Budapest

Nem fizet, mégis hagyják pénzt szedni a Centrumot

2009. szeptember 21., 14:15 Módosítva: 2009.09.21 16:03

A VII. kerületi képviselők közül többen felvetették, talán még az is jobb lenne, ha ingyenes parkolással autólerakatot csinálnak Belső-Erzsébetvárosból, mint hogy a rendszeresen nem fizető Centrum szerződését meghosszabbítsák. A kerület egyelőre mégis meghosszabbította a parkolási cég szerződését.

Napokon belül lejár a Centrum Kft. az VII. kerület Nagykörúton belüli részére vonatkozó tíz éves parkolási szerződése, ezért a kerületnek új üzemeltetőt kell keresni, vagy elszánnia magát arra, hogy átvegye a centrumos eszközparkot, és saját céget indítson a díjak beszedésére. Az önkormányzatnál a nyáron azt mondták, készül a pályázati kiírás, és a szeptemberi első ülésen már győztest is hirdethetnek.

Tovább

Takács Gábort indítja az SZDSZ Józsefvárosban

2009. szeptember 18., 12:02 Módosítva: 2009.11.17 09:52

Takács Gábor alpolgármestert indítja az SZDSZ a november 22-i, józsefvárosi időközi polgármester-választáson - közölte Boruzs András fővárosi elnök.

Tovább

Józsefváros november 22-én választ új polgármestert

2009. szeptember 4., 18:08 Módosítva: 2009.11.17 09:52

November 22-ére írta ki a józsefvárosi polgármester-választást a helyi választási bizottság. Budapest VIII. kerületében azért tartanak időközi választást, mert a polgármester, Csécsei Béla egészségi állapota miatt lemondott.

Tovább

Még tíz napig nem érvényes a terézvárosi csendrendelet

2009. szeptember 1., 18:14 Módosítva: 2009.09.17 22:36
3

Még 10 napig biztosan nem zárnak be a vendéglők este 10 óra után a VI. kerületben, miután az önkormányzat és a civilek megállapodtak, hogy szeptember 10. előtt nem hajtják végre a csendrendeletet.

A kedden hatályba lépett csendrendelet ellenére nem zárnak be este 22 óra után a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek, közölte az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete.

Tovább

Megélhetési zsarolásba fordul a csendrendelet?

2009. augusztus 13., 12:44 Módosítva: 2009.09.25 09:09
1

Az egyik ismert, forgalmas szórakozóhely vezetője szerint röviddel azután, hogy elkezdték gyűjteni az éjszakai nyitva tartás engedélyezéséhez szükséges aláírásokat, a ház lakó közül máris többen havi apanázstól tették függővé támogatásukat.

Hiába az országos botrány, és a vészesen közelgő szeptember 1-es határidő, a terézvárosi önkormányzat vezetői nem sietnek a csendrendelet módosításával.

A Verók István, VI. kerületi polgármester, és helyettese, Hatvani Csaba alpolgármester a július végén zárt ajtók mögött megtartott egyeztetésen abban állapodott meg a nyitvatartási idő korlátozása ellen fellépő szórakozóhelyek képviselőivel, hogy a képviselő-testület szeptember 10-i rendkívüli ülésén módosítják, azaz november 1-re tolják a rendelet eredetileg szeptember 1-re tervezett hatálybalépésének időpontját.

A kerületi vezetők a nagy felháborodásra való tekintettel akkor azt is megígérték, hogy az önkormányzat a rendkívüli üléséig terjedő időszakban „megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig”, azaz, hogy a kocsmáknak, bároknak, kávéházaknak a fennmaradó 10 napban se kelljen a tiltással és a büntetéssel számolni.

Tovább

Bezárják a túlszámlázó pesti mulatót

2009. július 27., 18:59 Módosítva: 2009.10.19 13:58

Ideiglenesen bezáratja a túlszámlázási ügybe keveredett Üllői úti mulatót Budapesten a VIII. kerületi önkormányzat, tájékoztatott Kovács Gabriella, a hatósági ügyosztály vezetője hétfőn.

