Budapest

Kipróbáltuk a Pala új nyúzdáját

2013. április 25., 16:43 Módosítva: 2013.04.26 08:44
206

Egyszerű, gyors sajtóeseménynek indult, amit egy illusztrációs videóval akartam feldobni: hivatalosan megnyitották a fővárosi strandszezont, és átadták a Palatinus új, 150 millióba kerülő csúszdáját. Égés lett belőle.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy szombaton nyit Budapest két legnépszerűbb strandja, a Palatinus és a Dagály. (A Római május 18-án, a Paskál és a Csillaghegyi június 1-jén, a Pünkösdfürdői pedig június 8-án követi.)

A Palatinuson új csúszdarendszert állítottak fel 150 millió forintért: a Varázsalagutat, a Kamikazét, a Turbót (amin a kivitelező elmondása szerint 70 km/órát is el lehet érni) és a baljós nevű Anakondát.

A csúszdákon a Cseppkő utcai gyermekotthon gyerekei csúszkáltak a sajtótájékoztató alatt. A csúszdavideó készítése előtt észre kellett volna vennem, hogy a gyerekek valamiért elkerülik az Anakondát, és főleg a Varázsalagutat használják. Ha a gyerekek nem, akkor majd a minden lében kanál riporter.

Ahogy a videón látszik, az Anakonda nagyon nem akart csúszni, felülete érdes volt mint a csiszolóvászon. Az aljára érve le is szedte a hátamról a bőrt  rendesen. Kérdésemre a jelen levő kivitelező először csak annyit mondott szakmailag: "Ki kell még csúszni, azért ilyen." Később hozzátette, hogy mivel nem működött a lábmosó, felvihették a gyerekek a homokot rá, és a vízkő is kicsapódhatott rajta, amíg víz nélkül állt.

A megrendelő-üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. részéről lapunknak elmondták, hogy azonnal levélben szólították fel a kivitelezőt, hogy garanciában javítsa ki a csúszdát.

A Varázsalagút teljesen rendben volt, ha lesz zene benne, még jobb lesz. A Turbón elzárták a vizet, mire kipróbálhattam volna, a Kamikazén pedig ilyen előzmények után inkább már nem akartam lecsúszni.

A sajtótájékoztatón kiderült még, hogy a jegyárakat 100-400 forinttal emelték, a Palatinusba például 3000 forint egy hétvégi felnőtt belépőjegy. Na, ez a bőrnyúzás, nem az Anakonda, egyeztünk meg az egyik kollégával a sajtótájékoztató után.

A Római-parti erdő valójában gyom

2013. április 25., 15:48 Módosítva: 2013.04.25 15:48
261

Minden szakmai alapot nélkülöznek a civilek állításai a Római-parti mobilgátról – reagált a városházán a gátépítéssel megbízott szakember lapunk megkeresésére. Csók László szakmai érveinek értelmezését nehezíti, hogy a civilek által szerdán kiszivárogtatott adatokat nem cáfolta, csak azt hangsúlyozta, hogy ezeket nem problémaként, hanem megoldásként kell értelmezni.

Tovább

Egymás sarkát taposták a muskátlikért

2013. április 25., 15:04 Módosítva: 2014.08.15 14:36
21

Húszezer tő muskátlit oszt szét az V. kerületi lakók között a belvárosi önkormányzat. Mindenkinek három tő jár, az akcióra idén nyolcmillió forintot költöttek. A virágokat lakcímkártya ellenében vehetik át a lakók a Honvéd téren és a Károly kertben, ahol már reggel óta hosszú sorok kígyóztak. Többen a szomszédaik nevében is vettek át virágot. Az érdeklődés akkora, hogy az önkormányzat munkatársai már az utánrendelést intézik, mert lassan kifogy a muníció.

A Belváros tizenöt éve minden tavasszal tart ilyen akciót, a cél a kerület zöldebbé tétele és a „természet becsempészése” a lakók környezetébe – mondta az Indexnek Zalka Szilvia, az V. kerület sajtóreferense.

