvonat Győrbe, szellősen vannak rajta, mint egy átlagos szombat estén.

  • A Keletiben az aluljáró közepén több a segítő, mint a menekült. Három sátorból ruhákat és adományokat osztanak. A közelben labdáznak a gyerekek és segítők vegyesen.

    Németek is vannak, két srác direkt ide érkezett segíteni. A lépcsőkön rengeteg cipő van, abból válogatnak a menekültek, kire, melyik jó. A hangulat összességében felszabadult.

  • A Déli pályaudvarra megérkezett a Keletiből  késő délután elindult több száz fős csoport. A rendőrség egy hátsó kaput is kinyittatott nekik. A terv az, hogy a 20:20-as vonattal mennek Győrbe.

  • Minden olyan vonatnál, ami nem nyugatra megy. Most a győri vonatot várják az állomáson maradtak Biatorbágyon.

  • Biatorbágyból már elindult egy vonat Szombathely felé Győrön át, a több száz fős menekültcsoportból sokan felszálltak rá, és teljesen tele volt, amikor elindult.

    Állítólag hamarosan érkezik egy vonat Hegyeshalom felé, a többiek arra szállnak majd fel.

  • Gyurcsány Ferenc napközben Szegeden tartózkodott a halászléfesztiválon, ahol a DK sátrában többek között rögtönzött ügyfélszolgálatot tartott menekülteknek arab tolmács segítségével. Később azonban már arról érkeztek hírek a HVG helyszíni tudósítójától, hogy a volt miniszterelnök határsértést elkövetve átsétált Szerbiába. Gyurcsánynak országgyűlési képviselőként mentelmi joga van, így csak „beszámolót” kellett adnia a rendőröknek tettéről, a vele tartó két társa azonban szabálysértési eljárásra számíthat, mivel ők csak önkormányzati képviselők. A volt miniszterelnök persze sietett jelezni, hogy ez esetben lemond a mentelmi jogáról. 

    (HVG)

  • Tudósítónk szerint a Vámosszabadiból indult 150 fős csoport gyaloglása is hamarosan véget ér, éppen Károlyházán várnak a vonatra, amivel majd mennek Hegyeshalomra.

    Kimléről ide várnak egy kisebb menekültcsoportot is. Sok osztrák, szlovák segítő is van a pályaudvaron, többek között vizet osztanak.

  • A Keletiből indult nagyobb csoport megérkezett a biatorbágyi vasútállomásra. Sok a rendőr és a civil segítő, a segítők szerint mindenki fel fog tudni szállni vonatra, de egyelőre még nem érkezett be szerelvény.

  • Csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség, mert egy Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó busz szélvédőjét a járművet megállítani akaró menekültek egy csoportja betörte. Az MTI szerint „a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta".

    A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó menekültek között sorfalat álltak.

  • Segítettek irányt mutatni a vasútállomás felé a menekülteknek.

  • Az Abendzeitung című újság beszámolója szerint A jobboldal (Die Rechte) nevű radikális jobboldali csoport demonstrációt tartott a főpályaudvar előtt.

    A megmozduláson 5 ember jelent meg. A közelben több száz ellentüntető tiltakozott a demonstráció ellen.
  • Folyamatosan érkeznek csoportok a hegyeshalmi határátkelőhöz, ahonnan továbbviszik őket busszal Ausztriába.

    Több száz menekült érkezik a hegyeshalmi vasútállomásról
  • A Naphegynél pihenő kétszáz fős csoportban elterjedt, hogy az osztrákok éjfélkor újra lezárják a határt, ezért a menekültek még addig oda akarnak érni. Ehhez az eredeti tervekkel szemben mégis vonatra szállnának, viszont már nem a Keletiből, hanem a Déli pályaudvarból próbálnak majd eljutni Győrbe.

  • A Jobbik vezetője szerint a menekülthelyzet miatt történelmi katasztrófa szélén állunk. A tüntetés zárószónokaként persze ő is riogatott egy sort Gyurcsány Ferenccel, és elmondta, hogy mindenkit a saját földjén, a saját hazájában kell tisztelni.

    Vona
  • A Keletiből elindult 200 fős csoport már átment az Erzsébet hídon Budára, most a Naphegy lábánál álltak meg pihenőre, és még többen utánuk jöttek a pályaudvartól.

  • A II. János Pál pápa téren 60-70 menekült van, főként afgánok, sokan bent vannak a sátrakban, takarókkal védekeznek a hűvös ellen. Sok gyerek is van köztük.

  • A határhoz tudósítónk szerint megérkezett egy újabb 100-150 fős csoport, akik a Keletiből vonattal mentek Hegyeshalomig, onnan pedig begyalogoltak. Kézi hangosbeszélővel egy német-arab tolmács tájékoztatja őket, hogy mi várható.

    A buszokra lassan lehet felszállni, de mindenki nagyon örül, hogy már ott lehet.