Budapest

Nyomozás indulhat a BKV-s ingatlanpanama miatt

2012. december 4., 07:50 Módosítva: 2012.12.04 08:23
18

A BKV felügyelőbizottsága azt javasolta az igazgatóságnak, hogy tegyen feljelentést a cég egyik legkirívóbb ingatlaneladási ügye miatt. Az M5 autópálya felhajtója melletti telket kilencszeres áron adták tovább, miután a BKV egyik cége értékesítette – írja a Magyar Nemzet.

Tovább

Tízszer bukott le ál-BKV-ellenőr 3 hónap alatt

2012. december 3., 14:02 Módosítva: 2012.12.03 17:43
443

„Marika, megvan a tegnapi embered párja!”– rikkantottak egymásnak az Akácfa utcai BKV-irodában, amikor egy utas bejelentést tett, hogy valószínűleg álellenőr akarta megbüntetni. Egyre több az ilyen eset, csak az elmúlt három hónapban tíz alkalommal tett feljelentést álellenőrök miatt a BKK.

„Kedd este az Astoriánál odalépett hozzánk egy ellenőr a 47-es villamoson. Miután átadtuk neki a kezeletlen jegyünket, leszállított minket a járgányról és megpróbált meggyőzni minket, hogy ott a helyszínen fizessünk ki 8000 forintot neki, vagy ha nem adjuk oda neki a személyinket, rendőrt hívat. Végül odaadtam neki a papírjaimat, és a barátomat is erre sarkalltam: ha 8 napon belül szerzünk egy érvényes bérletet, akkor csak 2000 forint büntetést kell fizetnünk, és különben is fura volt a szituáció” – jelent meg az egyik közösségi portálon.

Tovább

Az Alstom-kocsi is befutott a 4-es metróba

2012. november 30., 20:04 Módosítva: 2013.11.14 10:30
179

Az orosz metrószerelvény után az Alstom-kocsik is végigfutottak a 4-es metró alagútjának egy szakaszán. A próbafutás során akadt némi probléma a pályán, de a francia vonat is végigment a pályán.

A szerda esti első, úgynevezett tartampróbán még régi orosz metrószerelvénnyel tesztelték a 4-es metró Etele tértől Móricz Zsigmond körtérig tartó szakaszát, csütörtökön már egy Alstom-vonat is végigment a három állomásnyi szakaszon.

A próbafutás során a Móricz Zsigmond körtértől visszafelé feszültséghiány miatt először 20, majd egy megállóval később 10 percet várokozott az Alstom-kocsi, fedélzetén a BKV, a BKK, a DBR, az Alstom és a Siemens vezetőivel, szakembereivel. Később kiderült, hogy a pihenőidőt az okozta, hogy a vonat visszafelé is ugyanazon a vágányon jött, ami megzavarta a fékezéses energiavisszatápláló-rendszer elektronikáját, ezért az automatika "ijedtében" lekapcsolta a feszültséget, nehogy baj legyen.

Tovább

Munkába áll a főváros lopó autója

2012. november 30., 12:56 Módosítva: 2012.11.30 13:24
418

December 1-től megkezdi működését a főváros, a közterület-felügyelet és a tűzoltóság közös szuperlopóautója, és megnyitják a közterület-felügyelet új ügyeleti központját.

Annak az időnek vége, hogy valaki kigyúrtan, terepjáróval ott áll meg ahol akar, és akinek nem tetszik, jelentkezhet egy pofonért, vezette fel az új rendszert Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón.

Tovább

Tarlós: Lesz béren kívüli juttatás a BKV-nál

2012. november 30., 09:18 Módosítva: 2012.11.30 09:18
14

Tarlós István szerint karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét. A főpolgármester erről az M1 reggeli műsorában beszélt, miután csütörtökön a BKV egyik szakszervezete újabb sztrájkbizottságot hozott létre, és december elejére kilátásba helyezte az összevont sztrájk lehetőségét.

