új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A 40 év alatti fiatalok hamarabb hozzájuthatnak a harmadik oltáshoz, mint az előzetesen tervezték – közölte az Egyesült Királyság Oltási és Immunizációs Bizottsága (JCVI). 

  A briteknél a harmadik oltások beadását ugyanúgy korosztályokra lebontva bonyolítják le, mint ahogy korábban az első és második dózisok beadását végezték. Anthony Harnden, a testület alelnöke azt mondta: az új variáns megjelenése „erős érvet” jelent amellett, hogy mindenkinek a szervezetében megnöveljék az antitestek számát. 

  A szakértő azt egyelőre még nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor kerülhet sor a korosztályban a harmadik oltásra, de azt mondta, hogy várhatóan „korábban, mint ahogy azt eddig gondolták.”

  (via The Guardian)

 • Szlovákia három korábbi köztársasági elnöke, Andrej Kiska, Ivan Gasparovic és Rudolf Schuster közösen kérte az embereket arra, hogy vegyék fel az oltást. 

  Mi, Szlovákia egykori államfői felhívást intézünk Szlovákia lakosaihoz. A Covid–19 továbbra is nagy erővel támad, manapság pedig már a rendelkezésünkre áll a leghatásosabb módszer, amivel sikeresen harcolhatunk ellene: az oltás

  – áll a felhívásban.

  Egyben köszönetet mondtak mindenkinek, akik már felvették az oltást. „Köszönjük mindenkinek, aki gondol a körülötte élő emberekre és egyúttal saját magára is” – írták.

  (via parameter.sk)

 • A moldovai kormány fekete humorral üzent azoknak, akik még mindig azt mondják hogy nem kell félni a koronavírustól. 

  Ne aggódj, nálunk van Európa legnagyobb temetője!

  – ez a fő üzenete annak az egyperces rövidfilmnek, amelyben az ország egyik legismertebb színésze Emilian Cretu szerepel.

  A videóban a színész orvosként, temetkezési vállalkozóként és betegként is azt javasolja az embereknek, hogy féljenek a koronavírustól, mivel eddig csak hétezren haltak meg az országban és ha szerencséjük van, akkor megússzák azzal, hogy lélegeztetőgépre kerülnek. 

  A kormányzati hirdetést még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatta. A kormány célja az, hogy népszerűsítsék az oltást és cáfolják az arról és a vírusról terjedő álhíreket. 

  Valeriu Pasa civil aktivista szerint azért választották ezt a szokatlan eszközt, mert „a klasszikus érvek már nem működnek, és az emberek elfáradtak”. Ráadásul a régió kultúrájának alapvető része a fekete humor – magyarázta.

  Moldovában a hivatalos adatok szerint jelenleg 35 százalék körüli az átoltottság, de a gyakorlatban ez a szám valamivel nagyobb lehet, mivel sok, külföldön dolgozó embert más országokban oltottak be. 

  Korábban egyébként az Egyesült Államokban is megfogalmaztak már egy ehhez hasonló üzenetet, ott egy temetkezési vállalat kamionján üzenték az embereknek: ne oltassák be magukat, mert várják őket

  (via Azonnali)

 • Az első kettő után most egy harmadik, az omikron-variánssal fertőzött pácienst is találtak az Egyesült Királyságban.

  A hatóságok közlése szerint az illető azóta már nem tartózkodik az országban, viszont korábban a Westminsterben, a londoni kormányzati negyedben is járt, ahol most emiatt kiterjedt kontaktkutatásba kezdtek.

  (via The Guardian)

 • Az egyházközség tagjait, valamint a helyi KFC dolgozóit és vásárlóit is letesztelik az angliai Brentwoodban, miután itt is észleltek egy omikron-variánssal fertőzött embert.

  Az Essex megyei hatóságok közlése szerint mindenkit letesztelnek, aki november 19-én meglátogatta a KFC-t délután 1 és 5 óra közt. Ugyanezt teszik mindenkivel, aki november 21-én a helyi Szentháromság Templomában járt. 

  (via  Sky News )

 • Enyhén csökkent a koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában.

