Budapest

Neki szólt a brutál hangos tűzijáték

2014. február 2., 22:43 Módosítva: 2014.02.03 00:35
848

Szombat este óriási és szokatlanul hangos durrogtatás verte ki a Budapesten és környékén élőknél a biztosítékot, szinte mindenki hallotta az Örs vezér tértől Pilisborosjenőig, de nem tudta, mi lehetett a nagy dörgés. Egy tűzijátékot hallhattunk, ami az átlagnál hangosabbra sikeredett, olyan helyeken is hallották, ahol az augusztus 20-i tűzijátékot nem szokták.

Vasárnapra kiderült: minden jel szerint Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul ünnepelte 50. születésnapját a Magyar Nemzeti Galéria termeiben, több száz meghívott vendég társaságában, neki szólhatott a tűzijáték, tudtuk meg több olvasónk leveléből, hozzászólásából, illetve az Ittlakunk.hu információjából. Horváth Lászlót kerestük telefonon, de nem tudtuk elérni.

Az Indexnek a Magyar Nemzeti Galéria megerősítette, hogy tartottak ott szombat este egy rendezvényt, de ennek részleteit nem árulták el.

Horváth László impozáns életrajzából kiderült, hogy tényleg szombaton volt a születésnapja. Repülőgép-műszerészi tanulmányai után a nyolcvanas években a moszkvai Határőrtiszti Főiskola hallgatója volt, a rendszerváltás előtt a Belügyminisztériumnál dolgozott. 2006-ban egy év alatt PhD-zett le a Econovum Newport School of Business Schoolon. 1998-2001-ig a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatóság tagja volt.

2012-től tölti be újra a Kazah Köztársaság Tiszteletbeli konzulja címet, a karcagi birkafőző fesztivál színpadán jelentették be "a szocialista kormány idején megszüntetett" tiszteletbeli kazah konzulátus újranyitását. Amikor leváltották a posztról, Fazekas Sándor, a mostani vidékfejlesztési miniszter és az akkor a Magyar-Kazah Baráti Társaság elnöki posztját is betöltő fideszes képviselő, Varga Mihály is kiállt.

A rendszerváltáskor és utána cégeket alapított. Benne volt a Phylaxia Pharma felügyelőbizottságában, a Chemimontázs Kft-nél volt ügyvezető és az igazgatóság elnöke. Az általa alapított és tulajdonában lévő L. A. C. Holding több mint százféle dologgal foglalkozik, például a pénztárgépbizniszben is benne van. A Népszabadság 2006-os cikkében írja, hogy Horváth akkor elmondta, hogy tíz éve csődeljárás folyik ellene. 

Beúszott Budapestre az A38

2014. február 2., 12:28 Módosítva: 2014.02.02 12:32
276

Vasárnap délelőtt fotózta le olvasónk a bulihajót a Lánchídnál. Az A38-at még január elején vitték le Szlovákiába, kötelező szervízelésre. A szlovák hajómérnökök a fenéklemezt vizsgálták át. 

a38
Fotó: Tijana Stepanovic / Facebook

A hajó február 11-től üzemel, olyan programokkal, mint például a Wooden Shjips, Scott Kelly és a Road Home, márciusban Anna Calvi, Frank Turner, áprilisban pedig a Laibach játszik.

a381
Fotó: Tijana Stepanovic / Facebook

A hajó leúsztatásáról rövid, elégikus hangulatú videóban számoltunk be, amelyet itt tekinthet meg.

Mi ez a rejtélyes dörgés Budapesten?

2014. február 1., 22:19 Módosítva: 2014.02.02 14:04

Az Index szerkesztőségéből (Budapest, Flórián tér) is hallottuk, és annak környékéről többen jelezték, hogy rejtélyes, szokatlan dörgéseket hallottak este tíz óra környékén. Valaki szerint tűzijáték-, vagy égdörgés-szerű hangok voltak, de ugyanúgy hallották a Hármashatár-hegyről, Pomázról, Rákospalotáról, az Örs Vezér térről vagy a Normafáról is.

"Kimentem az erkélyre, tökre be van borulva, néztem a hang irányába, ami Pest belvárosa felől jöhetett, de semmiféle fényhatás nem volt, csak a dörgő hang, olyan, mintha tűzijáték lenne, csak sokkal durvább és mélyebb dörgések, de fényt nem láttam" - írja Zoli kollégánk.

"Az Örs mellett lakok, egy panel 10. emeletén és furcsa, nagyon mély, dörgés-szerű, vagy robbanás-szerű hangok jöttek ma este 21:53-kor kelet felől... kb. 2 percen át tartott... tudtok erről valamit?" - aggódott olvasónk.

"Nem tudják véletlenül, mik ezek a tűzijáték/géppuska/mennydörgés-szerű hangok Pesten? Én a XV. kerületből hallom, szerintem a XIII. kerület felől, de a Margit hídnál, meg a XII. kerületben is hallani" - érdeklődött olvasónk a különös jelenségről.

A megoldás

Megkérdeztük a Fővárosi Katasztfrófavédelmi Igazgatóságot, Kisdi Máté szóvivő szerint este tíz óra előtt egy előre bejelentett tűzijátékot tartottak a Budai Várban, és ez járt a szokásosnál nagyobb hangerővel.

A szóvivő válaszát sokan nem tartották kielégítőnek, mert a hangok sokkal ritkábbak és hangosabbak voltak, mint egy tűzijátéknál szokott lenni, és az is teljesen szokatlan volt, hogy még Pilisborosjenőn és Rákoscsabán is hallották. Ráadásul nagyon sokan olyan helyekről hallották, ahonnan még az augusztus 20.-i tűzijátékot sem szokták. Kisdi Máté azt reagálta, hogy ez a dél, dél-keleti szél miatt volt, ami messzire elvitte a hangot, de szerinte az ügynek nincs semmi furcsasága, semmilyen légköri jelenség nem történt. Egy olvasónk szerint az a magyarázat, hogy a hidegben jobban terjed a hang.

