Budapest

Szombaton adják át a 3-as metró felújított szakaszát

2019. március 28., 09:12 Módosítva: 2019.04.03 20:21
3714

Több hónapos csúszás után szombaton, március 30-án átadják az M3-as metróvonal felújított szakaszát - tudtuk meg a főpolgármesteri hivataltól.  

Az átadón Tarlós István főpolgármester tart nyitóbeszédet, majd metrón utazva bemutatják a hat megújult állomást Újpest-központtól a Dózsa György útig. 

A március 30-ai átadás után vége lesz az északi szakaszon a buszos pótlásnak, viszont felkészülhet Dél-Pest a tortúrára, ennek a szakasznak (Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között) már április 6-án elkezdik a felújítását, tehát csak az ezek közt lévő néhány napig jár majd a rendes menetrend szerint a 3-as metró. 

Távozik Haranghy Csaba a vízművek éléről

2019. március 27., 11:35 Módosítva: 2019.03.27 16:20
43

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén derült ki, hogy március végén távozik posztjáról Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója.

Tarlós mellett kapott munkát Haranghy

Haranghy maga kérte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, írja az MTI. Utódja megválasztásáig - legkésőbb 2020. június 30-ig - a társaságot Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettes vezeti, aki jelenlegi munkaköre mellett látja majd el a vezérigazgatói feladatokat.

Tarlós István közölte:

Haranghy Csaba a főpolgármesteri kabinetben folytatja munkáját.

Elfogadták a BRFK 2018-as beszámolóját

A Fővárosi Közgyűlés szintén egyhangúlag fogadta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) múlt évi beszámolóját, ami szerint mintegy tíz százalékkal csökkent a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma tavaly az előző év adataihoz képest.

Az elmúlt kilenc évet tekintve tavaly volt a legalacsonyabb a bűncselekmények száma Budapesten.

Megszüntetik a közbeszerzési kft.-t

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett, 19 igen és 4 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett elfogadott javaslattal a testület határozott arról, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. jogutódlással megszűnik, beolvad a budapesti városüzemeltetési holdingba, a BVH Zrt.-be.

A fővárosi ajánlatkérők közbeszerzési eljárásainak lebonyolítását végző közbeszerzési kft.-t a Fővárosi Közgyűlés 2015 decemberében hozta létre. Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a társaság működési költségeinek optimalizálása, a szakszerű és hatékony társasági gazdálkodás elősegítése érdekében 2017 júniusában adásvétel útján került a BVH Zrt. tulajdonába, ezzel megszüntették közvetlen önkormányzati tulajdonú társasági státuszát. Feladatkörét az elmúlt években többször módosították, utoljára 2018. március 1-jel hatállyal.

Tovább

Két baleset is történt a Hungária körúton csütörtök reggel

2019. március 21., 07:30 Módosítva: 2019.03.21 09:58
2

Két gépkocsi ütközött össze a XIV. kerületben, a Hungária körút és a Mogyoródi út sarkán, az Árpád híd felé vezető irányban, írja a Katasztrófavédelem honlapja.

Az egyik jármű egy sávon forgalmi akadályt okozott, és a fővárosi hivatásos tűzoltók a mentőket kérték a helyszínre.

A Rákóczi híd felé két másik személyautó is karambolozott, abban az irányban két sávon áll a forgalom, a villamosközlekedés viszont zavartalan. 

Szerződést módosított a BKK a sűrített reptéri buszok miatt

2019. március 20., 15:11 Módosítva: 2019.03.20 16:17

Módosította a BKK a VT-Arrivával buszos személyszállításra kötött szerződését, mert az eredeti keret kevés volt. Az ok a reptéri buszjárat sűrítése és a metrópótlás, írja a hvg.hu

Nyolc százalékkal növelte a BKK a VT-Arriva közlekedési vállalattal buszvonal-üzemeltetésre kötött, 82 milliárdos szerződésének teljesítményét, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az indoklás a szerződés módosítását azzal magyarázza, hogy a (VT-Arriva által üzemeltetett) 100E jelű reptéri busz menetrendjét 2018-ban sűrítették, ezért az eredeti opciós keret már nem elegendő. (A menetrend-változás 2018 közepén lépett életbe, ezért arra az évre még elég volt a keret.)

