Budapest

Néhány napra leáll a budavári sikló

2012. április 16., 14:40 Módosítva: 2012.04.16 14:45

A tavaszi karbantartás miatt a hétfői üzemkezdettől a pénteki üzemzárásig nem közlekedik a budavári sikló, közölte a BKV. Az évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – esedékes tervszerű karbantartás során ellenőrzik a járművek szerkezeti elemeit, elvégzik a gépészeti és az elektromos berendezések időszakos vizsgálatát, és felkészítik a siklót a nyári turistaszezonra. Szombattól már ismét a megszokott menetrend szerint szállítja utasait a több mint 140 éves jármű, írta a közlekedési társaság.

Nyomozás a temetkezési intézetnél

2012. április 16., 11:07 Módosítva: 2012.04.16 11:07
5

Elrendelték a nyomozást Budapesti Temetkezési Intézet ügyében a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával megtett jobbikos feljelentés nyomán, áll a párt közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a Jobbik másfél hónapja tett feljelentést a legfőbb ügyésznél a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. működésével kapcsolatban ismeretlen tettesek ellen, gazdasági bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Staudt Gábor országgyűlési képviselő akkor elmondta: olyan információk jutottak a birtokába, amik szerint a BTI több esetben is törtvénytelenül járt el. Információi szerint a cég 2010. évi eredményét szándékosan tüntették fel veszteségesnek, hogy ezután aztán a 2011-es eredményt javítani tudják. Emellett Staudt Gábor szerint a BTI túl magas és indokolatlan szakértői díjakat fizetett ki, tényleges munkavégzés nélküli tanácsadói szerződéseket kötött, nagy értékű gépjárműveket és ingatlanokat bérelt, valamint a közbeszerzési eljárások kiírásánál sem tartotta be a szabályokat.

A jobbikos politikus emlékeztetett arra, hogy a BTI jelenlegi vezetője Horváth József, aki korábban a Szentendrei Városi Szolgáltató Zrt.-t vezette és az "ott folyó ügyekkel kapcsolatban" a Pest Megyei Főügyészség 2011 decemberében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Staudt Gábor úgy fogalmazott: "cégek és eljárások tekintetében megdöbbentően nagy hasonlóságot mutatnak" a két cégnél lezajlott folyamatok, ezért szerinte mindenképpen ki kell vizsgálni, hogy a két ügy összefügg-e, illetve vannak-e közös személyi felelősök.

Váratlanul eltűnt a Sportmax

2012. április 16., 10:57 Módosítva: 2012.04.16 13:19
290

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a hét végén váratlanul kiürítették a Budapest XI. kerületében, a Kőérbereki telepen található Sportmax sportközpont egy részét. Nem kizárt, hogy az ügynek politikai összefüggései vannak.

Még a logót is leszedték az épületről. "A hét végén összecsomagoltak, jelenleg gyakorlatilag üres az épület. Az ott dolgozók is csak ma reggel tudták meg, az a benyomásom. Az óvoda még üzemel, de nem lehet tudni meddig. Viszont a játszótérről még a játékokat (csúszda, hinta stb) is kirántották, elvitték" – taglalta a helyzetet az olvasó. Felhívtuk a kőérbereki Sportmaxot, ahol megerősítették, hogy vasárnap bezárták, de azt az ott dolgozóknak sem mondták meg, hogy miért, illetve hogy újranyitnak-e valaha. Ami a játszótéri játékok elhurcolásának fényében nem tűnik valószínűnek.

Leszedték még a céglogót is
Leszedték még a céglogót is
Fotó: Olvasónk

Információink szerint a Sportmax 1 nem került teljes kiürítésre, az épületben a Lite Wellness Club ugyanúgy üzemel, mint eddig, de minden más üzlet bezárt. Az épületben üzemelő Cressi búvárbolttól és a Deep Dreams búváriskolától megtudtuk, hogy ma értesültek arról, hogy a Sportmax Kft. április 15-én felmondta a bérleti szerződésüket a Hosszúréti Lakópark Kft-vel kötött szerződésükre hivatkozva. Azt is elmondták, hogy a Sportmax Kft. emberei jelenleg is viszik el az épületből kábeleket és a nagyobb növényeket.