435 fát vágnak ki a Római-parton

2013. április 24., 16:19 Módosítva: 2013.04.25 11:20
3809

Akár egy hónapon belül engedélyekhez juthat a Római-part mobilgátas projektje.

Tovább

Füstölt egy BKV-busz a Hegyalja úton

2013. április 24., 15:44 Módosítva: 2013.05.05 10:12
8

Füstölt egy BKV-busz Budapesten, a Hegyalja úton délután, közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

A 8-as busz motortere kezdett el füstölni. Senki sem sérült meg, a tűzoltók a motorteret vízzel hűtötték. Erős János, a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere közölte: még vizsgálják, hogy mi okozta-e a problémát. A busz a forgalmat nem akadályozza.

Kedden egy Mercedes típusú Volán-busz égett ki teljesen az M0-snál.

Tavaszi virágokon siklik a villamos

2013. április 24., 15:07 Módosítva: 2013.04.24 21:05
1148

Több helyen próbálkozott már a BKV füvesített és műfüves villamospályákkal zöldebbé tenni a villamosvonalakat, de a Roosevelt téri és a Villányi úti kísérletek is elbuktak az évek alatt. Az elmúlt napokban viszont magától borult virágba a villamossín Angyalföldön, a Béke úton. A szokatlan jelenségről az Urbanista blog számolt be először.

Nem Budapest ez, Vadnyugat!

2013. április 24., 14:34 Módosítva: 2013.04.24 14:36
210

Látva az Óbudan parkoló lovak fotójat, gondoltam hátha érdekel titeket, ahogy ugyanez a két paci a XIII. kerületi, Kassák Lajos utcai Kaiser Söröző elé kikötve várja, míg a gazdáik iszogatnak, írta Mihály. Tiszta Vadnyugat! A kép a múlt héten készült, telefonnal, tette hozzá.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Mint a napokban írtuk, egy másik olvasónk az óbudai Polgár utcai lakótelepi parkolónál kapta le a két lovat, amíg azok az Árkád sörözőben szomjukat oltó, vagy a Retró rétesezőben rétesező lovasaikra vártak.

Tovább

Csupaszorrú vombat született Budapesten

2013. április 24., 12:55 Módosítva: 2013.04.30 14:39
827

Kölyke született a Fővárosi Állat- és Növénykerten élő két csupaszorrú vombatnak (Vombatus ursinus) - közölte az állatkert. A szaporulat világra szóló szenzációnak számít, hiszen Magyarország, sőt, egész Kelet-Európa valamennyi állatkertje közül Budapesten sikerült először szaporítani az Ausztráliában őshonos, hipercuki erszényeseket. Világviszonylatban is rendkívül ritka esemény a vombatok eredményes szaporítása.

36549 10151448406525896 354478244 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az egész világon összesen tizenkét állatkertben láthatnak vombatokat azok, akik Ausztráliába nem jutnak el. A tizenkét állatkertben összesen 22 vombat él, közülük 14 egyed a budapestiekhez hasonló csupaszorrú vombat, 8 pedig déli szőrösorrú vombat (Lasiorhinus latifrons). A harmadik vombatfajt, az északi szőrösorrú vombatot (Lasiorhinus krefftii) egyáltalán nem tartják állatkertekben. A vombat nagyjából olyan ritka látványossága az állatkerteknek, mint az óriáspanda, hiszen utóbbit a Kínai Népköztársaság területén kívül ez idő szerint szintén 12 állatkertben mutatják csak be.

Azt, hogy a budapesti nőstény, Molly erszényében egy kölyök fejlődik, már jó ideje tudják az állatkerti munkatársak, de nem kezdettől fogva. A vombatok igyekeznek akkor elleni, amikor senki nem látja őket. Ennek megfelelően még sehol a világon nem sikerült magát az ellést alaposan megfigyelni.

A kicsiből a múlt hétig nemigen lehetett látni semmit. Azóta viszont többször sikerült megfigyelni a kölyök orrát, mancsait, sőt, olyan is előfordult, amikor szinte derékig kint volt az erszényből. Mivel a csupaszorrú vombatok általában hat hónapos korukban néznek ki először az erszényből, a kölyök minden valószínűség szerint a tavalyi év végén születhetett.

