Budapest

Zászlócsata a fővárosi közgyűlésben

2011. április 6., 13:08 Módosítva: 2011.04.06 15:21
243

Csatára készültek a szocialisták a közgyűlési terembe becsempészett budapesti és uniós zászlóért, ugyanis a főpolgármester megfenyegette őket, hogy a szünetben kiviteti a zászlókat. A csata egyelőre elmaradt, mert az MSZP-s képviselők az ebédszünetre magukkal vitték a zászlókat, amiket a délutáni ülésszakra visszavisznek.

Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László

Konfliktus bontakozhat ki a szocialista frakció és a rendészek között a fővárosi közgyűlésen, mert Tarlós István főpolgármester az ülésen kijelentette: el fogják távolítani az MSZP által behozott uniós és budapesti zászlót.

A körvonalazódó zászlókonfliktust Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetőjének rövid, furcsa kérdése vezette fel: Mikor jön ki a mosásból a zászló? Ekkor vehette észre mindenki, hogy a szocialista frakció mögött hármas zászló virít: egy uniós, egy magyar és egy budapesti zászló. Tarlós István főpolgármester a kérdésre úgy reagált felszólalásában: Majd meglátjuk. Horváth Csaba kérdésével egyébként arra utalt, hogy egy korábbi ülésen a főpolgármester arra felvetésre, hogy miért három magyar zászló van a pulpituson a háta mögött, és hova tűnt az uniós és a piros-sárga-kék budapesti zászló, azt a választ kapta, hogy mosásban van.

Tovább

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben

2011. április 6., 10:20 Módosítva: 2011.04.06 10:25
304

Magyarország legnagyobb társasházában, a 884 lakásos, háromezer lakója miatt Faluháznak is nevezett óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek, korszerűsítették az épületet egy éve. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.

falu01

A nemrég elvégzett mérések szerint ugyanis többen a lakók közül egyáltalán nem fűtöttek télen: 0-ra tekerték a radiátort, mert úgy érezték, hogy a lakásban így is megvan a 18-20 fok. Arra viszont nem gondoltak, vagy ha gondoltak, nyilván elhessegették maguktól a gondolatot, hogy így a szomszédjuk fűti lakásukat a válaszfalon keresztül. Vagy másképpen megfogalmazva: energiavámpírként szívták a meleget a szomszéd lakásból.

Tovább

Vége a kötényes fürdőzésnek a Királyban

2011. április 5., 14:42 Módosítva: 2011.04.05 16:18
34

Új koncepció alapján működik májustól a Király Fürdő: az eddigi veszteségek csökkentése érdekében már a nőket is minden nap beengedik a török kori műemlék fürdőbe, és a jegyárakat is leszállítják 300 forinttal.

2011. május 1-től új nyitvatartási renddel működik a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett Király Fürdő, áll a cég közleményében. Véget ér az úgynevezett kötényes fürdőzés: májustól a hét minden napján, 7-19 óráig koedukált, fürdőruhás fürdőzésre lesz lehetőség mind a női, mind a férfi vendégek részére.

Tovább

Pesti-Bagdy vita a CET bankgaranciáján

2011. április 5., 12:44 Módosítva: 2012.04.04 15:39
48

Főpolgármester-helyettes nem dönthet kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, állapította meg a kormányhivatal Pesti Imre kormánymegbízott meghatalmazásával készült állásfoglalásában, amit a Közraktárak helyén épülő CET bankgaranciájával kapcsolatban adott ki. Ebből következik, hogy Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jogszerűtlenül döntött a beruházás bankgaranciájának lehívásáról januárban. A főváros utólagosan tervezi jóváhagyni a lépést a szerdai közgyűlésen.

Utólagosan jóváhagyatná a CET bankgaranciájának lehívásáról szóló január 19-i döntését a fővárosi közgyűléssel Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerdán. Mint arról korábban beszámoltunk, a főváros január végén lehívta az egymilliárd forintos teljesítési bankgaranciát a generálkivitelező és alvállalkozói számlákról. A cég álláspontja szerint ehhez nem lett volna joga a fővárosnak, ezért beperelte az önkormányzatot.

Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)
Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)
Tovább

Mossák a Lágymányosi hidat

2011. április 2., 08:08 Módosítva: 2011.04.02 08:08

Szombaton és vasárnap reggel 4 órától délután 4 óráig tisztítják a hidat, egy-egy forgalmi sávot lezárnak. Szombaton a Budáról Pestre vezető oldallal kezdenek, majd vasárnap a Pestről Budára tartó részt mossák tisztára.

