John Cleese még nem adhatja át a piros kutyát

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

2021.08.01. 21:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kínai gyártó hangsúlyozta: a korábban beadott védőoltások a koronavírus delta variánsa ellen is védelmet nyújtanak, de ettől függetlenül kifejlesztenek egy vakcinát, kifejezetten a mutáns vírus ellen is.

  Yang Xiaoming, a Sinipharm igazgatója a Global Timesnak elmondta: a delta mellett az alfa-, béta- és gamma-variáns elleni vakcinán is dolgoznak. Ezek közül a béta-variáns elleni oltást már állatokon is tesztelik – mondta. 

 • Egy felmérés szerint több mint 5 ezer olyan állás van az Egyesült Királyságban, amelynél a munkaadók azonnali díjazásban részesítik azt, aki munkába áll.

  A juttatás mértéke akár a 10 ezer fontot is elérheti.

  Egy idősotthonokat működtető skót magáncég, a HC One ajánlott ennyit az éjszakai műszakban dolgozó nővéreknek. Ez az összeg kiemelkedően magasnak mondható, a legtöbb helyen „csak 1-5000 fontot ajánlanak.

  Elsősorban a magánegészségügyben vannak olyan üresedések, amelyeknél efféle ajánlatokkal próbálják rábírni az embereket, hogy jöjjenek dolgozni. A cégek 

  Az Egyesült Királyságban körülbelül 1,1 millió állás nincs betöltve jelenleg, sok esetben a munkaadók nem találnak olyan jelentkezőt, akinek megfelelő képesítése lenne az álláshoz. A helyzethez az is hozzájárult, hogy a Brexit megnehezítette a munkavállalást az európaiak számára az Egyesült Királyságban. 

 • Az amerikai elnök járványügyi tanácsadója, dr. Anthony Fauci vasárnap nyilatkozott arról, hogy miként áll a koronavírus helyzete jelenleg az Egyesült Államokban. 

  A dolgok rosszabbra fognak fordulni

  – mondta a delta-variáns terjedéséről az ABC News műsorában

  A szakértő szerint azonban újabb korlátozásokra nem kell számítani, mivel az amerikai lakosság jelentős része már be van oltva és ezért ritkábbak lesznek a súlyos megbetegedések.

  Egy másik, a CBS-nek adott interjúban azt viszont kilátásba helyezte, hogy ismét kötelezővé tehetik a beltéri maszkviselést azokon a helyeken, ahol gyors ütemben terjed a vírus.

  Elképzelhető, hogy az Amerikai Járványügyi- és Betegségmegelőzési Központ (CDC) hamarosan frissíteni fogja előírásait ennek szellemében – mondta dr. Fauci, arra hivatkozva, hogy a delta-variáns gyakran még a beoltottak közt is terjedni tud. 

 • Vasárnapig összesen 85 196 986 koronavírus ellen oltást adtak be az Egyesült Királyságban – jelentették a brit hatóságok.

  A szigetországban közel 46 millió 800 ezer ember kapta meg az első oltást, közülük 38 millió 300 ezren már a második dózist is felvették. 

  Az Angol Közegészségügyi Intézet (PHE) és a Cambridge-i Egyetem adatai szerint a briteknél a július 23-ig

  a védőoltások megközelítőleg 60 ezer halálesetet, és 22 millió fertőzést akadályoztak meg. 

 • A legutóbbi tájékoztatás óta 152 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában több mint 21 900 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). 

  Az új esetekkel 1 083 341-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 047 767 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak.

  Eddig 8 704 268 RT-PCR-koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 1 855 687 antigéngyorstesztet végeztek. Az elmúlt 24 órában 10 802 RT-PCR-tesztet végeztek el (2270-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 8032-t pedig kérésre), és 11 097 antigéngyorsteszt eredményét dolgozták fel – számol be a Transindex.

 • A montenegrói Közegészségügyi Intézet (IJZ), valamint a balkáni állam magánlaboratóriumainak tegnapi (szombat: 2021. 07. 31.) adatösszegzését követően 3019 mintavétel adataiból mindösszesen 165 fertőzést diagnosztizáltak.

  A fertőzöttek közül 130 montenegrói állampolgár, míg 35 turista.

  Tegnap egyetlenegy, koronavírus következtében meghalt beteget sem jelentettek Montenegróban, ellenben 15 óráig 40 páciens felépülését vették nyilvántartásba – számol be a montenegrói Vijesti napilap.

