Koronavírussal fertőzött leopárdra bukkantak Indiában

Koronavírus a világban – az Index csütörtökihírösszefoglalója

MetaKing
kgy
pl
KD
Sz.Z.
ENTÉ
B.G.
2022.01.20. 21:37
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Sátrat állítanak fel a római képviselőház melletti parkolóban, ahol azok a parlamenti tagok adhatják le a hétfőn kezdődő olasz elnökválasztáson, akik koronavírusosak. Pozitív teszttel ugyanis nem lehet belépni a parlament épületébe.

  Mivel az államfő megválasztása kizárólag jelenléti szavazással történik, szó volt arról, hogy mobilurnát vinnének azok otthonába, akik karanténban tartózkodnak, csakhogy ez országos szinten nehezen valósítható meg.

  Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy a szavazásra jogosultak érvényesíthessék szavazati jogukat, és részt vehessenek az államfőválasztáson

  – Andrea Costa egészségügyi államtitkár.

  A hírek szerint a parlament több mint húsz tagja fertőzött jelenleg.

  Akik nincsenek beoltva, azok is beléphetnek az elnökválasztás helyszínéül szolgáló képviselőházi ülésterembe, de ehhez negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

  Bajban vannak viszont azok, akik egyetlen oltást sem vettek fel, és a dél-olasz szigetek képviseletében készülnek Rómába, mivel a komphajókra kizárólag oltottsági igazolással szállhatnak fel.

  A hétfőn délután kezdődő többfordulós szavazáson 1946 óta a 13. olasz államfőt választják meg.

  (MTI)

 • Soha nem látott méreteket öltött az átfertőzöttség a gyermekek közt Angliában azt követően, hogy a fiatalok visszatértek az óvodába, iskolába a téli szünet után. 

  A brit egészségügyi hatóságok szerint január 16-án – hét napos átlagos nézve – már 1935,7 új fertőzött jutott minden százezer gyermekre az 5–9 évesek közt. Az öt év alattiaknál ugyanez a mutató 829,7-nél állt. 

  Mindkét adat példa nélkülinek számít a járvány kezdete óta. Ugyanezen idő alatt a középiskolások közt – meglepő módon – nem érzékeltek ekkora mértékű növekedést az új fertőzöttek számában.

  (via The Guardian)

 • A Szputnyik hosszabban tartó védelmet ad az omikron-variáns ellen, mint a Pfizer – állítja egy vizsgálat, amelyet az orosz vakcinát kifejlesztő pénzügyi alap (RDIF) finanszírozott.

  A vizsgálat eredménye szerint a kétszer oltottaknál a második dózis után 3-6 hónappal nagyobb volt a védelem a Szputnyik-vakcina esetén, mint a Pfizernél. Az előbbivel oltottaknál 74,2 százalékban, míg az utóbbival oltottaknál 56,9 százalékban mutattak ki az omikron-variáns ellen ható antitesteket.

   A vizsgálat keretébe  51 Szputnyikkal 17 Pfizerrel oltott személyt vizsgáltak meg.  A korábban megjelent tudományos eredmények a fentiekkel szemben arról szóltak, hogy a Szputnyik vakcina csak gyengébb védelmet ad az omikron-variáns ellen.

  A Szputnyikot kifejlesztő Gamaleja Kutatóközpont a napokban közölte, hogy egy új, az omikron ellen ható vakcina kifejlesztését fontolgatják.

  (via The Guardian)

 • Az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat) csütörtökön elfogadták azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében februártól kezdve kötelezővé válhat a koronavírus elleni oltás felvétele az országban.

  A törvényhozók közül 137-en szavaztak igennel, miközben nemmel mindössze 33-an voksoltak. A szabályozás minden 18 éven felüli számára kötelezővé tenné a vakcina felvételét. Azokat, akik nem adatják be a vakcinát, extrém esetben akár 3600 eurós bírsággal is sújthatják

  Az osztrák kormány először novemberben jelentette be, hogy kötelezővé tennék az oltást.  Az alsóházi elfogadás után még a felsőháznak (Bundesrat) jóvá kell hagynia a törvényt, ez viszont csak február első napjaiban történhet majd meg. 

