új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ma nyitották meg az új előállító központot Röszkén. A területet már az a 3-4 méteres magas kerítés védi, ami a teljes, 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszt is védeni fogja október 31-től.

  • Javulhat a helyzet, ha Magyarország befejezi a kerítés megépítését a déli határán és elfogadja azokat a szigorító intézkedéseket, amelyek csökkenthetik a menekülthullámot - válaszolta újságírói kérdésre Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Zastávka u Brna településen felállított befogadó-táborban tartott sajtótájékoztatóján, vasárnap.

    A miniszter hozzátette: a kerítés megépítésétől azt várják, hogy a bevándorlási útvonal fő iránya megváltozik és a menekültek száma csökken. "Nem mi vagyunk a célország, nem vagyunk közöttük népszerűek, mivel tudják, hogy letartóztatjuk őket és befogadó-állomásokba helyezzük el" - idézte a miniszter szavait a CTK cseh hírügynökség.

    A cseh belügyminiszter, együtt Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel, vasárnap sorra látogatja a menekültek számára felállított fogadó-létesítményeket Csehországban, de felkeresnek több, határ menti rendőrségi járőrpontot is, hogy megtekintsék, hogyan működik a menekültek áthaladása az osztrák-cseh határon.

    Mint ismert: Csehország, együtt a másik három visegrádi országgal, pénteken közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben fenntartásaikat fogalmazták meg az Eu által tervezett kvótarendszer bevezetése ellen.

  • Annyira sok élelmiszer és alvó alkalmatosság gyűlt össze a Migration Aid raktárában, hogy innen viszik Szegedre az utánpótlást. Az adakozókedvet mutatja, hogy míg én ezt megtudtam az önkéntestől, érkezett 20 kiló alma, három kiló banán és vagy nyolc vödör nápolyi a standhoz.

  • Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Közép-Európai Regionális képviseletének (UNHCR) szóvivője Röszkén az új ideiglenes gyűjtőpontnál azt mondta, hogy

    ellenőrizni kell az ország határait, de ez az őrizet nem lehet akadálya annak, hogy a menedékkérők az országba jöjjenek. A menedékkérelem benyújtásának lehetősége alapvető emberi jog.

    A Szerbiába való visszatoloncolással kapcsolatban azt mondta, hogy az UNHCR sem Macedóniát, sem Szerbiát, sem Görögországot nem tartja biztonságos országnak, mert az ottani menekültügyi rendszer nem ad megfelelő nemzetközi oltalmat, ezért nem támogatják, hogy oda menedékkérőket küldjenek vissza. Mint ismert, a parlament pénteken egy csomó menekültüggyel kapcsolatos törvénymódosítást szavazott meg, amik között szerepelt például az is, hogy Szerbia biztonságos ország, ahová vissza lehet küldeni a menekülteket.

    Nem a határokat kell lezárni, mert amíg háború dúl Szíriában, addig ezek az emberek jönni fognak, és Magyarországnak az alaptörvény 14. cikkelye alapján, valamint az alapján, hogy 26 évvel ezelőtt aláírta az ENSZ Menekültügyi Egyezményt, biztosítania kell, hogy a háború elől menekülők nemzetközi oltalmat kapjanak.

    Simon ugyanakkor azt is mondta, hogy minden egyes esetet egyénileg kell megvizsgálni, ebben nincs automatizmus, nincs kivétel a Szíriából jövők esetében sem. Ha viszont az emberekről bebizonyosodik, hogy menekültek, akkor róluk gondoskodni kell.

    Simon szerint közös európai megoldással kell előállni a helyzet rendezéséhez.

  • Az osztrákokkal tartó Csekö Balázs most jelentkezett be Győrből. Az Indexnek azt írta, ők az M1-en jöttek, de a konvoj nagy része, amelyik az 1-es úton, még nem ért oda. Valószínűleg a konvoj most szétszakadt. Közben most Győrben adományokat osztanak, köztük játékokat is a menekült gyerekeknek. Győr után lesz még egy megálló, Vámosszabadi.

