Budapest

Kiszolgált politikusok a fővárosi cégekben

2011. március 21., 12:55 Módosítva: 2017.12.03 13:23
37

Az Index birtokába került a fővárosi önkormányzat cégek felügyelőbizottsági tagjainak a listája, amelyen számos volt kerületi polgármester szerepel, de megtalálható rajta Gyenge Zsolt, aki régebben fideszesként, most jobbikosként az egyenruháival borzolta a közhangulatot, valamint Brecskáné Nagy Mária, az MSZP pártpénztárnoka is.

Tarlós István főpolgármester megválasztása után ígéretet tett, hogy a fővárosi önkormányzat cégeinek felügyelőbizottságaiban többségben lesznek az ellenzék által delegált képviselők. A sokak által jutalomállásnak tekintett, nem kis összeggel járó fb-pozíciókat tavaly év végén leosztották, s mint a listából kiderül, illusztris társaság jött össze.

Tovább

Tarlós felel a BKV-megállókért is

2011. március 19., 09:19 Módosítva: 2011.03.23 07:46

A főváros rendezné a BKV-megállók elnevezésének kérdését, az eddigi gyakorlatot ugyanis nem szabályozta semmi, közölte Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója.

Tovább

Ingyen dolgoznak Tarlósnak az építészek

2011. március 18., 09:17 Módosítva: 2011.03.23 07:46

Térítésmentesen vállalta a budapesti építészeti projektek elbírálását 32 építész, tudtuk meg a Budapesti Építészkamarától. A kamara elnöke, Bálint Imre elmondta, néhány hete tudták meg, hogy Tarlós István feloszlatja a Budapesti Tervtanácsot, amely a megépítendő, nagy volumenű tervek építészeti elbírálásáért felelős. A főpolgármester akkor pénzhiánnyal magyarázta, hogy feloszlatja az évtizedes testületet.

Tovább

2,5 milliárdos kompenzációt kaphat a Parking Kft. a fővárostól

2011. március 17., 18:37 Módosítva: 2011.03.17 18:37

A Fővárosi Önkormányzattól csaknem 2,5 milliárdos kompenzációt kaphat parkoló cége, a Parking Kft. a 2011-es feladatok ellátására. Erről a közgyűlés várhatóan március 23-án dönt.

A csütörtökön közzétett előterjesztés szerint az idén is a Parking Kft. végzi a főváros közigazgatási területén kialakított 14 korlátozott forgalmú és 11 védett övezetbe érvényes hozzájárulások kiadásával kapcsolatos adminisztrációs teendőket. A cég feladata az ezzel összefüggő jelzőtáblák kezelése, és annak a kamerarendszernek az előkészítése is, amely az össztömegkorlátozás alá eső és védett övezetekben a behajtási hozzájárulást ellenőrzi.

Tovább

Adósoknak nem lesz ingyenparkolás

2011. március 17., 15:34 Módosítva: 2011.03.17 15:34
18

Pótdíjjal tartozók nem kaphatnak lakossági várakozási hozzájárulást 2012-től, ha a fővárosi önkormányzat március 23-i ülésén elfogadja a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslatot.

A rendeletet öt ponton módosítják egy előterjesztés szerint: további 100 biankó ingyenparkolási engedélyt kap a Belügyminisztérium, szigorítják az ingyenes lakossági hozzájárulás kiadását, eltörlik azt a passzust, hogy az új automaták beszerzésénél a gép kötelezően tudja kezelni a bankkártyákat, megyhosszabbítják a parkolásüzmeltetők ügyfélszolgálati irodáinak nyitvatartását, és megvizsgálják a pesti alsó rakparton bevezetett fizetős parkolás eltörlését.

Tovább

Tarlós szerint inog a főváros közigazgatási rendszere

2011. március 17., 08:24 Módosítva: 2011.03.17 08:42

"Az sem kizárt – bár nem valószínű –, hogy a kormány jobb meggyőződése ellenére enged négy-öt sértett, megalomán kerületi polgármester zsarolásának, akik esetleg az országgyűlési kétharmad veszélyeztetésétől sem riadnak vissza saját parciális érdekeik érvényesítése érdekében" - válaszolta a Népszabadságnak adott interjúban Tarlós István főpolgármester arra a kérdésre, hogy a fővárosi törvény módosításának egyik változata szerint felszámolnák a Fővárosi Önkormányzatot és a feladatokat részben a kormányhivatalhoz, részben a kerületekhez rendelnék.