Tovább

Újra kábelt loptak két vonalon

2012. november 29., 20:31 Módosítva: 2012.11.29 20:53

Ismét kábeleket loptak a fővárosban a H5-ös, szentendrei hév vonalán, továbbá a VIII. kerületben a 37A villamos vonalán – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A szentendrei hév vonalán legutóbb a múlt héten loptak el 170 méternyi kábelt. Az akkori anyagi kár közel 1,8 millió forint volt. A BKK feljelentést tett az ügyben.

A BKK mostani közleménye szerint a H5-ös hév vonalán, Csillaghegy állomás közelében szerda este nyolc oszlopköznyi légkábelt loptak el ismeretlen elkövetők. A lopási kár megközelítőleg 2 millió forint, a helyreállítás értéke pedig 5 millió forint.

A hév közlekedése folyamatos volt, azonban az áramkorlátozás miatt lassítani kellett a szerelvények forgalmát. A korlátozás a kábelek pótlásáig marad érvényben.

A 37A villamos vonalán csütörtökön a VIII. kerületi Asztalos Sándor utcai felüljárón rongálták meg a kábelszekrényeket, és 26-26 méter betáplálási kábelt loptak el ismeretlenek. Az eset a villamosforgalmat nem akadályozta. A lopási kár megközelítőleg 700 ezer forint.

Sztrájkot hozhat a BKV-nál a Mikulás

2012. november 29., 16:49 Módosítva: 2012.11.29 17:54

December első felében sztrájk lehet, a sztrájkbizottság megalakítását bejelentették a szakszervezetek.

Mivel a november közepén kezdeményezett kollektív munkaügyi vita nem vezetett eredményre, követeléseik nyomatékosítására sztrájkbizottságot alakítottak, jelentette be Egységes Közlekedési Szakszervezet.

A BKV másik nagy szakszervezete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) a maga részéről néhány napja már bejelentette a sztrájkbizottság megalakítását.

sztrajk1

A szakszervezeti vezetők egyelőre nem nyilatkoznak arról, hogy pontosan mikor lehet sztrájk a BKV-nál. Mint Nemes Gábor, az EKSZ vezetője elmondta, a szakszervezetes most a közös lépésekről, és a közös sztrájkról egyeztetnek, ezért nem is jelentettek be sztrájkot most. Hozzátette, ha lesz sztrájk, akkor december első két hetében már számítani lehet rá.

A BKV vezetése és a szakszervezetek folyamatosan egyeztetnek annak érdekében, hogy megegyezés szülessen a kollektív munkaügyi vita során felmerült kérdésekben, és elkerüljük a sztrájkot. Fontos annak megértése, hogy a mostani időszaknak az együttműködésről kell szólnia, nem a széthúzásról, fenyegetőzésről és pánikkeltésről, áll a BKV által kiadott közleményben.

900 millióra nőtt az óbudai promenád ára

2012. november 28., 16:24 Módosítva: 2012.11.28 16:24
36

A felújított Kolosy téri piac átadásaként meghirdetett eseményen ugyan a piacot nem adták át használatra, de a polgármester, Bús Balázs köszöntőjéből kiderült, hogy az Óbuda Promenád projekt (aminek részeként a piac is megújul) a tervezett 720 millió forint helyett  900 millió forintból valósul meg. Ebből 556 milliót az EU áll, de a majdnem 200 millióval megnövekedett részt az önkormányzat állja. Haraszti Levente, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő  Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az eredeti költségvetés óta óriási áremelések voltak, és amikor bejöttek a kivitelezői árajánlatok, akkor látták, hogy sokkal többe fog kerülni az építkezés. A projekt indításakor még örültek, hogy csak 23% önrészt kell majd adnia az önkormányzatnak.

Az Óbuda Promenád projekten belül megszépül a Kolosy tér, megújul a piac, a környék utcái (kivéve a Bécsi utat) díszburkolatot kapnak, két utca kivételével (Bokor és Csemete utca) kitiltják az autókat, és mindenhol egy szintre hozzák majd az utcákat a járdákkal.

