III. Károly nem kér Harryből, András herceg titkai 2065-ig lakat alatt maradnak

2023.09.04. 14:09
Bár Harry herceg a héten ismét Nagy-Britanniába látogat, III. Károly nem szakít rá időt, ami korábban nemigen fordult elő. András herceg viszont megnyugodhat, mivel a hírek szerint azokat a dokumentumokat, amelyek a levelezését részletezik, 2065-ig titkosították – és történt más is a királyi családban a napokban.

Aligha telik el úgy hét, hogy a brit sajtóban ne a királyi család egyes tagjait – főleg Harry herceget és Meghan Markle-t – ekéznék. Az elmúlt időszakban pedig volt is miből csemegézni, mivel megjelent a herceg legújabb sorozata a Netflixen, a Heart of Invictus, amely az általa megalkotott Invictus Játékokról, illetve annak versenyzőiről szól. Bár a sussexiek – egyes források szerint – úgy döntöttek, nem szeretnének több olyan produkciót kiadni a kezeik közül, ami róluk szól, a szériában a herceg mégis bővebben mesélt saját traumáiról, amelyek édesanyja, Diana hercegné elvesztéséhez köthetőek. Az állítólagos kijelentésükkel teljesen ellentmondó magatartásukkal pedig ismét céltáblává váltak. 

Harry herceggel és Meghan Markle-lel ellentétben, akiknek évek óta csak az áruló szerepe jut, a királyi család más előkelőségeit nemigen éri ahhoz hasonló gyűlöletcunami, mint ami a párt árasztotta el az utóbbi hónapokban – bár II. Erzsébet királynő kegyvesztett fia, a korábban szexuális zaklatással vádolt András herceg szintén a család egyik fekete bárányává vált. A hétvégén több érdekes hír látott napvilágot a famíliával, főleg az előbb említettekkel kapcsolatban, illetve III. Károly király némelyik jövőbeli terve is kiszivárgott.

Nem kér a király Harry hercegből

Harry herceg és Meghan Markle az Egyesült Államokba költözésüket követően két éven át nem tértek vissza az Egyesült Királyságba, aminek részben az volt az oka, hogy a királyi kötelezettségekről való lemondásukkal megszűnt az a privilégiumuk, hogy ellássa a védelmüket a rendőrség. A királyi sarj több kijelentést tett annak kapcsán, hogy fél a szigetországba vinni a családját, ezért a biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérte, kijelentve, amennyiben hazalátogat, szeretné, ha továbbra is ingyen járna neki a rendőri védelem, és ha ezt nem áll módjukban meglépni, akkor fizethessen a biztonságukért. Az ügyben hónapok óta folyik a jogi hercehurca, amellyel kapcsolatban már döntött a bíróság, elvetve a herceg azon ajánlatát, miszerint alternatív megoldásként ő maga fizetne a rendőri védelemért, ám a királyi sarj fellebbezett az ítélet ellen.

A sussexiek még 2020-ban költöztek az Államokba, majd tavaly áprilisban tették tiszteletüket Nagy-Britanniában ismét. A herceg legutóbb egymaga érkezett III. Károly megkoronázására, ezt megelőzően viszont mindketten részt vettek a II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodását ünneplő eseményen, majd az egykori uralkodó pár hónappal későbbi temetésén. Bár III. Károly korábban azt mondta fiának, a kapuja mindig nyitva áll előtte, úgy tűnik, ez azóta, hogy kiteregette a família szennyesét, már nem így van. A Daily Mail információi szerint ugyan a herceg a héten ismét Nagy-Britanniába utazik, hogy részt vegyen az évente megrendezett WellChild Awardson, amelynek 15 éve védnöke, ám nem fog találkozni sem az apjával, III. Károllyal, sem pedig a testvérével, Vilmos herceggel.

A portál úgy tudja, a királynak már nem volt szabad időpontja a naptárában, míg a trónörökös valószínűleg amiatt nem kívánja látni öccsét, mert a memoárjában, illetve a netflixes sorozatukban kényelmetlen helyzetbe hozta őt. Már önmagában az beszédes, hogy a sussexiek nem kaptak meghívást a királyi család szokásos nyári, Balmoralban megrendezett összejövetelére. A herceg előreláthatóan egyedül fog a szigetországba érkezni, ám a hét végén együtt mond majd beszédet nejével Düsseldorfban, az idei Invictus Játékok helyszínén. Mint ismert, a királyi sarj tavaly is megjelent a WellChild rendezvényén, ám idő előtt távoznia kellett, hogy a családjához csatlakozzon II. Erzsébet királynő állapotának rosszabbodása miatt. 

András herceg titkai lakat alatt

A brit külügyminisztérium tájékoztatásából derült ki, hogy a szexuális erőszakkal vádolt András herceg miniszterekkel folytatott levelezését, beleértve a kereskedelmi nagykövetként folytatott tevékenységének részleteit 2065-ig titkosítják – és mire a dokumentumok nyilvánosságra kerülhetnek, addigra ő már 105 éves lenne. Bár alapesetben a kormányhivatalokból a nemzeti levéltárba továbbított iratokat 20 évig zárják el a nyilvánosság elől, a királyi család tagjaival összefüggésbe hozható aktákra más szabályok vonatkoznak.

András herceg mellett egyébként az öccsével, Eduárd herceggel, illetve Mihály kenti herceggel, a kenti hercegnével és Alexandra hercegnével kapcsolatos iratok szintén 105 éves korukig lettek titkosítva. Bár azt meg kell jegyezni, hogy András herceg esetében egyesek úgy vélik, ezen dokumentumok lakat alá kerülése csak teret ad az újabb találgatásoknak, ahelyett, hogy a publikálásukkal növelnék a monarchiába vetett bizalmat. 

Megújítják a palotákat

Ezene a héten lesz egy éve, hogy III. Károly az édesanyja, II. Erzsébet halálát követően uralkodóvá vált. A környezettudatosságra és a monarchia modernizálásra felesküdő király az elmúlt hónapokban a királyi családhoz tartozó több ingatlant is felújíttatott. Többek között a Sandrigham-házat és a norfolki birtokot, amelyet biovállalkozássá alakított. A legújabb hírek szerint a Balmoral-kastélyban – ahol a néhai királynő elhunyt – is hasonló átalakításokat tervez. Sőt, pénzt pumpál az egész térségbe, így a közelben található Braemar község új galériával és látogatóközponttal bővülhet. 

Úgy tudni, a király az elkövetkező években csökkenteni kívánja alkalmazottainak számát a kastélyban, ám ezzel együtt emelnék azoknak a bérét, akik továbbra is az alkalmazásukban állnak majd. III. Károly ugyanis világossá tette, jobban szereti, ha kevesebb, de jobban megfizetett alkalmazott van, mintsem egy sereg éhbérért dolgozó szolgáló.

A király modernizálja a Balmoralt, de nem tépi fel teljesen a szabálykönyvet

jelentette ki egy forrás.