2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rövid interjút készítettünk Kósa Lajossal, a Fidesz kampányfőnökével, aki azt mondta, nem kell revanstól tartaniuk azoknak a településeknek, amelyek nem kormánypárti vezetést választanak. Mint fogalmazott: a választás akkor is a demokrácia ünnepe, ha nem a Fidesz nyer.

  • 28,33 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg Szücsné Posztovics Ilona, az ellenzék közös jelöltje, míg a fideszes Schmidt Csaba, aki  jelenlegi polgármester, a szavazatok 45,69 százalékát kapta. 

  • Screenshot from 2019-10-13 20-18-19.png

    Az M1, amint lehetett, azonnal elkezdte közölni az eredményeket, ha 3 százalékos a feldolgozottság, ha 87. A HírTV továbbra is rádiójátékot ad, ülnek emberek egy rém ronda stúdióban és beszélnek, a TV2-n a Sztárban sztár leszek megy, az RTL a Jófiúkat adja, a hivatalos forrás valasztas.hu viszont elérhetetlen. Az atv most mondja, hogy ők közvetlenül a szerverre csatlakozva szívják le az adatokat, feltehetően az m1 is.

  • Egy személyiségtolvaj, egy bűnöző és egy kampányolni nem akaró öregember kampánya zajlott az elmúlt hetekben Puzsér Róbert szerint. Kampányzáró eseményén elmondta: Karácsony ellopta a programját, ellenzékiségi versenybe kényszerítette. Szerinte nem volt koncepció az ellenfelei kampányaiban, de ő sem úgy tervezte sajátját, ahogy az lezajlott.

  • Nagy taps fogadta az apró részeredményt Szegeden, miszerint 0,43 százalékos feldolgozottságnál Botka László vezet a maga 60 százalékával.

  • Több mint hét százalékos feldolgozottság mellett Szarvas Péter, a város jelenlegi polgármestere 83,7%-kal vezeti a szavazást. A M1 közvetítésében elhangzott, megyei jogú városoknál ez rekordgyanús aránynak tűnik. A Hajrá Békéscsaba jelöltje 2014 óta vezeti a várost, idén fideszes támogatottsággal indult a posztért. 

  • Az M1 tudósítása szerint Debrecenben valamivel 10 százalék alatt van a feldolgozottság, de ez alapján minden a papírforma szerint megy a tradicionálisan fideszes városban, hiszen Papp László közel 65 százalékon áll úgy, hogy 2014-ben csak 56 százalékkal nyert. Itt az ellenzék nem tudott rendesen összefogni, külön embert indított a Momentum–LMP–Jobbik hármas és a baloldali tömörülés (MSZP, DK, Párbeszéd) is. A két ellenzéki támogatottsága összesen nincs annyi, mint Papp Lászlóé.

  • Közel 20 százalékos feldolgozottságnál egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy Miskolcot behúzza az ellenzéki összefogás: rengeteg körzetből jönnek az eredmények, ezekben pedig toronymagasan vezet az ellenzék közös jelöltje, Veres Pál. Az ellenzék eredményváróján már most nagy ünneplés zajlik, és folyamatos tapsolást hallani a helyszínen.

  • Elkezdtek érkezni az eredmények, 3,13 százalékos feldolgozottságnál Győrben a fideszes Borkai Zsolt vezet  45,34 százalékkal, őt az ellenzéki Glázer Tímea követi 44,62 százalékkal. 

  • A győri ellenzék némi információs űrbe került, amikor az ATV élő streamje elment a Facebookon. Egy fiatalabb szimpatizáns felvetette, hogy vészmegoldásként nézzék addig az M1 élőjét, de egy fél perc után az általános elégedetlenkedésnek hála lekerült a menüről a köztévé, és a hidegtálakhoz vonult mindenki.

  • A 19 órás urnazárás előtti utolsó adat szerint a részvétel 65,59 százalék volt, ezt mondta Márki-Zay Péter eredményváróján Kis Andrea, MSZP-s alpolgármester. A körzetek eredményei is csordogálnak a helyszínre, Kis az eddigi adatok alapján azt mondta, hogy a hódmezővásárhelyi külterületeken szűkkel Grezsa István, beljebb viszont sokkal Márki-Zay nyert.