Tűzijáték márpedig volt, olvasónk ezzel a képpel bizonyította:

tuzijatek

Közben egy Döbrentei utcai polgár emailben pontosította, hogy a tűzijáték nem a Várban, hanem a Várkert rakpart előtt, a Dunán volt. "Egy kis hajóról lőttek, amit a vízi rendőrök motorcsónakja biztosított. Az alsó rakpart autóforgalma is leállt. Nagyon hangos volt, olyan erejű robbanásokkal, hogy ki kellett nyitni az ablakot, mert félő volt, hogy kitörik. (Volt már rá példa.) Kb. tíz percig tartott, ami ebben a hidegben nyitott ablakkal rohadt sok" - számolt be a közvetlen közelről. Saly Noémi szerint a környékbelieket nem értesítették előre, semmilyen tájékoztatást nem kaptak, holott ezt elvileg rendelet írja elő.

Egy olvasónk azt furcsállta a VI. kerületből, hogy látványban és hanghatásban is olyan volt a tűzijáték, mint az augusztus 20.-i, tehát nem az az olcsó fajta, csak ritkább. De kinek lehet ilyesmire pénze, és miért éppen most? Szavazzon! 

Ön szerint ki tűzijátékozhatott ilyen hangosan?

Tarlós István nem teljesen nyugodt

2014. február 1., 22:01 Módosítva: 2014.02.02 11:04
555

A főpolgármester „nem teljesen nyugodt” a négyes metró sötétüzemi próbája miatt. Tarlós István a Hír TV P8 című műsorában szombat este azt mondta: előfordulhat, hogy az elejéről kell kezdeni a teszteket, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi határidőből. Három sötétüzemi próba van, a kivitelezői, valamint a megbízói már lezárult, a hatósági folyamatban van. Szavai szerint „nem teljesen nyugodt” amiatt, hogy az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosító berendezéseket, és emiatt a szoftvereket igazgatni kell. Nagyobb probléma esetén a tesztet újra kell kezdeni, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi átadási határidőből.

D MTZ20110713004
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Tarlós István elmondta, hogy az átadás után biztonságkritikus hibák már nem lehetnek. Ezek közé sorolta, ha a szerelvények például az ellenkező irányba indulnak el, a másik ajtajuk nyílik, vagy baknak ütköznek. Kisebb kényelmetlenségek előfordulhatnak az első hónapokban.

Szám nélküli fantombuszok járnak Pesten

2014. február 1., 09:40 Módosítva: 2014.02.01 10:49
292

Vicces bakiról számolt be Facebook oldalán a Budapesti Közlekedési Központ: egy elhúzódó hajnali karbantartás miatt egyes járművek digitális kijelzőjén nem látható a járatszám, így a sofőr mondja azt be az ajtók kinyitása után. A közlemény teljes szövege:

A FUTÁR központi rendszerében ma hajnalban váratlanul elhúzódott egy karbantartási művelet, melynek eredményeképpen az utcai és egyes járműfedélzeti kijelzők ideiglenesen nem tudnak járatinformációkat megjeleníteni. A járművek kijelzőin az adatok még a délelőtt folyamán, az utcai kijelzőkön viszont csak holnap hajnaltól fognak tudni megjelenni. Az esetlegesen sötét kijelzővel közlekedő jármű vezetője az ajtónyitás után bemondja a járatszámot. A szállító hibájából bekövetkezett, kritikus kategóriájú eseményt a legnagyobb prioritással kezeljük mi is és a szállító is. A hiba elhárítása folyamatban van, elnézéseteket és egyúttal türelmeteket kérjük.

Járatszám nélküli fantombuszon, -villamoson vagy -trolin ült?

Küldjön fotót és beszámolót erre a címre!

Így lopnak telefont az 5-ös buszon

2014. január 31., 14:33 Módosítva: 2014.01.31 15:08
220

20 perc alatt elfogták a rablókat, akik az 5-ös buszon kikapták egy utas kezéből a telefonját, majd elrohantak vele.

A 48 éves nő kezéből az egyik megállónál kapták ki a telefont. A sértett leírása alapján a rendőrök az Erzsébet királyné útja és a Nagy Lajos király útja kereszteződésében fogták el a gyanúsítottakat.

B. János 20 éves és R. Péter 18 éves budapesti lakost lopással vádolják, szabadlábon védekezhetnek. A BKK videót is közzétett az esetről.

Visszaadtak két sávot a Szentendrei úton

2014. január 31., 13:10 Módosítva: 2014.01.31 13:35
13

Kora délután megszűnt a terelés, újra kétszer három sávon haladhat a forgalom a Szentendrei úton, az aquincumi vasúti hídnál, közölte a NIF Zrt. Felújítják a pilisvörösvári vasútvonalat, a felüljárót is rendbe teszik, emiatt vették el a belső sávot az autósoktól mindkét irányban. Ennek vége, mert a kivitelező beemelte az acélszerkezetű hidat.

A NIF azt írja, hogy legközelebb várhatóan tavasz végén vagy nyár elején lesz forgalomkorlátozás. Akkor a központ felé vezető sávokat fogják kiszélesíteni a felüljáró alatt.


View Larger Map

Lángolt a 36-os busz Pestszentlőrincen

2014. január 31., 11:31 Módosítva: 2014.01.31 11:31
277

Kigyulladt egy 36-os autóbusz a pestszentlőrinci vasútállomásnál. A buszon ülőknek nem esett bajuk - értesült a HavariaPress.

A BKV alvállalkozói üzemeltésű, 36-os autóbusza pénteken délelőtt gyulladt ki a pestszentlőrinci vasútállomásnál, a megállóban. A motortérből felcsapó lángokat poroltóval próbálta a sofőr megfékezni, az oltást a helyszínre érkező tűzoltók fejezték be. Senkinek nem esett baja.