  Horvátországban az elmúlt 24 órában 3339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, míg a fertőzés áldozatainak száma 64-gyel nőtt, a kórházakban 2538 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 174 631-en kaptak védőoltást, közülük 1 930 331-en már a második adagot is felvették.

  Szlovéniában is javult a helyzet, ott vasárnapra 1478 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, illetve 23 beteg halt meg. Kórházban 1140 beteget ápolnak, közülük 285-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1 229 116-an kaptak védőoltást, közülük 1 146 403-an már a második adagot is felvették.

  Szlovén járványügyi szakemberek nem érzik stabilnak országuk helyzetét, mivel a lakosságnak csak az 54 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját, a másik fele nincs beoltva, és nem is került kapcsolatba a vírussal. Hasonlóan vélekedik a Vili Beroš, a horvát egészségügyi miniszter, aki szerint éppen „az oltatlanok nagy halmaza adott életet a vírus új törzsének”. 

  Az Európai Unió többi országához hasonlóan Horvátország és Szlovénia is ideiglenesen megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból érkezőknek. Azok a horvát és szlovén állampolgárok, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak, 14, illetve tíz napra karanténba kell vonuljanak. A karantén utolsó napján mindkét országban koronavírus-tesztet is végezniük kell. 

  (via MTI)

 • Egy romániai közvéleménykutatás adatai szerint az állampolgárok túlnyomó része feleslegesnek tartja és hallani sem akar arról, hogy kötelezővé tegyék az oltási igazolást a munkahelyeken. 

  A Magyarországgal szomszédos ország legfrissebb koronavírussal kapcsolatos felmérésében többek között arról kérdezték az embereket, hogy mit gondolnának, ha kötelező lenne a munkahelyeken az úgynevezett zöld igazolás. A válaszadók 53 százaléka nem ért egyet ezzel, 40 százaléka szerint egy ilyen intézkedés nem hozná meg az oltakozási kedvet és a fertőzések számát sem csökkentené. Mindössze 30 százalék vélte úgy, hogy ez az hatékony lenne a járvány elleni küzdelemben.

  A közvélemény kutatásban a román emberek 78 százaléka elutasította azt a tervet, hogy az intenzív terápiás ellátásra szoruló oltatlanokkal kifizettessék a kórházi költségeket, ezenkívül a válaszadók 35 százaléka szerint Románia azért teljesít rosszul az oltási kampányban, mert az emberek nem bíznak a vakcinák hatékonyságában, valamint a kérdőívet kitöltök 17 százaléka szerint azért oltakoznak kevesen, mert nem hisznek a hatóságoknak.

  (via Főtér)

 • A svájciak többsége támogatta a védettségi igazolvány bevezetéséről rendelkező törvényt a vasárnap rendezett népszavazáson.

  A gfs.bern közvéleménykutató intézet előzetes adatai szerint a törvényt a szavazók 63 százaléka támogatta. Az igazolványt ellenzők kezdeményezésére kiírt népszavazás közben felfedezték a koronavírus egy új variánsát, az omikront, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is „aggasztónak” minősített.

  A népszavazást viharos kampány előzte meg, és a rendőrség vasárnap újabb tüntetésektől tart. A kampány idején is számos tüntetés zajlott, ahol előfordult erőszak is, de korántsem voltak olyan zavargások, mint Hollandiában vagy a Francia Antillákon. Több politikust – közöttük Alain Berset egészségügyi minisztert, aki két éve a járvány elleni küzdelem jelképe – halálosan megfenyegettek, és rendőri védelem alá helyeztek.

  Mindeközben a svájciak 61 százaléka támogatta egy másik népszavazáson, hogy az ápolók kapjanak megfelelő juttatást. A két népszavazást egy olyan időszakban tartották, amikor október közepe óta ismét fellángolt a járvány. Más országoktól eltérően azonban a kormány egyelőre elutasította az országos szintű korlátozások szigorítását, arra hivatkozva, hogy viszonylag kevés, Covid–19-ben szenvedő beteg (20%) foglalja el a kórházak intenzív osztályának ágyait.

