Budapest

Egy a jelszónk: munkabéke

2013. március 29., 20:29 Módosítva: 2013.03.29 20:29
13

A BKV Zrt. igazgatósága támogatja a bérmegállapodás megkötését az érdekvédelmi szervezetekkel, közölte a közlekedési vállalat. A pénteki igazgatósági ülésen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által delegált tagok támogatásával úgy döntöttek, hogy „a BKV nehéz pénzügyi helyzete ellenére” támogatják a bérmegállapodás megkötését.

Tovább

Baleset miatt leállt a 14-es villamos

2013. március 29., 16:50 Módosítva: 2013.03.29 17:42
1

Összeütközött két autó délután a főváros XIII. kerületében, a Róbert Károly körút és a Lehel út kereszteződésében. Egy ember megsérült, közölte a rendőrség. A baleset két villamosvonal forgalmát is akadályozta.

Tovább

Zebra váltja az aluljárót a Jászain

2013. március 28., 14:56 Módosítva: 2013.03.28 15:11
13

Folytatódnak a Margít híd felújításához kapcsolódó építési munkálatok, a legérzékelhetőbb változást a budapestiek számára a Jászai Mari téri gyalogos közlekedés változása jelenti. A BKK tájékoztatása szerint a Nagykörút alatti nagy aluljárót lezárják, helyette a Szent István körút két oldala között akadálymentes felszíni gyalogátkelőhely jön létre.

DSC 9148
Fotó: Nyitrai David / BKK

A zebrával javulnak az átszállási kapcsolatok a 2-es, a 4-es és 6-os villamosok, illetve a 75-ös és 76-os trolibuszok között. Ezen túl a forgalombiztonság növelése érdekében a margitszigeti villamosmegállónál magasabb korlátokat helyeznek el. A munkavégzés ideje alatt a gyalogosok a villamosperon Nyugati pályaudvar felé eső részén található zebrát használhatják. A Jászai Mari téri munkálatok várhatóan pénteken kezdődnek és előreláthatólag júliusig tartanak.

Tovább

Autók ütköztek villamossal a Könyves Kálmán körúton

2013. március 28., 14:46 Módosítva: 2013.03.28 14:47

A Hidegkuti stadion és a végállomás között pótlóbuszok közlekednek.

Oroszlánkölykök születtek Budapesten

2013. március 28., 14:29 Módosítva: 2013.03.28 18:26
1727

A Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitó sajtótájékoztatóján bejelentették, és bemutatták a kert legújabb jövevényeit, a négy ázsiai kisoroszlánt. Sokáig titokban tartották, hogy oroszlánok születtek, mert nem sokkal Asha, a sztárelefánt után jöttek világra, és sok lett volna egyszerre ennyi szenzáció. Csak annyit lehetett tudni, hogy olyan állatkölykökről van szó, amik kellően cukik ahhoz, hogy az elefántborjúhoz hasonló népszerűségnek örvendjenek. Szavazást is tartottunk, olvasóink a pandára tippeltek.

Az állatkertben két nőstény és egy hím ázsiai oroszlán lakik, az egyik nőstény, Shirwane négy kicsit hozott a világra február 15-én. Az apa neve Basil. A négyes ikrek születése szakmai és természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen egy olyan különösen veszélyeztetett állatról van szó, ami hazai állatkertben még sohasem szaporodott.

Ezek a világ legritkább oroszlánjai. A kritikusan veszélyeztetett ázsiai (vagy indai) oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud, hiszen az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, a legtöbbjük a fekete kontinensen él.

A látogatók már húsvétkor láthatják a kicsiket az oroszlánházban.

Szezonnyitás

Az oroszlánok bemutatásán Tarlós István főpolgármester és az állatkert igazgatója, Persányi Miklós is, mert egyben megnyitották az idei szezont. Tarlós elmondta, hogy jó helyen került sor a megnyitóra a majomházban, mert közel érzi magához a gorillákat. De félretette a tréfát, és beszélt az állatkert fényes jövőjéről, ami szerinte a kívülállók számára csak 2014-re lesz látható, addigra készülnek majd el a Vidámpark helyén az új állathelyek.

Asha, a kiselefánt állapotáról dr. Sós Endre, az állatkert főállatorvosa beszélt. Elmondta, hogy jó gyerekként viselkedik, játékos, mindig az anyja közelében van, és nagyon jól bánik az ormányával. Nagy öröm, hogy elkezdett szilárd ételt enni, és még nagyobb, hogy a korábbi hírekkel ellentétben most úgy tűnik, nem fog három éves korában elköltözni tőlünk, hanem Budapesten fogja leélni életét.