CapturedImage
Fotó: Olvasónk, T. Gábor

Autós üldözés volt a Ferenciek terén

2014. január 31., 11:21 Módosítva: 2014.01.31 16:20
169

Autós üldözés volt a Ferenciek terén, a rendőrség üldözött egy autót a belvárosban. A Ferenciek terén nem lehet a Curia utca felé kerülni, amíg a helyszínelés tart.

A rendőrség szóvivője az Indexnek elmondta: „Az osztrák hatóságok jelzése alapján vontak intézkedés alá a belvárosban egy gépjárművezetőt, aki a gyanú szerint lopott autóval közlekedett. A férfi megkísérelte kivonni magát az intézkedés alól: tovább hajtott és végül egy forgalomterelő eszközt megrongálva megállt. A férfit a rendőrök elfogták és előállították, elszámoltatása folyamatban van.″

A nyomozók megállapították, hogy a gépkocsit pénteken Schwechat közelében lopták el.

photo 1 ok

Munkatársunk helyszínen készített képein annyi látszik, hogy az újonnan felújított részekben is kárt okozott egy autó, melynek egy kitört oszlop leszakította az olajkarterét.

photo 3 ok
Tovább

Nincs kecmec, elviszik a szabálytalanul parkoló autókat

2014. január 31., 11:04 Módosítva: 2014.01.31 11:09
3

A közterület-felügyelők 2013-ban a buszok, villamosok forgalmának akadályozása miatt 1200 autóst bírságoltak meg és 200 kocsit szállíttattak el, közölte a BKK. Az intézkedéseknek köszönhetően tavaly óta jelentősen csökkent a közösségi közlekedést akadályozó, szabálytalanul parkoló autók száma.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) 2012 végén kötött megállapodása alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság darus járműelszállítója elviszi az útból a nagyon rossz helyen parkoló autókat.  A szabálytalanul várakozók ellen eljárás indul.

Tovább

Megint fákat vágtak a Duna-parton

2014. január 31., 10:37 Módosítva: 2014.01.31 12:03
14

Sajnos fákat vágtak ki a Duna-parton. Kicsit feljebb a Rómaitól, az UTE sporttelepén ez a látvány fogadott. Reméljük, hamarosan választ kaphatunk, miért történt ez a környezetpusztítás. A Rómain nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen!

írta a Maradjanak a fák a Rómain Facebook-csoport. A fákat az UTE evezőstelepén vágták ki a Tímár utcánál, ahol közvetlenül a kerítés mellett álltak (tehát a Duna folyását figyelembe véve valójában a Római alatt).

1016322 401300193348207 20450645 n
Fotó: Facebook / Maradjanak a FÁK a Rómain

A kommentelők egy része szörnyülködik, mások szerint évek óta életveszélyesek voltak a jegenyefák. „Egy-két éve az egyik fa gyökerestől dőlt ki egyenesen egy autóra. Itt 300 gyerek sportol, mi lett volna, ha éppen ott vannak? Egyébként én sem örülök neki, hogy ki kellett vágni a fákat″ – írta egy esze és szíve között viaskodó kommentelő.

Tovább

3-as metró: 90 milliárd lehet a felújítás

2014. január 31., 08:51 Módosítva: 2014.01.31 09:42
43

Tavasszal indulhat a hármas metró szerelvényeinek 90 milliárdos rekonstrukciója – írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány nem lecserélni, hanem felújíttatni szeretné a rossz állapotban levő 220 kocsit.

A lap úgy értesült: a projekt 90 milliárdba fog kerülni, a főváros hitelből finanszírozná. Bár korábban Tarlós István főpolgármester arra kérte a fejlesztési minisztert, hogy mentesítse a felújítást a közbeszerzési törvény alól, most mégis úgy tűnik, lesz közbeszerzés: „A városvezetés végleges álláspontja szerint nyílt pályázatban gondolkodunk” – nyilatkozta Tarlós.

Tovább

Lefújták a szmogriadót Budapesten

2014. január 31., 08:25 Módosítva: 2014.01.31 09:56

Az új mérési eredmények és az időjárás változása alapján megszüntették a szmogriadót Budapesten – adta hírül a főpolgármesteri hivatal.

Tarlós István megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon azoknak, akik „a rendkívüli helyzetben mérsékelték a szilárd- és olajtüzelésű – különösen a fatüzelésű – berendezések használatát”, és autó helyett busszal jártak.

Azért volt tájékoztatású fokú szmogriadó Budapesten, mert a kisméretű szállópor szintje egy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, kilenc helyen pedig a tájékoztatási és az egészségügyi határérték között volt.

Tovább

Zsebkamera lesz a köztereseknél

2014. január 30., 18:31 Módosítva: 2014.01.30 18:39
39

Közleményt adott ki a szerdai, nagy visszhangot kiváltó dulakodás után a közterület-felügyelőket alkalmazó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. A birkózást járókelők rögzítették mobillal, de nemsokáig kell már ezekre a felvételekre támaszkodni. Jön a hivatali zsebkamera.

