Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétben, írja a Jutarnji List. Megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat. A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket, írta a lap. Az államfő csütörtökön azt mondta, nem elégedett azzal, amit tapasztalt, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a migránsokat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják. Korábban a védelmi miniszter is azt mondta, hogy Horvátország meg tudja védeni a határokat,  és a hadsereg kész arra, hogy segítsen ebben.(MTI)

  • Pélmonostorról jelentjük:

    Három-négy, menekültekkel teli nagy turista busz és hat-hét kisbusz áll a magyar határ közelében fekvő pélmonostori laktanya előtt. A buszokból folyamatosan terelik le a menekültek és "You must go in!" felszólítással a laktanyába küldik őket. Az érkező emberek tanácstalanok, nem tudják, mi vár rájuk a táborban, meddig kell maradni, ezért engem kérdezgetnek.

    A buszokon kívül Pélmonostorra tart 850 menekülttel egy vonat is.

    Pélmonostor
  • ideiglenesen lezárná a határokat, írja az index.hr. A HDZ a baloldali-liberális kormány egyik legfőbb ellenzéki ereje.

  • Tizenkét ponton végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon:

    Burgenland tartományban

    • Nickelsdorf
    • Deutschkreutz
    • Schachendorf
    • Kittsee
    • Pamhagen
    • Rattersdorf
    • Heiligenkreuz

    településeknél folyik a határellenőrzés. A belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogja megváltoztatni az ellenörzőpontokat azután, hogy a tartományban már szinte alig érkeznek migránsok.

    Stájerországban

    • Mureck
    • Sicheldorf
    • Bad Radkersburg környékén
    • valamint a karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel)
    • és Loibl-hágónál (Loibltunnel) is zajlott határellenőrzés.
  • És ez se a magyar határ közelében van. Buszokkal a Zágrábhoz közeli Jezevóhoz is visznek menekülteket. Eddig annyit tudunk, hogy vonattal a magyar határhoz közeli Pélmonostorra, valamint a Zágráb melletti Dugo Selóba visznek menekülteket. Pélmonostora hamarosan befut a vonat. (vecernji.hr)

  • és a hadsereg kész arra, hogy segítsen ebben. Ezt Ante Kotromanović horvát védelmi miniszter mondta a menekültáradatra válaszul, írja az index.hr. Ő egyébként nyugalmazott katona, a horvát hadseregben szolgálta végig a délszláv háborús éveket.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádba utazik, ahol megbeszélést folytat Ivica Dacic szerb külügy- és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel. (MTI)

  • A menekültválságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett, mondta Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki a magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte. „Megrémítenek a magyar hatóságok által hozott kegyetlen és egyes esetekben törvénytelen intézkedések, amelyek az utóbbi napokban születtek" – mondta, utalva arra, hogy a hatóságok nem engedélyezik a migránsoknak a belépést az ország területére, őrizetbe veszik őket és „aránytalan erőszakot" alkalmaznak velük szemben. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok újságírókat támadnak meg és videoanyagokat foglalnak le tőlük.

    Szijjártó Péter külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosának Magyarországot bíráló kijelentését, ami szerinte semmibe veszi a tényeket és a valós helyzetet. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Özönlenek a menekültek Horvátországba, fogytán a kormány türelme

    A horgos-röszkei határátkelő hétfő éjjeli lezárása után a menekültek elég hamar megváltoztatták az útvonalukat Nyugat Európa felé, és már a szerb-macedón határról buszokkal indultak a szerbiai Sid városába, a sid-tovarniki határátkelőhöz. A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic szerdán reggel még azt mondta, az ország kész arra, hogy befogadja és segítse "ezeket a szerencsétlen embereket", de miután eddig már 7300 menekült kelt át Tovarnikba érezhetően fogytán a türelme. Ezek voltak a csütörtöki nap legfontosabb történései horvát fronton>>>

  • érkezett Horvátországba. Közülük 212 migránst regisztráltak eddig. (vecernji.hr)

  • Egy vonat a szerb-horvát határról úton van a magyar határ közeli Pélmonostorra, egy másik pedig éjjel 1:45-kor indul a határmenti Tovarnikból Dugo Selóba. Ez a település közvetlenül Zágráb közelében van, vagyis a szlovén és nem a magyar határhoz van közel. (vecernji.hr)

  • A szerb védelmi miniszter is Horgosnál járt. Még háromszáz menekült maradt ott a határnál, de szerb rendőrök állják el az utat a kerítés felé.