  A parlamenti tárgyalás közben jelentette be az osztrák kancellár, hogy a kötelező oltás mellett egy Covid-lottóval is megpróbálják még ösztönözni a lakosságot.

  (via AP)

 • Az Alkotmánybíróság érdemi elbírálás nélkül visszautasított egy indítványt, amelyben a panaszos jogalkotói mulasztás megállapítását kérte amiatt, hogy a koronavírus elleni védettségi igazolványt szabályozó kormányrendelet kizárja a jogosultak köréből a természetes immunitású személyeket. Miután az alkotmánybírák hivatalból nem vizsgálták az esetleges jogalkotói mulasztást, így a többi indítvány elbírálásáig várni kell arra, hogy megtudjuk, sérülnek-e a természetes immunitásúak alapjogai.

  Bővebben>>>

 • Megállapodás született arról, hogy a Merck koronavírus gyógyszerének, a molnupiravirnak egy olcsóbb verzióját gyárthatják le nagy számban az afrikai országok részére. 

  Egy ENSZ által támogatott gyógyszerészeti szervezet, a Medicines Patent Pool (MPP) 27 különböző gyógyszergyártó céggel kötött szerződést erről. 

  A molnupiravirt decemberben már engedélyezték is az Egyesült Államokban. A gyógyszeres kezelés csökkentheti a súlyos betegség kialakulásának és az elhalálozásnak a veszélyét. A gyógyszer azonban a vártnál sokkal kevésbé bizonyult hatásosnak a klinikai teszteken, ezért több ország is lemondta a rendelést és helyette inkább a Pfizer hasonló készítményét rendelték meg. 

  A Merck egyébként októberben már nyolc indiai gyógyszergyártó céggel is kötött hasonló jellegű szerződést. A mostani alku részeként újabb indiai cégek mellett afrikai, ázsiai, közel-keleti és kínai cégekkel szerződtek le. 

  Az MPP közlése szerint a legyártott gyógyszereket összesen 105, kevésbé fejlett országban fogják felhasználni. Egyes cégeknél a kiszállítás már február elején megkezdődhet – közölték. 

  Az egy ember kezelésére szükséges 40 tabletta ára körülbelül 20 dollár lesz, ami töredéke az eredeti gyógyszer árának. Az Egyesült Államok például ugyanezért a 40 tablettáért 700 dollárt fizet majd. Az árcsökkenés annak is köszönhető, hogy a gyógyszer fejlesztői (a Merck mellett a Ridgeback Biotherapeutics és az Emory Egyetem vett részt a fejlesztésben) a megegyezés értelmében a szabadalmak fejében sem kapnak majd pénzt ezen gyógyszerek után.

  (via Reuters)

 • A Yale Egyetem kutatói fejlesztették ki azt a kitűzőt, ami meg tudja állapítani, hogy a viselője elkaphatta-e a koronavírus-fertőzést.

  A szerkezet segíthet annak a meghatározásában, hogy kik kaphatták el a koronavírust, már akkor is, amikor még a tünetek meg sem jelennek. A ruhára tűzhető eszköz azokat az aeroszol-részecskéket köti meg, amelyek a fertőzést is hordozzák.

  Az első tesztek után nemrég 62 résztvevőnél megvizsgálták, hogy működik-e a szerkezet. Közülük ötnél találtak magas víruskoncentrációt az általuk viselt kitűzőben (azt nem tudni, hogy közülük végül hányan kapták el a fertőzést). 

  (via HVG360)

 • Komoly emelkedést könyvelhetett el a Valneva szerda késő este, miután bejelentették, hogy a vakcinájuk a korai vizsgálatok szerint jó eredményeket ért el az omikron-variáns ellen is.

  Szerdán 18 óra körül értéke még 13,8 eurón állt, csütörtök délelőttre aztán ez 17,95 euróra nőtt a bejelentés hatására. 

