Ez a poszt a következő Percről percre része:

Söpört a Fidesz, megvan a kétharmad

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tegnap este óta elérhetetlen a Mi Hazánk Mozgalom honlapja – derült ki a párt szerkesztőségünknek elküldött közleményéből. A párt szerint a mihazank.hu egy összehangolt, egyre fokozódó terheléses kibertámadás alatt áll. 

    Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Facebook törölte a Mi Hazánk oldalát a közösségi felületről. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese keddi online sajtótájékoztatóján elmondta: a Facebook lépésével újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tudatosan beavatkozik az országgyűlési választás eredményébe. 

  • A részvételi adatok megyénkénti lebontásából az látszik, hogy Békés megyében voltak a legaktívabbak a szavazók, ott reggel 9-ig a jogosultak 11,27 százaléka adta le voksát.

    Csongrád-Csanád megyében a részvételi arány 11,13 százalék volt, viszont  a 4-es számú választókerületében, ahol Márki-Zay Péter és Lázár János csap össze, kiugróan magas, 13,29 százalékos a részvétel, Márki-Zay is csak sorban állás után adhatta le a voksát. 

    A 9 órás adatokról ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

  • Az Index fotósa vasárnap reggel korán kelt, hogy odaérjen Hódmezővásárhelyre, és megörökítse többek között Lázár János szavazását. 

    A fideszes országgyűlési képviselő pár nappal ezelőtt megerősítette, hogy ha nem nyeri meg egyéni körzetét, ahol éppen Márky-Zay az ellenfele, akkor visszavonul a politikától. 

  • Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc legkisebb gyermekük, Marci segítségével dobta be az urnába a borítékokat. 

    A DK elnöke a következő szöveggel, némi humorral kommentálta a családi szavazást:

    Sokan mondták, hogy Magyarországon csak akkor lesz kormányváltás, ha majd áprilisban havazik. Akkor hát eljött a nap:)

  • Az igazságügyi miniszter gyermekei és férje, Magyar Péter társaságában adta le szavazatát a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben.

  • A vasárnapi országgyűlési választás első óráiban már több rendkívüli eseményről is beszámolt a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Békéscsabán a 7-es számú szavazókörben az egyik szavazatszámláló bizottsági tag ájult el, Kiskunfélegyházán pedig egy választópolgár esett össze a szavazófülkében. Mindkettejüket a mentők látták el.

    A vasárnap reggeli órákban az egyik zuglói szavazókörben a világítás nem működött, ezért vasárnap reggel át kellett költöztetni a szavazókört – számolt be az NVI. 

  • Délelőtt tíz órakor adja le szavazatát az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.

    A hódmezővásárhelyi polgármester közösségi oldalán feltett videójában arra kérte hallgatóságát, hogy szavazatukkal az ellenzék listáját és egyéni jelöltjeit támogassák.

  • Bizakodó vagyok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután leadta szavazatát, majd hozzátette:

    Ez egy furcsa választás, például április 3-án esik a hó. Ráadásul a háború és a béke kérdése is részévé vált a kampánynak. A mi álláspontunk világos, mi a béke és a biztonság garantálásának oldalán vagyunk. Az ellenfeleinket veszélyesnek látjuk, ezért arra kértünk mindenkit, hogy szavazzanak a békére és a biztonságra.

    Egy esetleges kétharmadról is kérdezték a miniszterelnököt. Orbán Viktor úgy fogalmazott:

    16 évet voltunk ellenzékben és 16 évet kormányon, és most azt reméljük, hogy végre átbillenünk pozitívba.

    A kormányfő egy, az esélyek egyenlőségét firtató kérdésre úgy válaszolt:

    Ez egy tisztességes és fair választás, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat.

  • Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, ezt 456 ezren tették meg.

    A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához: a válaszborítékot feladhatta postán, ebben az esetben a levélnek a szavazás befejezéséig meg kell érkeznie az NVI-hez. A válaszborítékot fel lehetett adni a külképviseletek címére is úgy, hogy a szavazás végéig megérkezzen – derül ki az MTI összeállításából.

    Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat. A válaszboríték leadható a külképviseleteken a külképviseleti szavazás időtartama alatt is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen 6 és 19 óra között.