  • Egy kormánypárti politikus azt mondta a Fidesz eredményváróján, hogy a választás napján két kormányközeli elemzőintézet, a Századvég és a Nézőpont is Tarlós István győzelmét mérte. A Századvég 50 százalék felett mérte Tarlóst, a Nézőpont szűkebb, de „kényelmes” sikert vetített előre a jelenlegi főpolgármesternek. Fontos: ez még nem megerősített információ.

  • A tavaszi európai parlamenti választásokhoz képest elképesztően sokan szavaztak Alsószentmártonban. Az akkori adatok szerint ugyanis az ott élő 816 választópolgár közül összesen 72 ember ment el szavazni, ami 8,82 százalékos részvételt jelentett. Ezzel az alsószentmártoniak nyerték a „legalacsonyabb részvételű település” címet. Egyébként ez főleg az elmaradott falvakra jellemző.

    Most viszont máshogy alakult a részvételi arány: a www.valasztas.hu 18.30-as adatai szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

    Alsószentmártonról idén is elinduló polgármestere miatt is írtunk korábban. Budai Lászlót idén júniusban hűtlen kezelés miatt 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. De más ügye is volt már Budainak: 2017-ben egy négyfős társasággal agyba-főbe verte Alsószentmártonban Mali Zoltánt, a szomszédos Drávapiski polgármesterét, aki a faluban kocsmát és boltot üzemeltet.

  • Megkezdték a szavazatok számlálását Győr választóhelyiségeiben. Közben az ellenzéki eredményvárón az emberek a homályos Vujity Tvrtkót nézik egy kivetitőn, amint a választásokat szakérti az ATV-n.

  • Hurka-kolbász kombó a vacsora Botka László eredményváróján, kenyérrel és mustárral. A hangulat az alkohol megjelenése után láthatóan javult, az emberek kedélyesen beszélgetnek. A magyar–azeri meccsnek is vége, a kivetítő elhalkult.

  • A külügyminiszter Csányi Sándor MLSZ-elnök társaságában nézte meg az Eb-selejtezőt, amit 1-0-ra megnyert a magyar csapat, így maradt még némi esélye a kijutásra.

  • Ropi, szalámis-majonézes kenyér, citromízű szénsavas üdítőital. Szombathelyen a baloldali ellenzéki összefogás az MSZP pártiroda hangulatú pártirodájában reménykedik abban, hogy a hagyományosan szoros helyi versenyben ezúttal Nemény Andrásnak sikerült jobban a hajrá.

    Az egyik kampánystratéga 2018-ra emlékezve egyáltalán nem örül a kiugróan magas részvételnek (akkor az eredmények szivárgása előtt az volt az általános bölcsesség, hogy a Fidesz egy szint felett nem tud mozgósítani, így a nagy részvétel csakis nagy ellenzéki előretörést jelenthet), de a sok találgatás mellett volt valami, amivel kapcsolatban nem volt kétsége:

    Egy biztos: utána bebaszunk a Haramiában.

  • Mivel egyelőre semelyik miskolci helyszínen nem történik semmi izgalmas, és csak tök üres termekről tudnánk írni, Szekeres Máté kollégámmal megversenyeztettük a pogácsákat, amivel mindkét helyszínen fogadják az újságírókat.

    A Fidesz eredményváróján ugyan nagyobbak és laktatóak, de az ellenzék eredményváróján, a City Hotelben nem olyan rég vehették ki a sütőből, még langyos kicsit. Nálunk 2-0-ra nyert ez utóbbi.

  • Bár este hét órakor az ország szavazóköreinek többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban még legalább két órán át szavaznak – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatóján. Egyelőre nem tudni miért csúszik a szavazás vége.

    Attól még, hogy Alsószentmártonon nem fejeződött be a szavazás, a többi település eredményei még megjelenhetnek

    – tette hozzá Pálfy.

    Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu 18.30-as adatai szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

    (MTI)

  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint fontos, hogy olyan új polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek jelentek meg ezen a választáson, akik ha most startvonalhoz állnak, és bizalmat kapnak, be tudnak mutatkozni, akkor az a helyzet generációváltáshoz vezethet. Fontos, hogy ezek a 20-as, 30-as kollégák talajt fogjanak, mondta. Egy új Budapestről, egy új politikai kultúráról is kell szólnia a mostani választásnak. A magas részvételen szerinte az látszik, hogy csúcsra járatták a mozgósítási képességeiket, amelyben híresen nem voltak jók, és ebben köszönet minden aktivistának. Durva kampány volt, és ez a következő években csak fokozódni fog, mondta.