  Összesen 30 páciensnél vizsgálták meg, hogy három oltás után milyen védelmük van az omikron-variáns ellen. A tőlük vett vérmintában 26 esetben (87 százalékban) kimutatható volt a neutralizáló antitestek jelenléte az omikron-variáns ellen. 

  A Valneva úgy kalkulál, hogy az oltóanyagukat 2022 első negyedévében hagyhatják jóvá az Európai Unióban. A vakcina annak ellenére bizonyult hatásosnak, hogy – a többi nyugati vakcinával ellentétben – a régi, inaktivált vírusos technológiával működik.

  A Valneva eddig 60 millió dózis leszállítására szerződött le az Európai Unióval és 1 millió dózisra Bahreinnel. Korábban a britekkel is leszerződtek 190 millió dózisa, a kormány azonban ezt a megyezést felbontotta, arra hivatkozva, hogy a Valneva megszegte a szerződési feltételeket. A francia cég ezt tagadta. 

  (via forbes.com)

 • Mint korábban megírtuk, Hongkongban kétezer hörcsög leöléséről döntöttek a hatóságok amiatt,  hogy több állatnál is kimutatták a fertőzést. 

  A frissebb beszámolók szerint a hörcsögök gazdái felháborodva fogadták a döntést, és nem akarnak együttműködni a hatóságokkal. Egyikük azt mondta, hogy előbb őt kell megölniük, mielőtt az állathoz nyúlhatnának, mivel őt magát korábban negatívra tesztelték. 

  A koronavírusos hörcsögök többségét egyébként Hollandiából importálták, és egyelőre még nem találtak bizonyítékot arra, hogy az állatokról az emberekre is át tudna terjedni a vírus.

  (via GB News)

 • Ukrajnában elkezdődött a koronavírus-járvány újabb hulláma – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

  A tárcavezető kifejtette: előző nap csaknem 18 500 új beteget jegyeztek fel az országban, ami arról tanúskodik, hogy elérkezett a járvány következő hulláma. A járvány epicentruma Nyugat-Ukrajnában van, a legrosszabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki.

  A minisztérium már javasolta, hogy a régiót sorolják át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába. A legfrissebb adatok szerint jelenleg már hét megye van a fokozottabb kockázatot jelző narancs besorolásban. A főváros, Kijev, illetve Kárpátalja is a jelenlegi legenyhébb, sárga színnel jelölt besorolásban van.

  A romániai határnál lévő – narancs besorolású – Csernyivci megyében a helyi kormányzó hivatal már elrendelte, hogy az iskolák péntektől térjenek át a távoktatásra, egyelőre két hétre. Az ukrán állami vasúttársaság csütörtökön bejelentette, hogy mostantól 18 település vasútállomásán lehet felvenni a harmadik, emlékeztető oltást. 

  (via MTI)

 • Romániában megközelítette a húszezret, ezzel rekordot döntött csütörtökön a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma.

  Ennek ellenére a mostani, ötödik hullám még távol áll a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik (az alábbi, hétnapos mozgóátlagot mutató grafikonon a csütörtöki, kimagaslóan rossz adatok még nem is láthatók).

  A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon 19 105 új fertőzöttet azonosítottak, miután az elvégzett csaknem 79 ezer teszt több mint 24 százaléka lett pozitív. Az eddigi rekordot – egyetlen nap alatt 18 863 új fertőzöttet  – a tavaly őszi, negyedik hullámban, október 19-én diagnosztizálták Romániában.

  A napi esetszám több mint 120 százalékkal haladja meg az előző két hét, illetve hetven százalékkal az utóbbi egy hét átlagát, ami az esetszámok további gyors növekedését vetíti előre. Az utóbbi 24 órában 39 halálos áldozatot követelt a járvány: ez 15 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál.

  A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma az utóbbi hét napon másfélszeresére emelkedett, és csütörtökön megközelítette az ötezret. A beutalt kiskorúak száma továbbra is gyorsabban növekszik: egy hét alatt számuk megduplázódott, csütörtökön 414-re emelkedett. A romániai kórházakban 547 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 24 százalékkal több, mint múlt csütörtökön.