A Deák Ferenc tér és a ferihegyi reptér között közlekedő 100E járat eredetileg fél óránként közlekedett, a buszok gyakran nagyon zsúfoltak voltak, olyan is előfordult, hogy egy utas rosszul lett. A buszok ezért 2018 közepe óta 20 percenként indulnak, vagyis óránként nem kettő, hanem három indulás van irányonként.

Mit keres egy dízelvonat az Örs vezér terén?

2019. március 20., 12:52 Módosítva: 2019.03.21 09:52
943

Érdekes helyen kapta le olvasónk a MÁV Desiro névre hallgató dízel motorvonatát: a gödöllői HÉV Örs vezér téri végállomásán. De a vonat ezután még meghökkentőbb dolgot tett:

Vonatszerelvényt láttam az Örs vezér téri HÉV-végállomáson, már maga ez is érdekes, de az még érdekesebb, hogy tovább haladt a Pillangó utca felé, egyenesen át a kereszteződésen a régi HÉV-vonalon, ami ma már nem üzemel, és az isten tudja, mikor járt azon valamiféle szerelvény, nem hogy egy modern vonat

– írta Gábor.

Megkérdeztük a furcsa jelenségről a MÁV sajtóosztályát, ahol közölték, a MÁV-HÉV nem tervezi Desiro motorvonatok közlekedtetését a H8-as vonalon Örs vezér tere és Gödöllő között. Amit az olvasó látott, az a Budapest–Hatvan vasútvonal felújítása miatt a H8-as HÉV-vonalon pluszban közlekedő Desiro motorvonat, ami éppen műszaki ellenőrzésre tartott.

A Desirók műszaki ellenőrzését ugyanis a tulajdonos, MÁV-START Zrt. végzi hétvégente egyik budapesti telephelyén, ami az Örs vezér tere és Kőbánya-Teher pályaudvar között húzódó vágánykapcsolaton keresztül érhető el. Ehhez a járműveknek üzemi menetben péntek esténként Cinkotáról Örs vezér teréig kell közlekedni, majd hétfőnként hajnalban ugyanilyen módon térnek vissza Cinkotára.

Aknavető gránátokat találtak a Városligetben

2019. március 20., 10:54 Módosítva: 2019.03.20 17:16
2

Több második világháborús aknavető gránátot találtak a budapesti Városligetben földmunkák során szerdán.

Kétszáz méteres körzetben emiatt lezárták az Olof Palme sétány egy szakaszát a gyalogos és a kerékpáros forgalom elől - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Még nem azonosították a gránátok típusát, és kutatnak további eszközök után is.

A környéken több helyen is folyik felújítás, illetve építkezés: az Olof Palme háznál és a játszótéren is, de a leendő Néprajzi Múzeum is a közelben van. Egyelőre várjuk a Városliget Zrt. válaszát, hogy pontosan melyik résznél találták a gránátokat a sétánynál, illetve, hogy ez melyik projektet érinti.

Tovább

Dél-Pest készülhet a metrópótlásra

2019. március 18., 16:44 Módosítva: 2019.03.19 15:46
391
A legutóbbi főpolgármesteri és BKV-igazgatói ígéretek szerint március végére várhatóan átadják a 3-as metró északi, felújított szakaszát, és egy hétre rá már le is zárják a déli szakaszt. A következő nagy metrópótlásról kiadta a BKK a tájékoztatót, igaz, van egy kis csapda benne.

A leglényegesebb pontok:

  • Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró nem jár a Köki és a Nagyvárad tér között. Hétvégenként hosszabb szakaszon nem lesz metró: ekkor a Köki és a Lehel tér között sem jár majd, itt is metrópótló busz viszi az utasokat.
  • Az Üllői úton csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd a metrópótló buszok, haladásukat buszsáv, jelzőlámpa-programok segítik. 
  • A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést: a Havanna- és Gloriett-lakótelep, Pestszentimre és Gyál, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől közvetlen buszjáratok indulnak a Nagyvárad téri metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. 
  • Az új járatok mellett gyakrabban indulnak az autóbuszok Kőbánya és Rákoskeresztúr felől az Örs vezér tere felé is. 
  • A BKK együttműködik az elővárosi szolgáltatókkal is, ennek eredményeképpen a Budapest-bérlettel rendelkezők a Ferihegy vasútállomás és Nyugati pályaudvar közötti szakaszon az InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon a reggeli időszakban a Nagyvárad teret érintve közlekedik. 
Tovább