Egy alkalmazott szintén megerősítette, hogy számára is váratlanul bezártak, a munkatársak állítólag hétfőn délelőtt kapnak tájékoztatást. Hívtuk a MOM Park mellett található, látszatra jól prosperáló Sportmax 2-t is. Ők normálisan üzemelnek és állításuk szerint semmit sem tudnak a testvérintézmény problémáiról.

Tovább

CET: 11,5 vagy 6,6 milliárdba került?

2012. április 16., 08:29 Módosítva: 2012.07.27 12:09
111

A fővárosi önkormányzat szerint számos sebből vérzik a Duna-parti CET-projekt. Egy kirendelt igazságügyi ingatlan-értékbecslő szakvéleménye szerint az épület messze nem ér annyit, amennyit a beruházó felszámolna érte. Egy másik becslés szerint a bevétele, az eredetileg tervezettnek mindössze a harmadát hozná a fővárosnak. A beruházó cég cáfolja ezt. Indul a Halpénz rovat.

A pesti Duna-part díszének szánt CET kapui zárva, a projektet finanszírozó MKB 8 milliárd forintot és a kamatokat, a beruházó Porto Investment pedig a bank 8 milliárdja felett további 3 milliárd forintot követel perben a fővárosi önkormányzattól. A főváros nem tud bejutni a CET területére, annak ellenére, hogy a telek az ő tulajdona, így lehetne összefoglalni a jelenlegi állást CET-ügyben. A dolgok ott akadtak el, amikor 2010 végén az épület műszaki átadás-átvétele meghiúsult: a főváros szerint a Porto, a Porto szerint a főváros hibájából.

Tovább

Hétfőtől helyet cserélnek az Andrássy sávjai

2012. április 15., 13:01 Módosítva: 2012.04.15 13:01

A hétfőn induló munkálatokat több szakaszban végzi és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezi be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A kerékpársáv jelenlegi kialakítása sok jogos kritikát kapott mind az autósok, mind a kerékpárosok részéről. Az új forgalmi rend célja, hogy a jobbra kanyarodó autók és biciklisek többé ne veszélyeztessék egymást, továbbá a kerékpáros közlekedést ne akadályozzák parkoló vagy rakodó autók, ne kerüljön kuka rendszeresen a kerékpársávra és a parkoló autókból kiszállók is nagyobb biztonságban legyenek.

A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak balesetet. Az önálló jobbra kanyarodó sávval ellátott kereszteződésekben a kerékpársáv a jobbra kanyarodó és az egyenes forgalmi sáv közé kerül, így a jobbra kanyarodó autók először a besorolási szabályok szerint keresztezik a kerékpársávot, és csak utána kanyarodnak jobbra.

Változik a lámpák beállítása is. Ma több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kapnak zöld jelzést. Ez a működési elv megszűnik, ezentúl az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, és megszűnnek az önálló kerékpáros jelzőlámpák.

A teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv, és az utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján, alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi.

A beruházás első szakaszában, április 16-tól 22-ig az Oktogon és a Nagymező utca között az Erzsébet tér irányában, a második szakaszban, április 23-tól 29-ig a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, szintén az Erzsébet tér irányában zajlanak a munkák. A harmadik fázisban, május 2-ától 7-éig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Nagymező utca között, míg a negyedik fázisban, május 8-tól 13-ig a Nagymező utca és az Oktogon között a Hősök tere irányában dolgoznak majd a BKK Közút munkatársai. Az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás a munkavégzés idején.

