új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A WHO-nál tavaly év végén merült fel az a probléma, hogy hogyan nevezzék el a koronavírus mutációit. A legtöbb ötletet azért vétózták meg, mert az szerintük valakire, illetve valamire kirekesztő, bántó, vagy bármilyen más módon hátrányos lett volna. 

  Egy svájci epidemiológus azzal állt elő, hogy madarakról nevezzék el a mutánsokat, elsőnek valamiért a vörösbegy (angolul robin) jutott eszébe, majd különféle madárfajták. Pedig milyen jól hangzott volna, hogy terjed a poszáta, vagy elkaptam ezt a túzokot. Állítólag főként az ornitológusok tiltakoztak ez ellen, mondván, hogy sokan azt hitték volna, hogy a szárnyasok terjesztik a kort.

  A madarakat a görög mitológia isteneinek nevei követték az egészségügyi világszervezetnél, és az elképzelés szerint ABC sorrendben, mondjuk Aphroditétől Zeuszig keresztelték volna el a variánsokat.

  Ezután jött a hurrikánok mintájára, hogy sima keresztneveket használjanak, de ezt a WHO alapszabálya tiltja.

  Egy másik ötlet szerint egyszerűen V1, V2, V3, és így tovább nevezték volna a mutációkat, ám itt a V2-nél, az azonos elnevezésű második világháborús német rakéta miatt került kukába a terv. Fél év után sem volt még megoldás, amikor a szervezet vezetői 24 órás ultimátumot adtak az illetékesnek, akik végül a görög ábécé betű mellett döntöttek.

  (via Új Szó)

 • A szlovák kormányzópárt (OĽaNO) képviselője Michael Sipos és Erik Tomás a Hlas párt tagja beszéltek arról, hogy ha az új variáns miatt súlyosbodik a helyzet, akkor le kell zárni az ország határait. 

  Az O 5 minút 12 című műsor vendége volt a két politikus, akik szerint ideje a határzárról beszélni. Michael Sipos úgy véli, hogy a szakértőknek mielőbb tanácskozniuk kell annak a lehetőségéről, hogy Szlovákiában is elterjed az omikron.

  Feltételezem, hogy a következő napokban, talán órákban összeül a járványbizottság, és a kormánynak nagyon gyorsan kell majd foglalkoznia ezzel a súlyos mutációval. Lehetséges, hogy a helyzet olyan rossz lesz, hogy lezárják a határokat

  – mondta a képviselő.

  Erik Tomás kifejtette, hogy szerinte a jelenlegi európai uniós intézkedés nem elég az új variáns ellen, és mielőbb fontolóra kell venni a határzár lehetőségét. Az új dél-afrikai variáns első európai esetét a Szlovákiával szomszédos Csehországban azonosították.

 • A vakcinát (vaccine) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár. Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője szerint 2021-ben ez a szó naponta rendkívül sokszor került elő.

  A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki. Idén versenyben volt még a címért az insurrection (lázadás) az amerikai Capitolium elleni támadás miatt, az infrastructure (infrastruktúra) Joe Biden amerikai elnök infrasturktúra-fejlesztési programja miatt, a perseverance (kitartás) az erre a névre keresztelt NASA-marsjáró miatt, valamint a nomad (nomád) a három Oscar-díjjal elismert A nomádok földje című film miatt.

  Kapcsolódó

  A vakcina lett az év szava

  Legalábbis a Merriam-Webster szótár szerint.

 • Svédországban is kimutatták egy páciens szervezetében az omikron-variánst – közölte az ország közegészségügyi hivatala hétfőn.

  Hozzátették, több mint egy hete készült tesztek alapján mutatták ki az omikron-variáns jelenlétét egy olyan személynél, aki akkor érkezett vissza Dél-Afrikából. A páciens állapotáról egyelőre nem adtak hírt. 

  (via Reuters)

 • Nem sokkal 55. születésnapja előtt koronavírus-fertőzésben hunyt el egy angol férfi – írta meg a Mirror.

