Térkép, Galéria, Videó

Fontosabb részletek:

  • Szerdán reggelre azonosították a keddi brüsszeli merényletek több elkövetőjét.
  • Brahim és Khalid el-Bakraoui már ismert volt a rendőrök előtt. Az ujjlenyomatuk alapján is azonosították őket, egyikük a reptéren, a másik a metróban robbantott. Egyikük jegyzeteit megtalálták egy kukában egy notebookon.
  • A reptéren szintén robbantó harmadik merénylőt hivatalosan még nem sikerült azonosítani, de este több belga és francia lap is azt írta, az a Najim Laachraoui lehet, akit tavaly a magyar-osztrák határon is igazoltattak.
  • Egy negyedik, még szökésben lévő merénylőt továbbra is keresnek. A belga lapok napközben még őt hitték Laachraouinak. Több belga lap azt állította, elfogták Anderlechtben, de aztán korrigálták a hírüket.
  • Kedden reggel nyolc körül két öngyilkos robbanás volt a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik termináljánál. Kilenc után a brüsszeli metróban is robbantottak Maelbeek megállónál. Az Iszlám Állam vállalta a merényletek elkövetését.
  • A két helyszínen elkövetett merényleteknek összesen 31 áldozata, és 270 sérültje volt. Szerda délután is találtak egy holttestet a reptéren, ezzel 32-re nőhet az áldozatok száma.
  • Két magyar sérültje is van a merényleteknek, egyikük a reptéren, a másik a metróban sérült meg. A metróban megsérült magyar kormányalkalmazott, a másikuk egy helyi cég alkalmazottja. Műteni kellett őket.
  • Ha személyes tapasztalatai vannak a brüsszeli biztonsági intézkedésekről, kérjük, küldjön beszámolókat, fotókat, videókat az tema@mail.index.hu címünkre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Brüsszel északi pályaudvarán készült ez a kép, ahol a bejáratban egyszerre posztolnak katonák és rendőrök, hátrébb, a következő lépcsősoron szintén rendőröket is látni a járókelők között

  • Az RTBF most azt írja, hogy mindkét testvér robbantott, de egyikük, Brahim a reptéren, a másik, Khalid pedig a metróban robbanthatta fel magát.

  • "Az euroszkeptikusok gyakran lusta, túlfizetett, tolakodó alakokként festik le a brüsszeli bürokratákat. Íme egy kis anekdota az ellenkezőjéről: az EU sajtóakkreditációs irodájában voltam nem sokkal a reptéri támadások után, amikor egy bomba robbant Maelbeek metróállomáson néhány száz méterrel arrébb. Az egyik hivatalnok kapott egy üzenetet a számítógépén, hogy az irodát bezárták. Mi volt a reakciója? Megmondta a kollégáinak, hogy dolgozzanak tovább és ne mozduljanak további utasításig. Megkaptam az akkreditációmat"

    – írja a Politico uniós üzleti hírlevelének szerzője,  Francesco Guerrera. Ahogy azt első helyszíni beszámolónkban is leírtuk, az európai uniós negyed fegyelmezetten viselte a terrortámadást.

  • Az már kedden este kiderült, hogy a merénylők taxival érkeztek a reptérre, most a VTM belga tévé azt állítja, hogy az öt csomagjukból csak három fért be az autóba. A VTM szerint a rendőrök a taxis segítségével tudták visszakövetni a címet, ahol felvette őket.

  • Ma reggel készült ez a kép a metróállomás előtti utcáról, amin az látható, hogy a mentőcsapatok még mindig hoznak fel holttesteket a metróból. Nem új áldozatokról van szó, csak a roncsok miatt még mindig nehezen megközelíthető a robbantás helyszíne.

  • Schengen „üdvözlő üzenet” a terroristáknak, mondta a brit konzervatívok előző elnöke, Michael Howard a belső határellenőrzés nélküli övezetről kedd este. Az Egyesült Királyságban június 23-án lesz népszavazás arról, maradjanak-e uniós tagok, és a bennmaradáspártiak gyakran éppen az EU-tagság miatti nagyobb biztonsággal érvelnek. A Telegraph kérdésére a politikus vitatta, hogy ez valóban így lenne.

    A lap egy másik euroszkeptikus minisztert, George Eustice-t is megszólaltatott, aki szintén Schengent hibáztatta a terrortámadásért. Korábban az EU-ellenes brit Függetlenségi Párt hasonló közleményt adott ki, és David Rachline, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front szenátora is ugyanerről beszélt. (Telegraph)

  • Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három koszovói állampolgárt Bajorországban még kedd délelőtt. A rendőrök München és Salzburg között az autópályán megállítottak egy Belgiumban forgalomba helyezett gépkocsit, és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indítottak annak utasai ellen.