A főpolgármester szerint inog a főváros közigazgatási rendszere, egy rossz reform a város összeomlását eredményezheti. Tarlós szerint  kivitelezhetetlen, hogy a kerületek felosztják egymás között az utakat és a villamossíneket, az egyiknek lesz temetője, a másiknak viszont öt színháza. "Magyarország lenne az egyetlen ország Európában, amelyiknek nincs egységes fővárosa. 2014-ben a kormányzópárt ezzel fura helyzetbe navigálhatná magát" - tette hozzá.

Tovább

Informátorhálózat fővárosi cégvezetőkből?

2011. március 17., 07:28 Módosítva: 2011.03.17 07:28
45

Egy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját bemártó feljelentés kapcsán került a rendőrség látókörébe Pető György volt nyugállományú rendőrtiszt, aki tavaly ősztől vezeti a Fővárosi Biztonsági Irodát (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyeletet. Pető a feltételezés szerint még 2010-ben, a BRFK-n dolgozó rendőrként olyan személyeket szervezett be informátornak, akik a választás után nagy fővárosi cégek vezetői lettek.

A BRFK egy feljelentés szerint Bété és Huszár fedőnéven szervezett be többek között informátorokat az önkormányzati választások előtt. A beszervező Pető György volt, aki 2010 októberéig a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának nyugállományú nyomozójaként tevékenykedett, majd otthagyta a rendőrséget, és a Fővárosi Közterület-felügyelet, valamint a fővárosi önkormányzat cégeinek biztonságáért felelős Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője lett. A két informátor a feljelentés szerint egy-egy nagy fővárosi tulajdonú cégnek lett a vezérigazgatója novemberben.

Tovább

Milyen gyakran jár majd a H5-ös BKV-járat?

2011. március 16., 17:24 Módosítva: 2011.03.16 20:47
21

Az Index birtokába került a BKV 2011-es paraméterkönyve (a teljes könyv ide kattintva letölthető ). A dokumentum tartalmazza többek között a közlekedési cég teljes járműállományának adatait és a májustól érvényes részletes menetrendeket.

A legjelentősebb változás a paraméterkönyvben a 6-os villamosok éjszakai közlekedtetése májustól, amelyek biztonságáról őrök gondoskodnak, számoltunk be róla korábban. Ezzel egyidejűleg a 906-os éjszakai járat megszűnik.

Tovább

Tarlós felmentette az FKF vezérigazgatóját

2011. március 16., 16:32 Módosítva: 2011.03.16 16:32
3

Tarlós István főpolgármester 2011. április 1-i hatállyal felmentette Tölgyesi Balázst, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját. A cég vezetésével Klug Lajost, a Városháza nemrég kinevezett közmű és környezetvédelmi osztályvezetőjét bízta meg, áll a városháza közleményében.

Lapunk megkeresésére a főpolgármesteri hivatal sajtóirodáján nem indokolták Tölgyesi eltávolítását, így nem tudható, hogy a lépés kapcsolatban van-e az Index cikksorozatával, amelyben az FKF-es kamutanulmányokról és egyéb ügyekről számoltunk be.

Tovább

Liszt Ferenc lesz ezentúl a Ferihegyi repülőtér neve

2011. március 16., 12:54 Módosítva: 2011.03.16 13:09
899

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a Ferihegyi Repülőtér új neve, ha az Országgyűlés elfogadja szerdán az energetikai törvényekhez beadott, fideszes zárószavazás előtti módosító indítványt, majd az energetikai tárgyú törvényt.

A módosító javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkára, Fónagy János és Völner Pál adta be.

Tovább

Presley tér: nem tetszik a közakarat a fővárosnak

2011. március 16., 12:22 Módosítva: 2011.03.16 13:42
428

Közleményben tájékoztatott szerdán a Főpolgármesteri Hivatal az Elvis Presley-ről elnevezendő közterület ügyében kiírt szavazás végeredményéről. "A szóba került helyszínek között az első helyen a Margit híd budai hídfője végzett. A főváros vezetése az erős lengyel kötődés miatt nem ezt tartja a legmegfelelőbbnek, ezért a még dobogós VIII. - IX. kerület Ferenc körút - Üllői út közötti részét javasolja a Közgyűlésnek Elvis Presley-ről elnevezni."