  (via MTI) 

 • Boris Johnson hathetes kislánya, a december 9-én született Romy Iris Charlotte Johnson elkapta a koronavírust.

  A miniszterelnök múlt héten mondott le egy eseményt, miután kiderült, hogy az egyik családtagja elkapta a koronavírust. Nemrég derült ki, hogy ez Johnson legkisebb gyermeke, utána nem sokkal pedig a miniszterelnök feleségénél is kimutatták a fertőzést.

  A Downing Street forrásai szerint viszonylag súlyos tüneteket észleltek mindkettejüknél, ám az állapotuk most már javulófélben van. A miniszterelnök egyébként a világjárvány kezdetén, 2020-ban szintén átesett már a fertőzésen. 

  (via Independent)

 • Ausztriában is Covid-lottót hirdettek meg csütörtökön. Az emberek akár ötszáz eurót is nyerhetnek majd a nyereményjátékon.

  Az oltásra ösztönző lépést Karl Nehammer kancellár jelentette be, néhány órával azelőtt, hogy a parlament alsóháza összeült volna, hogy a kötelező oltásról szóló törvényről tárgyaljon. Ez utóbbit a várakozások szerint február első napjaiban vezethetik be, és azokat, akik nem adatják be a vakcinát, extrém esetben akár 3600 eurós bírsággal is sújthatják

  Az országban a lakosság 72 százalék már két vakcinát is kapott, azonban szerdán újabb napi rekordot jelentettek a hatóságok az omikron-variáns miatt.

  (via Guardian)

 • Oroszországban is megugrott a friss fertőzöttek napi száma. Csaknem 39 ezer új megbetegedést regisztráltak 24 órán belül, november közepe óta nem volt ilyen magas a ráta, írta a TASZSZ. Az igazolt esetek száma súrolja a 11 milliót.

  A Covid–19-cel és szövődményeivel 684 beteg képtelen volt megbirkózni szerdán. Csaknem egy hete hétszáz alatt marad a fertőzésben naponta elhunytak száma. A járvány kezdete óta már 324 ezer hozzátartozó elvesztését gyászolják az orosz családok.

  A kórból csupán egy nap leforgása alatt 24 478 ember épült fel.

  Az elmúlt csaknem két esztendőben már 9,95 millióan gyógyultak meg a vírusfertőzésből Oroszországban.

 • Romániában 19 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. Mindehhez 78 ezer teszt kiértékelésére volt szükség. Négy nappal ezelőtt a hatóságok közlése szerint ennek a felét sem érte el az új esetek száma. Az igazolt fertőzések száma már meghaladja az 1,96 milliót a szomszédos országban.

  A Covid–19 és szövődményei 43 beteget fosztottak meg az életétől az elmúlt 24 órában, írta az Agerpres. A járvány kezdetétől csaknem 60 ezren hunytak el a kór miatt.

  Több mint 1,8 millióan viszont már felépültek a fertőzésből.

  Kórházban jelenleg mintegy ötezer Covid-pácienst kell kezelni Romániában.

 • Szlovákiában több mint hatezer új megbetegedést regisztráltak az utóbbi 24 órában. Az igazolt fertőzöttek száma súrolja a 897 ezret a szomszédos országban.

  A Covid–19 és szövődményei 61 beteget fosztottak meg az életétől szerdán, írta az ujszo.com. A járvány kezdete óta már több mint 17 ezren adták fel a küzdelmet a kór ellen.

  Kórházban jelenleg 1606 Covid-pácienst kezelnek. Közülük 325 beteget az intenzív osztályon kell ápolni, 168 fertőzött lélegeztetőgépre szorul. A kórházban gondozott betegek több mint 81 százaléka egyáltalán nem, vagy csak az oltóanyag egy adagját kapta meg.

  Egy nap leforgása alatt 1869 állampolgár vette fel a Covid–19-betegség elleni vakcina első adagját, 621 fő a második, 17 207 pedig a harmadik dózist.