Az ügyosztály munkatársa rendőrök kíséretében tett kísérletet a határozat kézbesítésre, de az ott tartózkodó alkalmazottak nem vették át a dokumentumot, ezért azt postai úton juttatják el a tulajdonoshoz - közölte Kovács Gabriella.

Tovább

Nem lehet halottasházat csinálni a Broadwayből

2009. július 22., 07:28 Módosítva: 2009.07.23 06:53
4

„Bután nem lehet megoldani a terézvárosi lakók és az itt található szórakozóhelyek látogatóinak ellentétét” – mondta Illés Zoltán. A fideszes polgármesterjelölt szerint elfogadhatatlan, hogy a VI. kerületi vendéglátóhelyeknek egységesen be kell zárniuk 22 órakor , ahogy azt az önkormányzat döntése szeptembertől kötelezővé tette. A képviselő testület utolsó tavaszi ülésén elfogadott rendeletre fideszes képviselők is igennel szavaztak.

Azonnal módosítja a 22 órás zárási rendeletet, ha megválasztják, fogadkozott a Fidesz VI. kerületi polgármesterjelöltje. Illés Zoltán elhatározását az sem befolyásolja, hogy június 29-én a teljes Fidesz-frakció igennel szavazott a kerületben működő vendéglátó-ipari egységek nyitvatartását korlátozó rendeletre. Időközben azonban a főváros egyik legfrekventáltabb vendéglátó-ipari körzetének tekinthető Terézvárosban kitört a botrány.

zarva 05

Illés Zoltán azt mondta, hogy a Fidesz egyértelműen a kerület polgárainak oldalán áll, ha az itt tevékenykedő gazdasági csoportok és a lakosság érdekei között kell dönteni, de ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen kérdésben „bután kell állást foglalni”.

Tovább

Apokalipszis most, Zuglóban

2009. július 15., 07:27 Módosítva: 2009.08.07 11:19

A július 3-i felhőszakadás volt az utolsó csepp zuglói olvasónk poharában. Levelével az Indexhez fordult kétségbeesésében, mert az önkormányzatnál és a csatornázási műveknél nem tudott elérni semmit. A levél szerint a környékbeliek már úgy veszik a patkánymérget, mint más a kenyeret.

Azt írta: „A XIV. kerületben lakom, a Francia úton. A július 3-i felhőszakadás hatalmas károkat okozott Zuglóban. Az utcánkban 60 cm magasan hömpölygött a víz a félméteres kerítés lábazatokon is átfolyva. Nem elég, hogy az úttest és a járda is a házak irányába lejt, minősíthetetlen a csatornahálózat állapota, hiába írtunk ez ügyben már többször az önkormányzatnak, nem történt változás.

Tovább

Megszűnt az erzsébetvárosi SZDSZ-frakció

2009. július 14., 15:51 Módosítva: 2009.07.16 22:25

Kilépett az SZDSZ-ből a párt négy erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, köztük Koromzay Annamária alpolgármester. Ádler György, Csontos József és Molnár István kilépésével gyakorlatilag megszűnt a liberális párt frakciója a VII. kerületben. A képviselők egyéni mandátummal rendelkeznek, így függetlenként dolgoznak tovább a testületben. Nem kívánnak senkit megbántani, ezért nem indokolják meg kilépésük okait - mondta Molnár István.

Blöffel akarták aláásni a budai felhőkarcolót

2009. július 8., 17:43 Módosítva: 2010.06.18 12:37
1

Másodszor is értékesíteni akart egy eladott telket a Fidesz XI. kerületi képviselője, amikor megtámadta a Futurealt – állítja a cég vezetője, Futó Gábor, aki szerint Schneller Domonkos a teleklopást emlegető lejárató akciójával két kis cég szekerét tolta. A cégvezető szerint a képviselő gyanús ajánlatokkal és valótlan értékbecsléssel próbálta megfúrni a felhőkarcoló méretű irodaház-beruházáshoz kapcsolódó adásvátelt.