A 2013-as év azért is különleges, mert 1917 után először érkeztek Budapestre tojásrakó hangyászsünök, amik csak nagyon kevés állatkertben láthatóak őshazájukon, az ausztrál régión kívül.

A gorilla csapat egy újabb nőstény tenyészállattal egészült ki a február végén Nürnbergből érkezett Hakuna Matata személyében. Az összeszoktatás jól halad, hétfő óta gyakorlatilag folyamatosan együtt van az új állat a csapat régebb ideje Budapesten élő tagjaival. Az orangután csapat is bővült két nősténnyel március 21-én.

Idén első szezonját tölti Budapesten a kispanda pár, a nyala antilop trió, a Varázshegyben a nagy ugróegerek, a tüdőshal, a csikóhalak, a Föld legnagyobb rovarai és pókjai.

Még a télen született meg a kislajhár és a kuszkuszkölyök, a nagyközönség azonban csak tavasztól láthatta őket igazán jól. A január 31-én született Mhorr gazella, akit a gondozók mesterségesen nevelnek, ugyancsak szépen cseperedik, ami természetvédelmi szempontból is igen fontos eredmény, hiszen egy olyan patásról van szó, amely a szabad természetből már teljesen kipusztult. A közeljövőben egyébként számos további kisállat születése, kikelése, világra jövetele várható, leghamarabb egy zsiráfborjú születésére számítanak az állatkerti szakemberek.

Még nem dőlt el a buszsáv helye a Ferenciek terén

2013. március 28., 09:36 Módosítva: 2013.10.08 19:42
15

Ahogy az Index kedden megírta, az V. kerületi önkormányzat megváltoztatta az átépítés alatt álló Ferenciek tere átépítési terveit: eltűntek a középen vezetett buszsávok, az ezekhez tartozó járdasziget, valamint az utóbbi két végéhez tervezett zebrák is. A BKK reakciójából azonban az olvasható ki: még korántsem biztos, hogy a döntés végleges.

A társaság közölte: „bízunk benne, hogy ez csak egy átmeneti állapot, arra tekintettel, hogy az Erzsébet híd közepén vezetett buszsáv még nem kapott kivitelezési engedélyt”. „Bízunk benne, hogy egy sikeres engedélyezési eljárás után ismét a buszsávot tartalmazó látványtervek kerülnek ki és valósulnak is meg, mivel az Erzsébet híd pesti hídfőjében a buszok megnyugtató átvezetéséhez fontos a buszsáv középre helyezése ezen a szakaszon, az új Március 15. téri csomópont forgalmi rendje miatt kiemelt fontosságú a BKK számára”.

Tovább

Kémvillamos csípett el kábeltolvajt

2013. március 27., 09:06 Módosítva: 2013.03.27 09:07
391

A XI. kerületben a Repülőtér megállóhely és Kamaraerdő között gyanús férfit láttak éjszaka az oszlop tetején. A kémvillamos vezetője értesítette a rendőrséget, a férfit elkapták. Kiderült, hogy tényleg vezetéklopásra készült. A BKK fejpénzt fizet a tolvajokért.

A kábelhálózat éjszakai ellenőrzését végző kémvillamos vezetőjének segítségével fogta el a rendőrség a feltételezett fémtolvajokat. A fővárosi villamos- és HÉV-vonalakon rendszeresen járnak olyan szerelvények, amelyek ellenőrzik a felsővezetéki hálózatot. Egy ilyen szerelvény vezetőjének köszönhetően fogták el a tetteseket. A járművezető jutalmat kap.

Tovább

Eltűnt két zebra a Ferenciek teréről

2013. március 26., 17:54 Módosítva: 2013.03.27 17:39
278

Ahogyan azt a Városszíve blog hétfőn megírta, módosultak a már átépítés alatt álló Ferenciek tere tervei. A legszembetűnőbb változás az, hogy eltűnt a Kossuth Lajos utca közepére tervezett gyalogossziget, valamint a középen vezetett buszsáv a korábbi állapotnak megfelelően visszakerült az úttest szélére.