Vonul az Élet menete, máshogy jár a BKV

2012. április 15., 09:19 Módosítva: 2012.04.17 16:31
11

Változik a BKV menetrendje ma délután az Élet menete elnevezésű rendezvény miatt, az érintett buszok, illetve villamosok terelt útvonalon vagy megosztva közlekednek. A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapjához kapcsolódva az Élet menete keretében a Belgrád rakparton az Erzsébet híd és a Szabadság híd között tartanak rövid megemlékezést vasárnap délután, majd a Belgrád rakpart - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Rudas gyógyfürdő útvonalon felvonulás lesz.

Emiatt a BKV tájékoztatása szerint ideiglenesen vasárnap délután a 7-es, a 7E, a 86-os, a 115-ös, a 173-as és 173E autóbuszok módosított útvonalon közlekednek; 16.30 és 17.30 között a Petőfi hídon, 17.30 és 20 óra között pedig a Szabadság hídon. A 2-es, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamosok megosztva közlekednek. A 18-as a Széll Kálmán tér és a Döbrentei tér, valamint a Savoya Park és Újbuda-Központ, a 19-es a Batthyány tér és a Döbrentei tér, a 41-es a dél-budai végállomások és a Szent Gellért tér, a 47-es Budafok, Városház tér és a Szent Gellért tér, a 49-es pedig a Kelenföldi pályaudvar és a Szent Gellért tér között jár.

A Wallenberg-centenáriumhoz kapcsolódva az Élet Menete Alapítvány tart emléksétát vasárnap 16 órától, a résztvevők a Salkaházi Sáráról elnevezett rakpartról a Wallenberg rakpartra vonulnak. Az eseményen Per Westerberg, Svédország parlamentjének elnöke mond beszédet.

Áprilisban kihelyezi a BKV a metróvonalakon a menekülő maszkokat

2012. április 13., 19:43 Módosítva: 2012.04.14 00:28
46

A BKV várhatóan áprilisban kihelyezi a menekülő maszkokat a 2-es és 3-as metróvonalon a járművekre és a szolgálati helyekre.

A közlekedési társaság pénteki közleményében azt írta, hogy a maszkok használatával kapcsolatban folyamatos a személyzet felkészítése, illetve zajlik a szükséges biztonságtechnikai szabályozások elkészítése is. Emellett folyamatosan ellenőrzi a BKV a járművek műszaki állapotát, hogy balesetveszélyes jármű ne álljon forgalomba.

Tovább

Bepirult a Combino zöldhulláma?

2012. április 13., 14:59 Módosítva: 2012.08.22 06:54
19

"Több hete figyelem a villamosokat és erős a gyanúm, hogy a 44 millióba kerülő átalakítás nem ért semmit. Rendszeresen látok piros lámpánál várakozó villamosokat. Vagy a kiszállás-beszállás az oka, vagy a forgalmi torlódások, de határozottan érzem, hogy az első hét után már nem megy minden olyan flottul, mint tervezték. Levelem figyelemfelkeltés miatt írom, mert lehet, hogy le is állították a dolgot..." - írta olvasónk a napokban.

Megkérdeztük a levéllel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központot, mi a tapasztalata, van-e valamilyen utólagos ellenőrzés, hogy jól működik a program.

A válasz szerint a BKK folyamatosan ellenőrzi a nagykörúti villamosok közlekedésére optimalizált új programrendszer működését a 2011 novemberben megkezdett próbaüzemek óta, a 2012. február 1-jén bevezetett éles üzemen keresztül napjainkig. A rendszer jelenleg is jól működik, leállításáról egyáltalán nincs szó. A villamosok közlekedését a BKK a járművekbe épített GPS segítségével folyamatosan nyomon tudja követi az archivált adatokból pedig bármely időszak, bármely járművének közlekedési adatai visszakereshetőek, lekérdezhetőek.

Tovább

Lakossági szelektívgyűjtés: csak közbeszerzéssel

2012. április 12., 11:42 Módosítva: 2012.04.12 11:42
28

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség csak közszolgáltató céggel köthet támogatási szerződést, közölte Vámosi Oszkár igazgató szerdai cikkünkkel kapcsolatban, amely szerint felfüggesztette működését a két fővárosi kerületben is jól működő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést végző magáncég.