Hazugság, hogy létezik 600 milliós értékbecslés arra a Budaörsi út melletti ingatlanra, amelyet 2006-ban 200 millió forintért adott el a XI. kerületi önkormányzat – nyilatkozta az Indexnek a Futureal Csoport vezérigazgatója. Az önkormányzatnál sem tudnak erről az állítólagos szakértői anyagról, de biztos, hogy komoly szakember nem ad ki egy 2100 négyzetméteres közművesítetlen, korlátozottan beépíthető telekre ilyet – mondta Futó Gábor.

Tovább

Teleklopással vádolja a Futurealt az újbudai ellenzék

2009. július 6., 15:05 Módosítva: 2009.07.06 22:40
1

Egy korábbi, hatályba sosem lépett szerződés alapján jegyeztetett be tulajdonjogot a Futó Péter cége az M7-M1 Budaörsi úti bevezető szakasza melletti telekre, ahova felhőkarcoló építését tervezi - állítoja egy XI. kerületi fideszes képviselő . Schneller Domonkos  szerint a Futureal lényegében ellopta az értékes ingatlan, Molnár Gyula polgármesteréknek pedig sikerült egyetlen nappal lekésni a fellebbezési határidőt a Földhivatalnál. A Futureal vezetője szerint viszont érvényes volt az adásvételi, és nem is arra a kis telekre építik az irodaházat.

200 millióért szerzett meg egy 600 millió forintot érő XI. kerületi ingatlant a Corvin Sétányt építő Futureal Group – állítja a kerület fideszes képviselője. Schneller Domonkos az Indexnek elmondta, hogy a Futó Péter milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó csoport egy 2006-ban kötött szerződés segítségével jegyeztette be a tulajdonjogát a 4-es metró kelenföldi végállomásához közeli 3600 négyzetméteres földterületre.

A telket az önkormányzati választás előtt adták el a bécsi székhelyű Akronnak, de az osztrák ingatlanvállalkozásnak nem sikerült időben teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, ezért az, nem is lépett hatályba.

Tovább

Vádalkuval kiengedték, visszatért a bérházbizniszbe

2009. július 3., 13:50 Módosítva: 2009.07.16 22:25
1

A VII. kerületi önkormányzat döntése ellen fűti az ingatlanbotrányban ismertté vált Király utcai házak lakóit az ingatlanbotrányban lecsukott, majd szabadlábra helyezett ügyvéd. Nagy György vádalkut kötött az ügyészséggel, hogy a házeladások miatt lecsukhassák Hunvald György MSZP-s polgármestert és két SZDSZ-s politikust. A kiengedett Nagy most újra bizniszel, befektetőket hozna, a baj csak az, hogy az önkormányzat – éppen a folyamatban lévő nyomozástól tartva – nem akarja eladni az épületeket.

Lázítja az erzsébetvárosi önkormányzat nemrég hozott döntése ellen a Király utca 25-27-29 lakóit Nagy György.

A VII. kerületi képviselőtestület utolsó tavaszi ülésén fogadta el azt az indítványt, amely levette a napirendről a tavaly kirobbant ingatlanbotrányban szereplő három Király utcai bérház eladását. Helyette a lakásokat kínálják fel megvételre a bérlők számára.

Tovább

Budapest szív: jön a jövő városa

2009. július 2., 20:37 Módosítva: 2009.07.08 11:24
1

Kirekesztik az átrobogókat

Nem lehet többé Dél-Pestről autóval keresztülvágni az V. kerületen, ha elkészül az 5,5 milliárdos Főutca-beruházás. A nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan forgalomcsillapítással és eltereléssel nagyobb teret kapnak a gyalogosok és a biciklisek az autósok rovására. Részletek és látványtervek itt.

Április végén vágtak bele az V. kerületben a Budapest Szíve Program megvalósításának első ütemébe, ennek részeként pár nappal ezelőtt teljesen lezártak több lipótvárosi utcát is, így például egyáltalán nem lehet autóval közlekedni például a Kecskeméti utcában, az Egyetem téren, a Királyi Pál utcában, a Papnövelde utcában, a Károlyi Mihály utcában, a Petőfi Sándor utcában, a Szervita téren, illetve az Október 6. utcában sem, ahol az egész munka elkezdődött.