Zalka Szilvi, az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense az Index kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi verzió megfelel az eredeti, a Belváros Új Főutcája projekt keretében elfogadott kivitelezési terveknek. A középen vezetett buszsáv kialakítása a főváros és a BKK közös projektjének része lett volna, aminek keretében a buszsávot egészen a Keleti pályaudvarig el akarták vezetni. Mivel azonban Lipótváros nem kapott garanciát arra, hogy ez a közeljövőben elkészül, ezért úgy látták, hogy „szakmailag indokolatlan lett volna egy egészen rövid szakasz megépítése ebből a tervből”. Ezért az önkormányzat „a műszaki előrehaladás biztosítása érdekében” a sáv elhagyása mellett döntött.

Tovább

Tovább terjed az elsőajtós felszállás

2013. március 26., 16:51 Módosítva: 2013.03.26 16:51
76

Az elsőajtós felszállást a 155-ös, a 156-os és a 212-es buszon április 13-án, a 92-es, a 130-as és a 144-es járaton pedig április 27-én vezetik be.

A 46-os, a 146-os és a 277-es busz vonalán május 11-én, a 203-as, a 237-es és a 251-es járaton pedig május 25-én lép életbe a változás.

Idén márciusig 84 nappali autóbusz-, két trolibuszvonalon és 31 éjszakai járaton vezették be az elsőajtós felszállási rendszert. Ezzel és más, a jegyellenőrzés szigorítását szolgáló intézkedésekkel tavaly 1,6 milliárd forint többletbevételt értek el.

Ha a felszálláskor az utasnak nincs érvényes jegye vagy bérlete, a vezetőnél vásárolhat jegyet emelt áron, 450 forintért.

 

A Porto tagadja a CET hibáit

2013. március 26., 13:18 Módosítva: 2013.03.26 15:30
16

A CET üvegteteje  több mint két éve nem törik és nem ázik be, áll az épület beruházójának a levelében, amit a főpolgármesternek küldött. A Porto Investment képviselője, Márton Imre ennek fényében nem érti, hogy milyen javítási munkákat akar elvégeztetni a fővárosi önkormányzat 400 millió forintért.

Márton szerint ha vannak is kisebb hibák, nedvesedés, 2010 előtti üvegtörés, azt a kivitelezőnek garanciálisan és ingyenesen ki kell javítania. Ha a főváros a Porto szerint bizonyítottan szükségtelen munkákra 400 millió forint közpénzt akar költeni, az büntetőjogi kérdéseket vet fel.

A cég leszögezi, hogy mint a CET épületeinek tulajdonosa, ezért nem járul hozza a javítási munkák elvégzéséhez. Álláspontja szerint a főváros által vitatott minőségű üveghéj acélszerkezetet az önkormányzat a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ javaslatára elfogadta és jóváhagyta, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft bevizsgálta és megfelelőnek találta, valamint az önkormányzat által kijelölt mérnökcég sem észlelt rendeltetésszerű használatot akadályozó hiányosságot benne.

Mint arról beszámoltunk, a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén tárgyalja azt a szakvéleményt, ami szerint nettó négyszáz millió forintba kerül a Duna-parti kulturpláza, a CET üveghéjának rendbetétele, a munkát júliusban el is kezdenék. A javítást az üvegtetőn vándorló, felfújható sátrakban végeznék.

A villamos elé lépett egy gyalogos az Oktogonnál

2013. március 26., 12:13 Módosítva: 2013.03.26 12:13
8

Gyalogosbaleset történt az Oktogonnál a 4-6-os villamos vonalán. A BKK fődiszpécserének tájékoztatása szerint a gázolás kifejezés túlzás volna, a sérült állapotáról viszont nem rendelkezett információkkal.

A baleseti helyszínelés miatt az Oktogon és a Blaha Lujza tér között pótlóbuszok járnak.

Ismét a Bábolna Bio pusztíthatja a fővárosi patkányokat

2013. március 25., 14:25 Módosítva: 2013.03.25 14:31
18

A Bábolna Bio Kft. nyerte a főváros patkánymentesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A céggel a Fővárosi Önkormányzat ötéves szerződést kötött. Budapest az egyetlen olyan világváros, ahol a patkányok sem közegészségügyi, sem gazdasági kárt, sem környezeti problémát nem okoznak. A környező településekről bevándorló, valamint az áruszállítás során behurcolt, szórványos patkányfertőzöttség évről évre csökken, tavaly a főváros 226 ezer objektumában mindössze 255 esetben vált ismertté patkányfertőzöttség, vagyis az összes budapesti objektum mindössze 0,11 százalékában bukkantak a kártevőre.