Tovább

Újság egyelőre nem lesz, de tévé igen

2011. március 16., 06:50 Módosítva: 2011.03.16 06:50

A fővárosnak nincs pénze, ezért egyelőre nincs napirenden az önkormányzati újság létrehozása, de a saját televízió megvalósítására készülnek - írta a Napi Gazdaság. A lap szerdai számában megjelent írás emlékeztet arra, hogy Tarlós István főpolgármester a választások után azt mondta, hogy szeretne létrehozni egy fővárosi lapot és egy televíziót.

Most az ezzel kapcsolatos kérdésükre azt a választ kapták, hogy az önkormányzati újság létrehozása jelenleg nem aktuális, mert nincs rá pénz. A saját televízió megvalósítására készülnek, az indulás időpontját azonban még nem tudták megmondani a városháza sajtóosztályán.

A cikk szerint Budapesten nincs múltja az önkormányzati televíziónak, újságnak, jellemzően a kerületek jelentetnek meg saját kiadványokat, azokban számolnak be az önkormányzati döntésekről és az ott élők mindennapjairól. Hasonló tartalommal működnek a kerületi televíziók is, hetente néhány órás, a településrész életével kapcsolatos műsorokat sugároznak.

Emlékeztetnek arra: korábban arról volt szó, hogy a Budapest televíziót az ötödik kerületi helyi City TV-re alapoznák. A Belváros-Lipótváros Önkormányzata által üzemeltetett City TV programjában jelenleg híradók, beszélgetős műsorok és filmek szerepelnek.

Tarlós hiába kereste a tojásdobálókat

2011. március 15., 15:59 Módosítva: 2011.03.15 15:59

Új helyszínen, új szellemben tartott március 15-ei ünnepi megemlékezést a fővárosi önkormányzat a Batthyány-örökmécsesnél. Tarlós István nem állta meg, hogy beszéde elején ki ne kacsintson közönségére, és el ne süsse azt a poént, hogy hiába keresi, most nem lát se kordonokat, se esernyőket, ezzel utalva előde, Demszky Gábor üvöltözésbe és tojásdobálásba fulladó beszédeire.

Az ünnepség karénekkel és Miklósa Erikával indult, majd negyed kettőkor a pódiumra lépett Kaltenbech Jenő, a fővárosi közgyűlés LMP-frakciójának vezetője. (Tarlós azzal magyarázta Kaltenbach meghívását korábban, hogy március 15-én ezentúl minden ellenzéki párt megszólalhat előtte.)

Tovább

A drága benzin miatt kisebb a forgalom Budapesten

2011. március 12., 08:27 Módosítva: 2011.03.12 08:28
58

A Fővinform szakembereinek becslése szerint 10-15 százalékkal csökkent a forgalom a fővárosban az év eleje óta. A csomópontokat, kereszteződéseket figyelő kamerák képei alapján a szakemberek úgy látják, hogy a budapesti utakat a megszokottnál kevesebb személygépkocsival használják.

A máskor túlterhelt belvárosi utakon a nap legnagyobb részében éppen úgy zavartalanul lehet autózni, mint ahogy a külső kerületekből bevezető utakon is ritkábban alakul ki zsúfoltság.

A forgalomcsökkenés jól tükröződik az üzemanyagok értékesítésének visszaesésében is. Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is azt közölte, hogy az év elejétől a benzin- és a gázolaj-forgalmazás egyaránt visszaesett.

A februári számok még nem ismertek, de a januári adatok szerint a motorbenzinekből 20,2, míg a dízel-üzemanyagokból 5,4 százalékkal kevesebb fogyott, mint két évvel korábban ugyanebben a hónapban.
Utóbbi csökkenése azért lehet kisebb, mert dízellel inkább a fuvarozók tankolnak, nekik azonban muszáj használniuk a gépkocsijukat.

Feloldották a Margit híd lezárását

2011. március 12., 08:01 Módosítva: 2011.04.26 09:10
9

Feloldották a Margit híd szombat délelőtti lezárását 11 óra 20 perckor, miután két óráig rendőrök terelték el a forgalmat. Egy II. világháborús aknagránát eltávolítása miatt tűzszerészeti munkálatok folytak. "Megindult a forgalom a hídon, és a vizen is" - mondta Sas Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese.

