Budapest

Bérletet lehet venni az új BKV-automatán

2013. január 10., 07:29 Módosítva: 2013.01.10 08:22
211

A BKK egy-két héten belül 300 jegyautomata vásárlására és üzemeltetésére ír ki pályázatot. A tervek szerint az év végétől üzemelő új automaták nagyon okosak és strapabíróak lesznek. Rögtönzött felmérésünk szerint most a jegyautomaták fele rossz.

Egy-két héten belül kiírják a pályázatot a jegyautomatákra, tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervek szerint a 300 darab új automata első, 60-70 darabos kontingensét 2013 negyedik negyedévben szerelik fel, és a legutolsót is beüzemelik jövő év végére.

A jelenleg üzemelő automaták Újpesten
A jelenleg üzemelő automaták Újpesten
Fotó: Huszti István

A várható pályázati kiírás szerint az automatáknak sok mindent kell tudni (körülbelül annyit, amennyit egy nyugati városban az automatáknak). A lehető legtöbbféle jegyet és bérletet meg lehet vásárolni majd rajta, és érmével, papírpénzzel, valamint bankkártyával (érintésmentessel is) is ki lehet fizetni. Az automata a tervek szerint visszaad papírpénzből is, és regisztrált cégeknek azonosítószám alapján áfás számlát is nyújt.

Tovább

Dízelbusz jár a troli helyett

2013. január 9., 12:29 Módosítva: 2013.01.09 12:29
140

A január 1-től kivont, 34 éves Ziu-9-es trolibuszok helyére szánt használt alacsonypadlós MAN trolibuszok jelentősen átrendezték a szóló/csuklós arányt, ezért a BKK a teljes trolimenetrendet felülvizsgálta, és az év elejétől új menetrendet vezetett be. A kevés troli miatt az új menetrend  megbukott, sőt több helyen dízelbusz jár a vezetékek alatt, számol be róla az iho.hu.

Az új menetrend lényege, hogy az új trolik egyenletesen elosztva jelennek meg minden vonalon, így ott is van alacsonypadlós szolgáltatás, ahol eddig csak csuklósok jártak (a tavaly vásárolt MAN NGE 152-esek előtt ugyanis a BKV-nak nem volt alacsonypadlós csuklós trolibusza).

Tovább

Emelkedik a Duna, de nincs árvízveszély

2013. január 9., 12:18 Módosítva: 2013.01.09 12:23
72

Nagyot emelkedett az elmúlt napokban a Duna vízszintje a fővárosban, de várhatóan hat méter alatt marad, ezért közlekedési gondokat nem okoz.

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint a Duna fővárosi szakaszán, - ahol az FCSM az árvízi védekező - egyelőre nincs szükség komolyabb előkészületekre. Eddig összesen öt zsilipet zártak le, melyen keresztül az emelkedő víz a városba bejutva elöntéseket okozhatott volna.

Ha a hidrológiai előjelzések alapján szükséges, további zárásokat végeznek. Egyelőre azonban, legalábbis 4-5 napon belül nem számítanak nagyobb vízszintemelkedésre. Várhatóan a Duna Budapestnél hat méter alatt marad.

A hat méter alatti vízszint nem indokolja az alsó rakpart lezárását, így a következő napokban nem kell erre sem számítani. 2006 tavaszán volt az eddigi legmagasabb jégmentes árvíz: 860 centiméterre emelkedett a Duna vízszintje.

Lelassult a BKV a havazásban

2013. január 9., 06:17 Módosítva: 2013.01.09 08:50
18

A kedd délután kezdődött havazás miatt a fővárosban a közösségi közlekedés lelassult, de járatleállás nem volt, és hajnalban is elindultak a BKV járatai, közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kedd hajnalban. A társaság az éjszakai műszakban 69 munkagéppel folyamatosan takarította a havat az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető mellékútvonalakon. A síkosságtól is megpróbálták mentesíteni az utakat.