  A svájci lakosság többsége azonban egy felmérés szerint határozottabb intézkedéseket követel. A SonntagsBlick című lapban megjelent felmérés szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada azt akarja, hogy csak a beoltottak, illetve a betegségen átesettek éljenek korlátozások nélkül, és valamivel több mint a felük támogatja a kötelező védőoltást.

  (via MTI)

 • Az Egyesült Királyság „feleslegesen pánikol” az omikron-variáns megjelenése miatt – mondta az BBC által közvetített Andrew Marr Show adásában Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosok Szövetségének elnöke. 

  A szakember – aki elsőként számolt be az omikron-variáns által okozott tünetekről – most úgy fogalmazott:

  Klinikai szempontból Dél-Afrikában azt látjuk – és ne felejtsék, én most az epicentrumról beszélek –, hogy a tünetek rendkívül enyhék.

  Amikor megkérdezték, hogy akkor ennek fényében az Egyesült Királyság feleslegesen pánikol-e a variáns miatt, azt válaszolta, hogy szerinte a jelenlegi helyzetben igen, de hozzátette:

  Elképzelhető, hogy két hét múlva mást fogunk mondani.

  Mindeközben Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere azt mondta, hogy az országával szemben „minden ok nélkül” vezettek be korlátozásokat.

  Korábban ezt már próbáltuk, és láttuk, hogy a gyakorlatban nem működik

  – mondta a beutazás korlátozásáról.

  A miniszter hozzátette: az országban mindössze néhány fiatal, oltatlan ember került kórházba, de náluk is viszonylag enyhék a tünetek. 

  (via Independent)

 • Szlovákiában a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) az omikron mutáció miatt felszólította azokat az embereket, akik az elmúlt 14 napban a potenciálisan kockázatos országokban jártak, hogy mihamarabb jelentkezzenek náluk. 

  A ÚVZ közleményben tudatta, hogy azok az állampolgárok és a velük közös háztartásban élők, akik többek között Botswanában, Szváziföldön, Lesothoban, esetleg Mozambikban, Namíbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Zimbabwe, valamint Izraelben, Hongkongban, vagy akár a Seychelle-szigeteken tartózkodtak az elmúlt két hétben kerüljék a másokkal való érintkezést, függetlenül attól, hogy megkapták-e az oltást.

  Megszervezzük a minták szekvenálását, és kiterjesztjük a kapacitásainkat, hogy az érintett országokban járt emberektől érkező összes minta szekvenálása elsőbbséget élvezzen

  – mondta Dasa Racková, közegészségügyi hivatal szóvivője, aki kifejtette, hogy a házi karantén és a tesztelés mellett meghatározzák a pontos feltételeket azok számára, akik a fent említett országokból érkeztek haza. 

  (via Bumm.sk)

 • Több ezren tiltakoztak vasárnap a kormány szigorításai miatt Prágában – írja a Guardian. A tüntetők közül sokan kifogásolták, hogy számos kórház ideiglenesen ismét leállította a halasztható műtéteket.

  Aggodalomra ad okot, hogy az egyik legnagyobb fővárosi kórházban az elmúlt hetekben megduplázódott a koronavírus-fertőzöttek száma, amely a legújabb hírek szerint már több mint hatezerre tehető. 

  A portál emlékeztet, hogy a napokban leköszönő kormány a héten tiltotta be a karácsonyi vásárokat. Csehországban a járvány kitörése óta eddig  2 123 059 ember kapta el a fertőzést, meghalt 32 837 fő.

  (via Guardian)

 • A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért és a pandémia elmúlásáért advent első vasárnapján a budapesti Szent István-bazilika altemplomában.

  Kapcsolódó

  Közösen imádkoztak az egyház vezetői a járvány áldozataiért

  Az ökumenikus imán részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is.

 • Rendkívüli megbeszélést tart hétfőn a világ hét legfejlettebb országait tömörítő csoport, a G7 – írja a Guardian. A találkozó fő témája a Dél-Afrikából származó új omikron-variáns lesz. 