  • Kósa szerint az egyik legfontosabb választás, amikor eldöntjük, hogy kik vezetik falvainkat, településeinket, szerinte a Fidesz és a KDNP a legalkalmasabb jelölteket ajánlotta a választók figyelmébe. Szerinte ugyanis belőlük lesz építkezés, gyarapodás. Az ő jelöltjeik szeretnének a választókkal szövetségeket kötni, ráadásul minden választóval, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak.

    A választók után Kósa megköszönte annak a százezer aktivistának, akik az utóbbi hónapokban segítették a Fidesz–KDNP szövetség munkáját, és azoknak a jelölteknek is, akik elindultak a választásokon.

    Kósa szerint 1136 polgármester indult a kormányzati oldalról, 236 ellenzéki politikus ellenében. Elmondta, hogy a statisztikák szerint a kisebb településeken jóval nagyobb volt az aktivitás, mint az EP-választáson, 27 százalékkal.

    Kósa úgy tudja, hogy ez a választás legitim, sehol nem kellett megszakítani az eseményeket, szerinte úgy két, két és fél óra múlva megtudjuk, hogy a választók kinek a kezére bízták a településeket.

    Kósa szerint ma a demokráciát ünnepelték a választók.

    Kósa Lajos utána fogadta az újságírók kérdéseit, éppen a kollégánk, Fábián Tamás tett fel kérdést elsőnek, amikor az M1 közvetítése elkapcsolt a helyszínről.

  • Már urnazárás előtt is lehetett látni, hogy Szombathelyen csipkedték magukat a szavazók. Az utolsó hivatalos részeredmény idejére, fél hétre már szép lassan elfogytak, de az 53,21 százalékos részvételi arány már így is nagyjából 10 százalékponttal magasabb, mint 2014-ben urnazárás után.

    Nemény András, a helyi ellenzéki összefogás, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje azt mondta az Indexnek, hogy elégedett a mozgósítással; az utolsó napokban az aktivisták szórólapokkal és személyesen is igyekeztek motiválni a potenciális szavazókat:

    Úgy tudjuk, hogy akit megkerestünk, az mind el is ment szavazni.

  • Puzsér eredményvárója Pest egyik legexkluzívabb kézműves sörözőjében van, a Krak’n’Town-ban a József körúton. Mint megtudtuk, bár Puzsér szereti a sört, a helyet egy támogatója biztosította neki a választásra, már nem először. A mindig éhes-szomjas sajtómunkások itt eléggé hoppon maradtak, mindenért fizetni kell (4 dl sör 1400 forint).

    A sajtót és az aktivistákat elkülönítették, előbbiek a földszinten, utóbbiak a pincében várják az eredményt. A főhadiszállás az emeleti karzaton van. A hangulat lazán könnyed, várakozásteljes. Puzsér elvileg fél 8-kor értékelte volna a kampányt, de még nincs sehol.

  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes az Indexnek azt mondta, a magas részvétel bizakodásra ad okot, de nem lehet megmondani milyen eredmény lesz, hiszen a rendszerváltás óta a magas részvételt volt, hogy a demokratikus oldalnak, volt, hogy a Fidesznek kedvezett. Most tavasszal az országgyűlési választáson egyértelműen nekünk kedvezett a magas részvétel Budapesten, országosan viszont a Fidesznek, mondta.

    A szocialista politikus szerint 10 éve először, mióta a NER működik, először ment fel az ellenzék valódi versenypályára. "Majdnem minden kerületben, körzetben, városban meg tudtuk valósítani az egy az egy ellent. A szavazóbázisok összetolása, a legaljasabb támadásoknál is a szolidaritás kifejezése a pártvezetők részéről, a kibeszélés hiánya mind erősítette ezt az együttműködést. Meggyőződésem, hogy ennek a csapatnak együtt kell maradnia, és '22-re együtt kell felkészülnünk", mondta.