Hajnalig az FKF mérése szerint Budapesten nagyjából 5 centiméter hó hullott. A mellékutak havasak, takarításuknak csak a csapadék megszűnése után, mintegy 6 óra múlva tud nekilátni az FKF. Arra kérik az embereket, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Az FKF hómunkásokat vesz fel szerdán délelőtti munkavégzésre, amely 6 órakor kezdődik. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen, de érdeklődhetnek 06 40 353 353-as kék számon is. A nyolc órás munkavégzésért nettó 3350 forintot fizet a társaság.

Egy utas került a 3-as metró alá

2013. január 8., 21:29 Módosítva: 2013.01.08 21:29
12

„Az M3-as metró vonalán a Corvin-negyednél baleset történt, emiatt a metrószerelvények helyett a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok közlekednek” – írták ki a BKK Facebook-oldalára, majd a kommentek között hozzátették: „Egy utas került a vonat alá, folyik a mentés.”

A BKV bérletbevételére pályázik a Volánbusz

2013. január 8., 18:22 Módosítva: 2013.01.08 19:16
51

Állami és települési forrásból, saját, valamint a BKV menetdíjbevételének egy részéből finanszírozná a Volánbusz a május 1-től átvenni tervezett 9 agglomerációs buszjáratot. A BKK-nak nem tetszik ez, mert többszörös pénzt buknának. Változna a menetrend is.

A Volánbusz az új agglomerációs járatok üzemeltetését a menetdíjbevételek mellett központi költségvetési (tanuló és nyugdíjas bérlet árkiegészítése, egyéb állami támogatás) és önkormányzati (települési hozzájárulások és a Budapest Bérlet elfogadásából származó bevétel) forrásokból fedezi majd, válaszolta lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Tovább

Kigyulladt egy autó az M1-M7-esen

2013. január 8., 08:03 Módosítva: 2013.01.08 08:36
7

Kigyulladt egy autó reggel az M1-es és az M7-es közös bevezető szakaszán, a Budapest felé vezető oldalon, a 8-as kilométernél, közölte az Útinform. A kocsi leállósávon állt, de legalább három kilométeres volt a dugó.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, érdi és fővárosi tűzoltóegységek vonultak a helyszínre. Senki sem sérült meg, az autó teljesen kiégett.

m1m7
Fotó: olvasónk

Szétaprózzák a fővárosi tömegközlekedést

2013. január 8., 00:52 Módosítva: 2013.01.08 11:50
451

Míg ma egy bérlettel lehet utazni Budapesten belül a BKV, a MÁV és a Volánbusz járatain, a napokban nyilvánosságra került tervek alapján elképzelhető, hogy hamarosan külön jegyet vagy bérletet válthatunk, ha az agglomerációs buszjáratok vagy a HÉV-ek fővárosi szakaszán szeretnénk zötykölődni.

A BKV-buszvonalak bő egytizedét veszi át a Volánbusz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint, a főpolgármester a HÉV-eket is átadná az államnak vagy a MÁV-nak, a finanszírozási forrásokról pedig ádáz vita várható. Az egy évtizede tervezett tarifaszövetség, ami szerint a fővárosban és az agglomerációban közös jegyárakkal, összehangolt menetrenddel dolgozna a három közlekedési szolgáltató, a BKV, a Volánbusz és a MÁV, egyre távolabb kerül.

Tovább

Ahol az autókért van a járda

2013. január 7., 13:46 Módosítva: 2013.01.07 14:51
417

A budapesti Várnegyedben évek óta szorítják ki a járdákról a gyalogosokat a felfestett parkolóhelyeken álló gépkocsik. Először csak a megmaradt járdaszelet szűkült az előírt helyett 1-1,2 méterre. Nemrég viszont a Toldy Ferenc utcában több olyan parkolóhelyet is felfestettek, ami padkától falig elfoglalja a gyalogutat.