Csúszással indultak, de a városvezetés szerint tartható a december közepére ígért átadási határidő. Ez persze relatív, mert most a piacot is úgy adták át, hogy nem készült el teljesen: tulajdonképpen nem tud piacként funkcionálni. Ugyan a nagy munkálatokkal végeztek, elkészült az új üvegtető-szerkezet és a térburkolat, de a piactérre tervezett pavilonok még nincsenek meg, ezért az árusok nem tudják használni.

“Elfogyott a türelmünk” - fakadt ki egy tíz éve itt dolgozó zöldséges, miután Bús Balázs beszédében megköszönte a piac dolgozóinak a türelmet. “Júniusban kiköltöztünk, akkor szeptember elejére ígérték, hogy visszaköltözhetünk árulni a piacra, most december közepét mondanak. Az a baj, hogy már ezt sem tudjuk elhinni, semmilyen garanciát nem kaptunk arra, hogy tényleg betartják a határidőt. Közben feléltük a tartalékainkat, jövő héttől lehet, hogy nem tudok a családnak enni adni” - folytatta a kétségbe esett zöldséges. Nem értik, miért nem költözhetnek vissza ideiglenesen addig, amíg meg nem érkezik a tizenkét pavilon. Hiszen a projekt nem az ő hibájukból csúszik, mégis rajtuk csattan az ostor, olyannyira, hogy akár tönkre is mehetnek közben emiatt.

A “Pon Pon - alig használt gyerekruha” nevű bolt egyedül árválkodik üzletként az emeleten, a tulajdonosa azt sérelmezte, hogy az egységes arculat miatt nem kerülhettek vissza a hirdetőtáblái, ezért senki felé se néz, pedig már tizenhárom éve itt működik a boltja.  A piac kő részeiben nyitva vannak az üzletek (tejes, hentes, kifőzde), de ők is panaszkodnak, mert kevés ember megy be a piacra, ha nincsenek ott a zöldségesek, illetve ha nem tudják, hogy nyitva van-e. “Olyan mínuszban vagyok, és jön a karácsonyi szezon, arra sem tudunk kinyitni” - hallatszott ki egy sirám az árusok egymás közti beszélgetéséből. Szerintük nemcsak a csúszással van baj, hanem azzal is, hogy a tervezők nem kérték ki a véleményüket az átalakítás előtt, ezért nem biztos, hogy megfelelnek nekik ezek a pavilonok. Valaki elmondta, hogy ő például húsz négyzetméteren árult itt eddig, a pavilonok pedig 12 négyzetméteresek lesznek. Miközben a városvezetés arról szónokol, hogy közösséget építenek, úgy érzik, nem törődnek a közösség alapját jelentő piacosokkal.

Jelen volt a promenád projektért felelős alpolgármester, Puskás Péter is, aki azt ígérte az aggódó piacosoknak, hogy még szerdán összeülnek a munkatársaival, és megpróbálnak módot találni arra, hogy amíg nem lesznek kész a pavilonok, addig is kitelepülhessenek a piacra a zöldségesek. A mihamarabbi visszaköltözés megoldására Bús Balázs is ígértet tett, de később egy illetékes hölgy arról beszélt, hogy amíg szerelik a pavilonokat, addig nem fognak tudni kipakolni a zöldségesek. “Zöldséges nélkül nem piac a piac” - summázta az egyik piacos.

Új piac

Haraszti Levente elmondta, hogy a korábbi vászontető helyére felhúzott hővédő üveges tető jó érzéseket fog biztosítani a piacon. A téli extrém hidegekre gondolva gázsugárzókat építettek be a tetőszerkezetbe. Csúszásgátló térburkolatot kapott a piactér, felújították a külső és belső homlokzatot, és a régi tetőszerkezet bádogozása, cserepezése is megújult. A piac felső konzolos szerkezetét (az emeleti folyosót) kiszélesítették, és kialakítottak az emeleten egy úgynevezett civilházat, aminek mindenféle civil funkciókat adnak majd. A helyi kulturális élet fellendülését várják a korábban raktárként használt helyiségtől: rendezvényeket, fórumokat akarnak tartani, és itt mutatnák be Óbuda turisztikai vonzerejét is.