Videónkban egy külvárosi patkányészlelés történetét követtük le, ami a patkányra nézve gyászos eredménnyel fejeződött be:

A patkánymentesítés díját Budapest Főváros Önkormányzata fizeti, vagyis az az állampolgároknak nem jár fizetési kötelezettséggel. Budapesten 1970-ben még becslések szerint kétmillió patkány élt, amelyek évente 300-400 millió forintos kárt okoztak. Akkoriban a fővárosi épületek átlagosan 32,8 százaléka volt patkányfertőzött, ez a szám a belvárosban helyenként elérte a száz százalékot. Az 1960-as évekig ad hoc jelleggel, korszerűtlen technikával irtották a kártevőt, ezért nem jártak tartós eredménnyel. A patkányfertőzöttség jelentős közegészségügyi veszélyt és komoly gazdasági károkat okozott.

Tovább

Vándorló sátrak a CET üvegtetején

2013. március 25., 14:09 Módosítva: 2013.04.11 11:42
219

Nettó négyszáz millió forintba kerül a Duna-parti kulturpláza, a CET üveghéjának rendbetétele egy nemrég elkészült szakvélemény szerint, a munkát júliusban el is kezdenék. A javítást az üvegtetőn vándorló, felfújható sátrakban végeznék.

2013 júliusban megkezdődhet a még át sem adott CET épületének felújítása, ami egy szakértői vélemény szerint nettó négyszázmillió forintba kerül majd, áll a szerdán a fővárosi közgyűlés által tárgyalandó tájékoztatóban. A szakvéleményt az épület eredeti terveit készítő ONL Hungary Tervező, Építő és Tanácsadó Kft., a Bánáti és Hartvig Építész Stúdió Kft. és az FRT Raszter Kft. állította össze.

Tovább

„Tarthatatlan állapotok miatt” lezárják a Baross téri aluljárót

2013. március 22., 16:53 Módosítva: 2013.03.22 18:40
128

Az elmúlt időszakban tarthatatlan állapotok alakultak ki az átalakítás alatt álló Baross téri gyalogos aluljáróban. A Budapesti Közlekedési Központ ezért az aluljáró lezárása, és a gyalogos forgalom felszíni biztosítása mellett döntött a felújítás befejezéséig – közölte a BKK pénteken.

Tovább

Panda érkezhet a budapesti állatkertbe?

2013. március 22., 14:30 Módosítva: 2013.07.29 14:56
737

Rejtélyes üzenetben jelentette be csütörtök délután Facebookon a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy újabb szenzációs lakóval fog gazdagodni a park. Hogy milyen fajú lesz az új lakó, az csak március 28-án fog kiderülni, addig azonban játékra invitálták az oldal látogatóit: aki elsőnek helyesen tippeli meg, hogy milyen állat érkezik, az családi belépőt kap cserébe.

A tippelést megkönnyítendő azért némi információt megadtak: “Ázsiában őshonos, ránézésre simogatnivaló, mint egy pihe-puha szőrös plüssfigura a játékpolcon, pedig valójában a természet egyik legfantasztikusabb teremtménye... Ahhoz, hogy majd megnézhesd, eleinte némi türelemre is szükséged lesz” – írták a felhívásban.

A több mint hatszáz kommentelő többsége természetesen a leírtak után pandára tippelt. Egy óriáspanda beszerzése azonban óriási bravúr lenne, hiszen Kínán kívül alig található állatkertben példány. Európában jelenleg csak a bécsi, a madridi, az edinburghi és a párizsi állatkertben élnek. Sokan tippeltek a vörös pandaként is ismert vörös macskamedvére is, de annak több példánya is él a Budapesti Állatkertben, sőt, már szaporodtak is itt.

Ön szerint milyen állat érkezik?

Felmerült még, hogy cibetmacska érkezhet Budapestre. Bár az állat kevéssé ingerel simogatásra, de az ürülékéből kinyert kávébabot csillagászati áron lehet eladni. Kapott több tippet a menyétféle coboly is, de még a tatárantillop, más néven a szajga is. Volt, aki az ázsiai tapírra tippelt, de az állatot nehéz lenne plüssfigurához hasonlítani.

Sok tipp érkezett olyan állatokra is, amik már most is fellelhetőek a magyar állatkertekben. Például a szibériai tigris, a hópárduc, az ázsiai vadkutya, a törpe lahjármaki és a japán makákó mind nem ismeretlen Magyarországon. A kuszkusz sem tűnik jó tippnek, mivel éppen idén februárban születtek kölykök Budapesten.