A képekre kattintva galéria nyílik
Tovább

Kirekesztik az átrobogókat a belvárosból

2009. július 2., 15:34 Módosítva: 2014.08.15 14:36
1

Nem lehet többé Dél-Pestről autóval keresztülvágni az V. kerületen, ha elkészül az 5,5 milliárdos Főutca-beruházás. Rogán Antal polgármester szerint az autósoknak is alkalmazkodniuk kell a változtatásokhoz. A nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan forgalomcsillapítással és eltereléssel nagyobb teret kapnak a gyalogosok és a biciklisek az autósok rovására.

2010 elejére készül el az V. kerület uniós pénzekkel megtámogatott vállalkozása, a Belváros új Főutcája, amelyben teljesen felújítják és átalakítják a kerületet átszelő Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6. utca útvonalat.

A 2,7 kilométeres Főutca egysávosra szűkített autóforgalmat enged majd be a kerület belsőbb részeibe, de lesznek szakaszok, ahol csak a BKV buszjárata haladhat majd át. Átszabják az eddigi forgalmi rendet is, hogy az átmenő forgalmat, amely főleg az Üllői útról zúdult az Erzsébet híd irányába. A eddigi napi több mint tízezres átmenő forgalmat a Kis- és a Nagykörútra terelik.

Tovább

Ellenzéki alpolgármestert választottak a IX. kerületben

2009. június 24., 19:33 Módosítva: 2009.06.24 19:33

Fideszes alpolgármestert választottak az MSZP-SZDSZ koalíció irányította Ferencvárosban. Bácskai János megválasztását a szocialisták IX. kerületi elnöke "nagykoalíciós típusú együttműködésként" jellemezte.

Kökény Mihály elmondta: a ferencvárosi önkormányzat képviselőtestülete negyedikként, a két szocialista és egy liberális várospolitikus mellé választotta meg a fideszes politikust. Ezt az tette lehetővé, hogy a kerületet irányító MSZP-SZDSZ koalíció módosította megállapodását, és erre az alkalomra képviselőinek lelkiismereti szavazást engedélyezett.

Mállik az egykor fényűző csarnok

2009. június 19., 11:37 Módosítva: 2009.07.14 13:41
27

Aki a Soroksári út környékén, a Csepel-szigetre vezető híd felé jár, láthatja, hogy nincs valami jó állapotban Budapest egyik jellegzetes huszadik század eleji épületegyüttese, a Nagyvásártelep védett irodaháza és a hozzá kapcsolódó csarnok. A terület 2005 környékén szerepelt először kiemelt helyen a hírekben, akkor jelentették be, hogy új városrész épülne a Kvassay gát mögötti 32,5 hektáros területen, lakásokkal, irodákkal, Budapest első felhőkarcolóival. A múlt században ezt a területet tartották a főváros éléskamrájának, amiről mostanra csak a letarolt területen árválkodó, leromlott állapotú, belül szétvert, összegraffitizett két épület tanúskodik.

Képek a helyszínről
Tovább

A Józsefváros átveszi a Pollack téri mélygarázs üzemeltetését

2009. június 18., 17:33 Módosítva: 2009.06.18 17:36

Megsemmisítette a főváros VIII. kerületi önkormányzatának fideszes többségű képviselő-testülete a Pollack Mihály téri mélygarázs építéséről és üzemeltetéséről szóló szerződéseket. A Józsefvárosi önkormányzat közlemény szerint erre azért volt szükség, mert a belső vizsgálat sorozatos törvénysértéseket tárt fel a szerződésekkel kapcsolatban.