Csipre cseréli a papírjegyeket a BKV

2011. április 1., 15:10 Módosítva: 2011.04.01 15:14
388

Megvalósíthatósági tanulmány készül az új, legkorszerűbb technikát alkalmazó elektronikus jegyrendszer bevezetésének költségéről, az elérhető megtakarításról, és a kiépítés ütemezéséről, ha a fővárosi közgyűlés jövő heti ülésén elfogadja az erről szóló javaslatot.

A Budapesti Közlekedési Központ elkészítette az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről szóló alapkoncepciót. A dokumentum szerint az elektronikus viteldíjrendszernek tudnia kell használni bankkártyákat, mobiltelefonokat, vagy a később bevezetendő állampolgári azonosító kártyát. Az elképzelések szerint az utasok egy feltölthető kártyát kapnának, amelyről a leolvasó egyszerűen levonná az egységeket. A rendszer célja, hogy az utasok azonosítása gyors legyen, és a kártyát másra is lehessen használni.

Tovább

Megszűnhet a Margitszigeti Kisállatkert

2011. április 1., 11:25 Módosítva: 2012.03.13 15:59
325

Pénzügyi megvonások miatt bezárhat a Margitszigeti Kisállatkert, adta hírül a stop.hu. A szigeten működő mini-vadasparkot évek óta a Fővárosi Állat- és Növénykert tartotta fenn, de mivel idén az ő költségvetésüket is jelentősen csökkentette a Fővárosi Önkormányzat, így valószínűleg nem tudják tovább finanszírozni a fenntartást.

Hanga Zoltán szóvivő szerint komoly esély van a bezárásra. "Az állatkert tulajdonosa a Főváros, aki a működési célra adott támogatás összegét 153 millió forinttal csökkentette az idei évre, amin nem is igen csodálkozunk, hiszen a főváros is kénytelen volt visszavágni a saját költségvetését" - mondta el a szóvivő az indexnek.

Tovább

Szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés a Széchenyi térről

2011. április 1., 09:56 Módosítva: 2011.04.01 09:56

A Fővárosi Közgyűlés már jövő szerdán, rendkívüli ülésén dönt a budapesti Roosevelt tér Széchenyi István térre való átnevezéséről.

Az előterjesztő, Tarlós István főpolgármester azzal indokolta a tér átkeresztelését, hogy ahhoz a legnagyobb magyar ezer szállal kötődik.

Tovább

Mégsem költözik a Tűzraktér

2011. március 31., 20:38 Módosítva: 2014.08.15 14:16

A csütörtöki önkormányzati döntés értelmében az alkotóház dolgozói a holnapi kiköltözést semmisnek tekintik. Az önkormányzat döntéséről és az így kialakult új helyzetről értesítették a Vagyonkezelőséget – mondta Simor Ágnes. A műhely vezetősége nagyon örült ennek a kedvező döntésnek, és igyekeznek minél gyorsabban kompromisszumra jutni a kerület vezetésével egy hosszú távú koncepció érdekében - folytatta.

Az önkormányzat februárban pályázatot írt ki az épület felújítására és annak üzemeltetésére, melyre senki nem jelentkezett, és nem pályázott a 2008 óta a helyszínen működő Tűzraktér sem, mivel ők sem tudtak megfelelni a pályázat alapfeltételeinek. A pályázáshoz ugyanis bizonyítaniuk kellett volna, hogy több tízmillió forint áll a rendelkezésükre, és tudják majd fizetni a havi 3 millió forintos bérleti díjat és a felújítás költségét.

A Terézvárosi Vagyonkezelőség ezután felszólította a kulturális műhelyben dolgozókat, hogy április 1-ig hagyják el az épületet. A felszólító levelet szerdán kézbesítették.

Lejár a szerződés, nincs kész a Margit híd

2011. március 31., 07:11 Módosítva: 2011.04.27 20:58
65

A Margit híd kivitelezői szerződése szerint március 31-én, csütörtökön van a felújítás véghatárideje. A híd azonban még sokára lesz kész, a kivitelező szerint csak június 13-án adhatják át, de még az sem biztos. Csütörtökön koordinációs ülésen dőlhet el, hogyan tovább, a szerződést valószínűleg meghosszabbítják. A viszony feszült, pereskedés is folyik a 2,6 milliárdos bankgarancia lehívhatóságáért.

A szigeti lejáró (március 6.)  Fotó: H. Szabó Sándor
A szigeti lejáró (március 6.) Fotó: H. Szabó Sándor

A híd felújításának véghatárideje: 2011 március 31. - áll a Margit híd felújításának kivitelezői szerződésében. Azt már 2009 novemberében tudni lehetett, hogy ezt a határidőt nem lehet tartani, hiszen már a munkák megkezdését is négy hónapos csúszással jelentette be a kivitelező.