A közleményből kiderül:

  • Az adott szituációban nem volt más megoldás, és  minden szereplő a legkisebb kárral került ki a konfliktushelyzetből. 
  • A felügyelők higgadtságának köszönhetően a cselekménysor nem fajult hivatalos személy elleni erőszakká. 
  • Kétségtelen, hogy emberileg mélyen felkavaró egy ilyen esemény látványa.
  • A hasonló esetek dokumentálása érdekében a felgyorsítjá azoknak a személyi használatú kameráknak a tesztelését, melyet a felügyelők viselnek majd, a nagy vitát kiváltó esetek tényszerű tisztázásának megkönnyítésére. A ruhára csíptethető, webkamerához hasonló, kisméretű mini kamerák 87 órányi képanyagot rögzítenek, de használatukra fel kell hívni a figyelmet.
  • A felügyelők 2011 júniusa óta segítik a BKK-ellenőrök munkáját. Ezalatt közel 8,4 millió utas ellenőrzése történt meg és csupán 3400 esetben (0,0004%-ban) volt szükség intézkedésére. Ebből a 3400-ból  2900 esetben a felügyelővel együttműködőek voltak az intézkedés alá vont személyek, és mindössze 510 esetben került sor kényszerítő eszköz alkalmazására. Az elmúlt 2 évben mindösszesen 38 esetben érkezett panasz kényszerítőeszköz alkalmazása miatt és egyetlen alkalommal sem minősítette szükségtelennek vagy jogszerűtlennek a kényszerítő eszköz alkalmazását az elbíráló hatóság.
  • A közterület-felügyelő hivatalos személy. Jogosult a jogszerű intézkedésével érintett személy személyazonosságát megállapítani, igazoltatni. A közterület-felügyelő felszólítására az állampolgár köteles személyazonosságát igazolni, ennek elmulasztása szabálysértés.
Tovább

Újra járható a Petőfi Sándor utca

2014. január 30., 15:23 Módosítva: 2014.01.30 15:23
2

Elkészültek az átalakításokkal, így a gyalogosoknak már nem kell a kerítéseket kerülgetni. Radásul újdonságszámba megy, hogy az Astoria felől érkezők a Kossuth Lajos utcáról jobba is bekanyarodhatnak az utcába - tájékoztatta az V. kerületi önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

A Ferenciek terén lévő Y-alakú aluljáró befedése után az önkormányzat szerint - mi még nem jártunk arra - a Petőfi Sándor utca szélesebbé vált, ezen kívül "utcabútorokkal és fákkal tették hangulatosabbá a közterületet". Az autósok számára új parkolókat, az üzlettulajdonosok számára új rakodóterületeket alakítottak ki.

Nem kegyelmeztek a gyerekkel kórházba siető kismamának

2014. január 30., 12:39 Módosítva: 2014.01.31 11:43
871

„Nem erőszakos, tettlegességig fajuló atrocitás ért, bár lehet hogy az nem fájt volna ennyire..." – írta a Facebookra is kitett posztjában az a kismama, aki orvoshoz indult volna kisbabájával a 32-es busszal január közepén, azonban hiába próbált meg húszezressel jegyet venni a buszon, az ellenőr pedig kíméletlenül leszállította.

Már a buszmegállóban észrevette, hogy otthon hagyta a kisgyermekes bérletét, de eszébe jutott, hogy a sofőrnél is lehet már jegyet kapni. Nem középen szállt fel a babakocsival, hanem direkt előrement az első ajtóhoz, hogy tudjon jegyet venni. „Felszállva vettem észre, hogy néhány forint apró és egy húszezres van csak nálam" – mondta. A sofőr bazsalyogott egyet, mondta, hogy sajnos ő ebből nem tud visszaadni, bár a kismama szerint azt talán megengedte volna, hogy maradjon a legközelebbi jegypénztárig.

Ekkor fordult az első ajtónál az egész közjátékot végignéző ellenőrhöz, és megpróbált nála vonaljegyet venni. Neki is elmondta, hogy a kisbabájával orvoshoz sietnek időpontra az Uzsoki utcai kórházba, és csak húszezrese van. „Közölte, hogy nem tud visszaadni, nem tud mit csinálni, és mindezek után leszállíttatott a babakocsival együtt" – írta az abban a pillanatban a sírás határán egyensúlyozó nő. Mint később kiderült, az egész ügy pikantériája az volt, hogy valójában otthon sem hagyta a bérletét, az ugyanis végig ott lapult a táskája aljában.

Tovább

Kiírták a pályázatot a Széll Kálmán térre

2014. január 30., 12:09 Módosítva: 2014.01.30 16:32
103

A Budapesti Közlekedési Központ nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Széll Kálmán tér teljes körű átépítésének, felújításának kivitelezésére, tájékoztatta a cég lapunkat. 

Ha minden jól megy, néhány hónappal az őszi önkormányzati választások előtt elkezdődhetnek a munkák, 2015 második felére teljesen megújulhat a tér. A Széll Kálmán tér teljes építészeti és közlekedési megújításon esik át: 

  • eltűnnek a hetvenes éveket idéző utcabútorok, gombák, telefonfülkék, különböző használaton kívüli tereptárgyak, megszűnik a használaton kívüli hurokvágány, és eltűnik a metróállomás toldaléképülete is
  • új zöldfelületek lesznek viszont, és fasort is ültetnek
  • javulnak az átszállási kapcsolatok
  • átépülnek, akadálymentesek lesznek az autóbusz-végállomások és a villamosmegállók
  • kerékpárutakat vezetnek át a téren, bérbringaállomás lesz
  • előkészítik a a fogaskerekű új, Széll Kálmán téri végállomását
  • egységessé válik a tér építészeti arculata
Tovább

Egy utcai birkózás két szemszögből

2014. január 30., 09:24 Módosítva: 2014.01.30 12:06
467

Mint arról beszámoltunk, bizarr és megalázó birkózás folyt szerdán délután a 7-es busz Ferenciek téri megállójában. Három közterület-felügyelő dulakodott egy férfival, aki szerintük bliccelni akart, a férfi szerint nem. A pankrációt a járókelők közül többen felvették mobiltelefonnal. Az esetet a szereplők teljesen máshogy látták.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (volt Közterület-felügyelőség) a következő tájékoztatást adta:

Tovább

Gázolt a H5-ös HÉV Filatorigátnál

2014. január 30., 09:08 Módosítva: 2014.01.30 12:42
7

Elgázolt egy embert a Batthyány tér és Szentendre között közlekedő H5-ös HÉV Filatorigátnál csütörtökön reggel, jelentették munkatársaink. A baleset miatt egy rövid ideig egy vágányon jártak a szerelvények Kaszásdűlő és Szentlélek tér között, a forgalom azóta helyreállt – írja a BKK a Facebookon. A Velvet információi szerint az áldozat egy tizenhat éves lány, akit a kutyájával együtt ütött el a HÉV. A lányt súlyos fejsérüléssel vitték kórházba, a kutyát állatorvosok látták el.