A telijárdán parkolásra szabályos KRESZ-tábla jogosít fel, ami az útra irányítja a gyalogosokat. A helyszínen több utcában, így a Donáti utcában, az Iskola utcában, a Székely utcában és a Batthyány utcában tapasztaltunk fogyókúrára fogott járdákat.

Tovább

Fizetős parkolás: a BKK visszavág

2013. január 7., 08:01 Módosítva: 2013.01.07 08:01
38

Nem sokon múlott, hogy több száz fizetős parkolóhely ingyenessé váljon január 1-től, a BKK ugyanis decemberben kilátásba helyezte: levonul az összes általa üzemeltetett parkolási területről, ha a kerületek nem fogadják el a feltételeit. Az ügy megoldódott végül, most viszont azok a kerületek vannak gondban, ahol új parkolási övezeteket terveztek. A parkolási bevételekért vívott csatában egyenlített a főváros, a háború azonban folytatódhat.

Tovább csúszhat több kerületben az új fizetős parkolási zónák kialakítása és a régebbiek bővítése. A parkoltatásból törvénnyel kiakolbólított főváros, és cége a BKK ugyanis kemény feltételekkel állt elő. Tavaly év végén öt (VI. VII., VIII., IX., XIII.) kerülettel szálltak vitába, amelynek kis híján az lett az eredménye, hogy január 1-jén közel 600 automatát kikapcsol a BKK, és ingyenessé válik a főutakon a parkolás.

Tovább

Tarlós a MÁV-ra bízná a HÉV-eket

2013. január 7., 06:46 Módosítva: 2013.01.07 08:19
43

A Magyar Nemzetnek Tarlós István főpolgármester azt mondta: ahogy a BKV-s elővárosi buszok üzemeltetését a Volánra, a Budapest határát átlépő HÉV-ek működtetését a MÁV-ra kell bízni. Tarlós még a héten egyeztetést kezdeményez erről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel

A főpolgármester szerint a Budapest és Szentendre, Ráckeve, Gödöllő és Csömör között közlekedő HÉV-ek működtetése állami feladat. Amennyiben a hatályos személyszállítási törvény és az uniós előírások "belső szolgáltatónak" minősítik a BKV-t, akkor ez nemcsak az agglomerációs buszokra, hanem a kötött pályás járművekre, azaz a főváros közigazgatási határát átlépő HÉV-ekre is vonatkozik, mondta Tarlós István.

A Magyar Nemzet cikke szerint a százezreket érintő közlekedési ügyről január végén tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés.

Áthelyezik a Ferenciek terén a buszmegállókat

2013. január 7., 06:34 Módosítva: 2013.01.07 06:34
17

Hétfőtől újból változik a közlekedési rend a Ferenciek tere és a Március 15. tér átépítése miatt, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Reggel 9 órától a korábbi Y-alagút melletti buszfolyosót és a gyalogos-aluljáróból a Petőfi Sándor utca felé vezető lépcsőt lezárják, azon az oldalon csak a Városház utca felé vezető lépcsőt lehet használni.

Buda irányában a buszmegállót kettéosztják, a 7-es, a 7E, a 173-as, a 173E és a 233E jelzésű, valamint a 907-es, a 908-as, a 956-os, a 973-as és a 990-es jelzésű autóbuszok számára az eredeti megállóhelytől mintegy 150 méterre, a többi buszjáratnak az eredetitől 100 méterre alakítanak ki ideiglenes megállót. A közmű- és útépítési munkák érintik az Astoria irányába tartó buszokat is, azt a megállót 50 méterrel hátrébb helyezik.

A munkaterület mellett a közúti forgalom számára mindkét irányban megmarad 2-2 forgalmi sáv, de a buszsávok lezárása miatt az autóbuszok is ezeket a sávokat használják majd, ezért a forgalom lassulására lehet számítani. A Március 15. téren és a Ferenciek terén korábban bevezetett közúti forgalomkorlátozások továbbra is érvényben maradnak.