Bombák miatt kiürítik Budafok egy részét szombaton

2019. március 18., 13:33 Módosítva: 2019.03.19 01:03
325

Második világháborús bombák kiemelése és hatástalanítása miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát szombaton, a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák, közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

Tovább

Április közepéig nem jár a fogaskerekű

2019. március 18., 05:28 Módosítva: 2019.03.18 08:29
30

Pályafelújítás miatt pótlóbusz jár mától április 17-ig a fogaskerekű helyett - írja az MTI. 

Tovább

Döntött a bíróság: este 10 után be kell zárni a pultot az VIII. kerületi Aurórában

2019. március 14., 11:07 Módosítva: 2019.03.14 18:08
132

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint nem tarthat nyitva éjszaka a 8. kerületi Auróra utcában működő, népszerű Auróra Kioszk nevű hely. A pultot este 10 óra után be kell zárni.

A magát nyíltan „Budapest egyik legutolsó nyíltan ellenzéki helyének" valló klub a Facebook-oldalán ezt írja: „volt már drograzzia, lebontatták a kertet, bepereltek minket a bérleti szerződésünkre hivatkozva, sőt, még vételi ajánlatot is tettek a házra a tulajdonosnál. Az új front: az Auróra Kioszk (pult) ezentúl 22:00 után nem lehet nyitva."

Tovább

Március 18-tól lezárják a Fehérvári út egy szakaszát

2019. március 13., 13:46 Módosítva: 2019.03.13 17:56
55

A kelenföldi Fehérvári út felújítása a Hamzsabégi út és Lecke utca közötti szakasz városközpont irányú útpályáján folytatódik március 18-tól az útszakasz lezárásával - közölte a BKK. Új burkolatot kap az úttest és a járda is, mindkét irányban kerékpársávot alakítanak ki, továbbá új jelzőlámpás csomópont létesül az Ulászló utcánál. A munka várhatóan június végére fejeződik majd be. Ezen az időszakon belül elvégzik a Fehérvári út Csurgói út és Kondorosi út közötti, szintén városközpont irányú útpályájának felújítását is. A felújítás idején változik az újbudai végállomása felé tartó 973-as busz útvonala.

felujit.png

Aki a belváros felé tart, annak érdemes lesz a Budafoki utat vagy a Fehérvári út–Kondorosi út–Tétényi út útvonalat választani. A Fehérvári úton délről érkezők számára a Kondorosi útra történő balra fordulást lehetővé teszik a felújítás idejére. A Hamzsabégi út és a Baranyai utca közötti szakasz egy forgalmi sávra szűkül, és a felújítás ideje alatt tilos lesz parkolni. Ugyanezen időszakban – de rövidebb időtartamra – a Csurgói út és a Kondorosi út közötti, városközpont irányú útpálya felújítását is elvégzik a szakasz lezárásával.

A forgalomkorlátozás miatt az újpalotai végállomása felé tartó 973-as busz a Fehérvári út lezárt szakasza helyett a Kondorosi út–Tétényi út–Andor utca–Fehérvári út módosított útvonalon közlekedik, és nem érinti az Albertfalva kitérő megállóhelyet. Az ideiglenes közlekedési rend szerint a 973-as busz megáll a 114-es busz Nyéki Imre uszoda és Csurgói út megállóhelyén. A Nagytétény felé tartó buszok útvonala nem változik.

A felújítás során új jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki az Ulászló utcánál, mindkét irányban kerékpársávot festenek fel, ahol lehetséges, parkolókat jelölnek ki, a FŐKERT pedig megújítja az út menti fasort.

Zöldebb, vizesebb és párásabb lesz a Blaha Lujza tér

2019. március 11., 16:39 Módosítva: 2019.03.12 12:16
3580
Ősszel megkezdhetik a Blaha Lujza tér felújítását. Több gyalogos- és zöldfelület lesz, pára- és vízjátékokat telepítenek, átépítik a kereszteződést. A rekonstrukció egy évig tart és 4 milliárd forintba kerül.