Tovább

Az Aréna pláza felmondta a szerződést a BKV-val

2011. március 30., 19:03 Módosítva: 2011.03.31 10:59
35

Hétfőtől a 178-as buszok ismét a Naphegy tér és a Keleti pályaudvar között, vagyis a régi útvonalukon járnak a fővárosban.

Az Aréna pláza ugyanis felmondta a három éve kötött szerződést, amelynek alapján ezek a járatok meghosszabbított vonalon, a Stadionokig mentek. Ezzel egyidejűleg megszűnik a 178A járat.

Tovább

Közteret nevezne el Reaganról és a pápáról a KDNP

2011. március 30., 12:12 Módosítva: 2011.03.30 12:12
65

Posztumusz díszpolgárrá avatná és közteret nevezne el II. János Pál pápáról és Ronald Reagan amerikai elnökről a KDNP Ronald Reagan emlékbizottsága. Semjén Zsolt fővédnök és Szabó Marcell, a bizottság titkára levélben kérte Tarlós Istvánt a címek adományozására és a közterek elnevezésére.

"Reagan elnök a szabadság és a demokrácia értékei melletti megalkuvás nélküli kiállásával nagymértékben járult hozzá Közép-Kelet Európának a szovjet uralom alól történő felszabadulásához" - indokolták az idén száz éve született elnök kitüntetését. II. János Pál pedig "szabadságunk visszanyerése és lelki megújulásunk kiemelkedő szolgálója volt".

Mégis kiköltöztetik a Tűzrakteret

2011. március 30., 11:05 Módosítva: 2014.08.15 14:16

Felszólító levelet kapott a Tűzraktér szerdán, amelyben a Terézvárosi Vagyonkezelőség az épület elhagyására utasítja a kulturális műhelyt.

A Tűzraktér sérelmezi, hogy az önkormányzatra nem volt hatással, hogy a hatodik kerületi épület hasznosítására kiírt pályázatuk érvénytelen volt. Ahogy arról írtunk, egyetlen pályázó sem tolongott az egykori iskolaépületért.

Tovább

Szemetet szed a főpolgármester-helyettes

2011. március 29., 10:01 Módosítva: 2011.08.25 14:19
12

Az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes egy közös takarításra invitálja a lakosokat: a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Zrt.) közös, Miénk itt a park! elnevezésű „Tavaszváró Nagytakarítására”, amit a Népligetben rendeznek meg 2011. április 2-án, délelőtt 10 órától.

A résztvevők rendbe teszik a Planetárium és a volt E-klub környékét, szemetet szednek, pázsitot takarítanak, több ezer árvácskát és több száz cserjét ültetnek el. A takarításhoz az eszközöket biztosítják.

Természetkárosítás miatt is nyomoznak Csipak ellen

2011. március 28., 16:58 Módosítva: 2011.07.11 11:15
6

Természetkárosítás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a rendőrség Csipak Péter ingatlanvállalkozó házépítése kapcsán. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben jelenleg tart az adatok beszerzése.

Tovább

Senki nem pályázott a Tűzraktér épületére

2011. március 28., 16:37 Módosítva: 2014.08.15 14:16
67

Senki nem adott be pályázatot a Tűzraktér épületének hasznosítására, tudtuk meg a kulturális alapítványtól. Nem pályázott a 2008 óta itt működő Tűzraktár sem, mivel ők sem tudtak megfelelni a pályázat alapfeltételeinek, mondta Simor Ágnes, a terézvárosban működő alterkulturális műhely egyik vezetője. A pályázáshoz bizonyítaniuk kellett volna, hogy több tízmillió forint áll a rendelkezésükre, és tudják majd fizetni a bérleti díjat és a felújítás költségét.

Tovább

Csipak hátrébb vitte illegális kerítését az erdőből

2011. március 28., 15:17 Módosítva: 2011.07.11 11:15
53

Hat-nyolc méterrel hátrébb vitte az erdőbe, a telekhatáron túlra épített kerítését Csipak Péter.

Az ötödik kerületben három ház lebontásáva plázát építő vállalkozó magánházával azért kezdtünk foglalkozni, mert kiderült: a Hármashatár-hegyen épülő ingatlan hatállásos garázsa a telekhatáron túl,a Budai Tájvédelmi Körzet területére épült. A kerítéssel körülkerített terület kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvi méretnél.

