új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, és az sem, hogy ott veszélybe kerül az életük. Le kell őket terelni.

    A kvóta mit old meg? Arra nincsen válasz. Mit old meg, ha százezer embert szétosztunk, és közben milliók jönnek?

    Szeptember 15-ig az illegális határátlépés szabálysértés, még a magyar újságírók is viccelődhetnek vele. Szeptember 15. után bűncselekmény lesz. Lépésről lépésre ellenőrizni fogjuk a határt a teljes határzárig.

  • A Keletiből ma délelőtt elindult menekültek közül sokaknak ismerős már a trafikok T betűje, többen megállnak az útba eső dohányboltoknál.

  • A bevándorlókat sajnálja, csak nem megoldás, hogy megbénítják egy ország életét. Együttműködés kell rendőri erőszak nélkül. Elismerés a rendőrségnek. Ezt mondja Orbán Viktor Kötcsén, a polgári pikniken tartott sajtótájékoztatón.

    Éjszaka többször egyeztetett az osztrák kancellárral, a hét elején személyesen is találkozniuk kell. Van véleménykülönbség, nem politikai, hanem gyakorlatias. Az európai határokat nemcsak a magyaroknak, hanem mindenkinek meg kell védeni, és ellenőrzött keretek között kell tartani a bevándorlást. Ezt nem akarják kimondani az európai vezetők. A bevándorlás utánpótlása hihetetlen, tízmilliók fognak jönni, és már most nemcsak háborús övezetekből jönnek.

  • Az osztrák kancellár sem tudja, meddig tart

    Az osztrák kancellár szerint bizonytalan, hogy meddig tart az a rendkívüli helyzet, amely az osztrák-magyar határnak a menekültek számára történt megnyitása következtében alakult ki. Werner Faymann kijelentette: nem tudja megmondani, hogy az elkövetkező napokban hány menekült érkezik még Magyarországról, illetve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriában maradni. 

  • Hatalmas a rendőri készültség, a komplett parkoló tele rendőrszállítókkal és rendőrökkel

    – írta Gergő nevű olvasónk, aki nemrég járt az M1-M7 bejáratánál, az Osztapenkónál.

  • A rendőrségi sajtótájékoztón az elmúlt napokban szabadságát töltő belügyminiszter is ott volt. Többek között arról beszélt, hogy folyamatosan tartanak a nemzetközi tárgyalások. Azt is mondta, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, de a rendőrség szerinte fegyelmezetten lép fel.

  • A Keletiből Hongkongba blog szerint a pályaudvaron legalább annyi az önkéntes, mint a menekült. Helyi muzulmán fiatalok segítenek tolmácsolni, a bécsiek ételt, vizet és játékokat hordanak folyamatosan az állomásra.

    Néhány képet mi is elkértünk a blogról, a többit a Facebook-oldalukon tudják megnézni.

  • A gyerekkocsi és a takaró már nem annyira fontos, de persze az ilyen adományoknak is örülnek a migránsok és az őket segítők - közölte munkatársunkkal a Keletiből gyalog Bécs felé induló csoportot kísérő egyik önkéntes.

  • Az időközben első pihenőjét tartó, Budaörsi úton járó menekültcsoport úgy tűnik, hogy hiába reménykedik a tegnapihoz hasonló fuvarban: az ORFK sajtótájékoztatóján egy perccel ezelőtt azt mondta Papp Károly rendőrfőkapitány, hogy a buszoztatás Ausztria felé egyszeri alkalom volt, és

    nem fognak újabb járműveket küldeni az út mellett sétáló a menekültekért. 

    A rendőrségi sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a rendőrség be fogja tartatni a KRESZ-előírásokat az autópályák esetében. Ehelyett inkább leterelnék a menetet az autópályáról, ott aztán gyalogolhatnak tovább kedvükre, ami azt jelenti, hogy leterelik a menekülteket, ahogy az megtörtént a Bicskéről indult több száz menekülttel is. A Vámosszabadiból indult csoport is az 1-es úton halad Hegyeshalom felé.

  • A kora reggeli órák óta már 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába, írta ki délben a Twitterére az osztrák belügyminisztérium. „Szinte mindenki Németországba akar továbbutazni, és ezt lehetővé fogjuk tenni a számukra" – áll a belügyi közlésben. Összesen tízezer emberre számítanak. (MTI)

  • Hiába indultak el pár százan, sokan maradtak a pályaudvarnál is. Ott sem tudja senki, hogy mi lesz. Sokan a nyugatra induló vonatokra várnak.