Tovább

Az új beruházók érkeztek trágyaszaggal a lakóparkok közé

2009. június 18., 16:10 Módosítva: 2009.06.18 16:25
4

Nem a bosszú, hanem a válság kényszerítette rá a XVI. kerületi Vágás utcai telek tulajdonosát, hogy építkezés helyett bérbe adja az újépítésű lakóparkok szomszédságában fekvő ingatlanát, ahova a napokban kecskékkel, birkákkal egy hangos csapat  telepedett be. Mindezt a vállalkozó állítja. Saját terveire egyébként eddig nem kapott építési engedélyt, de időközben el is állt a beruházástól. A területet a most bérlőként feltűnt állattartó csoport fogja megvenni. A farm miatt háborognak a környékbeli lakók, vizsgálódik minden hatóság.

Pénzügyi megfontolásból és nem környék lakóinak bosszantása miatt engedett új bérlőket a tulajdonában lévő ingatlanra a Diamond Shark Investment Ltd. - állítja a vállalkozás ügyvédje. Medveczky Mihály szerint a cégnek nincs mit megbosszulnia a szomszédokon, nem miattuk, hanem műszaki okok miatt dobta vissza a másodfokú építési hatóság az építésiengedély-kérelmet.

04-lakopark

A DSI ügyvédje az Index szerdai cikkére reagált, amelyben azt írtuk, hogy a XVI. kerületben szomszédháború tört ki a lakóparki lakók és egy üres telek bérlői között. A bérlők a hétvégén érkeztek egy lakókocsival, és sok háziállatot, kecskéket, birkákat, szárnyasokat hoztak magukkal. A kisebb, beépítetlen telket három jól szituált lakópark veszi körül.

Tovább

Trágyaszaggal és tuctuc zenével áll bosszút egy építési vállalkozó

2009. június 17., 16:34 Módosítva: 2009.06.18 16:11
8

Nem kapott építési engedélyt egy vállalkozó a XVI. kerület kertvárosi övezetében, mert a szomszédos lakóparkban élők megtámadták a tervezett beruházást. A telektulajdonos válaszul tanyát csinált beépítetlen földjéből, kiadta egy kecskéket, birkákat és szárnyasokat tartó társaságnak, akik ráadásul szeretik hangosan hallgatni a zenét.

Állatfarmot telepített egy család három budapesti, jól szituált lakópark határába.

A XVI. kerületben a hétvégén indult meg a szomszédsági háború, miután az eddig beépítetlen, a Vágás és a Felsőmalom utca sarkán található kisebb telken egy lakókocsival és egy mobil WC-vel új bérlők jelentek meg, és a bérlők nem egyedül jöttek. Jelentős mennyiségű háziállatot is hoztak magukkal. A lakóparki övezet közepén kialakított tanyára folyamatosan telepítették be az állatokat, megjelent több kecske, birka, kacsa, liba is.

Tovább

Dátumozási hibával védekezik Molnár Gyula

2009. június 5., 17:40 Módosítva: 2009.06.05 17:52

A XI. kerület polgármestere a testületi ülésen kiosztott levélben reagált a Fidesz ügyészségi feljelentésére, amely szerint öt éve egy lejátszott telekbizniszt szavaztatott meg a testülettel. A szerződések szerint ugyanis az Öböl XI. Kft. tulajdonrésze már közel egy hónapja Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Eravis Rt. birtokában volt, amikor az ügylet a képviselők elé került. Molnár Gyula azt állítja, hibás dátumozású okiratot adott le a kerület.

A Legfőbb Ügyészség vizsgálatát kezdeményezte egy hete a Fidesz egyik képviselője a Lágymányosi-öböl területének eladásával kapcsolatban. Schneller Domonkos feljelentésében azt állította, hogy Molnár Gyula polgármester egy, már megkötött adásvételt szavaztatott meg az újbudai önkormányzattal.

Tovább

Mentesülnek a kollégiumi klubok az alkoholtilalom alól Újbudán

2009. június 5., 12:32 Módosítva: 2009.07.21 18:50
3

Mentesülnek a kollégiumi klubok az alkoholtilalom hatálya alól a XI. kerületben az újbudai képviselő-testület pénteki döntése értelmében. A tilalomról szóló rendelet módosítását 200-300 egyetemista várta az önkormányzat épülete előtt.