    Az autóban három koszovói férfi utazott, 36 és 46 év közöttiek. Azt állították, hogy egy belga építési vállalkozásnak dolgoznak. Ezzel magyarázták, hogy építési tervek vannak náluk. A kocsiban találtak 10 ezer euró készpénzt is, erről azt mondták, hogy szerszámok és egy autó beszerzését tervezték. Az első adatok szerint az ügy nincs összefüggésben a keddi brüsszeli terrortámadásokkal, de nem lehet teljesen kizárni a kapcsolatot.

  • Elfogtak három feltételezett dzsihadistát Isztambulban. A török, iraki és szíriai férfi a hatóságok szerint olyan német iskolák ellen tervezett volna támadásokat, amiket biztonsági okokból múlt héten bezártak. (Le Soir)

  • A keddi után a szerda délelőttre tervezett edzése is elmarad a belga labdarúgó-válogatottnak a brüsszeli robbantások miatt, írja az MTI. A tréning 11 órakor kezdődött volna a brüsszeli Baldvin Király Stadionban (Stade Roi Baudouin). Elképzelhető, hogy az edzést délután megtartják, de erről egyelőre nincs döntés. A belga sportági szövetség (URBSFA) a nap folyamán hozza nyilvánosságra a módosított felkészülési programot. A nemzetközi szövetség világranglistáját vezető belga válogatott a jövő kedden - a magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban lévő - portugálokkal játszana felkészülési mérkőzést Brüsszelben, de egyelőre nem biztos, hogy megrendezik a találkozót.

  • A brüsszeli merénylet vizuális ikonjává vált ez a fotó, amit az egyik túlélő készített a repülőtéren, pillanatokkal a robbantás után. Korai talán az ikonikus jelző, mindenesetre a sokkos állapotba került indiai nő portréja kitűnik a megrázó helyszíni fotók közül, a kép néhány óra alatt bejárta a világsajtót.

    Egy grúz újságíró, Ketevan Kardava készítette a képet, aki épp átutazóban volt a brüsszeli repülőtéren. Genfbe utazott volna egy orosz tárgyalásra.

    A Time-nak mesélt róla, mi történt körülötte abban a néhány pokoli percben:

    „Az első robbanás után kirepültek az ablakok és az ajtók. Mindent elborított a füst. Leszakadt lábú emberek feküdtek körülöttem, és vér borított mindent. Én is sokkos állapotba kerültem, az első reakcióm az volt, hogy lenéztem, nekem megvannak-e még a lábaim. El sem hittem, hogy megvannak.

    Egy perccel később jött a második robbantás. Mindenki futni kezdett, én viszont úgy döntöttem, előbb csinálok néhány fotót – újságíró vagyok, és kötelességemnek éreztem, hogy megmutassam a világnak, mi történik körülöttem." 

    Ekkor készült a kép a sárga dzsekis indiai nőről, aki sokkos állapotban ült egy padon. Nem sírt, nem beszélt senkihez, csak bámult maga elé. A szétszakadt kabátja stewardess-egyenruha, a nő a Jet Airwaysnél dolgozik. Nidhi Chapekhar két gyermek édesanyja, családja Mumbaiban él. Egy Newarkba tartó gépre szállt volna föl, amikor a merénylet történt.

    *Érdekes kérdés, hogy mi a helyzet az áldozatok személyiségi jogaival egy ilyen helyzetben. Történelmünk fontos eseményeit az ehhez hasonló képekből ismerjük ma is, a képeken szereplők viszont nem mindig tudják feldolgozni, hogy arcképük visszaköszön a hírekből. A vietnami háborúban híressé vált napalmos lány  például a mai napig tartja a kapcsolatot a fotóssal, aki a képet készítette róla, a 2001-es amerikai terrortámadás egyik túlélője viszont évekig depresszióban szenvedett, mert nem tudta feldolgozni, hogy viszontlátja a porral borított önmagát.

  • Kollégánk jelenti a helyszínről, hogy a Batthyány tér egy részét lezárták a rendőrök, mert egy elhagyott csomagot, egy gurulós bőröndöt találtak két pad között. A téren áll egy tűzszerész rendőrautó, 2-3 rendőr és bombakereső kutya is.  

