Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Le Monde szerint a menekültkérdés szövetségi hatáskör, ezért egyáltalán nem biztos, hogy azok a tagállamok, amelyek ellenállnak a szír menekültek befogadásának, ezt gyakorlatilag is meg tudják tenni. A CNN mindenesetre arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy szír menekült már az Egyesült Államokban van és kapott tartózkodási címet, akkor a szövetségi államokon belül egészen nyugodtan utazhat, ezt a tagállamok nem tudják majd megakadályozni. Ettől függetlenül a CNN-nek szakértők azt mondták, hogy az államok meg tudják nehezíteni az egész folyamatot úgy, hogy a pénzek folyósítását blokkolják.  

  • A BBC arról ír, hogy megérkezett az első öt szíriai menekült Ausztráliába. A szigetország szeptemberben jelentette be, hogy a következő hónapokban összesen 12 ezer menekültet fogad be Szíriából és Irakból. Elsőként egy család (egy házaspár három gyerekkel) érkezett meg hétfő éjszaka Perthben.

  • Egy új ENSZ-jelentés szerint megszilárdították pozícióikat és teret nyernek Líbia középső részén az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő fegyveres csoportok. A kaotikus észak-afrikai országban működő ENSZ-misszió hétfőn közzétett jelentése a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját emeli ki, mint amelyek térségében az Iszlám Államhoz kötődő csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban.

  • A szabadidős utazásoknál hozhatnak átmeneti visszaesést a terrorcselekmények, amelyek az üzleti utazásokat nem befolyásolják - nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke a Világgazdaságnak. A szakértő az elmúlt évek terrorakcióinak tapasztalataira utalva hangsúlyozta: "sajnos az utazók kénytelenek egyre inkább hozzászokni a hasonló eseményekhez, és a foglalások néhány hetes visszaesés után növekedésnek indulnak. Sokan használják ki azt is, hogy az árak ilyen időszakban visszaesnek egy kicsit, így a forgalomban alig érezhető változás."  

    Kávézók Párizs belvárosában vasárnap délután, a merényletek után. A képre kattintva megnézheti a hétvége képes összefoglalóját a Nagyképben!
    Kávézók Párizs belvárosában vasárnap délután, a merényletek után. A képre kattintva megnézheti a hétvége képes összefoglalóját a Nagyképben!
    Fotó: Thierry Orban / Europress / Getty
  • Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások miatt nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is. A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts,Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.  A főképp republikánus vezetésű államok azután foglaltak így állást, hogy kiderült: a párizsi támadások elkövetőinek legalább egyike a szíriai migránsok hullámával érkezett Európába. (MTI)

  • Elmarad a keddi belga-spanyol focimeccs

    A Belga Labdarúgó Szövetség kedd hajnalban közölte, hogy a pénteki francia terrortámadás miatt elhalasztják a keddre tervezett Belgium-Spanyolország barátságos mérkőzést.

    Az országban eközben 2-esről 3-asra növelték a terrorfenyegetettség szintjét.

  • cikkünk a témában:

    Az EU és Magyarország is háborúban áll

    Razziák, néma megemlékezések és hadüzenet a terrorizmusnak. Ez történt a párizsi terror utáni első hétköznapon.

  • Az AFP hírügynökség készített egy látványos inforgrafikát, amely valamivel áttekinthetőbbé teszi a több helyszínen, sok terrorista által végrehajtott merényletet.

  • A 2009-es Balaton Sound elég erős volt, így ha az éjszakát akkor  velem közösen szelő Bede Márton barátom nem hívja fel a figyelmemet, magamtól rá se jövök, hogy a BBC cikkében hősként ünnepelt Nicolas Sfintescu már másodjára vívja ki elismerésemet!

    A párizsi merényletet megelőzően ugyanis a Nôze tagjaként járt nálunk hat éve és akkor baranyozta a sok ember éjszakájának egy jelentős részét. A cikkben azonban nem zenész minőségében ünneplik, hanem mint a L'Amarre étterem tulajdonosát, aki az egyik merénylet helyszínén, a szemben lévő La Casa Nostra étteremben eldördülő első lövéseket meghallva mindenkit beterelt az asztalok alá valamint a pult mögé. Aztán lehúzta a vasrácsot az étteremben, hogy mindenki fedezékben legyen.

    Ezek után a vendégeket az étterem fölötti lakásába terelte és mindenkinek bort és ételeket szolgált fel. Egy kis helyen ettek, boroztak, dohányoztak és beszélgettek egészen hajnal négyig, mire a rendőrök jelezték, hogy biztonságban el tudják hagyni a lakást. Ekkor szembesült azzal, hogy mi történt és hogy többek között a szerencsének volt köszönhető, hogy a hideg miatt nem ült ki senki a teraszukra. 

  • A brit kormány több milliárd fonttal megemeli a fegyveres erők különlegesen kiképzett alakulatainak költségvetését - közölte David Cameron. A brit miniszterelnök a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterének hagyományos éves bankettjén kijelentette: a brit kormány az évtized összes hátralévő évében a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

    A pénzből egyebek mellett kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

  • Tizenötre nőtt az Egyesült Államok azon szövetségi tagállamainak száma, amelyek a párizsi terrortámadások nyomán nem kívánnak szíriai migránsokat befogadni.