  Az informális fórumként működő csoportot az Egyesült Államok, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország,  Kanada, Japán fogja képviselni. A találkozóra az Egyesült Királyságban kerül sor az érintett országok egészségügyi miniszterei között.

  (via Guardian)

 • A szlovák pénzügyminiszter, Igor Matovič egyáltalán nem bízik benne, hogy karácsonyig javulna a járványhelyzet országában, szerinte emiatt a lockdown bőven elhúzódik majd, ha az oktatásban nem térnek át az online üzemmódra. 

  Igor Matovič
  Igor Matovič
  Fotó: Filip Radwanski / SOPA Images / Getty Images Hungary

  A Magyarországgal szomszédos ország korábbi miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy Szlovákia boldogul a járványhelyzettel, azonban úgy véli, jobban is teljesíthetne. A politikus szerint az iskolákat is be kellett volna zárni, mivel a diákok között kétszer annyi a pozitív eset, mint bárhol máshol.

  Éppen ezért kritizálta is azokat a pártokat, amelyek azzal fenyegetőztek, hogy elhagyják a kormánykoalíciót, ha az iskolákat is bezárják a lockdown idejére. Emellett azokat az ellenzéki kijelentéseket és politikusokat (Robert Fico) is felemlegette, akik akadályozzák az oltakozást alacsony igazságtartalmú nyilatkozataikkal. A pénzügyminiszter úgy véli, a legfontosabb az lenne, hogy meggyőzzék azokat az embereket, akik hittek „az ostobaságoknak” az oltásokkal kapcsolatban. 

  (via Új Szó)

 • Eddig több mint 2500 hamis egészségügyi okmányt jelentettek az állami rendőrségen, a többséget a közelmúltban hozták létre – írja a Deutsche Welle.

  A 16 állami rendőrségből 11 hozott nyilvánosságra adatokat. Mint kiderült, a hamis igazolások száma akkor ugrott meg, amikor Németország megszigorította a Covid–19 terjedésének visszaszorítását célzó szabályokat. A szabály szerint több olyan szolgáltatás is van, amelyet csak védettségi igazolással lehet igénybe venni.

  Németország papíralapú oltási igazolásokat ad ki, amelyek QR-kódokat tartalmaznak. Azok beolvasásával igazolható, hogy az illető megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

 • Vasárnap este rendezik a román labdarúgó-bajnokság derbijét, ahol az Universitatea Craiova az FCSB-vel mérkőzik. A meccs előtt kiadott tájékoztatóban az állt, hogy az operatív törzs rendelkezésének megfelelően csak egy félidő erejéig lehetnek nézők a stadionban.

  A nem éppen megszokott helyzet úgy alakulhatott volna ki, hogy bár az elmúlt hónapban kizárt nézők visszatérhetnek a stadionokba és a sportcsarnokokba, de csak a létesítmények kapacitásának 30 százaléka foglalhatják el, és csakis oltottak vagy a fertőzésből az elmúlt fél évben kigyógyultak mehetnek be.

  Emellett a nézők csak este kilenc óráig lehetnek jelen ezeken a rendezvényeken, így a szurkolóknak a rendelet alapján az első félidő után haza kellene menniük. A szervezők előbb negyedórával előbbre hozták a meccs kezdési időpontját, ezzel egy félidőt végignézhettek volna a futball szerelmesei, ezenfelül jelképes összegért kínálták a jegyeket. Végül feltehetően a számos panasz miatt és az abszurd helyzet megoldása érdekében a Craiova illetékesei engedélyezték, hogy a rangadón jelen lévő szimpatizánsok végignézzék a mérkőzést.  

  (via Főtér)

 • Sajid Javid brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a jövő keddtől ismét szigorításokat vezetnek be a dél-afrikai új mutáns terjedésének megfékezése érdekében – írja a The Economic Times.

  Az új intézkedések értelmében kötelező lesz ismét a maszkhasználat az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az érvénybe lépő másik szabályozás értelmében keddtől minden Nagy-Britanniába érkezőt PCR-tesztnek fognak alávetni. 

  Javid ugyanakkor elvetette a home office és a szociális távolságtartási szabályok ismételt bevezetését. 