  • Berlinben lelőttek egy iszlamista terroristát

    Berlinben egy rendőr lelőtt egy férfit, aki egy rendőrnőre támadt, írja a Bild. A támadóról később kiderült, hogy iszlamista terroristaként tartották nyilván. A támadásban a rendőrnő is megsebesült.

  • A határállomás utáni első település első körforgalmában körülbelül 300 menekült ül a füvön és nézik, ahogy a többi embert a határról busszal szállítják el. Azt mondták, pár órája érkeztek, és akkor még a határőrök azt mondták, menjenek tovább amerre szeretnének. Most már látják, hogy ez megváltozott és engem kérdezgettek, hogy hova lehet menni, milyen tábor van a környéken, zárt-e, nyitott-e.

    Zmajvac
  • Orbán Viktort Brüsszelbe hívják menekültügyben

    Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk rendkívüli, informális csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára, hogy a legmagasabb politikai szinten vitassák meg, miként kezeljék a menekültválságot, jelentette be a Tanács csütörtök délután. A magyar miniszterelnök is részt vesz a találkozón.

  • Ezt írja az index.hr. Tizenhat óra alatt szelték át Horvátországot.

  • Hol nyitva van, hol rövid időre lezárják a zombor-batinai (kiskőszegi) határ a szerb és a horvát határőrök. Nekünk autóval sikerült átjönni, de egy mögöttünk jövő másik tudósítót már nem engedtek át. A menekültek, akiket a szerb rendőrök Horgosról hoztak ide gyalog kelnek át a határon, ami egy híd a Dunán.

    A horvát oldalon jelenleg körülbelül 300 menekült gyűlt össze. Őket rendőrségi és civil buszokkal szállítják el innen, azt egyelőre nem tudjuk, hogy hova.

    Káosz van a batinai határon, eddig ezer menekült érkezett

    A határőrök azt mondjak, ma eddig körülbelül ezer embert szállítottak el így.

  • Old polgármestere értesítette Bama.hu-t, hogy falvukban is felbukkantak a menekültek. Helikopter vizsgálja át a területet.

  • Pélmonostor felé hozzák vonattal a horvátok a migránsokat - írja a Bama.hu a Vecernji.hr alapján. 900 migránst 11 vasúti kocsival utaztatják Ilacából Vinkovcéba és innen a magyar határon lévő Pélmonostorra folytatja útját a vonat. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy a dél-horvátországi határátkelőről Zágrábba viszik a menekülteket. A hatóságok a pélmonostori laktanyát készítik elő számukra.

  • A következő napokban ötezer menekült érkezik Szlovéniába az előrejelzések szerint - közölte a Szlovén Vöröskereszt csütörtökön. "Segítségre lesz szükségünk Szlovénia és mindenki más részéről, aki megérti a háború sújtotta területekről menekülő emberek szenvedését" - tudatta a szervezet. A tájékoztatás szerint a vöröskereszt ötezer ember ellátásához elegendő készlettel rendelkezik, de ezen felül szükségük van még élelmiszerre és pénzre.

    Az utóbbi hetekben számos szlovén segélyszervezet adománygyűjtésbe kezdett a menekültek számára.

     Szlovénia arra számít, hogy Horvátország "betartja EU-tagállami kötelességeit", ami azt jelenti, hogy a "menekültek többségének ott kell maradnia" - mondta Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár csütörtökön. (MTI)

  • Megérkezett az ausztriai Traiskirchenből a szlovákiai Bősön újranyitott menekülttáborba csütörtök délután azoknak a migránsoknak az első csoportja, akiknek ideiglenes elhelyezéséről még júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter - írja az MTI.

    A bősiek körében komoly ellenérzéseket kiváltó megállapodás szerint ideiglenesen 500 migránst helyeznek el a csallóközi faluban, aminek lakói egy augusztusban megrendezett népszavazáson elsöprő arányban utasították el a helyi menekülttábor újranyitását (erről helyszíni riportunkat itt olvashatja).

    Az első csoportot 18 szíriai férfi alkotta. Bősön tucatnyi rendőr és újságírók egy csoportja várta őket, a helyi lakosok közül azonban senkit nem lehetett látni az újranyitott menekülttábor környékén.

    A Bősre érkezett migránsok csak átmenetileg maradnak Szlovákiában, és Ausztriában már folyamatban van menekültkérelmük elbírálása. Nem valószínű, hogy bármiféle törvénysértést megkockáztatnának, így a nyitott intézményből való engedély nélküli távozást sem, mivel az szinte biztosan a kérelmük elutasítását hozná magával.

