Ez a poszt a következő Percről percre része:

Beiktatták Joe Bident

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy tűnik, nem csak az Egyesült Államokban akad, aki nem örül Joe Biden beiktatásának. Donald Trump japán hívei Tokióban tiltakoznak a beiktatás ellen.

  • Ebben a pillanatban érkezett meg a Capitoliumhoz Barack Obama volt elnök és Michelle Obama volt first lady.

    Szinte percekkel később érkezett Bill Clinton és Hillary Clinton, a 2016-os választások demokrata elnökjelöltje

  • Megjelent a Capitoliumon az ünnepelt, a megválasztott elnök is, a felesége, Jill Biden társaságában. Az alelnöki házaspárral, Kamala Harrisszel és férjével integettek az épületkomplexum keleti frontján.

  • Bombariadó volt a legfelsőbb bíróság székhelyén – írja a CNN. A 1 First Street, NE Washington, DC 20543 alatt lévő épület szemközt fekszik a washingtoni szövetségi törvényhozás épületével, a január 6-án megostromolt Capitoliummal, ahol Joe Biden helyi idő szerint délben (magyar idő szerint este hatkor) leteszi a hivatali esküjét. 

    Korábbi hírek szerint az épületet evakuálni kellett, de ezt egy biztonsági tisztségviselő cáfolta.

  • A mértékadó amerikai tőzsdemutatók magasabban kezdtek szerdán. Bár Donald Trump úgy távozik hivatalából, hogy az értékpapírok csúcsközelben vannak, az elnöksége alatti piaci teljesítmény elmarad a korábbi elnökökétől.

    A Dow 0,3 százalékos pluszban, 86 ponton kezdett, az S&P 500-as mutató 0,6 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq Composite 1 százalékkal növekedett, és történelmi csúcson nyitott.

  • Jeffrey Rosen a mai napon, Trump hivatali idejének lejártával távozik tisztségéből, amelyet nagyjából egy hónapig látott el, és a Trumppal szembeni ellenállás jellemezte – írja a CNN. 

    Trump ugyanis személyesen és fehér házi tisztviselőkön keresztül is nyomást gyakorolt az igazságügyi minisztériumra, hogy állítsanak fel egy különleges bizottságot a távozó elnök szerinti választási csalások kivizsgálására, illetve segítse az eredményeket megfordítani. 

    Rosen helyét a tárca egyik ügyvédje, Montky Wilkinson veszi át, amíg Biden választottját, Merrick Garland jelölését jóvá nem hagyja a szenátus. 

    A pénzügyminisztérium élére jelölt Janet Yellen jóváhagyásának idejéig pedig a tisztséget a nemzetközi monetáris politikáért felelős helyettes államtitkár, Andy Baukol látja el. 

  • Oldalamon Lakatos Márk stílustanácsadó, akivel ma a komolyabb szettek elemzésébe bocsátkozunk. Kezdjük Melania Trump leköszönő öltözetével. A fekete szín egyértelműen a búcsú jele, színválasztásban tehát nem nagyon nyúlt mellé a páros.

    Melania öltözetét elnézve az özvegy Jackie Kennedy sejlik fel. De vajon mit gyászol? Talán az elmúlt négy évet? Választása a test sziluettjét tökéletesen visszaadó zárt, elegáns ruhát mutat, amihez hosszú szaténkesztyűt választott. Nem volt időm rákeresni a ruha kreátorára, de Melaniát rengeteg kritika érte az utóbbi időben, hogy first ladyként hogy veszi a bátorságot európai divatházak kreatúráit hordani? Nem kizárt, hogy ez is egy D&G-viselet, de még nem sikerült utánanéznem, épp rántást kavarok

    – avat be aktuális elfoglaltságába Lakatos. A választást egyébiránt remeknek titulálta, Melania az 50-es évek díváit idézi. 

    FRISSÍTÉS: 

    Lakatos jól tippelt, Melania egy Chanel blézert visel, nem véletlenül emlékeztetett Jackie ruhatárára a szettje. Ruhája a Dolce and Gabbana divatházból való, cipője egy Christian Louboutin darab. A szett összértéke: 50 000 dollár.

