Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 5477 menekültet kellett kimenteni a tengerből péntek óta, jelentette hétfőn az International Organization for Migration (IOM). Eddig idén 461 menekült érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül.

  • Most már a mi 54 ezrünkön osztozkodnak

    Brüsszelben beletörődtek, hogy a kormány nem akar menekültelosztókat Magyarországon.

  • Olajért cserébe viszik el Máltáról a menekülteket?

    Az olaszok mind átveszik a Máltára tartó menekülteket. Szó volt az olajfúrási jogok átadásáról. De állítólag nincs összefüggés a kettő közt.

  • Horvát önkéntesek mobil Wifi-hotspotokkal segítik a menekülteket, akiknek szinte nagyobb szükségük van erre, mint a vízre. Beszámolójuk szerint nagyon sokan állították meg őket köszönetet mondani. A kezdeményezés nem példa nélküli: Magyarországon a Keletinél CEU-s önkéntesek, majd a Greenpeace is ingyen wifit biztosított a nálunk várakozó menekülteknek.

    Otvorena mreža je danas bila i u Tovarniku. Ljudi su željni interneta vise nego vode. Hrpe nas je zaustavljalo, zahvaljivali se što se mogu javiti prijateljima i obitelji.

    Posted by Projekt Otvorena mreža on 2015. szeptember 20.
  • Hétfőn délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer közel-keleti migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A vesti.mk című macedón portál ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a balkáni országon csak vasárnap több mint négyezren utaztak át. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelijából mintegy 2800 embert vittek vonatokkal a macedón-szerb határ melletti Tabanovceba, további legalább 800 migráns pedig máshogy kelt útra. A Szerbiába belépő migránsokat a szerb-macedón határ melletti Presevóból továbbra is a leginkább a szerb-horvát határon fekvő Sidre viszik. A horvát hatóságok ott lezárták ugyan a határt, a migránsok azonban a zöldhatáron, a termőföldeken keresztül jutnak át Horvátországba. (MTI)

  • Orbán Viktor reagált az elhangzottakra. 

    • Tóbiás Józsefnek azt üzeni, értelmezhetetlen az a megjegyzése, hogy át kell engedni a menekülteket az országon, mert ők nem választhatják meg, hol akarnak maradni.
    • Schiffer Andrásnak azt mondja, különbséget kell tenni a helyzet megoldása és a helyzet kezelése között. Magyarország nem tudja megoldani a helyzetet, hogy megállítsa a menekültáradatot. A kormány a helyzet kezelésére vállalkozik, ezért épít kerítést, ezért szigorítja a büntető törvénykönyvet.
    • A kerítés szerinte működik, a szerb-magyar határon szinte teljesen visszaesett az illegális belépések száma. A horvát és a szlovén határt is meg fogja védeni a kormány, de ehhez kell a hadsereg is Orbán szerint. 
    • A schengeni egyezmény kötelező határvédelmet ír elő a tagállamoknak, Horvátországnak is, ha be akar lépni. Ha ehhez kerítést kell építeni, akkor mindenki építsen kerítést - javasolja a miniszterelnök.
    • Orbán megdicséri a civileket, akik ellátást adtak azoknak a menekülteknek is, akik nem voltak hajlandóak együttműködni. "Nagyszerű dolog" - mondja Orbán, aki szerint a kormány támogatja a segélyszervezeteket.
    • Vona Gábornak azt mondja egy megjegyzésére, hogy "nem lesz téli szünet", nem lesz semmilyen visszaesés a menekültáradatban. "Nem szünet lesz itten, hanem fokozódó nyomás". 
    • A kvótarendszerről azt mondja, Magyarország elutasítja, de ha jogszabály lesz belőle, a magyar parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel.
  • Így üzen a menekülteknek a magyar kormány Jordániában

    Megjelent a Twitteren egy fotó egy jordániai lapban megjelent újsághirdetésről. A hirdetést a magyar kormány adta fel, az arab és angol nyelvű üzenet lényege: senki ne próbáljon meg illegálisan belépni Magyarország területére, mert az bűncselekmény.