    Tódulnak be a menekültek a Keletibe
  • Teljesen tele volt, az ajtókat sem tudták becsukni, annyian kapaszkodtak fel. Végül többen is a peronon ragadtak, mert különben nem tudott volna elindulni a vonat.

  • A Fidesz véleménye szerint a menekültkérdés kezelése során nincs szükség az EU által tervezett kvótarendszerre, mert az csak álmegoldást jelent. A kormánypárt úgy látja, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a határok megvédése - mondta  Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke és EP-képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

    Pelczné Gáll Ildikó a kialakult helyzetért az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. Szavai szerint ez a politika oda vezetett, hogy Magyarország van kitéve a legnagyobb migrációs hullámnak. Hozzátette, hogy ehhez képest viszont Magyarország aránytalanul kevés támogatást kapott az EU-tól. (MTI)

  • A tegnapi nappal ellentétben szinte csak férfiak vannak a menetben. A videó a Ferenciek terén készült.

    Több százan vonultak, kevés köztük a nő és a gyerek
  • A menekülthelyzet lassan egy brazil szappanoperánál is több helyszínen zajlik, megpróbálom röviden összefoglalni, hol mi a helyzet, hol tartanak a menekültek.

    • Hegyeshalomnál több ezer menekült van, 4500-at a magyar kormány vitt oda busszal éjszaka, sokan már átmentek Ausztriába, ingajárattal juthatnak el a bécsi pályaudvarra.
    • A Keleti pályaudvaron több száz menekült gyűlt össze, egy részük felszállt a győri vonatra, a győri vasútállomáson nagy a rendőri készültség.
    • Több százan viszont gyalog indultak el a Keletiből Bécs felé. Már átkeltek az Erzsébet hídon, jelenleg Budán járnak, rendőri kísérettel haladnak az autópálya felé.
    • Debrecenben több százan gyűltek össze a vasútállomáson. 12:27-kor indult a Nyugatiba egy vonat Debrecenből Budapestre, erre szálltak fel. A debreceni táborban tegnap még kétezren voltak, ma már fele ennyien sincsenek.
    • Cegléden 25 menekült az ottani vasútállomáson is álldogál - valószínűleg a Debrecenből Pest felé tartó vonatról szálltak le önként, vagy szállították le őket. 
    • A vámosszabadi befogadóállomásról nagyjából kétszáz menekült indult el gyalog Hegyeshalom felé szombat reggel, ők azóta már Győrt is elhagyták, Abdán vannak.
    • Bicskéről délelőtt 10 óra után indult el nagyjából 250 menekült az M1-es autópályán Hegyeshalom felé. Őket leterelték az 1-es útra, ott gyalogolnak.
    • Ásotthalomnál valamilyen blokádot emeltek a menekültek, a sajtóval akartak beszélni.
    • Röszkénél kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a határsértők. A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar-szerb határt, ahol nincs határzár. 
  • Debrecen felé vonatozó munkatársunk Ceglédre érve látta, hogy kb. 25 menekült az ottani vasútállomáson is álldogál - valószínűleg a Debrecenből Pest felé tartó vonatról szálltak le önként, vagy szállították le őket. 

  • Miközben több százan már az Erzsébet hídon is átértek gyalog, a Keletiben maradtak közül most sokan megindultak megint a vonatokhoz. A 8-as vágányon bent áll egy Győrbe induló vonat, az már szinte tele van.

  • A Budapestről Bécs felé tartó menet a Hegyalja úton vonul, több-kevesebb sikerrel igyekeznek a járdán maradni, néhányan a menekültek közül önkéntes közlekedési rendőrt játszva terelgetik a többieket. Vannak velük igazi rendőrök is, akik biztosítják a menetet. Eddig nem volt pihenő, a vonulók ránézésre kipihentebbek és többnyire fiatalabbak is, mint a tegnapiak. Az arra járó piros turistabusz utasai és a menekültek lelkesen integettek egymásnak. 

    A vonuláshoz nem csatlakozott mindenki, aki a Keletibe megérkezett pár órája, sokan ott maradtak abban a reményben, hogy sikerül feljutniuk egy nemzetközi vonatra. 