Néhány hónapja még itt állt a kerítés

Csipak Péter tagadta, hogy a telekhatáron túl épített volna. Amikor megvette a területet, állt egy rozsdás kerítés az erdőben, és azt hitte, addig tart a telek, mondta az Indexnek.

Az ügy érdekessége, hogy 2010 januárjában készült fotón látszik: a régi kerítés maradéka közvetlenül a garázs fölött, a fák vonala előtt állt, míg az új ennél jóval hátrébb van. Ráadásul már a régi kerítés is kijjebb van a hivatalos telekhatárnál.

Tovább

Mától kátyúznak Budapesten

2011. március 28., 06:52 Módosítva: 2011.03.28 06:52

A tervek szerint három helyen is javítják az útburkolatot hétfőn Budapesten. Reggel fél héttől délután háromig a II. kerületi Pasaréti úton és a XXII. kerületi Ady Endre úton kell korlátozásra számítaniuk az autósoknak. Este tíz órától másnap reggel hat óráig pedig a XI. kerületi Pázmány Péter sétányon dolgoznak a munkások.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. arra kéri a sofőröket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek az érintett szakaszokon.

Demszky pár tízezerért perli a nyugdíjbiztosítót

2011. március 26., 13:41 Módosítva: 2011.03.31 00:10
91

Megfellebbezi a nyugdíjbiztosító döntését nyugdíjának mértékéről Demszky Gábor. A volt főpolgármester lapunknak elmondta: nem tudja elfogadni, hogy a nyugdíjbiztosító nem számította bele a nyugdíjalapjába azt a 8 évet 1981 és 1989 között, amíg ellenzéki szerepe miatt azzal büntették, hogy nem kapott munkát és közveszélyes munkakerülőként tartották nyilván. Nyugdíja most 200 ezer forint, a plusz nyolc év néhány tízezer forintot dobna a mértéken.

A volt főpolgármester hozzátette, hogy dolgozott abban az időben is, például szamizdatot szerkesztett, de az a Kádár-rendszerben illegális munkának számított, ami hivatalosan nincs benne a nyugdíjalapjában.

Tovább

Kevesebb pénzt ad a kormány a 4-es metróra

2011. március 25., 21:05 Módosítva: 2011.03.25 21:05

Egyik kezével elvesz, a másikkal ad a kormány a fővárosnak. A pénteki Magyar közlönyben megjelentek szerint tíz milliárd forintot vonnak el a 4-es metró építésétől, ezt juttatják rendkívüli támogatásként a fővárosi közösségi közlekedésre.

Felmondta a főváros reptéri drosztszerződést

2011. március 25., 17:26 Módosítva: 2011.03.25 17:26

Felmondta a fővárosi önkormányzat a Budapest Airporttal (BA) kötött drosztszerződést, mert a korábban ingyenesen átadott jogokért a BA nem akart cserébe adni semmit, amit az új fővárosi vezetés kért volna. A 2006-ban kötött drosztszerződés ügyében egy jobbikos feljelentés alapján egyébként nyomoz az ügyészség. A reptérnél háborúznak a volt zónások és főtaxisok.

A főváros új vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ 2010 végén kezdett tárgyalásokat a repülőtér üzemeltetőjével, hogy a 2011. május 25-én lejáró, de 2011. március 25-ig felmondható, különben automatikusan újabb 5 évre meghosszabbodó szerződés feltételeiről, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, derül ki Tarlós István főpolgármester sajtóközleményéből.

Tovább

A Jobbiknak alkotmányos aggályai támadtak az új fővárosi parkolási rend miatt

2011. március 25., 14:47 Módosítva: 2011.03.25 14:47

A Jobbik szerint alkotmányellenes lehet a budapesti parkolási rendelet szerdán elfogadott módosítása, jelentette ki a párt fővárosi elnöke, Staudt Gábor. A közgyűlés szerdán döntött úgy, hogy csak azoknak adnak ki lakossági behajtási és parkolási engedélyt, akiknek a kérelem beadásának időpontjában nincs harminc napnál régebbi, ki nem fizetett parkolási bírsága. Staudt szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a bírságok sok esetben nem megalapozottak.

Áprilisban változhat meg a Moszkva tér neve

2011. március 25., 09:16 Módosítva: 2011.03.25 09:16
305

A főpolgármester szerint már körvonalazódik a megegyezés a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre való visszanevezése ügyében.

A városvezető a budai tér korábbi névadóját, Széll Kálmánt neves és pozitív magyar politikusként jellemezte. Az átkeresztelés várhatóan a fővárosi közgyűlés április 6-ai ülésén kerül napirendre.