    A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Ohio, Texas, Wisconsin, Észak-Karolina és New Hampshire kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.
       
    Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns bejelentette, hogy törvénytervezetet kíván benyújtani, amely szerint azonnali moratóriumot vezetnének be az amerikai vízumok kiadására a dzsihadista csoportok elől menekülők számára.

  • A helyi média szerint véget is ért a rendőri akció Strasbourgban, átkutatták a házat, ahol a terroristát látták.

    Ám nem találták meg.

  • Egy ötemeletes, 20 lakásos társasházat vesznek körbe a rendőrök Strasbourgban, ide látta bemenni egy szemtanú a körözött merénylőt. A rendőrség vasárnap este közölte Szalah Abdeslam fotóját is, ezért ismerte fel valaki és értesítette a rendőröket. A helyszínre megérkeztek a kommandósok, akik megkezdték a ház átkutatását., írja a Dernières Nouvelles d'Alsace helyi lap.

  • Jelentős rendőri erő vonult fel Strasbourgban egy Neudorf negyedben található épülethez, itt látták ugyanis a körözött terroristát, Szalah Abdeslamot, írta a Dernières Nouvelles d'Alsace. Délután fél négykor vették itt észre a merénylőt, és szóltak a hatóságoknak. A házat kiürítették, a lakókat egy közeli tornateremben helyezték el. A Le Figaro megkérdezte a rendőrséget, amely sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a rendőri akciót.

  • Ismét ezrek vettek részt hétfő este a németországi Drezdában a  Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén. 9-12 ezer ember vehetett részt a demonstráción.

    A tüntetés fő szónoka, Siegfried Däbritz egyebek között annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt héten pénteken történt párizsi merényletek azt jelentik, hogy "háború indult a demokrácia ellen", és ez a háború annak a bevándorlási politikának a következménye, amely "meghív hozzánk a miénktől merőben különböző kultúrájú embereket".

    Gyengeelméjű, aki nem veszi észre, hogy összekapcsolódik az iszlám, a terror és a jelenlegi menekültpolitika.

    A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellár arcképe apáca fejfedőben és gallérban volt látható, és a kép fölött az a felirat állt, hogy "Mutter Terrorosia". (MTI)

  • Az En mémoire @ParisVictims Twitter-oldalon egyre gyűlnek az áldozatokról szóló leírások, fotók. Szívszorító végignézni.

  • Ismét részleges határzár a horvát határon

    A belügyminiszter mai Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint ismét lezárnak három vasúti határátkelőhelyet a magyar-horvát határszakaszon

  • A budapesti francia nagykövetség honlapján jelent meg a közlemény:

    Köszönetet mondunk minden magyarnak, aki a november 13-i merényletek után kifejezte Franciaországgal való együttérzését.

    Köszönik a magyar hatóságoknak, hivatalos személyeknek és minden magyar polgárnak a támogatást, az együttérző szavakat, a virágokat és a mécseseket.

  • Orbán: Dublin halott, Schengent meg kell védeni

    Nálunk szólt a vészcsengő, az uniós vezetőknél nem: a bevándorlás rossz, fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott közel fél órás interjújában.

  • Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették annak a francia állampolgárnak a körözését, akiről feltételezik, hogy részt vett a pénteki merényletek elkövetésében. A fekete színű Seat Ibizáját sem keresik. A körözött férfit Baptiste Burgy-nek hívják, a keresett kocsi rendszámát is nyilvánosságra hozták korábban.

    A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, semmi nem alapozza meg azt a feltételezést, hogy a körözött férfi és kocsi átlépett volna a francia-olasz határon és olasz területen tartózkodna. Ezért az olaszországi körözést visszavonták. Francia források szerint a szóban forgó Seat autót már Párizs közelében megtalálták.

    • François Hollande francia elnök a határok lezárását sürgető Nemzeti Frontra reagálva elengedhetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását a párizsi merényletsorozat után is. 
    • Nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes és kontraproduktív, mondta az uniós külügyminiszterek tanácskozása után Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője. Az olasz politikus szerint azokat, akik ugyanazon fenyegetés elől menekülnek, amellyel Európa is kénytelen szembenézni, kötelességünk megvédeni.
    • Jean Asselborn, a Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügyminisztere szintén arról beszélt, hogy a menekültek befogadása az emberségről szól, a terrorizmus elleni küzdelem pedig a barbarizmus elleni harcról.
    • A párizsi merényletek miatt nem változik a német kormány menekültpolitikája, mondta Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő Berlinben. A kormány továbbra is úgy véli, hogy biztosítani kell a külső határokat, az illegális bevándorlást legális bevándorlással kell felváltani, küzdeni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért és méltányosan meg kell osztani a válság terheit. (MTI)
  • Egyelőre nem mutatják be Franciaországban a Made in France című drámát, amely egy francia újságíróról szól, aki egy Párizsban működő radikális dzsihadista csoport tevékenységét követi - közölte a film francia forgalmazója. A film premierjét eredetileg szerdára tűzték ki Franciaországban.