Változik a közlekedés a Ferenciek terén

2013. január 4., 14:00 Módosítva: 2013.01.07 06:31
37

Hétfőtől újabb változásokra kell számítani az egyéni és közösségi közlekedés rendjében is a Ferenciek tere és a Március 15. tér folyamatban lévő átépítése miatt – közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Tarlós hajléktalanszemlére hívja az ombudsmant

2013. január 4., 13:23 Módosítva: 2013.01.04 20:47
246

A Ferenciek terénél lévő aluljáró meglátogatására hívta a főpolgármester Szabó Máté ombudsmant, hogy saját szemével lássa döntése eredményét. Hivatalos megkeresés még nem történt, ezért nem tudni, létrejön-e a közös program.

Tovább

BKV-s vonalakat kap a Volánbusz

2013. január 3., 20:56 Módosítva: 2013.01.03 21:49
135

Átveszi a Volánbusz az BKV agglomerációs járatait május 1-től, erről döntött Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, írja az iho.hu.

Tovább

Einstandolták az autósok a Városháza parkot szilveszterkor

2013. január 3., 12:55 Módosítva: 2013.01.03 15:03
303

Ingyenes közparkolónak használták az autósok a főpolgármesteri hivatal melletti Városháza parkot szilveszterkor, számol be róla az arn mikroblog. A területen december 31.-én este több tucat gépkocsi parkolt.

Forrás: arn mikroblog
Forrás: arn mikroblog

A fővárosban ugyan az ünnepek alatt nincs fizetős parkolás, ez azonban nem menti fel az autósokat a KRESZ-szabályok betartása alól.

Azt nem tudni, hogy az autósok spontán módon használták ki az alkalmat, hogy a parkolásért felelős közterület-felügyelők nagy része a szabadságát élvezte, a rendőrök pedig az ittas vezetőkkel voltak elfoglalva, vagy pedig egy tiltakozó akciót láthattunk, ami arra mutatott rá, hogy a jobb sorsra méltó Városháza park másik felét a fővárosi képviselők már évek óta parkolónak sajátították ki.

Az ügyben keressük a közterület-felügyeletet és a rendőrséget.

Tovább

Kisiklott a 3-as villamos

2013. január 2., 10:06 Módosítva: 2013.01.02 10:15
60

Kisiklott egy a forgalomból kiálló villamos a XIX. kerületi Határ útnál. A valamivel 8 óra után történt baleset miatt a 42-es villamos teljes vonalán pótlóbuszok szállították az utasokat.

Tovább

Tarlós: Jogi kérdéseken múlik a 4-es metró átadása

2013. január 2., 08:36 Módosítva: 2013.01.02 08:36
8

A főpolgármester szerint nem a műszaki feltételeken, hanem a jogi kérdések rendezésén múlik, hogy 2014 tavaszán át tudják-e adni a 4-es metrót.

Tarlós István az M1 Ma reggel című műsorában szerda reggel arról beszélt, hogy a 6-7 éve kötött szerződések nyomán jogi problémák, többletkövetelések álltak elő, amelyek sokkal inkább veszélyeztetik a metróvonal átadását, mint a műszaki feltételek. Utóbbira bőven elég lesz az idő, a kivitelezők dolgoznak, a munkálatok pedig az egyezkedések függvényében gyorsulhatnak vagy lassulhatnak – tette hozzá.

Tovább

Ki lehet dobni az arcképes bérletigazolványt

2012. december 31., 08:20 Módosítva: 2013.01.07 06:39
219

Kedden megváltozik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletrendszere. Azok a bérletek, amelyekhez eddig arcképes bérletigazolvány kellett, január elsejétől személyi igazolvánnyal és kártyaformátumú jogosítvánnyal is érvényesek lesznek. A bérletszelvényre az adott igazolvány sorszámát kell ráírni. Ha ez nincs a szelvényen, vagy az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre írta, bérlete érvénytelennek minősül, és pótdíjat lehet rá kiszabni.