Vámosi elmondta, hogy idén január elsejétől megváltoztak a törvényi feltételek, ilyen jellegű tevékenységet csak közszolgáltatóként, közbeszerzést követően lehet végezni. Hozzátette, vége a korábbi időknek, amikor a magánvállalkozók egyfajta szürke zónában tevékenykedtek, és a koordinátorok ellenőrzés nélkül adhattak ki támogatást.

Tovább

A VT Transman nyerte az első busztendert

2012. április 12., 10:36 Módosítva: 2014.06.26 16:11
53

A VT Transman nyerte a 24 BKV-vonalra kiírt használtbusz-tendert. Nagy változás nem történik, ezeken a vonalakon eddig is a cég buszai közlekedtek alvállalkozásban, de szerződésük április végén, ezért kellett a vonalakat megpályáztatni újabb két évre. A cégnek egy komoly vetélytársa akadt, az Orangeways, a céget azonban súlyos hiba miatt kizárták. Az Orangeways jelezte: vitatják az eredményt, ezért fellebbeznek a döntés ellen.

A VT Transman nyerte a 8-as, 53-as, 58-as, 112-es, 114-es, 141-es, 150-es, 250-es, 250A, 213-as, 214-es jelzésű, illetve a 11-es, 26-os, 91-es, 111-es, 118-as, 133-as, 115-ös, 134-es, 155-ös, 156-os, 212-es, 218-as, 291-es jelzésű autóbuszvonalak üzemeltetésére kiírt tendert. A nyertes vállalkozó az eddig is használt, részben alacsonypadlós (Volvo Alfa Localo típusú) járművekkel szolgáltat, az érintett vonalakon a BKV magaspadlós járműveivel vegyesen, tájékoztatott a BKK.

Tovább

Menekülőmaszkot kapnak a metróvezetők

2012. április 12., 07:30 Módosítva: 2012.04.12 09:22
575

Menekülőmaszkkal, köznapibb nevén gázálarccal szerelik fel a 2-es és a 3-as metróvonalon járó szerelvények vezetőfülkéit, erősítette meg a Budapesti Közlekedési Központ lapunk információit.

Várhatóan ebben a hónapban helyezik ki a 2-es és a 3-as metróvonalon a járművekre és a szolgálati helyekre az úgynevezett menekülőmaszkokat, amelyek egy esetleges veszélyhelyzet esetén a járművezetők, illetve a metróállomáson szolgálatot teljesítő személyzet biztonságát növelik egy menekítést igénylő helyzetben, tájékoztatta lapunkat a BKK.

Tovább

Fortyog a szelektívgyűjtő-piac

2012. április 11., 15:58 Módosítva: 2013.03.01 17:36
17

Két kerületben is megszűnt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés hétfőn a magas üzemanyagárakra és a begyűjtési támogatás megszűntére hivatkozva, egy kínai hátterű cég eközben most lép be a fővárosi piacra. A Budapesten működő 4-5 kisebb céget két év alatt lesöpörheti a színről a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, a fővárosi önkormányzat ugyanis most nyert 4,3 milliárd forint uniós támogatást a házhoz menő szelektív gyűjtés megszervezésére.

"Már 2011 végén lehetett látni, nem lesz könnyű folytatni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést 2012-ben. A jelentősen emelkedő üzemanyagárak és béremelések mellett megszűnt az eddigi koordináló szervezetek által nyújtott begyűjtési támogatás, ezért felfüggesztik a gyűjtést", írja David McCall igazgató a VIII. és a XVII. kerületben ingyenes, házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtést végző Recycle Hungary Kft honlapján.

A szelektív gyűjtést az állami tulajdonú OHÜ Nonprofit Kft. támogatja, de a cég állítása szerint nem akartak szerződni velük. Mind a Recycle Hungary, mind az OHÜ vezetőit többször kerestük az ügyben, de nem sikerült őket elérni.