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs tisztje, Kerekesné Benedek Mária az MTI-nek elmondta: a szakemberek a robbanószerkezetet előbb hajóval, majd járőrautóval Fótra szállítják, ahol a kora délutáni órákban megsemmisítik. A tűzszerészek a 105 milliméteres német aknagránát mellett egy kézigránátfejet, valamint egy aknavetőgránát-stabilizátort is találtak, amelyeket szintén hatástalanítanak - tette hozzá.

Már közlekedik a 4-es és a 6-os villamos, a buszok sem kerülőúton járnak és már nincsenek útlezárások és forgalomelterelések a Margitsziget déli részén, az alsó és a felső rakpart pesti oldalán. A 2-es villamos is jár a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között.

A környék lakói visszatérhettek otthonaikba, amit reggel 8 órakor kellett elhagyniuk.

A tűzszerészeti akció miatt a parlamenti képviselők dolgozószobáinak helyet adó Képviselői Irodaházat is le kellett zárni a délelőtti órákban.

Újra éles a Hegyalja úti aknafedél

2011. március 11., 15:34 Módosítva: 2011.03.11 15:34
13

Január 26-án jelezte egy olvasónk felháborodottan, hogy az autósok már két hete kerülgetnek egy aknafedlapot a legnagyobb dugóban a Hegyalja úton, mert az akna üzemeltetője azóta nem tudja azt a hiányzó pár centis betonréteget rásimítani a tetejére. Érdeklődésünk hatására az akna akkor egy éjszaka alatt elkészült, az autósok boldogan autózhattak. Egészen mostanáig.

Akadályverseny a déli dugóban
Akadályverseny a déli dugóban

Olvasónkat Tamást, ugyanis újra akcióra késztette az akna, amivel megint baj van. Mint írja, készített pár képet pénteken 11-kor a Hegyalja úton. Az akna felbontva, a sáv lezárva, természetesen sehol senki, aki dolgozna.

Tovább

Bomba miatt szombat délelőtt lezárják a Margit hidat

2011. március 11., 10:14 Módosítva: 2011.04.26 09:10

A Margit híd roncsmentesítési munkálatai során éles lőszert találtak a Dunában, a pesti oldal közelében. Ezért a rendőrség és a katasztrófavédelem a Margit hidat és környezetét biztonsági okokból 2011. március 12-én, szombaton 10 órától előreláthatóan 15 óráig kiüríti.

Ez idő alatt az átkelőt 500 méteres körzetben a forgalom elől is elzárják, ezért nem lesz közúti és gyalogos forgalom a pesti alsó és felső rakparton, nem lesz villamos- és buszközlekedés, közúti, kerékpáros- és gyalogosforgalom a Margit hídon és szárnyhídon. A lőszert kiemelése után vízi úton szállítják el- közölte a híd felújítását végző Mh 2009 Konzorcium.

Nem kell fizetni a parkolásért az ünnep alatt

2011. március 10., 16:21 Módosítva: 2011.03.10 16:21

Nem kell fizetni a parkolásért március 12-től, szombattól március 15-ig, keddig, illetve március 19-én a munkanapi üzemidőnek megfelelően kell fizetni a várakozásért, tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.

Kivételt képez az I. kerületben a Budai Vár és a Citadella alatti parkoló, a II. kerületben a Budagyöngye Bevásárlóközpont előtti parkoló, a III. kerületben a Flórián Üzletközpont melletti parkoló, valamint a XIII. kerületben a Margitsziget, ahol 00.00 órától 24.00 óráig kell várakozási díjat fizetni.

Aknavető gránátot találtak a Margit hídnál

2011. március 9., 18:02 Módosítva: 2011.04.26 09:10
3

A Margit híd felújítása során egy 120 milliméteres aknavető gránátot találtak a Dunában, a híd pesti oldalán, a két első pillér alatt, közölte a fővárosi polgári védelmi igazgatóság.

Tovább

Titoktartás mellett építik a Vigadót

2011. március 9., 17:57 Módosítva: 2011.03.09 17:57

A Vigadó kormányokon átívelő fejlesztési terveihez igazodva most a Fidesz is bejelentette, hogy felújítja az évek óta üresen álló kulturális palotát. A Dunaparton álló intézmény azért lehet fontos a fővárosi kulturális élet számára, mert a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája mellett itt található még Budapesten nagyobb koncertterem. Ennek ellenére az épület 2004 óta zárva van, és a közönség számára csak a 2005-től évente bejelentett újabb és újabb átadási határidők jelezték, hogy a Vigadót nem felejtették el teljesen.