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint egy kulturális célú épület és egy rendezvényhelyszín is épül. A csomópontot akadálymentesítik, felújítják az aluljárót, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is. 

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal
Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület mérete több, mint 1000 négyzetméter lesz. Fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.

Tovább

Egy hónapra leáll a fogaskerekű

2019. március 11., 13:45 Módosítva: 2019.03.11 16:33
17

Március 18-tól, hétfőtől várhatóan április 17-ig, szerdáig nem jár a fogaskerekű, mert a BKV Zrt. folytatja a 2017-ben elkezdett pályajavítási munkáit. A felújítás idején cserélik, szabályozzák a pályasínt és a fogasléceket a Városmajor és az Esze Tamás iskola megálló közötti szakaszon, így csökken majd zajkibocsátás.

A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal utazhatnak. Az alsó szakaszon található megállóhelyek a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők.

Buszsávok lesznek az Üllői úton a 3-as metrót pótló buszoknak

2019. március 8., 14:15 Módosítva: 2019.03.09 10:34
664

A BKV közleménye szerint a 3-as metróvonal északi szakaszának felújítása a végéhez közeledik, így hamarosan megkezdődhet a déli szakasz rekonstrukciója is. A felújítás miatt metrópótlásra lesz szükség, az ehhez kapcsolódó út- és forgalomtechnikai munkálatok március 11-én, hétfőn kezdődnek meg.

Az Üllői úton, a Nagyvárad tér és Határ út között buszsávokat jelölnek ki, és elhelyezik az új forgalmi rendet jelző táblákat.

Mint írják, a déli vonalszakaszt érintő metrópótlás megkezdéséig az Üllői úton a jelenlegi forgalmi rend lesz érvényben, tehát minden forgalmi sáv használható, de esetenként a munkavégzés miatt lassulhat a forgalom.

A Nagyvárad téren, valamint a XIII. kerület Váci út - Lőportár utca kereszteződésében a pótlóbuszok visszafordulását elősegítő jelzőlámpás csomópontok átépítése is megkezdődik.

A buszsávok tényleges érvénybe lépéséről később tájékoztatnak.

Utasbezárós patthelyzetbe torkollt egy jegyvásárlás a 99-es buszon

2019. március 8., 09:14 Módosítva: 2019.03.08 21:23
518

Egy utasnak nem volt jegye, ebből lett kisebb utasbezárós kalamajka a 99-es buszon, Budapesten, írja a Bors. 

Tovább

A hétvégén a Margit hídtól indul a szentendrei HÉV

2019. március 8., 05:43 Módosítva: 2019.03.08 08:27
1

A hétvégén rövidített útvonalon jár, a Batthyány tér helyett a Margit híd budai hídfője és Szentendre között közlekedik a H5-ös HÉV pályakarbantartás miatt, közölte a BKK. 

A HÉV-szerelvények a Margit híd megállóhelyen a Batthyány tér irányú sín peronja mellől indulnak Békásmegyer és Szentendre felé, és az indulási időpontok pár perccel megváltoznak a karbantartás ideje alatt.

A Batthyány tér és a Margit híd között a 19-es és a 41-es villamossal, vagy a 109-es busszal érdemes utazni, míg az M2-es metróra a 4-es és a 6-os villamosról a Széll Kálmán téren és a Blaha Lujza téren is át lehet szállni. 

Az átszállások biztosítása érdekében módosulnak a Szentlélek téri és a békásmegyeri buszvégállomásról induló autóbuszok egyes indulási időpontjai. A HÉV ideiglenes menetrendje a BKK honlapján érhető el. (MTI)

Rákérdeztünk, varázsütésre betömődött a kátyú

2019. március 8., 05:11 Módosítva: 2019.03.08 13:20
85

Olvasónk némi zötyögés után felháborodva fordult lapunkhoz a budapesti Dózsa György úti távhőmunkák utáni áldatlan közúti állapotokkal kapcsolatban.

A felújítási tevékenység igénytelenségéről már nem is beszélnék, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha nem egy propagandaberuházásról van szó, akkor mennyire nem figyel senki a minőségre, illetve hogy mit hagy maga után

– írta Máté.