Az erszényből kukucskáló vagy kilógó kölyköt eddig csak rövid észlelések erejéig lehetett megfigyelni. Ennek megfelelően még nem sikerült fényképen is megörökíteni. Ezért az állatkert arra bíztatja a fotózás iránt érdeklődő látogatóit, hogy próbáljanak meg fényképet készíteni az időnként
kikandikáló kölyökről, természetesen az állatok zavarása, villanófény használata nélkül. Aki a leghamarabb küld olyan képet a vombat@zoobudapest.com címre, amelyen a kölyök is elég jól
látszik, állatkerti belépőjegyet kaphat.

Délután négykor, a vombatok tréningje és etetése idején a legjobbak az esélyek arra, hogy a kölyökből is lássanak valamit. Ezt azonban most még nem lehet garantálni, így elképzelhető az is, hogy csak Molly dudorodó erszényét sikerül megfigyelni. Az ilyen korú kölykök nagyjából 20 cm hosszúak, és valamivel több mint egy kilogrammot nyomnak. A kicsi egyes testrészeinek előbukkanására az anyaállat hátsó lábai között kell számítani, mivel a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.

Ló parkol a parkolónál Óbudán

2013. április 23., 15:40 Módosítva: 2013.04.23 15:40
778

Olvasónk küldte be ezt az érdekes képet: az óbudai Polgár utcai lakótelepi parkolónál parkoló lovak várják lovasaikat.

A lóparkoló az Árkád nevű kocsma előtt és a Retro rétesező mellett van, így a lovasok valamelyik helyet látogathatták meg, ha éppen nem sétálni szottyant kedvük a közeli Fő téren.

A lovak elpotyogtatott nyomaival már egyszer találkozunk 2010 nyarán az Árpád hídi kerékpárút kanyarjában, amikor a döbbenetes témában cikk is született a Kerékagy blogon. A lovasok javára írandó, hogy azóta nem találkoztunk lócitromokkal a környéken, mint ahogy most sem.

Lóval egyébként a KRESZ szerint lehet közlekedni a városban. Vigyázni kell vele azonban, ha ijedős, nehogy megugorjon a dudaszóra. Ugyanakkor vigyázni kell arra is, nehogy egy ijedős kerékpáros a Dunába ugorjon ijedtében, ha szembe jön vele a kerékpárúton egy lovas.

Kossuth tér: Kell a fa szomszéd?

2013. április 23., 12:24 Módosítva: 2013.04.23 17:13
42

Az V. kerület 57 darab fát tud elhelyezni a kivágott Kossuth téri fák pótlásaként, a pótlási kötelezettség miatt a többinek most keresik a helyet. Először körbekérdezik a szomszéd kerületeket, és ha ott nem kell, mehetnek a pótlandó fák a helyszíntől kilométerekre, Csepelre. A zöldek szerint ennek viszont nincs értelme.

Belváros a fapótlásban illetékes, így  57 darab fa biztosan a mi kerületünkben lesz elhelyezve, tájékoztatta lapunkat az V. kerület sajtóosztálya. Jogszabály szerint azonban ahány fát kivágnak egy beruházás során, annyit kell visszapótolni a kivitelezőnek. Ha ez nem megy teljesen, akkor lehetőség van Budapest más részén – akár a másik felén is – beültetni a pótfát. Vagy megváltást kell fizetni érte, ami milliókkal terhelné meg az önkormányzat kasszáját.

Tovább

Eljárás indult hajtányozó diákok ellen

2013. április 23., 08:59 Módosítva: 2013.04.23 13:26
1636

Illegális hajtányozókat kapcsolt le a rendőrség 15-én éjszaka a Fehérvári úton. Hamar kiderült, hogy műegyetemi diákok így szerették volna hazaszállítani járművüket a néhány nappal korábban befejezett egyetemi hajtányversenyről.