  • Victor Ponta román miniszterelnök fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését. A kormányfő pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői tanácskozása után újságírói kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról. Elmondta: egyelőre fenntartja álláspontját, ami megegyezik a szerb, a horvát, az osztrák miniszterelnök, az Európai Bizottság és az ENSZ-főtitkár véleményével. Eszerint - tette hozzá - Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára. (MTI)

  • A zömmel szíriai férfiakból, nőkből és gyermekből álló menet Isztambulból kerekedett fel még vasárnap éjjel, és vágott neki gyalog a 250 kilométeres útnak az északnyugatra fekvő Edirne városa felé. Többüknek sikerült autóstoppal, vagy buszra szállva folytatnia útját, ám több száz fő az autópálya leállósávjában gyalogolt a reggeli, egyre élénkebb forgalomban. A rendőrség Isztambultól 50 kilométerre állította meg őket. A menet azért indult útnak, mert megelégelte, hogy egy egész hétre Isztambul fő buszpályaudvarán rekedt, mert a közlekedési vállalatok - engedelmeskedve a hatóságok utasításának - nem adtak el nekik jegyet. (MTI)

  • Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Orbán leendő kabinetfőnöke is hozzászól a vitához. Rogán szerint a szocialisták nem beszélhetnek alkalmatlanságról és káoszról, hiszen még nyáron is bagatellizálták a problémát. Az MSZP szerinte kommunikációs okokból nyújtotta be a javaslatát európai rendőrök és európai katonák igénybe vételéről, hiszen azt sem szavazzák meg az MSZP-sek, hogy magyar katonákat vessenek be a határnál. 

    Rogán az LMP-t is kiosztja a nyomkövetős javaslata miatt, a fideszes politikus szerint emberi jogilag megkérdőjelezhető a javaslat. Rogán a külföldi bírálatokról azt mondja, hogy nem az európai nemzetek vitája, hiszen azok a politikusok támadták a kormányt, akik "a szocialista internacionálé tagjai".

  • Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője következik. Tóbiás szerint közös európai megoldás kell, hogy megőrizzük a biztonságot Magyarországon és Európában. Az MSZP be is nyújtott egy határozati javaslatot, amelyet nem tárgyal amúgy a parlament, és amely közös európai szabályozást sürget. Tóbiás szerint a közös menekültügyi rendszer kialakításig segítséget kell kérni, és azt el kell fogadni.

    Konfrontatív, feszültségkeltő politikával nem lehet megbirkózni ezzel az üggyel

    - mondja Tóbiás, aki szerint rég nem látott "diplomáciai mélyponton" van az ország. 

  • A KDNP-s Soltész Miklós természetesen egy kormány támogató beszédet mond el, megdicséri a kormányt, hogy felismerte a veszélyt, és mindent megtesz a probléma megoldásáért. Soltész nem felejti el támadni a baloldalt sem. Az LMP frakcióvezetője szerinte nem érti, hogy itt nem bekopogtak a migránsok a határainkon, hanem berúgták az ajtót, Schiffer politikai előrelátása szerinte a "nullával egyenlő". Az MSZP-s Kunhalmi Ágnest és a DK-s Gyurcsány Ferencet is név szerint kritizálja, hogy nem ismerték fel korábban a menekülthelyzet súlyosságát.

  • Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője Orbánhoz hasonlóan szintén köszönetet mond a rendőröknek és a katonáknak, majd ismerteti a pártja az álláspontját a menekülthelyzetről. Vona szerint ez azért fontos, mert 2018-ban a Jobbik fogja leváltani a Fideszt a kormányzásról. Éppen ezért a Jobbiknak felelősségteljesen kell eljárnia, a Jobbik ezért teszi félre a pártpolitikai szempontokat, és támogatja a menekültügyi szigorításokat.

    Vona viszont elítéli a baloldali politikusok viselkedését, különösen a DK mozgását: "nettó hazaárulás, amit Gyurcsány Ferenc elkövetett Röszkén". Vona egyetért a határzár építésével, de ehhez emberállomány is kell.

    Állítsuk vissza a határőrséget!

    - kéri a kormánytagoktól Vona, és szakmai egyeztetést sürget. A Jobbik elnöke hazahívná a külföldön szolgáló katonákat, és kéri, "fontoljuk meg az önkéntes sorkatonai szolgálat bevezetését".