  A vegán Glynn Steel korábban azért utasította el a Covid–19 elleni védőoltást, mert a fejlesztés alatt a vakcinákat állatokon is kipróbálták. A férfit két héten át kezelték intenzív osztályon, de nem tudták megmenteni. Utolsó mondata az volt, hogy még sosem érezte magát ennyire betegnek, és hogy bárcsak megkapta volna az oltást.

 • Aggodalomra ad okot az omikron-variáns, de pánikra nem – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján, amelyről a Guardian közölt beszámolót.

  Joe Biden elmondása szerint az új vírusmutáns ellen szakértelemmel és gyorsasággal fognak fellépni, nem pedig „káosszal és zavartsággal”.

  Ma több eszközünk van arra, hogy küzdjünk a variáns ellen, mint amennyi valaha volt

  – szögezte le, kitérve a vakcinára és a gyermekeknek szánt oltóanyagra is. Felidézte, hogy egy éve még a Covid–19 első változata okozta a legfőbb problémát, aztán az annál is nagyobb fenyegetést jelentő delta-variáns, azonban szerinte ezeket is sikerül visszaszorítani, így ezt a mutánst is le fogják győzni.

  Ezt követően minden 18 év feletti lakost, aki június elseje előtt kapott legutóbb vakcinát, az emlékeztetőoltás felvételére buzdított. A beoltott személyek vannak a legnagyobb biztonságban a vírus ellen – rögzítette.

  Arról is beszélt, hogy bár omikron-variánssal fertőzött személyt mostanáig nem azonosítottak az Egyesült Államokban, csak idő kérdése, hogy ez bekövetkezzen.

  (via Guardian)

 • Ausztriában a szigorú koronavírus elleni intézkedések miatt a szülők egy része iskola helyett inkább az otthon tanulást választotta gyermekének, vagy iskolán kívüli tanulókörbe küldte. Ez utóbbit illegális magániskolaként tartják számon a hatóságok. A jelenség ugyanakkor nem tömeges.

  Kapcsolódó

  Az ausztriai korlátozások miatt megjelentek az illegális iskolák

  A hatóságok szerint nem minden szülő ért egyet a kötelező teszteléssel és maszkviseléssel.

 • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szeptemberben hat hónapról kilenc hónapra módosította a Pfizer vakcinájának lejárati idejét – közölte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) az MTI-vel hétfőn.

  Azt írták, az EMA döntése minden európai országban érvényes rendelkezés, amelyet az OGYÉI is átvezetett, és a Pfizer is már e szerint címkézi új gyártású vakcináit.

  A Pfizer vakcinája a hatósági előírásoknak megfelelően, a kilenc hónapos határidő lejártáig biztonságosan alkalmazható

  – tette hozzá az intézet.

  Kapcsolódó

  Figyelmeztet az OGYÉI, változott a Pfizer-vakcina lejárati ideje

  Az EMA döntése minden európai országban érvényes rendelkezés.

 • A holland rendőrség őrizetbe vett egy házaspárt, akik a karantén ellenére hagyták el a szállodájukat azért, hogy repülőre szálljanak vasárnap este Spanyolországba.

  A portugál nő és a spanyol férfi Dél-Afrikából érkezett Hollandiába, ahol a napokban felbukkant az omikron-variáns. A Guardian beszámolója szerint egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett, miután landoltak. 

  A házaspár még pénteken érkezett az országba a Johannesburgból és Cape Townból érkező járaton, amelyen 624-en utaztak. Az utasokat négy órán keresztül tartották a gépen, miközben tesztelték őket. Attól, akinek negatív lett a tesztje, azt kérték, hogy ha teheti, pár napig legyen karanténban.

  61 utas tesztje pozitív lett, tíz ember esetében pedig kimutatták az új variánst  is.

