Hétfőtől vége a maszkviselésnek és a védettségi igazolványnak

Percről percre közvetítés a Kormányinfóról

Vége
20220303101403 PAP 9508

A legfontosabbak

2022. március 3., 09:58
Harminc nappal a választás előtt
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Index megkérdezte, mi a magyar kormány álláspontja: támogatja, ellenzi vagy nem foglalkozik azzal, ha leszerelt magyar katonák, veteránok, önkéntesek jelentkezni akarnak Ukrajna védelmére?

    Gulyás Gergely jelezte, ezt a Büntető törvénykönyv szabályozza, tiltott toborzásnak minősül.

    Arról is kérdezett lapunk, hogy mekkora összeget tud Magyarország az Ukrajnából menekültek támogatására fordítani, illetve milyen egyéb állami támogatásra számíthatnak?

    A kormány minden forrást – felső határ nélkül – biztosít. Döntően magyarok akarnak itt maradni.

    A legcsekélyebb mértékben sem rengetik meg a költségvetést a támogatások – mondta Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely nem tudja, hogy lesznek-e további szankciók Oroszországgal szemben, de eddig is komoly szankciókról döntöttek. Ezek Európának és Magyarországnak is gazdasági károkat okoznak, de a magyar gazdaság jól teljesít.

  • Az Index azt is megkérdezte, hogy tudja-e majd a kormány továbbra is tartani magát a rezsicsökkentéshez.

    Gulyás Gergely azt válaszolta: a rezsicsökkentéshez minden körülmények között tartani kívánják magukat, de egy háborúban vannak bizonytalanságok. A baloldal javaslatai fenntarthatatlanná tennék a rezsicsökkentést.

  • Egy hónappal ezelőtt Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, még azonban folyamatban vannak az egyeztetések. Az Index arról kérdezett, lehet-e még erre számítani.

    A miniszter elmondta: egyelőre erről nincs még megállapodás.

    Hogyan fogunk fizetni az orosz gázért, ha beindul a SWIFT-rendszer blokkolása Oroszországgal szemben, vagyis nem lehet elutalni az orosz gázért járó pénzt?

    Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az EU erre tekintettel fogadott el szankciókat. Olyan szankciókat nem fogadtak el, amelyek a fizetést ellehetetlenítenék.

    Ha az uniós szankciók hatására Oroszország elzárja a gázcsapokat vagy megemeli az árakat, van Magyarország számára B terv, hogy hogyan biztosítja hazánk gázellátását?

    Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy az oroszok már emeltek is árat. A kormány abban bízik, hogy az oroszok nem fogják elzárni a gázcsapokat. A tárolókapacitás miatt nem Magyarországnak kell a leginkább aggódnia. Jó néhány hónapra van tartaléka az országnak. Máshonnan lényegesebben drágábban tudna Magyarország gázt vásárolni.

  • Gulyás Gergely Szijjártó Péter szavait megismételve elmondta: mindkét fél tudomására hozták, hogy Magyarország legfontosabb célja a béke, ezért örömmel biztosítunk teret a béketárgyalásoknak.

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre kifejtette: a józan logika, a rendelkezésre álló információk alapján, ha fegyvereket szállít Magyarország, akkor ezt a magyar–ukrán határon tudja megtenni, ha megteszik, akkor olyan veszélyt állítanak elő, amit érdemes elkerülni, ha meg akarják védeni Kárpátalját.

  • Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy egy ilyen háborús helyzetben nemzeti egységnek kéne létrejönnie, a baloldal azonban mintha nem lenne tekintettel a háborús helyzetben a veszélyre.

    „Az ország biztonsága fontosabb a választásnál” – jelentette ki a miniszter. Azt is mondta, hogy a baloldal tegye félre önös érdekeit.

  • A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért kivezetik a járványügyi korlátozásokat, hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, kivezetik azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató előírja a kötelező oltást – kivétel az egészségügyi és szociális terület. Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják, részben a lehetséges hatodik hullám veszélye, részben a kormány cselekvőképessége miatt.

  • Gulyás Gergely elmondta: minden uniós szankciót támogatnak, amit az uniós tagállamok hoznak, támogatnak, nem akarnak vétózni, elítélik, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ugyanakkor hangsúlyozta: óvatosnak kell lenni a szankciókkal, hogy ne a magyar és az európai emberek fizessék meg. Hozzátette: e tekintetben komoly véleménykülönbségek vannak Európában.

    Arra is kitért: felelőtlennek tartják azokat a véleményeket – idesorolta a magyar baloldal véleményét is –, amelyek az energiaszektort veszélyeztetik. Gulyás Gergely kiemelte: tény, hogy a Paks által termelt árammennyiség nélkül 260 ezer forint többletteher várna a magyar háztartásokra.