A lekapcsolt hajtány - Forrás: tizenegyker.blog.hu
A lekapcsolt hajtány - Forrás: tizenegyker.blog.hu

A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az éjszakai hajtányozás körülményeit, válaszolta megkeresésünkre az ORFK sajtóosztálya.

Tovább

Nehéz lesz vasárnap autózni Budapesten

MTI/Index
2013. április 21., 08:27 Módosítva: 2013.04.21 19:44
20

Lezárásokra és forgalomkorlátozásokra kell számítani vasárnap délelőtt a Vivicittá városvédő futás, délután pedig az Élet menete rendezvénye miatt Budapesten.

A 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás fél tízkor indul a Margitszigetről, útvonala érinti az I., a II., az V., a IX. és a XIII. kerületet, a Margit hidat és a Lánchidat. Időszakos forgalomkorlátozásra, terelésre kell számítani az érintett útvonalakon, a pesti alsó rakparton nyolctól délig, majd fél háromig a Dráva utca és a Lánchíd közötti szakaszon. Az Árpád hídon és a Margit hídon fél egy fél három között egy sávot foglal el a verseny. Az útvonalon végig rendőrök és szervezők irányítják a forgalmat.

Az Élet menetét, amelyen a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek, délután négy és hat óra között tartják. A résztvevők előbb a Jászai Mari téren tartanak rendezvényt, majd a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig vonulnak. Az esemény miatt négy és nyolc óra között le lesz zárva a közúti forgalom elől az V. kerületi Széchenyi rakparton a Képviselői Irodaház előtti terület, valamint a pesti alsó rakpart a Lánchídtól északi irányban végig, továbbá várhatóan háromnegyed öt és fél hat között az újpesti felső rakpart is. A megemlékezés idején a 2-es villamospótló autóbuszok a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) és a Nyugati pályaudvar között járnak, így a Kossuth térről a Jászai Mari teret csak gyalogosan lehet megközelíteni.

Számos BKV-járat útvonala módosul a vasárnapi rendezvények alatt. A változásokról itt és itt lehet részletesen olvasni. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tömegközlekedéssel utazóknak azt javasolja, hogy az aktuális és pontos közlekedési helyzetről Facebook-oldalukon tájékozódjanak.

Üresen áll a Király utcai üzletek negyede

2013. április 20., 13:09 Módosítva: 2013.04.22 18:35
211

Meglehetősen ellentmondásos kép fogadja azt a turistát, aki mostanában a Király utcába látogat: egyrészt szembesülnie kell azzal, hogy a hömpölygő gyalogosáradat miatt lépten-nyomon kerülgetnie kell valakit, és minden tizedik méteren gyrost, vagy 200 forintos pizzaszeletet próbálnak rásózni. Ugyanakkor azt látja, hogy éppen a legforgalmasabb szakaszon elhagyott, lepusztult, üres kirakatok fogadják, jobb esetben a korábbi tulajdonos vagy bérlő telefonszámával, összesen 27 helyen. Ennyi ugyanis azoknak az üzleteknek a száma, amik hónapok, de esetenként évek óta állnak kihasználatlanul a Budapest Multikulturális Negyedének megálmodott városrész egyik főutcájának a Nagykörút és a Deák tér közötti szakaszán.

Tovább

Nem kötnek ki a BKV-hajók az Óbudai-szigetnél

2013. április 20., 08:24 Módosítva: 2013.04.20 08:24
4

A Duna magas vízállása miatt a D13-as hajójáratok szombaton és vasárnap nem érintik az Óbudai-sziget kikötőt egyik irányban sem, írja honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A hajójáratok a többi kikötőből a menetrend szerint meghirdetett időpontokban indulnak tovább.

Dugó lehet a körúton szombaton

2013. április 20., 00:19 Módosítva: 2013.04.20 10:59
10

Lemossák szombaton a Margit hidat. A kora reggeltől délutánig tartó munkálatok alatt torlódásra kell számítani a hídon. A munka szombaton reggel fél 7-kor kezdődik, előbb a Budáról Pestre vezető oldalt tisztítják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai, majd a másik oldalt.