 • Ukrajnában 18 479 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Az igazolt betegek száma 3,79 millió a szomszédos országban.

  A Covid–19 és szövődményei 131 beteg életét ragadták el szerdán, írta a karpatalja.ma. A járvány kezdete óta csaknem 99 ezren veszítették életüket a kór miatt. Ugyanakkor több mint 3,57 millióan felépültek a betegségből.

  Kárpátalján 482 új esetet regisztráltak egy nap leforgása alatt. A koronavírus szövődményeivel 5 fertőzött képtelen volt megbirkózni a magyarok lakta térségben. Az utóbbi két évben csaknem 91 ezer esetet regisztráltak, a vírus mintegy 2500 ember életét követelte Kárpátalján.

 • Nagy számban eshetnek ki a munkából a dolgozók, ezért az eddigi tízről öt napra rövidülhet a kötelező otthoni karantén Szlovákiában. A kormány tervei szerint a beoltottakat csak három napig lehetne karanténra kötelezni, mondta Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter – tájékoztat róla a Paraméter.

  A politikus tudatta, hogy folytatódik az egyeztetés a karantén rövidítéséről a kormányülésen, és arról is beszélt, hogy ha nagyobb kiesések lesznek, külön szabályokat vezetnek be az oltottakra és az oltatlanokra.

  A beoltottaknak valószínűleg rövidebb ideig kell majd karanténban maradniuk, de erről még egyeztetünk

  – mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a beoltottakra háromnapos kötelező karantén lenne érvényes. 

  Matej Misík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója hozzátette, a rövidebb karantén letelte után reszpirátort kell viselniük a fertőzötteknek, mivel közülük sokan még mindig fertőzhetnek.

  Az ajánlás szerint legalább otthoni tesztet kell végezni, a negatív PCR-tesztre azonban a tesztelőpontok kapacitáshiánya miatt nem lesz szükség

  – fejtette ki az igazgató.

  (via Paraméter)

 • A koronavírus megjelenése óta valamennyi járványhullám idején megnőtt a betegszabadságot kérők száma Romániában, ami rengeteg pénzébe került az államnak, amit a biztosító csak fennakadásokkal tud fizetni – olvasható a Főtér oldalán.

  Rekordnak számító összegbe kerültek a 2021-ben betegszabadságot kérők a Magyarországgal szomszédos ország vezetésének, az állam egymilliárd eurót fizetett ki az egészségbiztosítón keresztül a munkáltatóknak, ami 40 százalékkal több, mint az előző, szintén járványtól sújtott évben. Azonban amíg 2020-ban 3,6 milliárd lejt költött az egészségbiztosító a betegszabadságok kifizetésére, addig 2021-ben ez az összeg már megközelítette az 5 milliárd lejt (360 milliárd forint).

  Tavaly havonta csaknem 60 millió lejt költöttek a kifizetésekre. A negyedik járványhullámkor 188 ezer betegszabadságot kellett kifizetni, ami 287 százalékos növekedést jelent.

  (via Főtér)

 • Lejárt védettségi igazolvánnyal próbált bejelentkezni John Malkovich a velencei Danieli luxushotelbe, mire az intézmény megtagadta tőle a fogadást – írja a Le Petit Journal.

  A problémát végül úgy oldották fel, hogy stábja egy lakást bérelt ki az amerikai színésznek. John Malkovich egy hetet töltött Velencében, a Patricia Highsmith regényfolyamából adaptált Ripley-sorozat forgatására érkezett Olaszországba. 

  Olaszországban január 10-e óta a szállodákba történő belépéshez is kötelező az érvényes oltási igazolás, egy sor egyéb helyszínre történő belépés mellett.

  (via Le Petit Journal)

 • Szlovákiában számos enyhítés lépett életbe az új év első heteiben, azonban a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) figyelmeztet: továbbra is kötelező a munkahelyeken hetente tesztelni az oltatlan munkavállalókat – adta hírül az Új Szó.