A korábban vendéglőként és istállóként funkcionáló, 1993-ban épült piac előtt a Kolosy tér már egész szépen alakul, a városszerte megszokott térköves és ülőkockás megoldásokat láthatjuk itt is, a zöldfelületet pedig oly' módon próbálták növelni, hogy három kis dombot emeltek az egykori parkolóhelyekre.

Derűs Balázs

A polgármester utólag helyes döntésnek értékelte, hogy a projektet azzal kezdték, hogy felszámolták a Kolosy tér kaotikus állapotait, azt hogy parkolónak használták. Visszaemlékezett, hogy 2006-ban, amikor megválasztották, az első tevékenysége az volt, hogy kitiltották az autókat a Fő térről, utólag ezt is helyes döntésnek tartja. Az Óbuda Promenáddal a városrész turisztikai erejét is akarják növelni, és újjá akarják éleszteni a vendéglátást. Bús szerint jó ütemben halad az építkezés. Egy Simone Weil-idézettel zárta köszöntőjét: “meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”.

Nincs fűtés egy VII. kerületi óvodában

2012. november 28., 14:23 Módosítva: 2012.12.06 11:38
1

Kedd óta nincs fűtés a Budapest-Fasori Református Kollégium VII. kerületi Csipkebokor óvodájában, mert a társasház, amelyben az óvoda működik, jelentős tartozást halmozott fel – közölte Horgos Vilmos, a kollégium igazgatója. Ha szerda délutánig nem indul újra a fűtés, akkor a 76 gyereket csütörtöktől ideiglenesen a kollégium más, fűtött intézményeibe költöztetik át.

Tovább

A HÉV és a kisföldalatti is ránk rohadhat

2012. november 28., 13:34 Módosítva: 2013.01.07 06:39
303

Mint az a legutóbbi EU-csúcson is kiderült, 2014 és 2020 között 25-30 százalékkal csökken a Magyarországnak járó uniós forrás, ami érzékenyen érinti a fővárost és a BKV-t. Budapesten a következő 7 évben 180-300 milliárdos keretre számítanak, ami a rosszabb esetben még a 3-as metró megújítására is alig elég. Az 50 éves HÉV, a 45 éves földalatti, pláne az 5-ös metró már szóba se nagyon jöhet.

Információink szerint a fővárosi önkormányzatnál tudomásul vették, hogy a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről nagyjából el kell felejtkezni 10-15 éven keresztül. Jó ha a leharcolt földalatti, metró-, vagy HÉV-vonalak felújítására jut elég pénz. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy ezekre se mindre, pedig a HÉV-szerelvények 50, a földalatti kocsik 45 évesek lesznek a következő években, a 3-as metróról pedig már mindenki tudja, milyen állapotban van.

Tovább

Gázcsövet vesznek a lakók karácsonyra

2012. november 28., 13:05 Módosítva: 2012.12.06 11:38
22

Hétfőn kikapcsolták a gázt a Baross tér 17-ben, mivel az utcai gázvezeték cseréje után a régi ház rendszere nem felelt meg a nyomáspróbán. A közös képviselő panaszt tett a fűtési szezon kellős közepén végrehajtott munka miatt, a háznak pedig most karácsony előtt 1,5 millió forintért kell felújítania a vezetékeket. A főváros szerint a gázvezetékek cseréjét most kell elvégezni, hogy a metróépítés után határidőre rendezni tudják a teret, a gézvezetékek karbantartása pedig a társasházak feladata.

Hétfő óta nincs fűtés és több lakásban melegvíz sem a Baross utca 17. szám alatti házban. A lakók olajradiátorokkal és hősugárzókkal fűtenek. Ahogy kinéz, egy ideig még nem is lesz gáz a házban. Hétfőn az utcai gázvezetékeket cserélték, de az ezután elvégzett nyomáspróbán nem felelt meg a ház, ezért már vissza sem kapcsolták a gázt.