Úgy tervezik, hogy a híd lemosásával délután fél 4-re végeznek. A munkálatok ideje alatt torlódásokra kell számítani. Az autóvezetőket kérik, hogy a munkaterület mellett fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Több kábeltolvaj kevesebbet lop

2013. április 19., 14:03 Módosítva: 2013.04.19 15:24
113

Idén az első három hónapban 50 millió forintos kárt okoztak a BKV-nak a kábeltolvajok. A lopások száma szaporodik, a kár ugyanakkor nem nő az elmúlt évekhez képest, ami azt mutatja, hogy a szervezett csoportokat ugyan sikerült visszaszorítani, viszont egyre több a kisebbet markoló alkalmi kábeltolvaj. A meló ugyanis könnyű, a lebukás veszélye egyelőre kicsi. Az áru gyorsan illegális telephelyekre kerül, és sokszor már aznap egy külföldi kikötőben landol.

Forrás: BKV
Forrás: BKV

A BKV 2008 óta figyeli a kábellopások alakulását. A 2010-ben felállított biztonsági igazgatóságnak köszönhetően a lopások száma jelentősen visszaesett, majd miután a tolvajok kitapasztalták a módszereket, ismét emelkedni kezdett. Idén, ha folytatódik az első három havi tendencia, újabb csúcs várható a tavalyi 172 lopáshoz képest.

Tovább

Felújítják a Lánchidat és az alagutat

2013. április 18., 17:42 Módosítva: 2013.04.18 19:57
46

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Fővárosi Önkormányzat közlekedésfejlesztési beruházásait megvalósító Budapesti Közlekedési Központ a Széchenyi lánchíd és a Várhegyi alagút felújításának tervezésére - írja a Főpolgármesteri Hivatal és a BKK közös közleményében. A budapesti Duna-hidak felújításának sora a Szabadság híd, az Északi vasúti híd, a Margit híd után a Széchenyi lánchíddal folytatódik.

Tovább

Bedugult az M3-as kivezető szakasza

2013. április 18., 17:36 Módosítva: 2013.04.18 18:06

Baleset miatt komoly dugó alakult ki délután Budapesten, a M3-as autópálya kivezető szakaszán, közölte a rendőrség. Eddig ismeretlen körülmények között három autó ütközött össze a Szerencs utcánál, senki sem sérült meg. A helyszínelés végéig az autósok csak egy sávon haladhattak, de azóta már a szokásos rendben halad a forgalom.

Ebben a házban eleve alacsony lesz a rezsi

2013. április 18., 16:52 Módosítva: 2013.04.18 17:16
61

Megkezdődik a százlakásos passzívház építése a főváros XIII. kerületében, miután a városrész képviselő-testülete elfogadta a beruházási célokmányt. 2011 közepén döntöttek az új bérház felépítéséről, amely a Reitter Ferenc utca–Zsinór utcaJász utca–Fáy utca által határolt területen lesz. A teljes egészében önkormányzati beruházás összköltsége 2 milliárd 194 millió forint.

Tovább

Duna-korzó: itt a tavasz, duzzad a fa

2013. április 18., 14:43 Módosítva: 2013.04.19 09:47
53

Különös látványban lehet része annak a napi több ezer turistának és budapestinek, aki a főváros büszkeségének számító Duna-korzón andalog: több helyen felduzzadtak a sétány fáinak gyökerei, ledobva magukról a térkőburkolatot. Még a külföldiek kedvenc fotótémája, a korláton ülő Királylányka szobor is összekomponálható egy eróziós térkőkupaccal.

Azt nem tudni, hogy proteines izomnövesztő-tartalmú készítménnyel kokszolják a korzó fáit, hogy hirtelen ilyen duzzadhatnékuk támadt, vagy lokális minitektonikus mozgások eredménye a púposodás, mindenesetre megkerestük a belvárosi önkormányzatot, hogy szándékozik-e valamit tenni a látvány megszüntetése érdekében. A választ még várjuk.

A korzóbeli állapotokra a Kihasználatlanul blog nyomán figyeltünk fel.