Persze ettől még érdemes lehet már itt élő állatban gondolkodni. Legalábbis a közlemény azon sora, hogy az állat megtekintéséhez eleinte némi türelemre is szükség lesz, utalhat arra is, hogy valamelyik itt élő nőstény fog szülni. De igazi szenzációnak csak kevés állat születése számítana. A szibériai tigrisekből például egy tenyészpár él Budapesten, de található az állatkertben két nőstény indiai oroszlán is.

Ha úgy gondolja, hogy kihagytunk volna egy esélyes jelöltet, ne habozzon megírni.

Metálsárgák lesznek a fővárosi taxik

2013. március 22., 12:46 Módosítva: 2013.03.27 20:34
525

Egységes arculatot, számos kötelező paramétert ír elő az új fővárosi taxirendelet, amelyről jövő héten tárgyal a fővárosi közgyűlés. A tervezet szerint 300-ról 450 forintra emelik a alapdíj maximumát, 240 Ft/km-ről 280-ra a kilométerdíjat és 60 Ft/percről 70-re a várakozási díjat.

Személytaxi szolgáltatás 2013. október 1-jétől kezdődően legalább 60 kW teljesítményű és EURO 4 környezetvédelmi besorolású, 2018. év január 1-jétől kezdődően pedig legalább 60 kW teljesítményű és EURO 5 környezetvédelmi besorolású személygépkocsival folytatható, írja elő a főváros taxirendeletének tervezete.

Tovább

Erre számítson, ha a Puskás-stadionnál jár

2013. március 22., 12:14 Módosítva: 2013.03.22 13:20
15

A magyar-román meccs miatt délutántól késő estig a Puskás Ferenc Stadion és az Ötvenhatosok tere környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani, emellett több járat (5-ös, 7-es, 7E, 173-as, 173E jelzésű buszok, 75-ös, 77-es trolibuszok) is módosított útvonalon közlekedik, olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján.

Tovább

CET: milliárdos pert vesztett a főváros

2013. március 21., 19:21 Módosítva: 2013.03.22 15:22
13

Az MKB Bank 28,4 millió eurós – mintegy 7,5 milliárd forint – hitel és kamatai megfizetéséért indított pert a Főváros Önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéknél, számol be róla a nol.hu.

Az elsőfokú ítéletet tegnap a Pécsi Törvényszék hirdette ki az előzetes várakozások és a jelentős perérték ellenére csak szóban. A bíróság érvényesnek ismerte el az MKB és a fővárosi önkormányzat által 2008-ban kötött megállapodást, miszerint a szolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló adósságot. Akkor is, ha bizonyíthatóan a szolgáltató – azaz a Porto – súlyos szerződésszegése miatt szűnne meg a szerződés. A kötelezvény 25 évre szólt. Így vált a beruházás készfizető kezesévé az önkormányzat. Az MKB és a főváros egyelőre várja az írásba foglalt határozatot.

A döntés vélhetőleg meglepte a városvezetést. Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: a városvezetés 100 százalékig biztos abban, hogy nem lesz per, lévén az MKB Bankkal különösen jó a kapcsolatuk. Helyettese, Bagdy Gábor megerősítve ezt kijelentette: napi tárgyalásokat folytatnak a CET-ről a pénzintézettel, írja a lap online kiadása.

A CET-ügy fordulatait, ítéleteit Halpénz rovatunkban követhetik nyomon, ahol közzétettük a kulturplázával kapcsolatos összes szerződést is.

Tovább

Látványos, de veszélyes lehet az új szökőkút

2013. március 21., 15:08 Módosítva: 2013.03.23 20:49
261

2001-ben azért kellett felújítani a Margit-szigeti szökőkutat, mert a hajléktalanok beköltöztek télire, és minden mozdíthatót  elvittek. Az akkori rekonstrukciót végző cég vezetője szerint most tálcán kínálják a milliós berendezéseket a külső medencében a rongálóknak, ráadásul a kánikulában itt fürdőzőket veszélyeztethetik az itt húzódó elektromos vezetékek.

Karlócai Péter, a Margit-szigeti szökőkút 2002-es felújítását végző cég vezetője azután nyilatkozott lapunknak, hogy egy korábbi cikkünkben a fővárosi önkormányzat válaszolt a szökőkúttal kapcsolatos kérdéseinkre. A mérnök szerint a legnagyobb probléma az új tervek alapján épülő szökőkúttal az, hogy számos vízgépészeti berendezés lesz a járókelők által is gyakran használt külső medencében. (A most elbontott változatban minden berendezést a két méter magas betonfallal elkerített belső medencében helyeztek el, a külsőben csak a víz csobogott.)