  Boris Johnson még szombaton pendítette meg az új korlátozások lehetséges bevezetését, de akkor még nem tűzött ki konkrét dátumot. A brit miniszterelnököt az utóbbi időben számos bírálat érte, legfőképp azért, mert a növekvő fertőzésszámok láttán se vezetett be szigorításokat.

  Az Economic Times cikke emlékeztet arra is, hogy júliusban az Egyesült Királyságban egyedül csak Anglia oldotta fel a kötelező maszkviselésre vonatkozó korlátozásokat, míg Wales, Skócia, Észak-Írország továbbra is megtartotta. 


  (via The Economic Times)

 • Minden harmadik, kórházban kezelt személy felvette a koronavírus elleni vakcinát Szerbiában, ugyanakkor különbségek mutatkoznak annak arányában, hogy a betegek melyik cég oltóanyagát kapták meg.

  A Magyarországgal szomszédos ország első számú járványügyi szakértője, Predrag Kon kifejtette, hogy a legtöbb olyan személy, akit valamelyik egészségügyi intézményben kezelnek Covid-betegség miatt, és oltakozott, a kínai Sinopharm vakcináját kapta meg. A balkáni ország válságstábjának tagja arról is beszélt, hogy a 18 és 30 év közötti korosztályban nagyon alacsony az érdeklődés a védőoltás iránt, mindössze 4 százalékuk vette fel a koronavírus elleni vakcinát. Az oltással kórházba kerültekről elárulta azt is a szakember, hogy azok csak két oltással rendelkeztek, és egyikük sem kérte a harmadik, emlékeztető adagot. Emiatt is hangsúlyozta az infektológus, hogy mennyire fontos a harmadik dózis, amit eddig az oltottak 32 százaléka kért.

  Szerbiában az elmúlt 24 órában csaknem 14 ezer elvégzett tesztből egy nap alatt 2211 lett pozitív, emellett 53-an meghaltak, ezzel a koronavírus-járvány szerbiai áldozatainak száma hivatalosan 11 537. 

  (via Pannon RTV)

 • Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást – közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter.

  A legtöbb pedagógust, 384-et a nyugat-ukrajnai Rivne megyében, a második legtöbbet, 281-et pedig Kijev megyében bocsátották el. Amennyiben felveszik a védőoltást, visszakaphatják az állásukat.

  Ukrajnában a pedagógusok számára kötelező a védőoltás. Az oktatási szféra dolgozói novemberig kaptak haladékot, hogy beoltassák magukat, különben az úgynevezett országos karantén ideje alatt nem dolgozhatnak, és így munkabért sem kapnak – számolt be az MTI.

 • Oroszországban az elmúlt napon 33 548 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta már 9 570 373-an betegedtek meg. Az országban 1224 ember életét követelte a járvány, így az áldozatok száma 272 755-re nőtt.

  TASZSZ szerint eközben az illetékes hatóságok az omikron-variáns miatt kialakult pánikkal kapcsolatban közölték:

  Vasárnapig Oroszországban nem mutatták ki az omikron-vírusváltozatot. Ezzel párhuzamosan aktív munka folyik a koronavírus genomjának szekvenálására, többek között a közelmúltban külföldön járt betegek esetében is.

 • Akik Szputnyik V-t vagy Sinopharmot kaptak, csak úgy utazhatnak – várhatóan csak december 13. után – Ausztriába, illetve látogathatják meg a sícentrumokat, ha a harmadik mRNS-alapú vakcina felvétele előtt még egy antitesttesztet is elvégeztetnek magukon. Ha ez igazolja, hogy a szervezetük termel ellenanyagot, és beoltatják magukat, indulhatnak. A 12 évnél fiatalabbak Bécset leszámítva az ország bármely pontján oltás vagy előzetes tesztelés nélkül mozoghatnak.