Tovább

Újabb zsiráfborjú született Budapesten

2012. április 5., 15:46 Módosítva: 2012.04.05 17:40
146

Kedd reggel újabb zsiráf született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hat héttel az előző zsiráf születése után egy másik nőstény is világra hozott egy utódot.

Tovább

Útlezárások a húsvéti körmenetek miatt Budapesten

2012. április 5., 13:35 Módosítva: 2012.04.05 13:35

A húsvéti körmenetek miatt útlezárások, a hétfői ünnepnap miatt pedig menetrendi változások lesznek a fővárosban, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A szombati körmenetek miatt szombat este fél-, illetve egyórás forgalomkorlátozásokra kell számítani templomok körül az I., a II., a XI., a XIII., a XVIII. és a XIX. kerületben. Valamennyi helyszínen a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását.

A forgalomkorlátozások mellett megállási tilalom lép életbe a XIII. kerületben a Lehel téri templom előtti parkolóban és szervizúton április 6-án 13 és 16 óra között, valamint április 7-én 17.30 és 22.30 óra között. A BKK közlése szerint a tömegközlekedési járatok csütörtöktől – a diákok iskolai szünete alatt – a nyári iskolaszüneti, illetve húsvéthétfőn az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek.

Az ittas vezetés megelőzése érdekében húsvétkor fokozott közúti ellenőrzést tartanak a rendőrök az ország közútjain.

Szombatig tart a vágányzár a gödöllői HÉV vonalán

2012. április 5., 11:15 Módosítva: 2012.04.05 11:15

Szombaton üzemzárásig tart a csütörtöki üzemkezdetkor életbe léptetett vágányzár a 8-as HÉV vonalán, Gödöllő és Kerepes között, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A BKK egy korábbi közleménye szerint a HÉV-szerelvények csak az Örs vezér tere és Kerepes állomás között közlekednek, Gödöllő irányában Kerepes állomásnál, az Örs vezér tere felé pedig Kistarcsa megállóhelynél a HÉV és a pótlóbuszok közötti csatlakozásokat biztosítják.

A központ felhívta az utasok figyelmét arra, hogy többféle HÉV-pótló autóbusz is közlekedik, ezért figyeljék a buszokon lévő jelzéseket. Utaltak arra, hogy a vágányzár ideje alatt a H8 HÉV-pótló alapjárat mellett közvetlen HÉV-pótló gyorsjárat közlekedik Gödöllő és Kistarcsa (kórház) között, H8E Kórház jelzéssel. Az Örs vezér tere és Csömör között közlekedő 9-es (csömöri) HÉV közlekedését a vágányzár nem érinti.

A főváros miatt csúszott a Margit híd átadása

2012. április 5., 10:05 Módosítva: 2012.04.05 16:10
8
Vattacukor
 
Özv. Páskándi Ernőné esténként már rég nem merészkedett ki az utcára. Még gömbölyded tacskókeveréke, Edina  kíséretében sem érezte magát biztonságban, mióta a háztömb túloldalán új szórakozóhely nyílt. Egészen pontosan azóta nem ment le villanyfényben, hogy a nyitás után pár héttel trágár tinédzserek utánakiabáltak, hogy nem kéne annyit futtatni az agarat, amikor pedig Páskándiné neveletlen huligánoknak nevezte őket, lebaszatlanöregpicsázták.

Az asszony hazáig sírt, aztán otthon kinyitott egy meggybefőttet, és elővette az albumot. A fess Ernő jó ember volt, csak unalmas, és hát, isten bocsássa meg, büdös volt a szája. Igaz, amikor kedvenc képük, a Zenélő kutas készült, pont mikor a vattacukrot a szél a hajukra fújta,  akkor még jószagú volt. Az átnevetett nap végén hazafelé sétáltak, és a rakpartról nézték, milyen szép a Margit híd.

Egy téli napon Páskándiné, akit egyébként Gizellának hívtak, a zöldségesnél hallotta, hogy elkészült a Margit híd új díszkivilágítása. Gizella félt a sötéttől, de tudta, azt neki látnia kell. A hétfő délutánt választotta, akkor talán nincs annyi részeg hazafelé.