Bliccelővel birkóztak a közterület-felügyelők?

2014. január 29., 17:19 Módosítva: 2014.01.29 19:52
1798

Egy olvasó küldte be a 444.hu-nak a következő videót, amin szerinte egy jegyellenőrzés látható. Azt írta, hogy a férfinek volt jegye, igaz nem érvényesítette. A járókelők tehetetlenül, igaz felháborodva nézték, mi történik a Ferenciek terén. 

 Az ügyben keressük a BKK-t és a Közterület-felügyeletet.

Frissítés: A BKK szerint az ügyben a közterület-felügyelet az illetékes. A cég sajtóosztálya szerint valószínűleg elkerülhető lett volna a konfliktus, amennyiben a bliccelő utas jogkövető és együttműködő magatartást tanúsít.

Tovább

Bezár a Becketts

2014. január 29., 14:00 Módosítva: 2014.01.29 14:05
397

Bezár Budapest népszerű ír kocsmája, a Becketts Irish Bar. A húsz éve működő kocsma Facebook-oldalán jelentette be megszűnését. A bejegyzést rögtön ellepték az olyan tipikus ír gyászkifejezések, mint a

So sad:(

vagy a 

fuckity fuck-fuck!

Tovább

Tarlós Horváth Csaba kihúzott szemöldökén ironizál

2014. január 29., 12:27 Módosítva: 2014.01.30 08:29
41

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadták a választási plakátolást szigorító, a hajléktalanmentes övezetekről szóló és a prémiumok csökkentését célzó javaslatokat is.

Közéleti show: Kiújult a Tarlós-Horváth Csaba cicaharc

A főpolgármester szerint "gyerekes, idétlen és színvonal alatti", hogy az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén beállított elé egy kamerát, ami végig az arcát rögzíti.

Tarlós István az ülésen azt mondta: "tulajdonképpen megnyugtató" ez a szellemi színvonal; aki ebben a módszerben bízik, sok mindent elárul magáról. A főpolgármester "egyszerűen idiótáknak" nevezte a szocialistákat, és Horváth Csaba frakcióvezetőnek címezve úgy fogalmazott: "azt kéne felvenni, amikor kihúzza a szemöldökét a férfi mosdóban". Az MSZP nem kért szót az ügyben.

Horváth Csaba az MTI érdeklődésére szerdán azt mondta: a Tarlós Istvánt rögzítő kamera a továbbiakban gyakorlat lesz, és ha olyan a felvétel, akkor közzé kívánják tenni. Mint mondta, a főpolgármester rendre komoly otrombaságokat követ el, aminek nyoma és következménye kell legyen. Szavai szerint Tarlós István politikusokat, hölgyeket, urakat válogatás nélkül sérteget, ezzel pedig nemcsak magát, de azt a tisztséget is lejáratja, amit átmenetileg még néhány hónapig betölt.

Cikkünk az MTI alapján készült, és folyamatosan frissül

Tovább

Hármas fokozatba kapcsol az FKF

2014. január 28., 20:30 Módosítva: 2014.01.28 20:30
17

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója szerda reggel hat órától III. fokozatú készültséget rendelt el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az elkövetkező néhány napban több hullámban is várható havazás Budapesten, aminek mennyisége, intenzitása, valamint területi megoszlása jelenleg még bizonytalan.

A reggeli óráktól az FKF Zrt. téli célgépei fokozott készenlétben állnak, hogy a havazás kezdetekor haladéktalanul megkezdhessék a síkosságmentesítést. Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.

A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend:

  • hidak
  • felüljárók
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út
  • a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai
  • autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai
  • autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz
  • rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonala rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Mégiscsak lett hol etetni a szegényeket

2014. január 28., 17:15 Módosítva: 2014.02.13 14:56
51

Az utolsó pillanatban is változott az ételosztások engedélyeztetése ügyében illetékes Fővárosi Közterület-Hasznosítási Bizottság napirendje a keddi ülés előtt. Végül nem került elő az a január 27-i keltezésű, György István és Szentes Tamás főpolgármester-helyettesek által szignált előterjesztés, amelyről hétfőn írtunk, és amely három helyszínen adott volna 2014-re engedélyt rendszeres ételosztásra, többek között a Krisna-hívőknek a Boráros térre.

Ehelyett az ülés Ughy Attila bizottsági elnök tájékoztatójával indult, aki elmondta, hogy még nem értek véget az egyeztetések a véglegesnek szánt helyszínekről, ők pedig szeretnék ezt kívárni, ezért a témát félretennék a következő bizottsági ülésig, ami nagyjából két hét múlva lehet.

A keddi ülés az első fél óra után félbeszakadt a főpolgármester által meghirdetett sajtótájékoztató idejére. Tarlós István Ughy Attilával együtt állt ki az újságírók elé, és lényegében megismételte, ami az ülésen elhangzott: 5-6 végleges helyszín kijelölését tervezik, de hogy melyek lesznek ezek, az a még tartó egyeztetéseken, a következő bizottsági ülésig fog eldőlni.

A sajtótájékoztatón nem volt szó róla, hogy addig is mi lesz azokkal a tervezett ételosztásokkal, amelyekre az utóbbi hónapokban hiába próbáltak engedélyt szerezni különféle kérelmezők. A Közterület-hasznosítási Bizottság előtt hat darab ilyen engedélykérelem is feküdt.