Tovább

Megegyeztek a béremelésről a BKV-nál

2011. március 25., 06:49 Módosítva: 2011.03.25 06:49

Az elmúlt évekhez képest meglepően csendes, több hónapos tárgyalássorozat után csütörtökön megegyezett a BKV menedzsmentje a közlekedési cégnél működő érdekképviseletekkel az idei béremelésről, írja a Népszava.

Tovább

Új hang csengi, hogy az ajtók záródnak

2011. március 24., 15:39 Módosítva: 2011.03.24 15:39
91

Szalóczy Pált a 3-as metró vonalán is utolérte a korszerűsítési hullám: az egyik szerelvényen egy hete Tarcsa Zsuzsa mondja helyette, hogy az ajtók záródnak.

A BKV tájékoztatása szerint folyik a metrószerelvények hangrendszerének (egyebek mellett az erősítő, a hangszórók, a tárolóegység) korszerűsítése. Mivel a megállók neveit bemondó, jelenleg is hallható hang egy ősrégi, korának megfelelő módszerekkel digitalizált, mára már igen rossz minőségű felvétel, egy hete a BKV próbaképpen módosította a 3-as metró egyik szerelvényén.

Tovább

Adósnak nincs ingyenes parkolás

2011. március 23., 18:07 Módosítva: 2011.03.23 18:14
1

Módosították a parkolási rendeletet, a BKV és a Parking Kft. milliárdos támogatásáról, rendőrök ingyenutazásáról, a CET bérbeadásáról döntöttek többek között a fővárosi képviselők a szerdai ülésen.

Öt ponton is módosult Budapest parkolási rendelete. Ennek értelmében lakossági parkolási engedély és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott, és nem vitatott parkolási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

Tovább

Egyszer bírságoltak eddig dohányzásért

2011. március 23., 12:53 Módosítva: 2011.03.25 12:04
147

Eddig összesen egy alkalommal bírságoltak a közterület-felügyelők a BKV megállóiban tiltott dohányzásért - mondta Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese, számolt be róla az inforadio.hu. A megállókban február eleje óta tilos a dohányzás, de csak körülbelül két hete bírságolnak a felügyelők.

Tisztábbak lettek a BKV-megállók, amióta betiltották a dohányzást - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese. Miklós István kiemelte: az emberek jellemzően betartják a tilalmat és másokat nem veszélyeztetnek azzal, hogy rágyújtanak.

Tovább

Eltörlik Sztálin díszpolgári címét

2011. március 23., 11:00 Módosítva: 2012.06.15 17:49
154

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta.

Tarlós István főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Tovább

Tarlós áthelyezné a szovjet emlékművet

2011. március 23., 07:46 Módosítva: 2011.03.23 14:10
161

A Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezéséről tárgyalna a moszkvai polgármesterrel Tarlós István, írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester viszont később azt nyilatkozta: jelenleg nem aktuális az emlékmű áthelyezése.

Tovább

Széchenyi lehet a Roosevelt tér

2011. március 22., 16:03 Módosítva: 2011.03.23 07:46
411

Magyar Tudományos Akadémia elnökének indítványára Tarlós István  főpolgármester azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy az V. kerületi Roosevelt teret – ahol az Akadémia épülete is áll – nevezzék át Széchenyi térré. Pálinkás József azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a volt amerikai elnök "semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható" azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai – az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás – találhatóak.

A főpolgármester és az Akadémia elnöke egyetértettek abban, hogy az egykori amerikai elnökről egy vele összefüggésbe hozható másik közterületet célszerű elnevezni. A Városháza korábbi közlése szerint a főpolgármester várhatóan az áprilisi közgyűlés elé terjeszti be "csomagban" a fővárosi közterületi névváltoztatási javaslatokat.

A Roosevelt teret 1947-ben nevezték el Franklin D. Rooseveltről (1882-1945). A tér korábban sok nevet viselt már, hívták többi között Ferenc József térnek és Lánchíd térnek is.

1996 szilveszterén szervezet jelképes avatást rendezett a Roosevelt téren. A Közakarat Egyesület, az 56-os Magyarok Világszövetsége, a Magyar Szellemi Védegylet, a Nemzeti Társas Kör és a Pesti Srác Alapítvány ezzel a szimbolikus megmozdulással akart nyomatékot adni azon elképzelésének, hogy "a legnagyobb magyar" nevét ne csupán a Margit hídtól a Lánchídig húzódó rakpart őrizze a Belvárosban, hanem gróf Széchenyi Istvánról nevezzék el Budapest egyik központi terét. 2010 szeptemberében a Jobbik javasolta a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a Roosevelt teret Széchenyi térré kereszteljék át.