  • Szerda reggeli tweetjében Jerome Adams, az Egyesült Államok tiszti főorvosa azt állította, hogy a Joe Biden-adminisztráció lemondásra kérte fel.

    Mint írta, „arra kértek, hogy mondjak le országos tiszti főorvosi posztomról. Megtisztelő volt számomra, hogy országomat szolgálhattam.”

    A múlt hónapban a megválasztott elnök bejelentette, hogy Vivek Murthyt fogja jelölni, aki már az Obama-adminisztráció alatt is betöltötte a posztot.

    Még nem világos, hogy Adams lemondása és Murthy szenátusi jóváhagyása között ki fogja betölteni a posztot.

  • Az Egyesült Államok új alelnöke nem a Fehér Házban fog élni az elkövetkező négy évben. Bár az alelnöki rezidencia szintén fehér színű, egy XIX. századi kúriáról van szó az amerikai haditengerészeti obszervatórium területén, a főváros, Washington északnyugati részén – írja a BBC.

    Az impozáns épület egyébként elég közel van a Fehér Házhoz, és ahhoz hasonlóan éjjel-nappali őrizet alatt áll majd.

  • George W. Bush volt republikánus elnök is megérkezett a Capitoliumba Joe Biden beiktatására, felesége, Laura Bush korábbi first lady társaságában – írja a The Guardian.

    Szóvivője már korábban bejelentette, hogy a volt államfő részt vesz a mai beiktatáson. Mivel Donald Trump nem lesz jelen, így George W. Bush lesz az egyetlen korábbi republikánus elnök az eseményen.

  • Az eskütétel után Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton is elkíséri az új elnököt, Joe Bident és az alelnököt, Kamala Harrist az arlington nemzeti temetőbe megkoszorúzni az ismeretlen katona sírját. A 96 éves Jimmy Carter, aki a legidősebb a még élő amerikai elnökök közül, a saját beiktatása, 1977 óta első alkalommal nem vesz részt a ceremónián. Igaz, ő a beiktatásra sem megy el.

  • Greta Thunberg sem hagyta ki az alkalmat, hogy a leköszönő Donald Trumpnak odaszúrjon egyet. A fiatal környezetvédelmi aktivista közösségi oldalán posztolt egy képet a távozó elnökről, és azt írta:

    Egy nagyon boldog idős embernek tűnik, aki előretekint egy fényes és csodálatos jövő felé. Szép látvány!

    – írta Greta Thunberg a közel 4,5 millió követővel rendelkező Twitter-oldalán.

      

  • Levélben biztosította 17 új republikánus tagja Joe Bident, hogy elkötelezettek abban, hogy együttműködjenek vele elnöksége kezdetén. 

    Szilárdan hiszünk benne, hogy ami minket, amerikaiakat összetart, sokkal erősebb, mint bármi, ami megoszthat minket. Ennek szellemében pedig bízunk abban, hogy felül tudunk emelkedni a pártok közötti széthúzáson, és hogy jelentős változást tudunk hozni az amerikai nép számára, hogy megőrizzük az Egyesült Államok pozícióját, mint a világ legjobb országa. 

    – fogalmaznak az együttműködést szorgalmazó levélben, melyet Beth Van Duyne texasi képviselő asszony kezdeményezett. 

  • Hogy is mondják az okosok? Valaminek a vége mindig valami újnak a kezdete.

    Joe Biden ennek szellemiségében alkotta meg első tweetjét a beiktatási napról, pillanatokkal azután, hogy Donald Trump végleg elhagyta Washington DC területét mint elnök.

    A tweet eképpen szól: „It's a new day in America.” / Amerika új napra virradt.

  • A Wall Street Journal még kedden cikkezett arról, hogy a távozó elnök egy új párt alapításán gondolkodik, amely a Patriot Party, azaz Hazafi Párt nevet viselné. 

    Meglehet, hogy búcsúbeszédében erre utalt, amikor kijelentette: 

    valamilyen formában, de még visszatér. 

  • Nem sokat vesződött a first lady hagyományos köszönőlevelével Melania Trump – írja a CNN.