  A megfertőződött embereket a repülőtérhez közeli Ramada hotelbe szállították. A karanténszabályokat megszegő házaspár vasárnap este hat órakor hagyta el a szállodát, a biztonsági őrök ezután értesítették a helyi rendőrséget. 

  Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter közben felszólított minden olyan embert, aki a közelmúltban Dél-Afrikában járt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, teszteltesse magát.

  Hollandiában a kialakult helyzet miatt a kávézóknak, éttermeknek, bároknak és a  moziknak legkésőbb délután 5 óráig be kell zárniuk.

  (via Guardian)

 • Olaszországban elsőként az északkeleti Friuli-Venezia Giuliában emelték a járványintézkedések fokozatát többek között kötelező maszkviseléssel az utcákon, miközben a polgármesterek szövetsége (ANCI) minden városban ugyanezt szorgalmazza – jelentette be Antonio Decaro az ANCI elnöke hétfőn.

  A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakost számláló tartomány hétfőtől úgynevezett sárga színű övezetnek számít, amely a járványintézkedések szigorítását jelenti. Ismét kötelező a maszkviselés, de nemcsak az üzletekben, hivatalokban, iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön és minden más zárt téren, hanem a szabadban is. Kivételt egyedül a magányos séta jelent, például parkban kutyasétáltatás közben, vagy szabadtéri sporttevékenység esetében – jelentette Il Piccolo trieszti napilap.

  A tartomány egy héttel megelőzte az országosan december 6-tól bevezetendő szigorítást, miszerint a tömegközlekedési eszközökre majd kizárólag azok szállhatnak fel, akik legalább egy adag oltást megkaptak. Ugyanaz vonatkozik a színházakba, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe történő belépésre is, valamint oltási igazolás szükséges a bárok és éttermek belső termeiben történő asztali fogyasztáshoz is. Az oltási igazolás csakis a betegségből történt felgyógyulással „váltható ki”, a negatív teszteredmény nem elegendő többé a védettség igazolásához.

  Sajtóbeszámolók szerint az utóbbi egy héten a tartományban a legtöbb új beteget azonosító Trieszt utcáin az emberek többsége már viselte a maszkot. A belváros éttermesei úgy nyilatkoztak, hogy tartanak a látogatottság visszaesésétől a védettségi ellenőrzések miatt. A nemrég újraválasztott trieszti polgármester, Roberto Dipiazza, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusa szerint a felelősség az oltásellenes tüntetőket terheli, akik október közepétől ezrével, maszk nélkül tüntettek a város kikötőjében és főterén. A tartományban a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette a hét százalékot, a kórházak Covid-osztályainak telítettsége pedig túllépte a tizenöt százalékot.

  (via MTI)

 • Egy négy hónapos kisfiú halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Kijevben.

  A város polgármestere, Vitalij Klicsko Facebook-oldalán tudatta a szörnyű hírt. A járvány eddigi áldozatai közül Ukrajnában a legfiatalabb egy 21 napos csecsemő volt, aki szeptember elején hunyt el.

  Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pénteken tudatta, hogy tavaly március óta több mint 150 ezer gyermek kapta el a vírust, és több mint ötvenen haltak bele a betegség szövődményeibe.

  Kijevben az elmúlt 24 órában 45-en haltak meg, 33 gyermek betegedett meg. Ukrajnában az elmúlt egy hét alatt a fertőzések száma 22 százalékkal, a kórházi kezelésre szorulóké 12 százalékkal, az átlagos napi halálozási arány pedig 14 százalékkal csökkent.

  A Magyarországgal szomszédos országban hétfőre az azonosított fertőzöttek száma 3 427 827-re, az elhunytaké 85 414-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem ötezerrel, 421 699-re csökkent. Az elmúlt napon 2082 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

  (via MTI)

 • Mindig úgy beszélünk a fertőzésről, mintha csak egy variáns okozhatná. Ám létezik-e kétféle variánssal történő egyidejű fertőzés, továbbá szervezeten belül keletkezett új mutánsok is lehetnek és mi lehet ennek a kockázat-következménye? – teszi fel a kérdést Facebook-oldalán Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

  Mint írja, fontos a szegény országok járványkezelése, benne az oltásokkal, amire amúgy a WHO már figyelmezettet, és aminek a negatív következményeit most érezzük.