A BKK tapasztalatai szerint a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem írták rá az érvényességi idő kezdetén a hozzájuk tartozó igazolványok számát. Emiatt január elsejétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket.

476907 447286605329833 2017862384 o

Keddtől új bérlettípusokat is bevezet a BKK. 2700 forintért kiegészítő heti bérletet lehet vásárolni, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Különválik a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes marad. Az egyszelvényes éves bérletek mostantól nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK 2013-as tarifáiról. A tanulók és kisgyerekesek havi bérletei változatlanul 3850 forintba kerülnek. A nyugdíjasok havi bérletének ára is marad 3700 forint. Az elővárosi (a HÉV-re és a környéki autóbuszokra érvényes) díjak is változatlanok maradnak. A vonaljegyek viszont 320 helyett 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 2800 helyett 3000 forintba, a teljes árú havi bérletek 9800 helyett 10 500 forintba kerülnek keddtől. A teljes árú éves bérletek ára 114 600 forint lesz.

Józsefváros 3,8 milliárd forintot nyert el

2012. december 29., 08:02 Módosítva: 2012.12.29 08:02
29

Több mint 3,8 milliárd forint pályázati pénzt nyert el a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna negyed szociális városrehabilitációjának folytatására – mondta el Kocsis Máté polgármester. A városrész ilyen nagyságrendű forrást még nem nyert el, és ezzel az összeggel együtt Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete ebben a ciklusban – mondta.

Kocsis elmondta, hogy a Magdolna negyed program teljes körű szociális városrehabilitáció, aminek az első és második üteme arra épült – és a most induló harmadik is arra fog –, hogy nemcsak maga a város, az utcák, házak újulnak meg, hanem az ott élők is segítséget kapnak.

Elmondta: a 3,8 milliárd forintos, Új Széchenyi Tervből nyert támogatási összeg jelentős részét egyebek mellett szociális felzárkóztató programokra, munkahelyteremtésre, drogprevencióra és bűnmegelőzési tanácsadásra fordítják.

A harmadik ütemben 50 ezer négyzetméter közterület újul meg, köztük a Dobozi tér, a Kálvária tér és a piacterületet leszámítva a Teleki tér – mondta a Kocsis. A polgármester szerint az utóbbi helyszínen az új piac 2013-ban készül el, azt az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. A programban tucatnyi társasház gépészetét és homlokzatát is felújítják, a beruházások több mint 1200 lakást érintenek.

Támogatást nyert az úgynevezett FiDó-projekt is: a Fiumei út - Dobozi út közötti területen egy olyan épület kap helyet, ahol sport- és szabadidős foglalkozásokat tartanak majd gyerekeknek. A beruházást egy fiatal építész diplomamunkája alapján valósítják meg.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy a közeljövőben az Auróra utcai szakrendelő felújítására is igyekeznek sikeresen pályázati forrást találni, a beruházás összköltsége körülbelül 1 milliárd forint lesz.

Lezárják a pesti alsó rakpart egy szakaszát

2012. december 28., 11:06 Módosítva: 2012.12.28 12:31
14

Közművezeték-felújítási munkák miatt január másodikától áprilisig lezárják a pesti alsó rakpart egy szakaszát, közölte a Budapesti Közlekedési Központ és az Országgyűlés sajtószolgálata.

Tovább

Jégtörő nélkül marad Budapest

2012. december 28., 07:55 Módosítva: 2013.05.06 14:38
582

Szombaton víztelenítették és elküldték nyugdíjba a Budapest környékén üzemelő egyetlen jégtörő hajót, a Jégtörő I-et. Az üzemeltető civil szervezet ugyan működtetné a még kifogástalan állapotban levő hajót, de az abszurd jogi helyzet miatt erre nincs lehetősége, a tulajdonos államnak pedig se pénze, se szakembere nincs rá. Történt mindez az igazi téli időszak kezdetén, amikor éppen hogy egy lehetséges jégzajlásra kellene felkészülni.

