Erzsébet
1 °C
4 °C

A móri útvesztő öt éve

2007.02.20. 19:41
Bár számos jel mutatott arra, hogy a rendőrség rossz nyomon jár, mégis jogerős ítélet született a móri mészárlás ügyében. Tévutak és zsákutcák, igazmondó bankrablók, és hamis tanúzással vádolt család a nyolc áldozatot követelő ügy felderítésében.

Bár a rendőrség már szűk egy héttel a 2002. május 9-ei móri mészárlás után azt állította, hogy megtalálta a bankrablók DNS-mintáját, évekig rossz nyomon járt a nyolc életet követelő bankrablás ügyében. Az azóta eltelt öt évben több mint két tucat személyt gyanúsítottak meg azzal, hogy részt vettek a vérengzésben.

Már két órával a vérengzés után melléfogtak

A rendőrség két órával az Erste bank brutális kirablása után körözést adott ki Horváth Szilárd és Farkas Róbert ellen. Utóbbi azóta sem került elő, a feltételezések szerint megölték, Horváth Szilárd azonban négy nappal később feladta magát. A rendőrség három nappal később belátta, hogy a kivégzésekkel mégsem gyanúsítható Horváth Szilárd.

2002. július 24-én kapott új lendületet az ügy, ekkor fogták el ugyanis az idegenlégiót megjárt Hajdú Lászlót. A francia zsoldos kézenfekvő gyanúsított volt, a rendőrség ugyanis leszerelt kommandósok, katonák között kutatott a profin kivitelezett mészárlás ügyében. Nem sokkal később a rendőrség elfogta Kaiser Edét is.

Kaiser és Hajdú képbe kerül


Kaisert elítélik 2004-ben
Fotók: Nagy Attila

A két férfit - más rablásokban Kaiser társául szegődő - Kiglics Attila információi alapján kapták el. Ő végül meg is kapta a móri mészárosok kézre kerítéséért felajánlott 25 millió forintos nyomravezetői díjat.

Kaiser Edére azért terelődött a gyanú, mert Kiglics azt állította, a móri mészárlás után Kaisernek sok pénze lett, "sokat kokainozott", és arról beszélt, meg akarja ölni Hajdút. Kiglics és Kaiser szembesítése azonban sikertelen maradt.

A rendőrség még 2003 elején is azt gyanította, hogy nemcsak Kaisernek és Hajdúnak, de Horváthnak és Farkasnak is köze van Mórhoz, a két banda közötti összekötő szálat egy közös barátnőben sejtették. A rendőrség akkor azt mondta, a móri mészárlás hátterében egy alkalmakra szerveződő 5-6 fős banda áll.

Az ügyben 2002 és 2003 folyamán legalább 10, bűnpártolással gyanúsított embert fogott el a rendőrség. Ha a móri ügyben mellé is fogtak, a hajsza arra jó volt, hogy több Kaiser Edével, illetve Horváth Szilárddal kapcsolatba hozható bűncselekménynek is a végére jártak.

Kaiser alibijét többen megerősítették

A szemtanúk azonban egy esetben sem voltak minden kétséget kizáróan biztosak abban, hogy Kaisert látták a móri Erste bank ajtajában, Kaiser pedig alibivel is szolgált 2004 áprilisában: egy osztrák pénzszállító autó feltörésén dolgozott, ezért lett sok pénze nem sokkal Mór után. Ezt az osztrákok állítólag a magyar rendőrséggel is közölték.

Kaiserre móri barátnője miatt vetült a gyanú árnyéka. A volt barátnő és családja egyébként alibivel is szolgált Kaiser számára, ám ezt a bíróság olyannyira nem vette komolyan, hogy 2006 szeptemberében hamis tanúzással vádolta meg őket az ügyészség.