  A kockázat kétféle lehet:

  1.  esetlegesen súlyosabb betegség kimenetel.
  2. A kétféle variáns elősegíti újabb variánsok fokozottabb kialakulását.

  Persze előfordulhat az is, hogy kétféle variáns a szervezeten belül alakul ki, nem „készen” érkezik, de ez a járványügyi adatokból kideríthető.

  Mármost, ahol sok a legyengült immunrendszerű beteg (például HIV fertőzött), akiknek a szervezetében hosszú ideig szaporodik és mutálódik a vírus, a különféle mutációk, akár a szervezeten belül keletkeztek, akár kívülről érkeztek, elősegíthetik újabb variánsok kialakulását.

 • Az omikron-variáns megjelenésével egyre több ország vezet be korlátozásokat, ez alól az ázsiai országok sem kivételek.

  Indonézia vasárnap bejelentette, hogy megtiltja azoknak a beutazását, akik az elmúlt 14 napban a szupermutáns által érintett nyolc afrikai országban jártak. A korlátozások azokra vonatkoznak, akik Dél-Afrikában, Botswanában, Namíbiában, Zimbabwéban, Lesothoban, Mozambikban, Eswatiniben vagy Nigériában tartózkodtak. Ugyancsak kéthetes korlátozásokra számíthatnak azok is, akik Hon Kongból érkeztek.

  Ázsia egyik legfertőzöttebb országa, a Fülöp-szigetek megtiltotta a beutazást számos európai országból; ezek a következők: Magyarország, Ausztria, Svájc, Hollandia, Csehország, Belgium, Olaszország. A tilalom ugyancsak vonatkozik a fent említett afrikai országokra is. 

  Tajvan ugyan eddig nem vezetett be beutazási korlátozásokat, de számos szigorítást léptett életbe. Ezek alapján a magas kockázatú országokból érkezőket állami költségen kötelező elszállásolni 14 napra.

  Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy a továbbiak folyamán nem fog lazítani az eddigi szigorításokon, így kímélve a súlyosan leterhelt egészségügyi ellátórendszerét. Az ázsiai ország nemrég már feloldotta a bárokra, éttermekre vonatkozó nyitvatartási korlátozásokat is.

  Szingapúr és Malajzia hétfőn újranyitotta a határait azok előtt, akik beoltották magukat. Szingapúr ugyanakkor elővigyázatosságból Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Szaud-Arábiával szemben még fenntartja az utazási tilalmat. 

  (via  Telegraph )

 • Újabb európai ország rendelt el szigorításokat a szupermutáns megjelenése miatt. A lengyel kormány hétfőn több szigorítást is hozott, eszerint a mozik, éttermek csak 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek. Az esküvőkön ezentúl maximum száz beoltott lehet.

  A schengeni zónán kívülről érkezők számára 14 napos karantén lép életbe, azokra pedig, akik Dél-Afrikából utaznak be, ennél több is várhat – írja a Reuters.

 • A nagyszámú változások ellenére még mindig vannak olyan területei a tüskefehérjének, amelyeket az antitestek és a T-sejtek fel tudnak ismerni, így szervezetünk reagálni tud a vírusra.

  A Dél-Afrikából érkező adatok azt mutatják, hogy a helyzet nem tűnik súlyosnak, a kórházba kerülő emberek inkább oltatlanok, mint oltottak, úgy tűnik, az oltás még mindig nyújt némi védelmet számukra

  – mondta Danny Altmann, az Imperial College London immunológus professzora a Guardiannek. A szakember elmondta, hogy jelen ismeretek szerint a T-sejtek meg tudják különböztetni a variánsokat, ami valamilyen szintű védelmet ad.