Az ügy előzménye, hogy a XI. kerületben május 20-ától bizonyos vendéglátóhelyeken alkoholtilalom lépett életbe, amely ugyan nem vonatkozik például többek között a benzinkutakra, a bevásárlóközpontokra és a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, azonban a kisebb kocsmákban és kávézókban nem lehet alkoholt árulni este 10-től reggel 6-ig.

A tilalom értelmében a kollégiumi klubokban sem lehetett alkoholt árulni este 10 óra után, ez azonban tiltakozást váltott ki az egyetemisták között, a Műegyetem hallgatói önkormányzata pedig békés tiltakozást is szervezett a rendelet e passzusának megváltoztatásáért.

Tovább

Egymilliárdot költenek a zsidó negyed közepére

2009. június 3., 13:52 Módosítva: 2009.06.03 13:52

A VII. kerület saját zsebből 200, uniós támogatásból pedig 800 millió forintot költ a Kazinczy utca egy rövid szakaszára. A „Kultúra utcájában" lesz felújított zsinagóga, turisztikai információs pont és rendezvények megtartására alkalmas trafóház.

Az úgynevezett zsidó negyedre a kerület eddig is komoly pénzeket költött, ez most az első eset, hogy a felújításokra az állam is ad pénzt – mondta Gergely József alpolgármester, aki Hunvald György letartóztatása óta irányítja az erzsébetvárosi önkormányzatot.

Tovább

15 helyről kitiltják a hajléktalanokat Újbudán

2009. június 2., 16:09 Módosítva: 2009.07.30 21:31
1

Új Rend Újbudán címmel hirdette meg közbiztonsági programját Molnár Gyula, Budapest XI. kerületének polgármestere kedden. Négy fő területre koncentrálnak a programban: a közbiztonság javítására, a közlekedés biztonságosabbá tételére, a hajléktalan-problémára és a köztisztaságra.

Molnár Gyula polgármester kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kerület a kötelező feladatain túl plusz terheket is vállal azért, hogy a kerület lakói biztonságosabb és tisztább környezetben élhessenek. A közbiztonság javításáért kerületőr-hálózatot hoztak létre, most tíz ilyen őr dolgozik: egy meghatározott területen járőröznek, és szólnak a rendőröknek vagy a közterület-felügyelőknek, akik intézkedhetnek a szabálytalankodókkal szemben.

Tovább

Félórára áram nélkül maradt hatezer óbudai

2009. június 2., 12:12 Módosítva: 2009.06.02 15:00

Fél órára áram nélkül maradt hatezer fogyasztó Óbudán kedden délelőtt, közölte Csordás Péter, a Budapesti Elektromos Művek kommunikációs osztályvezető-helyettese. Egy, előzetes egyeztetés nélkül földmunkát végző munkagép megsértette az egyik elektromos kábelt, aminek következtében a kaszásdűlői lakótelepen, a Pók utcai lakótelep egy részén, a Huszti út környékén, valamint a külső Bécsi út egy részén mintegy hatezer ember maradt áram nélkül harminc percen át. A fogyasztók többségét negyed 11-re visszakapcsolták, de néhányukat csak háromnegyed 11-re sikerült. Az üzemzavar a területen lévő fogyasztók mindössze egytizedét érintette.

Kopaszi-gate: lejátszott ügyletről szavaztak

2009. május 29., 17:19 Módosítva: 2010.10.14 11:30
4

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen nagyértékre elkövetett csalás miatt tett feljelentést a Fidesz egyik képviselője a XI. kerületben a Kopaszi-gát ügyében. Kiderült, hogy a képviselőtestülete Molnár Gyula előterjesztésében csak akkor szavazhatott a terület felett rendelkező Öböl XI. Kft. tulajdonrészének eladásáról, amikor azt már közel egy hónapja megkapta a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Eravis Rt.

Lejátszott ügyletet szavaztatott meg az újbudai önkormányzattal Molnár Gyula polgármester; lényegében ezt állítja a XI. kerületi Fidesz egyik képviselője, aki a Legfőbb Ügyészség vizsgálatát kezdeményezte a Lágymányosi-öböl területének eladásával kapcsolatban.

Tovább