    Az NVI-hez vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, ebből 34 ezret közvetlenül az NVI-hez juttattak el, 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

  • Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, a Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület közös ellenzéki jelöltje vasárnap délelőtti Facebook-posztjában arról ír, hogy Solymáron

    most bukott le egy láncszavaztatási kísérlet. 

    A képviselő elmondása szerint feljelentést fog tenni, és választási kifogást nyújt be. 

  • Előre, nem hátra, nem jobbra, nem balra, csak felfelé – térbeli metaforák határozták meg a 2022-es országgyűlési választások kampányát. De mi ennek a jelentősége? Egyáltalán honnan ered a jobb- és baloldali jelző a közéletben? Agitpop blogunkban ennek jártunk utána.

  • A mai napot szenteljék annak, hogy egy új ország jöjjön létre. Menjenek el választani, menjenek el szavazni – fogalmazott a Facebookra feltöltött videójában Gyurcsány Ferenc.

    Korán kelt a volt miniszterelnök, aki a szavazóhelyiségek nyitásakor tett közzé egy felvételt, amelyen úgy fogalmazott:

    Tudom jól, hogy sokaknak ez egy nehéz dilemma. De azt hiszem, 12 év után, 12 ilyen év után akkor segítenek a hazának, ha a dilemma után úgy döntenek, hogy kormányváltást akarnak.

  • A miniszterelnök miután szavazásra buzdított hivatalos Facebook-oldalán és a havat is ellapátolta a ház elől, Budán, a Zugligeti Általános Iskolában adta le szavazatát felesége, Lévai Anikó társaságában. A nagy pillanatot az Index fotósa örökítette meg a helyszínen. 

  • A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,82 százaléka adata le szavazatát. Ez azt jelenti, hogy eddig 139 667 ember járult az urnákhoz az országgyűlési választás, valamint a vele egyszerre tartott népszavazás első órájában.

    A szavazókörök zárásáig, azaz este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

    Négy évvel ezelőtt reggel 7 órakor 2,24 százalékos volt a részvételi arány, míg 2014-ben 1,64 százalékos. 2010-ben az első óra adatai 1,61 százalékos részvételről tanúskodtak.

  • Az éjjel esett havat már ellapátolta a miniszterelnök, így nincs akadálya annak, hogy választani menjen.

    Orbán Viktor közzétett egy fényképet, amelyen seprűvel a kezében áll az eltakarított kocsibejáró mellett a miniszterelnöki rezidenciánál. A kép felirata szerint „A hó sem lehet akadály!"

    Söpörjük le őket!

    – írta még a képhez a kormányfő.

  • A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk, vagyis nem engedik szavazni azt a választópolgárt:

    • aki nem tudja igazolni személyazonosságát;
    • és/vagy a lakcímét, illetve a személyi azonosítóját (személyi számát);
    • valamint nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben;
    • már szavazott;
    • vagy megtagadja a névjegyzék aláírását. 

    Ha valaki később visszatér és magával hozza az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat. 

    Személyes tapasztalatok szerint is alaposan ellenőriznek mindent a szavazókörökben. Voksukat korán reggel leadó kollégáink is jelezték, minden személyes adatot többen is átnéztek a szavazatszámlálók közül, mielőtt megkapták volna a szavazólapokat.

  • A választási kampányt meghatározta az orosz–ukrán háború, valamint az egymásnak való üzengetés. A háttérben azért megszülettek a valós programok is, a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás is megtette a maga vállalásait. De melyik pártszövetség mit ígért egy esetleges választási győzelem esetén? Ezt ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

  • Azoknak a külföldről érkező nemzetközi szervezeteknek a megfigyelői, akiket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartásba vett, jelen lehetnek például a választási szervek munkájánál, illetve betekinthetnek a választási bizottságok irataiba, továbbá kérdéseket tehetnek fel a választási szervek tagjainak, és figyelmeztethetik őket, ha bármiféle rendellenességet, problémát tapasztalnak.

  • Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében arra buzdított, hogy szavazzunk ma egy jobb világra és egy boldog Magyarországra, ahol nem a megosztás, a szembeállítás, hanem egymás tisztelete és megbecsülése a természetes.

  • Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel rövid Facebook-posztban buzdított szavazásra:

    A kommunisták mind szavaznak! Legyünk ott mi is!