  • Emlékszik még arra az érzésre, hogy milyen a peronon rágyújtani? Most újra átélheti a Keletiben! A menekültek nem tudva a nemdohányzókat védő törvényről, békésen cigarettáznak a pályaudvar fogadócsarnokában. Kipróbáltam, a rendőröktől 5 méterre rágyújtottam én is:  senki sem szólt rám. Néhány slukk után azért inkább kimentem, mert sok kisgyerek volt körülöttem.

  • Vasárnap délután megjelent a Keleti aluljárójában egy három fős tarisznyás-mezítlábas-rasztás hippicsapat. És hogy a menekültek erre hogyan reagáltak? Nagyjából úgy, mint a punkokra.

    Egy perce lehettek lent és csak nézelődtek, amikor egyből odalépett hozzájuk két menekült fiú, akik széles mosoly kíséretében fotózni kezdték őket. Nem sokkal később lőttek egy olyan közös fotót is, amin beállt az egyikük, és ő is levette a cipőjét, majd összeérintette a hippikkel a csupasz talpát. Peace, love & unity!

  • Minden, amit az osztrák segélykonvojról tudni kell

    Itt, egy helyen.

  • A Keletiben már nemcsak a menekültek, hanem a magyarok is viszik az adományruhákat. Annyira nem zavarja a segítőket, hogy viszik a magyarok, egy önkéntes srác hozott például babaruhákat zacskóban egy babakocsival, bevásárlókocsival várakozó magyar családnak.

  • A helyi hatóságok várakozásai szerint vasárnap újabb mintegy tízezer, Magyarország felől érkezett menekült lépheti át az osztrák-német határt Salzburg városánál, közölte az MTI.

    Csak délután öt óráig nyolc Railjet és számos további Intercity-szerelvényt, több Linz és Graz irányából érkező különvonatot és 17 Burgenlandból útnak indult autóbuszt várnak Salzburgba a városvezetés közlése szerint. A bécsi Westbanhof pályaudvaron mintegy 800 menekült tartózkodott vasárnap dél körül a rendőrség tájékoztatása szerint, de további érkezőkre számítanak.

    Az előző nap az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) tizenegyezer, Magyarország felől érkező menekültet szállított Németországba. Az ÖBB korábban közölte, vasárnap összesen 40 szerelvényt indít Németországba.

  • Úgy tűnik, hogy hiába van hat napja totális káosz menekültügyben, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke még mindig azt mantrázza, hogy a migráció okát kell megszüntetni. Németh Zsolt az uniós tagállamok külügyi és védelmi bizottsági elnökeinek találkozóján vett részt, ahol azt hangoztatta, hogy a líbiai és a szíriai válságot kell rendezni. Sajnos arról már nem ír az MTI, hogy Némethnek voltak-e ötletei is erre vonatkozóan.

  • Ahogy megírtuk, Röszkén ma átadták az új idegenrendészeti előállító központot, ami egy kilométerre van a korábbitól - ahol pénteken lázadtak és meg is szöktek a menekültek. Az új központban fűthető katonai sátrak vannak, lés sok toitoi vécé. Ráadásul itt már a civil önkéntesek és a speciális mentők is helyet kapnak.

  • Félreértés, hogy Németország 800 ezer menekültet befogad

    Németország a napokban gyakorlatias és szenvedélyes menekültbarát politikát folytat, de ez csak az utóbbi egy-két hét eredménye. Arról kevesebb szó esik, hogy ezt hosszú távon miként lehet majd fenntartani, illetve, hogy a német kormány közben a migránsokat korlátozó lépéseket is tesz ugyanazokban a napokban, amikor kitárja országa határait.