A kormány a múlt héten állt elő azzal, hogy jelentősebb összeggel, 2,23 milliárd forinttal járul hozzá a világörökségi helyszínen álló épület helyrehozatalához. Egyúttal meghatározták a legfrissebb nyitási időpontot: eszerint 2011 októberétől vehetik birtokukba az intézményt a kultúrára éhes tömegek.

Tovább

A Fidesz nem bírja elviselni a Ferihegy nevet

2011. március 9., 16:05 Módosítva: 2011.03.16 12:52
2087

Nem támogatja a kormány tervét a Ferihegyi repülőtér átnevezésére a tárcaközi földrajzinév-bizottság, derült ki a testület hétfői ülését követően. A vita a Ferihegy földrajznév kihagyásán folyik. A kormány reakciója: kicsinálják a bizottságot. Közben Tarlós István bejelentette: a főváros átnevezné a Lágymányosi hidat Szent Lászlóra. Ez eredetileg a MIÉP ötlete volt.

Hétfőn húsz szavazattal egy ellenében úgy határozott a jelentős hidak, létesítmények elnevezéséről dönteni hivatott Tárcaközi Földrajzinév-bizottság, hogy a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen. A bizottság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy elnevezést támogatja.

Tovább

Átveri az utasokat Budapest új repülőtere

2011. március 8., 18:41 Módosítva: 2011.03.08 22:43
252

Rögtön a belépésünk után látszott, hogy Magyarország új reptere úgy átveri a gyanútlan utazót, hogy ahhoz képest az álkülföldiként tett budapesti túránk ingyenes vendéglátás volt, Shakespeare-t eredetiben szavaló taxisokkal. Mert mi az első, amit meglát a repülőgépből magyar földre lépő külföldi? Egy vadonatúj, tágas, letisztult formákból építkező üveg-acél repülőteret, amelynek lebegő tetőszerkezetét elegáns ívű gerendák feszítik. Vajon felkészíti ez a turistát a reptérről a városba vezető út vizuális szőnyegbombázására, a taxisokkal vívott kézitusára, vagy hogy az építészetnél maradjunk, a Nemzeti Színházra?

Nem, mindez innen nézve kétszer akkora pofonnak tűnik. Őszintébb lenne a turistákat tűzzománcos Szent Korona-díszítésekkel kicsinosított fémbarakkban fogadni, tetején kétnyelvű felirattal, amely magyarul hirdeti, hogy „Vissza Erdélyt és a Felvidéket!”, angol tükörfordításban pedig „The duty free is open, please buy things, we need money!

Tovább

CET: a főváros megdöbbent az építőn

2011. március 8., 10:25 Módosítva: 2012.04.04 15:36
4

Megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Porto Investment a CET projekt késedelme miatt a fővárosi önkormányzatra hárítja a felelősséget, áll Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint az épületkomplexumot már tavaly augusztus végén át kellett volna adni. A Porto késedelme eddig nem adták át, sőt a legújabb hírek szerint a beruházás idén augusztus vége előtt nem is készül el.

Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes (Fotó: Szémann Tamás)
Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes (Fotó: Szémann Tamás)
Tovább

Jogot sértett az FKF Zrt. a sótenderen

2011. március 7., 17:32 Módosítva: 2011.03.15 09:18

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 1 millió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-re a múlt hétfőn, mert a nyílt útszórósó-tendert jogsértő módon nyilvánította érvénytelennek, most hétfőn pedig a nyílt tendert követő hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésről mondta ki ugyanezt - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nettó 555 millió forint becsült értékben, nyílt közbeszerzésen akart ömlesztett útszóró sót beszerezni. A felhívás 20 ezer tonna - plusz 50 százalék - útszóró sóra szólt. Négy ajánlat érkezett, amelyek közül a legolcsóbb lett volna a nyertes. Beadáskor az Optopus Kft. nettó 18.300 forintos tonnánkénti ára volt a legjobb, és az maradt az elektronikus árlejtés után is.