  • A választási eljárásról szóló új törvény már 2013-ban eltörölte a kampánycsend intézményét, ugyanakkor a törvény előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

    A szavazatszámláló bizottság tagjai sem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt, például kitűzőt, jelöltre vagy pártra utaló ruhadarabot, amely valamelyik jelöltre, listára vagy jelölőszervezetre utalhat.

    Sem a szavazóhelyiségben, sem az előterében nem lehet olyan tárgy (jelkép, jelvény, dekoráció), amely a választópolgárokat befolyásolná döntésükben. A szavazás napján a televíziókban és a rádiókban sem szabad már politikai, választási reklámot közzétenni.

  • Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak – összesen mintegy 158 ezren –, zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a kitöltött szavazólapjaikat.

    Fontos, hogy a borítékot – mivel az utazni fog a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe – lezárják.

    A szavazatszámláló bizottság az átjelentkezett választópolgár esetében a névjegyzék alapján megállapítja, melyik egyéni választókerület szavazólapját kaphatja meg a párt- vagy nemzetiségi lista mellett. A bizottságnak zöld borítékot kell adnia az átjelentkezett választópolgárnak (fehéret a szavazókör területén lakcímmel rendelkező választók kapnak).

    Ha a szavazatszámláló bizottság tévedésből egy másik választókerület borítékját adja a választópolgárnak, akkor az a szavazat gyakorlatilag elvész. 

    A zöld borítékokat hétfőn a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol szétválogatják a 106 egyéni választókerület szerint. A voksok ezután kerülnek el a cél-választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

  • A jogszabály nem tiltja, hogy a választópolgár a szavazófülkében lefényképezze a szavazólapját.

    A szavazat érvényességét az sem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak, feltéve, ha a szavazólap minden egyéb feltételnek megfelel. 

    Ugyanakkor a ceruzával leadott szavazat érvénytelen, csak a tollal kitöltött a jó. 

    Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülke használatára nem lehet kötelezni a választópolgárt. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak egyetlen választó tartózkodhat a szavazófülkében.

  • Míg négy évvel ezelőtt 32 ezren vettek részt a választási bizottságok munkájában, addig idén mintegy 40 ezren dolgoznak a választásokon – derült ki a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatójából. Melyik párt(szövetség) hány embert delegál? Alábbi cikkünkből kiderül.

  • A választási kampány retorikáját erősen meghatározta az orosz–ukrán háború. A kormányoldal szerint a választások tétje, hogy háború vagy béke lesz az országban, míg az ellenzék szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin kottájából játszik. Összegyűjtöttük a kormányoldal és az ellenzék legfontosabb üzeneteit a háború kitörése óta.

  • Legutóbb március 15-én váltott piros-fehér-zöldre a Google logója, és a keresőoldal most ismét különleges grafikával jelentkezett. Az országgyűlési választás alkalmából egy nemzeti színű urnával egészítette ki a logót: 

    Google

    A Google a főoldalról irányít át a hivatalos információkhoz, az Index által összeállított tudnivalókat pedig itt találja.

  • Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben. A karanténban lévőket felkereső szszb-tagoknak azonban javasolják a maszkviselést és a távolságtartást.

    A választópolgár a szavazás során használhatja saját tollát, de a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazófülkékben elhelyezett tollak rendszeres fertőtlenítéséről.

    Aki saját érdekében úgy ítéli meg, az hordhat maszkot a szavazóhelyiségben, de az azonosítás idejére le kell vennie.

    A karanténban lévőket felkereső, mozgóurnás szszb-tagoknak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) javasolja a maszkviselést, a gumikesztyű használatát és a távolságtartás betartását.

  • Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről egyelőre nem érkezett jelentés: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre megkezdte a munkáját, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat – szerepel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap reggeli közleményében.

  • Fontos szabály, hogy nem érvényes a szavazólap, amit a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni: csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le a bizottság egyik tagja.

    A bizottság egyik tagja a két országgyűlési szavazólapot és a kék szegélyű népszavazási szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a lap bal felső sarkában, és egy borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.

    A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk, mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem hazavittek a választók.

    A választás összes többi fontos szabályát ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.