 • Szlovákia szombaton elérte a kétmillió teljesen oltott embert, vagyis ennyi azon (és nem csak kassai) polgárok száma, akik már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

  Az európai uniós átlaghoz képest azonban ez nagyon alacsony szám.

  Az uniós átoltottsági toplista első helyezettje Málta, ahol a lakosok több mint 90 százaléka már legalább a vakcina első adagját megkapta.

  Szlovákia ebben a tekintetben 41 százaléknál jár. A szakemberek szerint ahhoz, hogy megállítsuk a delta-variáns terjedését, legalább még egyszer ennyi beoltottnak kellene lennie.

  Alig néhány nappal ezelőtt az Európai Unió bejelentette, hogy egyes országokban teljesítette ígéretét, miszerint a felnőtt lakosság átlagosan 70 százalékát beoltják. A gyakorlatban az EU megelőzte az USA-t, amely már az év elején elegendő oltással rendelkezett. A szlovákiai egészségügyi minisztérium a héten bejelentette a harmadik hullám kezdetét – tudósít a Paraméter.

 • Romániában tovább enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, ugyanakkor vasárnaptól szűkült a karanténmentes „zöld zónába” sorolt országok listája, és módosultak a beutazó kiskorúakra érvényes karanténszabályok.

  Vasárnaptól kezdődően a korábbi 2500-ról 75 ezerre emelték a szabadtéri fesztiválok létszámkorlátozását, az eddigi 300-ról pedig 400-ra emelkedett a magánrendezvényeken (lagzikon, keresztelőkön, torokon) engedélyezett maximális létszám.

  A sportrendezvényeken immár a lelátók teljes kapacitása igénybe vehető. A gyülekezési korlátozások ezen enyhítéseit azonban feltételekhez kötötték: egyrészt a nagyobb létszámú rendezvényeken kizárólag védettséggel rendelkezők – beoltottak, friss negatív teszttel rendelkezők vagy a betegségen az utóbbi fél évben átesettek – vehetnek részt, másrészt a lazítások csakis olyan településeken érvényesek, ahol a fertőzési ráta alacsony, vagyis a megelőző két hétben diagnosztizált fertőzések száma nem haladja meg a helyi lakosság két ezrelékét. Eddig három ezrelék volt a küszöbérték.

 • Éttermek, taxitársaságok és ételkiszállítók is csatlakoztak az Egyesült Királyságban ahhoz az akcióhoz, amiben kedvezményeket és ingyenpizzát adnak azoknak a fiataloknak, akik felveszik a koronavírus elleni oltást – írja a CNN.

  A programot ma mutatta be a brit egészségügyi minisztérium, és azzal a céllal hozták létre, hogy növeljék a harmincon aluli fiatalok oltakozási kedvét.

  A brit kormány szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat még ősz előtt. A felnőttek több mint 90 százaléka már felvette valamelyik vakcina első dózisát, azonban a 18 és a 30 év közöttieknek csak 60 százaléka oltatta be magát.

 • 24 470 új fertőzöttet regisztráltak vasárnap az Egyesült Királyságban. A betegségben 65-en vesztették életüket. Szombaton 26 144 új fertőzöttről és 71 halálesetről számoltak be a hatóságok. 

  A briteknél a korlátozások feloldása után kezdett el terjedni gyors ütemben a vírus júniusban és júliusban, a romló járványhelyzethez a delta-variáns dominánssá válása is hozzájárult. Az utóbbi időben azonban lassan csökkenni kezdett a naponta regisztrált esetek száma. 

 • Végéhez közeledik az újvidéki Covid-kórház építése, tudósít a Szerbiai RTV. Az intézmény a megadott határidőn belül elkészül, tehát szeptember elsejéig.

  Az épület alapkövét három hónappal ezelőtt helyezték el. 

  Mihajlo Vlačić projektmenedzser elmondta, hogy már csak néhány építési és szerelési munkálat van hátra.

  Az építkezésen mindennap 450 munkás dolgozik három műszakban, azonban ahogy közelednek a végéhez, még több dolgozót vesznek fel.

  A főépület, az intenzív és a félintenzív osztály mellett további hét épületet és egy helikopter-leszállóhelyet is kiépítenek majd a fennmaradó 20 000 négyzetméteren.