A Jégtörő I-et két társával együtt 2009-ben szerelték le a magyar jégtörő-flottából, azaz ekkor vonta ki a forgalomból az állami tulajdonos anyagi okok miatt. A hajót azóta civilek üzemeltetik, üzemeltetési szerződés alapján. A legutolsó üzemeltetési szerződést a Magyar Hajózásért Egyesülettel kötötte az állam, ez a szerződés idén májusban lejárt. Új üzemeltető nincs, a régi pedig jogszabályi akadályok miatt nem üzemeltethet tovább, így a hajót szombaton leállították, téliesítették, magyarán alvó üzemmódba helyezték. Más jégtörő hajó Budapest térségében nincs.

Tovább

Éjfél után bezáratnák a Szimpla Kertet

2012. december 27., 22:47 Módosítva: 2012.12.27 23:59
983

Több VI. és VII. kerületi szórakozóhely után most a Kazinczy utcai Ellátó kert és a külföldi turisták első számú célpontjává vált Szimpla Kert is olyan határozatot kapott a kerületi jegyzőtől, amely megtiltja az éjfél utáni nyitva tartást. A korlátozást egy Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítás alapján rendelik el, amely eredetileg a prostitúció és a drogkereskedelem visszaszorítását célozza, de a gumijogszabályt a kerületek főként az utcai zajongás megakadályozására alkalmazzák. Ha a helyek nem tesznek eleget a határozatnak, akár rendőröket is kivezényelhetnek, de abból óriási botrány lenne.

A Szimpla Kert csütörtökön kapta meg a VII. kerületi jegyző határozatát, amelyben a már külföldön is kultikusnak számító helyet csak éjfélig engedné nyitva tartani. A jegyző három okra hivatkozik: "közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okokra", felrója a helynek, hogy az előtte megálló taxik akadályozzák a forgalmat, illetve hiányolja a zeneszolgáltatásra szóló engedélyt.

Tovább

Több közterest állítanak az ellenőrök mögé

2012. december 27., 14:54 Módosítva: 2012.12.31 08:01
30

Januártól több közterület-felügyelő segíti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőreinek munkáját - közölte a központ és Budapest Főváros Közterület-Felügyelete (BFKF) csütörtökön. A közterület-felügyelők bevonásával a BKK célja az, hogy csökkentsék a bliccelés arányát és megőrizzék a menetdíjbevételeket. Mivel a közterület-felügyelő hivatalos személy, ezért hatósági jogosultsággal szólíthatja fel az utast a személyazonosságának igazolására, így az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók kiszűrése és a pótdíjak beszedése hatékonyabb lehet - olvasható a BKK közleményében. A közterület-felügyelők felléphetnek a zsebtolvajokkal, rongálókkal, randalírozókkal szemben is.

A BKK és a BFKF 2011-ben kezdte bevonni a közterület-felügyelőket az ellenőrzésekbe. Azóta a központ adatai szerint 253 százalékkal több helyszíni pótdíjat szedtek be, 99 százalékkal kevesebb utas távozott intézkedés nélkül. A 2011-es 50,1 milliárd forint menetdíj-bevételi tervet mintegy 2,35 százalékkal, 1,14 milliárd forinttal teljesítette túl a BKV. A 2012. január-április között 17,7 milliárd forint tervét 1,9 százalékkal, a BKK 2012. május-október között tervezett 25,4 milliárd forint menetdíj-bevételét pedig 2 százalékkal teljesítette túl.

Szmogközeli helyzet van Budapesten

2012. december 27., 13:14 Módosítva: 2013.01.29 13:07
9

A légszennyezettség mértéke csütörtök délelőtt egy mérőpont kivételével mindenhol átlépte az egészségügyi határértéket Budapesten. A mért adatok a határérték 95 és 167 százaléka közötti tartományban mozognak, előbbi értéket Pesthidegkúton, utóbbit a XVIII. kerületben mérték.