  • A horvátországi Ilacánál érkeznek a vonatok, amiről a RussiaToday videóban közvetít. Úgy tűnik, nagyon szervezetten folyik a vonatok megtöltése, és folyamatosan indulnak el a megtelt vonatok Szlovénia és Ausztria felé.

  • Bama.hu tudóstói beszéltek a délután horvát–magyar határ magyar oldalára, Illocskára érkező afgán migránsokkal, akik szerint a határ horvát oldalán kétezren lehetnek még, akik szintén át akarnak jönni Magyarországra. A rendőrök a határ menti töltésen indultak el, onnan szedik össze a migránsokat. A falubeliek szerint éjszaka fognak majd többen átjönni a zöldhatáron.

  • Két menekült azzal fenyegetőzik Berlinben, hogy le fog ugrani a menekültek regisztrációjára kijelölt hivatal 10. emeletéről. Az egyik ember azt kiabálta: "Nincs semmilyen perspektívám, nincs mit veszítenem". A rendőrök körülzárták a területet, majd felmentek az erkélyen kiabáló emberekhez, akiket épségben sikerült lehozni. A berlini egészségügyi és szociális hivatal totálisan túlterhelt. Vannak menekültek, akik már több mint 20 napja várnak az igazolványukra, amivel egyáltalán megkaphatják a szociális támogatásokat. A hivatal előtt sokan hetek óta sátoroznak a sorukra várva. Az állapotok nagyon rosszak. Sokan annyira éhesek, hogy egy banánon képesek összeverekedni. Többek szerint számítani lehetett arra, hogy a helyzet előbb-utóbb elfajul. (Bild) 

  • A szerb–horvát határon egész nap a vonatra várakoztak a menekültek, de megunták a várakozást, és áttörték a rendőrsorfalat, és megindultak Horvátország felé. Úgy tudjuk, több mint 7000-en vannak most Tovarnikban.  

  • Az AFP úgy értesült, hogy a német kormány azt tervezi, hogy megvonja a menekülteknek járó juttatásokat, amennyiben azok uniós országokból érkeztek Németországba. Az AFP szerint ezek a menedékkérők csupán arra kaphatnának támogatást, hogy visszautazzanak az adott tagállamba. 

  • Vidáman várják a kurd menekültek a buszt Horgosnál, ami Horvátország felé viszi majd őket.

    Vidám a várakozás Horgosnál
  • A levegőből készített képen jól látszik, milyen kevesen maradtak már a Szerbia és Magyarország közötti senki földjén:

  • Horvátország már most bezárja kapuit a menekültek előtt? - találgatja a Spiegel. Zoran Milanović kormányfő tegnap még arról beszélt, hogy Horvátország segít a menekülteknek, akik át akarnak utazni az országon. Csütörtökön azonban Ranko Ostojić belügyminiszter már azt mondta: Horvátország nem tud több menekültet befogadni. Amikor a menekültek számára létesített korridorról beszéltek, azt a belügyminiszter szerint csak úgy értették, hogy a tovarniki vasútállomásról elviszik a menekülteket Zágrábba. A menedékkérőknek majd a főváros környékén lévő befogadóállomásokon kell regisztrálniuk magukat. Akik nem adnak be menekültkérelmet, azokat illegális migránsoknak fogják tekinteni. A schengeni külső határokkal rendelkező Szlovénia már most cáfolta, hogy bármiféle korridort terveznének a menekültek továbbutazásának biztosítására. Mindez azt jelentheti, hogy Horvátországból a menekültek nem utazhatnak tovább Szlovéniába. (Spiegel)

  • Miközben Tovarnikban reggel óta több ezren gyűltek össze, hogy vonattal és buszokkal Zágrábba vigyék őket és csak nemrég érkezett meg értük egy hosszú szerelvény, Batinában (Kiskőszeg) az autópályán gyalogolnak a menekültek Eszék felé. Az MTI szerint az Eszék melletti csempényi befogadóállomás megtelt. A hatóságok most a pélmonostori laktanyát próbálják előkészíteni a számukra.

    Az egyik zágrábi befogaóállomáson a hatóságok megpróbálták kiköltöztetni azokat a migránsokat, akik korábban lépték át illegálisan a horvát határt és már több éve ott laknak. Kutinára akarták szállítani őket. Az állomáson lakók WC-papírt dobáltak ki az ablakon, a horvát közszolgálati televízió operatőrét pedig kővel dobta meg az egyik migráns, aki "Mindannyiótokat megöllek!" felkiáltással félmeztelenül rohant ki az épületből.