Hajdút Lászlót egy zárkában végzett lehallgatás alapján gyanúsították meg a gyilkosságokkal. A hangfelvételeken szó volt egy Skorpió géppisztollyól és "nyolc lelőtt birkapásztorról" is, bár, hogy konkrétan Hajdú lőtte le őket, a felvtelekből nem derült ki egyértelműen.

Már az ügyészség sem igazolta a rendőröket

A rendőrség 2003 decemberében zárta le a nyomozást, a bankrablással és a vérengzéssel Kaiser Edét és Hajdú Lászlót vádolta meg a 2004 februárjára elkészült vádemelési javaslatban.

A perben csak sejteni lehetett, hogy valami nem volt rendben a nyomozással: az ügy főnyomozóját ugyanis a vádirat elkészülésekor felmentették beosztásából, akkor még a felderítés sikerével magyarázták a döntést.

A másik furcsaság az volt, hogy az ügyészség vádirata már nem varrta egyértelműen Kaiser és Hajdú nyakába a nyolc ember megölését. Hajdú már nem is társtettesként, csak bűnsegédként szerepelt a vádiratban, őt ekkor már csak a fegyverek beszerzésével és elrejtésével gyanúsították. Kaiser társtettesként szerepelt a vádiratban, azzal vádolták - és ítélték el végül életfogytiglanra -, hogy ő állt a bank bejáratában biztosítva titokzatos társa akcióját.

Jóllehet a móri mészárost nem találták meg, a rendőrség 2006 januárjában már nem köröztette.

Ítélet gyilkos fegyver nélkül

A móri per 2004-ben egész évben folyt. Bár a védők szerint megalapozatlanok voltak az ügyészség állításai, az év végére már mindenki ítéletet várt. Egy furcsa eset borzolta a kedélyeket novemberben, máig sem tudni, mi történhetett: eltűnt a rendőrségről egy laptop, amin állítólag a móri ügy pótolhatatlan bizonyítékai is voltak, ám ezt később a rendőrség tagadta.

Noha a bankrablásnál használt fegyverek egészen 2007 januárjáig nem kerültek elő, 2004 végén a rendőrség egy tanúvallomás alapján elvándorolt a százhalombattai temetőbe. 2005-ben újra megtalálni vélték a fegyvereket, de a diósdi kettősgyilkosság gyanúsítottjainál végül nem a Móron használt Skorpió géppisztolyt találták meg.

2004. december 23-án a Fővárosi Bíróság első fokon életfogytiglanra ítélte Kaiser Edét, amit az ítélőtábla 2005. októberében jogerőre emelt, Hajdú László esetében azonban új eljárást rendelt el, mivel úgy látta, a Fővárosi Bíróság szabályt sértett, amikor bizonyítékokat zárt ki az eljárásból.

Gazdasági bűncselekmény, orosz szál

Bár hivatalos forrás sosem erősítette meg, a móri mészárlással kapcsolatban az is felmerült, hogy nem is a bankrablás, hanem egy gazdasági bűncselekmény nyomainak eltűntetése volt a cél. Erre utalna, hogy a tettesek a bank számítógépeit is szétlőtték, illetve feltűnt egy magyar és szlovák tanú is Hajdú megismételt eljárásában. Ők azt állították, oroszok gyilkoltak Móron egy biztosításai csalás részeként. A két tanú azonban konkrétumokat nem közölt, állításaikat nem találták megalapozottnak.

Nem hitték el?

Bár a rendőrség az ügyben több, később tévesnek bizonyult nyomon is elindult, amikor először lehetett kapcsolatba hozni a veszprémi postásgyilkosság és a móri mészárlás ügyét, nem feltételezték, hogy ez történt volna.

Erre utal ugyanis, hogy az idén januárban szakértők megállapították, a Tatabánya és Tarján között novemberben talált fegyvereket mindkét bűncselekményben használták. A rendőrség ekkor sem az elkövetők azonosságát feltételezték, hanem csupán azt, hogy a fegyvereket mindkét helyszínen használták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?