  A kérdés csak az, hogy ez a védelem milyen szintű. A szakember szerint most úgy tűnik, az omikronnal való megfertőződés nagyobb eséllyel fordul elő, mint a deltával való, viszont a védettség valószínűleg csak gyengül, de el nem tűnik – írja az Infostart.

 • Hétfőn tizenhárom olyan koronavírusos esetet mutattak ki Portugáliában, ahol a Dél-Afrikából eredő omikron-variánst fedezték fel a fertőzötteknél – jelentette a Reuters a helyi hatóságok közlése alapján.

  A hírügynökség információi szerint valamennyi dél-afrikai variánssal fertőzött személy a lisszaboni Belenenses labdarúgó-csapatából került ki. A csapatnál legkevesebb 17 játékos és stábtag produkált pozitív tesztet.

  Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a koronavírus tizedelte Belenenses csapata a hétvégén a Benficát fogadta a portugál labdarúgó-bajnokságban. A hazaiak kezdőcsapatában mindössze kilenc futballista szerepelt, akik közül ketten kapusok.

  A Benfica kihasználva az egyenlőtlen küzdelmet, a szünetig 7–0-s előnyre tett szert, majd a pihenő után a Belenenses már csupán hét emberrel tért vissza a pályára.

  A találkozót akkor fújta le a játékvezető, amikor az újrakezdés után két perccel Joao Monteiro, a hazaiak középpályást játszó hálóőre leült a fűre, mondván, nem tudja folytatni a küzdelmet. A bíró a szabályok szerint járt el, amelyek kimondják, hogy egy csapatot legalább hét főnek kell alkotnia.

 • A korlátozásokat fenn kell tartani egészen addig, amíg ki nem derül, mekkora veszélyt jelent ez a mutáns – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: azoknak az európaiaknak , akik az érintett térségből térnek haza, nagyon komolyan kell venniük a karanténra vonatkozó szabályokat.

  A WHO arra figyelmeztet, hogy az új típusú koronavírusnak ez a mutánsa gyorsabban fog terjedni, mint az eddigiek.

  A BioNtech kutatói azt ígérik, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina hatásos-e ez ellen a vírusvariáns ellen is. Ha nem, kidolgoznak egy új vakcinát – számolt be a Euronews.

 • Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma november 29-én frissítette a megyék besorolását, így összesen négy megye került a sárga övezetbe:

  • Kirovográd,
  • Ternopil,
  • Harkiv és
  • Csernivci.

  A főváros és az ország 18 megyéje vörös karanténövezeti besorolásban szerepel. Poltava narancssárgában maradt – írja a Kárpáthír.

 • Az új típusú koronavírus omikron-variánsa nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Hozzátették, hogy a vírusvariáns a beoltott népességen belül várhatóan csak enyhe tünetekkel járó megbetegedést okoz.

  Az omikron a mai napig egyetlen halálos áldozatot sem követelt

  – áll a közleményben. Az Euronews beszámolója szerint a WHO figyelmeztetett: az új típusú koronavírusnak ez a mutánsa gyorsabban fog terjedni, mint az eddigiek.

  Az omikron-variánsban a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskemutációt fedeztek fel. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire hatásosak az eddig alkalmazott oltóanyagok az omikron ellen. A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését – számolt be az MTI.

 • A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt – számolt be az MTI.

  A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint eddig 39 román állampolgár kért konzuli segítséget az ország pretoriai külképviseletétől, miután törölték azokat az Európába tartó járatokat, amelyekre helyet foglaltak. Közülük 31-en a román bajnok nagybányai rögbicsapat tagjai, akik nemzetközi tornán vettek részt.

  A gép indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá az új román kormány. Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte:

  Bukarest felajánlotta a gépen lévő mintegy 50 szabad helyet más európai országoknak, amelyeknek még nem sikerült a dél-afrikai térségben rekedt polgáraik hazautazását megszervezniük.