  Az intenzív osztály épülete három emeletből áll, és 200 ágyas lesz, míg a félintenzív négyemeletes lesz, és 400 férőhelyes.

  Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kiemelte, hogy még több férőhelyet biztosítanak a Covid-páciensek számára, akiket eddig egy helyen kezeltek.

  A másik fontos szegmense az építkezésnek, hogy több száz egészségügyi dolgozónak tudnak munkát biztosítani.

  A járvány elmúltával városi kórház lesz belőle, ugyanis Újvidéknek eddig nem volt ilyen intézménye – számol be a Magyar Szó.

 • Újra megkezdhetik a termelést az exportra gyártó ruhaipari vállalatok Bangladesben, ezért tömegével térnek vissza a munkások az ipari városba – tudósít az Euronews. 

  Bárcsak a hatóságok a munkába járásra is gondolnának, nem csak a gyárak kinyitására – számol be róla egy alkalmazott, Jubayer Ahmad. – Amikor bezártak mindent, rohantunk haza. Most nehézségek árán, de rohannánk vissza dolgozni. Az ország vezetőinek néha eszébe juthatna, hogy mi milyen körülmények között élünk – panaszolta.

  Banglades a világ második legnagyobb ruházati exportőre Kína után. Ez a szektor a 169 milliós ország gazdaságának alapja. Ha nem oldották volna fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett zárlatot, akkor 3 milliárd dollár értékű exportmegbízás került volna veszélybe.

 • A 2021-es nyári szezonnal kapcsolatos reményeket már most beárnyékolja a delta-variáns térhódítása, ami éppen akkor következett be, amikor a turisztikai szektor újra talpra állhatott volna. Mediterrán körképünk folytatásában feltárul a horvát, a görög, a ciprusi, a török és az egyiptomi turizmus járvány alatti válsága.

  Bővebben>>>

 • A Pfizer és a Moderna is jelentős mértékben megemelte az Európai Uniónak szállítandó vakcinája árát – számolt be róla a brit Financial Times, írja a Guardian.

  A Pfizer vakcinája 19,5 euró volt, szemben a korábbi 15,5 euróval, közölte a gazdasági újság a szerződésekre hivatkozva. A Moderna esetében az áremelkedés hasonló, jelenleg egy dózis 25,5 euró a korábbi 19 euróhoz képest.

 • Bár a regisztrációs portál még nem aktív, augusztus 1-től lehet regisztrálni Szlovákiában arra a vakcinalottóra, amelynek az a célja, hogy minél többen beoltassák magukat – derül ki a Paraméter cikkéből.

  A több százezer euróért indított versenybe minden 18 év feletti személy beszállhat, akinek állandó szlovákiai lakhelye és személyi igazolványa van, és az országban adták be neki valamelyik, koronavírus elleni vakcina első dózisát.

  Minden héten öt prémiumnyereményt sorsolnak ki egyenként 100 ezer euró értékben, továbbá öt automatikus nyereményt (egyenként 1000 eurót), 25 standard nyereményt (egyenként 10 ezer eurót), valamint 100 alapnyereményt (egyenként 1000 eurót). Ez összesen 855 ezer eurót jelent hetente.

 • A világszerte beadott vakcinák száma meghaladta a négymilliárd dózist a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint – írja a Portfolio.

  E ddig közel 198 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, és több mint 4,2 millió ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe. A legtöbb fertőzöttet és elhunytat az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában tartják számon.

 • Elhalasztotta a Paramount a Clifford, a nagy piros kutya című családi film bemutatóját – írja a Deadline. Eredetileg szeptember 17-én kezdték volna a vetítést.

  A koronavírus delta-változata miatt hozták meg a döntést. Azzal indokolták, hogy egy ilyen filmet akkor érdemes bemutatni, amikor az egész család együtt nézheti meg.

  A népszerű rajzfilmsorozat nyomán készült film egy kislányról szól, aki különleges kutyát kap ajándékba egy állatmentőtől. A rejtélyes ajándékozó szerepét John Cleese formálja meg.

 • Ukrajnában a múlt héten az oltási kampány az ötödik szakaszába lépett. Minden 18. életévét betöltött személy jelentkezhet oltásra, de továbbra is elsőbbséget élveznek a 60 éven felüliek és a krónikus betegségben szenvedők – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  Az ötödik szakaszban a mobil oltócsoportoknál Moderna- és Pfizer-vakcina közül választhatnak a jelentkezők. Ezzel a lehetőséggel az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok, intézmények és szervezetek élhetnek. Az oltópontokon a Coronavac és az AstraZeneca érhető el, viszont itt csak a második oltásra jelentkezőket fogadják. Az oltóközpontokban Pfizert lehet felvenni, és a tervek szerint hamarosan a Moderna is elérhetővé válik.