  • Az M1 szerint már elhagyta Győrt, Abdánál jár a Vámosszabadiból indult 250 menekült, akiket motoros rendőr kísér.

  • 12:27-kor indul a Nyugatiba egy vonat Debrecenből, erre szeretnének felszállni a pályaudvar peronján várakozó menekültek. Az első, még kora reggel vonatra szálló nagyobb csoport már megérkezett Budapestre, a Nyugatiból átment a Keletibe, majd onnan sokan megindultak gyalog a Rákóczi úton.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter kommunikációja mintha változóban lenne. Eddig a humanitárius szempontokat mellőzte, ha migránsokról volt szó, főleg állítólagos szírekről, megélhetési bevándorlókról beszélt. Most a kötcsei pikniket megszakítva nyilatkozott, és olyat mondott, amit eddig még soha:

    Nagy része valószínűleg menekültekből álló közösség.
  • A Győri vasútállomásra most érkezett be körülbelül 12 rendőrautó, valószínűleg a 10:38-as gyorsvonatot várják

    – írja Anita nevű olvasónk.

  • Maga a bejegyzés egyébként már három napja jelent meg a Twitteren, de még mindig folyamatosan osztják és szemlézik a világban, hogy bizony az IPhone-t egy szíriai migránsnak köszönhetjük. 

  • Most már biztos, hogy a Keletiből fél órája elindult több száz fős menekültcsoport a tegnapi példát követve Ausztria felé tart gyalog. A hídon, ahol most járunk, motoros rendőrök irányítják a Buda felől jövő forgalmat. A menetben beszéltem egy szír fiúval, akinek nincs semmije, és a magyar kormányra panaszkodott, amely még takarót sem képes adni nekik. Még a Blaha Lujza térnél megkérdeztem a helyben posztoló rendőröket, hogy mit terveznek, erre csak annyit válaszoltak: "nem látja, hogy csak ketten vagyunk?".

    A menekültek valószínűleg ugyanazon az útvonalon haladnak majd, mint a tegnapi csoport, és reménykednek, hogy előbb vagy utóbb őket is felveszi egy Ausztria felé tartó, kormány által küldött busz. 

  • A rendőrség az M1-es autópálya óbaroki lehajtójánál leterelte az autópályáról a bicskei táborból kitört menekülteket, akik most az 1-es főúton haladnak Győr felé.

  • A rendőrség szerint már 11 km-es a torlódás Hegyeshalomnál az M1-esen. A 172-es kilométerszelvénynél visszafordulhatnak az autók, aztán Rajkán keresztül Pozsony felé, illetve a 85-ös főúton, Sopronon keresztül lehet átlépni a határt. (police.hu)

  • Óránkénti autóbuszjáratot indított Nickelsdorf és a bécsi Westbahnhof között az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) a Magyarország felől a határra érkező menekültek begyűjtésére - közölte szombaton délelőtt Sonja Horner, az ÖBB szóvivője.

    A társaság egy InterCity Express vonatot is beállít a bécsi nyugati pályaudvarra, ahonnan Németországba, Frankfurtba viszik a menekülteket. "Pótlólagos kapacitásokat vetünk be" - fűzte hozzá a szóvivő. A további jegyellenőrzésekkel kapcsolatban Horner annyit mondott, hogy igen nagyvonalúan járnak el.

  • Valószínűleg elküldhették a pályaudvarról a legutóbb Debrecenből érkezett nagyjából 500 fős menekültcsoportot, akik erre megindultak a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér irányába. A vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat, a menekültek a járdán mennek. A végcélt egyelőre nem tudjuk. 

  • A bicskei menekülttáborból kitört 250 ember még nem érte el az óbaroki lehajtót. A rendőrök állítólag azt tervezik, hogy ott letereljék a pályáról őket. Jelenleg a személyautókat Bicskénél leterelik a pályáról, a teherautók elvileg maradnak, gyakorlatilag viszont az a sor is áll.

  • Olvasónk, Fabricius Gábor küldte be a videót, amint Ásotthalomnál azt kiabálják a migránsok hogy

    We want the press!,

    vagyis a sajtóval akarnak beszélni:

    Menekültek blokádja Ásotthalomnál