 • Tavaly tavasszal a magány és a pandémia miatti aggodalom volt a vezető ok, ami miatt az emberek telefont ragadtak – ismerteti az Infostart azt a kutatást, amely 19 ország nyolcmillió lelkisegély-hívását elemezte.

  Az első hullám első hat hetében folyamatosan nőtt a hívások száma, ekkor érték el a tetőzést a korábbi időszakhoz képest 25 százalékkal magasabb számmal.

  A hívások számának növekedését elsősorban az okozta, hogy olyan emberek telefonáltak, akik szerettek volna valakivel beszélni a világjárványról. Nem volt jele a családon belüli erőszak vagy öngyilkosság miatt indított hívások robbanásszerű növekedésének

  – mondja Marius Brülhart, a svájci Lausanne-i Egyetem közgazdásza, a tanulmány társszerzője.

 • Mintegy ötven százalékkal magasabb forgalmat regisztráltak a tavalyinál az amerikai üzletek az ünnepi bevásárlási időszak kezdésének számító Black Friday alatt, noha a járvány miatt tavaly sokan otthon maradtak, és az üzletek jelentős része rövidített nyitvatartási idővel volt nyitva – írja a Világgazdaság a CNBC alapján.

  2019-hez képest viszont így bő 28 százalékkal kevesebbet költöttek a boltokat kereső vásárlók a Sensormatic Solutions előzetes adatai alapján.

  A fogyasztók idén korábban kezdték az ünnepi nagybevásárlást

  – fogalmazott a CNBC-nek Brian Field, a Semsormatic globális kiskereskedelmi tanácsadó üzletágának vezetője. A koronavírussal kapcsolatos problémák mellett ugyanakkor ebben az akadozó ellátási láncoknak is lehet szerepe.

  A fogyasztók pedig nem szeretnének kockáztatni, hogy a kiszemelt ajándék a potenciális áruhiány és szállítási nehézségek miatt ne kerüljön a karácsonyfa alá.

  Az eladók akcióikat ezzel párhuzamosan egyre inkább elnyújtják. A Dél-Afrikában azonosított omikron-variáns vélhetően nem befolyásolta a vásárlói hangulatot.

 • Kanadában és Svájcban is felbukkant a koronavírus omikron nevű új variánsa – számolt be a helyi hatóságokra hivatkozva az MTI.

  A kanadai Ontario tartomány egészségügyi szervei vasárnap ismertették, hogy a koronavírus omikron-mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, akik nemrég jártak Nigériában.

  A két érintett személy Ottawában él, elkülönítették őket, és jelenleg a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy kikkel érintkezhettek az utóbbi időben.

  Az SDA svájci hírügynökség szintén vasárnap este számolt be a szövetségi egészségügyi hatóságokra hivatkozva arról, hogy egy személy, aki egy hete tért vissza Dél-Afrikából, szintén az omikron-variánssal fertőződhetett meg. A végleges teszteredményt a napokban várják a génszekvencia-vizsgálat lezárultával.

  A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván, gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

 • A szlovák rendőrség fokozottan ellenőrzi a lezárásokról és a kijárási korlátozásokról hozott intézkedések betartását. A kormány ugyanakkor nem fog és nem is tud minden sarokra állítani egy rendőrt, ezért felelősségteljes hozzáállásra szólítja fel az embereket.

  Ennek ellenére újabb és újabb olyan esetekről hallani északi szomszédunknál, amikor az oltást elutasítók agresszíven és gorombán viselkednek például orvosokkal vagy a betegeket ápoló nővérekkel szemben. A rendőrség ígéri, mindent megtesz a nyugalom megőrzésének érdekében, és a lehető legtöbb rendőrt küldi ki a terepre – írja az Infostart.