  Oltásra bárki jelentkezhet, személyi igazolvány és identifikációs szám szükséges hozzá. Az oltópontok mindennap nyitva tartanak, nem kell időpontot egyeztetni, az oltást érkezési sorrendben adják. Hétköznapokon 10 és 15 óra között, hétvégenként 9 és 16 között várják a pácienseket.

  A hétfői hivatalos adatok szerint Kárpátalján 65 901 személy kapta meg az első és 37 786 személy az oltás mindkét adagját. A régió felnőtt lakosságának alig több mint 6 százaléka kapta meg az első adagot, és valamivel több mint 3 százalék a másodikat. Arról nincs hivatalos adat, hogy hány kárpátaljai élt eddig a magyarországi oltás lehetőségével. Nem hivatalos információk szerint mintegy 200 ember oltatta be magát a záhonyi, barabási és lónyai határátkelőknél kihelyezett oltópontokon.

 • Egy berlini közigazgatási bíróság megtiltotta a  koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetéseket Németországban. A Deutsche Welle beszámolója szerint a döntést közegészségügyi kockázatokkal indokolták. Tizenhárom olyan tüntetésről van szó, amelyet az oltásellenes Querdenker mozgalom szervezett. A szervezők mintegy 22 500 résztvevőre számítottak volna.

  A hatóságok ugyancsak betiltották a vasárnapra tervezett a „Békéért a szabadságért, és igazságért” szlogenű megmozdulást, amelyre előzetesen 3500-an regisztráltak.

  Querdenkert már régóta figyeli a német hírszerzés egyes szélsőjobboldali szervezetekkel ápolt kapcsolatai miatt. 

 • Floridában szombaton 21 683 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami a legmagasabb napi adat a járvány kitörése óta – számolt be róla az AP hírügynökség. A 21 milliós amerikai szövetségi állam ezzel a legfertőzöttebb terület az Egyesült Államokban. Egy hét alatt 409-en haltak meg, így már összesen 39 ezerre emelkedett a koronavírus-járványban elhunytak száma.

  Ron DeSantis republikánus kormányzó korábban keményen fellépett a járványügyi szigorítások ellen, nemrég pedig megtiltotta az iskoláknak a kötelező maszkviselést az ősszel kezdődő új tanév során.

  A fertőzöttek száma annak ellenére magas, hogy viszonylag nagy az átoltottság, a 12 éven felüliek mintegy 60 százalékát beoltották már.

  A helyi egészségügyi ellátórendszer egyre inkább leterhelt, ezért a hatóságok több kórháztól azt kérték, hogy csak a legsürgősebb műtéteket végezzék el. A járvány megfékezése érdekében nemrég az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) arra szólította fel az üdülőhelyeket, hogy beltéren vezessék be a kötelező maszkviselést.

 • Spanyol, francia, brit, ausztrál és thaiföldi éjszakai klubokat is összefüggésbe hoztak a koronavírus járványgócainak létrejöttével – írja az Infostart.

  A koronavírus-világjárvány európai kezdetét az ausztriai Ischglben tartott bulikhoz kötik. Itt fertőzött meg a vírus sokakat, akik aztán hazavitték a fertőzést. Olasz lapok szerint sok fiatal tavaly azért utazott Szardíniára, hogy végre bulizhasson a karanténidőszak után. Szöulban és Bangkokban is kötöttek már kitöréseket klubokhoz, Bangkokban 196 helyszín bezárása követte a felismerést.

  Sok ország éppen ezért nehezen dönt arról, hogy újra megnyissa éjszakai szórakozóhelyeit. Nagy-Britanniában azonban ismét működhetnek a klubok. Ráadásul sem távolságot nem kell tartani, sem maszkot nem kötelező viselni.

  Annak ellenére szűntek meg a korlátozások, hogy egy kutatás korábban bebizonyította: a Cambridge-i Egyetemen tavaly ősszel előfordult koronavírusos esetek háromnegyede egyetlen klubhoz köthető.