Tovább

Tavalyihoz hasonló hajóforgalomra számít a BKK

2013. március 21., 14:54 Módosítva: 2013.03.21 14:54
8

A tavaly nyárihoz hasonló, nagy érdeklődésre számít dunai hajójáratain a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - közölte a társaság csütörtökön. A hajójáratok hétfő óta közlekednek a tavaszi menetrend szerint, így újra jár a D12-es járat, ezáltal a D11-es vagy a D12-es hajók a közös szakaszon 30 perces követési idővel közlekednek.

Az elmúlt évben a járatokat a bérletesek hét közben ingyen, a több utas pedig egy vonaljegy megváltásával vehették igénybe. Ettől a szezontól a BKK hajójegyet vezet be 750 forintos, valamint 550 forintos kedvezményes árral. Ezzel éves szinten nettó 21,4 millió forint bevételnövekedésre számítanak.

A BKK tájékoztatása szerint ennek ellenére nem számítanak az utasforgalom csökkenésére, mivel a hasonló szolgáltatást kínáló cégeknél a BKK járatai így is olcsóbban vehetők igénybe, és a turisták kevésbé árérzékenyek.

Korábban a BKK közölte: a hajók ismét megállnak a Haller utcai pontonnál, bár annak megközelíthetősége nem javult, mert a Soroksári út felőli gyalogos-aluljárót a szomszédos irodaház építésének felfüggesztése miatt nem építették tovább, ezért az nem használható. A BKK a lehetőségekhez mérten próbálja gyorsítani az aluljáró építését, de a magánberuházó nélkül nem tudják megoldani a problémát. A kikötőt a Gizella sétányon át lehet megközelíteni a Boráros tér, illetve a Művészetek Palotája felől.

Pert indított a PM a Fővárosi Közgyűlés ellen

2013. március 21., 14:47 Módosítva: 2013.03.21 14:47

Frakciójuk törvénytelen megszüntetése miatt benyújtották keresetüket a bírósághoz a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselői. Ebben a bíróságtól a döntés érvénytelenítését kérik, valamint azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a fővárosi SzMSz egyes passzusainak Alaptörvénybe ütközése miatt, áll a képviselők közleményében.

Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos bírósági keresetet nyújtott be a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi frakciójának törvénytelen megszüntetése miatt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A PM fővárosi képviselő annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy jogszabálysértő volt a fővárosi közgyűlés február 22-i döntése, amellyel megszüntette frakciójukat, és állapítsa meg a fővárosi közgyűlés anyagi felelősségét is az ügyben.

Tovább

Eltűnnek a macskaköves buszmegállók

2013. március 20., 15:29 Módosítva: 2013.03.20 15:29
8

Új, sima, erősebb burkolatra cserélik a régi nagykockakő-, illetve térkőborítást hatvan buszmegállóban, írja a BKK. A forgalmi sávokban lévő megállók erősített aszfaltburkolatot kapnak, míg a buszöblökben bazaltbeton kerül a régi felület helyére. A csere mellett szól, hogy a régi felület rázós, vizes-havas időben pedig veszélyesen csúszóssá válik. Az új felületek ezzel szemben nemcsak biztonságosabbak, de a menetzajt is jelentősen csökkentik.

Tovább

Milyen legyen a pesti Columbo-szobor?

2013. március 20., 11:45 Módosítva: 2013.03.20 11:45
72

Több villámpályázat is beérkezett lapunkhoz a belvárosi polgármester által nemrég kiírt Peter Falk-szobor ötlettenderre.

Olvasók küldték be Proli Depp miniblogján megjelent képet, ami a 2012-ben felállított Hild téri Rikkancs-szoborra utal.

falk-prolidepp
Tovább

Vágányra esett utas és műszaki hiba miatt állt hétfőn a 2-es metró

2013. március 19., 23:33 Módosítva: 2013.03.19 23:33

Mint korábban megírtuk, hétfő délután nagyjából másfél órára pótlóbuszok szállították az utasokat a 2-es metró vonalának egy részén. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere akkor annyit mondott, hogy a BKK-n kívül álló ok áll a háttérben, a Metróért Egyesület pedig úgy tudta, hogy áramellátási zavar lépett. Olvasóink is arról számoltak be, hogy egy Örs vezér tere irányába haladó Alstom szerelvény nem tudott a végállomásig saját elgurulni, ezért az utasokat a vonat végén található menekítőajtón keresztül a nyílt pályára kellett kiszállítani, és onnan jutottak fel a peronra.