  A rendőri felügyeletre valóban nagy szüksége van néhány kórháznak. Jakub Honžík, a pozsonyi Antolská utcai kórház aneszteziológiai osztályának főorvosa arról számolt be, hogy őt és kollégáit is több alkalommal érte már inzultus a munkahelyén oltásellenes személyek részéről. Közölte:

  Most hirtelen itt vannak a korlátozások, az emberek betegek, sokan meghalnak, értem, hogy dühösek, de mégsem lehet, hogy rajtunk töltsék ki a mérgüket,

  hiszen mi éppen segíteni akarunk nekik. Itt vannak a gyermekes nővéreink, akik húzzák a műszakokat, majd valaki azt állítja róluk, hogy gyilkosok? Ami itt van, az egyszerűen extrém.

 • A világon 261 495 713 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 199 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 261 266 072 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 194 517 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 48 299 210 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 776 639.
  • Indiában 34 572 523 fertőzöttet és 468 554 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 080 906 fertőzöttről és 614 278 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 10 202 370 a fertőzöttek száma, és 145 218-an haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 9 403 480-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 267 527-re emelkedett.
  • Törökországban 8 748 025 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 76 466.
  • Franciaországban 7 723 032 fertőzöttet és 119 875 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 108 882 a fertőzöttek és 129 629 az elhunytak száma.
  • Németországban 5 804 139 fertőzöttet és 100 960 áldozatot tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 5 131 012 fertőzöttet és 87 955 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 5 007 818 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 133 674.
  • Ukrajnában 3 588 916 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 90 345 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Lengyelországban 3 507 828 fertőzöttet és 83 037 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Japán bejelentette, hogy ezen a héten minden külföldről érkezővel szemben lezárják a határokat, hogy elejét vegyék a koronavírus omikron-variánsának elterjedését – írja a Guardian.

  Az országban egyelőre még egy esetben sem mutatták ki az új mutánst.

 • Két ember is megszökött egy karanténhotelből Hollandiában, a határrendőrségnek vasárnap egy Spanyolországba induló repülőjáraton sikerült elfognia őket – adta hírül az MTI a helyi hatóságok közlése alapján.

  A pár egy olyan szállodából szökött meg, ahová a Dél-Afrikából érkezett, pozitív koronavírustesztet produkáló embereket helyezik el. Az itt lévő embereknél egyébként az omikron-variánst is kimutatták.

  A két szökevényt a rendőrség az elfogás után átadta az egészségügyi szerveknek, a párost pedig haladéktalanul karantén alá helyezték.

 • Ezrek tüntettek Prágában vasárnap a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások ellen – adta hírül az MTI. Az AP amerikai hírügynökség szerint a tüntetők soraiban a politikai széleken elhelyezkedő pártok hívei is jelen voltak. Olyan politikai erőkről van szó, amelyek nem tudtak mandátumot szerezni az októberi parlamenti választásokon.

  Két hét alatt ez már a harmadik megmozdulás a korlátozások ellen. A résztvevők ezúttal sem tartották be a vírus további terjedését akadályozni hivatott távolságtartási szabályokat, maszkot sem viseltek, és a köztéri alkoholfogyasztásra vonatkozó tilalom ellenére többen sört fogyasztottak.

  A prágai Letna parknál gyülekező tömeg a többi között azt skandálta, hogy „Szabadság!” és „Elegünk volt!”, miközben oltásellenes feliratokkal ellátott transzparenseket tartottak fel.

  Csehországban a járvány megfékezésére csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány. Az intézkedések keretében betiltották a karácsonyi vásárokat, a vendéglőknek, a bároknak és a kluboknak pedig este tíztől reggel ötig zárva kell tartaniuk.

  A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken, így társasági összejöveteleken és bálokon a részt vevők maximális számát száz főben korlátozták.

 • Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb iparú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését a koronavírus omikron nevű új variánsának terjedése miatt – jelentette be a brit egészségügyi minisztérium.

  Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban, amelynek rajta kívül Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Európai Unió is tagja.

  A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mivel gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

  Számos, elsősorban európai ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. A vírusvariánst időközben több európai országban is kimutatták.

 • Indul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.