Délután kiment a Szigetre Edinával, akire gondosan ráadta a steppelt vatelinkabátkát. Nem volt könnyű megvarrni, Edina sokat ficánkolt. A Margitszigeten alig voltak, a kövér kutya hamar elfáradt, remegve fázott, de hiába rángatta a pórázt, Gizella nem tágított, látni akarta a díszkivilágítást.

A sétányon várakozott. Valamiért azt képzelte, hogy amikor kigyúl a fény, a híd is zenélni kezd majd, mint a díszkút, aminek a peremén ültek, mikor a vattacukros kép készült.

A hídszerkezet sárgán felragyogott. Gizella szeme tágra nyílt, könnybe lábadt. Edina rángatta a pórázt. Bárcsak az Ernő ezt láthatná! Még a vattacukor sem kéne.
(MG)

Jogerősen is pert nyertek az Mh2009 Konzorciumot alkotó cégek (Közgép Zrt., Strabag MML Kft., A-Híd Zrt.) a Fővárosi Önkormányzattal szemben a Margit híd átadásának csúszásával kapcsolatban, tudta meg a Napi Gazdaság. A Fővárosi Ítélőtábla lapunk kérdésére megerősítette, hogy az ügyet másodfokon lezárta.

Tovább

Hivatalosan is kikértük a Vízmű-szerződést

2012. április 4., 13:17 Módosítva: 2012.04.04 13:17
2

A főpolgármester ígéretével szemben a főpolgármesteri hivatal nem tette ki honlapjára az 1997. április 11-én a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal (a Fővárosi Vízművek ügyében) kötött szindikátusi és menedzsmentszerződést és a külföldi résztulajdonos által kivett éves osztalék mértékét.

A főváros sajtóirodájának a tájékoztatása szerint a főpolgármesteri hivatal jogászainak az az álláspontja, hogy a megígért iratok és adatok nem nyilvánosak, ezért nem tették ki azokat a budapest.hu-ra.

Mivel lapunk álláspontja szerint viszont közérdekű adatokról van szó, ezért az Index hivatalosan is kikérte a dokumentumokat és az adatokat a fővárostól.

Mint arról beszámoltunk, az vízművek visszavásárlásáról tartott sajtótájékoztatón kisebb vita volt az újságírók és a főpolgármester között megspórolandó menedzsmentdíj mértékén , ami azzal az ígérettel zárult, hogy a főváros közzéteszi a Vízművek eladásának a szerződését, valamint 1997-ig visszamenőleg kiteszi a honlapjára az éves menedzsmentdíjak összegét, amit kifizettek a befektetőknek.

A sajtótájékoztató azt a közgyűlési döntést követte, amely szerint a képviselők jóváhagyták a Vízművek 25 százalékának visszavásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot. Eszerint az üzletrészt 15,1 milliárd forintért kapja vissza Budapest, olcsóbban, mint amennyiért 1997-ben eladta.

A BKV megállapodott a hitelező bankokkal

2012. április 4., 11:26 Módosítva: 2012.04.04 12:32
14

Megállapodott Tarlós István főpolgármester és a BKV-nak hitelező kilenc bank – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A BKV-nak áprilisban 40 milliárd forintnyi hitele jár le kilenc banknál, most fizetési moratóriumot kapott június végéig. Addig viszont rendezni kell a cég finanszírozási helyzetét. A mai közlönyben megjelent a BKV hiteleire vállalt kormánygaranciáról szóló határozat is.

A felek a fővárosi és az állami garanciavállalás alapján aláírták azt az úgynevezett "stand still" megállapodást, ami lehetővé teszi a megörökölt – jelenleg 63,1 milliárd forintos – BKV-adósságállomány refinanszírozását. Ez gyakorlatilag a BKV megmenekülését jelenti – közölte a Városháza.