    Astrid Ziebarth, a German Marshall Fund (az USA és Európa együttműködéséért munkálkodó közpolitikai intézet) migrációval foglalkozó kutatója szerint azt mondani, hogy Németország nyolcszázezer menekültet befogad, félreértés. A nyolcszázezer nem kvóta, és nem is Merkel elképzelése, sokkal inkább becslés az év végéig érkezőkre vonatkozóan.

  • Nemrég írtunk róla, hogy a pannnonhalmi apátságban is menekülteket szállásoltak el. Egy menekülteket segítő bécsi szervezet most tett közzé egy felhívást, amiben Pannonhalmára is osztrák kocsikat toboroznak.

  • Az egyedülálló férfiak mennek vonattal, a konvojok elsősorban a családokat viszik majd

    - legalábbis a mostani Hegyeshalmi vonatra fel nem férő, türelmesen várakozó menekültek mondták ezt nekem az előbb.

  • Ezt a videót a Washington Post újságírója twittelte, ami helyszínen lévő tudósítónk szerint totálisan félrevezető, ugyanis a síneken ezután még 1300 métert kell gyalogolniuk a menekülteknek, ott pedig rendőrök várják őket, hogy bevigyék őket az új röszkei gyűjtőpontra. Ráadásul az ezen a ponton álló, angolul tudó rendőrök tájékoztatást adnak azoknak, akik megkérdezik őket arról, hogy mi az ügymenet: tehát hogy ha Magyarországra érkeznek, akkor ujjlenyomatot vesznek tőlük, majd folytathatják útjukat Németországba, vagy ahová szeretnének menni.

  • Ahogy azt megírtuk, a svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke egy interjúban azt kérte, az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani "emberi jogi helyzet és a menekültbotrány" miatt. Christian Levrat azt is javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést.

    Erre a reagálva a a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte, hogy Magyarország az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt. A külügy szerint az ilyen nyilatkozatok a megoldás megtalálását egyáltalán nem segítik, kizárólag felesleges politikai hangulatkeltésre alkalmasak.

  • Óriási tömött sorok várakoztak a Hegyeshalom felé induló vonatra, kis feltartás után a rendőrök húsz perccel az indulás előtt jegyellenőrzés nélkül mindenkit odaengednek. A beengedés szakaszosan történik, 50-60 ember mehet be a peronra egyszerre.

    Eközben nagyjából 50-50% a menekültek és turisták, magyar utasok aránya a pályaudvaron, legalábbis szemre. 

  • A rendőrök hajnali negyed kettőkor az M5-ösön megállítottak egy mikrobuszt, amiben 19 szír utazott. A magyar sofőrt és társát embercsempészés gyanúja miatt őrizetbe vették. A 24 éves K. Richárd és a 25 éves K. István csépai lakosok előzetes letartóztatására indítványt tett a rendőrség. Arról nem szól a Police.hu híre, hogy a két férfinél találtak-e arra vonatkozóan bizonyítékot, hogy pénzt kértek volna a szírek Budapestre szállításáért. A szírekkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

  • Olvasónk reagált a történetre, amikor Pécset Béccsel keverték menekültek:

    Csak gondoltam szólok, hogy az arabban nincs p hang. A nem arab jövevényszavakban előforduló p betűt következetesen ب azaz b betűvel helyettesítik. Talán ez is oka lehetett a félreértésnek.

  • Mindkét helyen a vasútállomás a cél, Budapesten természetesen a Keleti pályaudvar. De páran akár Röszkéhez is elnézhetnek, ahol szükség van takarókra, meleg ruhákra, ételre és sátrakra is.

  • A rendőrség legfrissebb közleménye szerint az M1-es autópálya mindkét sávjában, Hegyeshalom térségében zavartalan a személygépjármű-forgalom. A tehergépjármű-forgalom 3 kilométeren keresztül feltorlódott. A kamionok jelenleg az autópálya leállósávjában várakoznak.