A képen a Dózsa György út Hősök terénél futó - új burkolatot kapott szakasza látható.  A másodikon pedig a Lehel úti kereszteződés (Hősök tere felé vezető oldala), ahol az egyik sáv fele - amit naponta több ezer autó használ - hiányzik.

Tovább

Tarlós szerint jön az éjszakai repülési tilalom

2019. március 6., 10:00 Módosítva: 2019.03.07 07:01
22

Tarlós István főpolgármester és a polgári repülést felügyelő illetékesek jogszabály-módosítást kezdeményeznek a repülőtér környékén élők életét megkeserítő zaj és légszennyezés csökkentése érdekében. A Magyar Nemzet szerint a HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, ami a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén élők egyik legnagyobb gondja.

Tarlós István főpolgármester és a Fidesz idei főpolgármester-jelöltje a lapnak azt mondta, a kormány teljes mértékben partner a Liszt Ferenc repülőtérre érkező és onnan induló gépek okozta problémák megoldásában.

Tovább

Meredeken nőnek a MÁV-HÉV jegybevételei

2019. március 6., 07:13 Módosítva: 2019.03.06 11:09

Havonta átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a MÁV-HÉV 2018 szeptemberétől számított jegybevételei az év korábbi időszakához képest.

– írta MÁV–Sajtó szerda reggeli közleményében. A vasúttársaság a többletbevételt fejlesztésekre, különösen "a korszerű jegyvásárlási lehetőségek" bevezetésére tervezi fordítani.

Tovább

Változik a Vértanúk tere és környéke forgalmi rendje

2019. március 1., 17:15 Módosítva: 2019.03.01 18:21

Módosul a forgalmi rend a Vértanúk tere átépítése miatt március 5-től, keddtől – közölte a BKK.

Az építési munkák miatt a Nádor utca felől nem lehet majd a téren keresztül a Báthory utca felé továbbhajtani. Akik eddig a Báthory utcától északra eső utcákat a rakpart felől a Garibaldi utcán keresztül érték el, ezentúl a Markó utcai felhajtón keresztül közelíthetik majd meg úti céljukat. Az átépítéshez kapcsolódóan a 15-ös, a 115-ös busz, valamint a CITY-troli több megállóját áthelyezik a Kossuth Lajos tér környezetében.

Változások a Vértanúk tere és környéke forgalmi rendjében

Az V. kerületi Vértanúk terét átépítik, a munkálatok március 5-én, kedden kezdődnek, ettől a naptól ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

  • A Nádor utca felől nem lehet majd a téren keresztül a Báthory utca felé továbbhajtani. Akik eddig a Báthory utcától északra eső utcákat a rakpart felől a Garibald utcán keresztül érték el, ezentúl a Markó utcai felhajtón keresztül közelíthetik majd meg úti céljukat.
  • A Nádor utca–József Attila utca felől a Vértanúk terétől északra eső területeket az Arany János utca–Hercegprímás utca–Hold utca útvonalon, vagy a Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon érhetik majd el.
  • A Báthory utca felől a Nádor utca felé a forgalom egy irányban haladhat majd, a tér környékén megállási tilalom lesz érvényben.
  • A Szabadság téri mélygarázs Vécsey utcai bejárata a Báthory utcából továbbra is elérhető lesz.
  • A Szabadság tér körüli útpálya forgalmi rendje is változik a Vécsey utca és az Aulich utca között: az útszakasz az Aulich utca felé lesz egyirányú.
Az eddigi forgalmi rend, azaz március 5-ig.
Az eddigi forgalmi rend, azaz március 5-ig.

Változások a közösségi közlekedésben

Március 5-től, keddtől a 15-ös, a 115-ös busz, valamint a CITY-trolijárat Angyalföld irányú Kossuth Lajos tér megállóhelyét a Kozma Ferenc utcába, valamint a Batthyány-örökmécses megállót a Kálmán Imre utca–Szemere utca csomóponthoz helyezik át. A Boráros tér felé tartó járatokra a Kossuth Lajos téren 100 méterrel hátrébb, a 70-78-as trolibuszok megállója mögött lehet felszállni.

