Egyre durvább a járvány Európában

D KOS20200318038
2020.03.20. 23:35

Meghalt még három magyar koronavírus-fertőzött, ezzel négyre emelkedett a betegségben elhunytak száma Magyarországon. Bajorországban előreláthatólag két hétre korlátozzák a kijárást, Spanyolországban pedig már ezernél is többen haltak bele a betegségbe. Olaszországban folyamatosan nő a halottak száma, pénteken hatszáznál is többen vesztették életüket. És hogy valami jó hír is legyen: a több mint 250 ezer fertőzöttből 90 ezren már meggyógyultak.

Magyarországi hírek röviden

  • Pénteken hárman vesztették életüket Magyarországon a koronavírus miatt. Délelőtt egy egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi halálát jelentették be, majd délután egy 53 éves férfi halálát is megerősítették, így összesen négyre emelkedett az itthon elhunytak száma. Mindhárom pénteki áldozat többszörös krónikus betegségben szenvedett.
  • 85-re emelkedett a koronavírussal diagnosztizált személyek száma Magyarországon. Hét embert gyógyultként kezelnek, több mint 3000 mintavétel történt. Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádióban azt mondta, a betegek közül hatan vannak súlyos állapotban. A miniszterelnök szerint az országban van elég maszk. 
  • A mentősök szövetsége arra kéri Orbán Viktort, hogy gondoskodjon a mentők, orvosok, ápolók biztonságáról és fizetésük megemeléséről. A biztonságról máshol is gondoskodni kell: a bentlakásos intézményekből ezért tilos a kijárás. Különösen veszélyeztetettek a hajléktalanok is.
  • Egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje is pozitív lett. Noha osztálytársai és tanárai szoros kontaktok, mégsem tesztelik őket.
  • A Szent László Kórházban dolgozó egyik nővér is elkapta a koronavírust. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint a betegsége ellenére jó állapotban van.
  • Pénteken először tartott újságírók nélkül online tájékoztatást az operatív törzs, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos, Lakatos Tibor ezredes és Ruszin Romulusz dandártábornok vett részt. Müller újra hangsúlyozta, hogy az idősek, 65 év felettiek maradjanak otthonukban, és a fiatalok se menjenek el most bulizni. Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a budapesti Liszt Ferenc reptér tranzitzónájában jelenleg 42 külföldi állampolgár tartózkodik, akik arra várnak, hogy elhagyhassák az országot.
  • A fővárosi nagyberuházásokat az aktuális állapotok szerint még nem érinti a koronavírus-járvány, legalábbis hivatalosan semmi sem rekedt meg egyelőre.
  • Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely kínai nagyvárosok polgármestereitől kért segítséget, hogy védőfelszereléseket juttassanak el Budapestre. Karácsony egymillió FFP2-es típusú maszkot szeretne Budapestnek, valamint ötmillió darab sebészeti szájmaszkot, amit a lakosság körében terítenének szét.
  • Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint egy-két napot átállással sikeresen lezajlott az átállás a digitális oktatásra, úgy fogalmazott: „boldogság van szerte a rendszerben”. Maruzsa jelezte, hogy az Nemzeti Alaptantervet ősztől bevezetik, meglátása szerint pedig a pedagógusoknak a kialakult helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat. 
  • A járvány miatt péntektől több katona lesz jelen az utcákon, azt mondják, ezzel szeretnék növelni a biztonságérzetet. 5000 ingyenes parkolóhely nyílik meg a járvány miatt Budapesten, több pláza és mélygarázs is megnyitja eddigi fizetős parkolóházát.
  • Miközben a hivatalos csatornákból ömlik, hogy lehetőség szerint maradjon otthon mindenki, a közigazgatásban dolgozók több szakszervezete közös nyilatkozatban kéri Orbán Viktort, engedélyezze a minisztériumi dolgozóknak is a home office-t.
  • A határhelyzetekről több cikkben is írtunk: itt a komáromiról, itt a csanádpalotairól olvashat.