  Boris Johnson és a brit kormány azt tervezi, hogy ősztől csak a teljesen immunizált emberek látogathatják majd a klubokat.

 • Lejárt szombaton éjfélkor az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett, szövetségi kilakoltatási tilalom. Több millió ember néz szembe azzal a veszéllyel, hogy utcára kerül, esetleg hajléktalanszállóra – adta hírül hírügynökségi jelentések alapján az MTI.

  A járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC még júniusban közölte, hogy nem hosszabbítja meg a szövetségi szintű tilalmat július 31. után. A legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott ítélete ezt csak eddig tette lehetővé. A kongresszusnak lett volna lehetősége ezt felülírni, de nem tette meg.

  A moratóriumot tavaly szeptemberben adta ki a CDC, amikor a járvány miatt sokan elvesztették a munkájukat. Joe Biden elnök januári hivatalba lépése óta többször meghosszabbították a rendelkezést, amely azokra az egyedülálló bérlőkre vonatkozott, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 99 ezer dollárt, házaspároknál pedig azokra, akiknek a közös éves jövedelme nem több mint 198 ezer dollár.

  Az AP hírügynökség jelentése szerint részben politikai okai vannak, hogy egyelőre nem sikerül megoldani a lakbérfizetéssel elmaradók helyzetét. A washingtoni kongresszus tavaly csaknem 47 milliárd dolláros keretet szavazott meg a be nem fizetett lakbérek pótlására, azonban nagyon lassú a kifizetés a helyi önkormányzatokon keresztül.

  Joe Biden eredetileg szerette volna, hogy ismét meghosszabbítsák a moratóriumot. Csütörtökön viszont bejelentette, hogy nem támadja meg a legfelsőbb bíróság határozatát. Az AP szerint az elnök azért visszakozott, mert a bíróság válaszul olyan határozatot hozott volna, amely széles körben korlátozná a kormány cselekvési lehetőségeit az egészségügyi válságok idején. Ehelyett a kongresszust szólította fel az elnök, hogy gyorsan hosszabbítsa meg ismét a moratóriumot. A demokrata párt viszont nem tudott olyan törvényjavaslatot összeállítani, amely többségi támogatást kapott volna.

  Több demokrata képviselő az elnököt okolja a moratórium lejárta miatt. Szerintük meg kellett volna támadni a legfelsőbb bírósági határozatot. Az AP szerint az ügy komoly törést okoz az elnök és pártja között.

  Több tagállam, például New York saját hatáskörben meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat.

  Hivatalos adatok szerint március végére mintegy 6,4 millió amerikai háztartás került hátralékba a bérleti díjjal. Július 1-jén körülbelül 3,6 millió ember tartott attól, hogy a következő két hónapban kilakoltatás várhat rá.

 • Felépült a koronavírusból Indonéziában két szumátrai tigris – idézi a Telegraph a jakartai kormány bejelentését. A 9 éves Tino és a 12 éves Hari szervezetében július közepén mutatták ki a vírust azok után, hogy influenzás tüneteket mutattak, valamint étvágytalanok voltak.

  A tigrisek azóta 12 napos kezelésen estek át, az étvágyuk pedig kezd visszatérni – mondta Suzi Marsitawati, a jakartai állatkert vezetője.

 • A YouTube hét napra kitiltotta a Sky News Australiát, amiért a brit televíziócsatorna ausztrál adása hamis híreket terjesztett a koronavírusról – írja a Guardian. 

  A világ legnagyobb videómegosztója, a Sky News Australia több videójában megkérdőjelezte a Covid létezését, illetve ivermectin és hidroxiklorokin nevű szer használatára buzdította az embereket. A YouTube ugyanakkor azt nem közölte, hogy pontosan mely tartalmak sértették meg a közösségi irányelveket, csak annyit közölt, hogy több kétes tartalmú videót töröltek.

  A Sky News Australia egyik tavaly közzétett videóját, aminek címe „Az Ausztráloknak tudniuk kell, mi az igazság”, mintegy 4,6 millióan nézték meg.

  A brit televíziócsatorna Ausztráliában két év alatt 70 ezer új feliratkozót szerzett, megelőzve az ABC-t, így már összesen 1,85 millió feliratkozóval rendelkezik. A portál megjegyzi, hogy amennyiben 90 napon belül valaki háromszor megszegi a YouTube irányelveit, akkor végleg törlik a csatornáját a videómegosztó portálról.

