Matthew Perry halála keresztbe tett a Jóbarátok alkotóinak

GettyImages-509761316
2023.12.01. 14:35
Egyes értesülések szerint jövőre egy újabb, Jóbarátokhoz fűződő alkotás jelent volna meg a sorozat 30. évfordulója alkalmából, ám Matthew Perry halála keresztülhúzta a számításokat, így kérdéses, hogyan tudnak majd méltó módon megemlékezni a jeles napról úgy, hogy abban Perrynek is szerepe legyen.

Matthew Perry egész életében igazi túlélő volt, és számtalanszor nézett szembe a halállal, mire rádöbbent arra, hogy fel kell hagynia káros szenvedélyeivel. Elbúcsúzott az alkoholtól, a drogoktól, illetve a gyógyszerektől, erről az önéletrajzi könyvében számolt be részletesebben. A rajongók, barátok, családtagok azt hihették, a Jóbarátok Chandler Bingje végre jó útra tért, így október végén mindenkit meglepetésként ért a halála. A toxikológiai vizsgálat eredményére még várni kell, ám az biztos, hogy a színészre a jakuzzijában talált rá az asszisztense, aki végül a mentőket hívta.

Perryt a Jóbarátok-rajongók mellett sorozatbeli társai is gyászolják, Jennifer Anniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer és Matt LeBlanc, akik utoljára a 2021-ben, az HBO Maxon megjelent Jóbarátok: Újra együtt című filmben játszhattak együtt vele, ami igen nagy sikerre tett szert. Ezen felbuzdulva egyes hírek szerint tervben volt egy újabb produkció elkészítése, ami jövőre debütált volna. A széria ugyanis 2024-ben ünnepli 30. évfordulóját, amiről méltóképpen kéne megemlékezni, azonban Matthew Perry halála miatt most minden terv felborult. Chandler Bing nélkül pedig aligha lenne teljes a csapat.

Újabb film jön?

A Jóbarátok című sorozat még 1994-ben került képernyőre, és összesen tíz évadot készítettek belőle, így az utolsó epizódok 2004-ben voltak láthatóak. A széria kultikussá vált, így a streamingplatformok betörésével fel is került a Netflixre, miután a Warner Bros. TV 2014 végén évi 30 millió dolláros szerződést kötött velük. A Netflix kínálatából végül annak következtében került le a széria, hogy a Warner Bros. TV 2020-ban 425 millió dollárról szóló szerződést kötött a Maxszel (nálunk még HBO Max), ahol a Jóbarátok: Újra együtt jelent meg 2021-ben. Tekintve, hogy az egyezség 2024-ben, azaz jövőre lejár, egyes bennfentesek elmondása szerint a produkció akár vissza is kerülhet a Netflixre. Érdemes kiemelni, hogy a Jóbarátok minden egykori főszereplője, tehát Matthew Perryt leszámítva Jennifer Anniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer és Matt LeBlanc szintén a franchise résztulajdonosai közé tartoznak, így van beleszólásuk abba, mi legyen a sorsa.

Úgy tudni, a Jóbarátok: Újra együtt sikerét követően Anniston és Schwimmer azt eszelték ki, hogy a sorozat 30. évfordulójára, azaz jövőre valami hasonlóval rukkolnának elő, ám Perry halála keresztülhúzta a számításaikat.

Már régóta agyalnak azon, hogy mivel készüljenek a sorozat 30. évfordulója alkalmából, de természetesen Matthew halála mindent megváltoztat. Bár nem valószínű, hogy egy nagy költségvetésű tévés különkiadás készül majd, sokkal valószínűbb, hogy a sorozat visszatér a Netflixre, amikor a Max-szerződés lejár. Annak ellenére, hogy a produkció a Max egyik legnagyobb sikere volt, a Netflix nagyobb amerikai és globális közönség számára tenné elérhetővé. Minden a megegyezésen és a szereplőkön múlik, valamint Matthew hagyatékán. Van tulajdonosi részük, vagyis szavazni fognak arról, hogy mi lesz a sorozattal, és hogy kapjon-e jelentősebb ráncfelvarrást

nyilatkozta egy forrás.

Ahogy az informátor kiemelte, az is előfordulhat, hogy a Netflix és a Max osztoznak majd a szerzői jogokon, mivel a Jóbarátok szereplőinek az anyagiak mellett az is érdeke, hogy a lehető legszélesebb közönséghez juttassák el a produkciót. Sőt, egy másik bennfentes azt nyilatkozta, a sorozat 30. évfordulója remek alkalmat nyújt arra, hogy újra életre hívják a Friends Helping Friends alapítványukat, amellyel támogathatnák a november elején létrejött Matthew Perry Alapítványt.

Tovább él Matthew Perry öröksége

Családjának döntése értelmében Matthew Perry vagyonából november 3-án útjára indították a Matthew Perry Alapítványt, hogy továbbra is segíteni tudják azokat a rászorulókat, akiket egész életében támogatott. A szervezet céljai között szerepel, hogy tegyenek azért, hogy a függőséget betegségként kezeljék, illetve hogy jobb kezeléseket kapjanak a betegek. Mint megírtuk, Perry élete utolsó éveiben teljesen leszokott káros szenvedélyeiről, és mindent megtett annak érdekében, hogy támogassa azokat, akik hasonló gondokkal küzdenek, mint ő. 

Ha meghalok, nem akarom, hogy a Jóbarátok legyen az első dolog, amit megemlítenek – azt akarom, hogy mások segítése legyen az első dolog, ami a nevem hallatán az emberek eszébe jut. És életem hátralévő részét ezt a célt űzve fogom leélni

– nyilatkozta a színész még 2022-ben, így a családja is úgy döntött, megvalósítják az álmát.

Fontos számunkra, hogy tiszteletben tartsuk Matthew örökségét. Büszkék vagyunk arra, hogy az alapítványban benne rejlik a lehetőség az álma megvalósítására, hogy a nevében segíthetünk másokon

– jelentették ki a szerettei.

(Borítókép: Matthew Perry még 2016-ban /Fotó: Getty Images)