"November elején kifüggesztettek egy értesítést a házban, hogy 26-án kicserélik az utcai gázvezetékeket. Közölték, hogy a házban erre az időre nem lesz gáz, és ha ez elvégzett nyomáspróba nem megfelelő, nem is kapcsolják vissza" - mondta a társasház közös képviselője.

Tovább

Tarlós januártól több pénzt kap

2012. november 28., 11:03 Módosítva: 2012.11.28 15:37
169

Egyhangúlag elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés napirendjét szerdán.  A testület kötelezettséget vállalt a város vezetőinek illetményeire, és döntött a Vidám Park bezárásáról is.

Tovább

150 ezer köbméter föld a Római partra

2012. november 28., 08:36 Módosítva: 2013.02.15 10:31
181

Szerdai ülésén dönt a fővárosi önkormányzat arról, hogy a Római part árvízvédelemre biztosított 500 millió forintos kormányzati támogatást gyorsan felhasználva feltölti a Római part egy kilométeres szakaszát. A helyi civilek környezetrombolást kiáltanak arra, ami a főváros szerint "folyamhidraulika szempontú mederkorrekció".

A Római parti gát építésének első lépéseként tekinthető az az előterjesztés, amit szerdai közgyűlésén tárgyal a főváros. A terv lényege, hogy "csak az elköltött támogatás a biztos támogatás" elvén a központi költségvetésben erre a célra elkülönített 500 millió forintból feltöltik a Római part 3 kilométeres árvízveszélyes szakaszának északi egy kilométeres szakaszát.

A délebbre fekvő, két kilométer hosszú, lakott szakaszt a terv szerint mobilgát védi majd, aminek a pontos formájáról jövő év januárjában dönt a főváros.

Tovább

Új utastájékoztató táblákat mutat be a BKK

2012. november 27., 15:20 Módosítva: 2012.11.27 16:20
44

Fejlesztené a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a főváros aluljáróiban lévő utastájékoztatást, egy kísérleti projekt keretében az Ecseri úti metróállomáson tesztelik az új táblákat.

Tovább

Budapest épül, szépül, fejlődik

2012. november 27., 13:09 Módosítva: 2012.11.27 13:21
7

Átadták az Új köztemető főbejárata előtti körforgalmat a főváros X. kerületében. Tarlós István főpolgármester elmondta: az Új köztemető Európa egyik legnagyobb sírkertje, hárommillió elhunyt nyughelye, ahol 301 parcella közül az utolsó a legismertebb.

Tovább

Zebrán gázolt a 144-es busz

2012. november 27., 08:02 Módosítva: 2012.11.27 08:06
14

Kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt el egy idős nőt egy BKV-busz Budapesten kedd hajnalban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. A XIV. kerületben a Fogarasi út és a Vezér utca kereszteződésében egy 144-es busz egyelőre ismeretlen körülmények között gázolt el egy gyalogost. A 79 éves nő a helyszínen meghalt. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Tovább

Keddtől kezdődik a káosz a Ferencieknél

2012. november 26., 21:21 Módosítva: 2013.01.04 14:00
75

Keddtől forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest belvárosában a Ferenciek tere környékén a tér átépítése miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. Nem lehet majd parkolni a Március 15. téren, az Erzsébet a híd alatt, az Irányi utca egyes szakaszain, a Molnár utca lezárt végén és a Kéményseprő utcában. Az építkezés érinti a Szabad sajtó út - Váci utca csomópontot is, ahol a Szabad sajtó úton folyó vízvezeték-építés miatt a forgalmi sávokat elhúzzák az út északi oldala felé, emiatt a Buda felé haladó buszsáv rövid szakaszon megszűnik.  A Váci utca Duna utca és Irányi utca közötti szakaszára az Erzsébet híd felől nem lehet majd behajtani, így az Irányi utca az Erzsébet híd felől csak a Belgrád rakparton keresztül lesz megközelíthető.