  A negyedik hullám felfutása miatt Ausztriában november 22-től újabb szigorításokat vezettek be: kijárási korlátozásokról döntöttek, kötelező maszkviselést írtak elő belső terekben, az iskolákban és óvodákban, továbbá otthoni munkavégzést javasoltak. A legfeljebb december 13-ig tartó szigorúbb járványügyi intézkedések érintették a síközpontokat is, amelyek ebben az időszakban nem látogathatók, turisztikai célú beutazásra csak a zárlat feloldását követően lesz mód. A lezárással együtt az is kiderült, hogy februártól kötelező lesz a védőoltás felvétele az osztrákoknak.

  A legtöbb szolgáltatás esetében a 2G-szabály lesz érvényben december 13-tól, ami azt jelenti, hogy ezeket a szolgáltatásokat csak olyanok vehetik igénybe, akik nyugati vakcinát kaptak, vagy az elmúlt fél évben kigyógyultak a betegségből, tehát egy negatív PCR-teszt nem elegendő.

  December közepétől tehát ismét lehetséges a síelés a helyiek és a külföldi vendégek számára is. A felvonókon viszont kötelező FFP2-es minősítésű maszkot is hordani, a negatív teszttel beutazó, vírusból való kigyógyulást igazolni nem tudó személyek viszont még a szálláshelyüket sem vehetik át, nemhogy a síbérletüket vagy a síbakancsukat – írja a 24.hu.

 • A második félidő elején félbe kellett szakítani a portugál labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján a Belenenses–Benfica találkozót, miután az amúgy is csak kilenc emberrel kiálló hazaiaknál hat bevethető játékos maradt – számolt be az MTI.

  A házigazdák játékosállományát korábban a koronavírus tizedelte meg, a Benfica elleni kezdőcsapatukban a kilenc futballista közül kettő kapus volt. A Benfica így a félidőig 7–0-s előnybe került, a pihenő után a Belenenses pedig már csak hét emberrel tért vissza a pályára.

  A találkozót akkor fújta le a játékvezető, amikor az újrakezdés után két perccel João Monteiro, a hazaiak középpályást játszó hálóőre leült a fűre, mondván, nem tudja folytatni a küzdelmet. A bíró a szabályok szerint járt el, nevezetesen, hogy egy csapatot legalább hét főnek kell alkotnia.

  A Belenensest a hét elején érte el a koronavírus-járvány, miután a dél-afrikai Cafu Phete visszatért a gárdához válogatottjától, és pozitív lett a tesztje. Később a klubnál összesen 17 esetet regisztráltak.

  Az elnök, Rui Pedro Soares azt mondta, szerették volna elérni a Benfica elleni összecsapás halasztását, de nem jártak sikerrel az illetékeseknél.

 • Ukrajnában ma reggel 15 936 új koronavírus-fertőzöttet és 608 halálos áldozatot jelentettek. Poltava és Harkiv megye kikerült a vörös zónából, és narancsszínre váltott. Jelenleg 19 régiót jelölnek a legveszélyesebb vörös, négyet sárga színnel.

  A szaktárca tájékoztatója szerint eddig a lakosság 42,4 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni oltóanyag első adagját. A 13,1 millió oltottból 10,6 millióan mindkét dózissal be vannak oltva – írja a Kárpáthír.

 • Ausztráliában is megjelent az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 Dél-Afrikából származó, omikronnak elnevezett variánsa – számolt be az MTI.

  Két olyan embernél mutatták ki a variánst, aki Afrika déli részéről érkezett Sydney-be Dohán keresztül. Mindketten be vannak oltva és tünetmentesek. Miattuk karanténba kell vonulnia több mint 270 másik embernek is, aki velük utazott a repülőgépen.

  Több más országhoz hasonlóan szombaton Ausztrália is újra utazási korlátozásokat vezetett be az omikron-variáns miatt, nem léphet be az országba senki, aki Afrika déli részéről érkezik, kivéve az ausztrál állampolgárokat.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak nevezte pénteken a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a változatnál az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

 • Rendkívül gyorsan terjed az interneten, hogy Gibraltárt letarolta a koronavírus, és annak ellenére kellett lezárni, hogy 119 százalékos az átoltottság. Az oltásellenesek ebben döntő bizonyítékot látnak, hogy a vakcinák nem működnek, nincs értelme erőltetni az oltást. Az állításból viszont semmi nem igaz – írta a Portfolio.