 • A világon 197 790 073 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 216 479 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 197 324 486 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 207 830 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 976 147 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 613 135.
  • Indiában 31 613 993 fertőzöttet és 423 810 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 19 917 855 fertőzöttről és 556 370 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 190 334 fertőzöttet és 112 055 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 185 249-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 155 952-re emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 5 883 421 a fertőzöttek száma, és 129 949-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 704 713 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 253.
  • Argentínában 4 929 764 a fertőzöttek és 105 721 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 447 044 fertőzöttet és 81 486 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 350 028 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 063.
  • Németországban 3 776 724 a fertőzöttek száma, 91 666 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 882 939 fertőzöttet és 75 261 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Újabb 18 koronavírusos esetre derült fény a tokiói olimpián a szervezők vasárnapi bejelentése szerint. Az érintettek közül egy személy sportoló – írja az MTI.

  Július 1. óta 259 pozitív esetet találtak az olimpiai játékokon, közülük 24 sportoló. A legtöbbet, 27-et pénteken regisztrálták.

 • Az egyszer beoltottak július 31-től nem minősülnek beoltottnak Szlovákiában – derül ki a Körkép cikkéből. Azokat, akik csak egy adag vakcinát kaptak, és még azt is július 9. előtt adatták be, karanténra kötelezik.

  A jelenlegi jogszabályok szerint Szlovákiában a külföldről érkezőkre automatikusan házi karantén vár, amelyből legkorábban az ötödik napon, negatív PCR-teszt birtokában szabadulhatnak. Kiemelik továbbá, hogy 

  AZ ELŐÍRÁS AZOKAT ÉRINTI, AKIK NEM MENTEK EL A MÁSODIK ADAG OLTÁSRA, ÍGY CSAK FÉLIG BEOLTOTTAKNAK MINŐSÜLNEK.

  Az alkotmánybíróság tehát hatályon kívül helyezte a közegészségügyi hivatal rendelkezését, amely augusztus 2-ig átmeneti időszakot határozott meg azoknak, akik csak egyszer oltattak, és külföldről való hazaérkezéskor azonnal, tehát már az első napon kikerülhettek a karanténkötelezettség alól, ha hazaérkezésük után Szlovákiában elvégzett negatív koronavírustesztet mutattak fel.  

 • Több százan tüntettek szombaton Izraelben az új korlátozások ellen és  a fertőzésszámok egyre aggasztóbb terjedése miatt – írja a Guardian. Az egészségügyi minisztérium szombaton 2435 új fertőzöttről számolt be, ami március óta a legmagasabb napi esetszám.

  Izrael nemrég ismét bevezette a maszkviselést, valamint visszaállította az edzőtermekbe és éttermekbe, szállodákba való belépéshez szükséges védőoltás-igazolásokat.

  Az országban eddig összesen 874 038 ember kapta el a fertőzést, meghalt 6473 fő.

 • Újabb tüntetések voltak szombat este Franciaországban a közeljövőben bevezetendő Covid-igazolás ellen, országszerte összesen több mint 200 ezren vonultak fel az AP hírügynökség becslése szerint. Párizsban ismét erőszakossá fajult a demonstráció, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, írja az MTI. 

  Az újabb erőszakra számítva a rendőrség háromezer emberét vetette be szombaton a főváros utcáin. A tüntetők számát Párizsban több mint 14 ezerre becsülte az AP. Túlnyomó többségük békés volt, de helyenként történtek összecsapások. A hatóságok arról számoltak be, hogy három rendőr megsebesült.

  Ez már a harmadik egymást követő szombat tüntetésekkel az igazolvány ellen. Az elmúlt két szombaton is voltak összetűzések a rendőrökkel.

  A francia parlament által a közelmúltban elfogadott törvény értelmében augusztus 9-től koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban.

 • Florida állam kormányzója, Ron DeSantis bejelentette, hogy a szülők kezébe adja a döntést arról, hogy gyermekük viseljen-e maszkot, írja a Washington Post

  A döntéssel a politikus felülírja a szövetségi kormány és a helyi tankerületek ajánlásait, amit sokan felelőtlennek tartanak a fertőzöttségi adatok újabb emelkedésének fényében. 

  DeSanctis, aki már korábban is tett hasonló kijelentéseket, az újságíróknak elmondta, nem gondolja, hogy a maszk szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a vírus terjedését.