Külföldi hírek röviden

  • A koronavírus idáig több mint tízezer halálos áldozatot követelt. 
  • Olaszországban minden korábbinál többen, 627-en haltak meg koronavírus következtében.
  • Az olaszországi Bergamóban már szinte minden kórházban kénytelenek a folyosón is elhelyezni a betegeket, mert nincs hely, a halottak szállításához pedig már a katonaság segítése kell. Azt mondják, háborús állapotokra kell készülni.
  • A súlyosan érintett Spanyolországban már ezer fölött jár a halálos áldozatok száma.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britanniában szombattól bezárnak az éttermek és szórakozóhelyek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak arról beszélt, hogy az állásukat elvesztők bérének 80 százalékát a brit kormány megtéríti.
  • A briteknél az év nagy részében maradna a „távolságtartás” a vírus miatt. A kormánynak a tanácsadók azt javasolják: a lakosság a lehető legminimálisabban érintkezzen egymással.
  • Az Európa Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetbenlazítanak a szigorú költségvetési szabályokon, így a tagállamoknak nagyobb mozgásterük lesz gazdaséguk finaszírozásában.
  • Elmarad a G7 csúcstalálkozó, pontosabban el nem marad, csak a személyes kontakt: online zajlik majd a júniusi esemény.
  • Több ország/régió korlátozza vagy tiltja a kijárást: így tett Bajorország (Németország), Marokkó is, de korlátozta a kilépést az Egyesült Államokban Kalifornia állam is, New York állam mellett pedig más államokban bezárnak a fodrászatok, borbélyok, manikűrösök. Észak-Macedóniába csak az állampolgárok léphetnek be, Törökországban pedig elhalasztanak minden nyilvános rendezvényt.
  • A szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovéniában van a legtöbb fertőzött. Ausztriában meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket április 13-ig. Az iskolákat jelenleg a diákok kevesebb mint öt százaléka látogatja.
  • Szerbiában elhunyt az első koronavírussal fertőzött beteg, ő a járvány első nyugat-balkáni áldozata. Szombattól a teljes tökmegközlekedés leáll az országban, és részleges kijárási tilalmat is elrendelnek, és már lezárták a határátkelőket a személyforgalom elől.
  • Kijevben, és két másik ukrán megyében kihírdették a veszélyhelyzetet.
  • Izlandon meghalt egy koronavírusos ausztrál férfi, Finnországban pedig keveset tesztelnek,  ezen a héten gyakorlatilag megszűntek a vírustesztek, és csak a legveszélyeztettebbek és az egészségügyi dolgozók esetében szűrnek koronavírusra. Skandináv körképünket itt találják.
  • Argentínában március 31-ig az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben. Közben a szomszédos Uruguayban egy divattervezőhöz köthető a regisztrált megbetegedések fele.  Carmela Hontou március 7-én már lázasan repült haza Spanyolországból, majd miután 84 éves édesanyjával ebédelt, elment egy 500 fős esküvőre pár órával a hazaérkezése után. Másnap szintén egy társasággal töltötte az idejét, ebédelni ment, írja a The Guardian. Az esküvő 500 vendége közül 44 betegedett meg ezután (az országban jelenleg 94 diagnosztizált fertőzöttről tudnak).
  • A vuhani rendőrség bocsánatot kért, amiért előállította Li Ven-liangot, azt az orvost, aki még december végén elsőként jelezte: egy újfajta vírus fertőzi a lakosságot. A 37 éves orvos február elején maga is a vírus áldozata lett.
  • Több mint 2600 ember úgy hagyta el az Ausztrália és Új-Zéland között közlekedő hajó, a Ruby Princess fedélzetét csütörtökön Syndeyben, hogy nem volt tudomásuk róla: a hajó három utasa és a legénység egyik tagja megfertőződött koronavírussal. Az ausztrál hatóságok éppen ezért most az összes utast megpróbálják utolérni e-mailben és sms-ben, figyelmeztetve őket arra, hogy mindenképpen maradjanak házi karanténban 14 napig.
  • Iránban már 1400 fölötti a halálos áldozatok száma, a Fülöp-szigetek péntekre virradóra pedig 13 új fertőzést jelentett, valamint egy újabb halottat. Az óvintézkedések ellenére Japánban tömegek nézték élőben, ahogyan megérkezett az olimpiai láng: félezren nézték végig.

(Borítókép: A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) épülete Budapesten / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!