  A valóság ezzel szemben az, hogy míg a januári csúcs idején a napi elhunytak száma 6 volt, addig az őszi hullámban összesen (nem naponta) 4 fő halt meg koronavírusban Gibraltáron.

  Utoljára október 15-én hunyt el koronavírusban egyetlen fő, és az őszi hullámban máig ez a halálozások napi rekordja. Hasonló tendenciát látunk a súlyos esetek alakulásánál is: november 12-én, amikor a kormány elrendelte az új korlátozásokat, egyetlen ember volt az intenzív osztályon, akit koronavírussal kezeltek.

  A kormány a növekvő esetszámok miatt november 12-én valóban korlátozásokról döntött:

  • lefújták az év végére az állami tömegrendezvényeket,
  • és kötelezővé tették a maszkviselést egyes szolgáltatások igénybevételekor.
 • Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerint alapos a gyanúja annak, hogy kimutatták Dániában is az omikron-vírusvariánst – számolt be az MTI.

  A vírusváltozat meglétét két, Dél-Afrikából érkezett személynél is gyanítják. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

 • Az orosz Szputnyik V valószínűleg valamivel erősebb immunitást alakít ki az új koronavírustörzzsel, az omikronnal szemben, mint a koronavírus elleni más vakcinák – mondta Ancha Baranova, a virginiai George Mason Egyetem professzora, a biológiai tudományok doktora.

  Lehet, hogy a Szputnyik V egy kicsit jobban teljesít, néhány százalékkal. Az adenovírus-vakcinák elvileg szélesebb körű immunválaszt hoznak létre, mint az mRNS-oltások. Ez a különbség azonban nem túl nagy

  – idézte a szakembert aTASZSZ orosz hírügynökség.
 • A koronavírus omikron-variánsának terjedése miatt Svájc megtiltotta a beutazást minden olyan izraelinek, akinek nincs útlevele Svájctól vagy valamilyen schengeni országtól – írja a Times of Israel. A korlátozás az oltottakra és a betegségen átesettekre is vonatkozik.

  Szintén beutazási tilalmat rendeltek el a Belgiumból, Hongkongból és számos afrikai országból érkezőkkel szemben. Emellett a beutazás csak negatív teszttel és tíz nap karanténnal lesz lehetséges, függetlenül attól, hogy a beutazni kívánó be van-e oltva.

 • A világon 261 266 072 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 194 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 260 650 450 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 188 937 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 48 202 463 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 776 536.
  • Indiában 34 563 749 fertőzöttet és 467 933 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 076 863 fertőzöttről és 614 186 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 10 165 779 a fertőzöttek száma, és 145 167-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 9 370 694-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 266 337-re emelkedett.
  • Törökországban 8 726 370 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 76 233.
  • Franciaországban 7 654 160 fertőzöttet és 119 818 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 105 101 a fertőzöttek és 129 549 az elhunytak száma.
  • Németországban 5 780 814 fertőzöttet és 100 887 áldozatot tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 5 131 012 fertőzöttet és 87 955 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 994 891 fertőzöttet tartanak nyilván, az áldozatok száma 133 627.
  • Ukrajnában 3 580 671 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 89 911 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Lengyelországban 3 487 254 fertőzöttet és 82 986 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus, a SARS–CoV–2 Dél-Afrikából indult variánsa miatt – jelentette be Naftali Bennett izraeli miniszterelnök. Izrael ezzel az első ország, amely teljesen lezárja határait a potenciálisan fertőzőbb omikron-variáns miatt.

  A vasárnap éjfélkor hatályba lépő intézkedés egyelőre két hétre szól. A hatóságok emellett ismét bevezetik a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére. A külföldről visszatérő izraeli állampolgároknak, így a beoltottaknak is kötelező lesz karanténba vonulniuk.

  Izraelben eddig egy fertőzött szervezetében mutatták ki a B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikron-variánst. Hét másik esetet tartanak nyilván, amelyeknél fennáll az új variáns gyanúja.