  • „Sürgősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait" – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök. Szerinte sokkal többet kell tenni, hogy megállítsák a hamis útlevelekkel érkezőket. Valls megismételte, hogy a terrorizmus háborút hirdetett, amire az egész világnak reagálnia kell. Azt is elmondta, hogy szigorítani kellene a terroristákra kiszabható büntetéseket. (Le Figaro, BBC)

  • Délben egyperces néma csenddel emlékeznek meg Brüsszelben az áldozatokról. (Le Figaro)

  • Megemelte a terrorfenyegetettség szintjét Szlovákiában Robert Kalinák belügyminiszter, jelentette a Sita szlovák hírügynökség. Az ország történetében most először emelték meg a terrorveszély vélelmezett szintjét a második fokozatra. A második fokozat a gyakorlatban azt az állapotot jelzi, hogy az országban a terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni. (MTI)

  • A La Dernière Heure úgy tudja, hogy az el-Bakraoui testvéreket már kereste a rendőrségük, ráadásul egyiküket nemcsak más típusú bűncselekmények, hanem terrorizmus miatt is. Azt sem zárják ki, hogy ők ketten menekültek el a múlt héten a foresti lakásból a rendőrök elől.

    Az egyik testvért, Brahimot 2010 októberében ítélte el egy brüsszeli bíróság, mert előtte januárban Kalasnyikovval lőtt a rendőrökre. Egy pénzváltóhoz törtek be egy társával együtt, Ibrahim a kocsiban várt, de utána menekülés közben többször is rálőtt az őket üldöző rendőrökre, és egyiküket meg is sebesítette. Ibrahimot 9 év börtönre ítélte a bíróság.

    2011 februárjában Khalid el-Bakraouit ítélte 5 év börtönre a bíróság autólopások miatt.

  • A Bors utánament a magyar sérültek állapotának. Egyikükről megtudta, hogy a nagykövetség titkáraként dolgozott Brüsszelben az adatvédelem és az alapjogok területén. A harvardi és oxfordi egyetemeket is megjárt N. Péter épp munkába ment, amikor robbantottak a metrón, repeszek találták el. Súlyos sérüléseket szenvedett, meg kellett operálni, a lépét is is ki kellett venni. Ismerősöktől úgy tudja a lap, a férfival ott van felesége is. Azt tervezték, hogy húsvétra hazautaznak.

    Ugyanebben a cikkben megszólaltatták a Magyar Vöröskereszt elnökét, Göndöcs Zsigmondot is, aki épp egy konferenciára utazott Brüsszelben, és a robbantás közvetlen közelében tartózkodott. Így azonnal szolgálatba is helyezte magát:

    Összeégett, sokkos állapotban lévő emberek jöttek fel. A járókelőket kértem meg, segítsenek a vérző embereken, a közeli szállodából hoztak törülközőket. Harminc embert tudtunk ellátni

    − nyilatkozta Göndöcs.

  • Gyanús csomag miatt elővigyázatosságból kiürítették a toulouse-i repülőteret.

  • A harmadik, még szökésben lévő merénylőt is azonosíthatták, a La Derniére Heure szerint a férfi neve Najim Laachraoui.

    Abdeslam múlt pénteki elfogása után a hatóságok figyelme Najim Laachraoui-ra irányult, aki a hatóságok feltételezése szerint meghatározó szerepet játszhatott a brüsszeli merényletekben. Laachraoui és Abdeslam harmadik útitársa, aki

    szintén hamis papírokkal csúszott át a magyar–osztrák határon tavaly,

    Mohammed Belkaïd volt. Belkaïd múlt héten vesztette életét a brüsszeli Forest negyedben végrehajtott rendőrségi akcióban, miután gépfegyverrel tüzet nyitott a rendőrökre.

    Najim Laachraoui és Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben az igazoltatások idején, de álnevet és hamis belga személyi igazolványokat használtak. Laachraoui kulcsszerepet játszhatott a párizsi robbantások előkészítésében is. DNS-ét megtalálták két, a párizsi robbantásoknál használt robbanóövön, és abban a lakásban is, amelyet a múlt heti rajtaütésen forgattak fel a belga hatóságok.

  • Világszerte a belga trikolór színeivel világították ki a megemlékezések helyszíneit. Összegyűjtöttük egy galériába a kivilágított World Trade Centert, az Eiffel-tornyot a Brandenburgi kaput és egy sor másik épületet:

  • 7 órától újra elindult az 1-es és az 5-ös metró, de nem a teljes vonalon. Ennek az egyik megállója Malbeek, ahol tegnap a robbantás történt. Itt nem is mennek még keresztül a metrók, pótlóbuszokkal oldják meg ennek a szakasznak a közlekedését. A buszok és villamosok nagy része is újra jár.