Tovább

Fellegihez menekült a CET építője

2011. március 7., 17:04 Módosítva: 2012.04.04 15:39
19

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárságához fordult a Duna-parti Közraktárak helyén épülő CET fejlesztőcége, hogy vizsgálja felül a projektet. A Porto Investment szerint az új fővárosi vezetés hátráltatja az épület megnyitását, valamint jogtalanul leemelt egymilliárd forintot a generálkivitelező és alvállalkozói számláiról.

A Porto közleménye szerint a cég azt várja a minisztériumtól, hogy objektív, megalapozott véleményt mondjon a projektről. (A Közraktárak helyén, a régi épületek felhasználásával modern, bálnát formázó üveghéj alatt kulturális központ épül.) Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat hivatalnokai és a főváros műszaki kérdésekben eljáró cége, a Fiműv Zrt. hátráltatják a 8,5 milliárdos komplexum átadását.

Tovább

Kormánypárti győzelem a XVI. kerületben

2011. március 7., 09:22 Módosítva: 2011.03.07 09:22

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választást Budapest XVI. kerületében. Ács Anikó a szavazatok 68 százalékát szerezte meg. A szocialista jelölt a szavazatok 19, az LMP-s 7,5, míg a jobbikos jelölt 5,5 százalékát kapta, közölte a XVI. kerületi polgármesteri hivatal kabinetje.

Rendet tesznek a budapesti temetőkben

2011. március 7., 07:31 Módosítva: 2011.03.07 07:31

Rendteremtésbe kezd a budapesti sírkertekben a temetkezési intézet, hadat üzenve a sírok környékén engedély nélkül ültetett fáknak, kihelyezett padoknak. Sokan felháborodtak, a társaság méltányosságot ígér, írja a Népszabadság.

Tovább

Budapest az unió 2. legszmogosabb városa

2011. március 6., 11:30 Módosítva: 2012.01.29 14:16
180

Átlagosan 19 ezer haláleset lenne megelőzhető és 22 hónappal nőne a várható élettartam, ha a nagy európai városok - köztük Budapest - csökkentené a légszennyezettséget - írja a Vasárnapi Hírek egy uniós kutatásra hivatkozva. A szakemberek 25 európai városban vizsgálták az egészségkárosító hatásokat és az ezzel kapcsolatos költségeket.

Az Egészségügyi Világszervezet szállópor-koncentrációra vonatkozó ajánlásának egyedül Stockholm felelt meg. A magyar fővárost viszont csak Bukarest tudta megelőzni a leszennyezettebb városok kellemetlen versenyében.

A kutatás másik lényegi pontja, hogy számszerűsítette a légszennyezés a közlekedési csomópontok közelsége, illetve a légúti és keringési megbetegedések kapcsolatát. A becslések szerint a gyermekkori asztmás megbetegedések átlagosan 15-30 százaléka a forgalmas utak közelségéhez köthető.

Cselekményes pornó helyett csupasz akció a Lakástrenden

2011. március 6., 00:50 Módosítva: 2011.03.06 00:50
24

Ha valamit, a lakberendezést komolyan veszik Magyarországon. A bútorok és a dizájn iránt érdeklődők nem tartoznak a műfaj élveteg rajongói közé, akik világszerte inkább a látványnak, a glamúrnak és a könnyű szemfényvesztésnek hódolnak. Mert mi a pompa? Mi a dizájn? Nekünk a szék legyen szék. A kiállítás pedig kiállítás, ahová a kereskedők kihordják az árujukat, hogy ne kelljen a városban kószálni, hanem egyben megnézhessük, mit rakunk majd a parkettára.

Klikkeljen a képre!
Tovább

Eltemették a Kispest újságot

2011. március 4., 16:23 Módosítva: 2011.03.04 16:40
63

A Fidesz és az LMP szavazataival megerősítette két héttel ezelőtti döntését a kispesti önkormányzat a Kispest újság megszüntetéséről, sőt a határozat szerint az önkormányzat elektronikus verziója is megszűnik. A lap helyett a polgármesteri hivatal faliújságjáról tájékozódhatnak a kerületi lakosok.

Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta, a pénteki rendkívüli ülést azért hívta össze, hogy a testület Fidesz-frakcióból és egy LMP-s képviselőből álló többsége gondolja meg korábbi döntését. Hozzátette, az alkalmi többség nemhogy meggondolta volna magát, még meg is fejelte a döntést azzal, hogy a lap elektronikus (PDF-es) változatát is megszüntették a kerület honlapján.

Tovább