  Az ÚVZ arról is informál, hogy a be nem oltott munkavállalókra vonatkozó szabály legalább január végéig érvényben marad.

  A tesztelési kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik valamilyen okból nem kaphatnak oltást, ezt azonban az egészségügyi minisztérium rendelkezése értelmében hivatalosan igazolniuk kell

  – írta a hivatal közleményében. 

  (via Új Szó)

 • Romániában a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak megyénkénti kihasználtsága 4 százaléktól (Mehedinţi) és 39 százalékig (Suceava) terjed, Bukarestben és Ilfov megyében együtt 16 százalékos – közölte Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

  A tárcavezető elmondta, hogy a kórházakban ápolt 3896 Covid-beteg közül 337 (8,6 százalék) gyerek. Emlékeztetett arra, hogy Románia lakosságának 17,6 százaléka kiskorú. Ez azt jelenti, hogy a kórházban ápolt koronavírusos gyerekek aránya a gyerekek országos arányának a felénél is kisebb.  

  A hivatalos adatok alapján Romániában egyelőre nem terheli le a koronavírus-járvány ötödik hulláma a kórházak intenzív terápiás részlegeit sem. Az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek száma jelenleg meghaladja az 500-at, és van kapacitás további páciensek kezelésére.

  Az adatoknak azért van jelentősége, mert a hatályban lévő szabályok szerint az iskolák bezárása a Covid-betegeknek szánt kórházi ágyak megyénkénti leterheltségétől függ - emlékeztet aMaszol.ro portál.

 • SARS-CoV-2 koronavírust diagnosztizáltak egy vadon élő indiai leopárdban - ezt állapította meg egy friss tanulmány, amelyet Szonalika Mahadzsan, az Indiai Állatorvosi Kutatóintézet munkatársa és kollégái írtak. Az IFL Science beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogyan fertőzte meg a vírus a ragadozót, de a tanulmány szerzői úgy vélik, emberről terjedhetett át a kórokozó az állatra.

  Független szakértők egyelőre nem vizsgálták felül az adatokat, mindenesetre úgy tudni, a fiatal leopárd egyébként nem a vírus miatt pusztult el, ugyanis fején és nyakán több sérülést is találtak, amit valószínűleg egy másik állat okozott. A vírust a nagymacska orrából vett mintában mutatták ki, később az agyból, a lépből, a nyirokcsomóból és a tüdőből vett minták is pozitivitást mutattak, a jelek szerint a delta-variánssal fertőződhetett meg.

  Egyébként a régióban épp enyhülőben volt a járvány, amikor a leopárd tetemét megtalálták. Az mindenesetre nem egyedi jelenség, hogy macskaféle fertőződik meg koronavírussal, fogságban tartott példányoknál korábban is észleltek ilyesmit, vadon élő állat esetében azonban eddig nem volt példa ilyesmire.

  (via IFL Science)

 • A világon 337 830 804 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 564 875 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján.

  Egy nappal korábban a világon 334 005 009 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 554 646 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

   Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 68 569 600. A halálos áldozatok száma 857 768.
  • Indiában 38 218 773 fertőzöttet és 487 693 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 23 425 392 fertőzöttről és 622 125 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 15 610 069 a fertőzöttek száma, és 153 378-an haltak meg a betegségben.
  • Franciaországban 14 289 873 fertőzöttet és 128 641 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 10 716 397-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 316 852-re emelkedett.
  • Törökországban 10 666 302 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 85 253.
  • Olaszországban 9 219 391 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 142 205.
  • Spanyolországban 8 676 916 fertőzöttet és 91 437 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 8 361 262 fertőzöttet és 116 321 halottat tartanak nyilván.
  • Iránban 6 231 909 a fertőzöttek és 132 132 a halottak száma.
  •  Lengyelországban 4 373 718 fertőzöttet és 103 062 halálesetet tartanak nyilván.
  •  Ukrajnában 3 963 917 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 105 236 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Jó reggelt kívánunk! Ez itt az Index napi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány csütörtöki eseményeiről. Tartsanak velünk!