Tovább

Szétbírságolták Józsefvárost a rendőrök

2013. április 18., 11:49 Módosítva: 2013.04.18 15:45
365

Ugyan az elfogott és előállított bűnözők száma jelentősen csökkent, a józsefvárosi rendőrök háromszor annyi állampolgártól tizenötször annyi helyszíni bírságot hajtott be 2012-ben, mint 2011-ben, áll a rendőrkapitányság éves jelentésében, amit szerdán tárgyalt a VIII. kerületi önkormányzat.

A rendkívüli létszámhiány és a megnövekedett feladatmennyiség miatt ugyan csökkent az elfogott és előállított személyek száma, ám a fokozott ellenőrzések és a helyszíni bírsággal kapcsolatos "előnyös jogszabályváltozás" miatt 2012-ben 300 százalékkal több személyt bírságoltak meg, és 1500 százalékkal nőtt a kiszabott bírságok összege – áll a kerületi rendőrkapitányság éves jelentésében. (A tavaly hatályba lépett szabálysértési törvényben 20 ezer forintról 50 ezerre nőtt a kiszabható helyszíni bírság maximuma.)

Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság
Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság

A rendőrség beszámol arról, hogy a kerületben elkövetett bűncselekmények száma megnövekedett. Az egyes kategóriákon belül például negyedével több (289) kifosztás, viszont 8 százalékkal kevesebb gépkocsifeltörés (501) és 8 százalékkal betöréses lopás (480) történt. A 2012-es sláger a nyakláncletépés és táskakitépés volt.

A jelentés szerint a kerületben működő 112 térfigyelő kamera nagyban segítette bírságolást, a helyszíni bírságok felét ez a felvételeik alapján szabták ki. A teljes éves bírságbevétel 139 millió forint volt a kerületben, ami a rendőrségi anyag szerint elkövetőnként 39 ezer forintos átlagot jelent. Ha ugyanezt az összeget a józsefvárosi lakosoktól szedné be a rendőrség, fejenként közel kétezer forintra kéne mindenkit megsarcolnia.

Tovább

Újra versenyeznek a színes szavak

2013. április 17., 19:37 Módosítva: 2013.04.17 19:37
9

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport ismét elindítja a legszínesebb szavak versenyét az Erzsébet téren. A feladat az, hogy a vállalkozó szóversenyző kirakja a QB Projekt elnevezésű kockával azt a szót, amit a legszínesebbnek gondol, majd szavazatokat gyűjt a megadott internetes felületen.

A szavazatok alapján tavaly a szabadság lett a legszínesebb szó, majd a buborék, harmadik pedig a gyöngy. A szervezők idén is szeretnék megtalálni azt a tíz magyar kifejezést, amiket a legszínesebbnek tartanak a nevezők.

Tovább

Szexálás és szuri az állatkertben

2013. április 17., 18:54 Módosítva: 2013.04.18 09:17
144

Az állatkert ismét csodás sajtóeseménnyel rukkolt elő: a Macskák musical sztárjai jelenlétében állapították meg a februárban született kisoroszlánok nemét (ezt hívják szexálásnak), aztán védőoltásokat, féreghajtó pasztát és mikrochipet adtak nekik. A művelethez fél órára külön kellett választani az anyaoroszlánt Shirwane-t és négy kölykét, mert az anyaállat nem engedné, hogy kicsinyeit fogdossák.

Az idén harminc éves Macskák musicalből a vezetékneve miatt elhívták Oroszlán Szonját, aki Szonjának akarta elnevezni a rá kiosztott állatot, de mivel ez nem volt az opciók között, ezért a Surina (kiejtve Szurina) nevet adta neki, ami istennőt jelent. A Haumann Péter által elnevezett állat Sinha (Szína) lett, ez hőst jelent. Sári Éva a Salima nevet adta, jelentése boldog, Puskás Péter pedig a Sachin (Szacsin), azaz a lényeg elnevezéssel illete a cuki kölyköt. Miközben Haumann Péter oroszlánja Oroszlán Szonja fenekét bámulta, megtudtuk, hogy a színésznő szívesen ölébe kapta volna a kicsit, de erre állatorvosi szempontok miatt nem volt lehetősége.