    Beszélt arról is, hogy az osztrák és a magyar Sberbank tönkrement, ez 70 ezer betétest érint, a betétbiztosítási alap szerint 100 ezer euróig kártalanítják a számlatulajdonosokat. Az efölötti kategóriában 12 önkormányzat is érintett, a bérkifizetésekről a kincstár fog gondoskodni, illetve kedvezményes hitelfelvételt biztosítanak a számukra.

  • A kormány kezdeményezésére elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás, a 1357-es nemzeti segélyvonal hívásával mindenki adományozhat, közel 200 millió forint érkezett eddig. Igyekeznek kielégíteni a kárpátaljai igényeket. 600 millió forint értékben küldenek segélycsomagot, valamint százezer liter üzemanyagot is. 140 millió forintos szállítmány is indult, egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökkel.

  • Komoly az esélye annak, hogy a határon való átlépést követően megsemmisítik a fegyverszállítmányokat, ezért Kárpátalja biztonsága szempontjából helyes döntés, hogy nem szállítunk fegyvereket, és nem is engedjük azokat keresztül Magyarországon – kezdte Gulyás Gergely a Kormányinfót.

    Magyarországnak az a határozott érdeke, hogy ne keveredjen, ne sodródjon bele a háborúba.

    A kormány igyekszik támogatni és koordinálni a civil akciókat, hozzá is járulnak a humanitárius segítséghez. A fővárosba érkező menekültek elosztását is koordinálják, minden Ukrajnából érkező menekültnek segítenek, folyamatos az átengedés a határon.

    120 ezer ember lépett át a magyar–ukrán határon a háború kitörése óta – közölte Gulyás Gergely. 1,3 milliárd forintos támogatást nyújtanak a segítő szervezeteknek, hat segítőpontot is nyitottak.

  • Szentkirályi Alexandra az ukrán–magyar határ mentén van, ezért Kovács Zoltán államtitkár helyettesíti.

  • Február végén, az első háborús hírek idején a kormánypártok stabil vezetését regisztrálta a Medián. Más kutatások is többnyire kormánypárti előnyt mértek év elején, még az orosz–ukrán háború előtt.

    Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet vezetője a hvg360-on megjelent cikkében azt írta: nem hozott áttörést az ellenzék számára a kampány felpörgése, sőt mintha az első háborús hírek is inkább a kormánypártot erősítették volna.

    Az április 3-i országgyűlési választáson már biztos, hogy hat pártlista fog szerepelni a szavazólapon.

  • A háború a forintot is megviselte, történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke kijelentette: az orosz–ukrán háború nem a mi háborúnk, de a pénzügyi stabilitás megtartása a mi harcunk.

    A Sberbank váratlan végelszámolása miatt több ezer vállalkozás pénze ragadhatott be. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Indexnek elmondta: ugyan a magyar Sberbank stabilan működött, azonban az, hogy az ukrajnai orosz invázió miatti szankciók hatására likviditáshiány lépett fel a banknál – részben az orosz tulajdonost érintő szankciók, részben a nemzetközi partnerek bizalmi válság miatti elfordulása okán –, komoly nehézségeket okozott a pénzintézet működésében. Az MNB alelnöke az ügyfelek kártalanításáról is beszélt lapunknak.

  • Február elsején Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai találkozójukon megegyeztek a Magyarországnak „biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújtó”, 2036-ig szóló orosz–magyar gázszállítási szerződésről.

    Egy hónappal ezelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról tájékoztatott: az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, azonban még folyamatban vannak az egyeztetések.

    A miniszter azt is hangsúlyozta: ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés. A kérdés most az, hogy az orosz–ukrán háború hogyan befolyásolja Magyarország energiabiztonságát.

    Az orosz Gazprom közben elkezdte csökkenteni a Jamal vezetéken Európába szállítandó gázmennyiséget.

  • Egy héttel ezelőtt, február 24-én Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A magyar kormány elítélte Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy „stratégiai nyugalomra van szükség”, Magyarországnak az az érdeke, hogy kimaradjon ebből a háborúból.

    A kormány határozott álláspontja az, hogy Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe. Arról is döntés született, hogy fegyverszállítmányokat sem engednek át a magyar–ukrán határon. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatnak, amely veszélyeztetheti a biztonságukat. Ugyanakkor a kormány humanitárius segítséget biztosít, folyamatosan gondoskodnak az Ukrajnából érkező menekülők ellátásáról. A kormány azt is leszögezte: támogatnak Oroszország ellen minden olyan szankciót, amelyet az uniós tagállamok meghoznak.

    Március elsején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagságát, a kormány arra kérte Brüsszelt, hogy mielőbb vegyék napirendre a kérdést.

    Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk: itt olvashatja.

  • Az orosz haderő egy héttel ezelőtt indított támadást Ukrajna ellen, azóta a mai az első Kormányinfó. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatójának középpontjában így a háború és annak hatásai lesznek; az elhangzottakról percről percre beszámolunk.