A Vértanúk tere a Steindl Imre Program részeként épül át, további információk a program oldalán olvashatók

A Budapest lipótvárosi Nádor – Báthory – Vécsey utcák által határolt – korábban névtelen – közterületen az 1919-es kommün áldozataira emlékezve hozták létre a Vértanúk terét. A tér centrumába 1934-ben állították, majd 1936-ban avatták fel a vörösterror idején meggyilkolt több száz ártatlan ember nevét megörökítő Nemzeti Vértanúk Emlékművét. Ezt 1945 szeptemberében ledöntötték és eltüntették, később a teret is átnevezték. A rendszerváltás után a tér visszakapta nevét, majd 1996-ban a lerombolt emlékmű helyén állították fel Nagy Imre szobrát, Varga Tamás szobrászművész alkotását.

Brutális megállapítások a Liszt Ferenc reptér zajszennyezéséről készült vizsgálatban

2019. március 1., 15:12 Módosítva: 2019.04.04 08:53
1348

Brutális megállapításokkal zárult az a vizsgálat, amelyet a XVII. kerületi, Rákosmente önkormányzat rendelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajszennyezésére vonatkozóan. A méréseket 2018 május 1.-augusztus 31- között végezték. A megállapítás szerint a megnövekedett reptéri forgalom az ott élők környezeti érdekét indokolatlan módon és mértékben sérti.

A kerület indoklása szerint Riz Levente polgármester azért kezdeményezte a független vizsgálatot, mert a reptér működéséből eredő zajhatás Rákosmentének több évtizedes megoldatlan problémája.

A kerület közleménye szerint elviselhetetlen a zajterhelés a repülőtér 1-es futópályának 201-ös lezárása óta, ami miatt a forgalom nagy része „minden évben több hónapon keresztül – napi több száz fel- és leszállás – Rákoshegy városrész felett zajlik”. Ezzel pedig az ott élők „pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait korlátozza”.

A szakértői anyagot alább éri el (PDF), a cikkben a legfontosabb megállapításokat idézem.

Tovább

Tarlósnak nem tetszik a fővárosi parkolási rendszer

2019. március 1., 15:05 Módosítva: 2019.03.01 19:48
115

A fővárosi parkolási rendszer visszásságairól beszél Tarlós István főpolgármester szokatlan nyíltsággal, de a fátylat épp hogy csak fellebbentve a súlyos problémáról a Válasz online-nak adott interjújában. Íme, 10 tételmondat a cikkből:

Hadd legyek egészen őszinte: nem értek egyet azzal, ami ma van. Hallok én is pénzügyekről, állítólagos visszaélésekről.

Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni.

Szívesen megváltoztatnám az állapotokat, nem értek egyet azzal, hogy huszonháromféleképpen működik a parkolás a fővárosban. Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna.

Mindennek eljöhet a maga ideje, de ezeknek a kezelhetetlen feszültségeknek az elkerülése érdekében most lemondtam erről a kérésemről.

Most a politikai klíma mindenesetre nem volt megfelelő ahhoz, hogy az átalakítás ne okozza helyi botrányok tömegét.

Nem csak a fideszes kerületekben, félreértés ne essék. Van olyan kerület, ahol szinte szabályos pénzbeszedésként használják a rendszert. Zugló.

Ha a teljes interjút el szeretnék olvasni, kattintsanak ide.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Az önkormányzat szerint életveszélyes volt a Vörösmarty téren kivágott fa

2019. március 1., 10:10 Módosítva: 2019.03.02 13:31
4947

Olvasónktól kaptunk egy képet péntek reggel, hogy kivágtak egy öreg platánfát a Vörösmarty tér felújítása miatt. 

A belvárosi önkormányzat januárban jelentette be, hogy több milliárdból újul majd meg  Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér. A Vörösmarty tér faltól-falig megújul, új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, és megújulnak az utcabútorok és úttartozékok. 