Miután a sajtótájékoztató végeztével folytatódott az ülés, kedd koradélután ezeket napirendre is tűzték. Az előterjesztő által eredetileg elnapolásra, illetve elutasításra javasolt kérelmek megtárgyalásánál fordulat történt. Ughy Attila ötletét elfogadva abban állapodtak meg a bizottsági tagok, hogy ideiglenes engedélyeket adnak ki addig is, amíg a végleges megoldás megszületik. Ugyan nem az eredetileg kért helyszínekre, és nem is az eredetileg kért hosszú időszakokra, de mégis igent mondtak végül az eléjük került kérelemekre.

A keddi bizottsági döntések értelmében itt és ekkor lehet ételosztás február 17-ig:

  • Minden vasárnap a Déli pályaudvarnál (Kulturális Misszió Intézet Alapítvány - az egyik kérelmük eleve a Délihez szólt, ezen kívül a Baross térre és a Széll Kálmán térre próbáltak még eredetileg engedélyt kérni)
  • Minden hétfőn válaszhatóan vagy a Déli pályaudvarnál, vagy a Határ úton (Kulturális Misszió Intézet Alapítvány)
  • Minden szombaton választhatóan a Déli pályaudvarnál vagy a Határ úton (Végszó Szociális Egyesület, a kérelmük eredetileg a Baross térre szólt)
  • Minden szerdán a Határ úton (Napfényes Étterem Kft., az ő kérelmük eredetileg a Nyugati téri parkolóra vonatkozott. Ugyanők beadtak egy kérelmet ruhaosztásra is a Blaha Lujza térre. A ruhaosztást is a Határ úton engedélyezte végül a bizottság kéthetente egy napra, a pontos napokat pontosítania kell a kérelmezőnek.)

Valószínűleg mind a Déli pályaudvar, mind a Határ út esélyes arra, hogy a végleges ételosztási helyszínek közé kerüljön. A szóba jöhető helyszínek pontos listáját egyelőre nem akarták a nyilvánosságra hozni. Ughy Attila a sajtótájékoztatón azt mondta: addig nem szeretne erről beszélni, "amíg minden érdekelt nem csap egymás tenyerébe".

Keleti, XVIII. kerület, Teleki tér

Mind Tarlós, mind Ughy hangsúlyozta: most is van ételosztás Budapesten három helyszínen. A Teleki téren a Krisna-hívők adnak ételt a Józsefvárostól megkapott engedély birtokában, a XVIII. kerületben, Ughy kerületében a Tiszta Forrás kapott engedélyt, a Keleti pályaudvarnál pedig az Üdvhadsereg oszt a fővárosi, március végéig szóló engedély birtokában.

Tarlós beszélt arról, hogy a kerületekkel is egyeztetni akarják az ételosztási helyszíneket, és bár minden kerület fontosnak nevezi az ügyet, mindenki csodálkozik, amikor felvetődik, hogy a helyszín az ő városrészébe kerüljön.

Ughy is beszélt arról a bizottsági ülésen, hogy milyen érzékeny kérdésnek tartják az ételosztások ügyét, a környéken lakók, illetve az ottani üzletek hajlamosak panaszkodni. Az ételosztóknak Ughy szerint tevékenységük "reklámértéke" fontos, szerinte ezért ragaszkodnak bizonyos központi, jól látható helyekhez. A Főpolgármesteri Hivatal korábban részben a lakossági panaszokkal magyarázta, miért akarják újrarendezni az ételosztások ügyét.

Annyit elárultak, hogy legalább három, és egyelőre legfeljebb hat helyszín lesz, és arra fognak törekedni, hogy legyen Észak-Pesten, Dél-Pesten, Észak-Budán, Dél-Budán és a centrumban is.

A Felvonulási tér lehet az egyik befutó

Tarlós István végül egy konkrét helyszínt mégis megnevezett: azt mondta, a Felvonulási tér környéke "fontos, elképzelhető" helyszínnek tűnik, mert jól megközelíthető, jól takarítható. A főpolgármester viccelődve megígérte még: figyelni fognak arra, hogy a szociális érzékenységét mostanában szívesen hangoztató baloldalhoz tartozó XIII. kerületben is legyen ételosztási helyszín. A bizottsági ülésen később annyi elhangzott még, hogy a Széll Kálmán tér biztosan nem lesz a helyszínek között.

Tarlós szerint a hat helyszín egyelőre elegendőnek látszik, de azt mondta, ha menet közben ez mégis kevésnek bizonyulna, könnyű lesz korrigálni. Azt viszont nem szeretnék, hogy "anarchia eszkalálódjon", tette hozzá.

A főpolgármester kedden azt ígérte: gondoskodni fognak arról, hogy valahol minden nap lehessen étkezni. Utalást tett arra, hogy a főváros anyagi szempontból is hozzájárulna az ételosztásokhoz.

A fővárosi terve az, hogy az ételosztásokon legyenek jelen szociális munkások és egészségügyi dolgozók is, mert az ételosztásokat jó alkalomnak gondolják arra, hogy kapcsolatba lehessen lépni a rászorulókkal, be lehessen kapcsolni őket az ellátórendszerbe. Tarlós ennek a kidolgozására felkérte a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorciumot.

Szeretne évi 15 ezerért fűteni?

2014. január 28., 14:52 Módosítva: 2014.01.28 21:33
183

Nyolcszáznyolcvan forint plusz áfa – négyzetméterenként ekkora bérleti díjat kell majd fizetniük azoknak, akik beköltöznek a XIII. kerületi önkormányzat által építtetett 100 lakásos Jász utcai passzívházba. Az önkormányzat által finanszírozott, 2,3 milliárd forintból épülő társasház Magyarország legnagyobb passzív társasháza lesz (gyors keresésünk alapján ez a második), ehhez hasonló méretűek a környező országok közül csak Ausztriában vannak.

Egyelőre csak a falak állnak (plusz egy mintalakást alakítottak ki), de a bokrétaünnepen elhangzottak szerint nyárra az egész projekt elkészülhet, és nyár végére elvileg már be is lehet majd költözni. Az építkezés tavalyi megkezdésekor még 2,194 milliárddal és április 30-i átadással számoltak.