    A Fehér Ház személyzete számára hagyományszerűen küldött üzenet megírásával (amelyben rövid, személyes hangvételben szokás megköszönni a ciklus alatt végzett munkát) Melania Trump egy alacsonyabb beosztású munkatársat bízott meg, ő maga csak szignózta a levelet. 

    A CNN több forrása egyébként úgy tudja, hogy Melania Trump nem különösebben van összeomolva amiatt, hogy ki kell költöznie a Fehér Házból, állítólag „csak haza akar már menni.”

    A hírtelevízió egyik felmérése szerint a leköszönő first lady a férjéhez hasonlóan népszerűségének mélypontján távozik az elnöki rezidenciából.

  • Donald  Trump hagyott egy feljegyzést Joe Bidennek. Ez hagyomány, amelyet a távozó elnök annak ellenére követett, hogy nem megy el az utódja beiktatására.

    A levél tartalmáról egyelőre semmit nem tudni.

    Az újkori beiktatási ceremóniák egyik hagyománya, hogy a leköszönő elnök egy jókívánságokat és tanácsokat tartalmazó levelet ír utódjának. Ezt általában otthagyja a Resolute Desken, az elnök asztalán a Fehér Ház ovális irodában. 

  • Donald Trump ma kora reggel, teljesen váratlanul, szinte utolsó elnöki akciójaként teljes kegyelmet adott Anthony Levandowskinak. Levandowski korábban a Google egyik vezetője volt, tavaly 18 hónap börtönre ítélték, amiért a vád szerint az önvezető autókkal kapcsolatos üzleti titkokat lopott, amelyek a versenytárs Ubert előnyhöz juttatták a fejlesztési versenyben.

    A bejelentés hatalmas meglepetést okozott a Szilícium-völgy üzleti köreiben, mert korábban semmilyen híradás nem volt arról, hogy Levandowski egyáltalán kegyelmet kért. A kegyelemért egyébként a Trumpot támogató Peter Thiel techmilliárdos nagyágyú, a PayPal egyik alapítója lobbizott.

  • Donald Trump leköszönő beszédében sok sikert kívánt a soron következő adminisztrációnak, ugyanakkor hozzátette, így vagy úgy, de visszatérünk...

  • Percekkel azután, hogy Trump megérkezett az Andrews légibázison tartandó búcsúünnepségére, Joe Biden és felesége, Jill Biden konvoja megérkezett a washingtoni Szent Máté apostol-székesegyházhoz, ahol a reggeli misén fognak részt venni.

    Joe Biden John Fitzgerald Kennedy után a második (egyébként szintén ír felmenőkkel büszkélkedő) katolikus elnök lesz az Egyesült Államok történetében. Biden elmondása szerint egyébként a legfontosabb inspirációt Kennedy elnökségétől kapta, hogy részt vegyen a politikában.

  • Mielőtt Biden „átvenné hivatalának kulcsát”, a Fehér Házat alaposan fertőtlenítik 

    – írta a Twitteren Geoff Bennett, az NBC fehér házi tudósítója, aki szerint az épület fertőzési gócponttá vált. 

  • Joe Biden 1973 óta ugyanazt a bibliát használja az eskütételeihez. Nehéz, kelta kereszttel díszített kötet, 1893 óta családi tulajdonban van. Vele volt akkor is, amikor 2009-ben alelnöki esküt tett, és bár a beiktatási stábja nem erősítette meg, hogy most is ezt használja majd, a The New York Times meglepődne, ha nem.

  • Utolsó útjára indult Donald Trump az elnöki különgéppel. Felesége, Melania kezét fogva, Frank Sinatra „My Way” című számára sétált fel a repülőhöz vezető lépcsőkön, amely röviddel ezután meg is kezdte Floridába vezető útját. 

    Eközben a róla könyvet író unokahúga, Mary Trump az elnökkel jó viszonyt éppen nem ápoló CNN-nek azt nyilatkozta, hogy nagybátyjának elnöksége volt az Egyesült Államok „egyik legnagyobb tragédiája”, és örömmel nézi, ahogy távozik. 