A Ferenciek terén december elsejétől véglegesen lezárják a közúti aluljárót, ezért az Erzsébet híd az V. kerület déli részéből csak a Reáltanoda utcán és a Szép utcán át lesz elérhető. Az Irányi utca Váci utca és Károlyi utca közötti szakasza kétirányú lesz, így a déli Belváros felől közvetlenül elérhetővé válik a rakpart. A Ferenciek terén kezdődő munkálatok a Szabad sajtó út - Kossuth Lajos utca tengely forgalmát egyelőre nem érintik. A közúti aluljáró lezárása miatt a Lehel tér felé a 15-ös és 115-ös autóbuszok december 1-jén üzemkezdettől a Kálvin tér és a Deák Ferenc tér között terelt útvonalon közlekednek. A buszok a Kálvin tértől a Múzeum körúton és a Károly körúton járnak, és a 9-es busz megállóiban állnak meg.

A Belváros új fő utcája című projekt újabb üteme 4,1 milliárd forintba kerül.

Két-három évig nem várható dugódíj

2012. november 26., 13:49 Módosítva: 2012.11.26 13:49

A következő 2-3 évben valószínűleg nem lesz dugódíj Budapesten, mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a Portfolio.hu Property Investment Forum 2012 konferencián.

Tovább

Miért nincs még kész a Baross tér?

2012. november 26., 11:30 Módosítva: 2012.11.26 11:58
80

Áttervezték a 4-es metró végállomásának felszíni rendezési terveit, az új tervek alapján most kezdődött el a kivitelezés. A munka 4,3 milliárd forintba kerül, és 2014-ben fejeződik be.

A Baross tér felszínének rendezése az új városvezetés hivatalba lépésekor, illetve a BKK létrejöttekor még nem volt vállalkozásba adva a kivitelezőnek, tehát a tér gyors átadására tett korábbi ígéretek eleve tarthatatlannak bizonyultak, áll a BKK közleményében. 2011-ben a BKK felülvizsgálta a korábbi terveket, mivel azok egyes részletei koncepcionálisan hibásnak bizonyultak (például az eredeti tervben a felszíni tömegközlekedési járművek közötti átszállási gyaloglási távolságok nem hogy csökkentek volna, hanem néhány esetben még nőttek is).

A tervek felülvizsgálatát követően a nyertes kivitelező cég megkezdte a munkát. A Baross tér átadása 2014-ben várható.

Tovább

Milliókat kereshettek a parkolóőrök

2012. november 26., 08:14 Módosítva: 2012.11.26 09:48
100

Negyvenöt vádlottja lesz annak a bűnügynek, amelyben parkolóőrök évekig kenőpénzeket szedtek, írja a Blikk az által megszerzett vádiratra hivatkozva.

Átlagban napi 50 kuncsaftjuk volt, akik ezer forinttal fizették le az őröket. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a parkolóőrök közül többen luxusházakat építtettek maguknak.

Tovább

Kétezer parkolóhelyet ad át a főváros

2012. november 26., 07:26 Módosítva: 2012.11.26 07:27
10

Öt kerületben több mint kétezer parkolóhely üzemeltetését adja át ezekben a hetekben a főváros az önkormányzati törvény jövő januártól hatályos módosítása alapján, írja a Magyar Nemzet.

Tovább

Kirúgta a BKK a Bajuszos bácsit

2012. november 23., 17:47 Módosítva: 2012.11.23 17:47
2206

Nem találkozhatunk a jövőben a BKV járatain a Bajuszos bácsi figurájával, mert a cég szerint sokan személyes sértésnek érezték, hogy a BKK utasait egy kalapos, bajuszos emberként ábrázolják. A rajongói csoport gyászol.