Tovább

Megint ellenőriznek a pesti pályaudvarokon

2012. április 4., 08:35 Módosítva: 2012.05.22 19:45
25

Újra elkérik a jegyeket és a bérleteket pályaudvarok peronkapuinál az ellenőrök.  A MÁV ugyan nem tervezi visszaállítani a tavaly év végén megszüntetett peronkapus jegyellenőrzést, csak szúrópróbaszerűen nézik az utasok menetjegyeit. Ráadásul most a pályaudvarokon kívül a forgalmasabb állomásokon és megállóknál is számítani lehet az ellenőrökre.

Tovább

Díszpolgárnak jelölte Tulassayt az MSZP

2012. április 3., 17:33 Módosítva: 2012.04.04 13:48
120

Mások mellett Tulassay Tivadar gyermekgyógyász akadémikust is budapesti díszpolgári címre jelölte az MSZP - közölte Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője.

A politikus közleményében azt írta: olyan Budapestben gondolkodnak, ahol a konzervatív, a liberális és a szociáldemokrata gondolkodás erősíti egymást, ezért jelöltek a díszpolgári címre olyan fővárosiakat, akik "sokféleségükben is összekötnek minket, akik tetteikkel bizonyítják, hogy itt él velünk egy jobb, igazságosabb, kiszámíthatóbb ország lehetősége".

Leselejtezik a régi metrókocsikat

2012. április 3., 13:00 Módosítva: 2012.04.03 13:00
92

Elkezdte a szovjet gyártmányú, régi metrókocsik leselejtezését a BKV, miután sikeresen befejezte a próbafutását az Alstom-szerelvény.

Mint arról korábban beszámoltunk, az új Alstom-szerelvény március végén sikeresen teljesítette a 4000 kilométeres próbafutást a 2-es metró vonalán, így áprilisban vagy májusban kiadhatja a típusengedélyt a közlekedési hatóság.

Tovább

Perelnek a kizsuppolt hajléktalanok

2012. április 3., 11:30 Módosítva: 2012.05.14 03:19
182

Csaknem hatmillió forintos kártérítési pert indítottak a zuglói önkormányzattal szemben azok a hajléktalanok, akiket tavaly októberben a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén állt hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki a területről.

Tovább

Nyártól jöhet az egységes fővárosi taxitarifa

2012. április 3., 06:26 Módosítva: 2012.04.03 10:19
152

A főváros csütörtökön ismerteti a taxis érdekképviseletekkel kapcsoaltos ágazati stratégiáját – közölte Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Napi Gazdasággal, amely szerint Budapest nyáron elfogadhatja a taxirendeletet.

Tovább

Új buszjárat a Keleti és az Aquaworld közt

2012. április 2., 16:08 Módosítva: 2012.04.02 16:08
2

Új buszjáratot indított a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. A 230-as jelzésű járat a Keleti pályaudvartól az Aquaworldig közlekedik. A 230-as a 30A busz útvonalán közlekedik a Keleti pályaudvartól a Hősök tere, Angyalföld, Újpest-Központ érintésével a Megyer, Szondi utcai 30A végállomásig, onnan pedig a Megyeri úton, majd az ipari parkot határoló Íves úton keresztül éri el az élményfürdőt.

A 230-as busz mindennap 8 és 21 óra között a Keleti pályaudvartól, 9 és 22 óra között az Aquaworldtől óránként közlekedik. A járat indítása a BKK és az Aquaworld üzemeltetőinek együttműködésében jött létre. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint a BKK a jövőben is keresi a lehetőségeket arra, hogy új bevételi forrásokat vonjanak be.

Futóverseny miatt változik vasárnap a menetrend

2012. március 30., 15:20 Módosítva: 2012.03.30 15:21
2

Vasárnap 27. alkalommal rendezik meg Budapesten a Vivicittá Városvédő Futást, melyen ezúttal is több ezer ember részvételére lehet számítani. A verseny egész napos lesz és a vele járó útlezárások miatt a város egyes részein forgalomkorlátozásokkal és dugókkal kell számolni.