  • Melania Trump szót kapott férjétől, és élve a lehetőséggel pár gondolatban összefoglalta, hogy végtelenül hálás azért, amiért first lady lehetett, egyben megköszönte a szeretetet és a támogatást, amit az elmúlt négy évben kapott. Isten áldja ezt a csodás nemzetet, zárta le nem túl hosszú beszédét Melania.

  • Sok szerencsét és sok sikert kívánok az új adminisztrációnak (...) Joe Bidennek megvan az alapja arra, hogy valami igazán látványosat vigyen végbe

    – mondta, saját elnökségének sikerességét hangsúlyozva. 

    Utalt arra is, hogy nem fog eltűnni a közéletből. 

    Mindig harcolni fogok értetek. Figyelemmel fogom követni az eseményeket, de tudjátok, ennek az országnak a kilátásai sosem voltak jobbak – fogalmazott, és hozzátette:

    Valamilyen formában vissza fogunk térni. 

    Erre ráerősített azzal, hogy kijelentette: 

    hamarosan viszontlátjuk egymást. 

    Rövid beszédét követően felharsant YMCA című dalszám, és elindult az Air Force One elnöki különgép irányába a katonai díszőrség sorai között. 

  • A beiktatást biztosító Nemzeti Gárda tizenkét tagját felmentették kötelezettségük alól, hogy a hatóságok biztosak lehessenek benne, hogy a védelmi szervek közül senki sem áll kapcsolatban szélsőséges szervezetekkel. 

  • A beiktatási ceremónia alkalmából Navracsics Tibor volt igazságügyi minisztertől, EU-biztostól, Balázs Péter volt külügyminisztertől ás Varga Gergelytől, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójától is kértünk kommentárt. Varga Gergelyét már olvashatják, Navracsics Tiborét este hatkor, Balázs Péterét este később közöljük. 

  • Csodálatos négy év volt, rengeteg mindent elértünk együtt

    – mondta az amerikai elnök búcsúünnepségén.

    Beszédében az elnöksége alatt elért eredményekről beszélt, melyek szerinte bármihoz viszonyítva is „lenyűgözőek” voltak. Felemlegette az adócsökkentéseket, de a koronavírus-járvány következményeiről is sajnálkozásának adott hangot. 

    Keményen érintett minket, ahogy az egész világot. 

  • Joe Bidennel együtt Kamala Harris alelnököt is a mai napon helyezik be hivatalába. Ahogy egy korábbi összefoglalónk is tanúskodik róla, Harris több szempontból bizonyul úttörőnek az Egyesült Államok történetében.

    Azon túl, hogy ő az első nő, az első színes bőrű, és az első ázsiai származású alelnök, már az élettörténete is arról szólt, hogy olyan pozíciókat töltött be, amelyekben ő az első ezen társadalmi csoportok képviselőjeként. 

    Harris 39 éves korában lett San Francisco államügyésze, ezzel ő volt az első fekete és az első nő is, akit megválasztottak ebbe a pozícióba. Hét évvel később ő lett az első fekete nő, aki megszerezte Kalifornia állam legfőbb államügyészi pozícióját.

    2016-ban első nekifutásra sikerült bekerülnie a washingtoni szenátusba, ezzel ő lett az első, Kaliforniából érkező fekete szenátor is.

    Az, hogy Joe Biden Kamala Harrist jelölte maga mellé alelnöknek, nem volt meglepő, Biden legalábbis már az indulása bejelentésekor kijelentette, hogy női alelnökjelöltet fog választani. A Demokrata Párton belül amúgy is nyomás nehezedett rá, hogy jelöltje fekete legyen.

  • Lady Gaga, aki a mai ünnepségen a himnuszt énekli, minden bizonnyal nem fog himnuszégést elszenvedni, hiszen van gyakorlata a nemzet dalának eléneklésében. Elég jól vette ugyanis az akadályokat a 2016-os Super Bowl döntőjében, amikor ugyanezzel a produkcióval szórakoztatta a közönséget.

    A celebritás tegnapi Insta-bejegyzése szerint nagyon várja a napot.

    Imádkozom, hogy ez a nap a béke napja legyen. A szereteté, ne pedig a gyűlöleté. Az elfogadásé, ne pedig a félelemé.

    Így legyen!