  • „Az biztos, hogy semmi sem biztos, de bizakodók vagyunk” – mondta a Fidesz–KDNP-Szeretem Vásárhelyt eredményváróján a KDNP hódmezővásárhelyi elnöke. Bánki Gabriella szerint az valószínű, hogy a mostani megosztottság után a polgármester és a közgyűlés többsége azonos oldalon lesz, de hogy ez az ellenzéki polgármester Márki-Zay Péter vagy a fideszes támogatottságú Grezsa István csapatának győzelmével valósul meg, az teljesen nyitott kérdés.

    Közben a Bálnában a Fidesz eredményváróján tartózkodó kollégánk szerint arról beszélnek, hogy a kormánypárt visszavette Vásárhelyt.

  • A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok vasárnap.

    A szavazatszámláló bizottságoknak kiadott kézikönyv szerint urnazárás után a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait kell összeszámolniuk, a fővárosban pedig a főpolgármester-választásét. Ezután következnek a képviselő-testületek szavazólapjai, végül pedig a megyei listás szavazólapok.

    A szavazókörök este 7 órakor zártak. A tapasztalatok szerint a kistelepülésekről gyorsabban érkeznek meg az eredmények, az önkormányzati választás végeredménye hétfő hajnalra várható. (MTI)

  • „Az eredmény már megvan, csak mi nem tudunk róla” – hangzik el vidáman valaki szájából két pogácsa között. Azt egyelőre nem tudni, Botka László mikor fut be, mint ahogy azt sem, milyen eredményre számít. A polgármester sajtósa azt mondta, bizakodnak, de nehéz lenne megmondani, mi lesz az eredmény. Ezzel szemben a másik esélyes jelölt, Nemesi Pál egy héttel ezelőtt az Indexnek magabiztosan úgy nyilatkozott, nyerni fog. Pár órán belül kiderül.

  • Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője az Indexnek arról beszélt, hogy bár jóslásokba nem szeretne belemenni, de magán azt látja, hogy jobban izgul, mint eddig valaha, mert

    végre nem az a tét, hogy tisztes vereség, vagy megalázó vereség lesz, hanem az, hogy tényleg képesek vagyunk-e győzni.

    Ez egészen újszerű helyzet, és az elmúlt 13 évben ilyet a magyar ellenzék nem produkált. De most Karácsony vezetésével, az ellenzék egységbe tömörítésével ez a realitás. A változás mindig Budapesttel kezdődik, de Tordai azt tippeli, gyarapodni fog országos szinten is az ellenzéki vezetésű városok száma. Győr kapcsán sem akart tippelni, de elmondta, a győrieknek most a becsületüket kell megvédeni, függetlenül a pártkötődéstől. Karácsonyról elmondta, féltette a kampány előtt, hiszen elképesztő teher volt rajta, de ehhez képest hatalmas formát fut, felnőtt a feladathoz, megacélozta a kemény kampány.

  • A választás honlapján megjelent adatok szerint 18:30-ig a szavazásra jogosultak 47,20 százaléka szavazott. Budapesten 49,19 százalék volt a részvétel. 

    A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

    •     Baranya megye                    48,27 százalék    150 540 szavazó
    •     Bács-Kiskun megye                42,07 százalék    178 296 szavazó
    •     Békés megye                      45,48 százalék    130 508 szavazó
    •     Borsod-Abaúj-Zemplén megye       51,58 százalék    274 581 szavazó
    •     Csongrád megye                   49,87 százalék    167 467 szavazó
    •     Fejér megye                      46,26 százalék    160 003 szavazó
    •     Győr-Moson-Sopron megye          46,65 százalék    172 900 szavazó
    •     Hajdú-Bihar megye                40,79 százalék    176 704 szavazó
    •     Heves megye                      50,47 százalék    122 944 szavazó
    •     Jász-Nagykun-Szolnok megye       43,17 százalék    132 174 szavazó
    •     Komárom-Esztergom megye          42,46 százalék    105 850 szavazó
    •     Nógrád megye                     51,07 százalék    81 136 szavazó
    •     Pest megye                       44,21 százalék    457 794 szavazó
    •     Somogy megye                     49,45 százalék    128 186 szavazó
    •     Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     50,59 százalék    229 231 szavazó
    •     Tolna megye                      48,32 százalék    88 969 szavazó
    •     Vas megye                        53,82 százalék    112 351 szavazó
    •     Veszprém megye                   47,59 százalék    136 725 szavazó
    •     Zala megye                       47 százalék       108 617 szavazó