Haumann Péterre azért is esett a választás a névadáshoz, mert mint Persányi Miklós igazgató bevallotta, a Keménykalap és krumpliorr című sorozatból sokat tanult Haumann alakításából arról, hogyan kell magát állatkertigazgatóként prezentálnia. “Van egy kis kuszkusz, van egy kis lajhár, várunk egy kis zsiráfot, és az erszényeseknél is lesz egy nagyágyú” - sorolta Persányi az állatkert elképesztő idei fejleményeit.

Régen cirkuszi hibrideket tartottak az állatkertben, és azért is fontos az indai (vagy ázsiai vagy perzsa) oroszlánok szaporítása, mert tiszta genetikai állományra  törekszenek. És azért is, mert szabadon most háromszáz példány él belőlük, de száz éve csak tizenhét élt.

Sós Endre, az állatkerti főállatorvos a kamerák össztüzében benézett a kisoroszlánok lábai közé, kicsit megtapogatta őket ott, majd megállapította a nemüket: kettő lány és kettő fiú. Bőr alá ültethető azonosító chipet, szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve egy kombinált védőoltást is kaptak. A védőoltás három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a négy kölykök szervezetében. A négy kicsi közül kettő 7,5 kg, a Sachin nevű hím majdnem 8 kilós.

A kölyköket és az anyaállatot az India-házban láthatják.

Bevásárlóutcából bevásárlóutca lesz a Váci

2013. április 17., 17:27 Módosítva: 2013.05.09 11:22
125

Újratervezi a belváros legforgalmasabb bevásárlóutcájának arculatát az V. kerület, mivel értékelésük szerint „a belváros megszűnt kereskedelmi központ lenni”, a Váci utca pedig az elmúlt tíz évben lemaradt a plázákkal folytatott versenyben. A ráncfelvarrás koncepcióját bemutató szerda délelőtti sajtótájékoztatón Puskás András, a kerület alpolgármestere elmondta: a cél az, hogy a Belváros Új Főutcája projekthez kapcsolódva kereskedelmi központtá váljon a Váci utca mellett a Bazilika előtti Szent István tér, a Zrínyi utca, a Vörösmarty tér és a Dorottya utca is. A projektből kimarad ugyanakkor a Váci utca déli szakasza, ezzel bevárják a Március 15. tér átépítését.

Gyökeresen új koncepciók és zölddel tarkított, majd az idő során egyre szürkébbé váló látványtervek helyett azonban a megjelentek csak egy új koordinációs módszerrel, az ún. klaszter-menedzsmenttel ismerkedhettek meg. Ennek lényege, hogy egy adott utca/negyed/városrész üzletei egy szervezett csoportba tömörülve fogalmazzák meg közös fejlesztési javaslataikat, terveket készítenek és erőforrásokat különítenek el ezek megvalósítására. Ezek a klaszterek sok esetben alulról jövő (bottom-up) kezdeményezésként jönnek létre, ahogy ez a Király utca üzleteit tömörítő Királyutca-Designutca Klaszter, vagy a VII. kerület romkocsmáit egyesítő Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület esetében történt. Puskás András elmondása szerint azonban a fenti példákkal ellentétben a Váci utca üzlettulajdonosai „nem egy összetartó társaság”, ezért felülről (top-down), az önkormányzatnak kellett szorgalmaznia az összefogást.

Tovább

Újra jár a meleg miatt akadozó 1-es villamos

2013. április 16., 17:36 Módosítva: 2013.04.16 20:14
247

A hőmérséklet-ingadozás hatására vágánypúposodás történt az 1-es villamos vonalán, emiatt egy szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere kedd délután.

Erős János tájékoztatása szerint a Reitter Ferenc utca és a Zugló vasútállomás megállók között jelenleg buszok szállítják az utasokat.

Nem sokkal korábban szintén az 1-es villamos vonalán a Bécsi út végállomás és a Lehel utca között is pótlóbuszok szállították az utasokat, ugyancsak a hőmérséklet-változás okozta vágánypúposodás miatt. Ezt a hibát a BKK szakemberei rövid idő alatt elhárították.