A BKV Zrt. kedd este adott részletes tájékoztatást az üzemzavarról. Eszerint március 18-án, 17:05 perckor az Örs vezér tere végállomáson a jobb vágányra behaladó szerelvény elé beesett egy utas. Sikerült elkerülni a gázolást, de az eset miatt a pályát feszültségmentesíteni kellett. A vonat nem a feszültségmentes helyzet miatt nem tudott begurulni a végállomásra, hanem a beesett utas miatt vészfékezett, ezért állt meg.

A rendszer visszaállítása közben azonban műszaki hiba is fellépett, ezért a forgalom csak 18:21-kor állt helyre. A két időpont között pótlóbuszok szállították az utasokat. A BKV tájékoztatása szerint a rendkívüli esemény okát kiemelt figyelemmel vizsgálják.

Columbo-szoborra írt ki pályázatot Rogán

2013. március 19., 17:47 Módosítva: 2013.03.19 17:50
715

Peter Falk, avagy Columbo hadnagy szobrának tervére írt ki pályázatot a Belváros polgármestere.

Az V. kerületi Falk Miksa utca Szent István körút felőli oldalán egy olyan teresedést alakít ki a belvárosi önkormányzat, ahova Peter Falk, azaz Columbo hadnagy szobra kerülne. A szoborra írt ki most ötletpályázatot Rogán Antal polgármester. A szobornak egész alakosnak, felismerhetőnek és életszerűnek kell lennie. A beadási határidő április 2.

Az önkormányzat ugyan a kiírásban nem említi, hogy mit keresne Columbo hadnagy szobra a Falk Miksa téren, a wikipedia azonban megadja a magyarázatot. Eszerint Peter Falk saját elmondása alapján a nagyszülei révén orosz, lengyel, cseh és magyar felmenőkkel rendelkezett. Egyes, hivatalos dokumentumokkal alá nem támasztott információk szerint dédapja a Pester Lloyd egykori főszerkesztője, Falk Miksa volt. (wikipedia.hu)

A kevés, interneten fellelhető Columbo-szobrocskák egyike
A kevés, interneten fellelhető Columbo-szobrocskák egyike

A városszíve blog már a pályázat kiírása előtt kiszúrta az előterjesztést, amiben akkor még simán lecolombózták Columbo hadnagyot. A kiírás már javított formában jelent meg az önkormányzat honlapján, egy Kéthly Anna-szobor és egy ismeretlen szobor megalkotására szóló felhívás mellett.

Ön milyen Columbo-szobrot képzel el? Ha van ötlete, a képet küldje el az ugyelet@mail.index.hu címre.

Új buszsáv épül a külső Pesti úton

2013. március 19., 15:22 Módosítva: 2013.03.19 15:22

A külső Pesti úton épülő új buszsávval csökkentenék a naponta több mint 38 ezer utast szállító 97E, 161-es és 201E járatok menetidejét. A projekt keretében a XVII. kerületi Pesti út 2x1 sávos szakaszán, a Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont között a városközpont felé az útpálya szélesítésével új buszsávot alakítanak ki a harmadik sávban, írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

Tovább

Rozsdásodik a tavaly festett Rákóczi híd

2013. március 19., 06:28 Módosítva: 2013.03.19 06:28
87

Rozsdafoltok jelentek meg a Rákóczi híd alig fél éve lefestett korlátján – dokumentálta lapunknak fotóval a felháborító helyzetet a mindennap arra kerekező Bringás Gyuszi. Kérdőre vontuk a hidat kezelő BKK-t, ahol azt mondták, hogy a dilatációs részeken a kopás természetes jelenség. A híd hasa még mindig nagy foltokban hámlik, a kivitelezővel Németországban folyó per nyúlik, mint a rétestészta.

"A Rákóczi híd közismerten ocsmány fémszerkezetei közül a korlátokat tavaly (2012) augusztusában kapta kezei közé a nagyon szakszerűnek látszó brigád. Napi kerékpárutam a hídon vezet keresztül, így kb 4 hónapon át követtem nyomon, ahogy – feltehetően – a raktározási sorrendhez igazodva 5 réteg festékkel támadta meg a brigád a korróziót", írta lapunknak Bringás Gyuszi.