Az 1200 tagból álló Bajuszos Emberke Rajongói Facebook-csoport oldalán jelent meg a BKV hivatalos válasza a csoport kérdésére, miszerint: "Létezik hivatalos verzió arról, hogy miért használ a BKV az új járműveken Bajusz Bácsi helyett egy ócska fantáziátlan másolatot? Talán a tervezőkkel nem tudtak megegyezni az árban? Vagy túl vidám volt, és nem illet bele Budapest szürke, komor, sírva-szarós imidzsébe? Bajusz bá' és Bajuszné volt a egyetlen kreatív és üdítő dolog a járműveken, ami megmosolyogtatott."

Tovább

Kállai Ferenc az olivahabban

2012. november 23., 17:28 Módosítva: 2012.11.23 19:46
59

Az ott a jégkunyhó, -2 fokos lesz, és jégvirágok lesznek benne. De a padlófűtés miatt a talpa senkinek nem fog fázni, és aztán itt kint a tepidáriumban rá lehet majd feküdni a testmeleg kőágyakra – mutat körbe Éva Mariann, a gyógyfürdő vezetője a Lukács vadonatúj exkluzív Szaunavilág-részlegében. Ezt a részt csak decemberben nyitják meg a közönségnek, de az már most nyilvánvaló: a Lukács vezetői a meglévő mellé teljesen új vendégkört szeretnének a fürdőbe csalogatni.

Tovább

Újabb kétségbeesett levél a 3-as metróról

2012. november 23., 15:25 Módosítva: 2012.12.10 19:01
597

A 3-as metró egyik karbantartójának drámai levele után újabb levél ecseteli a metróvonal katasztrofális állapotát. Ezúttal egy ott dolgozó műegyetemi diák számolt be tapasztalatairól a lapunknak elküldött levelében. A Metróért Egyesület szerint a levél minden szava igaz.

"A Budapesti Műszaki Egyetem diákja vagyok és nemrégiben szakmai gyakorlat keretében volt szerencsém a metró területén huzamosabb ideig dolgozni, így betekintést nyertem a 3-as metró állapotába és a karbantartók munkájába. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani személyes tapasztalatomat:

Tovább

Tarlós a BKV nélkül készít költségvetést

2012. november 23., 15:18 Módosítva: 2012.11.23 15:18

A tömegközlekedés nélkül készíti el a főváros a költségvetési tervezetét, nyilatkozta Tarlós István főpolgármester a hvg.hu-nak. Törvényi kötelezettségük beterjeszteni december folyamán a jövő évi költségvetési tervezetet, ugyanakkor még mindig nem látható világosan, hogy a kormány hogyan és milyen mértékben tervez segíteni a súlyos adósságokkal küzdő tömegközlekedési vállalaton.

Tovább

Ilyen lesz a budapesti kémegyetem

2012. november 23., 14:16 Módosítva: 2012.11.23 14:16
308

A Papp László Sportarénát jegyző Skardelli György tervezheti a Ludovika Campus sportépületeit. A 2015-ben induló Nemzeti Közszolgálati Egyetem környezetének kialakítására kiírt tervezői tendert a Művészetek Palotáját tervező Zoboki-Demeter Építész Iroda nyerte.

Lezárult a Ludovika Campus sportépületeire és környezetére kiírt építészeti tervpályázat: ez előbbit Skardelli György, az utóbbit a Zoboki-Demeter Építész Iroda nyerte, mondta Fürjes Balázs kormánybiztos. Fürjes hozzátette, hogy a legutóbbi kormányülésen áttekintették a beruházást, amit a miniszterelnök személyesen nyilvánított az egyik legfontosabb uniós forrást felhasználó projektnek.

Tovább

Tarlós több pénzt visz haza jövőre

2012. november 23., 10:48 Módosítva: 2012.11.23 10:48

Az önkormányzati törvény értelmében jelentősen emelkedik a főpolgármester és helyetteseinek illetménye 2013. január elsejétől. A jogszabály szerint a főpolgármester havi illetménye megegyezik a miniszterek törvényben megállapított illetményével, amely alapilletményből, illetménykiegészítésből és vezetői illetménypótlékból áll.