  • Orbán Viktor kormányfő az Operatív Törzs ülése után rövid interjút adott az m1-nek, amiben elmondta, hogy a brüsszeli merényletekre reagálva egyelőre fenntartják a terrorkészültség 2-es fokozatát, és szükség van a migrációs válsághelyzet érvényben tartására is. Mint mondta, ezeknek az intézkedéseknek inkább a fokozása szükséges, mint az elrendelt fokozatok csökkentése.

    A miniszterelnök Pintér Sándor belügyminisztert utasította, hogy a kormányülésre minden olyan előterjesztést,alkotmánymódosítást készítsen elő, ami segítheti a szolgálatok közötti információáramlást. Mint mondta, a terrorhelyzet miatt már korábban is terveztek technológiai fejlesztéseket, de ezeket elhalasztották, most azonban elő kell venni. Technológiát fognak vásárolni, képzéseket, oktatásokat tartanak majd a titkosszolgálatok hatékonyabbá tétele érdekében.

    Orbán azt kérte az emberektől, hogy legyenek megértőek és segítőkészek akkor, amikor fokozott rendőri ellenőrzés van az egész országban. A reptér környékén páncélozott egységek is lesznek, katonai rendészek járőröznek is majd.

  • Az RTBF szerint rendőrségi forrásból is megerősítették nekik, hogy a Brüsszelben élő Halíd és Brahim el-Bakraoui volt a két feltételezett reptéri merénylő. Mellettük egy fehér ruhás férfi is látható a közzétett képen, őt keresik a rendőrök.

    A két testvér ismert volt a rendőrök előtt, de elsősorban különböző nem terrorizmussal összefüggő bűncselekmények miatt. Viszont az RTBF szerint egyikük bérelte álnéven azt a lakást Brüsszel Forest városrészében, ahol az a rendőri akció zajlott múlt kedden, ami után megtalálták Salah Abdeslam ujjlenyomatát egy poháron.

    A lakást nem sokkal a novemberi támadások után bérelték ki. Iszlám Állam-zászlót, rengeteg lőszert, egy Kalasnyikovot és egy szalafizmusról szóló könyvettaláltak a fegyveresek lakásában.

  • A reptéren robbantó két fekete ruhás férfi ismert volt a rendőrség előtt, testvérek voltak, idézi a Reuters a belga RTBF tévét.

  • Terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve

    − áll az amerikai külügyi tárca nyilatkozatában, amiben felszólítják az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak, vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken, például a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságon.

  • Brüsszel nem fél, és bosszús

    Katonák és rendőrök lepték el Brüsszelt a reggeli robbantások után. Nemcsak erőt demonstrálnak, hanem csomagokba néznek bele, motoznak és telefonos fotókat is kitöröltetnek, ha kell. Ezzel együtt a brüsszeli utcák nem üresek, a közlekedés kezd újraindulni, és százak jöttek össze egy spontán megemlékezésre. A brüsszeliek feliratokkal üzennek: békét akarnak és halált a terroristákra. Riport Brüsszelből. Helyszíni tudósítás.

  • A brüsszeli közlekedési vállalat, az STIB (Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles) metróhálózata szerda reggel elindul, bár nem a megszokott rend szerint jár majd - közölte az RTBF belga köztévé.

    Tudósítónk szerint kedd este az egyik vonalon, ami a belvároson megy keresztül, nem volt közlekedés, a tőzsdénél is le voltak szalagozva a megállók.

  • Gyertyát gyújtananak a brüsszeli tőzsde épülete előtt
  • Szerdán sem nyit ki a keddi terrortámadást elszenvedett brüsszeli repülőtér. Az utasokat arra kérik a hatóságok, hogy a légitársaságukkal vegyék fel a kapcsolatot.

    A brüsszeli kettes metróvonalon ellenben újra megindul a közlekedés, de a 19 megállóból csak 7 megálló üzemel egyelőre.(Guardian)

  • Az EU-s negyedtől távolabb eső szórakozóhelyek nagy része nyitva van. Az utcán és a sörözőkben mindenütt olyan szófoszlányokat hallunk beszélgetésekből, amelyekből kiderül, hogy a támadásokról,  a terroristák brüsszeli hálózatépítéséről és a nyomozásról van szó. Mindenesetre úgy tűnik, az emberek egyáltalán nem félnek az utcára menni, és nincs is nyomasztó hangulat.