A kivágással kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a belvárosi önkormányzatnak, ők a következőket írták:

  • több, egymástól független szakértői véleményt kértek ki, ezek egybehangzóan életveszélyesnek ítélték az egyik, korábban már csonkolt platánfát, a kivágására ezért fakivágási engedélyt adtak ki, és a pótlási kötelezettséget is megállapítottak.
  • a fa kivágásához szükséges engedélyt a Józsefváros Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Irodája adta ki, ebben az állt, hogy "a 8. sorszámú kivágandó platán erősen leromlott vitalitású, amit a tervezés során figyelembe kell venni. Az összegzés szerint a kivágandó fa esetében nem zárható ki a drasztikus állapotromlás bekövetkezése sem”, 
  • a munkálatok során a platánfa gyökereit feltárták, és újabb szakértői véleményt kértek: Móczár Béla kertészmérnök véleménye alapján a fát életveszélyesnek, azonnal kivágandónak ítélte.
  • Végül a FŐKERT Nonprofit Zrt. állásfoglalását is kikérték, ők nem támogatták a platánfa megtartását, mert a "fa további gyors állapotromlása ápoló célzatú kertészeti beavatkozással nem javítható, emiatt megtartását nem javasolják”.

Az önkormányzat szerint a fát a tér felújításától függetlenül is ki kellett volna vágni. 

Azt írják, hogy a felújítás során a téren tervezetten megmaradó kilenc fa mellé tizenöt új fát ültetnek, valamint nyolc dézsás fát helyeznek ki a kapcsolódó kis utcákban. 

33 fát kivágnak a Városligetben és rózsákat ültethetnek a helyükre

2019. február 28., 15:32 Módosítva: 2019.02.28 20:12
3284
A fákat a tervezett Rózsakert területéről távolítják el, a beruházó szerint balesetveszély, téralakítás és kertészeti okok miatt.

Olvasónk hívta fel a figyelmet az V. kerületi kormányhivatal február 25-i határozatára, ami szerint a Városliget Zrt. engedélyt kapott 33 fa - köztük 15 ritkaságnak számító kolorádói jegenyefenyő - kivágására a majdani Rózsakert (II/A jelű alütem) területén. Ez azért is érdekes, mert pár nappal ezelőtti megkeresésünkre adott válaszában a Városliget Zrt. nem említett fakivágásokat a területen, csak azt, hogy 17 fát ültettek át a leendő Nagyjátszótér és Rózsakert területén.

Megkérdeztük a céget, miért nem beszéltek a 33 fa kivágásáról, csak a 17 faültetésről. A Városliget Zrt. válasza szerint folyamatban lévő hatósági engedélyezési eljárásról a Városliget Zrt. nem adhatott tájékoztatást. A kihirdetést követően a LIGET Budapest Projekt weboldalára felkerült az engedély, a 33 eltávolítandó példány Városligeti Faápolási Protokoll szerinti részletes vizsgálatával, mely megindokolja, hogy miért van szükség a beavatkozásra. 

Tovább

LMP: Puzsér Róberten múlik, hogy megmérkőzik-e Karácsony Gergellyel

2019. február 28., 11:19 Módosítva: 2019.04.05 13:54
205

Az LMP Puzsér Róbertet támogatja főpolgármester-jelöltnek, és rajta múlik, hogy az előválasztásnak lesz-e második fordulója, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Keresztes Lóránt, az LMP társelnöke.

Tovább

Hatmilliárdra perli a BKV az orosz Metrovagonmast

2019. február 28., 11:07 Módosítva: 2019.02.28 17:57
402
Bíróságra került a BKV–Metrovagonmas-kötbérvita a felújított orosz metrókocsik ügyében.

A BKV februárban megindította a peres eljárást az orosz féllel szemben, derült ki Tarlós István főpolgármester Gál József képviselői kérdésére adott írásbeli válaszából.

Mint forrásainktól megtudtuk, a BKV kiegyezett volna a kétmilliárd forintos kötbérértékkel, ám az orosz cég sokallta ezt. Ezért a BKV nem cicózott, beadta a bíróságra a keresetet a teljes, vitás és nem vitás kötbérkövetelésre, összesen majdnem hatmilliárd forintra. A követelés nem is lehetne sokkal több, hiszen az a teljes szerződéses érték maximum 10 százalékát érheti el.

Tovább

400 millió ment el az újpalotai villamos lefújt tervezésére

2019. február 27., 04:50 Módosítva: 2019.02.27 12:56
1890
Több mint 400 millió forintot költött el a főváros az újpalotai villamos tervezésére, amit végül lefújtak. A napokban azonban ismét előkerült egy tender.