    A Made in France rendezője Nicolas Boukhrief, a főszerepet Malik Zidi alakítja. A film poszterén az Eiffel-tornyot úgy ábrázolták mint egy támadó fegyvert. A film honlapja arról tájékoztatott, hogy a plakátot visszavonták, és az egyéb promóciókat is törlik.

  • Manuel Valls francia miniszterelnök bejelentette, hogy csak a lényegi tárgyalásokra fog koncentrálódni a november 30. - december 11. között tartandó párizsi klímacsúcs, a közben tervezett demonstrációkat és koncerteket nem tartják meg a pénteki támadások miatt.

  • François Hollande francia elnök kedd reggel 9 óra 40-kor fogadja John Kerry-t. Vagyis a franciák és az amerikai valóban összehangolják a lépéseiket az Islám Állam ellen Szíriában. (Le Figaro)

  • Miután François Hollande befejezte a beszédét Versailles-ban a kongresszuson (a parlament és a szenátus közös ülésén), a videón jól látszik, hogy állva tapsoltak nekik, és a képviselők és szenátorok spontán elkezdték énekelni a francia nemzeti himnuszt.

     

  • Hugo Lloris, a francia válogatott csapatkapitánya beszélt arról a keddi mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy a játékosok aggódtak a mérkőzés miatt, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke, Noël Le Graët viszont hajthatatlan volt, ő mondta, hogy mindenképp lépjenek pályára.

    A francia nép fontosabb, mint a francia válogatott

    – mondta az elnök. 

    A francia csapat épp a németekkel játszott a terrortámadás alatt Párizsban, a két válogatott a stadionban töltötte az éjszakát.

    A válogatottban szereplő Antoine Griezmann testvére sértetlenül úszta meg a Bataclanban történt támadást, Lassana Diarra unokatestvére viszont életét vesztette egy másik lövöldözésben.

  • Orbán azt mondta, nagyon intenzív egyeztetések vannak a visegrádi négyek között. Szerinte Közép-Európa ma egy egészséges, jó életösztönök alapján működő régiója Európának. A miniszterelnök szerint alakul egy V4-es arculat a menekültügy, kvótarendszer, határőrizet kérdésében, a rendszeres közös fellépéshez nagy reményeket fűz.

  • Az amerikaiak 63 százaléka tart attól, hogy a párizsihoz hasonló támadás a lakóhelyéhez közel is megtörténhet, derült ki a Reuters/Ipsos felméréséből. 52 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a szíriai menekültek befogadásával az ország kevésbé lesz biztonságos. (Reuters)

  • „Nem durcáskodunk, nem elhárítunk, nem védekezünk, hanem kezdeményezünk és meg akarjuk változtatni az európai politikát" – mondta Orbán. Szerinte az EU nem egy rajtunk kívül álló dolog, mert mi is benne vagyunk, nem passzív szemlélők vagyunk, hanem folyamatosan teszünk javaslatokat.

    Németországot tartja a kulcsállamnak. „Nekem meggyőződésem, hogy a németeknek egyetlen mondatába kerülne, és a menekültáradat véget érne" – mondta.

    Orbán megismételte azt a már sokszor hangoztatott gondolatát is, hogy mostanra "elviselhetetlenül" megnőtt a távolság az európai vezetők és az európai emberek álláspontja között, és arra a politikára, amit folytatnak, senki nem hatalmazta fel a vezetőket. Szerinte csak idő kérdése, és a nép, az emberek "magukhoz fogják hajlítani" Európa választott vezetőit.

  • „A veszély folyamatos és közvetlen" – mondta Orbán Viktor az M1-nek este adott interjújában arra a kérdésre, hogy van-e közvetlen új információjuk terrorveszélyről. Orbán szerint új információ nem merült fel, ugyanakkor az ellenőrizetlen beáramlás Európába nyilvánvalóan ezt a veszélyt rejti magában. Az interjúban a miniszterelnök számos állítást megismételt a mai a parlamenti beszédéből.

    Szerinte téves ösvényen járunk, még mindig az a meghatározó Brüsszelben, hogy a bevándorlás jó dolog, de a magyaroknak nyilvánvaló, hogy „amit teszünk, az se nem hasznos, se nem helyes". Szerinte kétségbeesett kísérlet látszik a brüsszeli nyilatkozatokban, megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között nincs összefüggés. Ezt lehangolónak nevezte.

    Azt mondta, hogy ugyan erről nem szokás beszélni, de ahol sok a bevándorló, ott a közbiztonság leromlik, több az erőszakos bűncselekmény, például a lopások, rablások, nemi erőszakok száma. Hozzátette, hogy nem vádol senkit személy szerint, hiszen nem ismeri őket, és egyetért azzal, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de erről a társadalmi jelenségről kell beszélni, és szerinte az európai elit nem hajlandó erre.