"Az alkotást közelről mustrálni is szívszaggató, mert a mindenütt megfolyt festék feltűnően ragyásan takarja a rozsdamarásokat. Az viszont igazi technikai bravúr, ahogy a csövek illeszkedésénél a rozsda vörösre festi az egyhangú piszkos fehér csöveket. Maradt munka jövőre is...", tette hozzá Gyuszi.

Tovább

Pótlóbuszok jártak a 2-es metró vonalán

2013. március 18., 17:32 Módosítva: 2013.03.18 20:25
310

Ismét jár a 2-es metró a Puskás Ferenc Stadion és az Örs vezér tere között, ahol nagyjából másfél órára pótlóbuszokat állítottak forgalomba. Azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, miért állt a metró az érintett szakaszon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere annyit mondott, hogy a BKK-n kívül álló ok áll a háttérben. Az MTI munkatársa arról számolt be, hogy az egyik érintett állomáson azt mondták az utasoknak, műszaki hiba miatt nem közlekedik a metró.

A Metróért Egyesület úgy tudja, hogy áramellátási zavar lépett fel a kelet-nyugati metró felszíni szakaszán. Olvasóink is arról számoltak be, hogy egy Örs vezér tere irányába haladó Alstom szerelvény nem tudott a végállomásig saját lendületéből elgurulni, ezért az utasokat a vonat végén található menekítőajtón keresztül a nyílt pályára kellett kiszállítani, és onnan jutottak fel a peronra.

A metró munkatársai szakmailag megfelelően, gyorsan kezelték a rendkívüli eseményt, az utasoknak így az eső okozta kellemetlenségeken túlmenően semmilyen bántódásuk, sérülésük nem esett, írta a Metróért közleményében.

Tarlós: Még drágább a 4-es metró

2013. március 18., 11:46 Módosítva: 2013.05.02 17:59
388

Mostanában úgy tűnik, mintha Orbán Viktor felfedezte volna Budapestet. Olyat még nem hallottam tőle korábban, mint amit a kormány-főváros szerződés aláírásakor mondott , miszerint a főváros a gazdaság motorja, ha leáll, az ország is leáll. Hogy sikerült ezt elérni?

Nekem a dolog másképp jelenik meg egy kicsit. Orbán Viktornak hasonló volt a kommunikációja 2010 őszén is mint most. Most egy olyan főváros-kormány-megállapodás született, ami nemcsak a működést stabilizálja, hanem megvan a lehetőség arra, hogy valódi fejlődés legyen. Ez a lehetőség 2010-ben nem volt meg. A korábbi vezetés például 2001-ben vonta magához a csatornaépítéseket a kerületektől, de 9 év alatt odáig nem jutottak el, hogy beadják a pályázatokat.

Ehhez képest mi elindítottuk a munkát. Most 17 darab fejlesztési projektünk van 2014-2020-ra előkészítve, vagy előkészítés alatt. Meg merem kockáztatni, hogy három év alatt több dolog történt, mint Demszky Gábor és Horváth Csaba egész ciklusa alatt.

Ezek a fejlesztések valójában még csak a kapuban állnak...

Leszámítva a csatornázást.

Tovább

Lebontják a pesti Százlábú hidat

2013. március 18., 10:56 Módosítva: 2013.11.12 08:45
80

Közbeszerzési eljárást írt ki a Budapesti Közlekedési Központ a Keleti pályaudvar bejárati vágányai felett a Kerepesi út forgalmát átvezető felüljáró felújítására. A mind közúti, mind pedig vasúti szempontból fontos kereszteződés felújítását a forgalom fenntartása mellett végzik. A munkák a tervek szerint 2013 nyarán kezdődnek meg, áll a BKK közleményében.

Nagyobb térképre váltás

A híd a százlábú becenevet a vasutasoktól kapta, ugyanis az északi pályaszerkezet nem néhány masszív pilléren nyugszik, hanem számos karcsú oszlop tartja. Mára mindkét, egyenként 40 tonnás teherbírású szerkezet elavult. A vasúti fejlesztéseket a jelenlegi geometria nem teszi lehetővé, a hídszerkezet leromlott állapota miatt rendszeresen átázik, nem egyszer kisebb híddarabok potyognak a vágányokra, ami állandó veszélyt jelent a vasúti közlekedésre. Ezért egy új, nagyobb nyílású és korszerű hidat építenek a helyén.

Tovább