Az átlagosan 50 négyzetméteres lakások bérleti díja (áfával együtt 1120 forint négyzetméterenként) jócskán a kerületi átlag (1680 forint) alatt lenne, ahogy minden bizonnyal a fűtésdíj is: a passzívházas technológiának köszönhetően az éves fűtésszámla körülbelül 15 ezer forint lehet majd az önkormányzat becslései szerint.

Mitől passzív?

A passzívház kialakítása az épület energiaveszteségének minimalizálására törekszik, egyrészt a megszokottnál sokkal vastagabb szigetelőréteggel, optimális (délkelet-délnyugati) tájolással, a „lehűlő felületek” (ablakok) arányának csökkentésével, illetve a hőhidak kiiktatásával.

A passzívház nem használ hagyományos fűtési rendszert, helyette geotermikus energiával, illetve az épületben tartózkodó emberek és műszaki berendezések által termelt hőt hasznosítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. Éppen ezért az épületnek nem lesz kazánja, kéményei.

A társasház a XIII. kerület 2002-ben kezdett bérlakás programjának része. Ez a „lépcsőzetes lakáshoz jutás” elvén alapul, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat által épített vagy rendbe hozott új bérlakásokba úgy lehet beköltözni, ha valaki leadja korábbi önkormányzati bérlakását vagy legalább komfortos öröklakását. Ezeket aztán szükség esetén felújítják, majd újra meghirdetik. A program kezdete óta 8 milliárd forintból összesen 490 lakást építettek ebben a konstrukcióban, a passzívház 100 lakása Tóth József szocialista polgármester 2010-es választási ígéreteinek része volt.

A bérlőket pályázati úton választanák ki, ennek feltételeit az önkormányzat február 13-i testületi ülésén fogadhatják el. Ezekről Hiszékeny Dezső MSZP-s alpolgármester annyit mondott, hogy a pályáztatás objektív, de nem kizárólag szociális szempontok alapján történne (éppen ezért a „szociális bérlakás” kifejezést is elutasította), csak XIII. kerületi lakosok pályázhatnának, az autóval rendelkező bérlők számára pedig a garázs használatát is kötelezővé tennék. A pályázatot várhatóan február végén írják ki.

Tovább

Újrarajzol 40 buszvonalat a 4-es metró

2014. január 28., 13:17 Módosítva: 2014.01.28 15:12
1102

Március 30-án a tervek szerint megkezdi üzemszerű működését a 4-es metró, ami feleslegessé tesz számos felszíni járatot. A BKK közzétette elképzeléseit: 40 autóbusz-, 4 villamos- és 3 trolivonalon változnak az útvonalak vagy a menetrendek. A VEKE szerint a tervek több helyen javításra szorulnak, mert maratoni városnéző járatok alakulnak ki.

A 6,7 kilométer hosszú 4-es metró elsősorban a 7-es és a 33-as buszcsaládot, valamint a 47-es, 49-es villamosokat váltja majd ki, de csak részben. Ezért ezek a vonalak megmaradnak, de átalakulnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapelve, hogy az utasokat a metró használatára ösztönözze, ahol az megéri. Ott, ahol az átszállás lelassítaná az utazást, az eddigi járatok nagyrészt megmaradnak. A lakótelepekről (Őrmező, Gazdagrét) és az agglomerációból (Budaörs) új járatok visznek a metróhoz, de nem tűnnek el az átszállásmentes belvárosi és újbudai kapcsolatok sem.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: bkk
Tovább

Gyanús bőrönd miatt zártak le egy fél utcát az I. kerületben

2014. január 27., 21:51 Módosítva: 2014.01.27 22:34
38

Gazdátlan bőröndöt találtak Budapesten az I. kerületi Krisztina téren egy bank előtt – írja az MTI. A csomag átvizsgálásának idejére a Mészáros utca egy szakaszát lezárták.

A rendőrség szerint az I. kerületi bank előtt egy kuka alatt találták a bőröndöt. A rendőrök megkezdték az ismeretlen csomag átvizsgálását és az adatgyűjtést.

Tovább

Csőtörés volt a Budaörsi úton

2014. január 27., 14:03 Módosítva: 2014.01.27 15:28
65

Csőtörés miatt lezárták a Budaörsi utat az Egér útnál és az M1-M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszának belső sávját hétfőn kora délután, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-vel.

Ön is látta?

Az Egér úti kereszteződésben húsz centiméternyi víz borította az utat, ezért a rendőrök a Budaörs felől érkezőket visszafordították, a Budaörs irányába haladó forgalmat pedig az Egér útra terelték.

Tovább

A Borárosra települhet a krisnás ételosztás

2014. január 27., 13:42 Módosítva: 2014.01.28 15:19
45

Napirendre tűzi a közterületi ételosztások ügyét kedd délelőtt tizenegy órakor kezdődő ülésén a fővárosi Közterület-Használati Bizottság. Ez az a bizottság, amelyről január 15-én megírtuk, hogy sorozatban napolta el mostanában az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit azzal a megjegyzéssel, hogy az ételosztásokról majd "vezetői szinten" kell dönteni. Az elnapolások következménye az volt, hogy engedély hiányában számos helyszínen, számos időpontban hiúsult meg a rászorulók megvendégelése. Közterület-használati engedély nélkül ugyanis bírság fenyegeti az ételosztókat.

Amikor rákérdeztünk az okokra, a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága arról írt, hogy támogatandónak tartják a hátrányos helyzetű emberek megsegítését, így az ételosztást is, de szerintük számtalan lakossági panasz érkezett a közterületi ételosztásokra, például azért, mert "elviselhetetlen bűz terjengett". Közölték azt is, hogy épp készül egy egységes koncepció az ételosztások engedélyezéséhez a Menhely Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával, a  Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának szakmai segítsége mellett.