A verseny központja a Margitszigeten lesz, az első számban induló futók reggel fél tízkor rajtolnak, de a közlekedési korlátozások egy része már éjféltől érvényes lesz.

Az autósok forgalmi rendjének megváltozásáról itt írtunk, a tömegközlekedés vasárnapi módosításáról itt olvashat.

Szombaton a Föld órája miatt 16 és 24 óra között lezárják a Lánchidat.

Nehéz vasárnapjuk lesz az autósoknak

2012. március 29., 11:54 Módosítva: 2012.03.30 15:18
5

Vasárnap 27. alkalommal rendezik meg Budapesten a Vivicittá Városvédő Futást, melyen ezúttal is több ezer ember részvételére lehet számítani. A verseny egész napos lesz és a vele járó útlezárások miatt a város egyes részein forgalomkorlátozásokkal és dugókkal kell számolni.

Tovább

3 cég versenyzik a BKV újbusz-tenderén

2012. március 29., 11:47 Módosítva: 2012.08.27 07:55
131

A következő hetekben dől el, milyen új buszok lesznek majd Budapesten. Az előminősítést követő tárgyalásos szakaszban három magyar szolgáltató cég maradt, körülbelül azt is lehet sejteni, milyen új buszokat hoznak vagy nem hoznak a fővárosba.

Az előminősítéses szakaszon versengő hat hazai cégből három maradt a BKV, azaz a megrendelőként helyébe lépő BKK újbuszos szolgáltatói tenderén: a Color Tours Kft., az Orangeways City Kft., és a VT-Transman Kft. Renomé szempontjából nem mindegyik cég áll jól.

Hétfőtől a 28-es és a 37-es villamosokat pótolják a használtan vásárolt, alacsonypadlós Mercedes Citaro buszok.
Hétfőtől a 28-es és a 37-es villamosokat pótolják a használtan vásárolt, alacsonypadlós Mercedes Citaro buszok.

A Color Tours tulajdonosi köre intézte a pécsi tömegközlekedés nagy port kavart buszprivatizációját, amelynek vezéralakját, Keczer Lászlót, aki akkor a pécsi közlekedési cég, a PK Zrt. vezérigazgatója volt, a Pécsi Törvényszék első fokon hét év szabadságvesztésre ítélte. Keczer László jelenleg is a Color Tours ügyvezetője.

Tovább

A kormány garantálja a 2012-ben lejáró BKV-hiteleket

2012. március 28., 18:18 Módosítva: 2012.03.28 18:18

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a BKV 2012-ben lejárandó hitelállományával kapcsolatban elvi garanciát vállal, ha a főváros készfizető kezességet vállal a BKV hitelállományáért.

Ezzel a BKV 2012-es finanszírozása megoldódott - olvasható a kormányszóvivő közleményében. A középtávú fenntartható finanszírozási konstrukcióval kapcsolatos tárgyalásokat a kormány által kijelölt delegáció tovább folytatja a fővárossal.

Tovább

Már bármikor vihetik a Károlyi Mihály-szobrot

2012. március 28., 17:51 Módosítva: 2012.03.28 18:02
39

Kiadta a bontási engedélyt a Kossuth téren álló Károlyi Mihály-szobor eltávolításához az V. kerületi önkormányzat. A főváros tulajdonosi hozzájárulása már hétfőn megszületett, így bármikor vihetik a 37 éve felállított emlékművet.

IMG 1812
Fotó: Nagy Attila

A belváros jegyzője kiadta a hatósági engedélyt Varga Imre szobrászművész Károlyi Mihály-szobrának bontásához. Az engedély kiadásáról az V. kerület képviselőtestületének MSZP-s tagja, Pásztor Tibor tájékoztatta az Indexet.

Tovább

Gaz és aljnövényzet ég Pesten és környékén

2012. március 28., 16:59 Módosítva: 2012.03.28 16:59
11

Egyszerre öt helyen dolgoznak a tűzoltók gaz- és avartüzek miatt Budapesten és környékén.

Tovább