Tovább

Fáznak a hajósok a fővárosi Duna-koncepciótól

2013. április 16., 11:06 Módosítva: 2013.04.18 15:42
47

Levélben tiltakozott a Magyar Hajózási Országos Szövetség a fővárosi közgyűlés által nemrég elfogadott Duna-part fejlesztési koncepció egyes részei ellen. A hajósok szerint ha a koncepció érvénybe lépne, tönkretenné a Dunán működő társaságokat, és visszavetné a budapesti hajózási piacot.

A Magyar Hajózási Országos Szövetség részben üdvözli a nemrég elfogadott koncepciótervet, de számos ponton kifejezetten károsnak, veszélyesnek látja az érdekegyeztetés nélkül hozott döntést, nyilatkozta Horváth Imre, a szervezet elnöke. Hibásnak tartja a budapesti Duna-parton a kikötőhelyek új funkcióbeosztását, és azt, hogy külföldi érdekeket részesít előnyben a magyar hajózási vállalkozások kárára.

Tovább

BKV: pánikot kelt és hazudik a levél

2013. április 15., 21:05 Módosítva: 2013.04.15 22:43
47

A BKV és a BKK közös közleményt adott ki, miután a hétvégén megjelent egy magát az M3-as metrón karbantartóként dolgozó személynek nevező szerző által írt névtelen levél. Az írás szerint a metróvonal több szempontból is kritikus állapotban van. A BKV és a BKK szerint ez nem igaz.

Tovább

Jön az utolsó nagy Critical Mass

2013. április 15., 17:27 Módosítva: 2013.04.15 17:27
102

Utolsó nagy felvonulására készül a budapesti Critical Mass szombaton a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról indulva. A szervezők szerint a mozgalom elérte a célját, így már nem felvonulásra, hanem a független szakmai érdekképviselet megerősítésére van szükség.

Új jegytípust vezet be a BKK

2013. április 15., 12:40 Módosítva: 2013.04.15 12:43
55

Új jegytípust vezet be július elsejétől a Budapesti Közlekedési Központ, amelyet a nem rendszeres utazóknak ajánlanak elsősorban. A jegyet a felhasználás napjától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon lehet használni 24 órás intervallumban.

Tovább

Videónk alapján bevonták a taxishiéna engedélyét

2013. április 15., 10:57 Módosítva: 2013.04.15 15:53
489

Információink szerint a BKK A nagy taxishiéna teszt című múlt heti videónk alapján felmondta az ez évi taxiállomás-használati hozzájárulást és megállapodást azzal a taxissal, aki a Keleti pályaudvartól a Déli pályaudvarig több, mint négyszeres áron szállította kollégánkat. A BKK az értesülésünket megerősítette.

Mint a videóban látszik, az utazás végén kért viteldíj a legmagasabb hatósági árnak több mint négyszerese lett. A számla a kontrolltaxiban – amit nem a Keleti pályaudvar drosztján álldogálló taxik közül választottunki ki –, 1510 forint volt, míg a nyugtát a Keleti pályaudvarról induló taxis 6780 forintról állította ki. Ráadásul a taxis a megérkezéskor nem a jogszabály szerint taxaméterszámlát adta át, hanem egy kézi nyugtatömbből adott egy bizonylatot.

A BKK értesítette az esetről a NAV-ot, és a Közlekedési Főfelügyeletet is. A főfelügyelet legalább 3 hónapra, legfeljebb 5 évre bevonhatja a taxiengedélyt, a számlaadási kötelezettség megszegése miatt pedig adóeljárás indulhat ellene.

Információink szerint a BKK a taxisok szigorúbb ellenőrzését tervezi. Jelenleg mindössze két ellenőr járja az utcákat, akiknek a kocsiját a taxisok már messziről megismerik. Mint megtudtuk, az év második felében a közlekedési központ a rendőrséggel közös razziákat tarthat a leghírhedtebb állomásokon, így például a Keleti pályaudvarnál is.