A Közterület-használati Bizottság kedden, az idei első rendes ülésén a következő határozati javaslatról fog dönteni:

"A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületen, 2014. évben rendszeres (hétfő-vasárnap 8h-18h-ig) ételosztások díjmentes közterület-használatát az alábbi helyszíneken támogatja:

  • IX. kerület Boráros tér, déli oldalán az Ételt az Életért Alapítvány részére napi rendszerességgel
  • I. kerület Déli Pályaudvar melletti terület
  • III. kerület Vörösvári út - Szőlő utca sarok"

Az ülésen az előterjesztés szerint a bizottság azt is kimondhatja, hogy "a helyszínek számának lehetséges területekkel történő bővítése céljából javasolja az igények szerint felmerülően további helyszínek vizsgálatát". Vagyis szóba jöhet még a helyszínlista bővítése. A harmadik dolog, amit a témában várhatóan - az előterjesztést elfogadva - ki fog mondani a bizottság, hogy az ünnepekhez kapcsolódó nem rendszeres, alkalmi ételosztások 2014. évi közterület-használatáról egyedi kérelmek alapján eseti jelleggel dönt majd.

Az Ételt az Életért a Krisna-hívők szegényélelmezési missziója. Őket a legtöbbször a Blaha Lujza téren lehetett látni. Most is osztanak ételt a közelben, csak most épp nem a fővárosi tulajdonú Blahán, hanem a Teleki tér Dobozi utca felőli részén, amely a VIII. kerület tulajdonában van. Józsefvárostól kaptak engedélyt a terület használatára, az engedélyük február 15-ig szól.

A krisnások örülnének a Borárosnak

A krisnás ételosztások egyik főszervezője, Szilaj Péterné Csilla lelkész hétfőn az Indexnek azt mondta: örülnek a számukra most javasolt új helyszínnek, a Boráros térnek. Nekik az volt a fontos, hogy a belvárosban maradhassanak, észrevegyék őket a rászorulók, és ne kényszerüljenek a vendégeik arra , hogy távoli külvárosba kelljen menniük a napi élelemért. A Boráros teret azért is jó helyszínnek tartja a szervező, mert Budáról és Pestről egyaránt könnyen elérhető.

A Vörösvári és a Szőlő utca sarka is a krisnás ételosztásokhoz köthető, az ő megszokott helyszínük, évente többször szoktak ott nagyobb szabású ételosztást tartani közterületen, egy ottani, de III. kerületi tulajdonú nem közterületen pedig mostanában is naponta 600 adat meleg ételt osztanak ki.

A Déli pályaudvarnál korábban a Kulturális Misszió Intézet Alapítvány szeretett volna ételt osztani, ők adtak be közterület-használati kérelmet erre a területre.

Városképi szempontok

A január 27-i keltezésű előterjesztést György István és Szentes Tamás főpolgármester-helyettesek írták alá. Az előterjesztés megismétli a főváros korábbi érveit az ételosztásokkal kapcsolatban: figyelniük kell "a városképi, idegenforgalmi szempontokra, védett építészeti értékekre, műemléki környezetre, a környék lakosságára", biztosítaniuk kell "a jelentős gyalogosforgalmat lebonyolító vagy éppen a turisták által látogatott közterületek rendeltetésszerű használatát, tisztaságának megóvását, élhetőségének biztosítását, valamint a járókelők akadálymentés közlekedését".

A "rendezett állapot fenntartása érdekében" kötelezővé teszik az ételosztások napjaira illemhelyek telepítését. Az előterjesztés számba veszi, hány helyen kaphatnak enni most is a rászorulók. Közterületen három helyszínen: a Teleki téren, Baross téren, a XVIII. kerületi vasútállomás mellett. Ezen kívül kilenc helyszínen működik hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha, és a nappali melegedőkön reggelit kapnak a rászorulók, sorolja az előterjesztés.

Három helyszín menet közben elveszett

A dokumentum szerint a javaslat, amelyről kedden egyszerű többséggel dönthet a bizottság, széleskörű egyeztetés eredménye, például a rendészeti szervek véleményét is kikérték. Ughy Attila, a Közterület-használati Bizottság elnöke múlt csütörtökön kiadott már egy közleményt arról, hogy a holnapi ülésen lesz majd döntés az ételosztási helyszínekről.

Ő azonban a közleményben még nem három, hanem hat lehetséges helyszínről írt. "A városvezetés által létrehozott munkacsoport hat helyszínt javasol a közterületen való ételosztás engedélyezésére" - ez állt Ughy január 23-i közleményében. Ez alapján valószínűleg az történt, hogy három helyszín az utolsó napokban mégis kiesett a szóba jöhető helyszínek köréből.

Cicanadrágot és fagitárt kapnak a fővárostól a nyugdíjasok

2014. január 27., 11:31 Módosítva: 2014.01.27 11:37
65

Februártól dúskálhatnak a Vázsonyi Vilmos idősotthon lakói a késkészletekben és a hímzett terítőkben, de ha kedvük szottyan, metálos léggitárversenyt is rendezhetnek a fővárostól kapott cicanadrág és fagitár felhasználásával.

A fővárosi közgyűlés ugyanis szerdán dönt arról az előterjesztésről, ami szerint átruháznák a fővárosi közterület-felügyelők által 2012. június 15. és 2012. december 27. közötti időpontban elkobzott tárgyak tulajdonjogát a szociális intézményre.

Az elkobzott tárgyak listáján a könyvek után (217 db) a hímzett terítő a sláger (29 db), de számos (16 db) késkészlet is található rajta. A két legfurcsább dolog nyilvánvalóan a női cicanadrág és a fagitár, de kérdés, mit kezdenek a nyugdíjasok majd egy darab szürke sisakkal vagy tejesládával. A legértékesebb tárgy egy Canon videókamera.