Nemrég megjelent egy közbeszerzési hirdetmény, amiben az áll, hogy módosítják az újpalotai villamos tervezésére vonatkozó szerződést. Sokan felkapták erre a fejüket, mivel az újpalotai villamos tervezését már majdnem három éve lefújták azzal, hogy a forrásait átcsoportosítják a fontosabb 3-as metró felújítására. Megkerestük a BKK-t, hogy történt-e valami változás.

A BKK válaszában megerősítette, hogy az újpalotai villamosvonal tervezésének leállítása 2016-ban megtörtént. Ekkor már a teljes vonal engedélyezési tervdokumentációja elkészült az Astoriától az újpalotai Pólus Centerig, de az engedélyezéshez, és a kiviteli tervekhez még nem kezdtek hozzá. 

Tovább

Csak Orbán irodája és Áder hivatala kap díszkivilágítást éjfél után

2019. február 23., 19:36 Módosítva: 2019.02.24 22:02
3270

Csak Áder János és Orbán Viktor hivatalának díszkivilágítása marad égve éjfél után Budapesten, derült ki az RTL Klub Híradójából.

Tovább

Autó landolt a síneken, egy időre leállt a 4-6-os

2019. február 23., 10:00 Módosítva: 2019.02.24 10:10
1411

Baleset történt a Király utcánál a 4-6-os villamos vonalán. Olvasónk fotója szerint egy fekete autó félig a sínen, félig a villamospadkán állt meg, majd nem sokkal később érkezett egy villamos is, de szerencsére még időben megállt. Olvasónk szerint egy külföldi a lábát fájlalta, ezért mentőt hívtak hozzá, szerint a férfi a megállóban állhatott, amikor a baleset történt.

A BKK a Facebook-oldalán közölte, hogy a villamos helyett pótlóbusz közlekedik az Oktogon és a Blaha Lujza tér között. A forgalom 11 órára helyreállt.

Ferihegy fejlesztése helyett a várostól távolabbi, új reptér építését javasolja az MSZP

2019. február 22., 14:56 Módosítva: 2019.02.26 19:31
389

Az MSZP szerint Budapesttől 30-40 kilométerre kellene új repülőteret építeni a ferihegyi zaj- és légszennyezettség csökkentése érdekében. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pártja támogatja egy új repülőtér építésének ötletét.

Az idei önkormányzati választás egyik slágertémája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már-már elviselhetetlen forgalma. Az évente 16 milliós forgalmat bonyolító reptér számos kerület mindennapjait borította fel. 

Emiatt Tarlós István a reptérrel, a repteret üzemeltető céggel és az innovációs minisztériummal januárban tárgyalásokat kezdeményezett. Az utolsó cseppet az a hír szolgáltatta, hogy januárban 225 milliárd forint értékű reptérfejlesztést jelentettek be.

Zugló polgármestere és az MSZP főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely néhány hete azt mondta, hogy a pénzből egy, a várostól távolabb kellene repülőteret építeni. Tarlós István főpolgármester csütörtökön arról beszélt az Infostart.hu szerint, hogy éjszakára repülési tilalmat kellene bevezetni, változtassanak a repülési útvonalon, a zajszennyezést mérjék másképpen mint eddig, és annak ellenőrzését vegye át a közlekedési hatóság.

A Liszt Ferenc repülőtér forgalmának változtatását már az ombudsman is követelte, ugyanis az embereknek joguk van az egészséges környezethez, a repülőgépek miatti nagy zaj pedig egészségkárosodáshoz vezethet. Tarlós azt szeretné, ha egy éven belül csökkenne a zajszennyezés.

Horváth Csaba viszont azt mondta, a főpolgármesternek szégyellnie kellene magát, amiért az önkormányzati választás évében úgy tesz, mintha érdekelné a választók akarata. Példaként említette erre, hogy szerinte Tarlós István úgy tett ígéretet a ferihegyi repülőtér éjszakai forgalmának csökkentésére, hogy a hatályban lévő jogszabályok betartásával jóval kevesebb gép használhatná a repteret most is ebben az időszakban.