Elsősorban a szálló por koncentrációja emelkedett kritikus mértékben, a többi károsanyag mennyisége a határértékek alatt marad. Szmogriadó egyelőre nincs, csak „szmogközeli helyzet”.

Tovább

Szinte mindenhol lesznek már alacsonypadlós buszok

2012. december 27., 09:36 Módosítva: 2012.12.31 08:01
7

Szinte a teljes autóbuszhálózaton akadálymentes utazást, alacsonypadlós buszokat biztosítanak 2013-tól, írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Január 1-től teljes körűen forgalomba állnak a közelmúltban vásárolt használt, de jó állapotú, alacsonypadlós Mercedes Citaro és Volvo 7700-as buszok, írják. Ez azt jelenti, hogy néhány kiegészítő, csak csúcsidőben közlekedő, illetve midibuszokkal kiszolgált járat kivételével minden vonalon közlekedni fognak alacsonypadlós autóbuszok.

Tovább

Megszűnik a 2A villamos Budapesten

2012. december 27., 08:34 Módosítva: 2013.01.04 18:37
32

Társadalmi egyeztetésen dőlt el a 2A villamos sorsa. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az utasok többsége támogatta a viszonylat megszüntetését. A 2A várhatóan február elsején áll le végleg, ezzel egyidőben a 2-es villamosok a mostani állapothoz képest jelentősen sűrűbben közlekednek majd.

Tovább

Küszködnek a hegyvidéken a BKV-buszok

2012. december 23., 12:26 Módosítva: 2012.12.23 12:26
9

A havazás miatt kisebb fennakadásokra kell számítani a budapesti tömegközlekedésben, közölte vasárnap délben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, de egyes járatok forgalmában kisebb késések, fennakadások vannak, különösen a hegyvidéki autóbusz-vonalak esetében.

A BKK a Facebook-oldalán ismerteti az éppen aktuális helyzetet. Tizenegy körül azt írták, hogy késnek a 13-as, a 21-es, a 21A és a 137-es autóbuszok. A 150-es és a 250-es autóbuszok a Tordai út járhatatlansága miatt megosztva közlekednek: egyrészt Újbuda és Kelenvölgy; másrészt pedig a dél-budai végállomásuk és a Vincellér utca között, emiatt nem érintik a Tordai út megállóhelyet.

A patkányoknak saját előkóstolójuk van

2012. december 22., 13:49 Módosítva: 2013.03.25 14:31
251

Évente 3000-4000 patkánybejelentés fut be Budapesten. Ennek elenyésző része bizonyul valósnak, legtöbbször nyestet, egeret vagy sünt néznek patkánynak. A fővárosban 1971 óta mentesítenek, az akkori 2 millióról mára 1-2 ezerre csökkent a patkányok száma. Az irtás és megelőzés évi 200 millióba kerül, de ha abbahagynák, 2-3 év múlva megint minden budapestire jutna egy patkány.

1970-ben, a nagy patkányirtás és folyamatos mentesítés megkezdése előtt, egy felmérés szerint kétmillió patkány élt Budapesten. Azaz minden lakosra jutott egy példány. Mint azt Bajomi Dániel, a mentesítést 1971-ben elkezdő és azóta is végző cég igazgatója elmondta, az akkori becslések szerint a patkányok évi 300-400 millió forintos kárt okoztak a fővárosban.

Tovább

Kollektív szerződést kötött a BKK a szakszervezetekkel

2012. december 19., 19:42 Módosítva: 2012.12.19 19:42
4

Kollektív szerződést írt alá Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a munkavállalókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel szerdán.

A szerződés január 1-től lép életbe. A BKK és a szakszervezetek képviselői az átmeneti megállapodás november 1-jei meghosszabbítása óta hetente több tárgyalást is folytattak.

Tovább