Tarlós István 2010. október 3-tól bruttó 671 550 forint havi illetményt kapott, amelyhez 201 465 forint költségátalány járt neki. Január elsejétől alapilletménye 602 940, illetménykiegészítése 301470, vezetői illetménypótléka 391 911 forint lesz. Vagyis összesen havi bruttó 1 296 321 forint illeti meg. A főpolgármester az illetményének 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítésre, vagyis havi 194 448 forintra is jogosult.

A főpolgármester-helyettesek havi illetménye az önkormányzati törvény szerint megegyezik a főpolgármesteri pénz 90 százalékával, és ők is jogosultak a saját illetményük 15 százalékával megegyező költségtérítésre. Így Bagdy Gábor pénzügyi, Csomós Miklós oktatási és kulturális, György István városüzemeltetési, Szeneczey Balázs városfejlesztési és Szentes Tamás egészségügyi, szociális és sportért felelős főpolgármester-helyettes havi bruttó 1 166 689 forintra jogosult.

Szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Sárádi Kálmánné főjegyző előterjesztéséről, amely arra tesz javaslatot, hogy a testület vállaljon kötelezettséget az illetmények és költségtérítések pénzügyi fedezetére.

Átadták a csepeli gerincút első szakaszát

2012. november 22., 15:22 Módosítva: 2012.11.22 15:46
36

Tarlós István főpolgármester az avatóünnepségen a főváros egyik kiemelt jelentőségű beruházásának nevezte a Weiss Manfréd úttól kezdődő kétszer kétsávos utat, ami jelentősen javít Csepel és a központi városrészek közlekedési kapcsolatain. A Posztógyár útig tartó 2,5 kilométeres tehermentesítő főút elkerüli a XXI. kerület sűrűn lakott központját, ezzel élhetőbb lesz a belváros, csökken a por- és környezetszennyezés. A gerincút mentén minden indokolt helyen zajárnyékoló fal épült, az út mellett kétezer fát és cserjét is elültettek.

Tovább

Még egymilliárdot költenek a Margit hídra

2012. november 22., 09:01 Módosítva: 2012.11.24 23:04
83

Még mindig nem készült el teljesen a Margit híd: a napokban zárult le a határideje annak a pályázatnak, amit a BKK írt ki a pesti hídfő befejezésére. Még három tendert hirdetnek a Margit hídra, összesen egymilliárd forint értékben.

A hamarosan lezáruló pályázat szerint a győztes kivitelező lezárja a gyalogos forgalom elől a Jászai Mari téren a nagy aluljáróba vezető lépcsőket, a parkokba vezető irányokban zárható, műemléki bejáratok lesznek. Azt nem sikerült megtudni, mit tervez a BKK a kiürített aluljárókkal.

Tovább

Drágulhat a temetkezés Budapesten

2012. november 21., 17:09 Módosítva: 2012.11.21 17:09
7

Átlagosan nettó 4,2 százalékkal drágulhatnak a kegyeleti közszolgáltatási díjak Budapesten 2013. január 1-jétől. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. által készített díjmódosítási javaslatról jövő szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

Az indítvány szerint a hagyományos földbetemetés teljes körű szolgáltatásának ára nettó 7,3 százalékkal emelkedne, ami az idei áfa nélküli 287 ezer 622 forint helyett 308 ezer 497 forintot jelentene. A hamvasztásos temetés 3,4 százalékkal drágulna, vagyis nettó 178 ezer 615 forintról 184 ezer 759 forintra nőne a fizetendő összeg.

A szórásos temetés költsége jóval az infláció alatt, nettó 1,7 százalékkal emelkedne. Ez azt jelentené, hogy a 2012. évi 127 ezer 259 forint helyett áfa nélkül 129 ezer 359 forintba kerülne a szolgáltatás.

A BTI az előterjesztés szerint azt is jelezte: amennyiben a közgyűlés a javasoltnál alacsonyabb díjmértéket állapít meg, akkor az előzetes számítások szerint százalékpontonként 20 millió 351 ezer forint kompenzációs igénye lesz a fővárosi önkormányzat felé.