  • A Keleri aluljárója vasárnap délutánra kompakt ellátóbázissá változott, ahol az élelmiszeres-, cipős- és ruhásstandok körül már több a segítő és adományozó meg az újságíró, mint a menekült.

    Már csak néhány menekült táborozik itt, de folyamatosan szállingóznak be azok, akiket valahová éjszakára befogadtak. Magát az aluljárót is teljesen rendbe szedték, az itt hagyott polifoamokat, matracokat, sőt gyerekjátékokat is nagy halomba gyűjtik a közterületesek. A segélyszervezetek ezek elviszik, megtisztítják és újra felahsználják, hiszen a menekültválságnak közel sincs vége.

  • Röszkén a vasúti sínek mentén 18 perc alatt 218 ember lépett be az országra. A menekültek folyamatosan érkeznek, akár újabb csúcsdöntés is lehet ma. (12 óráig 1144 ember lépte át Csongrád megye déli részén a zöldhatárt.)

  • Az Al Waafa Campaign segítői élelmiszereket, főleg gyümölcsöt és bébiételt hoztak Csehországból. A Keleti annyira kiürült, hogy alig van tülekedés. Pizzafelajánlás is érkezett a térre. A rendőröket is megkínáltak megköszönték, de nem fogadták el.

    Egyébként is dőlnek az adományok külföldről, két norvég orvostanhallgató lány nemrég hozott például 400 üveg ásványvizet.

  • Ott van az osztrák konvojjal Csekö Balázs újságíró is, aki az Indexnek elmondta: mindenki tudatában van annak, hogy lekapcsolhatja a magyar rendőrség a konvoj tagjait, ha menekülteket szállítanak, de nem aggódnak. A hamarosan megérkező segítők egyébként több országból jöttek, osztrákok mellett magyarok, németek és angolok is vannak. Nem tartanak tőle, hogy komolyabb jogi következménye lehet a segítségüknek, ha pedig igen,

    állnak elébe a dolgoknak,

    mondja Csekö.

  • Ferenc pápa: Minden európai plébánia fogadjon be egy menekült családot

    Ferenc pápa vasárnap arra hívta föl az összes európai plébániát, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot a szolidaritás jegyében. A felszólítás minden vallási közösségnek, kolostornak és rendháznak is szól.

    Annak a több tízezer menedékkérőnek a tragédiájával kapcsolatban, aki a halál elől menekül, háború és éhínség áldozata, vagy úton van egy reménybeli szebb élet felé, az evangélium arra tanít bennünket, hogy legyünk felebarátai a legkisebbeknek és a leginkább magukra hagyottaknak, adjunk nekik kézzelfogható reményt

    - mondta az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt.

  • Mármint azon, hogy el is viszik őket Ausztriába, hiszen vonatokkal nyugodtan át tudnak menni a menekültek (egyelőre) a határon. Hegyeshalomnál például Florian Tietze bécsi riporter szerint a menekültek továbbra is inkább választják azt, hogy vonattal menjenek az osztrák fővárosba. Természetesen vannak, akiknek nincs pénzük vonatjegyre, azonban a magyar önkéntesek most, hogy kisebb a nyomás, erőforrásaik egyre nagyobb részét tudják vonatjegyek vásárlására fordítani a menekültek megsegítésére.

    A konvoj nagy része egyébként információink szerint a Keletibe tart.

  • Friss hírek az osztrák konvojról

    • Florian Tietze osztrák riporter szerint a konvoj háromfelé válik, Hegyshalomra, Győrbe és Budapestre is jönnek.
    • A szervezők azt kérik a konvoj tagjaitól, hogy tartsák egyben a menekültcsaládokat, nehogy elvesszék egymást a családtagok.
    • A menekülteket segítő magyar önkéntesek felvették a kapcsolatot az osztrákokkal, hogy minél hatékonyabb lehessen a segítségük.
    • Magyar önkéntesek próbálják a menekültek jó részét a Keletibe terelni.