  • A Magyar Liberális Párt elnöke nem támogatja azt a parlament előtt fekvő javaslatot, amelyik a menekülthullám miatt fölöslegesen adna többlethatásköröket a hadseregnek. Fodor Gábor szerint a jogszabály olyan rendészeti hatásköröket adna a katonáknak, amelyek ellátására nincsenek kiképezve. Szerinte inkább abba az irányba kellene erőfeszítéseket tenni, hogy Törökország és Szíria környékén találjanak megoldást. Emellett közös fellépést sürgetett határrendészeti kérdésben és az európai fegyveres erő felállításának ügyében. (MTI)

  • A Jobbik arra kéri a kormányt, alakítsa ki a jogi keretrendszerét annak, hogy magyarok önkéntes alapon részt vegyenek a határ védelmében. Z. Kárpát Dániel a határzár haladéktalan kiépítését és élő erős védelmét követelte a horvátországi szakaszon és "szakképzett önkéntesek bevonását", hogy szerinte ne álljon elő olyan helyzet, hogy - a rendőrök, katonák nagy számú átvezénylése miatt - védtelenül maradjanak más országrészek. Egyebek mellett olyanok toborzására készülnek, akik képzett, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező mérnökök, ápolók. (MTI)

  • A frakcióvezetők röviden reagálhatnak a miniszterelnökre. Az LMP-s Schiffer András kezdi, és azt mondja, több dologban egyetért Orbánnal: valóban sértő nyilatkozatok érték Magyarországot, és valóban kontrollálni kell, kik lépnek be az országba. "De egyedül nem megy, ez így nem fog menni" - mondja Schiffer, aki szerint lassan sorszámot osztogatnak a Bem téren a diplomatáknak, annyi külföldi országgal veszett össze a külügy.

    Schiffer szerint több dolog sem úgy alakult, ahogy a kormány tervezte: a plakátkampány és a kerítés sem tartotta vissza a menekültek tömegét, "a kerítés nem jött be". 

  • Nem jókedvünkből építettük és építjük a határzárat

    - mondja Orbán Viktor, aki szerint szintén nem jókedvükből hívták össze a parlamentet a menekültügyi szabályok módosításáért. De a miniszterelnök szerint amíg nincs összeurópai cselekvési terv, az országnak magának kell megvédenie magát.

    Orbán azt mondja, hogy a magyar kormánynak van európai megoldási javaslata. Hozzunk létre például menekülttáborokat az EU-n kívül, és segítsük azokat az országokat, amelyek közel vannak a menekültek által elhagyott államokhoz. Orbán ismét kijelenti, hogy elutasítja az európai kvótarendszert.

    Orbán be is fejezi, arra kér minden képviselőt, hogy támogassa a kormányt a menekültválság megoldásában.

  • Ebben a veszélyes helyzetben Orbán Viktor szerint kétfrontos küzdelmet kell vívni. Egyrészt a bevándorlók ellen, másrészt a bevándorlókat biztató európai politikusok ellen. Orbán szerint elsősorban a baloldal akarja így felszámolni a nemzetállamok Európáját. A miniszterelnök szerint újra kell gondolni egy sor szabályt, intézményt az EU-ban, de addig is a tagállamoknak kell védekezniük a "brutális erejű fenyegetéssel szemben". Erről nyilvánított véleményt egymillió ember a nemzeti konzultációban is, és Magyarország eddig is mindent megtett szerinte ezért.

  • Az AFP francia hírügynökség szerint a nő a határ menti vasútállomáson történt kavarodás közben elvesztette az egyik gyermekét, miközben egy csapat menekülttel a szerbia felé induló vonatra akartak felszállni. 

    Egyelőre nem tudni, hogy a gyerek a vonaton maradt-e. 

    (MTI) A macedón rendőrség közlése szerint az elmúlt három hónapban több mint 83 ezer, az év során összesen több mint 300 ezer menekült utazott át a kis balkáni országon.

  • Európa gazdag, de gyenge - jelenti ki Orbán, aki ezt a gondolatát már korábbi beszédeiben, például Kötcsén is kifejtette. A kormányfő szerint ugye ez a legrosszabb párosítás, erősebb Európa kell, amely meg tudja védeni a határait. A jelenlegi helyzetben Európa képtelen, hogy regisztrációra bírja az illegális határátlépőket.

    Veszélyben a határaink, veszélyben Magyarország, veszélyben van Európa

    - mondja Orbán, aki szerint "lerohanás" történik, lerohanták az országot. És akit lerohannak, nem tud befogadni - mondta Orbán.

  • Nem több ezer, nem több százezer, hanem több millió ember ostromolja Európa határait - mondja Orbán, aki szerinte immár egyértelmű, hogy tömeges népvándorlással állunk szemben. Irakból, Szíriából, Afganisztánból, Líbiából milliók jöhetnek szerinte, mert kiderült, hogy a képviseleti demokrácia ezekben az országokban működésképtelen. Teljes a káosz ezeken a helyeken, a tömegek elindultak, "Európa pedig nemhogy tárva nyitva hagyta az ajtókat, hanem meghívókat is küldözgetett". Orbán szerint Magyarország kötelessége megvédeni az európai családot, az európai határokat.

  • Rögtön Orbán Viktor miniszterelnök napirend előttijével kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő mi másról is beszélne most, mint a menekültek miatti válsághelyzetről, az elmúlt időszak történéseiről. Orbán a pulpitusról mondja el beszédét, és mindenekelőtt köszönetet mond a határoknál szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak.

  • Rengeteg holmit hagytak hátra a menekültek Tovarnikban, akik zsúfolt vonatokon hagyták el az állomást vasárnap délután és hétfőn reggel.

    A peronok körül rengeteg sátrat és széthagyott ruhákat lehet látni a legfrissebb fotókon. Önkéntesek és a helyi hatóságok gyűjtik össze most össze őket.

    Hasonló képet festett a Keleti pályaudvar is a magyarországi menekülthelyzet csúcsán néhány napja. Itthon az aluljárókból összegyűjtött, és még használható tárgyakat az önkéntesek újra szétosztották a menekültek között a déli határon. 

  • Több mint ezerfős csoport érkezett a gyékényesi határátkelőn át a Somogy megyei Zákányba, a határhoz vonattal hozták őket az M1 tudósítója szerint, és délután egy újabb csoport várható. Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), Zákány polgármestere a helyszínről telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a migránsokat a horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre. (MTI)

  • Szálem alejkum, Ranko vagyok, a horvát belügyminiszter, és elviszünk titeket Európába!

    Ranko Ostojić horvát belügyminiszter személyesen szállt fel az egyik menekülteket szállító buszra, ahol pár mondatban elmagyarázta, mi fog történni az emberekkel, és kérte őket, működjenek együtt a rendőrséggel:

    Szálem alejkum! Beszél valaki angolul? Kérlek, elmondom angolul, és fordítsd le az embereknek. Ranko vagyok, Horvátország belügyminisztere. Rövid időt fogtok itt tölteni ebben a táborban, vegyetek az ételből, italból, amire szükségetek van, és utána elviszünk titeket Európába. Kérlek, kövessétek a rendőrség utasításait. Oké? Köszönöm!

    Ügyes PR-fogásról van szó természetesen, amiről videó is készült. 

     

    Ministar Ostojić obilazi buseve: "Selam aleikum! My name is Ranko..."

    Posted by HRT Vijesti on 2015. szeptember 21.

    Egyébként Ostojić volt az, aki az első napokban még arra kérte a menekülteket, ne jöjjenek Horvátországba, mert ők szigorúan betartanak minden EU-s rendeletet és törvényt, és tőlük tuti, hogy nem tudnak majd Európába menni. 

    Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket.

    Mindezt még szeptember 17-én mondta, de úgy látszik, négy nap alatt nagyot fordult a világ.

  • Délelőtt még látszik a nickelsdorfi elosztótábornál a hajnali, háromezresnél is nagyobb menet nyoma. Most legalább 1500 ember várakozik párszáz fős csoportokban a határon.

    A tömeg ellenére nincs feszültség vagy tülekedés, olajozottan mennek a dolgok.

  • Robert Ménard, a francia Béziers városkájának szélsőjobbos polgármestere így küldi haza a menekülteket:

  • Ezt Horst Seehofer bajor miniszterelnök nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak arról, amit szerinte Orbán Viktor az uniós külső határ biztosításáért tesz.

  • Ausztriában nyoma sincs a káosznak

    Bécsben jártunk, hogy kiderítsük, mit tudnak, amit a közép-európaiak nem. Persze, ha a német határ bezárul a menekültek előtt, Ausztria sem fog ilyen könnyen boldogulni.